2014-08-26 373 浏览
午餐係附近行下又想食日本野,見到有宅麵拉麵店就去試下。係午餐可以哪一個主食再加小食,仲會送飲品!算係幾周全的lunch set。 叫左一個很有特色的煎蝦餃子!成隻蝦連尾一齊用餃子包住去煎,真係第一個次見,賣相好吸引。一碟有四隻,有提供辣椒油同鼓油比你,隨自己喜好啦!個人認為就咁原隻食仲好味,不過食個陣都要小心D因住連蝦殻都食埋,算係幾新穎的菜色,值得一試先啦。而且係出面的店都好少見到有,餃子的蝦都好鮮甜唔會有好大陣雪味的感覺,連埋韮菜一齊食仲香口! 另外叫左特選肥牛拉麵+醬油雞脾!拉麵湯底選用左味噌湯!咸咸地得黎又唔會好口乾,連湯同拉麵一齊食仲好夾TIM,飲飲下都飲左成大半碗。而且牛肉都係算係幾好口感,不過多返少少配菜就會更加好啦!有肉又有菜健康D!而雞脾都係一個幾特別的小食,應該係拉麵店都好少見到有!成假雞脾的皮都係充滿著燒汁,鹵得好入味而且雞肉都好滑身,值得試下呢! 最後食飽飽離開,估唔到係淘大家都有咁有特色的拉麵店,大滿足呀!
煎蝦餃子
特選肥牛拉麵
醬油雞脾
2014-08-17
煎蝦餃子
特選肥牛拉麵
醬油雞脾
2014-08-02 518 浏览
好耐冇食拉麵了!見到好多野食選擇!無肉不歡既我緊係叫左個牛仔骨黎食下先!份牛仔骨都煮得好香口好有咬口。個醬好惹味,仲係師傅自己調教好特別! 之後到黑地獄味噌墨魚汁拉麵! 味噌同墨魚汁既比例都比較適中,不會只有味噌的咸味,墨魚汁的鮮味也很明顯呢!叉燒都索滿了湯汁,咬落去有肉汁又有湯汁加堆感覺就係好juicy 呀。拉麵亦很爽口,不會糊成一團的感覺,很不錯  雞翼有辣有唔辣,任均選擇。我同朋友各食左一雙辣同唔辣,兩隻都咁好食,辣既就比較惹味D!仲有沙律醬同章魚燒既醬做擺盤,點埋黎食又多個口味選擇!鐘意雞翼既朋友又點可以錯過呢!:P
好耐冇食拉麵了!見到好多野食選擇!
牛仔骨
黑地獄味噌拉麵

雞翼
2014-07-24
牛仔骨
黑地獄味噌拉麵
雞翼
2014-07-22 268 浏览
夜晚睇完戲就同朋友附近食下拉麵,就黎到它麵了!入到去店員都好快招呼我同朋友坐低。 MENU有各式各樣的拉麵和小食,都幾多選擇呢!我就揀左呢個赤丸味噌拉麵 味噌加上少少的辣味愈食愈過癮 辣味剛好連朋友不太吃辣恢都以接受!店員都好細心係落單的時候問想要咩辣度,可以因應自己的口味調節呢!重點係塊叉燒一咬落去,肥瘦均等,好多肉汁!好食! 糖心蛋煮得剛剛好 完全為拉麵大大加分 店員也推薦這個五花肉!上菜的時候已經聞到好香了。經過火槍燒過的五花肉金金黃黃好吸引呀,肥瘦亦好均勻。食落去邊邊位係比較脆好香口 ,中間的瘦肉選好軟身好多肉汁呀,同朋友share一半岩岩好 ! 推介! 值得一讚的是店內提供檸檬水!就算食左好多濃味的美食都可以清一清個味蕾再食過!:P 飲完好fresh呀! 而且都係其他拉麵店比較少見。加分! 食完真係勁滿足,下次一定會再試下其他款的食物!
赤丸味噌拉麵
我就揀左呢個赤丸味噌拉麵 味噌加上少少的辣味愈食愈過癮
五花肉
! 推介!
2014-07-15
赤丸味噌拉麵
五花肉
2014-05-13 280 浏览
櫻花蝦拉麵, 份量很少味道一般不合格. 明太子大蝦炒烏冬, 沒有明太子, 只有迷你蝦, 不合格.日式煎蝦餃子, 味道比丁丁的更差而且內涵少不合格. 雞翼, 很鹹份量少, 完全不合格.黑地獄味噌拉麵, 食了真的落地獄了, 可以這樣難食的, 油膩怪辣糊麵合體造就這人間地獄.
2014-05-10
2014-01-03 92 浏览
千其唔好覺得我誇張,因為我平時真係好少食拉麵,我暫時記得食過3次拉麵放假無咩特別想食,就決定去試試這店,其實開業都一段日子,但自己本身對日本拉麵無咩興趣,所以一直無試~但突然又抽起條筋~哈哈哈去的時候是下午茶時段,價錢都相對較便宜~店內很有日本風,小小的店~一進去就有店員送上熱茶~我點了櫻花蝦味噌王拉麵-有很多櫻花蝦,櫻花蝦好可愛!!!還有2塊叉燒,因為有櫻花蝦所以味道會較鹹~湯底味道夠~味噌味很濃,而且拉麵彈牙,入面還有木耳跟菜~叉燒很厚呢~友人點了安格斯肥牛拉麵,友人都覺得湯底不錯,而且牛美味~友人平時都不食拉麵的哦~追加了餃子3隻~只需8蚊,抵食,不過就是很一般的餃子~

去的時候是下午茶時段,價錢都相對較便宜~
店內很有日本風,小小的店~一進去就有店員送上熱茶~
櫻花蝦味噌王拉麵
,入面還有木耳跟菜~
叉燒很厚呢~
安格斯肥牛拉麵
追加了餃子3隻~只需8蚊,抵食,不過就是很一般的餃子~

2013-12-26
$47.3 (下午茶)
櫻花蝦味噌王拉麵
安格斯肥牛拉麵
本人第一次去此店,已經感覺不快,因著在這些聖誕節日此店還不用等位,便試試。點知碗麵又細碗湯底又咸,柸"熱北海道紅豆抹茶拿鐵"又唔熱又好甜。服務態度又差,問佢柸熱飲有幾大柸,佢回答,比柸大嘅透明柸你,點知又唔係大柸,前言不對後語。到我差不多走,我便拎張一百蚊紙出來,一邊打WS。佢便過來問我,你走啦河?我話差唔多,你又知嘅!佢話我見你拎張一百蚊出來...佢跟手遞張單來話:一百蚊,佢一邊又叫你坐多陣啦!我話又會咁啱啱好一百蚊嘅!跟住我望到張單原來係一百蚊零一亳,我就話:呀!原來踭一亳。間舖已經夠細咖啦!跟住佢重大大聲話:唔洗啦!費事花時間!佢又一邊又叫你坐多陣啦!我聽到佢咁樣講便知咩事便起身走,感到不快同鑑介,出到門另轉頭望見到佢叫坐另一邊兩個客人坐去我坐嘅位,我未走嘅時候,我坐嘅位置隔離都有兩個位係空。前言不對後語,一邊扮有禮貌一邊趕客走,其實佢可以直接講話唔好意思!有人想坐你嘅位,可否讓坐,坐前或後一個位呢?咁咪OK囉!真係唔好feel,尤其是係依啲節日發生,唔會再幫襯佢,無下次!

櫻花蝦乜乜拉麵
熱北海道紅豆抹茶拿鐵
2013-12-24
$100.10 (晚餐)
庆祝纪念
圣诞节
行完街,八點半過後,到咗宅麵專門店嘅宵夜時段,有七折,同女女入去食晚餐,我點咗個黑地獄味噌拉麵加$2轉博多拉麵同埋明太子大蝦炒烏冬。睇真D,上枱嘅係蟹籽大蝦炒烏冬,我問替我寫單嗰位(我猜他是店長)確認,是否廚房弄錯,哈﹗他竟然咁答我:「我哋係用呢隻喎,如果唔啱食,可以同你換過。」吓﹗咁都得﹗如果落單時同我講聲,冇明太子轉蟹籽O唔OK,我絕對冇問題,但唔出聲博我唔識貨,咁就違反商品說明條例啦﹗至於食物方面,做得幾OK架,烏冬煙韌彈牙,每條都有掛汁,蝦夠爽,可惜配蟹籽就有點兒失色;至於黑地獄味噌拉麵,梅頭叉燒夠焾、夠滑、唔肥同唔黐牙,湯底冇一般味噌湯底咁鹹(因我喜歡清淡),幾鮮味。呢間麵店,我幫襯過好幾次,食物質素唔錯,但營商手法好有問題,好似今次事件,我猶疑一陣,俾個「OK」抑或俾個「哭面」佢好呢,結果。。。。唉﹗呢D咪叫做一粒老鼠屎整壞成鍋粥囉﹗
聲稱嘅 ~ 明太子大蝦炒烏冬
2013-10-15
$64 (宵夜)
2點幾, 肚仔餓, 見呢間沒咩人之前又未試過諗住入黎試下.其實格局真係好日本feel, 好多位都係對住牆.唔知係唔係因為一個人都沒, 2個後生侍應仔係到吹水同玩電話.一坐低, 睇menu, 好似好吸引咁. 叫左碗拉麵咦!?!? 點解D料同張MENU睇到既少咁多!? MENU上面冬菇, 豚肉, 蛋都at least有2,3個.唔對路我叫個侍應, 得到既回覆係 : 圖片只供參考.料又少, 湯又淡. 唯一正正常常的就係泡菜同紅豆冰.結果仲要俾10% service fee. 走果陣個侍應都沒幫我拉開道重既門. 完完全全失望.唔會有下次. not recommended.
2點幾, 肚仔餓, 見呢間沒咩人之前又未試過諗住入黎試下.
其實格局真係好日本feel, 好多位都係對住牆.

一坐低, 睇menu, 好似好吸引咁. 叫左碗拉麵
唔對路我叫個侍應, 得到既回覆係 : 圖片只供參考.

料又少, 湯又淡. 唯一正正常常的就係泡菜同紅豆冰.

唔會有下次. not recommended.
2013-09-17
2013-09-02 126 浏览
晚上同朋友睇完《變態超人》經已差唔多10點,大夥決定去淘大花園食飯。不過去到都經已10點半,所以有好多鋪頭都唔做生意。正當苦惱之際,就見到呢間「宅麵專門店」,而且宵夜時段仲有7折優惠,就決定一試。舖面其實好細,應該最多只可以坐到15個客人,見到有二人套餐,不過原來宵夜時段叫任何套餐都無七折,所以我都係單點算。店面嘅冰水都係檸檬水,而且味道仲要比Pizza Hut嗰啲好,真係有啲意外!鋪頭嘅面食都算幾大路,不過價錢唔算平,而且每加野都要加錢,有啲「搵笨」嘅感覺。揀咗陣最後決定要 赤丸味噌拉面 $69 轉 博多幼麵 $2有朋友要套餐都係叫咗呢個,我哋都係轉左博多面,但上第一碗時發覺根本無轉,追問下原來侍應睇單漏哂,之後我個碗就幫我轉翻。味道方面相當一般,喜歡拉面嘅朋友應該都會比唔合格佢。重點係:我未係日式拉面見過椰菜,成個湯嘅味道比佢搞到好怪 可能我見識少,對唔著。另外,我仲點咗個日式煎蝦餃子,點知又幫我落錯單!送咗份普通日式煎餃子嚟,結果查証後都幫我整翻份日式煎蝦餃子。最後一位貌似店長嘅人就話「雖然都煎咗,就請埋你地食啦!」(但我記憶係佢入單的 )日式煎蝦餃子 $0 老老實實,真心唔

揀咗陣最後決定要 赤丸味噌拉面 $69博多幼麵 $2
可能我見識少,對唔著。

日式煎蝦餃子 $0 老老實實,真心唔好食......相片係朋友分剩,我準備食嗰隻
日式煎蝦餃子 $39
比日式煎餃子好味,但都係唔合格!咁嘅價錢,但灣仔碼頭自己煮都好食過佢,是否悲哀?
咁嘅價錢,咁嘅質素,我個人就真係不可再,令我覺得之前話好好食嗰啲食評有機會係打手,完!
2013-08-06
$80 (宵夜)
2013-07-24 35 浏览
昨晚九點幾行經淘大,諗住食拉麵.揾到間見人地寫評價不錯的麵店,見埋門口易拉架俾佢套餐送流心Häagen-Dazs 雪糕吸引埋入去...入到去見到牆上套餐menu刪除左流心二字..哎呀呀!肚餓又無理由出去再搵另一間家囉.點知見佢牆上貼左張新登場海報話九點後有七折..心諗有七折喔..唔食流心Häagen-Dazs 雪糕都ok 既..套餐可任選兩個拉麵,於是我地叫左花見芝士味噌拉麵同赤丸味噌拉麵...過左幾分鐘兩碗拉麵送到,兩碗麵都有好大片芷菜..仲有溫泉旦...隻溫泉旦好滑..個芝士拉麵..真係幾特別..佢有兩片芝士加埋番茄,D味道又出奇地夾...可以一試!赤丸就無咩特別驚喜。致於小食,我地點左雞翼同餃子;餃子不錯,細細隻,一碟四隻,煎得不錯; 不過雞翼就太過鹹啦!

题外话/补充资料: 1)宵夜時段叫任何套餐都無七折家!大家要留意因為海報無寫明。 2)結賬時記緊看清楚賬單及找贖金錢,以免不必要之爭辯。 3)部份員工因下午及夜晚更調替而未適應,於對答及查詢未能盡一解答,食客們要忍耐一下。
2013-07-21
$120 (宵夜)
2013-07-15 49 浏览
今日去左九龍灣行街夜晚行左去淘大商場既宅麵專門店度食野因為我係GROUPON度買左個團購50$當100$用   呢個就係我叫左既北海道牛油味噌拉麵食落去有好濃郁既味噌味,但係牛油味就比較少左D但係都非常好食 仲有好大塊既紫菜我仲叫多左個日式煎餃子個皮煎得幾好 唔會太燶 仲好脆TIM 呢個就係今晚既晚餐 我下次會再黎試下個赤丸味噌拉麵個店員話呢個拉麵係店入面好受歡迎
今日去左九龍灣行街
夜晚行左去淘大商場既宅麵專門店度食野
因為我係GROUPON度買左個團購50$當100$用

北海道牛油味噌拉麵
呢個就係我叫左既北海道牛油味噌拉麵
食落去有好濃郁既味噌味,但係牛油味就比較少左D
但係都非常好食
仲有好大塊既紫菜
日式煎餃子
我仲叫多左個日式煎餃子
個皮煎得幾好 唔會太燶 仲好脆TIM
呢個就係今晚既晚餐

我下次會再黎試下個赤丸味噌拉麵
個店員話呢個拉麵係店入面好受歡迎

题外话/补充资料: 我係網上見到有團購 以50$既價錢黎講真係好低
2013-07-11
用餐优惠
團購
北海道牛油味噌拉麵
2013-07-10 34 浏览
之前見到有朋友食過呢間拉麵店 一聽個名覺得好得意-the拉麵 仲見到d相好似好好食甘 所以泥左九龍灣呢間食 好彩今日人吾多 吾洗等位就有得入去坐 d待應態度好有禮貌 可能轉左員工 所以心情幾好:$打開餐牌d拉麵都吾系好貴 around$80到拉 我好快就叫左赤丸味噌拉麵 等左陣個拉麵就泥左 一泥就聞到好香 而且好特別 原片大大塊既紫菜擺左系側邊 好型xd 見到都幾足料 而且都幾大碗架 d麵煮得岩岩好 有彈性 有咬口 而且d湯幾濃 所以d拉麵好入味 好食過味千拉麵好多!!!推介!!!雖然價錢貴少少 但系食落去真系好味好多 絕對值得一試〜

雖然價錢貴少少 但系食落去真系好味好多 絕對值得一試〜
  • 赤丸味噌拉麵
2013-07-09 36 浏览
其實今日我係去左中環果間分店到食嫁..點知原來已經無做.問隔離鋪d人先知原來搬鋪,我好唔甘心所以去左淘大商場間分店食2個飯都係之前係中環食ge時間影既,都想同大家share今次試呢個拉面我真係覺得出面好多拉面店都唔夠佢好食出面果d多數淡而無味,一係就好油,但呢間真係濃味得泥啖湯又好清,無咩油我見到仲有好多其他唔同ge特色拉面.下次一定要試
博多叉燒雞湯拉面
博多叉燒雞湯拉面
韓式燒雞飯
黑椒肥牛宅鍋飯
2013-07-02 36 浏览
Came here because the other places were packed and this place was quite empty.I was attracted by the black squid udon and ramen so ordered them both.I believe they mean Squid ink/Black squid ink because there is no such thing as black squid.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Black squid yaki udon:The udon was nice and al-dente and the squid ink sauce was a little too salty and the crushed garlic was too strong.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Black squid Miso ramen:I ordered this because it was not spicy according to
Black squid yaki udon:
Black squid Miso ramen:
I ordered this because it was not spicy according to staff, but when it came it was red because they gave me this other spicy ramen by mistake.
After a while, the correct one came, but it was slightly spicy so I believed they used the same ramen but put it in the squid ink broth.
The ramen fared better than the udon because the broth was stronger.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★

The ramens were a bit overpriced in my opinion.
题外话/补充资料: ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ [b]Price:[/b] $1xx [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] 10% [b]Yummy factor:[/b] not bad, but not great [b]Saltiness levels:[/b] Slighty too salty [b]Napkins provided:[/b] Yes [b]Noise levels:[/b] Noisy [b]Glass of water provided:[/b] yes [b]English Menu:[/b] Yes ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ
2013-03-04 20 浏览
六點去到九龍灣行街,見到一間五多顯眼的拉麵店,見入面一個人都冇,見餐牌價錢大約一碗拉面要八十蚊以上,五知好五好食既情況下入去一試。我想叫一碗叫芝士花見拉麵,男友叫左碗九洲辣拉麵,名五記得好清楚啦!落單果時侍應介紹我地叫兩人餐。可以任選兩款拉面加兩個小食同野飲,仲有甜品送。等左一陣,我杯熱朱古力同男友既熱咖啡黎左,佢話杯咖啡有水準,五算隨便,朱古力都還可以!之後黎左小食,分別係燒豬仔骨同燒雞翼,外觀五錯:)由於係即叫即整,所以味道五錯😎之後我地碗拉面黎啦,嘩!個賣相好正宗同吸引!👍食落去,湯底足料,有美味芝士味同有蕃茄既陪襯下,五錯五錯!男友果碗麵我冇試過,但佢話好味,好快食晒。正當我地兩個都食得好飽,諗住埋單果時,侍應問我地要雪糕定布甸做甜品時,我地有點😅我地選左雪糕,係 Haagen Dazs 朱古力軟心口味同焦糖軟心口味😋好味牙,好鐘意!食完之後感覺好滿足!

之後黎左小食,分別係燒豬仔骨同燒雞翼,外觀五錯:)

由於係即叫即整,所以味道五錯😎

之後我地碗拉面黎啦,嘩!個賣相好正宗同吸引!👍

食落去,湯底足料,有美味芝士味同有蕃茄既陪襯下,五錯五錯!

男友果碗麵我冇試過,但佢話好味,好快食晒。

好味牙,好鐘意!

食完之後感覺好滿足!
2013-03-03
  • 拉麵