餐厅: 容記小菜王
资讯:

2021-11-04 145 浏览
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽-西蘭花花姿珊瑚蚌 $148-洗衣機蒜香骨 $98-拔絲鳳梨咕嚕肉 $88-例牌叉燒 $68-西施海皇羹 $108🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🔼咕嚕肉有拉絲效果好治癒,每舊肉粉漿薄脆,食到啖啖肉,加上酸甜鳳梨,開胃解膩🔼珊瑚蚌爽脆清新,加上西蘭花花姿一齊炒,海鮮鮮甜味融入其中🔼蒜香骨大大舊,分量十足,淋上大量炸蒜片係面,好蒜呀😍😍🔼叉燒甜美,肉汁滿滿,送飯一流🔼海皇羹小清新,夾雜豆腐,蝦,紅蘿蔔同帶子😆職員提我地要趁熱盡快食,因為豆腐出咗水味道就會變淡,窩心呀🔼嚟張大合照🔼埋單$600
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
-西蘭花花姿珊瑚蚌 $148
-洗衣機蒜香骨 $98
-拔絲鳳梨咕嚕肉 $88
-例牌叉燒 $68
-西施海皇羹 $108
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

🔼珊瑚蚌爽脆清新,加上西蘭花花姿一齊炒,海鮮鮮甜味融入其中

🔼蒜香骨大大舊,分量十足,淋上大量炸蒜片係面,好蒜呀😍😍

🔼叉燒甜美,肉汁滿滿,送飯一流

🔼嚟張大合照

🔼埋單$600
2021-11-03 134 浏览
今日去了太子同朋友食飯!我們行過見到有間大大個招牌有點誇張😂😂所以我們選了這一間做我們的晚餐餐廳。"容記小菜王"一入餐廳有大大個海鮮魚缸有晚市特價食物我見每枱都點"叉燒"我們點了叉燒波士頓龍蝦伊麵叉燒$68 例牌份量都不小,肉質香濃細滑🤤😋😋😋😋好好味波士頓龍蝦伊麵$188波士頓龍蝦好新鮮,肉質爽口彈牙,好鮮甜😝😋😋👍🏻👍🏻👍🏻份量都不小好好味!不過調味咸左小小!店家會給前菜雲耳酸甜爽口!前菜$15茶$10/位

所以我們選了這一間做我們的晚餐餐廳。
"容記小菜王"
一入餐廳有大大個海鮮魚缸

有晚市特價食物我見每枱都點"叉燒"
我們點了
叉燒
波士頓龍蝦伊麵
叉燒$68 例牌

份量都不小,肉質香濃細滑🤤😋😋😋😋好好味

波士頓龍蝦伊麵$188

波士頓龍蝦好新鮮,肉質爽口彈牙,好鮮甜😝😋😋👍🏻👍🏻👍🏻
份量都不小好好味!不過調味咸左小小!

店家會給前菜雲耳酸甜爽口!

前菜$15
茶$10/位

2021-10-31 112 浏览
以前經常同班朋友黎容記,事隔多年無黎,依仍keep住水準👍🏻餐廳既燒腩仔係獲米芝蓮推介,所以差吾多每枱都有嗌。燒腩仔外皮真係好出色,又香又脆。腩肉又吾會太肥,吾會食到成口油。鮑汁什菌自家製豆腐好香蛋味,好滑好嫩。加左啲什菌同新鮮蔬菜, 好健康呀。炸墨魚咀既炸衣薄薄一層,好酥香。墨魚咀有咬口非常彈牙。送酒一流既菜式。花甲龍躉煲真係好足料。花甲無沙之餘仲好鮮甜,龍躉啖啖肉好滿足。而且食落有辣辣地既味道,吾會過咸好惹味。

2021-10-26
2021-10-28 100 浏览
相信大家對容記小菜王應該不會感到陌生吧‼️💫 餐廳曾獲米芝蓮推介,食物鑊氣十足,水準相當高‼️❤️▫️❥$𝟵𝟴 揚名國際燒肉(細)🔥 獲米芝蓮推介的菜式當然不可錯過‼️😎 大小一致的燒肉切得剛剛好、一口一小塊😉 外皮呈金黃色澤,烤得鬆化香脆‼️吃著那肥瘦相間的肉質可以感覺到脂肪在口中化開,既邪惡又滿滿的幸福感‼️👄▫️❥$𝟮𝟯𝟴 花甲龍躉煲🍲 熱氣騰騰的瓦煲裝滿了花甲及龍躉,吃的時間要小心不要被燙到‼️😝 煲肉加了蒜粒、蔥段、辣椒去炒,香氣四溢令人垂涎三尺‼️🤤 花甲份量多、很鮮甜‼️👍🏻 龍躉也給得很慷慨,有7大塊‼️香噴噴的一鍋太滋味了,突然好想來碗白米飯‼️🤭▫️❥$𝟵𝟴 鮑汁什菌自家製豆腐🧈 超驚喜的一道菜式‼️🤩 嫩滑的豆腐淋著香濃的鮑汁‼️自家製豆腐果然非一般,有陣陣的蛋香味,感覺就像在品嚐蒸滑蛋般‼️👏🏻 是一道大人、小孩都會喜歡的菜式,太好吃了‼️🥳▫️❥$𝟴𝟴 容記第一咀🦑 爽口彈牙的墨魚咀炸得香脆,很可口‼️👅

2021-10-28 92 浏览
今次同長輩去食米芝蓮中菜嚟到太子容記 價格夠親民 食過之後一致認為質素十分之高!揚名國際燒肉 細 $98燒肉係得到2018年米芝蓮推介用上五花肉 皮、肉、脂肪層次分明 十分吸引皮脆得夠滋味 肉質非常高質沾上芥末醬同甜醬味道更提升果然稱得上國際級!叉燒 例牌 $68瘦肉得來又軟滑鬆化肉汁香濃 跟燒肉一樣咁出色海虎斑三寶 $448尼三寶份量絕對夠晒多 大大碟好抵食 -碧綠炒虎斑球 西蘭花爽脆可口 斑球啖啖肉超滑!果皮蒸虎斑頭腩 果皮好香 蒸虎斑鮮味撲鼻 個汁都攞嚟撈飯脆皮吊燒雞半隻好重雞味 又鹹鹹地 餸飯好下飯茶位 @ $10酸菜 @ $15白飯 @ $12
今次同長輩去食米芝蓮中菜
嚟到太子容記 價格夠親民
食過之後一致認為質素十分之高!

揚名國際燒肉 細 $98
燒肉係得到2018年米芝蓮推介
用上五花肉 皮、肉、脂肪層次分明 十分吸引
皮脆得夠滋味 肉質非常高質
沾上芥末醬同甜醬味道更提升
果然稱得上國際級!

叉燒 例牌 $68
瘦肉得來又軟滑鬆化
肉汁香濃 跟燒肉一樣咁出色

海虎斑三寶 $448
尼三寶份量絕對夠晒多 大大碟好抵食
碧綠炒虎斑球
西蘭花爽脆可口 斑球啖啖肉超滑!

果皮蒸虎斑頭腩
果皮好香 蒸虎斑鮮味撲鼻 個汁都攞嚟撈飯

脆皮吊燒雞半隻
好重雞味 又鹹鹹地 餸飯好下飯

茶位 @ $10
酸菜 @ $15
白飯 @ $12
Marinated jellyfish and cucumber 手拍青瓜海蜇 🥒 $48呢款青瓜拼海蜇小食擺盤真係好靚😍,雖然青瓜味道有啲淡同埋海蜇出奇地有少少甜味,不過勝在海蜇口感夠爽口同蔬菜夠健康👍🏻,啱晒鍾意少鹽嘅都市人Deep fried bean curd with spices 七味脆皮豆腐 🌷🌶 $78呢個蒜香炸豆腐份量好大呀,粒粒都炸到金黃色超級吸引🤤,外皮香脆可口,入面嘅豆腐質地就淡淡地滑脫脫又熱辣辣,形成好大嘅對比,而且味道仲唔錯添!Deep fried spare ribs with garlic 🧄 洗衣機蒜香骨 🍖 $98蒜香骨係餐廳嘅熱賣產品之一,點可以唔試吓!每一舊嘅size都好大🤩,三個人食都夠,至於排骨肉質夠嫩滑,雖然肥膏幾多真係唔太健康,不過份量好足好有誠意,性價比幾高嫁
手拍青瓜海蜇 🥒 $48

七味脆皮豆腐 🌷🌶 $78

洗衣機蒜香骨 🍖 $98
1K
2021-10-26 102 浏览
前兩晚行街經過容記小菜王🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳之前見有唔少人介紹,咁啱屋企人又話想食小菜~~於是就入左去試試😋😋當晚前菜係醋香雲耳 ($15),雲耳爽口冇沙~~略嫌醋味比較淡,酸d會更好食😏😏🦞上湯焗波士頓龍蝦(伊麵底) $188✨龍蝦伊麵好大碟,賣相都唔錯😍😍廚師將龍蝦切好左一件件,殼亦都拍碎埋,好容易食到啖啖肉~~而且肉質飽滿嫩口,非常出色❤️❤️湯底鮮味,同蝦膏既味道融為一體!!伊麵份量都好多,仲索哂湯汁,真係會令人一口接一口😋😋🐷蜜汁叉燒皇(例牌) $68✨呢個係晚市優惠,份量都唔少🤩🤩雖然叉燒望落有d瘦,但食落一d都唔乾身~~肉質仍然嫩滑,有埋蜜汁更加惹味!送飯一流👍🏻👍🏻
前兩晚行街經過容記小菜王🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳
之前見有唔少人介紹,咁啱屋企人又話想食小菜~~
於是就入左去試試😋😋

當晚前菜係醋香雲耳 ($15),雲耳爽口冇沙~~
略嫌醋味比較淡,酸d會更好食😏😏

🦞上湯焗波士頓龍蝦(伊麵底) $188✨
龍蝦伊麵好大碟,賣相都唔錯😍😍
廚師將龍蝦切好左一件件,殼亦都拍碎埋,好容易食到啖啖肉~~
而且肉質飽滿嫩口,非常出色❤️❤️
湯底鮮味,同蝦膏既味道融為一體!!
伊麵份量都好多,仲索哂湯汁,真係會令人一口接一口😋😋

🐷蜜汁叉燒皇(例牌) $68✨
呢個係晚市優惠,份量都唔少🤩🤩
雖然叉燒望落有d瘦,但食落一d都唔乾身~~
肉質仍然嫩滑,有埋蜜汁更加惹味!送飯一流👍🏻👍🏻
2021-10-24 104 浏览
聽過容記小菜王好多次今次同朋友黎太子就順便試試佢黎到梗係要食米芝連推介嘅燒肉 燒肉層次分明 外皮格外香脆 $98再以青芥末醬及甜醬配襯 味道更上一層次果然係揚名國際嘅燒肉蜜汁例牌叉燒 $68水準非常之高 不失於燒肉叉燒瘦得黎又非常滑同鬆化 肉味亦相當香濃 好juicy 海虎斑三寶 $448將生劏大虎斑煮了兩味碧綠炒虎斑球 及 果皮蒸虎斑頭腩 以西蘭花🥦伴超滑嘅虎斑外皮蒸過後更係好juicy送飯一流脆皮吊燒雞 雞肉肥瘦適中外皮香脆 咸咸地 非常惹味整體黎講 質量有保證 以米芝連推介嘅餐廳 呢度價錢算大眾化
聽過容記小菜王好多次

外皮香脆 咸咸地 非常惹味

整體黎講 質量有保證
以米芝連推介嘅餐廳
呢度價錢算大眾化
今晚約了三位知己好友到茶樓相聚,喝茶聊天。位置:在太子站C2出口,過馬路轉左後會見到元朗冰室,再過對面,正是前方直行就會見大大的霓虹燈招牌,不用十分鐘就到了。環境:門口有服務員詢問訂枱及提供座位,之後乘電梯到一樓,我們被安拆坐在走廊位置,是卡座,四個人剛剛好。整體裝修是新穎雅致,跟新式茶樓差不多,樓底不高,天花掛上白色大燈籠,角落邊有海鮮缸,左手邊是窗口位,不過景觀是一般,只是高樓景。服務:每桌都會提供一小碟前菜:微辣的椰菜,送上熱水清洗杯碟,我們用餐時,亦幫我們換碟,因為有蟹殼,很貼心。晚市:雖然我們是四個人,只是叫了三個小菜,但已經吃得很飽,可想而知小菜的份量不少,尤其是以下兩項。芝士焗長腳蟹烏冬$298上菜時已經傳出陣陣芝士香,半隻蟹蓋和部分蟹腳在芝士醬上,芝士醬是多到完全覆蓋了烏冬,感覺是吃芝士多於烏冬,所以我們吃完這份差不多半飽了。蟹腳易拆,可拆出完整的蟹肉,肉質是一梳梳的,鮮甜多肉,再點芝士醬,很好吃。雖然覺得有點貴,但覺得物超所值。濃湯海鮮什菜煲 $108這也是份量十足的煲仔菜‼️‼️材料豐富,海鮮方面有蝦、珊瑚蚌(海參筋)、帶子和魚片,而蔬菜方面有娃娃菜、西蘭花、冬菇和其他
今晚約了三位知己好友到茶樓相聚,喝茶聊天。

環境:門口有服務員詢問訂枱及提供座位,之後乘電梯到一樓,
樓底不高,天花掛上白色大燈籠,角落邊有海鮮缸,
左手邊是窗口位,不過景觀是一般,只是高樓景。

芝士焗長腳蟹烏冬$298
蟹腳易拆,可拆出完整的蟹肉,

濃湯海鮮什菜煲 $108
這也是份量十足的煲仔菜‼️‼️材料豐富,海鮮方面有蝦、珊瑚蚌(海參筋)、帶子和魚片,而蔬菜方面有娃娃菜、西蘭花、冬菇和其他菇菌,還有掛湯能力強的粉絲作底🤤,那麼多材料煮成的湯,很清甜而不油膩,充滿精華😍,所以朋友很喜歡喝,好像媽媽平常的滾菜湯,連湯都喝清光。

金沙脆蝦球$128
金沙是指鹹蛋黃,
鮮蝦經油炸後再滾鹹蛋黃醬,炸粉不算薄,因為要滾得上鹹蛋黃醬,做到外脆內軟,惹味鹹香。

2021-10-11
  • 海鮮濃湯雜菜煲
  • 芝士焗長腳蟹烏冬
2021-10-12 148 浏览
我哋四個人,決定咗一齊試吓中菜,因為實在太耐冇去過酒樓食嘢,咁我哋就預咗四個人每人比百幾蚊到,就揀咗間質素好少少嘅酒樓。最後我哋總共叫咗三個餸一個係 芝士焗長腳蟹烏冬非常邪惡嘅芝士醬🤣芝士味勁濃!!用嚟撈烏冬真係一流,烏冬好彈牙,連我唔鍾意食芝士醬嘅人都覺得好食!而且唔會太滯。長腳蟹嘅兩隻腳好輕易就甩咗出嚟,唔使開,仲要都幾大條。其他部份就要用工具去開,蟹肉唔算好多,但係蟹味濃。二係 金沙脆蝦球用蛋黃醬去炸既蝦球,脆得黎好惹味,入口仲係熱。一碟都有十幾粒,幾抵食😀 三係濃湯海鮮雜菜煲過住健康人生嘅我,呢碟可謂係我嘅最愛!雖然佢唔似其他餸咁惹味,但係佢有菜心,娃娃菜,同埋唔同嘅青菜,仲有菇,海鮮有帶子、蝦等等,仲有粉絲!所以我覺得價錢係抵嘅,仲要係食得飽,我湯都飲埋😆😆整體來講,呢一間酒樓係有質素,而且服務態度都唔錯,入到去會上一層,坐樓上位,我哋琴日去,都係好多客人,爆曬位,所以都覺得整體感覺係唔錯

最後我哋總共叫咗三個餸

一個係 芝士焗長腳蟹烏冬
非常邪惡嘅芝士醬🤣

二係 金沙脆蝦球

三係濃湯海鮮雜菜煲

2021-10-07 1355 浏览
同愛人喺太子買龜糧🐢,佢話不如唔好返屋企食喺街食Yeah 👏👏行過呢間容記小菜王幾正喎招牌大大咁樣😁搭𨋢上去😵好多人呀😅等咗一陣間有位喇Yeah 我哋兩個人就叫咗三個餸兩個燉湯點解會叫三個餸呢🤔因為以為啲餸好細碟三個餸都唔夠食囉😅😅點不知一嚟嚟碟碟都咁大碟過😅😅卒之要打包添呀🤣😂一睇餐牌先發現係😍米芝蓮推介餐廳🍴😍😍發達啦😁😁第一次食米芝蓮推介嘅餐廳呀拔絲鳳梨咕嚕肉,愛卜第一句講過好大碟呀! 冇骨㗎香噴噴仲脆卜卜,有少少肥肥哋嘅肉響度唔會韌真係好正👍 啲酸甜汁愛嚟送飯一流呀花甲辣雞煲, 嘩呢個一嚟就真係要“嘩”一聲成個煲上呀😍woo熱辣辣炸炸聲好大煲呀 真係估佢唔到呀130幾蚊今大多煲咁多花甲咁多雞嘅💯有真係好多花甲喎😅而且d花甲係完全冇沙好新鮮仲好肥美添㗎♥️好勁真係食極都有㗎😂食到最後呢都仲有㗎👏👏👍👍啲雞肉係好嫩滑㗎辣辣地又唔太辣👍👍 勁正喎💯我愛人用啲汁嚟送飯㖭呀😋😋佢話好好味:]濃湯海鮮雜菜煲, 又係好大煲:有蝦有帶子有冬菇下面係有粉絲嘅👍最特別嘅地方就係佢真係雜菜煲嚟㗎有好多種菜㗎 👍👍、生菜、菜心、白菜、西蘭花 仲有娃娃菜:啲湯好鮮甜好好味喎♥️真係估唔到咁大煲囉💯💯]淮山杞
同愛人喺太子買龜糧🐢,佢話不如唔好返屋企食喺街食

花甲辣雞煲, 嘩
呢個一嚟就真係要“嘩”一聲
成個煲上呀😍woo熱辣辣炸炸聲好大煲呀
]

濃湯海鮮雜菜煲, 又係好大煲
:啲湯好鮮甜好好味喎♥️真係估唔到咁大煲囉💯💯
]

淮山杞子燉雞燉響螺頭湯, 食食下個湯終於到
D睇下個燉湯好足料, 有雞腳螺頭杞子淮山真係好好多喎估佢唔到呀 👏👏清清甜甜好飲😋

仲有兩個靚仔㖭
啲飯味好十足呀👍愛人話係泰國米,因為我哋屋企食開呢日本珍珠米冇乜飯味,所以一食呢到d飯香米香好正👍👍

總括嚟講呀呢度最好味嘅係三個餸呀💯💯💯鑊氣十足嘅小炒♥️同埋估唔到咁大煲咁抵食囉♥️其實三個餸可以夠四個人食㗎😋我哋今次兩個人所以好多都打包拎走唔好嘥吖嘛😁😁

餐廳: 容記小菜王
地址: 太子太子道西123號地舖

#katkatfoodies
  • 花甲辣雞煲
  • 海鮮濃湯雜菜煲
  • 拔絲鳳梨咕嚕肉
2021-10-06 126 浏览
大吃一頓!雖然餐牌選擇唔算多,但都諗左一陣haha4個人食,好彩冇叫好多🤭黎到都幾大碟冷盤,一般一般。黃金蝦這個不錯喔,炸得好鬆化蛋黃好均勻遍布每一粒蝦上湯龍蝦伊麵本身想加芝士,但擔心太膩龍蝦都幾大隻,肉質幾彈牙伊麵底都好多(好彩冇加芝士hehe)海鮮雜菜粉絲煲一來感覺就是超級大煲…每人都吃了兩整碗完。
大吃一頓!
雖然餐牌選擇唔算多,
但都諗左一陣haha
4個人食,好彩冇叫好多🤭
黎到都幾大碟

冷盤,一般一般。
黃金蝦
這個不錯喔,炸得好鬆化
蛋黃好均勻遍布每一粒蝦

上湯龍蝦伊麵
本身想加芝士,但擔心太膩
龍蝦都幾大隻,肉質幾彈牙
伊麵底都好多
(好彩冇加芝士hehe)
海鮮雜菜粉絲煲
一來感覺就是超級大煲…
每人都吃了兩整碗

完。
2021-10-05 129 浏览
琴日收工同朋友去咗食呢間容記小菜王,覺得質素都唔錯,地方光猛寬敞,小菜價格優惠,食物質素相當高,最鍾意佢哋嘅叉燒😋😋📌蜜汁叉燒皇呢個米芝蓮的叉燒真係名不虛傳,好開心食到咁正嘅叉燒,而且例牌只係$68 ,真係超級平,都好夠多,好夠食!肉質鬆化,味道香濃!📌七味脆皮豆腐喜歡呢個豆腐,外皮脆卜卜,內裏夠軟嫩,鍾意呢種口感,上面的炸蒜好香,配合香醋,酸酸地,超級好食📌容記小炒王佢哋嘅小炒王好夠鑊氣,好足料,鍾意佢哋呢一度嘅小炒王,因為超多蝦乾,好正📌京蔥燒海參呢個海參幾好食,醬汁條配得幾好,而且好平,好抵食,先至$148 ,海參爽口,質素唔錯📌海鮮濃湯雜菜煲雜菜煲夠大,比正常嘅雜菜煲大一倍,而且湯汁都幾好味,唔錯📌茶位$10📌小食$15

📌蜜汁叉燒皇

📌七味脆皮豆腐

📌容記小炒王

📌京蔥燒海參

📌海鮮濃湯雜菜煲
雜菜煲夠大,比正常嘅雜菜煲大一倍,而且湯汁都幾好味,唔錯

📌茶位$10
📌小食$15
2021-10-05 96 浏览
好開心今日收工同朋友過嚟食飯,朋友推薦呢間容記小菜王質素真係唔錯!由地鐵站行過嚟都係幾分鐘,遠距離已經見到好大個招牌,好吸引!!海鮮濃湯雜菜煲$108蜜汁叉燒皇$68/例七味脆皮豆腐$78容記小炒王$98京蔥燒海參$148茶位$10小食$15鍾意佢哋嘅雜菜煲,湯頭清甜,菜類品種夠多,好多海鮮,配合粉絲,超好食😋!最推薦佢哋蜜汁叉燒王,真係超級高質素,冇得頂,冇得彈,米芝蓮質素,超級正!肉味香濃,相當鬆化!

海鮮濃湯雜菜煲$108
蜜汁叉燒皇$68/例
七味脆皮豆腐$78
容記小炒王$98
京蔥燒海參$148
茶位$10
小食$15

2021-10-04 80 浏览
之前同屋企人出街食飯去咗呢間太子附近嘅中菜😋 整體質素都幾好😆揚名國際燒肉 $98燒肉皮脆肉嫩,肉質一啲都唔乾身,細份都夠四個人食😛 上湯焗波士頓龍蝦 $188啊妹生日要食佢至愛嘅龍蝦🦞 呢個價錢食到龍蝦伊麵真係好抵食😋龍蝦肉份量都好夠,伊麵吸收晒上湯嘅精華好正🥰濃湯雞煲翅 (牙揀翅8両)$338翅上枱嘅時候會比客人望一望,之後再放落雞湯去煲,個雞湯真係要讚一讚,完全係飲緊濃縮咗咁,好濃雞香味,屋企人都好滿意😆

揚名國際燒肉 $98
燒肉皮脆肉嫩,肉質一啲都唔乾身,細份都夠四個人食😛

上湯焗波士頓龍蝦 $188

濃湯雞煲翅 (牙揀翅8両)$338