2012-12-27 51 浏览
因為朋友唔想食肉,一直想試齋pizza,點知宜家有得賣,39蚊8塊,同場亦有35蚊香草三文魚,算係幾平。但香草三文魚幾咸下,本人不是太受得了,送飯也覺得咸。個PIZZA就唔同,未開已見到好多CHEESE,配料不多,但CHEESE幾好味。煎完幾香,CHEESE好好食,我朋友比較過覺得係最好食的齋pizza。而且亦有得堂食5蚊塊

但香草三文魚幾咸下,本人不是太受得了,送飯也覺得咸。
2012-12-25
  • pizza
2012-12-08 32 浏览
對上一次到IKEA吃東西已經時兩三年前的事,今日再到臨,被價錢嚇傻了眼!瑞典肉丸的價錢還算追得上通貨膨脹,但其他食物都廉價得令人感得不幫襯好像會辜負了人家把價錢降至如此低。雖然今次沒有點薯餅,但賣相很吸引,下次一定會試!是次點了比較少人試的玉桂卷,味道和想像中的一樣,沒有因為賣得平宜而將貨就價,而且份量適中,我一邊吃一邊心想IKEA是如何做到的?由些只是一個玉桂卷賣$6,加多一杯無限添飲的咖啡都只是+$3,所以我也點了咖啡。但可惜在我要了咖啡後才發覺是沒有糖和奶的,只有黑咖啡了。我平時飲咖啡都一定要加糖和奶,心想這次難道要浪費食物?但一喝之下,此咖啡沒有想像中苦澀,除了有咖啡香味之外,味道也很易入口,沒有糖和奶我都喝到,而且不是勉強自己喝的,這個對我來說是一個新發現--如來不加糖和奶的咖啡都可以很好喝!唯一要挑剔的是,人太多了,想找個角落吃東西不易,加上多小孩當這兒是遊樂場,跑來跑去...我拿著咖啡杯時真的很怕有小孩會撞過來,無論弄傷誰也不好吧...
薯餅
雖然今次沒有點薯餅,但賣相很吸引,下次一定會試!
玉桂卷
自助咖啡(任添)

2012-12-06
薯餅
自助咖啡(任添)
玉桂卷
2012-09-27 84 浏览
Came here for the Swedish meatballs because they are a cheap and fast fix when you’re in a hurry.This time there was lots of jam but less gravy so it was slightly too sweet.However the meatballs were not hot enough.Further reading:Hotdogs @ Ikeahttp://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2038035Pandalus borealis prawnshttp://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2054065

Further reading:
Hotdogs @ Ikea
Pandalus borealis prawns
题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $8 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] No [b]Yummy factor:[/b] Ok [b]Sweetness levels:[/b] OK [b]MSG levels:[/b] None [b]Napkins provided:[/b] Yes [b]Toilets:[/b] No [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-09-20 38 浏览
宜家傢私IKEA 相信大家行得多,除左傢私之外,還有輕便美食。走之前或者行街行得累了,就要到 IKEAFOOD食一點輕便小食,最出名的抵食套餐-熱狗+任飲汽水,只不過是HK$10,而且人流很多,很受歡迎。這間是位於銅鑼灣的分店,某部份食物的餐牌,點了兩份美食+ 一份飲料,因為不想飲汽水而單買了一個熱狗,熱狗自行加蕃茄汁或黃芥末或兩者都加,腸仔咬落去有點像脆皮腸,加上醬汁,對很多人來說很普通但很抵吃。第二份食物是瑞典肉丸,它做得很好味,咬不會太乾,沾上特製醬汁及紅莓果醬,甜甜的,很配合。飲料是新鮮奇異果果汁味道也不錯。放在收銀處的朱古力引起即興購物衝動,寫著DARK CHOCOLATE 70%,雖不嗜甜但很吸引,也很抵,也買下來了。>>熱狗 (單買$6,套餐$10)>>瑞典肉丸 ($9/5粒)>>新鮮奇異果果汁 ($10)>>DARK CHOCO 70% ($12)位置:IKEA 銅鑼灣分店網頁:http://www.ikea.com/hk/en/store/causeway_bay/ikea_food

>>熱狗 (單買$6,套餐$10)
>>瑞典肉丸 ($9/5粒)
>>新鮮奇異果果汁 ($10)
>>DARK CHOCO 70% ($12)

位置:IKEA 銅鑼灣分店
  • DARK CHOCO 70%
2012-09-09 42 浏览
一行入門口已經人山人海趕快去排咗隊先牆上有貼幾幅熱賣小食既圖同價錢,賣相相當吸引收銀睇黎非常熟手,又可能賣既小食種類不多,好快就到我地要咗$9/5粒瑞士肉丸同$6熱狗收銀既隊頭就係拎食物既隊尾,相當有效率呢!見到waiter已經準備好一份份既肉丸同熱狗,用收據同佢一手換一手肉丸仲係熱辣辣,肉汁多,而紅莓汁就靜係沾係一邊,可能驚有d人唔鐘意呢隻醬肉丸淋得黎幾好咬口,每次咬都會有肉汁流出,相當不錯但本人覺得紅莓汁同肉丸味道不太配熱狗拎上手,係暖暖的有點意想不到熱狗醬係自助要自己"芝",有茄汁同黃芥末,想要幾多就芝幾多其實熱狗食落係普通貨色黎,包同腸仔都冇特別,睇黎呢樣食物係以平價吸引, 但下次我都會買熱狗試下因為場內好多人,我地係垃圾桶隔離搵到位企但發覺場內都有幾張小圓枱同幾張一兩張長櫈,的確有讓人可以留下休息一會的感覺垃圾桶旁的地上有不少醬汁,但情況不太嚴重,可以接受而且拎食物既地方仲有紙巾提供! 非常貼心
一行入門口已經人山人海

趕快去排咗隊先

牆上有貼幾幅熱賣小食既圖同價錢,賣相相當吸引

收銀睇黎非常熟手,又可能賣既小食種類不多,
好快就到我地

要咗$9/5粒瑞士肉丸同$6熱狗
收銀既隊頭就係拎食物既隊尾,相當有效率呢!

見到waiter已經準備好一份份既肉丸同熱狗,
用收據同佢一手換一手
肉丸仲係熱辣辣,肉汁多,而紅莓汁就靜係沾係一邊,
可能驚有d人唔鐘意呢隻醬

肉丸淋得黎幾好咬口,每次咬都會有肉汁流出,相當不錯
但本人覺得紅莓汁同肉丸味道不太配

熱狗拎上手,係暖暖的
有點意想不到
熱狗醬係自助要自己"芝",有茄汁同黃芥末,想要幾多就芝幾多
其實熱狗食落係普通貨色黎,包同腸仔都冇特別,
睇黎呢樣食物係以平價吸引, 但下次我都會買熱狗試下

因為場內好多人,我地係垃圾桶隔離搵到位企

但發覺場內都有幾張小圓枱同幾張一兩張長櫈,
的確有讓人可以留下休息一會的感覺

垃圾桶旁的地上有不少醬汁,但情況不太嚴重,可以接受
而且拎食物既地方仲有紙巾提供! 非常貼心
2012-09-07
2012-09-02 64 浏览
每次來到IKEA都會想吃一下《熱狗》因為實在是太便宜又好吃但其實好吃的原因主要是那根香腸那根香腸外皮脆脆的 裡面的肉質彈牙可以自己隨意加上茄汁和芥末醬唯一美中不足的地方是 麵包變差了以前的麵包鬆軟好吃 現在的鬆是鬆的但是口感好乾柴喔 吃下去有點卡卡的這次還點了《忌廉泡芙》裡面的忌廉很冰涼 也很細滑泡芙的質感很軟 配在一起蠻好吃的!!《雞翼》令我失望了 有點乾柴耶~~~
熱狗
但是口感好乾柴喔 吃下去有點卡卡的
忌廉泡芙
這次還點了《忌廉泡芙》
裡面的忌廉很冰涼 也很細滑
泡芙的質感很軟 配在一起蠻好吃的!!
烤雞翼
《雞翼》令我失望了 有點乾柴耶~~~
忌廉泡芙
熱狗
2012-08-22 25 浏览
前陣子有段時間吃完午餐後會步行到維多利亞公園散散步,吸吸些較清新的空氣。這天也不例外(當然,去到後才猛然記得原來是六四),途經 Ikea 又口痕想吃點東西。本來想要一個熱狗的,但又怕太飽(因為已經吃過飯),惆悵時發覺雪櫃內的迷你 Puff 只賣$10!立即買了盒試試。一盒有六粒,中間的插了枝瑞典牙籤國旗,好不幽默!每粒雖然都有少少雪味,但Cream 唔多又唔甜,幾 light,而且最緊要係唔貴!十蚊六粒!簡直好像在叫口號般!十蚊六粒啊喂!!
2012-06-04
$10 (其他)
庆祝纪念
纪念日
2012-08-14 27 浏览
由細至大都好鍾意去老麥食雪糕新地我仲記得個時有焦糖.朱古力同士多啤梨味最可惜係無咗我最鍾意0既焦糖味 ...第一次嚟 IKEA 食佢地新地雖然呢度同老麥都有朱古力同士多啤梨不過明顯係細杯d 但個雪糕就 IKEA 好食d無吟甜. 凍d. 硬d ...呢度d朱古力醬超香濃最抵死係有 d 可愛朱古力同星星脆脆開心灑 !
可愛的朱古力新地
由細至大都好鍾意去老麥食雪糕新地

我仲記得個時有焦糖.朱古力同士多啤梨味
最可惜係無咗我最鍾意0既焦糖味 ...

第一次嚟 IKEA 食佢地新地
雖然呢度同老麥都有朱古力同士多啤梨
不過明顯係細杯d

但個雪糕就 IKEA 好食d
無吟甜. 凍d. 硬d ...

呢度d朱古力醬超香濃

最抵死係有 d 可愛朱古力同星星脆脆

開心灑 !
2012-08-12
可愛的朱古力新地
2012-07-30 36 浏览
很久前, 我發現宜家除了有香草雞翼呢d肉肉美食仲有腸仔超級好味的脆皮腸味道跟司華力腸一樣吟好味個皮超彈脆最好係佢細細條相對來說脆皮部份較一條大司華力多了而食個陣又可以扮吓斯文哈哈 不過食過一次佢走絶咗種really dispointed !點知今日路過有嚟佢地居然供應番染色無之前吟靚仔喎 ...好彩塊同以前一樣吟脆不過, 食落入面d肉味唔同灑仲之難食咗好多好多太失望了不會再想食多次 !
很久前, 我發現宜家除了有香草雞翼呢d肉肉美食
仲有腸仔

相對來說脆皮部份較一條大司華力多了
而食個陣又可以扮吓斯文
哈哈

不過食過一次佢走絶咗種
really dispointed !

點知今日路過有嚟
佢地居然供應番
重新登場脆皮腸, 難食 !
染色無之前吟靚仔喎 ...
好彩塊同以前一樣吟脆
不過, 食落入面d肉味唔同灑
仲之難食咗好多好多

太失望了
不會再想食多次 !
2012-07-21
2012-06-19 34 浏览
看見網友siuan所寫的玉桂卷KANELBULLAR食評..才知道ikea 也賣玉桂卷 @$6, 而且價格相宜..除了 donq & little mermaid 外, 又多一個選擇..size 比以上兩間細一點, 顏色也深一點.. 表面的雪糖粒不見了熱辣辣很是好吃, 麵糰不算軟熟 (始終是frozen food 翻焗), 內裡密度很高, 絕不是空氣麵包..最最最重要是玉桂醬幾多兼且甜度恰當, 沒有過膩..絕對值得翻兜..p.s. 如果家中有oven, 樓下有一pack 6 pcs 售賣 @$29.9 (510g), 想幾時吃都可以..另外還加了一客黑糖雞翼 $9 - 3隻聞落有股很濃的黑糖味, 但吃落又唔覺有..size 不算大隻, 雞肉亦不算太 juicy..幸好是用焗的方法烹調, 一點也不油膩..普普通通啦..最後有點失望就是cwb 店沒有售賣蘋果批 APPELKAKA@$49 (600g) 與芝士批 PAJ OST @$29 (185g) (只有冷藏貨供應)如果種類多些便好了...
看見網友siuan
所寫的玉桂卷KANELBULLAR食評..
才知道ikea 也賣玉桂卷 @$6, 而且價格相宜..

內裡密度很高, 絕不是空氣麵包..
最最最重要是玉桂醬幾多兼且甜度恰當, 沒有過膩..
絕對值得翻兜..

另外還加了一客黑糖雞翼 $9 - 3隻
聞落有股很濃的黑糖味, 但吃落又唔覺有..
size 不算大隻, 雞肉亦不算太 juicy..
幸好是用焗的方法烹調, 一點也不油膩..
普普通通啦..

如果種類多些便好了...
2012-06-18
2 分钟 (外卖自取)
2012-06-10 75 浏览
差不多8:30PM, 未食晚飯, 一個人唔知食咩好, 心思思去宜家食肉丸。仍然係咁多人。食物:$9/5粒肉丸 X 2:次次去ikea必食的, 之前常去kln bay果間, 有得位, 舒服好多。呢度比較細、比較"快", 所以staff一早已經將D肉丸5粒5粒咁擺咗在紙盒仔, 唔同kln bay咁, 客人要幾多就"不"幾多。所以我有2盒肉丸。肉丸仍然好味, 好juicy。$9/3隻黑糖雞亦 X 2:同肉丸情況一樣, 所以我有2盒雞亦。雞亦細細隻, 都幾入味, 不過佢叫黑糖雞亦, 個人覺得似豉油雞亦多D。汽水 $7因為平、味道好, 而日日都咁多人的CWB宜家, 唔知有無考慮個cafe整到好似kln bay、shatin咁, 比人坐得舒舒服服呢....

仍然係咁多人。

2012-06-09
肉丸
黑糖雞亦
2012-06-09 21 浏览
平時大家去銅鑼灣宜家行街, 都總愛食下熱狗$6, 加杯汽水$10 (SET), 肉桂卷$6, 新地筒$2, 又或者瑞典肉丸, 迷你泡芙....今日, 我就食咗杯新地, 嘩... 朱古力醬可以自己加多D呀, 仲有粒粒星星增加口感, $6/杯, 超值, 爽呀

平時大家去銅鑼灣宜家行街, 都總愛食下熱狗$6,
加杯汽水$10 (SET), 肉桂卷$6, 新地筒$2,
又或者瑞典肉丸, 迷你泡芙....
今日, 我就食咗杯新地, 嘩...
朱古力醬可以自己加多D呀,

仲有粒粒星星增加口感,
$6/杯, 超值, 爽呀
$6 朱古力新地
2012-06-03
$6 朱古力新地
  • 新地
  • 肉丸
2012-05-12 18 浏览
朝頭早去飲茶,飲到12點,下晝去到銅鑼灣,食飯又唔係,唔食又有小小肚餓,咁點?咁唯有食小食喇,可惜銅鑼灣小食選擇不多,去宜家就平靚正。今次叫咗熱狗、汽水同香草黑糖雞翼。熱狗$6隻真係好抵食,有長長嘅腸仔同任加嘅茄汁同芥醬,熱狗連無限添飲嘅百事都只係$10,大熱天時入去食真係一大享受。今次再加小弟第一次食嘅香草黑糖雞翼,$9三隻,雖然三隻細細隻但味道唔錯,甜甜地。食咗三樣野都只係$19,喺銅鑼灣算係好抵,如果唔係有啲飽可能會食埋個肉丸!

咁唯有食小食喇,可惜銅鑼灣小食選擇不多,去宜家就平靚正。

2012-04-15 19 浏览
早早參與完復活節彌撒, 下場活動又未夠鐘, 熊媽嗰肚已經咕嚕咕嚕咁響, 時間10:30am啱啱好係Ikea營業時間, 走落去食早餐先點知一班外籍姐姐比熊夫妻更早到達, 嘻嘻...好彩還找到半邊長椅可以坐坐Hotdog餐加價加咗$1, 而家$10不過汽水依然隨便refill 真係唔知關唔關早到嘅事, 今次嗰麵包好軟熟, 腸仔脆卜卜, 唔洗灌汽水都吞到。 以往一向都唔係咁鐘意個麵包, 因為質地似隔夜, 即係又乾又有裂痕, 大力少少都會有麵包屑掉下來。肉丸都係咁好味, 肉味濃郁 食完剩番嘅gravy及cranberry jam都可以沾麵包來吃休息一陣再shop過

肉丸都係咁好味, 肉味濃郁

休息一陣再shop過
2012-04-08
$19 (早餐)
2012-04-01 12 浏览
IKEA的美食站很多時都堆滿人不過都不夠mega box的長長人龍多!是日tea time到此一吃最抵吃的熱狗 加很多很多蕃茄醬 抵讚的是不水又不酸麻麻芥末的我 當然沒有落la~XDDDD再跟朋友share肉丸 雖然沒有太大興趣 不過間中吃也無所謂!很愛ikea的雪糕 雖然是大間牛奶品牌的貨 很普通不過奶味令人回味 吃了一個新地~ wow 爽!
IKEA的美食站很多時都堆滿人
不過都不夠mega box的長長人龍多!
是日tea time到此一吃

最抵吃的熱狗 加很多很多蕃茄醬 抵讚的是不水又不酸
麻麻芥末的我 當然沒有落la~XDDDD
很愛ikea的雪糕 雖然是大間牛奶品牌的貨 很普通
不過奶味令人回味 吃了一個新地~ wow 爽!
2012-03-24