香港探店|大圍|香港菜|密甘爆蒜牛展撈撈68蒜蓉超級多,吃完真的不要怕口臭😂😂😂麵條的彈牙口感,咬起來有一種很棒的嚼勁,而且不會太軟爛。牛腱肉的香氣和肉汁的鮮甜在口中散發出來,讓人垂涎欲滴蒜蓉的味道則為這道美食增添了濃郁的香氣和微辣的口感豬軟骨 $48經過長時間的燉煮,就已經入口即化密甘豚肉牛奶麻辣湯麵 $48 辣度可以自行選擇,這次中辣,感覺就像是譚仔的三小辣,配搭上豚肉,真的很下麵。蜜柑雞翼 六隻$38本來以為是單純的豉油雞翼,吃起來才知道,加上了芝麻、秘製醬汁,味道又是一個昇華。手工芋圓系列-黑糖仙草芋圓紅豆珍珠刨冰🍧飯後一定要來吃甜品,即叫即刨的甜品,配搭上手工芋圓,真的太好吃了。——————為食分界線——————📍 密甘 (大圍)大圍積福街70號地舖人均消費: $80#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkong
香港探店|大圍|香港菜|密甘

爆蒜牛展撈撈68
蒜蓉超級多,吃完真的不要怕口臭😂😂😂

麵條的彈牙口感,咬起來有一種很棒的嚼勁,而且不會太軟爛。

牛腱肉的香氣和肉汁的鮮甜在口中散發出來,讓人垂涎欲滴
蒜蓉的味道則為這道美食增添了濃郁的香氣和微辣的口感

豬軟骨 $48
經過長時間的燉煮,就已經入口即化

密甘豚肉牛奶麻辣湯麵 $48

蜜柑雞翼 六隻$38

手工芋圓系列-黑糖仙草芋圓紅豆珍珠刨冰🍧

——————為食分界線——————
📍 密甘 (大圍)
大圍積福街70號地舖

人均消費: $80
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-04-12 94 浏览
店家提供加密甘炸雞小吃,🐤如果搭配麵食,還能享有優惠價。他們的炸雞油炸技巧不錯,🔥炸得粉薄薄的,口感幾好。餐廳的招牌是以三斤牛骨🦴去熬成店家提供加密甘炸雞小吃,🐤如果搭配麵食,還能享有優惠價。他們的炸雞油炸技巧不錯,🔥炸得粉薄薄的,口感幾好。朋友點了牛肉飯,🐮表示非常喜歡這道菜,主要是因為牛肉的份量都足夠多,味道香濃,而且不過鹹。🍚食落肉汁充足,淋在飯上非常美味,非常適合飯和肉夾著吃。

2023-04-07 78 浏览
餐館店面裝潢簡潔, 以紅色作主題式點綴, 吸引了我這位特別偏愛光顧小店的客人。但當我進入這家餐館時, 的確有點博一博的感覺, 皆因已近晚飯時間, 在我用餐的45分鐘內, 整間店面只有我和另一枱客人。餐牌介紹店家以三斤牛骨煮成五斤濃湯作麵食湯底, 此外猪油渣麵也是餐廳主打。 我點了一客豚肉猪油渣米線, 加一杯醃漬檸蜜。不消十分鐘已上菜, 牛骨湯底果然是好介紹, 食得出是落足料並用心製作的作品, 可惜米線的口感稍弱, 太稔身。令人驚喜的是那杯醃漬檸蜜, 用的是經過輕度醃漬的檸檬片, 沒有了死命的酸味, 加入到蜜糖水中, 微微的檸檬酸味令人感覺清新可口。下次經過會再幫襯。
下次經過會再幫襯。
2023-04-06
  • 醃漬檸蜜
2023-04-06 74 浏览
今日係大圍踩完單車🚴,還左架單車係附近搵下有咩食,快快手食完就返屋企沖涼食飯。見到呢間餐廳都有啲人氣,又幾抵食咁😋。餐廳採用自助落單服務,係櫃檯先買野付款,之後會比個嘟嘟機等野食,有野食就去自取,好簡單又方便。。🍴密甘牛肉+豬軟骨湯麵$68叫左個招牌麵密甘牛肉手工麵再另加豬軟骨,湯底好濃牛骨香味,手工麵有咬勁又唔會太硬,牛肉薄片加埋洋蔥好惹味,豬軟骨份量好多又入味✌🏻真心幾好食。🍴牛肉飯$45 朋友叫左個牛肉飯表示好欣賞👍🏼主要係牛肉份量多,入味又香,又唔會太鹹,肉汁香濃,撈飯真係好夾。。🍴加密甘炸雞$28跟麵可以優惠價加炸雞,炸粉薄薄地,炸得唔錯。。🍴密甘雞翼$386隻雞翼係滷水雞翼,甜甜地咁出色。。🍴1號芋圓 $48芋圓都有得食🤭仲有得加$8配雪糕,芋圓配仙草、紅豆、珍珠 ,又煙靭彈牙,夠晒Q彈。。野飲就叫左「凍檸檬烏龍茶走甜$10 (餐)」同「珍珠奶茶走甜$ 16(餐)」,野飲好大杯抵飲👍🏼。野食真係好唔錯🤭唔使加一簡簡單單抵食大份👍🏼下次會再黎食。

🍴密甘牛肉+豬軟骨湯麵$68

🍴牛肉飯$45

🍴加密甘炸雞$28
跟麵可以優惠價加炸雞,炸粉薄薄地,炸得唔錯。

🍴密甘雞翼$38
6隻雞翼係滷水雞翼,甜甜地咁出色。

🍴1號芋圓 $48

野食真係好唔錯🤭唔使加一簡簡單單抵食大份👍🏼下次會再黎食。
2023-04-06 739 浏览
大圍食店都不少,菜式種類都很多,這次來到以麵食為主餐廳試試,又有點驚喜。******************************連續下雨幾天,難得放假的一天,早上沒有下雨,就快快地去租單車踩一圈,下午回來交車,當然要去找吃的。交單車附近食店都不少,就發現一間新餐廳,密甘,地方都幾大,座位都不少,大部份前來的都是年青人,下午茶時段前來都較多位可以選擇,餐廳環境都光線充足。密甘以牛骨湯底和手工拉麵為主打美食,用上3斤牛骨煮足48小時湯底,牛骨味香濃。當中可以點選豬牛為主的主食,再加點配菜選擇。除了湯麵,還有冷麵、飯、小食、甜品和飲品供應,選擇都有不少。秘製豬軟骨 HKD48,見到有推介豬軟骨飯,就試試豬軟骨小食,果然煮得非常入味,夠淋口,最愛吃軟骨部份,如果可以再淋口會更滿足。秘製牛展牛骨湯手工拉麵 HKD58,另配糖心蛋 HKD12、墨魚春卷 HKD12 和 小棠菜 HKD6。先喝口湯,有著牛骨的味道,還加入腐竹、菜脯和豬油渣在麵中。牛展已經又淋又入味,糖心蛋糖心做得不錯,帶點酒香味。墨魚春卷都彈牙好食,份量都不少。手工拉麵有點像上海麵,但手感有點彈牙,好吃。凍檸檬漬蜜跟食物加配 H

凍檸檬漬蜜跟食物加配 HKD10,喝上口檸檬蜜味夠香,非常潤喉,確實不錯。沒想到這些隨意而吃的都甚有驚喜。

• 糖心蛋
  • 墨魚春卷
  • 凍檸檬漬蜜
  • 秘製豬軟骨
  • 秘製牛展牛骨湯手工拉麵
2023-03-24 106 浏览
今日同朋友喺大圍呢間密甘食個麵。 餐牌分開唔同系列嘅飯同麵,我就揀左近期鐘情嘅麻辣湯麵,麵式選擇多,有手工麵、寬麵、薯粉、米粉、米線,仲有5個辣度,由最細嘅BB辣到最極端嘅小天堂辣!麻辣密甘牛肉湯米粉麵$48 麵底本身已經有腐皮、韭菜、菜脯、豬油渣幾款配料,朋友揀嘅撈撈系列牛肉手工麵$48,非常推薦+6配芫茜,同青瓜絲、芝麻、脆脆豆、糖心蛋等撈埋一齊風味十足。牛肉片份量足,油脂同肉嘅比例剛好。雞翼$38大大件,非常入味,表面灑上芝麻,底層仲有爽脆青瓜絲!

2023-02-25 175 浏览
外賣自取,叫咗個牛肉飯同手工芋圓一號,重點係個手工芋圓,話有紅豆、芋圓、珍珠、仙草要熱嘅,但起碼煮熟比個客先,六粒芋圓無一粒熟,入面係生到仲係麵粉,仙草冇加唔同個客講,要我落去問店員點解冇仙草,先再答我冇曬,咁係唔係應該拎餐嗰陣時同下客人講咗先呢???問佢咁樣賣出嚟係唔係正常,店員話「係」,先唔好講個份量真係少,仙草冇晒我都可以忍,但係你俾啲完全冇煮過嘅芋圓人哋食,就證明你根本就冇心煮比個客食,其實煮個芋圓其實好快啫最多咪20分鐘……
外卖自取
2023-02-24 143 浏览
夜晚收工太肚餓,見到呢間仲開緊加上本着第一次嚟食嘅心態,見到又有熟食又有甜品所以就入咗嚟。點知係惡夢嘅開始,餐廳位置唔多,但係枱面冇嘢食嘅佔咗七成,又見到隔離枱係咁追嘢食就知道賴嘢。問一問隔離先知佢哋都等咗半個鐘,我心知不妙,所以諗住睇吓佢有冇機會退錢早啲離開,聽佢話就嚟整好所以都係坐返低。最後大概半個鐘之後終於等到,而其他人都仲未有嘅。味道方面其實係正正常常不過不失的,只係員工之間溝通不足,人手不足,態度不足各方面的因素,令到唔止我一個下次都唔會過嚟食

2023-02-24
2023-01-18 234 浏览
見價錢正正常常諗住試下啦,點知呢間野勁伏!我地一行三人一齊落order,落完order隔離枱黎左一家人搞左陣先落單,點知佢地既野食仲早過我地枱到。 咁都算,我兩位朋友既餐都上左但我都係無野食,後來仲有一兩枱新客入左黎,佢地啲餐點上晒都未到我,擺明漏左我啦! 跟住我去問店員點解我個牛肉撈撈半個鐘都未有,佢諗都無諗就答我:麵係要耐啲架啦! 我指住我朋友兜麵話:佢夠係嗌麵啦! 個店員亦時呆左唔識答,然後話幫我跟一跟😡 跟住終於拎左碗麵過黎啦,我嗌牛肉撈撈但佢比左碗雞翼撈撈比我,之後佢話幫我換過碗,再等多幾分鐘佢又再拎兜野埋黎,頂!又係同一碗雞翼撈撈🔥🔥🔥 我再比張單佢睇,講清楚係牛肉唔係雞翼,結果廚房求其係碗雞翼撈撈上面夾左堆牛肉落去就算,跟住拎過黎話老闆請我食就好快咁走左。 態度勁差,又求其,而且我唔食雞翼,唔好講到啲雞翼送比我食好大方咁啦!我一隻都無食呀!

我指住我朋友兜麵話:佢夠係嗌麵啦!

個店員亦時呆左唔識答,然後話幫我跟一跟😡

2022-10-22 311 浏览
餐廳環境乾淨 整齊 舒服嘅餐牌價錢 合理 唔會話好貴 食物就出事啦本身係朋友推介我哋嚟食 。。。。 諗住第一次試吓應該都唔錯 開業咗一年左右 我哋揀咗一個1號同7號餐 首先1號餐 價錢算平 牛肉份量還可以 但味道好普通 同N年前食嘅吉_ _牛肉飯相比呢個更差 (聽講牛肉汁係日本師傅特製添)-.-“ 但個飯仲要好少汁7號餐 喺店舖推介嘅咖喱吉列豬扒飯咖喱偏向甜嘅味道 豬扒仲薄過隻手指又難咬 啲飯好硬身 雖然係珍珠米 另外咖喱飯一嚿薯仔都冇 剩係得咖喱汁另外仲會包兩杯熱嘅茶可一不可再 呢個價錢完全唔值 茶餐廳會更加好😂😂
餐廳環境乾淨 整齊 舒服嘅

呢個價錢完全唔值 茶餐廳會更加好😂😂
招牌咖喱吉列豬扒飯
2022-10-22
2022-10-15 157 浏览
路過大圍搵食晚餐,見店內寛躺多位,一於支持吓小店。試食咖喱吉列豬扒飯 $50 + 墨魚 $20 送烏龍茶咖喱吉列豬扒飯是大家x 價錢,但豬扒炸得香脆,豬扒不是干身的豬扒,肉質是軟腍有油脂的豬扒,好食,物超所值。麻辣墨魚同樣是軟腍的,我估計是自家製作,不是外邊預製食品,麻辣墨魚好味有創意。當大家去快餐店都要排隊,兼且要搭枱,呢閒小店用快餐店嘅價錢,做出比快餐店出色的食物,兼且環境舒適、休閒,員工仲好有禮貌Tim
路過大圍搵食晚餐,見店內寛躺多位,一於支持吓小店。

試食咖喱吉列豬扒飯 $50 + 墨魚 $20 送烏龍茶

2022-10-15
2022-10-05 123 浏览
中午經過呢間餐廳,趕時間入去食飯,結果等咗半日先有得食。見到好多學生哥等咗好耐都冇得食。上菜真係太慢了,簡簡單單一個芫茜牛肉飯等咗成半個鐘,其實就係白飯蓋牛肉再加芫茜。杯檸檬蜂蜜水,又唔係現沖嘅,用嘅係醃好嘅檸檬同埋蜂蜜,價格唔夠實惠嘅同時沖咗半個鐘都未沖到。味道一般,牛肉都算好食,但啲米又唔係好靚嘅米,沒感覺到有什麼值得等咁耐嘅必要。趕時間嘅,千祈唔好嚟。仲有就係要自己攞嚟食,仲要自己執枱,基本上冇乜服務啦。
2022-09-19 116 浏览
話平唔平話貴唔貴的平民食店是日星期五多數食店都要等位(疫情已無阻大家外出吃飯的意欲😅),因趕時間想食個快飯,行過見這店人少少,雖然裝修簡單,但枱櫈擺位較闊落,而且夠光猛,於是入去試下。這食店以快餐店形式自助購票、取餐、收盤,想要service就唔好入去。兩個人,叫咗兩個飯,兩杯野飲,一個小食,$160左右坐低上網睇食評,先知這食店都幾多負評(等餐又耐,杯野飲得個甜…等),初時都有啲擔心。而我哋等咗10分鐘左右就可以取餐,食物方面炸豬排和炸雞比較乾,牛肉、醬汁和飲品都算ok啦!
話平唔平話貴唔貴的平民食店
兩個人,叫咗兩個飯,兩杯野飲,一個小食,$160左右
2022-09-16
2022-08-16 137 浏览
講真,我好少寫食評,但呢間真係唔寫唔得,我叫4樣野,1個牛肉飯,2個牛肉麵,1個手工芋圓,上餐用左45分鐘至一個鐘。已經唔好理咩好唔好食,只可以話成個體驗極差。

已經唔好理咩好唔好食,只可以話成個體驗極差。
2022-07-12 111 浏览
晚上和朋友路過坐下來吃店員小姐姐很友善,雖然點菜有點慢~ 店面偏簡點了個新菜單的牛奶麻辣燙手撕雞手工面很喜歡他們的面,麻辣味道也剛好配搭起來很好吃我也試了一試朋友的蒜泥牛肉撈撈,味道還可以下次會再來
晚上和朋友路過坐下來吃
店員小姐姐很友善,雖然點菜有點慢~ 店面偏簡
點了個新菜單的牛奶麻辣燙手撕雞手工面
很喜歡他們的面,麻辣味道也剛好
配搭起來很好吃
我也試了一試朋友的蒜泥牛肉撈撈,味道還可以
下次會再來
2022-07-12