因為食左其他野,所以只試左兩個餸,個一口蠔無腥味,都幾多,但應該都幾味精,一路食一路要飲茶。。。我想講o既係個“川椒雞球”88蚊,個味無問題,個用料就好有,用應該係雞脾肉/雞扒炒。。。88蚊我覺得真係唔值,味道我覺得係幾好o既,但用雞脾肉/雞扒我覺得只值68蚊,坐得都唔係叫舒服,裝修又唔係貴,可能係我唔知依家物價高漲成點啦。。雖然我知佢招牌唔係呢樣,但如果佢個咕嚕肉比人講到差啲係《只應天上有》禁樣都係收98,禁個無人識o既川椒雞球平佢10蚊,有點兒那個吧p.s 出菜次次都經過我,見唔到有人點咕嚕肉

p.s 出菜次次都經過我,見唔到有人點咕嚕肉
2017-03-30 1412 浏览
今晚和朋友原本想去深水埗的「安哥火鍋」食海鮮火鍋,但攪錯左去了數十米之隔的「安哥食館」。既來之則安之,反正是同一老細開的,也就試吓其小菜水準如何吧。叫了炸一口蠔和炸牛坑腩,前者像避風塘的煮法,加入很多炸蒜粒,挺香口。不過,炸牛坑腩卻炸得較乾身,朋友不太喜歡其偏硬的口感。反而簡簡單單的肉餅豆腐及啫啫芥蘭唔錯,前者其實只是梅菜肉餅放在豆腐上蒸,但反而令豆腐滲入肉味,相當下飯。其實這裏食物OK ,但這天吃唔到海鮮火鍋,心中總有點遺憾。

不過,炸牛坑腩卻炸得較乾身,朋友不太喜歡其偏硬的口感。

其實這裏食物OK ,但這天吃唔到海鮮火鍋,心中總有點遺憾。
2017-02-17 1038 浏览
同朋友一齊去食好西!今晚一齊去左食大排檔,估唔到水準咁好,一定會再來!狗仔鵝煲($128)本身被餐牌上的碌鵝吸引著,點知已經賣曬,唯有改吃店員推介我們的狗仔鵝煲,加入了南乳香味的狗仔醬又香口又惹味。鵝件肉嫩滑,加入腐竹和豆卜滲透狗仔醬的味道,好吃!潮式蠔仔粥($108)大大窩的蠔仔粥,可分到大約10大碗飯碗份量。蠔仔肉質肥厚,鮮甜大粒。油鹽水粉皮浸花甲($88)另外還點了個油鹽水油鹽水粉皮浸花甲,別以為看上來賣相清淡,其實加入了胡椒及新鮮又大隻的花甲,非常鮮味,再加入粉絲簡輕直perfect。

狗仔鵝煲($128)

鵝件肉嫩滑,加入腐竹和豆卜滲透狗仔醬的味道,好吃!

潮式蠔仔粥($108)
大大窩的蠔仔粥,可分到大約10大碗飯碗份量。
蠔仔肉質肥厚,鮮甜大粒。

油鹽水粉皮浸花甲($88)
2017-01-23 758 浏览
年晚各種食肆都滿座揾位,於是走到這食肆試一試它的咕嚕肉,因為有一朋友經常說這裡做得十分特色。因時間尚早很容易有位。叫了一支日本啤酒,當然要叫咕嚕肉啦,店長又介紹碌鷄,加多個炒菜及蠔仔粥。先上的是蠔仔粥,做法可比美潮洲大酒樓,味道及口感很好。咕嚕肉到了,果然做得很好,外皮薄而脆,肉質肥瘦均勻。碌鷄是用新鮮鷄做,肉質很好,而且很好味,是店長的好介紹。祗可惜那個 蒜蓉炒菜心不夠鑊氣,比較淡一点。基本上這裡的出品都很有水準。
  • 碌鷄
2K
2017-01-22 5792 浏览
之前試過安哥火鍋,原來街尾轉彎,竟然又有一間主打吃小菜的安哥小館。 店子位置雖不起眼,但平日晚市幾乎迫爆客人,小菜款式眾多,穫氣十足。 炸大腸($88) 傳統的炸大腸炸得外層香脆,內裡軟滑,腸內肥膏清得乾淨,食落沒有羶味。 潮式蠔仔粥($108) 蠔仔粥一窩大大的,最少可分到10大碗飯碗份量。蠔仔新鮮大粒,味道鮮香,啖啖精華。 狗仔鵝煲($128) 本身想叫碌鵝,點知賣曬。店員推介我們試狗仔鵝煲,加入了南乳味道的狗仔醬又香口又惹味。 鵝件肉非常嫩滑,加入腐竹和豆卜滲透狗仔醬的味道,份外入味。 油鹽水粉皮浸花甲($88) 油鹽水加入胡椒浸新鮮又大隻的花甲,加入粉絲非常飽滿。 小炒皇($88) 小炒皇炒得夠穫氣,蝦干、魚仔、菜甫等等炒得非常惹味,是我的大愛。 尖椒炒新鮮肥鵝腸($98) 尖椒煎得非常香,不會太辣,配合鵝腸一齊炒味道出奇地配合,忍不住吃完又吃。 豉汁蒸鱔($128) 蒸鱔即叫即蒸的,鱔肉新鮮香滑,加入豉汁味道更惹味。 安哥一口蠔($88) 一口蠔先加入炸漿再炸到卜卜脆,旁邊

炸大腸($88)

潮式蠔仔粥($108)

狗仔鵝煲($128)

油鹽水粉皮浸花甲($88)

油鹽水加入胡椒浸新鮮又大隻的花甲,加入粉絲非常飽滿。

小炒皇($88)

尖椒炒新鮮肥鵝腸($98)

豉汁蒸鱔($128)

蒸鱔即叫即蒸的,鱔肉新鮮香滑,加入豉汁味道更惹味。

安哥一口蠔($88)

一口蠔先加入炸漿再炸到卜卜脆,旁邊還有大量香蒜包住,香口又惹味。

整體食物水準相當不錯,臨走前本想試試甜品清心丸綠豆爽,可惜已經售罄了,唯有下次再來。

2016-11-30
2017-01-04 811 浏览
上星期天氣凍凍地。我地六條友想去食羊腩煲加海鮮,我提議不如去深水埗食,因為之前食過一間安哥食館,我覺得都不錯,所以決定再去encore當然吾少得主角羊腩煲啦,羊腩係用新鮮羊肉炆,肉質嫩滑,又非常入味,正……呢個煲仔飯未上枱,已經遠遠聞到好香味道,然後我哋打開個蓋仲更加想即刻食落肚, 個煲仔飯都唔錯 都幾乾身,值得推介再嚟一個上湯龍蝦煎米粉底 以波士頓龍蝦你講都非常大隻好抵食,煎米粉底一流索曬啲龍蝦上湯汁又唔喊非常鮮味 花雕蛋白蒸花蟹就食得多。但係蒸麵包蟹我都係第一次,我仲以為好似啲急凍麵包蟹又硬又唔好食,原來佢嘅麵包蟹係游水架, 嗰啲膏非常好味,又唔硬,加埋啲蛋白同小小花雕真係絕到冇得頂再嚟多個薑蔥鮑魚煲,啲鮑魚都唔會好細隻,又有鮑魚味,用薑蔥嚟煮,非常野味最後我哋叫咗個牛頸脊扒豆苗,係老細介紹我哋食, 啲豆苗都好嫩, 而且啲牛頸脊非常有牛味又夠滑,不過我就覺得鹹咗少少最後總括今晚呢餐非常大滿足,都係食咗二千出頭連啤酒,每人都係三百幾蚊,真係好抵食所以佢哋都話一定要再摘日encore
新鮮羊腩煲

花雕蛋白蒸麵包蟹
牛頸脊扒豆苗
  • 炆新鮮羊腩煲
2016-12-28 604 浏览
其實旺角食飯,都真係食到無野好食,只好各其他區份發展,今次同大少行行下,就去咗接近深水埗附近嘅地方搵嘢食,俾我地搵到間好好味食館安哥一口蠔 - 呢個蠔炸粉唔會太厚,蠔又唔會真係一口到太細隻,蠔味雖然唔太大,但係隻隻都好飽滿油鹽水粉絲浸蜆 - 油鹽水浸魚我就食得多,浸蜆真係第一次(係咪好大鄉理呢),個味道超正,鹹味唔會太重,而且……胡椒味好香濃,我最鍾意,另外個粉絲因為啲湯汁,浸到入晒味,超正,啲蜆無沙又鮮甜薯仔牛柳粒 - 甜甜地嘅醬汁,包圍住啲牛柳粒同埋薯仔粒,非常好味,牛柳粒亦都唔會太韌,啲薯仔又唔會太粉,好有咬口麥片蝦 - 上次去新加坡食過牛油蝦同麥片蝦,都覺得好好味,所以大少一見呢度有得食就要試,我本身期望唔太大,因為我覺得未必會有新加坡咁正宗,點知,出乎意料,佢個麥片黏住D蝦,甜甜地,好香,啲蝦肉好爽,唔錯
2016-11-25
  • 安哥一口蠔
  • 油鹽水粉絲浸蜆
  • 薯仔牛柳粒
  • 麥片蝦
2016-12-28 465 浏览
家住深水埗嘅老友話趁聖誕帶我去食好嘢,原來係一間隱世小炒店,位於太子同深水埗交界,唔易搵架,不過想食好野係要花少少腳骨力嘅~@@老友知我大愛海鮮,佢話呢度自設魚池,每日有大量生猛海鮮源源不絕供應,今晚一於嚟個海鮮盛宴,總共叫左5道海鮮菜式,一於飲酒暢談一番~豉汁蒸白鱔蒸熟之後肉質特別嫩滑可口,完全保留左白鱔嘅濃郁肉香,並且完全鎖住左鱔嘅原汁原味,令人回味無窮。酸菜魚非常開胃,魚片滑嫩入口即化,肉厚骨少,其實魚同酸菜一齊煮唔單止可以完全蓋過魚嘅腥味,亦會令成個鍋有一種特別嘅酸辣香味。油鹽水浸花蛤油鹽水係漁家菜常見嘅煮法,簡單調味最能突出食材嘅鮮味,可以食真花蛤嘅鮮甜味。粉絲吸收左花蛤嘅鮮味,湯頭都有微微嘅胡椒香,叫人食唔停口。乾逼胡椒蝦蝦肉乾香有咬勁,口感較彈牙,用胡椒烹調,既嗆辣又開胃,連蝦殼都酥脆入味,食到吮晒手指。喺小城區入面食到呢d風味小炒,完全貼地大滿足!

油鹽水浸花蛤
乾逼胡椒蝦
喺小城區入面食到呢d風味小炒,完全貼地大滿足!
2016-12-24
庆祝纪念
圣诞节
2016-12-23 741 浏览
是日阿媽無煮飯,阿爸就話叫外賣返黎食啦!我就話不如出街食好DD啦,最多我請喇,兩老二話不說立即換衫出門。知道阿爸最鍾意啤啤佢飲返兩杯,阿媽就鍾意食D特色野,特別係一D佢認為佢唔會煮到或者唔會煮得好既菜式,於是就同佢地行多幾步,黎到呢間小店食小菜。呢度好有街坊地道飯堂feel,食客都係邊食小炒邊飲啤酒,成個氣氛好親切,出品就勁有大排檔冬菇亭果D風味,完全同集團食肆或酒樓果D好唔同。阿爸鍾意飲啤酒,就幫佢叫左碟豉油皇肥鵝腸佐酒,食落入味又爽脆,三爬兩撥就比我地掃清光!阿媽鍾情海鮮菜式,所以特別D叫左個新加坡麥皮蝦同安哥一口蠔,新加坡麥皮蝦可以話係當地大排檔必食菜式,大蝦香脆味濃,燕麥金黃酥香,兩樣一齊擺入口味甜香口,口感又豐富,見阿媽食得相當滿足!至於安哥一口蠔,應該係招牌菜之一,一碟有成接近30隻蠔,份量充足,炸到金黃鬆脆,炸粉唔厚,入面蠔肉豐富,蠔味又濃郁,三個人你一件我一件,又係比我地秒殺左,哈哈!店員推介話必食金牌咕嚕肉,其實佢唔介紹我都諗住叫架喇,事關次次出街食小炒我都幾乎實會叫呢個餸,最啱我呢亭食肉獸,又好適合送飯。食落甜度恰好,唔會過甜或者過酸,啖啖肉好香口,外脆內鬆,唔怪得

安哥一口蠔
店員推介話必食金牌咕嚕肉,其實佢唔介紹我都諗住叫架喇,事關次次出街食小炒我都幾乎實會叫呢個餸,最啱我呢亭食肉獸,又好適合送飯。食落甜度恰好,唔會過甜或者過酸,啖啖肉好香口,外脆內鬆,唔怪得差唔多枱枱都有叫呢個餸。
金牌咕嚕肉
最後又點可以無D澱粉質落肚呢?如果唔係返到屋企又會好快肚餓要煮杯面食。叫左個澳門燒肉炒飯,飯粒炒得夠乾身,粒粒分明,燒肉勁香,飽晒!
澳門燒肉炒飯
2016-12-20
澳門燒肉炒飯
2016-12-15 3440 浏览
有道曰:男人的浪漫,豆腐火腩飯……查實個人認真男人的浪漫又豈只豆腐火腩飯,只是貪其順口而已,正式來說應該是三五知己放下身 段坐街邊,食小炒,飲啤酒,高談闊論,風花雪月,夠麻甩才是真義。深水埗區鑊氣小炒雲集,大排檔或横街小店都是卧虎藏龍之地,懷 舊地道兼而有之,一點也不會被大酒樓比下去,所以亦成為三五知己 聚腳的好去處。前陣子跟朋友兩個大男人行去深水埗覓食,放棄平時喜歡去的大排檔 ,試了一間位於界限街及深水埗交界的"男人食堂"。這店裝修隨意地道,門口鮮黃紅字的招牌十分搶眼,店内地方不算大 ,環境整潔舒適,Tiffany Blue的牆身貼滿菜牌及圖片,簡單的街坊舖格局,滿有舊式小炒 店的風味。坐低望望餐牌,很多都是香口送啤酒的小菜,亦有傳統地道菜式如招 牌醬油碌鵝,狗仔鴨,水煮魚和新鮮羊腩煲等,都是十分合筆者口味的選擇,攪到樣樣都想點,最終選了豉油皇肥鵝腸,金牌咕嚕肉,安 哥一口蠔,新加坡麥皮蝦及潮式反沙芋。店員率先放低一碟惹味佐酒餐前小食,就像是外邊的餐前小碟炸花生一般,但這裡的小食明顯較用心製作,裡頭除了有炸花生外,還有豆 卜、花生和菜甫等,集香脆爽軟於一碟中,鹹香惹味,讓人吃過不停
餐前小食
店員率先放低一碟惹味佐酒餐前小食,就像是外邊的餐前小碟炸花生一般,但這裡的小食明顯較用心製作,裡頭除了有炸花生外,還有豆 卜、花生和菜甫等,集香脆爽軟於一碟中,鹹香惹味,讓人吃過不停 。
豉油皇肥鵝腸
豉油皇肥鵝腸,豉味香濃,色澤潤黑一看已知很入味,鵝腸明顯是新 鮮貨色,每條鵝腸都帶點點脂肪組織,咬落爽脆中帶點軟糯嚼勁,口感不錯,唯一就是去得不夠盡,腸中脂肪不多,欠缺了肥鵝腸應有的 脂香,不夠邪惡,如能改善一下就能完全俘虜著客人的味蕾,但其實 現時已做得比一般的出色了。
金牌咕嚕肉
金牌咕嚕肉,咕嚕肉以豬頸肉入饌,沾上脆漿炸脆再撈上甜酸汁拌炒 ,咬落肉質脂香爽口,脆皮薄身外脆中空內軟,不像一般死硬的中式脆皮,反而有點像英式Fish & Chips 的啤酒脆漿,跟外面一般的沾蛋漿拍粉炸脆更大異不同,口感特別。而甜酸汁除了洋蔥及三色椒外,還加有酸蕎頭,味道調得酸甜中帶果香,醒胃滋味。
安哥一口蠔
安哥一口蠔,上枱架勢十足,一碟有差不多二十多隻蠔仔,粒粒圓碌碌脹卜卜,份量十足。蠔仔每粒都炸得金黃酥脆,炸皮很薄,蠔仔肉 嫩多汁,蠔味香濃,拌上炸蒜、蔥段及椒絲, 傳統微辣惹味的避風塘風味。
新加坡麥皮蝦
新加坡麥皮蝦,原隻中蝦拍上麥皮炸香,再撈上乾麥皮調味料。 口感黏口帶麥芽香,唯蝦肉不夠爽脆,質素一般。
潮式反沙芋
最後老闆提意試一下外面少有的潮州甜品潮式反沙芋, 皆因工序繁複,火喉又要控制得宜,而這裡的反沙芋做得頗出色, 芋頭條炸得外脆内粉,以砂糖拌炒但沒有變焦糖,火喉控制得很好,咬落鬆化甜蜜,但就較為膩口,小吃一兩塊已很足夠。

整頓飯質素不錯,尤其炸物做得很出色,小炒亦很到位,價錢合理,筆者跟朋友吃吃小食,喝喝啤酒,不知不覺渡過了歡愉麻甩的一晚,我們還相約下次再來試一下要預訂的狗仔鵝煲和新鮮羊腩煲。
2016-11-23
餐前小食
潮式反沙芋
2016-12-12 445 浏览
其實無論食乜菜都好,最後都係覺得中菜最好食,尤其是大排檔。今日去朋友深水埗的店,說帶我去一間隱世食店。金牌咕嚕肉,除咗平時常見的青椒、洋蔥,仲有橋頭,咁“打意”。咕嚕肉外皮炸得很薄很脆口,肉質帶爽,酸酸甜甜,既開胃,送飯更一流。 豉汁蒸白鱔,用料新鮮,蒸得入味之時,火喉控制得好好。酸菜魚,近來上大陸出差最喜歡的一道菜,餐廳選用不多骨的魚,辣度亦可隨你口味調節,細心,配上酸菜,送飯絕對。潮式蠔仔粥,絕對誠意之作,蠔味重,用料足,入味,胡椒粉都唔駛落,爆力推介!!!
豉汁蒸白鱔,用料新鮮,蒸得入味之時,火喉控制得好好。
酸菜魚,近來上大陸出差最喜歡的一道菜,餐廳選用不多骨的魚
,辣度亦可隨你口味調節,細心,配上酸菜,送飯絕對
2016-12-05
2016-12-12 2310 浏览
大排檔的餸菜係好難食得厭的!所以約朋友時,唔知食乜好,我地就通常選擇大排檔,但今次朋友只喜歡坐室內,所以我地就找來一個有大排檔風味,又可以坐在店內的「安哥」喇!坐低後店員就比碟飯前小食,「菜甫豆腐乾」,用來同朋友一路傾計,一路等上菜,非常不錯!金牌咕嚕肉粒粒富有通透感的咕嚕肉與青椒、洋蔥、蕎頭一起炒外層薄脆的咕嚕肉,中間鬆化,肉質帶爽,咬下很有口感,酸酸甜甜的好開胃!不過,我對蕎頭絶對麻麻,但我的友人就通通食光哂!籠仔蒜蓉蒸勝瓜以竹籠上菜的勝瓜,面層有極奇多的蒜蓉、粉絲、金菇,對於我地幾個蒜蓉控梗係開心到極點!新鮮翠綠的勝瓜已吸收了蒜蓉的味道,很入味!酸菜魚大大鍋的酸菜魚是用了一整條桂花魚製作,桂花魚帶有鮮味,肉質爽口,魚肉吸了酸菜楊的味道,不錯啊!潮式蠔仔粥有蠔仔粥的地方,我多數都會點,我們一行三人,原本想點一鍋,幸好店員友善的提醒,我們點了一碗,原來一碗蠔仔粥的分量都可以分到大概6小碗,分量十足!潮式蠔仔粥的煮法是米飯要分明,這間當然做到啦!蠔仔的數量有不少,整個粥的味道較濃,與我們其他餸菜互相配搭,剛剛好!
金牌咕嚕肉
粒粒富有通透感的咕嚕肉與青椒、洋蔥、蕎頭一起炒

不過,我對蕎頭絶對麻麻,但我的友人就通通食光哂!
籠仔蒜蓉蒸勝瓜

新鮮翠綠的勝瓜已吸收了蒜蓉的味道,很入味!
潮式蠔仔粥

潮式蠔仔粥的煮法是米飯要分明,這間當然做到啦!

2016-12-05
2016-12-09 1751 浏览
深水埗有幾間老牌小菜館好出名,最近有間新食館冒起,靠咕嚕肉殺出重圍。一行四人今晚來到安哥,豪飲暢談吃美食,很是過癮。金牌咕嚕肉$98果然是金牌,來安哥必點的,外皮有冰糖葫蘆的通透感,咬落外層好薄脆,中間鬆化,肉肥瘦均勻,入口即化,咕嚕汁多甜少酸,超享受,三色椒都好爽甜,比較特別是它後加酸蕎頭而不用菠蘿同炒,但個人覺得菠蘿較夾,酸蕎頭是後加更加像不相干的東西。啫啫馬拉箋芥蘭$98熱辣辣的一個菜,味道少少辣,咸香惹味,芥蘭新鮮翠綠,非常爽脆,沒有了本來的苦味,底下還有些好入味的肉碎,不容錯過。粟米魚肚羹$88好大一鍋湯,上桌令我們好驚訝,還好今晚有四個人,較容易處理,粟米湯無放肉片,但都好夠味,煮得頗有水準,蛋花夠多,粟米味香濃,每人飲兩三碗最終都喝光了,安哥一口蠔$88炸到卜卜脆的蠔,有好多炸蒜粒同有少少辣,有避風塘風味,蠔的大小剛好,一口一隻,外脆內多汁,蠔味新鮮,放耐左都keep住脆,連蔥都爆香左好食,份量又夠多,好抵食。
金牌咕嚕肉$98

啫啫馬拉箋芥蘭$98

粟米魚肚羹$88

安哥一口蠔$88

• 招牌咕嚕肉
2016-12-08 399 浏览
友人愛吃大排檔食物, 見天氣漸涼, 又是出動好時機.  今次找點新意, 來了間從未光顧過的小館.店子不大, 裝修一如其他的大排檔餐廳,  圓檯, 摺櫈, 牆上貼滿食物照片, 幾乎都是指定動作. 不過店裡只有兩張二人枱, 位處門口, 坐得不大舒服. 小館的食物選擇也多, 小炒海鮮煲仔菜都有.  兩個人胃口有限, 主要點些小菜, 邊吃邊談.豉油皇肥鵝腸 $98色澤深, 豉油味香濃, 不過卻不入味. 鵝腸夠肥美,  帶肥膏, 入口尚算脆口.鵝腸下放了大量芽菜, 本來是一解鵝腸的鹹味, 不過芽菜出水嚴重, 吃起來水汪汪的, 影響口感.豉汁蒸白鱔 $128薄切的白鱔肉質彈牙, 帶鮮味, 略嫌蒸得不夠火侯.生啫原隻大魚頭 $148上枱時一大盤的, 嚇了一跳呢! 魚頭煮至剛熟, 帶點辣味,  肉質嫩滑, 用來下酒不錯潮式蠔仔粥 $48/碗 始終要點碳水化合物才飽肚, 碗上的蠔仔粥份量頗大, 兩三人同吃也足夠! 蠔仔的份量也不少, 沒有腥味, 米飯也粒粒分明, 很潮式的煮法.不過可能侍應不多,  要找人點菜結帳, 總要等上一陣子.
豉油皇肥鵝腸 $98
豉汁蒸白鱔 $128

薄切的白鱔肉質彈牙, 帶鮮味, 略嫌蒸得不夠火侯.
生啫原隻大魚頭 $148
潮式蠔仔粥 $48/碗
不過可能侍應不多,  要找人點菜結帳, 總要等上一陣子.
2016-11-26
2016-12-07 230 浏览
幾個朋友飯聚,喜歡無拘無束的環境,最舒服莫過於食這些地道風味小菜館。餐廳位於深水埗同太子之間,但由太子地鐵出,都唔算行好遠,多走路對身體都好呢。叫左個油鹽水浸花甲$88,個殻圓圓的,睇黎應該是蜆來的,又比較細隻,我沒期望油鹽水煮都有咁多黑胡椒,食食下發覺原來精華在底下的粉絲,吸晒鮮味的湯汁。新加坡的麥皮蝦$148 好少地方有得食,可惜這個只是做得一般,麥皮香口同乾身,最大問題是蝦隻不新鮮,味道好淡,肉質較腍。全晚最好係呢個 豉油皇肥鵝腸$98,鵝腸保留脂肪層,好邪惡但油脂溶化的味道是無其他野可代替,洗得乾淨無內臟味,而腸壁好爽口入味,我更欣賞底下的芽菜韮黃,鵝腸油香滲了在底,芽菜特別香又爽甜。