2022-06-11 201 浏览
今日落大雨唔知去邊度食嘢好,12:00上咗去大鴻輝安平烤肉,我哋揀咗58款$258一位,話星期六日公眾假期加多$20,另外再加一,埋單兩位$612。佢有好多豬肉選擇唔錯喎,有調味同原味,反而我鍾意食老虎雞翼,香香辣辣,肉又唔霉,好多飲品選擇,又有冷凍茶,每人一杯Häagen-Dazs雪糕,佢啲調味醬料好正呀,我鍾意黃色溝紅色,加檸檬汁,點肉食好正,唔食牛嘅嚟安平都有好多嘢食選擇。不過職員好急趕執枱,未夠鐘都已經清晒我哋張枱嘅嘢,連茶杯都問我哋仲要唔要,真係唔想我哋再繼續坐係度,一分鐘都唔可以超出,門口又無人等位。另外,啲單亂晒,我哋附近三張連同我哋,送啲嘢食嚟,都聽到大家話,唔係我哋,我哋無叫呢樣,比咗啲唔知乜嘢我哋,我哋又係無叫到,我哋叫咗嘅又唔見嚟,唯有再落單。👇👇要讚下有個女職員好勤力主動幫我哋換燒烤網👍👍原先比⭐️⭐️⭐️服務,因為呢個女仔,所以比多一粒星⭐️,係特別比佢。

👇👇

2022-06-11
今次試左澳洲M5和牛吃到飽 ($378)🧂醬料除咗常見嘅醬油、辣椒醬,呢道仲有安平黃金醬、玫瑰岩鹽、檸檬汁。黃金醬以蔬菜汁加入台灣麻醬,配搭肉類蔬菜均可以,能豐富整個味道層次,味道清新☘️🐮牛肉✨牛舌心 - 套餐送每人1份牛舌心,肉質鮮嫩,厚切食落非常爽口✨M5和牛 &牛肩胛肉 - 充滿雪花,油脂分布平均,食落入口即溶✨安格斯牛小排&美國SRF極黑牛 - 牛味教重,食落更有嚼勁✨烤金錢肚 - 喺酒樓就食得多,原來燒嚟食仲好食,燒到外表微脆,咬落爽口🐓豬及雞✨原住民鹽燒肉 - 食落肥而不膩,肉味濃厚✨老虎雞翼 - 燒至皮脆內嫩,醃得入味,微辣食落好惹味🦐海鮮✨扇貝 - 加上牛油胡椒等調味,燒完仲係好嫩好Juicy✨虎蝦 - 新鮮大隻,肉質彈牙,蝦頭仲有膏✨絲瓜煮蜆 - 蜆肉唔會有沙,配埋絲瓜識落清甜海鮮好新鮮,小編忍唔住encore咗幾次🤣🇹🇼台式小食✨台灣小枕頭 - 燒起嚟脹卜卜,兩邊帶點微焦,入面嘅麻糬食落煙韌,點埋煉奶嚟食好match✨雞泡魚乾 - 口感煙韌,食落鮮甜,沾上沙律醬,食到停唔到口✨鹽酥雞&鴨舌 - 台式小食點少得呢兩款,前者炸至外脆內軟,後者滷水味濃✨櫻花蝦海苔滷水汁拌
今次試左澳洲M5和牛吃到飽 ($378)

🧂醬料

🐮牛肉

牛肩胛肉

🐓豬及雞

✨原住民鹽燒肉 - 食落肥而不膩,肉味濃厚

✨老虎雞翼 - 燒至皮脆內嫩,醃得入味,微辣食落好惹味

🦐海鮮
✨扇貝 - 加上牛油胡椒等調味,燒完仲係好嫩好Juicy

✨虎蝦 - 新鮮大隻,肉質彈牙,蝦頭仲有膏

✨絲瓜煮蜆 - 蜆肉唔會有沙,配埋絲瓜識落清甜
海鮮好新鮮,小編忍唔住encore咗幾次🤣

🇹🇼台式小食

鴨舌

✨櫻花蝦海苔滷水汁拌飯 - 設於自助區,可按自己喜好加入適量的蔥、紫菜同櫻花蝦,再加埋滷水汁撈飯,鹹鹹地味道非常夾,碗飯真係好好食好有驚喜
櫻花蝦海苔滷水汁拌飯

🍧甜品
✨安平仙草芋圓 - 芋圓加埋仙草涼粉及花生,好有咬口

✨ Häagen-Dazs - 三款口味嘅雪糕任君選擇
甜品

🥤飲品
雪櫃裏有各種罐裝及紙包飲品,亦有三款手調飲品,包括百香果綠茶、冬瓜茶、阿里山檸檬喝茶,可自選冰塊甜度☺️小編試咗頭兩款,前者酸甜解膩,後者清涼消暑💦

😋總括嚟講,食物種類好多,一次真係試唔哂,下次要再去試埋其他個啲🤣店員服務勤快,上菜同收碟都好快,亦唔會漏單。座位亦都好寬闊,枱面可以擺好多碟食物。抽風亦做得好好,食完都唔會成身油煙味。120分鐘絕對足夠令你食到飽❗️
牛肩胛肉
  • 澳洲M5和牛
  • 帆立貝
  • 雞泡魚干
2022-06-08 170 浏览
疫情好返又係大家出飲飲食食既時候12點正黎到都唔算好爆埸 可以即時入座LUNCH 都有賻款唔同MENU 可以揀 我地就揀左澳洲M5和牛套餐 😆😆店員會介紹一下醬料同埋餐紙都有寫低簡介 佢地既醬料選擇多 配答不錯另外自助區仲有飲品蔬菜等等可以拎 藍色兜仔既台式小食可以任點即食次次都會叫梅山酥炸薯同黃金泡菜 今次份量仲比左唔少呢個餐送左4條牛舌芯 仲有好多牛肉可以揀 會有label 唔驚分唔清澳洲M5和牛肩幾肥美 薄切 香身 軟腍 好快就已經熟另外海鮮必點既有青口 虎蝦 帆立貝 新鮮厚肉飲品方面除左自助區既都仲可以QR code落單我地就叫左熱情果綠茶同檸檬紅茶 甜度冰量都可以自己揀小枕頭 雞泡魚乾 係比較特別而且好味的最後甜品會有Haagan Dazs雪糕或者仙草芋圓揀特別一提呢道佢地有將花生分開用Spoon放成日唔記得走花生但又唔想食 可以好輕鬆就飛走哂整體黎講呢間分店既店員比其他分店既更nice 有耐性😜😜
疫情好返又係大家出飲飲食食既時候

特別一提呢道佢地有將花生分開用Spoon放
成日唔記得走花生但又唔想食 可以好輕鬆就飛走哂

整體黎講呢間分店既店員比其他分店既更nice 有耐性😜😜

2022-06-02 117 浏览
旺角同荃灣都有分店嘅安平燒肉🔥由台灣總廚結合秘傳做法及原住民風味,嚴選高質嫩肉🥩並炮製各種經典台灣夜市小食、手調飲品及特式醬汁🧂令客人品嚐到最地道嘅台灣燒肉🇹🇼安平老街嘅味道😚有4個套餐可以選擇🤩可以食120分鐘⏰真係吃到飽呀😛🌟澳洲 M5和牛吃到飽套餐🌟SRF極黑牛吃到飽套餐🌟安格斯嫩牛吃到飽套餐🌟原住民鹽燒豬肉吃到飽套餐我揀咗澳洲 M5和牛吃到飽套餐🥩有81款食物可以揀😍每位客人會送一客2件嚴選牛舌芯🐮好好味食落爽口😋呢個套餐所有澳洲M5和牛同安格斯牛小排都可以任食🤩澳洲M5和牛非常高質👍🏻好味到停唔到口👅入口即溶🤤另外牛類選擇都好多,好似SRF極黑一口牛、美國SRF極黑牛、三角牛肩肉、嚴選牛仔骨、山椒牛柳丁、烤金錢肚、秘制牛肋條、安格斯牛板腱、鹽燒牛舌等等🐄除咗牛類之外,仲有豬類、雞類、海鮮、台灣正港燒烤、台灣夜市小吃🐷🐔🐙🦑🦐仲有自助吧可以拎蔬菜、湯品、甜品、飲品、飯類🥬🧃🥣🍚 燒年糕好特別😍有埋煉奶可以點🥛每一枱都有調味料:辣椒醬、安平黃金醬、玫瑰岩鹽、特調醬油同檸檬汁🍋令到食物味道更突出🤩食飽仲有Häagen-Dazs雪糕食添🍨

有4個套餐可以選擇🤩可以食120分鐘⏰真係吃到飽呀😛
🌟澳洲 M5和牛吃到飽套餐
🌟SRF極黑牛吃到飽套餐
🌟安格斯嫩牛吃到飽套餐
🌟原住民鹽燒豬肉吃到飽套餐

2022-05-27 1233 浏览
疫情搞到一直無得去旅行,呢間bookmark左好耐既燒肉店好有去左外國燒肉既感覺!食物夠高質,服務態度又好!吾怪得見禁多人讚佢!今次揀左澳洲M5和牛任食套餐,有120分鐘任食!套餐一共有81款食物提供,可以無限任點,有多款肉類、海鮮、台灣小食等等。款式多到我有好多都未夠時間試哂!M5和牛、牛小排都好好食,係有牛味,食唔出有雪味。牛舌芯十分推薦,好重牛味,而且幾爽口。不過只係第1次會免費,每人2條,之後就要收費。大蝦同帆立貝都推介,新鮮又大隻,encore左幾次!仲有奶油金茹、墨魚仔、絲瓜煮蜆,調好哂味,唔洗自已煩!小食就試左花枝排同炸蚵卷,同樣好食有質素!每張檯已有多款醬料,最特別一定係安平黃金醬,以蔬菜汁加入台灣醬而成,好岩配燒肉食。另外仲有玫瑰岩鹽、特製醬油、檸檬汁等醬料,可以有多種調味食法!如果想調味變得更豐富既話,出面自助區仲有更多選擇,櫻花蝦好岩配燒大蝦食,蝦味會更濃!自助區仲有多款飲品同蔬菜可以拎。飲品都高質,今次飲左藍莓果茶同桂花烏龍,每枝都獨自一個茶包,都幾高成本嫁。最後就係甜品時間,有Häagen-Dazs雪糕同自家製仙草芋圓。因為食到太飽,食雪糕比較好。整體都好高質
食物夠高質,服務態度又好!吾怪得見禁多人讚佢!

今次揀左澳洲M5和牛任食套餐,有120分鐘任食!

款式多到我有好多都未夠時間試哂!

M5和牛、牛小排都好好食,係有牛味,食唔出有雪味。

牛舌芯十分推薦,好重牛味,而且幾爽口。
不過只係第1次會免費,每人2條,之後就要收費。

大蝦同帆立貝都推介,新鮮又大隻,encore左幾次!

仲有奶油金茹、墨魚仔、絲瓜煮蜆,調好哂味,唔洗自已煩!

小食就試左花枝排同炸蚵卷,同樣好食有質素!

自助區仲有多款飲品同蔬菜可以拎。

因為食到太飽,食雪糕比較好。

整體都好高質,好難得搵到間高質任食燒肉店,絕對想encore,將未試既食物試埋佢!
2022-05-27 130 浏览
🥩💕又來到吃燒肉的時間啦😍 這間台式燒肉放題的性價比很高 環境舒適寬敞 設計以天燈為主🌠 令我們仿如置身於台灣🥰 它們提供多款牛肉: 澳洲M5和牛◦美國SRF極黑牛◦安格斯牛小排◦上選牛腹肉和牛肋條等☺️ 肉質幼嫩Juicy 牛味濃郁✨ 燒得油香滿滿的 相當吸引.ᐟ‪‪‬.ᐟ‪‪‬ 而我最愛的是牛舌芯 非常爽口😚 配上各款調味 更能提升肉類的鮮味⸜ ෆ ⸝‍ 另外還有豬肉/雞肉/海鮮..🦐 鮮蝦和扇貝也很大隻 鮮味十足❣️ 而蔬菜類 以自助形式提取🥢 燒菠蘿•香菇•秋葵和青椒…🫑 當然還有台灣的特色小食和樽裝飲品🧋土林小香陽/ 小枕頭/ 甜不辣/ 百香果綠茶等😋 棒棒的 ˶ˊᵕˋ˶ 甜品方面有仙草芋圓和Haagen dazs雪糕🍦 吃得很滿足哦🤝🏻‪⋆͛‬‪
🥩💕
又來到吃燒肉的時間啦😍

鮮蝦和扇貝也很大隻 鮮味十足❣️
而蔬菜類 以自助形式提取🥢 燒菠蘿•香菇•秋葵和青椒…🫑

‬‪
2022-05-21 1016 浏览
食燒肉放題,第一時間就想起安平,因為性價比高,無論食物、環境定服務都同樣高質。佢地有4個套餐選擇,我每次都會選最貴的set-澳洲M5和牛120分鐘吃到飽,因為最多食物選擇,除了牛、豬、雞、海鮮、台灣小食等,每位都會送上兩條嚴選牛舌芯。.店員服務不錯,上菜快之外,重好細心介紹,其中一款醬-黃金醬是自家製的,點肉食真係好好味。落單scan qr code 就可以,非常方便。.個人最喜歡😋:🧡嚴選牛舌芯 牛舌入面最軟腍的部分,肉質彈牙,帶豐富油脂。💛澳洲M5和牛肩胛肉牛味夠濃,肉質嫩滑,油花豐富。💚SRF極黑一口牛脂肪比例較高,食落好嫩又juicy。💙黑椒洋蔥牛舌薄薄一塊,肉質彈牙,加上黑椒洋蔥,好惹味。💜鹽蒜麻油和牛柳這個是期間限定,肉質軟嫩多汁,充滿麻油香。🧡原住民鹽燒肉用上台灣米酒、花椒和鹽醃製,肥瘦適中,點埋特調的蒜醋,味道更豐富。💛爽彈虎蝦虎蝦夠新鮮,又大隻,食落肉質彈牙鮮味。💚台灣小枕頭麻薯燒完後脹卜卜,真係好似枕頭咁,外層香脆,入面煙煙韌韌。💙雞泡魚乾好少食雞泡魚乾,感覺又幾好,燒後好香,新鮮出爐的感覺。💜鳳梨香甜又多汁,夠晒開胃,忍唔住食咗幾件。.重有好多款式都不錯,最後重有

個人最喜歡😋:
🧡嚴選牛舌芯
牛舌入面最軟腍的部分,肉質彈牙,帶豐富油脂。
💛澳洲M5和牛肩胛肉
牛味夠濃,肉質嫩滑,油花豐富。
💚SRF極黑一口牛
脂肪比例較高,食落好嫩又juicy。
💙黑椒洋蔥牛舌
薄薄一塊,肉質彈牙,加上黑椒洋蔥,好惹味。
💜鹽蒜麻油和牛柳
這個是期間限定,肉質軟嫩多汁,充滿麻油香。
🧡原住民鹽燒肉
💛爽彈虎蝦
虎蝦夠新鮮,又大隻,食落肉質彈牙鮮味。
💚台灣小枕頭麻薯
燒完後脹卜卜,真係好似枕頭咁,外層香脆,入面煙煙韌韌。
💙雞泡魚乾
好少食雞泡魚乾,感覺又幾好,燒後好香,新鮮出爐的感覺。
💜鳳梨
香甜又多汁,夠晒開胃,忍唔住食咗幾件。

重有好多款式都不錯,最後重有一人一個甜品,可以揀🍦Häagen-Dazs,或安平鮮草芋圓。
隨住防疫措施放寬,我個肚腩都放寬左😂😂😅😅不斷報復式堂食🫢最近仲食左好多人推介過既【安平燒肉🥩】放題~睇黎要繼續放肆一排先😝今次食既係荃灣分店🥰佢位於大鴻輝中心,鍾意食放題既人(特別係荃灣人)一定知道喺邊🤣話說我地去當日落雨,半跑形式去到餐廳🏃🏻‍♀️🏃出晒汗😂好彩去到即刻可以入座,環境好舒適,座位寬敞,冷氣充足,旁邊仲掛滿一個個天燈🏮即刻諗起以前去台灣放天燈既旅行日子🥲✈️總共有4款套餐可以揀,價錢由$208-$398不等,價錢會因為唔同時段而改變,19:30前離座係會平d架😙🔻澳洲M5和牛120分鐘吃到飽套餐🔻 $378🥩牛肉呢個套餐每人會送兩件牛舌芯,好爽口👍👍🤤牛肉款式有好多,包括澳洲M5和牛、美國SRF極黑牛、安格斯牛小排、三角牛肩肉、鹽蒜麻油和牛柳⋯⋯所有牛牛🐮都好高質,油脂分佈均勻,牛味好香濃🥰特別鍾意安格斯牛小排,牛脂感重,咬落有肉汁好juicy😚M5和牛都好正,油香十足,有入口即溶既感覺🥰欣賞餐廳會將每碟牛肉都標註返個名,等食客享用既時候都知道自己食緊邊款牛肉,好清晰同貼心👍除左牛肉,我地仲order左好多款豬肉同雞肉,有厚切雪花豬、豬大腸、梅花豬、雞腿肉、雞翼等等,超多
隨住防疫措施放寬,我個肚腩都放寬左😂😂😅😅
不斷報復式堂食🫢

話說我地去當日落雨,半跑形式去到餐廳🏃🏻‍♀️🏃出晒汗😂

🔻澳洲M5和牛120分鐘吃到飽套餐🔻 $378

🥩牛肉
呢個套餐每人會送兩件牛舌芯,好爽口👍👍🤤
所有牛牛🐮都好高質,油脂分佈均勻,牛味好香濃🥰

除左牛肉,我地仲order左好多款豬肉同雞肉,有厚切雪花豬、豬大腸、梅花豬、雞腿肉、雞翼等等,超多選擇❣️

🦐海鮮
海鮮類方面,首選係烤帆立貝同爽彈虎蝦❤️
帆立貝超大隻,食落有鮮味,面頭仲加左d牛油同黑椒作調味,食落好香口😛虎蝦夠新鮮同埋彈牙,都好值得試試☺️

🥢台式小食
呢度既台式小食令人懷念台灣既夜市💖有鹽酥雞、安平炸蚵卷、澎湖花枝排、梅山酥炸薯等等😋大大大推鹽酥雞‼️炸到好香脆入味,雞肉嫩滑~炸薯都好唔錯,面頭加左酸酸甜甜嘅梅粉,好惹味!

🥤飲品
大部分飲品都可以行出去雪櫃度拎😍除左有大路既各款汽水之外,仲可以揀樽裝冷泡茶同台式特飲(如冬瓜茶、百香果綠茶)🥤我飲左桂花烏龍同玄米茶,清清地有解膩作用☺️桂花烏龍仲有花香,飲落有少少回甘味❤️好飲~

🍦甜品
食到最後每人可以揀一款甜品💕居然係Häagen-Dazs雪糕😍另外仲有芋圓仙草,好滿足🥰

✔️✔️值得一讚係店員既服務態度啊😁
見你燒得耐,佢地會好主動走過黎幫你換新網,等d食物冇咁易痴底😁
整體上菜速度快,而且冇漏單👍👍
2022-05-15
午餐
上次食過澳洲M5和牛吃到飽套餐,覺得性價比唔錯,今次照舊帶未試過嘅友人試吓。照舊有奉送每位兩條嘅牛舌芯,唔知係來貨唔同咗定其他關係,今次色澤比上次更為深色,燒完咬落都較為韌口。之前嚟食每款肉都會附有肉名牌仔,今次唔知係咪太多食客嘅關係,只有部份肉類有標明肉名,部份就無。牛肉方面,主要點選咗SRF極黑牛、安格斯牛板腱、三角牛肩肉、鹽燒牛舌、黑椒羊蔥牛舌等。個人幾鍾意三角牛肩肉,唔會太大塊,厚薄適中,易燒之餘食落又唔會韌。雞肉方面今次叫得唔多,試咗帶辣勁嘅老虎雞翼,單骨雞翼肉質軟熟,辣度都唔惹少。呢到最正係有台式小食,忍唔住encore咗鹽酥雞,澎湖花枝排同梅山酥炸薯都係必試之選!今次燒嘅中途有位女店員一直好關心食客燒肉情況,會主動問換爐,又會教我地燒台灣小枕頭注意事項,禮貌同服務都好加分。點選咗上次有飲到嘅百香果綠茶,今次都係好清爽,底部仲有唔少果粒,好啱夏天飲。而友人就鍾情果茶系列,揀咗藍莓果茶,飲落幾低糖,又帶有藍莓天然果味。食完放題照樣可以每人揀一款啦甜品或者雪糕,上次點選嘅檸檬愛玉變咗安平仙草芋圓,對於芋圓感興趣嘅我哋都唔執輸試吓。除咗基本嘅仙草同迷你芋圓,甜品仲加入咗紅豆、花生

食完放題照樣可以每人揀一款啦甜品或者雪糕,上次點選嘅檸檬愛玉變咗安平仙草芋圓,對於芋圓感興趣嘅我哋都唔執輸試吓。除咗基本嘅仙草同迷你芋圓,甜品仲加入咗紅豆、花生同奶。
2022-05-19
2022-05-16 154 浏览
上星期老公放假來搵我食lunch,就食餐好來個燒肉放題😎.🌟澳洲M5和牛120分鐘放題 $358/1位難得來食緊係要揀最正正!台式燒肉真係好耐未食過!好多菜式都滿特別!主要用QRcode下單,仲有自助區可以拎飯和菜和飲品.😍推介必點:1️⃣豬大腸:燒大腸真係好少見!仲要咁好食脆脆的點上酸甜汁一流👍🏻2️⃣澳洲m5和牛:可以任點超正正!濃厚牛味口感軟熟已經忘記食左幾多😂3️⃣櫻花蝦滷水汁飯:任食jo真係好少食飯,但呢個一定要試下!係自助區自己裝,jo仲加左好多蔥同紫菜!枱枱都大讚好食滿驚喜,結果我食左兩碗真的超級飽🙈4️⃣ 安平炸蚵卷:炸得好無諗過食燒肉都有正正炸物食!5️⃣ 金沙翠肉苦瓜:第一次食好有驚喜,鹹蛋黃味道加上苦瓜原來咁夾!6️⃣豬肉乾:真係第一次燒熱辣辣原來咁好食!不過要小心啲燒好容易燒焦🙈7️⃣鵪鶉蛋:蛋白脆脆好得意!8️⃣ 嚴選牛舌芯:好好食的牛舌!每位送兩件,可惜要加錢🙈但真係好正😋9️⃣ 草莓戀人:食燒肉有台飲太正!士多啤梨口味仲有爆爆珠,只要like and follow ig就可以有一杯!🔟 桂花烏龍:香濃的桂花香,好解油膩啱晒燒肉食👍🏻.放題都可以好高質!坐位闊落座得舒服上菜又快服務也相當不錯,
上星期老公放假來搵我食lunch,就食餐好來個燒肉放題😎
🌟澳洲M5和牛120分鐘放題 $358/1位
😍推介必點:

4️⃣ 安平炸蚵卷:炸得好無諗過食燒肉都有正正炸物食!
7️⃣鵪鶉蛋:蛋白脆脆好得意!

🔟 桂花烏龍:香濃的桂花香,好解油膩啱晒燒肉食👍🏻

放題都可以好高質!坐位闊落座得舒服上菜又快服務也相當不錯,仲有好多醬汁枱面會介紹每一款,jo最喜歡用生菜包住肉加蒜和洋蔥再點燒汁和黃金醬味道好fresh,最後仲會每人送一份甜品jo點了安平珍珠芋圓意外地好好食😍大滿足十級飽真心滿推介👍🏻
2022-05-13 134 浏览
今次到訪超人氣安平燒肉位於荃灣既分店,環境乾淨唔怕迫夾,亦唔怕一陣陣油煙味嗌左澳洲M5和牛套餐,81款食物可以食足120分鐘!呢個套餐每位會贈送兩件嚴選牛舌芯,爽口彈牙而味濃,仲有不同肉類、海鮮、小食等等,時間充足之餘食得好過癮🤤🔸澳洲M5和牛、安格斯牛小排呢個餐最推薦既當然係靚牛!和牛片油花十足,燒完之後逼出油香入口即溶。牛小排紅肉脂肪比較平均而且牛味濃郁,兩款都不斷返兜😆除此之外牛豬雞肉種類繁多,味道各有唔同,要試哂真係要去多幾次先得🤤🔸海鮮海鮮都係另一主打,原隻烤帆立貝上面放上牛油,燒一陣香味已經出晒黎。另外推介屏東燒魚腹,油香重既魚腹配上特製醬汁一齊加熱,好味!🔸台灣主食、小吃主食有櫻花蝦乾拌手工麵,蝦香同青瓜絲配麵條好夾,但麵條擺咗陣會黐埋一舊,所以要快食!其他小吃如黃金泡菜、安平炸蚵卷等都有水準,唔夠飽仲可以出去攞碗白飯撈紫菜滷汁同櫻花蝦,好滿足🥳

🔸澳洲M5和牛、安格斯牛小排

🔸海鮮

🔸台灣主食、小吃
📣今次同樣有Reels歡迎大家去 @ourfoodstephk 睇睇🫶🏻前幾日係《牛大人》食完佢D澳洲和牛食到心思思想再食,發覺佢地集團除左有台式火鍋,原來仲有台式燒肉,而店名就叫做《安平燒肉》‼️主打秘傳做法同埋原住民風味,仲有上次有埋食唔夠喉既台灣夜市小食😜趁著假期又搵埋男朋友一齊去食下😁 今次我地同係牛大人一樣叫左份澳洲和牛set (澳洲M5和牛吃到飽套餐)果然用和牛黎燒肉又係一大享受🤣!平日午市黎食係$358/人,由12點食到4點,成4個鐘真係勁抵😝😝😝◦ 肉類肉類選擇相當多,單單牛肉就有澳洲M5和牛,安格斯牛小排,美國SRF極黑牛,三角牛肩肉,牛仔骨,鹽燒牛舌,精選牛舌芯等等,當中以澳洲M5和牛同埋安格斯牛小排肉味同油脂最為突出,真係食唔停口😋😋😋比個小tips大家,燒和牛可以每邊燒10-15秒(視乎肉有幾厚),燒出黎兩邊仲有少少紅但又唔會出血水,食落去就會口感好滑😘豬肉類同樣選擇豐富,除左有原住鹽燒肉,仲有多款口味嘅雪花豬,豚肉眼,豬五花,梅花豬,當中個人最推介原住鹽燒肉,食落肥而不膩,肉味濃厚😙(豬肉記得煮熟先好食呀!)海鮮方面種類唔少,尤其推薦嘅帆立貝同埋大大隻既虎蝦,肉

◦ 肉類

海鮮方面種類唔少,尤其推薦嘅帆立貝同埋大大隻既虎蝦,肉質肥美新鮮😍

◦ 配料
蔬菜種類都唔少,有翠玉瓜,雞髀菇,秋葵,香菇等等,燒完更加爽脆香口;另外仲有菠蘿,燒菠蘿真心沒得彈🤣🤣

◦ 小食
除左傳統燒肉,仲有好多款台灣特色燒烤同埋地道小食👻,例如雞泡魚干,台灣小枕頭,梅山酥炸薯,安平炸蚵卷,當中雞泡魚干就真係幾特別從來未試過,估唔到燒黎食味道都唔錯;自主區亦可以自製櫻花蝦海苔滷水汁拌飯同埋提供左蕃茄洋蔥牛肉湯,兩者都唔錯充滿台灣特色,不妨一試😆

◦ 飲品甜品
飲品除左自助嘅多款泡茶,汽水,台灣飲品,仲可以落單阿里山檸檬紅茶,都幾好飲😁最後甜品有3款Häagen-Dazs雪糕同埋安平仙草芋圓,作為食完燒肉後嘅甜品都唔錯,可以消滯🤣

◦ 環境 & 服務
餐廳裝修精緻,乾淨企理,座位都幾闊落,枱面夠大,上菜收碟都幾快🥰

📍安平燒肉
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心17樓 (到訪分店)
旺角彌敦道593-601號創興廣場9樓

如果你鍾意我既分享,希望你可以Like❤️、Share和Follow @ourfoodstephk
2022-05-11
2022-05-11 1133 浏览
晚市堂食恢復後,當然要跟朋友吃一頓好的。已經是第二次光顧荃灣大鴻輝中心這間台式燒肉連鎖店,喜歡它們的食物種類繁多,環境又寬敞,抽風系統完善得沒有半點油煙味。旁邊有即棄的圍裙提供;外面還有很多火鍋配料及拌飯區;就連醬油也特別講究,有辣椒醬、安平黃金醬、玫瑰岩鹽、特調醬油和檸檬汁,味道變化多端。澳洲M5和牛120分鐘吃到飽 為四款放題中最貴的套餐。會先送上每人兩條嚴選牛舌芯,肉質鮮嫩,厚身有口感,真的想可以任點。肉類方面,當然要點一些此套餐才有的。澳洲M5和牛肩胛肉相比起安格斯牛小排擁有更加多的雪花,且分佈平均,入口有少少化,口腔充滿牛肉的肉脂和油香,不過牛小排有少少嫩筋,有嚼勁;還點了些薄切的鹽選牛舌特別煙韌。新品方面,長方形、白色的台灣小枕頭由麻糬製成,燒起帶點微焦,變得脹起來,入口煙煙韌韌,可沾上煉奶醬;起司鵪鶉蛋特別爽滑軟嫩;更可單點鹽蒜麻油醬,塗在肉類表面燒烤,味道不錯;烤豬肉乾軟嫩有咬口,當然不少得還有雞泡魚干。海鮮方面,燒帆立貝好鮮甜肥美,更有一片牛油;大大伋的爽彈虎蝦好新鮮彈牙;烤中卷類似墨魚,好鮮嫩;絲瓜煮蜆好重薑味,完全不腥;屏東燒魚腹有點像鰻魚好肥美。台灣小食方面,大

澳洲M5和牛120分鐘吃到飽

燒帆立貝&爽彈虎蝦
烤中卷
絲瓜煮蜆
屏東燒魚腹

澎湖花枝排、懷念鹽酥雞、安平炸蚵卷

台灣小食方面,大部份也是熟食可直接食用。澎湖花枝排、懷念鹽酥雞、南部章魚卷和安平炸蚵卷也經油炸,外衣好酥脆;記得炸蚵卷是新品,入面較軟糯;士林小香腸外皮好彈牙,好重香料味。
冬瓜茶&百香果綠茶

飲品方面,出面的大雪櫃有多款罐裝及紙包飲品,還有自家製的特色茶飲,不過還是台式飲品,一共三款,可分別要求冰塊及甜度。試了冬瓜茶和百香果綠茶,比較喜歡百香果綠茶那酸甜的柑橘類味。
Häagen-Dazs

甜品方面,每人包一杯Häagen-Dazs雪糕又或者自家製的仙草芋圓,還是選擇了雪糕,因為已經飽得捧著肚子了。是日期間限定味道為士多啤梨。
2022-05-10
放題食得多,冇限時間嘅午市高質和牛放題就第一次試!有兩間分店嘅「安平燒肉」分別在於旺角、荃灣,中午時段為12:00-16:00,如果唔趕時間嘅可以慢慢食足4小時!(限定日子)❤️‍🔥澳洲M5和牛套餐 $358有多款澳洲牛肉,我自己最欣賞以下呢幾種:澳洲M五黃牛安格斯牛小排美國SRF極黑牛三角牛肩肉烤金錢肚鹽燒牛脷❤️‍🔥還有多款海鮮、豬類、雞類、蔬菜、台灣燒烤、台灣地道主食、台灣夜市小吃、飲品等等❤️‍🔥仲有佢哋自家製醬汁「鹽蒜麻油系列」雞腿肉、牛腸、和牛柳&雪花豬❤️‍🔥加$48位還有啤酒任飲最後甜品一人一款,有Haagen-Dazs雪糕或❤️‍🔥仙草紅豆花生小丸子,我會建議大家試試後者因為小丸子好煙韌,甜味不會太高,少吃仙草的我也覺得很好味😋

❤️‍🔥澳洲M5和牛套餐 $358
有多款澳洲牛肉,我自己最欣賞以下呢幾種:
澳洲M五黃牛
安格斯牛小排
美國SRF極黑牛
三角牛肩肉
烤金錢肚
鹽燒牛脷
❤️‍🔥仲有佢哋自家製醬汁「鹽蒜麻油系列」
雞腿肉、牛腸、和牛柳&雪花豬
❤️‍🔥加$48位還有啤酒任飲

2022-04-26
  • 牛舌芯
  • 紅豆仙草花生小丸子
2022-04-28 137 浏览
《傳說中高性價比台式燒肉》今次點嘅套餐係「澳洲M5和牛120分鐘任食」total有81款食物任選~簡直令我花多眼亂🤣澳洲M5和牛充滿雪花 而且油脂分布平均 食落唔會好油好膩 反而充滿牛香美國極SRF黑牛 同安格斯牛小排 油脂咁相對較M5和牛低 比較有趙口 如果唔鍾意食油脂咁較重嘅牛可以試吓呢款~而且其他牛🥩選擇都好高質 估唔到放題都會有咁好質素嘅牛肉食😋除咗牛肉之外 呢度有唔同嘅台式食物選擇 燒肉方面有比較出名嘅三杯雞 而台式小食方面就有鹽酥雞 梅山酥炸薯 涼拌小黃瓜 澎湖花枝排 等等 當中我最推薦嘅係梅山酥炸薯 同澎湖花枝排 酥炸口感一流 唔會覺得係返炸嘅口感 而炸蕃薯🍠配合酸酸嘅梅粉的確幾開胃~😛甜品方面有仙草芋圓同haagen dazs 仙草芋圓已經售罄唯有選擇haagen dazs雪糕🍦 今次期間限定口味 仲係我最愛嘅strawberry 口味🥰120分鐘放題絕對會食到令你超級飽 本身其實有其他食物都好想試 但係食完呢幾款肉類 海鮮 小食等等已經好飽 仲有好多款都未試🥲絕對會回訪再試吓其他食物!🤤
《傳說中高性價比台式燒肉》
今次點嘅套餐係「澳洲M5和牛120分鐘任食」
total有81款食物任選~簡直令我花多眼亂🤣
美國極SRF黑牛 同安格斯牛小排
油脂咁相對較M5和牛低 比較有趙口
如果唔鍾意食油脂咁較重嘅牛可以試吓呢款~

除咗牛肉之外 呢度有唔同嘅台式食物選擇
燒肉方面有比較出名嘅三杯雞
酥炸口感一流 唔會覺得係返炸嘅口感
而炸蕃薯🍠配合酸酸嘅梅粉的確幾開胃~

但係食完呢幾款肉類 海鮮 小食等等已經好飽
仲有好多款都未試🥲絕對會回訪再試吓其他食物!🤤