2022-04-25 91 浏览
聽好多人講係深水埗有間整餃🥟既餐廳唔錯, 好多人會特登走去買生餃返屋企自己整黎食, 而我今次經開呢頭就黎呢到試試佢😁1/ 手工水餃(煎餃)🥟雙拼 $44 + $16有8種口味選擇, 我地就試左兩只口味, 韮菜豬肉餃同芫莤豬肉餃, 主要想講芫莤豬肉餃, 餃子餡料幾多, 而且芫茜味好重😋岩哂芫茜控! 另外表面煎得好香脆, 我加左$16食埋佢地既波菜麵, 而食呢個麵一定要配埋佢地自家製既辣炸菜, 辣得好爽呀😍2/ 酥脆炸肉丸 $27呢個價錢估唔到有12粒咁多😱炸皮薄薄包住香濃既豬肉, 食落好香口😋3/ 紅燒豬手上海麵配豬紅+ 墨魚丸$48豬手好入味, 而且勁淋🐷, 屈辱容易分離, 另外佢哋自家製嘅墨魚丸同出面唔一樣比較淋身, 但食得出真材實料!4/ 鹹檸七 & 檸賓🍹辣到high high地嘅時候飲呢個真係一流, 解辣消暑🤣5/ 培茶芝士蛋糕🍰$33係老闆個日本老婆自己親手做的, 食落培茶味超濃, 十分creamy, 必叫之選!現場見到有好幾台客堂食完都會另外再買生餃, 睇黎係呢區呢間餐廳有好多捧場客👍🏾

1/ 手工水餃(煎餃)🥟雙拼 $44 + $16

2/ 酥脆炸肉丸 $27

3/ 紅燒豬手上海麵配豬紅+ 墨魚丸$48

4/ 鹹檸七 & 檸賓🍹
辣到high high地嘅時候飲呢個真係一流, 解辣消暑🤣

5/ 培茶芝士蛋糕🍰$33

家後👻去開深水埗要搵野食鍾意餃子既我當然要黎依間好受歡迎既住家餃子店去到係門口寫名等位雖然都keep住有人龍等位不過等咗一陣就有位啦好野當然要等下😝.🔅湯餃麵 HKD 42揀咗韭菜豬肉餃既湯麵啲餃子真係好有住家味道大少適中 餡又夠多配埋佢既辣菜甫真係好正個上海麵又唔會太淋好掂既湯餃麵🥰🔅煎餃雙拼套餐配鹵水雞翼 HKD 44+16煎餃真係好有驚喜成日出面都會煎到有啲燶咁依到隻隻都係金黃色勁脆勁好食揀咗菠菜拼白菜餃兩款都好出色最有驚喜係菠菜 好好食老細仲有提我地煎餃多汁要盡快食如果唔係好易變淋🤣🔅鹵水豬大腸 HKD 25好入味既豬大腸洗得好乾淨唔會有污染少少肥肥地咁樣好邪惡但係好正😛🔅是日油菜 HKD 20健康少少食個菜芯簡單配蠔油已經無得輸🔅日式手作芝士蛋糕 HKD 28佢地既芝士蛋糕真係好誇張幾乎枱枱都有叫黎食仲keep住有人黎問仲有無芝士蛋糕太晏去就會賣哂架啦😉見到啲牌仲有開心果同埋冧油提子味不過就已經太受歡迎賣哂我地就試咗原味芝士蛋糕好軟滑芝士味又夠濃真係估佢唔到小店都有咁高質既cheese cake真係要大讚😚😚.整體黎講:住家餃子 高質蛋糕😚.🎈 家後 (深水埗)深水埗基隆街2
家後👻

真係估佢唔到小店都有咁高質既cheese cake
真係要大讚😚😚
整體黎講:
住家餃子 高質蛋糕😚
🎈 家後 (深水埗)
深水埗基隆街211號地舖
🥟香菇粟米雞肉煎餃🥟芫荽豬肉煎餃($44)🔸湯餃$38/8隻; 煎餃$42/8隻🔸(雙拼味道 +$2)第一次嚟試呢度嘅手工餃子,貪心啲加$2揀左雙拼試多款味道🤣今次要左煎餃🙈呢到既餃子脹卜卜餡料豐富,而且煎得非常酥脆金香。餃子皮幾薄,咬落去脆得黎又爆哂肉汁好juicy😆兩款味道都值得推薦👍🏻材料好有鮮味,芫荽豬肉餃嘅芫荽味超重,芫荽控唔好錯過🤩🍲家後鮮大腸羹 ($38)落單時老闆問係咪第一次食,提醒返鮮大腸唔係冧嗰隻,一粒粒好煙韌要𡁻嘅🤣而且係每日鮮豬大腸製作👍🏻 鮮大腸清洗得好乾淨,配搭埋豬紅、豆腐、木耳絲、肉絲,大滿足😍撒上白胡椒粉同埋自家製嘅辣菜圃撈埋一齊食,非常惹味🤤食完餃子呢到有得食埋甜品🤤老闆嘅日籍太太會焗巴斯克芝士蛋糕😍有原味同其他味供應,每日數量有限售完即止🤣(日式手作芝士蛋糕 $28; 是日其他味芝士蛋糕 $33)🍰 冧酒提子芝士蛋糕 $33今次揀左冧酒提子,冧酒味道好岀,食到啖啖酒香,同軟滑嘅芝士蛋糕好夾,仲有唔少🍇提子乾增添口感😍估唔到一間出名食餃子既小店,連日式既芝士蛋糕都可以整得咁好食🤤總結:呢間小店好有家庭式嘅味道🏡餃子同芝士蛋糕都好岀色抵食👍🏻好多人無論堂
🥟香菇粟米雞肉煎餃
🥟芫荽豬肉煎餃
($44)

🔸湯餃$38/8隻; 煎餃$42/8隻🔸
(雙拼味道 +$2)

第一次嚟試呢度嘅手工餃子,貪心啲加$2揀左雙拼試多款味道🤣
家後鮮大腸羹

🍲家後鮮大腸羹 ($38)

(日式手作芝士蛋糕 $28; 是日其他味芝士蛋糕 $33)

🍰 冧酒提子芝士蛋糕 $33
冧酒提子芝士蛋糕

總結:呢間小店好有家庭式嘅味道🏡餃子同芝士蛋糕都好岀色抵食👍🏻好多人無論堂食定外賣都會外加份生餃子,將份温暖帶返屋企架💗
午餐
家後鮮大腸羹
冧酒提子芝士蛋糕
2022-04-19 44 浏览
🥟家後Book mark咗好耐,終於行開深水埗難得星期日都唔係好多人等位,即刻衝入去🏃🏻🥟韭菜豬肉湯餃(8隻) $38餃子size好大隻一咬落去好香韭菜味湧出來,食得出好新鮮湯底係粉葛湯,飲得出冇味精重點推介🌟🌟🌟🌟🥟洋蔥豬肉煎餃(8隻) $42煎到脆卜卜,洋蔥啱啱好熟,咬落爽脆帶啲甜味🍙日式住家飯團 $16材料有飯+牛旁+雞肉,好有日本家庭去旅行嘅飯團味Ps:如果唔係嗌咗咁多嘢食,會食多一個😂🍲家後鮮大腸羹 $38 材料豐富,大腸好新鮮,完全冇腥味,有咬口Ps:姐姐聽到我哋嗌之後好貼心咁問我哋有冇食過,驚我哋食唔慣啲有咬口嘅大腸,抵讚👍🏻👍🏻🍰日式手作芝士蛋糕 $28食落有啲驚喜,估唔到會咁出色芝士味夠濃,中間少少軟身,口感輕盈重點推介🌟🌟🌟🥛豆漿 (跟餐送):淡淡地唔甜2個人埋單$162嘢食好食,價錢都好抵💯睇得出係家庭式經營,老闆一家人都好Nice美中不足係嗰日啲辣菜甫賣晒,聽講都幾好食🥹芝士蛋糕仲有好多唔同嘅味,一定要返去再食過😜

🥟家後

Book mark咗好耐,終於行開深水埗
難得星期日都唔係好多人等位,即刻衝入去🏃🏻

🥟韭菜豬肉湯餃(8隻) $38
餃子size好大隻
一咬落去好香韭菜味湧出來,食得出好新鮮
湯底係粉葛湯,飲得出冇味精
重點推介🌟🌟🌟🌟

🥟洋蔥豬肉煎餃(8隻) $42
煎到脆卜卜,洋蔥啱啱好熟,咬落爽脆帶啲甜味

🍙日式住家飯團 $16
材料有飯+牛旁+雞肉,好有日本家庭去旅行嘅飯團味
Ps:如果唔係嗌咗咁多嘢食,會食多一個😂

🍲家後鮮大腸羹 $38
材料豐富,大腸好新鮮,完全冇腥味,有咬口

🍰日式手作芝士蛋糕 $28
食落有啲驚喜,估唔到會咁出色
芝士味夠濃,中間少少軟身,口感輕盈
重點推介🌟🌟🌟

🥛豆漿 (跟餐送):淡淡地唔甜

2個人埋單$162
嘢食好食,價錢都好抵💯
睇得出係家庭式經營,老闆一家人都好Nice
美中不足係嗰日啲辣菜甫賣晒,聽講都幾好食🥹
芝士蛋糕仲有好多唔同嘅味,一定要返去再食過😜
2022-04-09 102 浏览
—友人去日本嘅時候 餃子當正餐所以每人食幾底 好屈機🤣🤣小店環境企理乾淨 餐牌仲有甜品添坐咗稍入嘅位置 可以靜靜地食午餐🥟芹菜豬肉湯餃麵($42)可能食慣咗大大粒嘅餃子食返正常size 覺得冇咁juicy滿足但其實都唔錯嘅 個麵有埋菜搭枱上有樽菜脯 辣辣地有嚼口🍰開心果芝士蛋糕($33)食得出係自家製嘅風味都有開心果味 食完唔膩都ok——————————————————————家後深水埗基隆街211號地舖

友人去日本嘅時候 餃子當正餐
所以每人食幾底 好屈機🤣🤣
小店環境企理乾淨 餐牌仲有甜品
坐咗稍入嘅位置 可以靜靜地食午餐
🥟芹菜豬肉湯餃麵($42)
可能食慣咗大大粒嘅餃子
食返正常size 覺得冇咁juicy滿足
但其實都唔錯嘅 個麵有埋菜搭
枱上有樽菜脯 辣辣地有嚼口
🍰開心果芝士蛋糕($33)
食得出係自家製嘅風味
都有開心果味 食完唔膩都ok
——————————————————————
家後
深水埗基隆街211號地舖
2022-04-09 104 浏览
家後,一首閔南語歌,賢內助老婆的意思❤️雖然招牌寫住呢到出名嘅係手工水餃同靚湯粉麵,但其實呢到唔止餃子🥟好食,吸引人潮嘅又點少得老闆嘅日本人妻手製巴斯克芝士蛋糕🍰果然係賢內助呀❣️炸小雲吞-外皮脆卜卜,內餡鮮甜,一啖一粒,爽YY🤩加埋泰式辣醬,多多都食得落呀😄煎餃最重要係餃皮夠脆,肉餡夠juicy,碟底唔會太greasy,呢到完全做到哂🥳但可能係因為即叫即製,等候時間比較長,我碗辛拉麵都食左一半先上餃😅湯餃飽滿肉香就不在話下,湯底本身並唔是MSG,而係老火粉葛赤小豆湯,認真有heart❤️‍🔥辣菜甫- 檯面角落的小插曲,夠辣唔太咸,夠爽口,食落嗦嗦聲👍配餃食多一層風味😋手工製巴斯克芝士蛋糕- 上次黎得原味炸,已經食到舔舔脷,宜家仲新增左開心果味、焙茶味同提子冧酒味~正呀🤩本來見飽飽地,只係諗住淺嚐一件開心果味,但最後好味到要即刻舉手要多件提子冧酒味😝兩件比較,提子冧酒更滑溜,酒香可協助減少cheesecake既膩,更勝一籌;但開心果味夠濃又真係坊間少有😌媽呀,我都係唔識揀呀🤭小店人手唔多,過黎幫襯要多帶一份忍耐😘
家後,一首閔南語歌,賢內助老婆的意思❤️

小店人手唔多,過黎幫襯要多帶一份忍耐😘
  • 日式手作芝士蛋糕
2022-04-08 67 浏览
家後🏡煎洋蔥豬肉餃+豬骨湯上海麵+凍檸茶($42+16) 7/10洋蔥豬肉餃🥟Total 有8大隻煎洋蔥豬肉餃,全部都煎到脆卜卜。食落未至於爆汁,但都好Juicy💦平時食開嘅煎餃會配埋汁,但佢冇配埋,所以食食下覺得有少少膩🤏,建議兩個人黎share食豬骨湯上海麵🍜上海麵麵質幾好幾有彈性,而佢個豬骨湯就係偏清淡有少少咸味,唔錯👍🏻Extra Comment 🖍•因為晏就4點左右去,出名嘅飯團同蛋糕都冇哂,有機會再去試🥲
家後🏡

煎洋蔥豬肉餃+豬骨湯上海麵+凍檸茶
($42+16) 7/10

洋蔥豬肉餃🥟

豬骨湯上海麵🍜

Extra Comment 🖍
煎洋蔥豬肉餃配上海麵及飯品
2022-04-07 74 浏览
基隆街呢一段比較靜,只有呢間舖㕵,堂食幾張檯,要等,有啲人轉買外賣,而我一心係嚟買生餃,款好多,一共八款,32蚊10隻,我要咗椰菜餃同芹菜餃,共64蚊呢度外賣生餃做得幾好,用餃子盒,一盒10隻唔會痴埋,之前買過其他兩間用個普通外賣盒,返到屋企痴住晒,好難搞。一次過唔會食晒廿隻餃,會放冰箱,可保存得耐啲好多人都會做湯餃or 煎餃,而我就懶少少,除咗湯餃會焗,焗完後個皮係好香好脆,好好食皮唔算薄但涵都算靚👍,肉汁就無乜,清清地。
一次過唔會食晒廿隻餃,會放冰箱,可保存得耐啲
皮唔算薄但涵都算靚👍,肉汁就無乜,清清地。
2022-04-05
5 分钟 (外卖自取)
午餐
2022-03-31 154 浏览
💛第二次嚟深水埗呢間小店食嘢 同朋友兩個人叫咗好多款唔同嘢食 店主好親切會為我哋介紹邊一款水餃🥟好食 由於上次叫兩份水餃食唔得曬所以今次只係叫咗一款椰菜豬肉餃 🥟🥟呢款可以話最普遍嘅水餃餡料 佢嘅椰菜甜味真係令到個水餃好好食 椰菜清甜爽脆 豬肉都唔會好多肥肉麻辣雞翼 😀係跟餐嘅小食 麻辣汁好入味 少少麻 最特別係個台式大腸羹 🤣🤣本身以為佢好似平時食開嗰啲大腸麵線 但係佢個湯底冇咁鹹同埋重麻油 識落係好清 好似飲緊豬骨或者雞湯咁 入口好滑 大腸豬紅都洗得好乾淨 唔會有異味 怕腥嘅可以落多少少胡椒粉 呢個真係好有驚喜

椰菜豬肉餃 🥟🥟

麻辣雞翼 😀係跟餐嘅小食 麻辣汁好入味 少少麻

2022-03-25 115 浏览
店舖裝修簡潔企理,位置唔太顯眼,但麻雀雖少,五臟俱全🤓小店主打餃子、飯團同小食,仲有日式芝士蛋糕😍-✍🏼食評❞ 🔸白菜豬肉餃 - 湯餃 (8隻)🥟 | $38湯底係粉葛赤小豆湯,唔係味精湯,飲落係住家湯,配埋湯餃味道好夾😚湯餃粒粒都好飽滿,皮薄餡靚,餡料足料,啖啖滿足😋-🔸菠菜豬肉餃 - 煎餃 (8隻)🥟 | $42金黃色既煎餃煎得好香脆,但一啲都唔油膩,餃子皮好薄,外脆內軟,内裏肉汁滿滿,咬落去仲會爆汁🤤菠菜同豬肉分佈平均,而且份量好足,好飽滿😍-🔸炸小雲吞 (12粒)🥠 | $25呢個性價比好高!粒粒都炸得好香脆,但唔油膩,惹味十足,一粒一粒好快就食晒😋-◾️整體而言❞店員遞上煎餃同湯餃後,隨即提醒小編要趁熱食左煎餃先,睇得出小店對食物既認真🤓餃子夠晒真材實料,不論煎餃定湯餃,都係大大隻好足料,食落好滿足,性價比好高,好推薦黎食😋
✍🏼食評❞
🔸白菜豬肉餃 - 湯餃 (8隻)🥟 | $38

🔸菠菜豬肉餃 - 煎餃 (8隻)🥟 | $42

🔸炸小雲吞 (12粒)🥠 | $25

◾️整體而言❞
無論平日定假日,好多人鍾意黎家後食餃子,煎或者放湯既招牌洋蔥豬肉餃都好好味!個人強烈推薦呢度嘅芝士蛋糕,原味定開心果味都好正!蛋糕表面係呢幾年都好多人鍾意食嘅巴斯克式微烤,口感香滑,除咗有好濃嘅芝士味,仲有果仁香,唔會太甜膩,差唔多枱枱都一定會叫,如果想訂原個蛋糕記得要提早訂!

開心果芝士蛋糕
外卖自取
開心果芝士蛋糕
深水埗呢間平民美食除左出名賣餃子之外,佢地日式手作芝士蛋糕都係招牌之一,好多時都會冇哂,好彩今日去仲有幾款口味揀🥰🥟洋蔥豬肉餃|$42/8隻餃子外形唔算好飽滿,但隻隻都煎到金黃香脆😋用筷子掃下會有‘卡卡’既脆聲,內餡既洋蔥同豬肉不會搞到太碎,仲見到細細片洋蔥,保留返口感👍🏻餃子有肉汁,調味適宜,不用額外加辣菜脯都好好食🧀原味手作芝士蛋糕|$28當日去就有原味、開心果同埋焙茶,蛋糕size大約手掌心咁大,用上錫紙包住,原味糕身較高,表面烘得唔太燶焦,口感軟綿濕潤,芝士味香濃🤤🍰開心果手作芝士蛋糕|$33表面較原味凹陷同有焦面,但味道上絕冇苦味同燶味,口感順滑帶有開心果的堅果味道☺️不甜也不膩

🥟洋蔥豬肉餃|$42/8隻

🧀原味手作芝士蛋糕|$28

🍰開心果手作芝士蛋糕|$33
2022-03-19
10 分钟 (外卖自取)
2022-03-17 111 浏览
做完野咁啱經過深水埗家後,見好多人等緊外賣,都想試下,買咗幾個煎餃子食,超好味,入面好足肉汁,好有肉味,仲熱辣辣超好味!員工都好有禮貌,有耐性、態度又好,會話你知要等幾耐。好想再食多次!去到深水埗真係必食😋😋😋
2022-03-12
10 分钟 (外卖自取)
  • 芫荽豬肉餃
2022-03-15 119 浏览
同樓面(可能係老細)吹左陣水,幾好傾。我偷睇同埋偷拍左一張外賣單(係張單度寫,祝大家身體健康),都幾有心。叫左個煎洋蔥豬肉餃,另外一個煎韭菜豬肉餃,好食。個港式奶茶唔差。美中不足芝士蛋糕賣晒,可能好食掛?下次要再試下。
樓面(可能係老細)吹左陣水,幾好傾。
2022-03-15
下午茶
  • 洋蔥豬肉餃
2022-03-13 105 浏览
洋蔥豬肉煎餃拼芫荽豬肉煎餃再加飯團🍙今日星期日lunch因疫情只做外賣都需要等20分鐘,將外賣帶回家需時30分鐘😅依然覺得好美味😋👍🏼煎餃的皮還時脆的🥟比連鎖店的餃子店更勝一籌👍🏼下次再試其他不同味道餃子🥟值得一試再試👍🏼
2022-03-13
$60 (其他)
  • 洋蔥豬肉煎餃
  • 日式住家飯團