家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2021-07-01 270 浏览
朋友生日,選了灣仔「家賀屋」與她慶祝,在附近算是滿有人氣的和食料理,評價很不錯。店內已配有電子下單,方便快捷,可先點前菜及主菜,再按食量補充主食及甜品。特選刺身盛刺身盛五點,包含最常見的三文魚、油甘魚、赤身、赤貝及時令魚金目鯛。金目鯛肉質細膩爽口、油脂適中味道鮮甜,越咬越滲出魚油香。唐揚日本池魚苗唐揚池魚苗極適合餸酒,整支魚苗外皮酥脆香口、內里肉質嫩滑鮮甜、骨幼軟爛可連骨吃,補鈣又易吃。壽司單點店內壽司款式多,包括四季常有及時令限定的,簡單選了六款壽司。特大赤海蝦個頭大亦飽滿,肉質綿絮軟滑富膠質,香濃鮮甜。劍魚腩肉質柔軟脂肪多,細膩豐腴,咬下魚油滲出。空運𩶘魚𩶘魚肉質晶瑩剔透,入口柔軟幼嫩。紅柚冰啤女士們又一驚喜飲品,啤酒入口果味濃郁,柚香清甜,質感綿滑幼細,爽利甜蜜之選。整體來說,環境衛生舒服、價錢親民、食物質素富水準,聚餐不錯選擇。

特選刺身

金目鯛肉質細膩爽口、油脂適中味道鮮甜,越咬越滲出魚油香。

唐揚日本池魚苗

壽司單點

店內壽司款式多,包括四季常有及時令限定的,簡單選了六款壽司
特大赤海蝦
個頭大亦飽滿,肉質綿絮軟滑富膠質,香濃鮮甜。
劍魚腩
肉質柔軟脂肪多,細膩豐腴,咬下魚油滲出。
空運𩶘魚
𩶘魚肉質晶瑩剔透,入口柔軟幼嫩。

紅柚冰啤

• 紅柚冰啤
  • 家賀壽司
唔知幾時先可以飛去日本食好嘢,不如喺香港尋找一下日本美食,有質素的、有口碑的、價錢大眾化的,我立刻想起灣仔的 家賀屋。麒麟一番榨 冰啤 $88天氣熱辣辣一坐低即刻叫杯啤洒,店員推介冰啤 ,果然是透心涼,不同果味選擇了蔓越梅 口味,果味香甜,味道很搭配,勁爽!薄燒牛舌 $80一邊飲啤酒,一邊食牛舌 ,平時都是吃厚切,估唔到薄燒牛舌另有一番風味。牛舌爽口有口感,入口肉嫩多汁。唐揚日本池魚苗 $78佐酒小吃之中的極品,酥脆可口,肉質鮮味無骨,配上少少蛋黃醬非常好味。特選刺身盛 - 時今鮮魚附 $198刺身真係食極都唔厭,尤其是日本高質素魚特別多,開心價錢吃到 廚師發板築地鮮魚;肉質細緻鮮美 的 金目鯛;這裏的招牌特選本鮪赤身,吞拿魚入口無筋,慢慢細嚼魚味;油甘魚一啖放落口;特大赤海蝦,鮮甜入口即化;喜出望外,用料新鮮,厚切份量大滿足。青龍 $68卷物有我最愛的炸蝦🍤 壽司卷物,蝦肉彈牙,酥脆可口,蟹子粒粒脹卜卜,口感豐富。特大 時令生蠔 $78/隻 🦪一定要試下特大 時令生蠔,感覺置身日本嘅魚市場,可以食到天然海水味🌊超大隻肥美肉滑,晚上必吃推介,店長說常常沽清的,因為價錢實在太抵,質素也不

麒麟一番榨 冰啤 $88

薄燒牛舌 $80

唐揚日本池魚苗 $78

特選刺身盛 - 時今鮮魚附 $198

青龍 $68

特大 時令生蠔 $78/隻 🦪
一定要試下特大 時令生蠔,感覺置身日本嘅魚市場,可以食到天然海水味🌊超大隻肥美肉滑,晚上必吃推介,店長說常常沽清的,因為價錢實在太抵,質素也不錯。

酒肴三味 $85
平時吃 omakase, 都很喜歡吃小三味,牛蒡、蒜子、青瓜粒,鹹香味配搭清甜啤酒,味道更加提升。

淺漬本鮪赤身沙律 $138
第一round 吃完,感覺依然有點空虛,一於追加個沙律,但並唔係普通嘅蔬菜沙律,係入口即溶的淺漬本鮪赤身,肉質粉嫩,日本時令的赤身非常吸引。

菠蘿雪葩 $68
吃飽飽要完美一定要食甜品囉!菠蘿雪葩味道清甜,非常冰涼,慢慢享受,值得一讚!

家賀屋店員服務好細心,態度有善,上菜快,位置方便,整體很滿意! 😁

庆祝纪念
纪念日
  • 青龍
  • 特選刺身盛
  • 薄燒牛舌
1K
2021-06-28 1077 浏览
如果行開灣仔想食日本料理,這裡應該都係一個唔錯嘅選擇!今晚行完灣仔電腦諗住行埋去188時,朋友話肚餓想食刺身同壽司,當然有好介紹!雖然餐廳位置門面唔係好靚,但內裡裝修企理,座位舒適,完全同大廈出面唔同,加埋在灣仔區絕對係一間老店!夠晒江湖地位!落餐都係掃QR code 有圖又清晰,十分方便!壽司會有激安壽司,大大件加埋十分新鮮,所以先點了一輸,滿足朋友嘅欲望!有超肥美嘅三文魚腩、爽口彈牙赤貝、彈牙鮮甜嘅特大赤海蝦、肥厚嘅劍魚腩,魚味濃郁嘅油甘魚、肉質結實嘅立魚,同埋超肥美嘅火炙左口魚裙邊,一次過上枱朋友邊食邊讚新鮮大件!食完一輪壽司就係另一個戲肉特選刺身盛-時今鮮魚附,有五點新鮮刺身,當然常見嘅三文魚、吞拿魚必有,新鮮肥美,還有魚味濃郁嘅金目鯛、煙韌彈牙嘅八爪魚同埋刺甜嘅大甘蝦!朋友同我都覺得要加杯啤洒先似在居酒屋內嘅感覺,店員推介了麒麟一番榨嘅冰啤,有不同口味配搭,我就選擇了紅柚味,冰啤上加入了紅柚味,入口冰涼解熱,同埋有香濃嘅紅柚味,感覺清新!加埋隻特大 時令生蠔,大大隻,入口肥美蠔味濃郁,一啖入口就係最完美!邊飲邊望吓手機嘅旅行照片,真係分外回味!當然要加埋個甜品蜜桃雪葩,香濃嘅
如果行開灣仔想食日本料理,這裡應該都係一個唔錯嘅選擇!

今晚行完灣仔電腦諗住行埋去188時,朋友話肚餓想食刺身壽司,當然有好介紹!

邊飲邊望吓手機嘅旅行照片,真係分外回味!
當然要加埋個甜品蜜桃雪葩,香濃嘅蜜桃味嘅雪葩,香滑又有濃郁桃味,真係一個滿足嘅晚上!
2021-06-27 308 浏览
選擇日本料理店最好是哪些日本直送的,一看招牌就知這店歷史悠久,平成22年成立。先來特選刺身盛,三文魚魚腩肥美,雕魚很新鮮味道濃烈,八爪魚爽口不太煙韌,吞拿魚赤身新鮮軟滑,油甘魚油分充足,赤蝦鮮甜。特選鮪盛,由左邊開始,赤身壽司味道濃郁沒有血腥味,中拖羅壽司油分適中肉質軟滑,大拖羅壽司油分飽滿入口有溶化的感覺。自選壽司,赤貝壽司真的必選肉質爽脆,空運魚壽司魚的獨特香在這裏充分發揮出來,油甘魚壽司肉厚實油分適中香味在口內四散,劍魚腩壽司的肉比較結實肉質軟滑脂肪夠多。蒲燒牛舌,選用了牛舌心的位置,肉質實得來爽,肉汁夠多,味道濃烈,值得一試,我個人喜歡跟日式芥辣一同吃味道更佳。西京燒三文魚鮫, 用三文魚來做西京燒真是特別,味道甜甜的,三文魚的肉較多出來的效果也不錯。甜品菠蘿雪糕,使用了原個菠蘿做成的雪糕,入口啖啖菠蘿味道酸甜適中。味道: 值得一試環境: 舒適衛生: 整潔服務: 尚可價錢: CP值極高

味道: 值得一試

環境: 舒適
衛生: 整潔
服務: 尚可
價錢: CP值極高
2021-06-23 294 浏览
太耐冇食壽司,今晚就在家賀屋放肆一番,坐下後、即掃QR code落單,太多選擇,最後選了刺身、壽司和熱食。<特選鮪盛$238>由左至右分別是大拖羅,中拖羅,赤身,店員提議我們由赤身開始吃。大拖羅呈淺粉紅色,帶點雪花的脂肪,油份較重。中拖羅呈粉紅色,甘香肥美。赤身呈紅色,味道濃郁,不覺油膩,較爽。<特選刺身盛$198>放鯛魚入口時,有陣輕輕燒過的香味,魚滑甘香;油甘魚有股濃郁的魚味,油分重;三文魚腩肥美;赤蝦有如手掌般大,肉質頗滑。<選了每件$13的壽司>由左上至左下分別是:空運立魚味道較淡。三文魚腩肥美。劍魚腩油分充足。特大赤海蝦,質地軟滑。赤貝肉彈牙。油甘魚肥美鮮甜,入口軟滑。汁燒海鰻醬汁冇過甜,海鰻軟嫩。芥辣粒貝,芥末味都幾嗆鼻。<薄燒牛舌$80>尾部較軟腍,中間還有少許粉紅色,有彈性,口感多汁有嚼勁。<西京燒三文魚鮫$65>通常食西京燒鱈魚,燒三文魚都是第一次食,醬汁有少許甜,魚肉沒有乾身。吃了菠蘿和蘋果雪芭,我比較喜歡菠蘿雪芭,它裏面有啲果肉,夠冰凍。今晚亮點特別多,除了有新鮮肥美的刺身,其次就係$
太耐冇食壽司,今晚就在家賀屋放肆一番,
坐下後、即掃QR code落單,太多選擇,最後選了刺身壽司和熱食。
<特選鮪盛$238>

大拖羅呈淺粉紅色,帶點雪花的脂肪,油份較重。
中拖羅呈粉紅色,甘香肥美。
赤身呈紅色,味道濃郁,不覺油膩,較爽。
<特選刺身盛$198>
<選了每件$13的壽司>由左上至左下分別是:
空運立魚味道較淡。
三文魚腩肥美。
劍魚腩油分充足。
特大赤海蝦,質地軟滑。
赤貝肉彈牙。
油甘魚肥美鮮甜,入口軟滑。
汁燒海鰻醬汁冇過甜,海鰻軟嫩。
芥辣粒貝,芥末味都幾嗆鼻。

<薄燒牛舌$80>
尾部較軟腍,中間還有少許粉紅色,有彈性,口感多汁有嚼勁。

<西京燒三文魚鮫$65>

今晚亮點特別多,除了有新鮮肥美的刺身,其次就係$13件壽司,吃埋菠蘿雪芭,可以説得上是盡興一番。
2021-06-15 2707 浏览
日本料理百吃不厭,我這個魚痴最愛刺身,日本魚款多如繁星,幾乎每次吃廚師發辦都會發現新款式,不過並非只有高檔店子才值得光顧,親民價的吃法未嘗不可,最重要是性價比,例如今夜到家賀屋,開心價吃,同樣滿足。麒麟一番榨冰啤啤酒飲得多,冰啤未試過,而且有不同果味選擇,本來並不嗜愛啤酒的我,亦被吸引了。所謂冰啤,名副其實是把啤酒冷凍成冰塊,然後放進一般液體啤酒內,浮在面,啤酒最緊要冰涼方才可口,冰啤概念很得。我們二人各選擇了接骨木花及蜜桃口味,前者比較香,我選後者因為喜歡甜,甜味啤酒我鍾意。手機上網看餐牌,大部份項目都是開心價,一般食物百多元,原條燒魚都是三百幾。我們點選了三款組合:特選刺身盛 $198彩虹壽司卷 $108特選海鮮丼 $288魚款多元,皆包括香港人最熟悉及最喜歡的,例如牡丹蝦、拖羅及貝殻類別的,而且份量十足。米飯黏稠好吃,日本芥末勁量十足。北海道海膽 $198金木鯛 $138另外自選了兩款刺身,最可取是北海道海膽配上飯球,隨自己心意組合紫菜、飯球及海膽同吃,有得揀特別開心!白鯖河豚一夜干 $128胃納有限,吃不下最愛燒原條喜知次,選上了白鯖河豚一夜干嚐嚐燒魚水準,燒功沒有出問題,只不

麒麟一番榨冰啤

彩虹壽司卷
彩虹壽司卷

特選海鮮丼 $288
特選海鮮丼

米飯黏稠好吃,日本芥末勁量十足。

北海道海膽 $198
金木鯛 $138

另外自選了兩款刺身
北海道海膽, 金木鯛
北海道海膽

白鯖河豚一夜干 $128

胃納有限,吃不下最愛燒原條喜知次,選上了白鯖河豚一夜干嚐嚐燒魚水準,燒功沒有出問題,只不過肥美度絕不能相比。

菠蘿雪葩 $68

非常冰涼值得一讚,可以慢慢吃,慢慢享受。

兩個人大吃一頓,每位$754。

配合地點形象,普通裝潢,普通服務但態度良好。
2021-06-10
2021-06-11 946 浏览
今日陪女伴到灣仔街市購物,之後大家有些肚餓,唔想食太飽,見到家賀屋,食過丼飯該剛好。現在下載 QR code 點菜越來越普遍,因為可以零接觸非常多細菌的餐牌,又可省人手,營商之道。先看中特選海鮮丼,非常大碗,魚生多飯又多,其實兩個人分吃輕食都夠食。超過10款魚生,有些一片有些有兩片,牡丹蝦有兩隻,拖羅一片,還有海膽、吞拿魚茸、貝類等,見已開心,感覺滿足。都是新鮮的,飯都香,最正日本芥末,我唔知大口食咗,辣到咳左幾聲。大部份食物都是百幾蚊,見唔貴,我們多點兩款。一客彩虹壽司卷有八件,每件配合不同刺身,紅白橙奶白,漂亮吸引,魚片長過飯團,價錢$108,抵食呀!點了款熟食,白清河豚一夜干燒得好,有少少鹹味,肉質結實。第一次飲冰啤酒,頂端真是有啤酒冰塊,令,特別涼快,有諗頭,我點了接骨木花味,的確幾香。

大部份食物都是百幾蚊,見唔貴,我們多點兩款。

點了款熟食,白清河豚一夜干燒得好,有少少鹹味,肉質結實。

2021-06-09 784 浏览
疫情緩和過後,又是朋友相聚的好時機好耐之前來獨食過晚餐都唔錯,所以今次決定提早預定好外賣刺身壽司卷物燒物炸物都有齊(請忽略亂入手撕雞與餃子)招牌特選鮪盛,三款吞拿魚壽司大滿足原板北海道海膽,鮮甜入口即化薄造池魚王,肥而不膩,蘸埋柚子醋更鮮甜燒物要數燒牛舌,肉嫩多汁,唔似部分鋪頭會燒到乾曬好似食肉乾還有個自家燒玉子,調味岩岩好,唔會甜過頭,亦唔會食到粉的感覺,還有層次分明無煎黑,考師傅手勢由於今次是外賣,壽司軍艦都有做到不過不失,不過勝在價錢適中,性價比高有機會再去堂食
疫情緩和過後,又是朋友相聚的好時機
好耐之前來獨食過晚餐都唔錯,所以今次決定提早預定好外賣

刺身壽司卷物燒物炸物都有齊(請忽略亂入手撕雞與餃子)
招牌特選鮪盛,三款吞拿魚壽司大滿足
原板北海道海膽,鮮甜入口即化
薄造池魚王,肥而不膩,蘸埋柚子醋更鮮甜
燒物要數燒牛舌,肉嫩多汁,唔似部分鋪頭會燒到乾曬好似食肉乾
有機會再去堂食
外卖自取
2021-06-08 693 浏览
COVID--19疫情下,生活習慣改變了,其中包括:不聚餐。工作日午餐,多數自己1個人吃,日本料理是個合適的選擇!原來,灣仔街市,有家樓上日本料理:家賀屋經Open Rice預訂了星期五午餐,午市有很多款定食套餐,花多眼亂。。。。。終於決定吃鰻魚:#蒲燒鰻魚飯,鰻魚不算肥美,但份量算多的,每一口飯都吃到鰻魚,定價118元,用上日本米,性價比高!#味噌湯,加了蜆,多了份鮮味,好!#野菜沙律,蔬菜和車厘茄算新鮮,伴胡麻醬,不錯!#日式蒸蛋,加了冬菇、銀杏、鳴門卷,足料,而且是熱騰騰的上桌,喜歡!點讚服務:雖然有地址,但我不熟路,找不到,終於要打電話到店問路,接電話的女店員,很清晰的給指示,並幫我保留座位。我到店已經是13:10 (比預約遲了10分鐘),門口有約30人在等位,還好女店員有幫我留座!

原來,灣仔街市,有家樓上日本料理:家賀屋
終於決定吃鰻魚:
#味噌湯,加了蜆,多了份鮮味,好!
#野菜沙律,蔬菜和車厘茄算新鮮,伴胡麻醬,不錯!

點讚服務:
2021-02-19
2021-06-08 595 浏览
自從疫情開始,已經好少外出用膳,之但係,冇可能日日喺屋企自己煮嘢食㗎?!所以,間中外賣,就算覺得幾咁唔環保,都要㗎啦!而因為工作地點喺灣仔,呢度美食雲集,中西日印泰台都齊晒,每逢放工時諗起要食咩都真係幾難揀,由遙遠的港島拎返自己屋企大西北,點可肯定保持食物冇壞呢?都唔好話唔係一個大考驗。申完一輪~今日同大家介紹下呢間💛想食壽司就會揀佢嘅——家賀屋!之所以揀佢,有好長嘅故,筆者簡單啲講:我嗰肚比較敏感,唔新鮮嘅嘢一落肚,肯定會成晚抱住嗰馬桶,之但係,呢間嘢,我由市中心拎到返大西北,返去消毒埋自己先食落肚,都冇事唷!——所以,我真心唔係好明白點解啲人會話佢質素差?仲要冇圖冇真相?!Fine~比啲相大家睇下無妨😃不過今次叫嘅都係普通嘢,普通得來又人見人愛,最愛係嗰青龍,以前堂食嘅時候一定會叫,好食又好睇,盡顯餐廳嘅用心。仲有皇帝蟹棒——呢個名詞應該係由細到大喺某間X氣食壽司最有集體回憶㗎啦🤪可惜今時佢放棄咗我,而我都費事“熱臉貼冷屁股”,都係支持返同路人算啦~家賀屋嘅蟹棒絕對會比你嘅味覺搵返啲回憶。

青龍

Fine~比啲相大家睇下無妨😃

家賀屋嘅蟹棒絕對會比你嘅味覺搵返啲回憶。
2021-06-04
10 分钟 (外卖自取)
青龍
2021-06-02 624 浏览
第二次光顧,印象加深了的是價錢方面,覺得還是貴了些這個餐$278,包壽司8貫,吉列蠔兩件,味噌湯和沙律。壽司當中有拖羅、海膽、帶子等較貴的食材,整體肉都切得夠厚,但有點覺得油份不夠,刺身稍為乾身,不是覺得不新鮮,但就是欠點水份和油份,沒有覺得好好食的感覺,不過飽肚方面就不用擔心,因為飯比較大件,當中沒有一件覺得特別好食的。吉列蠔的皮頗厚,炸得夠鬆脆,幾好吃而味噌湯很足料,有魚肉的,比一般味噌湯鮮味另外點了碎葱吞拿魚腩卷,$50料比較少,普通水準之作友人點了櫻花可樂,粉紅色適合打卡整體覺得若套餐包碗烏冬會令價錢更合理些
第二次光顧,印象加深了的是價錢方面,覺得還是貴了些

這個餐$278,包壽司8貫,吉列蠔兩件,味噌湯和沙律。

吉列蠔的皮頗厚,炸得夠鬆脆,幾好吃
而味噌湯很足料,有魚肉的,比一般味噌湯鮮味

另外點了碎葱吞拿魚腩卷,$50
料比較少,普通水準之作

友人點了櫻花可樂,粉紅色適合打卡

整體覺得若套餐包碗烏冬會令價錢更合理些

• 味噌湯
2021-05-26 716 浏览
兩年前的今天選擇了加賀屋,當時的食品質素,賣相,味道,新鮮程度都不錯所以兩年後的今天同太太去晚膳尋回那份味道。不過可惜是加賀屋質素差了很多,跟元氣比[元氣稍勝一籌]質素跟元氣比的話以不用說太多了......總結:像快餐便當就是了
2021-05-11 1132 浏览
唔想幫襯連鎖壽司店,見呢個壽司店喺OpenRice有外賣自取優惠,大部分貴價壽司(赤貝,劍魚腩)都係$13/件,馬上試試整體壽司無乜太大驚喜,魚生唔會有腥味,但亦都欠缺壽司應有嘅鮮甜味,變咗係食口感,唔係食味道。赤貝更加已經唔爽口,表面有點皺皮,感覺唔太新鮮,但都係一樣,無乜味相反,我叫咗芥辣八爪魚同海膽墨魚調味都好出色,而軟殼蟹手卷份量亦都充足,同埋用獨立包裝嘅紫菜防潮P.S. 值得一讚嘅係,店員會喺醬油樽下面貼膠紙,再貼喺卡紙上,防止倒瀉,十分細心

外卖自取
2021-05-06 967 浏览
今日和朋友去食日本野,呢間日本菜係我成日會來食,仲食左好多次,水準都唔錯!不過平時我係食熟野多,因為我對生野都比較擔心佢唔新鮮,今次決定試下佢D壽司如何!可惜有一點點腥味,唔算好新鮮!🤦🏻有點失望添!我每次都會預約左先來,因平日午餐呢間野都多人來,所以如果想食,最好先預約比較好!😊環境係偏黑,有情調嘅,坐既位都舒服,環境係唔錯ga !但下次再來,我會食返佢既熟比較安全DD🤣但我估唔會有下次啦!😅
壽司套餐
刺生套餐
刺生套餐
2021-04-25 1381 浏览
今日同朋友同我慶祝生日,去咗食呢間餐廳,叫咗好多唔同嘅壽司,佢都有一堆特價壽司可以比你叫,嗰啲壽司就可能$10左右一舊,所有壽司都超級新鮮好好味,好耐冇食過炸蝦卷,佢嘅炸蝦卷都幾好食!佢嘅赤貝壽司都好新鮮,爽口 鮮甜。叫咗個接骨木花同埋血橙味嘅啤酒第一次飲呢兩隻味,接骨木花味都幾好飲,清新嘅血橙味嘅話就比較啱女仔甜啲兩杯都幾好飲大家都可以試吓!叫咗個魷魚鬚同埋魚鮫兩樣嘢食都好好食,大家都可以叫佢嘅熱食試吓🥰
今日同朋友同我慶祝生日,
去咗食呢間餐廳,
叫咗好多唔同嘅壽司
佢都有一堆特價壽司可以比你叫,
嗰啲壽司就可能$10左右一舊,
所有壽司都超級新鮮好好味,
好耐冇食過炸蝦卷,
佢嘅炸蝦卷都幾好食!
佢嘅赤貝壽司都好新鮮,爽口 鮮甜。
叫咗個接骨木花同埋血橙味嘅啤酒
第一次飲呢兩隻味,
接骨木花味都幾好飲,清新嘅
血橙味嘅話就比較啱女仔甜啲
兩杯都幾好飲大家都可以試吓!
叫咗個魷魚鬚同埋魚鮫
兩樣嘢食都好好食,