家賀屋刺身寿司專門店

Harvest House Sushi
2022-06-08 1667 浏览
是晚係灣仔靜靜哋咁食咗個好味晚餐🤣同朋友叫咗啲壽司打頭陣先😂家賀壽司 -48/1件海膽同赤蝦都幾鮮甜底下重有少少呑拿魚蓉呢個組合嘅化學作用真係好大入口有好多唔同嘅味覺享受-特大赤海蝦壽司 -18/1件都幾爽口鮮甜大大隻咁好開心😋-劍魚腩壽司 -32/2件第一啖已有好Juicy嘅感覺🥰重有陣屬於劍魚腩嘅清甜😋好食-三文魚腩壽司 -35/2件三文魚腩好肥美啲魚油香係充滿晒成個口架😋-醋漬鯖魚壽司 -26/2件唔會話十分之腥但都係幾重口味嘅一款魚有咬口,唔係入口即溶Type-鮟鱇魚肝壽司 -26/1件朋友強烈推介之選🤣呢個比鵝肝硬少少都食落都幾香芝士飛魚子壽司 -28/2件咬落脆卜卜咁好有咬口呀重有濃濃嘅芝士味👍🏼-辛辣三文魚壽司 -20/2件同我哋嘅想像中有啲岀入好有泡菜嘅感覺🤔油甘魚腩壽司 -55/2件有少少失望因為唔太好食而且都食到幾多筋肉質都唔太新鮮嘅感覺-本鮪赤身醬油漬壽司 -48/2件唔會太腥肉質都幾實-火炙鰻魚壽司 -35/2件鰻魚大大片而且都幾爽口彈牙😋蔥吞拿魚腩海膽丼定食 -238因為我地都驚唔夠飽所以有叫多個丼海膽都幾甜,唔會臭呑拿魚蓉撈埋啲飯好好食😋全口充滿住淡淡魚嘅鮮
是晚係灣仔靜靜哋咁食咗個好味晚餐🤣

啲魚油香係充滿晒成個口架😋
醋漬鯖魚壽司 -26/2件
唔會話十分之腥
但都係幾重口味嘅一款魚
有咬口,唔係入口即溶Type
鮟鱇魚肝壽司 -26/1件

所以有叫多個丼
海膽都幾甜,唔會臭
呑拿魚蓉撈埋啲飯好好食😋
全口充滿住淡淡魚嘅鮮甜
Set入面重有個沙律,麵豉湯同茶碗蒸
茶碗蒸入面都幾足料

咬落凍凍哋同好濕
唔係唔好食嘅
但就係有種說不岀的奇怪🥹

三文魚頭湯 -38
三文魚頭啲肉好滑呀!
個湯都好香😋

而且薄薄哋好爽口
2022-05-11
  • 薄燒牛舌
  • 家賀壽司
Had lunch there, party of 2 people. Walked in and greeted by friendly polite service. Ordered Onions tuna toro bowl set, semi fatti tuna bowl set and an order of fried shrimp. My toro bowl set was good, rice was cooked or mixed with some sauce and made it extra flavorful with the toro. The toro was chopped fine and it was good. The restaurant offers freshly ground wasabi, which was a nice offer for Japanese food at this price point. The set came with miso soup , steamed egg and salad. I w

My toro bowl set was good, rice was cooked or mixed with some sauce and made it extra flavorful with the toro. The toro was chopped fine and it was good. The restaurant offers freshly ground wasabi, which was a nice offer for Japanese food at this price point. The set came with miso soup , steamed egg and salad. I was quite full after finishing everything.

My guest had the semi fatty tuna bowl set. The tuna was still quite fatty which was good, but 2 pieces had some tendon which made it hard to chew. Otherwise, it was quite good.

The fried shrimp was NOT tempura style, it was more like fried cheese sticks, which was not I was expecting but was still well fried but not too oily.

Deco is a bit on the dark side but still ok. What stood out was the service which was very good in general.

Overall, positive experience and will go again.
Unions tuna toro bowl set
Unions tuna toro bowl set
2022-06-04 173 浏览
係灣仔餐廳林立既戰場,食材本身既質素就成為左吸引顧客既要訣,而更唔少得就係菜式既種類,依間高級日本餐廳就兩樣都能俾到大家,食得我地樂而忘返😝海鹽輕燒中本鮪魚腩丼定食定食除左有吞拿魚刺身丼外,仲有沙律,茶碗蒸同味噌湯,當然個主角就梗係刺身丼啦,吞拿魚蓉加上鮪魚腩,兩款都係上乘質素,份量絕對夠兩個人食。鹽燒吞拿魚鮫(大)吞拿大鮫燒得恰得好處,加上豐富既魚油脂,不錯不錯日本 日之雪花生蠔+池魚王刺身池魚王刺身配上清新的柚子汁,魚肉質地爽口,真係令人讚不絕口,生蠔好creamy,岩哂重口味人仕!壽司三併(黑松露特大帆立貝,火炙左口魚裙邊,鮟鱇魚肝壽司)三款壽司,各有特色,有愈來愈受人喜愛既鮟鱇魚肝,非常有益,另外兩款質素都一如既往地高,加上擺盤精美,值得一試。最後仲叫左一杯巨鋒提仔梳打同朱古力千層蛋糕作結。

海鹽輕燒中本鮪魚腩丼定食

鹽燒吞拿魚鮫(大)

吞拿大鮫燒得恰得好處,加上豐富既魚油脂,不錯不錯

日本 日之雪花生蠔+池魚王刺身

壽司三併(黑松露特大帆立貝,火炙左口魚裙邊,鮟鱇魚肝壽司

最後仲叫左一杯巨鋒提仔梳打同朱古力千層蛋糕作結。
  • 大吞拿魚腩
  • 特選海鮮丼
2022-06-03 122 浏览
今日律敦治醫院附近開工,收工就搵下有啲咩好食,天氣咁熱,食日本野就最好不過啦~~-呢到都幾full~好彩我算早黎所以有位😻😻環境都好舒服,有梳化位坐👍-1.海鹽輕燒中本鮪魚腩丼定食 $288呢個定食都幾抵食,除咗有丼仲有麵豉湯、沙律同茶碗蒸!講翻個丼,啲鮪魚腩真係起正!有六大舊,入口係好香魚油味🙌🏻而呑拿魚蓉都要讚一讚,食得出好新鮮,唔係叫貨嗰種!-2.日之雪花生蠔 88@2 + 池魚王刺身 $198個蠔真係超級creamy!真係好似食緊牛奶🥛咁樣樣😻池王好鮮甜,最鍾意點埋佢嘅柚子醬汁,夠凍又好清新!-3.壽司黑松露特大帆立貝-真係好大隻,好鮮味,黑松露嘅味道淡淡的香,唔會蓋過左鮮味👏鮟鱇魚肝好特別!起初都怕會腥,點知唔會,入口軟糯,配埋土佐啫喱又幾好!火炙左口魚裙邊又係賣飛佛,油香勁重,入口即溶🥳-4.鹽燒呑拿魚鮫 $238呢個魚鮫好多肉,同時油份都唔少,所以食落去特別香口,加埋檸檬汁會去除到油膩感,perfect~-5.巨峰乳酸梳打 $35超好飲,一飲落去好似食緊提子糖嘅味道,味道唔假,夠汽又唔太甜😻

1.海鹽輕燒中本鮪魚腩丼定食 $288

2.日之雪花生蠔 88@2 + 池魚王刺身 $198

3.壽司

4.鹽燒呑拿魚鮫 $238

5.巨峰乳酸梳打 $35

2022-05-29 169 浏览
最近香港的疫情十分之平穩,大家也回覆堂食的信心,但是有一樣是不能夠外賣的食物,相信大家好耐也沒有堂食了,就是大家最喜歡的刺身壽司了.這間食店的性價比十分之高,魚生刺身質素十分之高,因此一定要提早訂枱避免排長龍.這個壽司定食十分之豐富,廚師會將當日最新鮮時令的魚生,造成這一個壽司定食.海膽充滿了濃郁的海水味道,至於碟魚利用炙燒的方法令魚油有更加之突出、赤蝦十分之爽口大滿足的感覺.這個鮟鏮魚肝充滿了淡淡的魚味道水準之作.這個冷烏冬,加上香滑的鵪鶉蛋及芥末簡直是最美好的完結.最後這個菠蘿也是十分之後特色、打卡之選.

這個鮟鏮魚肝充滿了淡淡的魚味道水準之作.

這個冷烏冬,加上香滑的鵪鶉蛋及芥末簡直是最美好的完結.

最後這個菠蘿也是十分之後特色、打卡之選.
2022-05-23 198 浏览
疫情緩和,終於可以陸續約朋友見面。今晚選擇的餐廳位於灣仔的內街,長型的餐廳設計,不是很大,但座位舒服。手機落單,一目了然,十分方便。snowball cocktail 感覺甜甜的,果香味重,酒味不會太難。生蠔🦪要了半打,產地日本,較細一點,味道剛好,很鮮嫩。炸三文魚皮十分酥脆,是個很好的下酒菜。三文魚鮫用了西京燒煮成,魚油逼出後,更香,肉質嫩滑。冷手打烏冬偏硬得來很滑溜,簡單配香蔥和芝麻等,亦夠美味。而心太軟就不過也不失。

snowball cocktail
感覺甜甜的,果香味重,酒味不會太難。

生蠔
🦪要了半打,產地日本,較細一點,味道剛好,很鮮嫩。

炸三文魚皮
十分酥脆,是個很好的下酒菜。

三文魚鮫
用了西京燒煮成,魚油逼出後,更香,肉質嫩滑。

冷手打烏冬
偏硬得來很滑溜,簡單配香蔥和芝麻等,亦夠美味。而心太軟
就不過也不失。
2022-05-21 2016 浏览
成日係灣仔經過都會見到呢間餐廳,呢日終於有機會去試下🤣上到去發現餐廳座無虛席,好彩仲有兩個位~侍應服務態度超好,經常保持笑容🥰,收碟換碟嘅效率高,經常會加水~🍱師傅特選寿司定食$380包括有 味憎湯、沙律、吉列廣島蠔 2隻 和 壽司7點,壽司分別有 燒大拖羅、深海池魚、魴鮄、牡丹蝦、燒左口魚、海膽、赤背刺身~呢個set感覺非常之抵食,因為包括曬沙律、前菜、湯 和 主食,當中燒大拖羅和左口魚 油花都好豐富😋,牡丹蝦好黏口👍🏻,赤貝刺身都好新鮮亦都爽口👍🏻🐟鹽燒吞拿魚鮫 (大)$238第一次食吞拿魚魚鮫🤩,大size真係好有份量,魚皮燒得極香脆,整個魚鮫燒得非常有火候,魚肉熟透但又唔鞋口,魚皮落鹽去燒帶咸香,蘸埋蘿蔔酸汁食 味道比較清新😋🐟炸三文魚皮$35魚皮薄切去炸,新鮮炸起好香脆乾身,仲脆過薯片😮🐟三文魚腩刺身$78厚切好肥美,油花好香口,持續係口腔好耐😍🦪岩手縣 米崎蠔 (L)$78分左2大啖食😋,味道好鮮甜😍,一啲都唔咸,咬落好爽口,配酸醋啫喱更帶出鮮味又唔膩🍣彩虹壽司卷$128有8件,沙律菜牛油果反卷上放上不同刺身🍰朱古力心太軟$48朱古力漿流心好正,又唔會太甜😋🍮水信玄餅$38
成日係灣仔經過都會見到呢間餐廳,呢日終於有機會去試下🤣
上到去發現餐廳座無虛席,好彩仲有兩個位~

🍱師傅特選寿司定食$380

🐟鹽燒吞拿魚鮫 (大)$238

🐟炸三文魚皮$35
魚皮薄切去炸,新鮮炸起好香脆乾身,仲脆過薯片😮

🐟三文魚腩刺身$78
厚切好肥美,油花好香口,持續係口腔好耐😍

🦪岩手縣 米崎蠔 (L)$78

🍣彩虹壽司卷$128
有8件,沙律菜牛油果反卷上放上不同刺身

🍰朱古力心太軟$48
朱古力漿流心好正,又唔會太甜😋

🍮水信玄餅$38
配有黄豆粉同黑糖漿,口感唔錯,為晚餐畫
上完美句號🥰
2022-05-16
2022-05-18 240 浏览
次次行過灣仔都見到大大個牌,終於行入去試翻次。師傅特選 壽司定食燒大拖羅,深海池魚,魴鮄,牡丹蝦,燒左口魚,海膽,赤貝刺身剌身都好鮮甜,赤貝絕對要讚,爽口彈牙日替湯品、沙律、吉列廣島蠔 2pcs 麵豉湯質素都幾好,吉列蠔炸得都唔錯$380.0鹽燒吞拿魚鮫(大)魚油充足,仲非常大件!魚皮又脆,超滿足$238.0炸三文魚皮當薯片咁食,送酒一流!$35.0三文魚腩刺身$78.0岩手縣 米崎蠔 L爽口鮮甜!性價比高,對比起百幾蚊隻一啲都唔輸蝕!$78.0彩虹壽司卷$128.0朱古力心太軟水信玄餅
次次行過灣仔都見到大大個牌,終於行入去試翻次。

師傅特選 壽司定食

燒大拖羅,深海池魚,魴鮄,牡丹蝦,燒左口魚,海膽,赤貝刺身
剌身都好鮮甜,赤貝絕對要讚,爽口彈牙
日替湯品、沙律、吉列廣島蠔 2pcs
麵豉湯質素都幾好,吉列蠔炸得都唔錯
$380.0
鹽燒吞拿魚鮫(大)

魚油充足,仲非常大件!魚皮又脆,超滿足
$238.0
炸三文魚皮

當薯片咁食,送酒一流!
$35.0
三文魚腩刺身
$78.0
岩手縣 米崎蠔 L

爽口鮮甜!性價比高,對比起百幾蚊隻一啲都唔輸蝕!
$78.0
彩虹壽司

$128.0
朱古力心太軟
水信玄餅
呢間唔起眼嘅樓上鋪幫襯咗2年,無論係刺身定熟食水準都維持得幾好,每次帶朋友去都食得滿足,最推介火炙左口魚丼•ᴗ•價錢同我係壽司郎食嘅差唔多($5xx)但水準更好又唔洗排隊💛▫️日本特大時令真蠔(1/pc)|$78每次嚟都會叫,細細隻但肉質肥美(睇相都見到脹卜卜><),口感偏爽脆,海水味唔重,配上醬汁極鮮甜ʚෆɞ<壽司>▫️大吞拿魚腩(1/pc)|$60油脂分佈得幾靚✨唔算入口即溶,但咬落無筋味道甘香,值得叫。▫️特大帆立貝(2/pc)|$65普通帆立貝同特大帆立貝兩款都食過,結論係一定要叫特大!味道同size都好好多。<午市丼飯定食>(配海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、茶碗蒸、飲品)配菜好普通,唔想食太飽單叫丼就可以,面層放咗佢地logo嘅玉子燒,唔鹹唔甜普普通通~▫️海三色丼(三文魚腩,油甘魚,特大赤海蝦)|$165三款刺身厚薄適中夠大份,擺落口好滿足,味道正常水準啦~▫️燒鳥丼|$88其實就係照燒雞丼,雞肉燒得剛剛好,口感嫩滑配埋甜甜地嘅醬汁忍唔住一口接一口(੭*ˊᵕˋ)੭▫️火炙左口魚裙丼|$128左口魚係我少有鍾意火炙多過刺身,燒過嘅左口魚裙邊油脂
日本特大時令真蠔
▫️日本特大時令真蠔(1/pc)|$78

<壽司>
大吞拿魚腩

▫️大吞拿魚腩(1/pc)|$60
油脂分佈得幾靚✨唔算入口即溶,但咬落無筋味道甘香,值得叫。

▫️特大帆立貝(2/pc)|$65

<午市丼飯定食>
(配海帶味噌湯、胡蔴田園沙律、茶碗蒸、飲品)
海三色丼

▫️海三色丼(三文魚腩,油甘魚,特大赤海蝦)|$165
三款刺身厚薄適中夠大份,擺落口好滿足,味道正常水準啦~
燒鳥丼
▫️燒鳥丼|$88
火炙左口魚裙丼
▫️火炙左口魚裙丼|$128
左口魚係我少有鍾意火炙多過刺身,燒過嘅左口魚裙邊油脂味更香口感更有層次,醋飯索晒啲魚油諗起都流口水🤤每次嚟都忍唔住叫,真心推介。
生薑燒安格斯牛肉丼
▫️生薑燒安格斯牛肉丼|$145
諗住唔會差得去邊點知牛肉無味而且極嚡,失望😣

<燒物/炸物>
薄燒牛舌

▫️芝麻雞軟骨|$45
上到枱好淋,而且食落無咩味👎

▫️薄燒牛舌|$80
燒牛舌我偏愛薄切,食起嚟較爽口,呢到嘅火喉定調味都啱啱好。

吉列廣島蠔
▫️吉列廣島蠔 |$58
炸完無縮晒水,仲食到肥美嘅口感。
2022-03-12
火炙左口魚裙丼
薄燒牛舌
吉列廣島蠔
  • 特大帆立貝
其實已經唔止一次訂完枱話我無訂,要我由頭等過位,反映過但無改善,唔緊要,我等,但服務態度同語氣真係一次比一次差,可能因為忙(?),食物正常發揮,但係如果訂枱安排同服務態度唔改善,好難再幫襯。
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ @harvesthousesushi 十分推薦比大家!!樣樣都好高質!刺身厚薄份量都恰到好處。非常足料,又新鮮 。我唔鍾意食壽司飯,基於好多餐廳嘅壽司飯都好難食同埋本人唔好飯。但係我今次居然食哂😋 雖然個海膽差少少但係佢啲生蠔今批好新鮮!玉子燒都有自家同低糖揀💙 不過我覺得第二次叫比較薄切少少 hahaha ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Do they look delicious fresh yummy to u ? 🤣 YESSSSSS !! Above avg sushi at reasonable price ❤️ If u say #shushiro or harvest house sushi ? Definitely harvest house sushi !! Sashimi was fresh and 👍🏻 quality, generous portion in thick sashimi cut! Rice was made to perfection !!🌼Food第一次: 第三張相嘅所有野折後$1508第二次: 折後total
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Party tray B $680
三色丼 $290
日式燉蛋 $20

⭐️ Deal

外賣自取有8折,記得可以打電話WhatsApp 2836 6466 落order 先 😉 儲埋 @mee_punishc 💛

◇◇◇◇◇◇◇◇◇

#cc_wanchai
#cc_灣仔

#eatwccinhk
外卖自取
「家賀屋」嘅招牌就睇得多,成日經過灣仔都見到,不過食就第一次,估唔到出乎意料地高水準😳 刺身鮮甜肥美,價錢同品質成正比,最緊要有服務👍🏻 美中不足係食個日隔離檯勁嘈🥲 到底係黎傾偈定食飯架🥲《 刺身自選🐟 》4.5 / 5𝘖𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭刺身鮮甜肥美,平均每份大約$42-70不等,價錢公道合理😋 除咗自選組合,亦有師傅安排好嘅刺身盛,兩者擺盤都精美😳 比較特別嘅有空運立魚、池魚、大拖同中拖等,最鍾意油甘魚同劍魚腩入口充滿魚油香,新鮮冇腥味👍🏻 《 寿司自選🍣 》 4.5 / 5壽司同樣以魚生類壽司優勝🤤 例如用自家品牌命名嘅「家賀壽司」,由吞拿魚茸、赤海老、同海膽組成,先甜後濃郁,層次豐富😋 「特大帆立貝」又厚又甜;「火炙」版本嘅就有微微焦香👍🏻 較普通係「火炙鰻魚」,薄薄一片無魚味亦欠缺口感🤏 而壽司飯嘅醋味調教溫和,好開胃😋《 山葵柚子漬水母刺身 》 $95 4.5 / 5最精彩都係哩道水母刺身!望落似柚子肉,食落好爽口好似海蜇頭!🤩 加埋山葵柚子調味,先係酸咪咪後有辛辣勁,推介🙌🏻整體而言服務好、座位坐得舒適,魚生新鮮有質素,食生日飯同慶祝等都絕對體面👍🏻👍🏻👍🏻————————

刺身自選🐟 》4.5 / 5

———————————————
庆祝纪念
生日
2022-03-07 285 浏览
相信喺灣仔返工嘅朋友,對呢間家賀屋一啲都唔陌生!已經聽過唔少朋友介紹佢😆 趁我去接男朋友放工,佢就帶咗我嚟食呢間餐廳~佢啲食材由日本築地直送,真係超級新鮮!lunch set定食都係~$100左右,包海帶味噌湯、田園沙律同曰式燉蛋😆真係超級抵食!性價比極高!Lunch Set有好多選擇~丼,壽司Set等等,都幾好選擇👍竹 壽司定食Set B 加$15配湯烏冬呢個壽司定食都好豐富,有海帶麵豉湯、田園沙律、日本燉蛋,同六款壽司(本鮪赤身、空運立魚、三文魚、油甘魚、特大赤海蝦及汁燒海鰻)燉蛋好香滑,同麵豉湯一樣都有料~壽司都算大嚿,仲要好新鮮好鮮甜!加咗$15烏冬,佢嘅湯底同關東煮湯一樣,所以就咁食個烏冬都好夠味!呢個價食到真係超值‼️大推😆關冬煮手打烏冬配照燒雞扒喺日本餐廳食嘅照燒雞扒,根本冇得輸😆 雞肉好嫩滑,加埋照燒汁真係好惹味😆關東煮入面都有四至五件唔同嘅材料,都好入味~令人有種唔夠食嘅感覺😆佢lunch set真係超抵!有機會都會想試吓佢唔同lunch set😆

壽司定食Set B 加$15配湯烏冬

關冬煮手打烏冬配照燒雞扒

📍「家賀屋刺身壽司專門店」- 灣仔今次食食食之旅黎到家賀屋😌因為👧🏻聖誕前病咗成個禮拜,太耐無食過日本野🇯🇵,所以病好即刻衝去食🤣📷餐廳位於灣仔道,位置比較隱蔽,店面非常大,座位都算闊落,不過冷氣有少少🤏🏻凍🥶餐廳佈置咗聖誕裝飾,非常有聖誕氣氛🎄入到去Staff俾張QR code我哋落單,Staff嘅服務態度都幾好🍵🍴特選鮪盛🍣💰HK$238✨推薦指數:10/10特選鮪盛有2️⃣件大本鮪魚腩、2️⃣件中本鮪魚腩、2️⃣件本鮪赤身🍣一嚟到就見到顏色非常靚,睇落好新鮮🤩-大拖羅真係非常肥美,雪花紋❄️嘅油脂就已經講得出佢嘅油脂爆棚😆食落非常新鮮,拖羅係口腔融化,油脂感洋溢住成個口腔,非常滿足🤤🥰-中拖羅比大拖羅瘦啲,脂肪比例岩岩好,口感軟身肥美,甘香可口😋😍-赤身比上面兩款瘦好多,魚香味重,而且非常新鮮,好食😚🍴彩虹壽司卷💰HK$118✨推薦指數:9/10壽司卷賣相好靚💯分壽司卷一共有8️⃣件,分別係吞拿魚卷、左口魚卷、三文魚卷、帆立貝卷、赤貝卷、油甘魚卷同2️⃣件蔬菜卷,卷物入面包住大蝦,層次豐富,口感一流,令成個卷物口感提昇🤤吞拿魚好新鮮,唔會腥,肉質肥美😋👍🏻左口魚油脂十足,好食😚三文魚肥美新鮮,食落啖啖
📍「家賀屋刺身壽司專門店」- 灣仔

今次食食食之旅黎到家賀屋😌

🍴特選鮪盛🍣
💰HK$238
✨推薦指數:10/10
一嚟到就見到顏色非常靚,睇落好新鮮🤩
-赤身比上面兩款瘦好多,魚香味重,而且非常新鮮,好食😚

🍴彩虹壽司
💰HK$118
✨推薦指數:9/10
壽司卷賣相好靚💯分
吞拿魚好新鮮,唔會腥,肉質肥美😋👍🏻
左口魚油脂十足,好食😚
三文魚肥美新鮮,食落啖啖肉😋
帆立貝鮮甜肥美🤩
赤貝爽口彈牙,非常新鮮😌
油甘魚都算大片,食落爽口❤️
美中不足嘅係蔬菜卷嘅沙律菜有少少🤏🏻苦😗
整體來講呢個彩虹壽司卷幾特別,而且有多重口感,值得一試🤗

🍴生燒白鱔
💰HK$68
✨推薦指數:8/10
白鱔非常肥美,食落好juicy,魚肉鮮嫩,魚皮燒得香脆岩岩好😋

🍴西京燒比目魚
💰HK$78
✨推薦指數:8/10
👧🏻好鍾意食西京燒,所以專登嗌咗呢個試吓比目魚燒得好靚,食落魚皮好脆,魚肉鮮嫩多汁腍身,魚脂好香🤩如果可以再大舊少少🤏🏻就好😋🤣

🍴火炙特大帆立貝(二本)
💰HK$68
✨推薦指數:9/10
帆立貝燒得好靚,上面有芝士沙律醬作為點綴😍帆立貝燒得岩岩好,食落肥美juicy,咸咸嘅芝士同沙律醬撈埋一齊燒,整體非常夾😋🤩

🍴火炙左口魚裙邊(二本)
💰HK$38
✨推薦指數:5/10
左口魚裙邊都幾新鮮,可惜燒得唔夠融,做唔到入口即溶嘅感覺,有啲失望🥲

🍴特大赤海蝦(二本)
💰HK$26
✨推薦指數:8/10
赤海蝦都幾大隻,食落鮮甜好食😋

🍴日式燉蛋
💰HK$20
✨推薦指數:5/10
燉蛋份量比較少,入面有蟹柳同冬菇,蛋燉得岩岩好,蛋香滑,無咩特別驚艷之前😛

🍴自家焦糖玉子燒
💰HK$38
✨推薦指數:7/10
賣相非常靚,玉子燒上面有一層薄燒嘅焦糖,咬落去脆卜卜,好好食😋
玉子燒蛋香味重,比較濕潤,加埋焦糖一齊食都幾甜,岩哂🐜人🤣
  • 特選鮪盛
  • 生燒白鱔
2021-12-31 2255 浏览
之前同大家介紹過家賀屋刺身壽司專門店嘅午市套餐🤤今次都係嚟食午餐,不過就散嗌佢嘅刺身、壽司食🥢好想同大家再推介😂因為佢啲刺身真係好新鮮同配合時令,而且性價比好高😋飲食記錄:秋刀魚壽司秋刀魚油脂豐膄,肉質嫩滑得嚟有彈性,非常新鮮🤤連埋薑蔥食,一啲都唔腥🤤🤤火炙秋刀魚壽司因為驚驚秋刀魚壽司會腥,所以嗌埋火炙秋刀魚壽司,但係我覺得比較之下火炙無咁好食😅同埋家賀屋拿手應該唔係火炙,試咗依度幾款火炙壽司,壽司都係會殘留火槍gas🤨既然家賀屋啲食材咁新鮮,建議大家嚟食就揀刺身壽司啦🍣本鮪·藍鰭吞拿魚壽司唔可以用「性價比高」嚟形容家賀屋嘅本鮪·藍鰭吞拿魚刺身,因為⋯事實係又唔貴又極高質🐟❤️‼️由紅漸變粉色嘅本鮪·藍鰭吞拿魚壽司分別係:赤身🍣|中拖羅🍣|大拖羅🍣本身唔鍾意食太濃味嘅肉,所以好少嗌吞拿魚刺身/壽司(好多時候聞到都覺得腥🤭)除非間餐廳真係好有保證🤨家賀屋除咗食材有保證,特選鮪盛都出名好食(註:本鮪係最高等級嘅藍鰭吞拿魚)正值吞拿魚時令月份,所以今次係衝住特選鮪盛嚟食嘅😋本身諗住淨係食一嚿中拖羅壽司,當試一試水溫😅其餘5件壽司由bf搞掂🤣但係⋯聞落唔腥喎😗望落油脂都好豐腴喎😙所以都係平分返😋大
之前同大家介紹過家賀屋刺身壽司專門店嘅午市套餐🤤今次都係嚟食午餐,不過就散嗌佢嘅刺身壽司食🥢好想同大家再推介😂因為佢啲刺身真係好新鮮同配合時令,而且性價比好高😋

飲食記錄:

火炙秋刀魚壽司
火炙秋刀魚壽司

因為驚驚秋刀魚壽司會腥,所以嗌埋火炙秋刀魚壽司,但係我覺得比較之下火炙無咁好食😅同埋家賀屋拿手應該唔係火炙,試咗依度幾款火炙壽司壽司都係會殘留火槍gas🤨既然家賀屋啲食材咁新鮮,建議大家嚟食就揀刺身壽司啦🍣

本鮪·藍鰭吞拿魚壽司

大家睇睇,分別係赤身壽司同大拖羅壽司嘅橫切面(唔記得影中拖羅,直接食咗😋)💁🏻‍♀️感受到嗎?
赤身壽司
大拖羅壽司
家賀屋嚴選嘅藍鰭吞拿魚真係好肥美,油脂豐富,入口即融,而且鮮甜帶魚油香,唔帶腥味🤤🤤🤤🤤赤身、中拖羅及大拖羅嘅油脂逐步加強,層次嘅變化令人興奮🤩同埋真係連赤身都係好味,唔會令我覺得係將貨就價而拼兩件赤身壽司,而係貨真價實,實在令人感動‼️

好少提及食物價錢,因為覺得好浮動,無咩意思,但係今次真係不得不提,雖然唔記得確實價錢,但特選鮪盛係HK$300有找,好似HK$260-270左右

牡丹蝦刺身

牡丹蝦口感結實且彈牙,味道鮮甜,好味😋;但比較之下,之前喺家賀屋食午市套餐嘅特大赤蝦壽司嘅赤蝦肉質除咗結實彈牙、味道鮮甜外,更帶黏性同大隻,令我印象更深刻🤪

大家平時食牡丹蝦會點處置蝦頭?如果牡丹蝦新鮮好味,bf會問餐廳可唔可以將蝦頭煮成湯,唔係間間餐廳有依項服務,而家賀屋係有嘅👍🏻
牡丹蝦頭製成嘅湯
加少少加工費就可以用蝦頭煮入味噌湯😋,令濃郁嘅味噌湯更添鮮味🦐

油甘魚腩刺身

厚切油甘魚刺身甘香肥美🤤肉質柔韌有彈性🤤除咗逢星期三豐州水產例休外,家賀屋每日都有由豐州水產即日空運直送嘅海鮮,所以難怪佢嘅刺身係咁新鮮好味🤤

火炙左口魚裙邊壽司
之前喺家賀屋食午市套餐有左口魚裙邊壽司,雖然唔係火炙,但係左口魚裙已經係入口即融,同埋好鮮甜🤤對比之下,反而覺得火炙左口魚裙邊壽司無咁好味🤔有殘餘嘅火槍gas味

芥辣粒貝壽司
芥辣粒貝壽司

無粒貝嘅口感

激安壽司🍣 (HK$13/件)
我覺得激安壽司同唔係激安menu嘅壽司都幾大對比,應該無咁新鮮
- 空運鱲魚壽司
空運鱲魚壽司