(非会员)
2007-11-18 30 浏览
食物好咸,尤其係小炒王,墨魚咀唔脆,林到爆,最重要侍應服務差到爆,我眼見一個四十幾歲阿姑侍應同客人鬧交,內容係個客問佢有冇位,而個阿姑侍應就話咩都唔知,態度勁串,之後行過幾次啤爆個客,我係側邊睇就覺得好戥個老闆擔心,呢個阿姑侍應擺明趕客。可能間野d侍應唔知咩叫服務態度,衰到連個嘉X伯啤酒妹都零禮貌,唔嗌啤酒就串串貢,行過就眼啤啤,請問各位出街食飯係咪一定要嗌啤酒?我同朋友去「容記小炒王」食飯唔嗌啤酒就俾果個嘉X伯啤酒妹用敵意眼神啤,請問係咩道理?d人態度咁差,野食又咸又翻炸,幾平幾有「名」都冇人幫襯啦!老闆快d再培訓員工!
早前聽收音機介紹, 此馬河詩夫人的預廚 =算容龍蝦仔=幾好~ 但算容唔係好夠, 但未食過咁好肉的龍蝦仔 ...... HKD68/六件( 三隻開邊) =雞蛋焗魚腸=ok~ 但細件頭左小小 ...... HKD48/ =皇帝咀-招牌壹咀(墨魚咀) =墨魚咀唔夠彈牙呀!!!唔知係咪我同佢講怕無牙咬, 所以佢整到好淋呢!!!?? (即係唔夠脆) ...... HKD58/ =招牌排骨煲仔飯=十蚊個仲想點!? ...... HKD10/♡環境氣氛指數:♡♡ (好簡單的裝潢,背貼背坐,食完就趕客)♡清潔衛生指數:♡♡♡ (清潔衛生尚可)♡食物質數指數:♡♡♡ (份量不多,味道尚可,但掛名御廚...色香味有改進空間)♡服務醒目指數:♡♡ (待應生趕客那刻最醒目!)
早前聽收音機介紹, 此馬河詩夫人的預廚

=算容龍蝦仔=
幾好~ 但算容唔係好夠, 但未食過咁好肉的龍蝦仔
 ...... HKD68/六件( 三隻開邊)

=雞蛋焗魚腸=
ok~ 但細件頭左小小
 ...... HKD48/

=皇帝咀-招牌壹咀(墨魚咀) =
墨魚咀唔夠彈牙呀!!!
 ...... HKD58/

=招牌排骨煲仔飯=
十蚊個仲想點!?
 ...... HKD10/

♡清潔衛生指數:♡♡♡ (清潔衛生尚可)
♡服務醒目指數:♡♡ (待應生趕客那刻最醒目!)
2007-10-30 5 浏览
很久冇幫襯了,昨天(10月29号) 星期一傍晚六時多两個人去吃飯。店內得两枱客,可能時間尚早。坐下不久,樓面阿姐就過來hard sell 蟹、魚、北菇海參等等。她又冇礼又大声,真有點反感。最後叫了:鎮店燒肉-似乎不新鮮。賣相差,肉質乾、實,當然唔juicy。同以前唔同。唔好食!黑椒牛仔骨-肉質〝頗淋〞,冇口感;都幾鹹。魚香茄子煲-又是幾鹹。色香味比以前差。坐了35 分鐘就想走,因吃得不滿意。埋單$171 (三餸及两白飯)。以前見過有客人走出去樻面埋單,客人給伙計〝媽〞。價錢好似比以前貴了,但食物差了,服務又令人尷尬,失望。短時間都一定不去幫襯。

黑椒牛仔骨-肉質〝頗淋〞,冇口感;都幾鹹。

魚香茄子煲-又是幾鹹。色香味比以前差。

坐了35 分鐘就想走,因吃得不滿意。

埋單$171 (三餸及两白飯)。
以前見過有客人走出去樻面埋單,客人給伙計〝媽〞。
價錢好似比以前貴了,但食物差了,服務又令人尷尬,
失望。短時間都一定不去幫襯。
2007-09-30 19 浏览
我成日喺公司聽電台,港台有個節目請咗個叫"容師傅"嘅人教人煮餸,幾經追查得知原來係深水埗"容記"。當日晚上立刻走去試試...去到坐底唔知食咩好就四圍睇吓人食D嘜,又睇吓貼喺牆D介紹,因為我同朋友得二個人,所以諗住試三、四樣,好食下次再嚟過。點菜:腩仔肉、草菰西籣花、墨魚咀,1.腩仔肉-簡直不知所謂,皮小脆,又un又硬,無肉味,死鹹,混身油淋淋,一定係返拖油所至,見到都飽,每人兩舊以停手...2草菰西籣花-罐頭草菰+白灼西籣花+油+生粉水。"獲"氣零,味道1分比油。(我阿媽一定好過佢)墨魚咀-亦都係又淋又油又無味!試完以上三款菜式(聽聞有兩樣係鎮店),我可以大膽咁講,佢係我三十幾歲人食過最差嘅頭三位,貼錢都唔會再去!
當日晚上立刻走去試試...
點菜:腩仔肉、草菰西籣花、墨魚咀,
墨魚咀-亦都係又淋又油又無味!

2007-08-08 10 浏览
小菜幾好食, 食過好多野都唔錯, 薑蔥炒蟹, 紅豆糕最正, 燒肉好貴, 不過有時皮脆肉熱, 有時皮唔脆肉唔熱, 老闆好nice, 不過煩氣左少少, wakakaka
2007-07-25 9 浏览
為了要來試多D小菜,上個月約埋七、八個人來食晚飯。當然要吃那燒肉啦,但發覺很是失望,真不明為何這麼多人讚賞呢。燒肉的脆皮沒問題,但肉的部份就出事了,有兩個原因: 1. 欠肉味2. 太過淋;簡直就像是將肉的部份浸在滾鹽水中煮熟一般。如果十分是滿分,我只會給那燒肉兩分。很多燒焟鋪的燒肉比她好很多很多。(註: 我平日會在家中自己用焗爐焗燒肉吃。)其他的菜式也是一般而已,水準普通,就連有網友推介過的小菜也沒想像般好。

2007-07-23 16 浏览
眼見小菜王一次又一次甘令我地傷心,今次決定向容記出發。紅燒豆腐煲–一般啦,唔係話好出色。但豆腐好滑,個汁ok,冇咩特別燒肉–外賣預左會失色咖啦,但係有驚喜,竟然冇分別0咼。個皮仲好脆,有肉汁,半肥瘦,係切得大舊左D囉。豉油皇炒麵–一個字,掂呀!唔油,好香,有鑊氣!魚香茄子煲–冇食,唔知有幾好食。不過呢味送係清得最快個碟,我諗真係好好食囉。價錢貴過小菜王,但係質數同分量都好好多。
眼見小菜王一次又一次甘令我地傷心,今次決定向容記出發。

豉油皇炒麵–一個字,掂呀!唔油,好香,有鑊氣!

價錢貴過小菜王,但係質數同分量都好好多。
2007-07-06 21 浏览
我上次同一家去食呢間....本來一早諗住訂位....但由於佢地話要五個人以上先可以book 倒位...所以我地覺得佢太唔尊重d 食客...此外.當我們去到的時候.,,個侍應叫我地坐埋一邊的細圓枱,,個位好窄..而且仲好危險...因為果到係近出菜的地方...於是我地要求換枱...但個侍應話唔可以...因為其他大枱俾人訂左...我地明知佢講大話...因為左枱根本冇寫留位...好明顯係佢地想留d大位俾多d人的..嫌我地少人...之後有一大班客人入黎..個侍應即刻唔理我地,,俾左張大枱佢地坐...你地話佢地d服務幾差...最後我們一家一肚氣...決定走人..
2007-06-26 7 浏览
今年年初去過一次,平日晚上都好爆,等好耐位,裏面都幾嘈覺得最好食係脆皮燒肉,熱辣辣,皮卜卜脆,又唔係太肥,應該是招牌菜吧魚腸焗蛋以為撈飯會好好食,但D腸有少少苦沙薑雞,椒鹽鮮魷,草菇扒豆苗,炸蝦餅:普通沙拉骨麻麻,同桌的朋友食過都唔願再夾排骨煲仔飯的飯不算多,好多飯焦黏底食唔到小菜夠大碟,質素ok,但價錢都唔平,故即使有乳鴿coupon都無再黎(五個人吹下水飲下酒都坐左好耐,但都無俾人催趕,不怪得D老友上次指定要黎呢度聚舊啦,而且有大排檔feel,講野大聲左D都唔怕嘈住隔離)
今年年初去過一次,平日晚上都好爆,等好耐位,裏面都幾嘈
魚腸焗蛋以為撈飯會好好食,但D腸有少少苦
沙薑雞,椒鹽鮮魷,草菇扒豆苗,炸蝦餅:普通
沙拉骨麻麻,同桌的朋友食過都唔願再夾
排骨煲仔飯的飯不算多,好多飯焦黏底食唔到

2007-06-25 12 浏览
今日有人提議去食容記,初初仲以為港島間鏞記,原來係堔水埗容記一行七人入到去一陣出面已經開始爆棚,第一個感覺係唔係好夠冷氣,不過食落都叫做過得去首先上既係燒腩仔,好正,皮脆,唔係好肥,不過係上山葵末,我都係鍾意黃芥末多少少之後燒墨魚嘴,其實係椒鮮魷,無也特別個霸皇鷄幾有鷄味,所以好快食晒跟手上個薑葱蟹,呢個就唔得,因為蟹唔新鮮,而且無膏又無肉,只係調味唔錯而唯一既菜蕃薯苗又係一般,而且好鹹總括來說比咁既價錢咁既環境都叫做抵食,而且交通方便,想食小菜同消夜都係一個幾好既地方
之後燒墨魚嘴,其實係椒鮮魷,無也特別
個霸皇鷄幾有鷄味,所以好快食晒
而唯一既菜蕃薯苗又係一般,而且好鹹
2007-06-02 17 浏览
我地9個人一齊做完YOGA,去食飯...我地BOOK左8:15不過我地8點就到左啦...佢話無位要我地係出面等...見到裡面真係好多人呀..8:05左右我地就入得啦...我覺得個感覺有D似...室內大排檔...不過都算OK乾淨.Round One椒鹽九肚魚--> 普通左D豉油皇中蝦-->無豉油味,似風沙蝦多D,不過都好味炸墨魚咀--> 煙煙韌韌佢地話好好味...我就麻麻地椒鹽鮮魷-->一般啦脆皮燒肉-->一個字,正!皮脆不得止...舊燒肉仲係熱, 真係無得頂呀炸銀魚炒牙菜-->又一好味之作,D魚仔炸得好香脆,牙菜辣辣地蒜容炒蕃薯苗-->同莧菜好似鹹魚香煎肉餅-->D肉好MUI...好油...麻麻地Round Two紅燒豆腐桶-->係夥計介紹我地食...D豆腐真的...好滑好正...我食左好多舊椒絲腐乳通菜-->一般啦魚肚肉碎勝瓜-->勁少魚肚, 又切到丁咁細粒,幾乎食唔到豉油皇炒麵-->其他食評話好好食...我就覺得一般啦爽脆極品雲吞-->肉少菜多...I LIKE IT

Round One
椒鹽九肚魚--> 普通左D
豉油皇中蝦-->無豉油味,似風沙蝦多D,不過都好味
炸墨魚咀--> 煙煙韌韌佢地話好好味...我就麻麻地
椒鹽鮮魷-->一般啦
蒜容炒蕃薯苗-->同莧菜好似
鹹魚香煎肉餅-->D肉好MUI...好油...麻麻地

Round Two
椒絲腐乳通菜-->一般啦
魚肚肉碎勝瓜-->勁少魚肚, 又切到丁咁細粒,幾乎食唔到
豉油皇炒麵-->其他食評話好好食...我就覺得一般啦
爽脆極品雲吞-->肉少菜多...I LIKE IT
2007-05-10 16 浏览
睇到其他食友的評價,今次依然食到好味的燒肉唔知係咪自己好彩數?!9點鬆d同bf黎到,一坐底就叫左細燒肉同鐵板豬柳,之後再嗌多碟椒絲腐乳通菜同豉油皇蝦。細燒肉:水準依然! 鐵板豬柳:依然係好香好引人去叫同食.. 不過老實講係個汁整得好,豬柳質素仍可改善豉油皇蝦:同我expect既有d唔同... 個味整得幾口好惹味,但d蝦好似就唔夠新鮮爭少少椒絲腐乳通菜:Ok,冇乜特別,腐乳味不太濃。總括黎講d野食味道唔錯,但係如果本身有既料再靚d一定會更好味,況且感覺上佢係比以前加左價,應該要提供d更好既野比食客! 而服務我覺得不太差,有時阿姐d反應慢d不過還可接受,不過唔知點解每次埋單都要3催4請先有張單埋黎... 值得注意,9點後7折優惠應該不適用於燒肉,海鮮,飯同汽水~

細燒肉:水準依然!
椒絲腐乳通菜:Ok,冇乜特別,腐乳味不太濃。

值得注意,9點後7折優惠應該不適用於燒肉,海鮮,飯同汽水~
2007-05-01 4 浏览
(7/3)  偕同9527到附近一帶買遊戲機,經查詢後原廠行貨不確定何時何日才供應,惟有繼續地等。  選擇此店吃晚飯,對它的服務態度不敢恭維,但是次純粹作試驗性質,再看如何才是。當進入店內,人聲沸騰,環境從昔日的煙霧彌漫,達致今天的合格水平,相信這德政能令我倆較適合逗留多一會。然而侍應服務態度轉變了不少,變至有點誠意地介紹菜色,點菜時曾考慮「燒腩仔」,但經過多次的教訓後選擇放棄,點了白灼蝦、炸蝦餅,還有那自製餃子鍋,啤酒兩支。  先上的白灼蝦,顏色奪目,除掉蝦殼時發現不太新鮮,似乎那些蝦存放的時間較長。再試試味道如何,入口的蝦肉鮮甜猶有,但略欠新鮮的事實掩蓋不了,食慾並沒有減退;熱烘烘的炸蝦餅上桌,附有的沙拉醬我不太喜歡蘸上。入口的炸蝦餅鬆軟可口,再嚥下時,懷疑有豬油混合一起而成,鮮蝦味稍輕,相信蝦肉的比例增加,粉質的比例減少會好一點。此時他說:「蝦也是我喜歡的食物之一,龍蝦也是。喜歡那種質感,鮮甜味道濃厚,肉質鮮嫩,烹調的方法千變萬化,當然天然的味道最好。」看見他喋喋不休,繼續讓他發表,我便繼續吃。  最後上桌的餃子鍋,湯中的蔬菜不少,若有餃子八隻,體積不小,內裡的餡料集合了菜、馬蹄

(7/3)

最後上桌的餃子鍋,湯中的蔬菜不少,若有餃子八隻,體積不小,內裡的餡料集合了菜、馬蹄、豬肉等等,以菜為主,肉類的比例較小,入口味道清香,餡料新鮮,味道不俗,9527嗜吃蔬菜,相信他會滿意。

無論是服務,甚至是食物水準出現大幅波動,不確定平日光顧有否影響,但得出的結論是價錢相當實惠,服務水平恰當,但用料仍需改進,算是合格的一次。
2007-04-29 10 浏览
踏入豬年多次到此晚飯,發覺水準很不穩定,以招牌的燒肉來說,好運的可以食到香脆爽口肥瘦適中的好味燒腩肉,否則可能是較一般稍好的鞋口燒肉。顧客多咗,價錢加咗,但服務水準卻未能同步而上,更離譜的是開始有店大欺客之嫌︰例如今次我叫了碟XO醬炒象拔蚌,上枱的竟然是炒螺片。以螺片換象拔蚌,一句解釋也沒有,像理所當然一樣!另一樣是我用COUPON換燒乳鴿,上枱的乳鴿鞋口夾肉霉,明顯是隔夜貨。如此服務水平,點掂?睇嚟,此食肆如不改善問題,都要減少到此晚飯了!
睇嚟,此食肆如不改善問題,都要減少到此晚飯了!
2007-04-22 8 浏览
去過無數次, 覺得水準最一貫的係佢罐芒果汁。以前喜歡佢o既鐵板茄子, 後來發覺一次裡面d肉係凍o既, 一次個汁鹹得滯, 我就覺得呢間鋪頭可能係人太多應付不來了。墨魚咀, 一如其他食評人所講, 好熱氣又好硬, 唔知想點!京都豬扒, 好美味, 好肉味, 必叫。炒豬肝, 一d係腎一d係肝, d腎好硬好鹹, 但d肝又幾好味, 真係食到人精神分裂。其他都中規中矩啦, 視乎當日廚房各人心情及手神而定。有樣野我好強烈感覺到, 係佢嫌客太多, 索性以較差的服務來維持客量於一個可應付水平。咁樣真係好成功趕客, 但一個不滿的客人會話比千千萬萬個親朋戚友同埋網友聽, 長此下去, 就算不影響生意, 都會影響聲譽啦!不過, 鬼叫佢真係有d好野食咩!
去過無數次, 覺得水準最一貫的係佢罐芒果汁。
墨魚咀, 一如其他食評人所講, 好熱氣又好硬, 唔知想點!
京都豬扒, 好美味, 好肉味, 必叫。
其他都中規中矩啦, 視乎當日廚房各人心情及手神而定。

不過, 鬼叫佢真係有d好野食咩!