2009-11-30 23 浏览
我好鐘意食燒肉. 見報紙話容記燒肉好正. 米芝蓮一星級喎...去試下先...燒肉皮好脆, 肉好"林". 但係............完全沒有肉味 !!!我估佢"乸"啲肉.."乸"到"林"... 但係連肉味都"乸"走埋... 絕對唔好食.堂食燒肉$118...外賣燒肉$138... 佢唔想你外賣...重要收我支紅酒開瓶費$30元....一係幫襯佢$108一枝澳洲酒喎...魚腸OK...無特別唔會番轉頭

去試下先...

重要收我支紅酒開瓶費$30元
....一係幫襯佢$108一枝澳洲酒喎...

魚腸OK...無特別

唔會番轉頭

2009-11-29
2009-11-29 26 浏览
排骨飯$12蒜蓉西蘭花豉汁帶子蒸豆腐$58油浸筍殼$128白飯合共$246.00佢門口寫九點後有折,不過如果係特價嘢就冇得折都好耐未食過好味嘅排骨飯,見佢咁平,好多人都有叫,飯好香口,有飯焦,排骨有肉味冇雪味,醃得入味,平靚正蒜蓉西蘭花,夠爽脆,不過唔鍾意落炸蒜,啲炸蒜仲有啲苦豆腐切到心形,帶子有鮮味,個豉汁唔過咸,下飯一流,特登嗌咗個飯撈汁唔知道油浸原來係炸,唔怪得個侍應話會香口啲,笨咗添,筍殼有鮮味,個豉油咸咗啲
蒜蓉西蘭花
油浸筍殼$128
白飯
合共$246.00

佢門口寫九點後有折,不過如果係特價嘢就冇得折
都好耐未食過好味嘅排骨飯,見佢咁平,好多人都有叫,飯好香口
,有飯焦
,排骨有肉味冇雪味,醃得入味,平靚正

蒜蓉西蘭花,夠爽脆,不過唔鍾意落炸蒜,啲炸蒜仲有啲苦
豆腐切到心形,帶子有鮮味,個豉汁唔過咸,下飯一流
,特登嗌咗個飯撈汁
,個豉油咸咗啲
蒜蓉西蘭花
油浸筍殼$128
2009-10-31
2009-11-28 62 浏览
今晚老細話要去鴨寮街做market survey, 所以順道一行五人慕名黎試燒肉. 由於時間尚早, 食客不算太多.一坐低, 伙計介紹左幾款小菜, 只可惜我地大半個鐘前才食過腸粉, 所以不太肚餓. 隨意點左幾款小菜.最先上枱既係燒肉(大) 燒肉非常香脆, 皮好脆, 肉好淋, 好香口. 而且仲熱辣辣的! 之後係豆腐魚雲湯, 湯既顏色頗白, 好足料, 好多魚肉, 加上白菜仔, 幾清甜唔腥! 下火一流! 沙疆雞(半隻)跟住送上, 雞肉好滑, 幾新鮮, 而且唔肥. 沙疆汁好香, 送飯唔錯呢! 齋菜卷, 好多件, "獻"汁略杰, 但整體感覺ok. 金銀蛋豆苗, 由於太飽, 無試到, 但色水唔錯. 最後仲點左一煲排骨煲仔飯. 細細煲, 12蚊算幾抵. 幾香口, 因為飯焦都幾多呢!!服務一般, 伙計有點hard sell, 樣都話好食. 其實個人感覺好一般! 係燒肉同沙彊雞較佳!

燒肉
豆腐魚雲湯
金銀蛋豆苗
排骨煲仔飯
2009-09-20 10 浏览
同朋友約食飯,依家都係上OPENRICE睇下。之前去過小菜王,朋友話容記小菜王比較好,於是就去試下,朋友介紹燒腩仔,去到第一時間order左,重有天下第一嘴(即墨魚嘴) ,燒腩仔先到,食落有d熱皮好趣,但感覺似燒肉多過燒腩。到墨魚嘴來了,看上去好多粉,食落口一樣,朋友都覺得小菜王比這裡好,連炒蜆都比不上,總體都覺得這間不及另一間好。冇下次了,名過其實。
2009-09-18
2009-09-09 10 浏览
今周的Happy Friday,相約了波友在深水埗吃小菜,也很久沒有一幾個男人出來吃飯,相隔只是數個月的時間,有朋友就快要結婚了,有個還做了人爸爸了,真的奇妙,又不得不慨嘆自己也不年青了,但也非常高興聽到他們這些消息,畢竟全都是喜訊來的。做過了點正事後,也走數步路來吃小菜,上回在小菜王吃得極差,不知今之又在深水埗吃小菜會如何呢?乍看來全店坐無虛席,但竟然在最內的位置有一張四人桌,剛好安排我們入座,在星期五的晚飯時間不用等位,真的是非常幸運。坐下後,也奉行大家小時也慣了的點菜方法,是一人點一個的問責制,比董伯伯實行得更早,我點了此處推介的容記第一咀,而友人竟點了和我點的極像的椒鹽鮮魷,另外也點了惹味的豉椒炒蜆,最後的一碟是大啖肉的黑椒牛仔骨,也真的果然是成班男人,一條菜也沒有的一餐,唯有回家吃個橙吧。有小菜吃又怎可不喝啤酒呢,最後點了一支啤酒及兩罐可樂,啤酒點了平時極少喝的嘉士伯,喝起來也曷冰凍順喉,也就是最基本的目的,而喝起來的啤酒花味頗重,喝起來味道較濃,或可形容為較濁,這也是我不愛喝嘉士伯的原因,但這其實也是口味的問題而已。先來的是沒什麼肉食的炒蜆,蜆肉與蜆殼的數量相稱,沒有欺騙的

先來的是沒什麼肉食的炒蜆,蜆肉與蜆殼的數量相稱,沒有欺騙的成份,蜆肉吃起來雖不是很大粒,但也是有肉地而一點沙也沒有,豉椒汁炒得全掛到蜆上,沒有水汪汪的感覺,豆豉味夠,辣椒味適中,吃起來非常惹味。

再來的是容記第一咀,其實即是椒鹽墨魚咀,吃起來也好吃,椒鹽下得適中,沒有過鹹,墨魚咀吃起來果然彈牙而有咬口,如果炸漿可以下得薄一點,而炸得透一點脆一點,就會更好。

接下來是很相似的椒鹽鮮魷,吃起來的感覺真的像極剛吃過的容記第一咀,無論缺點及其優點也是一樣的,也是鹹度剛好,但炸得不夠透及炸漿太厚,唯一的不同就是素材自身的不同,鮮魷吃起來較煙韌,但沒有墨魚咀的彈牙。

最後也應該是今晚最下得飯的一道菜黑椒牛仔骨了,黑椒汁的味道確是惹味,但其份量吃起來也未算是霸道,加上大量的洋蔥同炒,吃起來很香口,真的是吃洋蔥比吃牛仔骨更好下飯,而牛仔骨吃起來也軟腍,吃得出是有化學物招呼過的,但不算是很過份,所以牛肉的羶香味仍然存在,算是很不錯的了,比上次在小菜王的好很多了。

吃着小菜,也每人點了一碗白飯來填肚,吃起來也是不過不失,有點米香,軟硬適中,也為大家填飽了肚子。

小試牛刀之後,總括來說,無論任何方面,也是比小菜王的好,也可能上次我光顧小菜王時,剛好是周末的晚市,廚房及店員也太忙,所以影響了服務和食物的質素吧。

大家吃完後,也有散場的意圖,有的說要早回家睇B,有的也是要早回家的,而我也去接女友去溝貨,下次球場再見。
星期五的晚飯時間全店坐無虛席
餐牌是圖文並茂的
吃小菜又怎可不喝啤酒呢?
蜆肉有肉地而一點沙也沒有,豉椒汁惹味
椒鹽墨魚咀椒鹽下得適中,吃起來果然彈牙
椒鹽鮮魷沒有墨魚咀的彈牙
黑椒牛仔骨確是惹味,牛肉的羶香味仍僅存
白飯有點米香,軟硬適中
2009-08-28
星期五的晚飯時間全店坐無虛席
餐牌是圖文並茂的
吃小菜又怎可不喝啤酒呢?
蜆肉有肉地而一點沙也沒有,豉椒汁惹味
椒鹽墨魚咀椒鹽下得適中,吃起來果然彈牙
黑椒牛仔骨確是惹味,牛肉的羶香味仍僅存
白飯有點米香,軟硬適中
  • 容記第一咀,豉椒炒蜆
(非会员)
晚上7時多入座, 那個時候沒那麼多人, 多面有2-3組人輸候, 1 組是在下和友人, 1組是2個男性, 1組是7人家庭, 等了約5分鐘, 已經有位了, 本著開心心情入內, 因為是第一次和友人來啊 可惜的事, 一坐下是坐到廁所門口(心想, 算吧, 星期天是比較多人)坐下了, 點了燒肉, 和上湯芥菜膽, 這個時候隔鄰的客人結帳離開, 問了伙計能否掉位, "沒問題啊" , 那我們就坐過去, 誰不知才是惡夢的開始 , 坐下不夠20秒, 有一個女性走過來, 相信是老闆娘, 叫我們坐回來, 用語很不客氣, 說什麼現在是星期天, 很多人, 我們坐的是3人枱等等, 一邊嘈著要我們坐回去, 如果是和其他朋友, 我一定會立即離開, 借劉德華的說話"今時今日咁既服務態度未夠架", 我沒有離開, 因為是友人介紹的, 所以我乖乖的回到從前座位, 再點了一碟炸多春魚, 先來了一碟燒肉, 味道......... 這個要5十多塊的嗎? 一般, 入口是鬆化, 可惜切得太大塊了, 再來了上湯菜胆, 也差不多6十塊錢一碟, 是這個質素嗎? 菜不是菜胆也就算了, 上碟是亂七八糟堆出來, 還有的是那個是整棵的菜, 怎樣吃呢?

菜不是菜胆也就算了, 上碟是亂七八糟堆出來, 還有的是那個是整棵的菜, 怎樣吃呢? 也沒發作, 都是給友人面子, 燒肉吃完了, 菜也吃完了, 想走的時候想起還有多春魚, 差不多是7時45分了, 也催了好幾次............ 一邊說很忙, 很多人, 也沒半句不好意思, 好像是必等的, 也給友人面子, 等到了回來, 吃了, 也ok, 挺脆......... 慢慢吃完, 想坐一會, 談一下, 伙計匆匆收了枱, 問也沒問, 也就拿了帳單過來
怎麼了, 吃完一定要立刻付款嗎?
各位看完了, 請體諒在下文筆不好, 不過在下是有感而發, 多謝收看

食物: 相對質數是偏高
服務: 以這樣的價錢絶對不可接受
環境: 室內的深水埗大排檔
評語: 名大於實, 製作欠認真, 服務視乎顧客消費多少
2009-09-06
2009-09-06 6 浏览
一家人食飯,叫了幾個餸,包括燒肉,生炒骨,雞,墨魚嘴,炒飯等等。燒肉用中豬,皮脆,不過要食得肥先好,事實上,燒肉唔有少少肥,就冇噤好食。雞,話係生劏,但只是不過不失,啱啱係廣州嘅廣州酒樓食完佢地隻鼓油雞,容記隻完全冇得比!價錢整休來講,算比較貴,但一分錢,一分貨,都OK啦!值得一讚,佢嘅厠所,係我見過中式食物店,最乾淨的!

價錢整休來講,算比較貴,但一分錢,一分貨,都OK啦!

值得一讚,佢嘅厠所,係我見過中式食物店,最乾淨的!
2009-08-31
  • 燒肉、炒飯
擴充裝修後首次光顧,環境光潔了不少,舖位增加了,但九時多門外仍見人龍,真的意想不到!由於遲來,由友人發辦,叫了招牌燒腩、鮑片扖生菜、腐皮卷燴時菜、咕嚕肉、鐵板釀茄子、沙拉骨及兩個靚仔,五人份量,埋單$450。除了燒腩,其他真的很一般,而沙拉骨更是強差人意,需互相禮讓才不至於吃剩!真的如網友及朋友所言,水準下降了不少,而且價錢不再街坊,叫人難以再找理由跨區光顧!

2009-08-26
  • 燒腩
2009-08-29 19 浏览
第一次係OPENRICE寫食評,估唔到係因為頂唔順呢間野咁難食...話就話好多明星食,全部係吹噓...佢個所謂招牌菜燒肉....我真係唔識欣賞...自問都食過唔少出名地方GE燒肉,呢間唔止談唔上好食...更加係我食過最差GE...舊肉肥到痴線...直頭有70%都係肥膏...咁GE樣簡直係放唔入口仲有佢D芥辣...真係又奇怪又難食...比起最普通果D黃色芥辣仲要差!!一句講晒!!! 打死都唔會再去食呢間又貴又唔好食GE野!
第一次係OPENRICE寫食評,
估唔到係因為頂唔順呢間野咁難食...
話就話好多明星食,全部係吹噓...
佢個所謂招牌菜燒肉....
我真係唔識欣賞...
一句講晒!!! 打死都唔會再去食呢間又貴又唔好食GE野!
2009-08-28
2009-08-04 61 浏览
5個人食叫左六樣野1.) 燒腩仔 仿彿係必食--> 檯檯人都有一碟 $118大碟 好在有細ge $58~~~都勁大碟~!!!! 皮脆肉嫩juicy 配上乳豬醬 + 青介辣~~~一流!!!!!!!!2.) 生炒骨 好味~~~我覺得d蕃茄洋蔥同青椒真係好好味~~!!!!! 勁甜勁鮮~!!!!3.) 通菜 唔會太油同太咸~~~真係有驚喜~4.) 雞蛋焗魚腸 全部人都係第一次食 雞蛋好香 魚ge 內臟都o向晒入面~~甘香 但係我唔太喜歡食入面ge陳皮5+ 6.) 椒鹽墨魚咀/ 魷魚 好味~~!!!!!足料 外脆內軟 熱辣辣脆卜卜 點埋燒腩仔d醬都好好食 唔會話因為唔新鮮就勁咸cover 住d唔新鮮ge味~~~~ 真係好正~~~~overall 真係好好食~~~~啖啖都好味道~~~環境乾淨舒適~~雖然係咁吹人落order 但係食完又唔會吹人走toilet 都真係好乾淨~~XD食物質素物有所值~~一定有下一次~~~果然無令人失望~so happy~
5個人食
叫左六樣野

1.) 燒腩仔
仿彿係必食--> 檯檯人都有一碟
$118大碟
好在有細ge $58~~~都勁大碟~!!!!
皮脆肉嫩juicy
配上乳豬醬 + 青介辣~~~一流!!!!!!!!

2.) 生炒骨
好味~~~我覺得d蕃茄洋蔥同青椒真係好好味~~!!!!!
勁甜勁鮮~!!!!

3.) 通菜
唔會太油同太咸~~~真係有驚喜~

4.) 雞蛋焗魚腸

好味~~!!!!!足料
外脆內軟
熱辣辣脆卜卜
點埋燒腩仔d醬都好好食
唔會話因為唔新鮮就勁咸cover 住d唔新鮮ge味~~~~
真係好正~~~~

overall 真係好好食~~~~啖啖都好味道~~~
toilet 都真係好乾淨~~XD
食物質素物有所值~~
一定有下一次~~~
果然無令人失望~so happy~
生炒骨
椒絲腐乳通菜
雞蛋焗魚腸
椒鹽墨魚咀
椒鹽魷魚
2009-08-03
椒鹽墨魚咀
椒鹽魷魚
  • 燒腩仔,椒鹽墨魚咀
2009-07-29 21 浏览
每次經過深水埗...男朋友都會話''下次同你去容記食乳豬...真係好好味..''前幾日放假...終於去左試...裝修過...環境唔錯...叫左...燒腩仔...蒜香骨...蒜蓉開邊蝦...豉汁蒸倉魚..哈哈...果度最出名的係燒肉...而唔係男朋友仔記錯的乳豬啊 ~燒腩仔:皮脆肉嫩...幾好味....但略嫌太肥...吃2-3件已經覺得太油膩..~蒜香骨:幾香口..好香蒜味...~蒜蓉開邊蝦:抵食...因為蝦蝦大大隻...都係$88~豉汁蒸倉魚:新鮮度ok...如果魚肉蒸得滑d就very gd =]嘻...所有圖片只供參考...因為每當食物一到...我倆都第一時間放入口...差不多吃了一半才記起未拍照....哈哈...
前幾日放假...終於去左試...
裝修過...環境唔錯...

~蒜香骨:幾香口..好香蒜味...

~蒜蓉開邊蝦:抵食...因為蝦蝦大大隻...都係$88

嘻...所有圖片只供參考...
因為每當食物一到...我倆都第一時間放入口...
差不多吃了一半才記起未拍照....哈哈...
2009-07-26
2009-07-28 18 浏览
在開飯圈以外的圈子,凡是什麼聯誼聚會,眾朋友也是旨意小弟找地點開飯.好像今次中學同學A兄的生日飯局,便帶大家來到深水埗福華街的"容記小菜王".十多年前已"起朵",身為前菲律賓前總統之御廚,憑著一記燒肉獨步江湖,從此平步青雲,現在更去到菲律賓開分店,也算是衣錦榮歸.到了今天,這間隱身在福華街的小菜王仍然旺場.事先訂了位,免卻在店內排排坐,打NDS的苦果.大熱天時在戶外等位,絕不好受.已經來過兩次,吃些什麼已心中有數,燒肉一定要,墨魚咀也少不了,一人一件咸魚煎肉餅.雖然兩次對天下第一雞的經驗麻麻,但在生日局,有隻雞在桌上,點都有體面.其他的菜式,也是一些平常不過的椒鹽九肚魚,焗魚腸,木桶紅燒豆腐,沙拉骨,蒜茸開邊蒸蝦,沒有菜?炒碟椒絲腐乳通菜吧.燒肉熱辣辣,外皮脆卜卜,皮下肉的肥膏同瘦肉分明,一吃下去,充滿著肉香,入口鬆化.其後更要再來一碟,可見其受落程度,今次的天下第一雞,感覺比上兩次為佳.雞皮滑,肉質較之前吃過的嫩,但雞味不明顯,在現今的日子,鮮雞難求,似乎大家要開始習慣了.煎肉餅份量足,帶有一點咸香,吃落有口感,因為混合了馬蹄等材料在內.是夜沒有人喝酒,差不多清一色汽水,就算用可樂,

煎肉餅份量足,帶有一點咸香,吃落有口感,因為混合了馬蹄等材料在內.是夜沒有人喝酒,差不多清一色汽水,就算用可樂,忌廉來送椒鹽九肚魚,或者是墨魚咀,也一樣討好,尤其是墨魚咀,香脆又彈牙.眾人皆讚.

其他的雞蛋魚腸做得不及外面的"古法"好,蛋香不夠濃,魚腸過乾,沒有甘香的感覺,沙拉骨酸酸甜甜,肉質夠鬆化,木筒豆腐也不俗.蒜茸開邊蝦就只是間場之作,蝦肉有點霉,用蒜茸的香味來"遮醜".結果,蒜茸汁很搶手,身邊的友人R,更用蒜茸汁來伴飯.吃得津津有味,與此同時,我們便來碗蠔豉豬骨粥,嫌火喉未夠十足.還是老廟一帶的豬骨粥做得最好.

價錢一如以往地便宜,如果晚上九時來,全單有七折,海鮮除外.眾人得知此優惠,有點後悔為何早了一小時來,反正大家也是遲大到.
2009-07-12 1 浏览
(1) 鐡板燒原條茄子 - 好正, 想不出點做的, 中式做法的茄子此方法最好味!(2) 雞蛋焗魚腸 - 好食過蓮香樓(3) 椒鹽墨魚咀 - 好正, 送酒重好(4) 腐竹齋卷 - 好多白菜仔墊底, 好好味(5) 燒肉 (小) - 不是相傳中好味, 新斗記好好多(6) 沙薑雞 - 一般, 最差呢味, 我煮得好食好多, 個沙薑油汁做得不倫不類!最奇怪是個厠所好乾淨!

(2) 雞蛋焗魚腸 - 好食過蓮香樓

(3) 椒鹽墨魚咀 - 好正, 送酒重好

(4) 腐竹齋卷 - 好多白菜仔墊底, 好好味

(5) 燒肉 (小) - 不是相傳中好味, 新斗記好好多

最奇怪是個厠所好乾淨!
2009-07-09
  • 鐡板燒原條茄子
  • 雞蛋焗魚腸
  • 腐皮齋卷
  • 椒鹽墨魚咀
2009-07-11 42 浏览
吃完小菜王後,西打心中不停猛唸:為何水準只是一般,真的只能說平平!上網遍查資料,才發現有另一家店同在深水埗,幾條街之隔,叫容記小菜王!剛好朋友間有晚飯聚會,西打發了瘋似的硬要吃容記小菜王,天天在唸,朋友都開始嫌我煩......如果來香港要去再興叉燒,那麼,容記小菜王的燒腩仔也是絕不能錯過的!燒腩仔,西打也不敢拍太久,怕會影響味道。連忙送一塊進口,哇!哇!哇!太好吃了!皮燒得又香又脆,酥脆得只用牙輕輕一咬,整塊皮便應聲粉碎。部位選用了豬腩,看到肥和瘦層層相間,讓人垂涎欲滴。吃港式燒肉最怕是肉因為經過燒烤後變得乾巴巴,這裏的燒腩仔,肉也十分嫰滑,連平常只吃皮的路人甲也把肉都吞下。是西打吃過最好吃的燒肉,比任何名店還要好吃!天下第一嘴 (西打很討厭這些奇怪名字)說穿了就是椒鹽墨魚嘴墨魚嘴油炸後外層香酥鬆化,椒鹽下得不會過猛,微微中每口還可以吃到墨魚的鮮味。外酥內q的口感是道下酒的好菜!特價的炒蜆味道還不錯,西打個人偏愛用較小的蜆來作熱炒。細小的蜆快炒後肉質也不會太老,搭上惹味的豉椒汁醬,是個永恆不變的美好配搭。肥美的花甲還是留來火鍋好了!吃著吃著又多點的生炒排骨真不明白為何老外會把這種甜酸肉

燒腩仔
,西打也不敢拍太久,怕會影響味道。

連忙送一塊進口,哇!哇!哇!太好吃了!

是西打吃過最好吃的燒肉,比任何名店還要好吃!

天下第一嘴 (西打很討厭這些奇怪名字)

說穿了就是椒鹽墨魚嘴

特價的炒蜆

肥美的花甲還是留來火鍋好了!

吃著吃著又多點的生炒排骨

真不明白為何老外會把這種甜酸肉視為中國菜的代表。這碟生炒排骨還不錯吃,選用了不太肥的排骨,同時油炸後肉質還很腍滑。只嫌汁醬可以再濃一點,有點不夠酸不夠甜!

總計:HK$397 (4人)

如果來香港一定要吃港式燒味,西打二話不說會推介去再興吃叉燒,還要,必定要吃容記小菜王的燒腩仔。西打說不上專家,但有名的燒腩仔西打還吃過不少,太子有一家是用炭燒的,確實在肉裏藏著淡淡的炭火香氣,但肉有點乾。

真的,這是西打吃過最好吃的燒腩仔!

延伸閱讀:http://blog.yam.com/ywjoseph928/article/22297933
2009-07-08 42 浏览
first time back to Yung Kee after the renovation. as usual order the fried squid, roast pork, fish balls etc...still delicious but I feel the dishes are getting smaller and smaller but the price are getting more and more expensive...guess all restaurants are doing the same under this economy then...