因為頭先餐lunch 貴貴地,都唔係叫o左好多o野食,食得麻麻地飽only,所以我地立即搵下場。全香港十大最抵食餐廳,ikea 小賣部一定榜中有名,適逢我地o係開銅鑼灣區,即係衝去食!呢度無得坐,只有企位。好多人幫襯,而且o個個位好狹窄,排隊俾錢條line 只有一個人身位,跟住就係通道俾人買完o野出o黎,但同時d 自助汽水機同埋一d 長檯企位都o係埋o個度,場面好墟磡,但大家基本上都好守秩序。見到個咁o既價錢牌,仲唔兩眼發亮!﹖一隻熱狗配汽水,或者一舊玉桂卷配埋咖啡先至$10,講緊o野飲仲可以無限添飲!本來我想試下佢個玉桂卷咖啡,尤其佢標榜隻咖啡有個乜乜乜認證,好似好勁咁,但只提供熱飲,咁天氣咁熱唔會啦~ 所以最後叫o左熱狗。隻熱狗ok o既,唔會話好好食,因為佢首先唔夠熱,同埋隻包唔夠軟熟,不過呢個價錢o黎講都已經係好好。長檯o個度有得自己落醬,我茄汁同mustard 都要落!飲品就隨你斟隨你溝,除o左可樂檸茶o個d 之外,佢promo 緊一系列「北歐風味果味飲品」。諗住ikea 瑞典品牌實無死,我貪心試o左一隻呢d 北歐果汁。嘩呢個唔多掂,佢話係個減糖配方,但同水無分別,完全飲唔到

熱狗配汽水 ($10)

諗住ikea 瑞典品牌實無死,我貪心試o左一隻呢d 北歐果汁。嘩呢個唔多掂,佢話係個減糖配方,但同水無分別,完全飲唔到有任何味道……於是second round 斟番正常汽水算~
2018-07-02 293 浏览
幾乎每次經過ikea都會去買野食個人最鐘意食肉丸 啲汁加埋果醬 個味好特別好開胃 必食!熱狗個包又夠鬆軟 中間夾住腸仔 可以自己去加醬 我會加芥茉醬👍🏻👍🏻不會太咸而且好抵食又好味🤤
幾乎每次經過ikea都會去買野食
個人最鐘意食肉丸 啲汁加埋果醬 個味好特別好開胃 必食!
而且好抵食又好味🤤
2018-06-21 285 浏览
銅鑼灣有很多不同的美食選擇,有時候想吃一點小食,但又不想吃魚蛋燒賣?!你可以到柏寧酒店的IKEA Bistro。這兒逢星期一至五的12:00-14:00都會大排長龍,原因是附近有著名女校的學生會來這兒吃午飯,始終銅鑼灣物價高昂,當然也有不少「打工仔」捧場。這次試了新食品雞肉洋蔥圈,吃不到洋蔥味,但滿滿的「肉感」。素菜丸配蕃茄田園沙律,沙律有點帶酸,幾新清新,很適合夏天吃。素菜丸有點黏喉,應該是有薯仔泥。最後,都有點經典肉丸,但不知為何沒有了紅色的醬,少了一點味道。

2018-06-20
2018-05-31 285 浏览
係銅鑼灣附近翻工, 當然可以成日食到附近既好野食啦!今日都唔例外我地收工餓餓地揀左ikea 食下依下肚仔!不過我地實在太遲去啦 有好多野想食既去到都無左了雞翼,雞脾,蔬菜薯餅個d都無哂不過好好彩,我最愛既肉丸個有唷!!即刻啦啦臨買黎食啦good而間係自己加紅莓醬既嘻嘻嘻,緊係加得愈多愈好啦! 汁都係最點之一有埋薯蓉or 意粉就更加正了而個$10蚊3條,價錢便宜!但味道我覺得比起其他而個有點點鹹!下次真係要早小小黎先得啦
係銅鑼灣附近翻工, 當然可以成日食到附近既好野食啦!
今日都唔例外
我地收工餓餓地揀左ikea 食下依下肚仔!
不過我地實在太遲去啦
有好多野想食既去到都無左了

雞翼,雞脾,蔬菜薯餅個d都無哂

不過好好彩,我最愛既肉丸個有唷!!
即刻啦啦臨買黎食啦
good

而間係自己加紅莓醬既

嘻嘻嘻,緊係加得愈多愈好啦!
汁都係最點之一
有埋薯蓉or 意粉就更加正了

下次真係要早小小黎先得啦

2018-05-26 231 浏览
宜家傢俬美食站一直都以平同好食吸引左好多人去排隊,適逢今日去開銅鑼灣,有少少肚餓又唔知食咩好,所以就去左宜家傢俬打算食到飽。熱狗呢,就係普通包加條脆皮腸,脆皮腸係幾好味既,但話超級好味就太over啦。佢勝在夠平,十蚊包埋汽水,重要無限添飲,但淨係一個熱狗,都未夠我塞牙縫,所以我地又叫左雞比,西蘭花薯餅,蓮藕餅,煙燻腸同埋宜家傢俬最出名既肉丸。只可以話係一餐好味既,唔健康既下午茶。但係偶爾一餐,又幾嘆。

• 蔬菜薯餅
  • 瑞典肉丸
  • 熱狗
2018-05-01 255 浏览
每次在銅鑼灣都會想食啲平價小食,所以係睇戲之前就去咗ikea食返過嘢打底,主要都係掛住佢個meat ball,個醬汁真係世界級,唔會太稠密但又做到掛汁嘅功能,肉丸紮實唔再話,仲係粒粒都好平均。每次都食雞脾同埋腸,都係必食三寶,雞脾真係我最愛嘅食物,啲蜜糖味真係好香又好夠甜。跟著近排仲推出咗個豆腐花味雪糕,先4.5咋,真係唔食唔得,加咗啲黃糖真係又幾似食緊豆腐花。素菜丸真係唔好去試,因為試完會好憎ikea,所以食返普通meat ball會好啲。

2018-04-26 228 浏览
路過食個tea,,,,讀書時常食的熱狗,抱住懷念心態再黎食因不是間間ikea都有熱狗但味道不同了,不知道係以前我要求底,還是現在將價就貨,記得N年前係$9個熱狗現在$10跟飲品,反而更平了?有改進的是以為茄汁係樽裝,容易Bi到成檯都係,,現在加茄汁好像雪糕機似的,很干淨可惜我不會再幫襯了,不是因為食物,不是因為要自助而是有段小插曲,我Order 了熱狗餐+小食比飛後職員只給了熱狗,然後走開了拿小食,於是我自行拿杯,行去拎小食正想開口問時,職員搶先開口“喂,你單點,我無比杯你做咩自己拎呀,攞反黎啦“講到我好似偷野甘好心佢啦,我都拎個杯佢睇,仲要非繁忙時間,更何況幾蚊雞呃黎做咩先,張飛又俾左佢要佢拎反黎我先check到,當時廢事為幾錢check黎check去,我無講咩就離開,後來我check8達通record,再計反條數,的確只收了單點費,雖然我比錢時無睇單都有責任,但職員可用好多方法解決,而佢用了最差的方法,好簡單,佢拎反張單同我講,你叫左單點,補吾補錢加野飲?效果已經好好多囉,都係一句
路過食個tea,,,,讀書時常食的熱狗,
抱住懷念心態再黎食
因不是間間ikea都有熱狗
但味道不同了,
不知道係以前我要求底,
還是現在將價就貨,
記得N年前係$9個熱狗
現在$10跟飲品,反而更平了?
有改進的是以為茄汁係樽裝,
容易Bi到成檯都係,,
現在加茄汁好像雪糕機似的,很干淨
可惜我不會再幫襯了,
不是因為食物,不是因為要自助
而是有段小插曲,
我Order 了熱狗餐+小食
比飛後職員只給了熱狗,
然後走開了拿小食,
於是我自行拿杯,
行去拎小食正想開口問時,
職員搶先開口
“喂,你單點,我無比杯你做咩自己拎呀,攞反黎啦“
講到我好似偷野甘
好心佢啦,我都拎個杯佢睇,
仲要非繁忙時間,更何況幾蚊雞呃黎做咩先,
2018-04-25
2018-04-21 237 浏览
春夏交替換季執屋大行動,總免不了行下宜家家私簡單布置下,呢排興窩居宅急便嘛,講求減廢,斷捨離🙀。無論系搵到筍野定清左垃圾,心情都糸咁好,胃口又好左,見到宜家門口塞滿買野食的顧客,我們忍不住湊下熱鬧。真系好抵食,10蚊一個熱狗汽水餐,汽水仲可以無限添飲。真系好方便來行家私的朋友。排隊交錢之後就會比個杯,拎住個杯就可以自助添加汽水,好多款汽水可以揀,每款都可以試。熱狗🌭️包新鮮滾熱辣,品質不錯,面包鬆軟,熱狗外脆內軟,好香。鐘意添加醬汁的,仲可以自助添茄醬同芥辣醬。

2018-04-21
$10 (其他)
  • 熱狗
2018-03-06 247 浏览
IKEA - 對好多人嚟講係賣傢俬嘅地方, 但對於我嚟講, 佢就等於有平野食 唔知幾時開始, 經過呢頭無論餓定唔餓, 都總係想入嚟買返個熱狗set十蚊雞, 就有踏實熱狗一隻, 蕃汁 & 芥末醬任你唧, 可樂又任你飲, 成個銅鑼灣重有咩小食貼地得過佢? 我諗唔到囉😎當然抵食嘅野就一定係多人, 唯一令我卻步嘅就係每次嚟到都有長長嘅人龍, 真心建議IKEA實施派籌制度, 與其個個企曬喺度等野食, 不如將等嘅時間用嚟入去行下, 話唔定唔覺意又洗左錢呢

2018-03-04 215 浏览
12時許,閒日的中午,在灣仔找東西吃,其實是極難的事😨。無論哪個地方,都充滿辦公室一族,看見春園街,無論金鳳,定還是麻甩的餐廳,都有人在外面排隊等位,就知道麻煩了。一直由米線店,走到去鵝頸橋街市,那間牛雜店就更加誇張,午間的時候,由一邊門口排隊排到另一邊門口🙄。結果越走越遠,沒有辦法之下,就到了宜家傢俬。宜家傢俬小食部,原來熱狗有齋買,還有包飲料餐。包飲料的話,只售$10 ,還可以汽水自由斟。記得汽水自由斟,在我們這一脫人,以往7-11的汽水真的叫做自由斟,但是往往就是限制斟🚫,不可以添飲。宜家傢俬的汽水就讓我們重回往日的感覺,汽水可以添飲,除了百事七喜,還有其他北歐汽水等等。但是站在宜家傢俬哪兒立食的長枱,感覺不太自在。店內亦見到不少辦公室一族,站着吃熱狗、喝汽水,因為其實而家的熱狗都有點兒乾,不喝點東西,確是難以下咽。但是,看到旁邊的男子,吃一口熱狗又喝一口汽水,囫圇吞棗,感覺就像小林尊再勁食大賽吃熱狗一樣,實在難過。$10熱狗🌭️汽水🥤,麵包較乾,腸外皮脆,味道不錯,但麵包乾需要多加醬汁或喝東西。

宜家傢俬小食部,原來

宜家傢俬的

$10熱狗🌭️汽水🥤,麵包較乾
,腸外皮脆,味道不錯,但麵包乾需要多加醬汁或喝東西。

午餐
2018-01-05 307 浏览
Ikea是一家非常之平民化的西餐廳 不但有有名的瑞士肉丸 還有10元便 能夠換取的汽水和熱狗 是一個不錯的下午茶選擇 也是草根階層的福音 雖然他是一間家具的銷售點 可是食物質素也不容忽視 非常推介 尤其是貧窮的香港市民門 雖然他不是什麼名貴食材可是營養分配也十分充足
2017-12-20 377 浏览
佢個名叫熱狗,$7單售,$10跟汽水,算唔算平呢?大家一齊研究下😁 麵包~$0.5,腸仔~$1,茄汁 & 芥末 $0.3 。 假設熱狗成本大概 $2,咁到底每日要賣幾多條,先可以 cover 到銅鑼灣嘅租金,水電 & 人工呢🤑? 當然除咗腸仔包,仲有一串産品 up sell 比你啦~低價是策略,的確吸引了不少人, 逛完宜家,去完維園, 唔肚餓都要隊返個,好似係行街呢個儀式嘅一部份 😆😆 成功打造 慣性消費 🤑🤑其實 $7 到底買到乜?! 雖然仲有麵包店賣緊$5 一個腸仔包,但真的不多了。 跟家俬一樣, mass production, 就可以做到貫徹始終的價廉物美, 至於好唔好食 errrrr... 😅😅😅 #hungermarch #飢詩 #非飢詩
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
腸仔包
2017-12-19 270 浏览
宜家今日去維園行工展會,明知有排行,入去前,當然要醫飽個肚先啦,否則真係冇力行。一到銅鑼灣,已經見到九十幾萬人行來行去,想搵啲嘢食都好難,一係要同好多人爭買嘢⋯⋯好想叫救命。突然想起,有間小店又平又有秩序咁排隊買嘢㗎喎⋯⋯heee就係宜家嘅小店啦⋯⋯熱狗,又平又好食,條腸又長,好多人都知。推介指數:6/10汽水,解渴就最啱,任飮㗎,怕甜可選綠茶。推介指數:8/10雞肶,香草味重,雞肉冇乜味,調味唔得。推介指數:5/10爆谷,甜味,好味。推介指數:6/10
宜家

熱狗,又平又好食,條腸又長,好多人都知。

推介指數:6/10

汽水,解渴就最啱,任飮㗎,怕甜可選綠茶。

推介指數:8/10

雞肶,香草味重,雞肉冇乜味,調味唔得。

推介指數:5/10

爆谷,甜味,好味。

推介指數:6/10
2017-12-09 278 浏览
今日行行吓去咗IKEA買嘢食!好耐冇食過肉丸同雞翼啦!個雞翼加左價$12蚊3隻,$9蚊肉丸,但係多咗好多菜式!仲有啲肉醬意粉! 19蚊份! 仲見到好多人食!同埋雞髀啊😍😍肚餓嗰陣落嚟食一食!真係快活過神仙!😂😂
2017-12-07
2017-11-14 308 浏览
來到先知無得坐低慢慢食。惟有買完企住食。熱狗大大隻, 醬任添, 條腸好長, 抵食。雞脾15蚊, 以為是細隻果D, 點知係大雞脾, 細食食一隻都飽了。肉唔算好滑但都唔鞋, 有少少香草味。煙燻雞肉腸: 一份有3條, 是粗身的, 味道唔會太咸, 好強煙燻味, 唔錯。
來到先知無得坐低慢慢食。惟有買完企住食。

熱狗大大隻, 醬任添, 條腸好長, 抵食。