2018-05-24 130 浏览
2018.05.18 睇到食評好似幾好,去到先知無𨋢要行四層樓已無引,上到去地方不大,裝修一般,好多年青人聚腳,歺牌得個幾個 dinner set, (日與夜都是個D菜式)。咁價錢 set 一D都吾平吾底食,食物編咸,當晩 dinner set 天使麵 $118,一個併盆$78 (全炸物食),又一定要每人柯打飲料及一set dinner ,不想仲服連心太軟都吾感試就走。結帳$259現金(不收卡)又無咩特價又無免加一,吾明為何只收現金,太過份,無下次,吾會介紹比朋友OpenRice 落座有小食送(又係炸物)

OpenRice 落座有小食送(又係炸物)
2018-05-18
2018-05-22 70 浏览
這晚又想找間cafe輕鬆過渡,於是選了孖啡,店名都令我非常深刻。一個選擇了B,一個選擇了D芝士焗吞拿魚天使麵,份量不少啊,最欣賞是蘑菇片和吞拿魚很多,可以說是食到底。白汁很香濃,天使麵幼幼的,所以每條麵都濃味,正!意式肉丸配天使麵,肉丸有六粒,意外的多啊!酸酸甜甜的汁剛剛好,對於非常炎熱的香港很開胃!叫多個瑞士雞翼 $42這個瑞雞翼入味得來不咸,這樣是很難得的,不錯不錯!飲品選擇很多,但自己鐘情蜂蜜,逛街逛到滿頭大汗,於是選了透心涼自的沙冰。果然真的很清甜,大愛!另一杯是玫瑰冰茶,很香玫瑰味,不過有少少略甜了點。套餐加甜品只需加$28, 當然不會放過這個機會,加了心太軟,流心程度不錯,而且不太甜,配雪糕簡直一流,很滿意!埋單三百多元,性價比不錯。

一個選擇了B,一個選擇了D

白汁很香濃,天使麵幼幼的,所以每條麵都濃味,正!

意式肉丸配天使麵,肉丸有六粒,意外的多啊!

酸酸甜甜的汁剛剛好,對於非常炎熱的香港很開胃!

叫多個瑞士雞翼 $42

這個瑞雞翼入味得來不咸,這樣是很難得的,不錯不錯!

果然真的很清甜,大愛!

另一杯是玫瑰冰茶,很香玫瑰味,不過有少少略甜了點。

埋單三百多元,性價比不錯。

• 心太軟配雪糕
2018-05-22 68 浏览
差唔多成十年冇去過樓上cafe 啦,所以今次孖住老公同囡囡一齊去cafe ,食下玩下坐下,1點半去到,已經有好多人啦,地方好大,好寬敞,坐位唔迫,坐得好舒服,好適合一班朋友聚會,而且仲boardgame 玩。我地點左兩份午餐 煙肉卡邦尼長通粉($70) 大大份,汁非常夠,每條長通粉都吸晒d汁,忌廉味好濃而且煮到剛剛好,唔會太稀,煙肉份量都多,好好味。日式黑椒牛柳粒飯($76)牛柳好腍滑,好足料,粒粒都大大粒,黑椒味重,唔太辣。飲品:愚者,好香蜜桃味,淡淡的玫瑰花香,口感清新死神,老公至愛,必點,可樂加朱古力雪糕,唔係間間餐廳都會有。我地另叫左小食,芝士焗薯條($46)新鮮焗起,熱辣辣,芝士味好濃郁

我地點左兩份午餐
煙肉卡邦尼長通粉($70)

日式黑椒牛柳粒飯($76)
牛柳好腍滑,好足料,粒粒都大大粒,黑椒味重,唔太辣。

飲品:
愚者,好香蜜桃味,淡淡的玫瑰花香,口感清新

我地另叫左小食,芝士焗薯條($46)
新鮮焗起,熱辣辣,芝士味好濃郁
2018-05-21 41 浏览
好少再到旺角cafe 食嘢,好驚中伏,但朋友有日話呢間可以一試,就陪佢食一次。果然冇介紹錯😋晚餐牌,價錢中等,即點F餐 忌廉煙三文魚配天使麵,包飲品。(我加錢叫左杯薄荷朱古力)一碟至少有4塊煙三文魚,每塊都厚身同合適嘅長度,而唔係幫你切碎,好滿足 天使麵配上濃濃忌廉汁,好creamy ,再加上夾甜洋蔥,好好味。朋友一見到就用“童趣”黎形容,呢杯真係好吸引小朋友,薄荷醬加朱古力醬加一大堆cream ,好邪惡 一次半次冇所謂啦🤣🤣 朱古力好濃,記得搞混個底先好飲😍😍朋友唔食飯又唔食麵,結果點更邪惡嘅嘢!炸物拼盤!!!!!!我覺得魚手指好值得encore,炸粉適中,入面係完整魚柳,唔會散開唒,又炸得唔燶,👍無論下次食咩餐都好,都要預肚食呢個心太軟。大家要預早時間點,即叫即整。一上枱就即刻開動,心太軟底是脆脆的,濃濃朱古力醬加脆蛋糕再加雪糕係絕配,我忍唔住食左一大半,跟餐加$38,有呢個質素好值!!!講返環境,設計上都有心機,亦唔會同隔離枱好親密,傾計玩樂好地方。
果然冇介紹錯😋

一次半次冇所謂啦🤣🤣 朱古力好濃,記得搞混個底先好飲😍😍

朋友唔食飯又唔食麵,結果點更邪惡嘅嘢!炸物拼盤!!!!!!

• 心太軟
2018-05-21 59 浏览
HAPPY FRIDAY放工梗係要同朋友見下想傾計傾耐d所以今晚揀左食café第一次黎食估吾到咁岩大廈壞LIFT要行樓梯本身都諗緊要吾要轉場 上到去發現人山人海好旺場地方好大冷氣夠足 梳化椅坐落好舒服 正野食方面有dinner set 包$38飲品幾抵多左都係補差額我揀左芝士吞拿魚天使麵吞拿魚份量超多食到底仲有芝士香氣十足 食落吾太膩但呢款無咩汁麵身比乾中意食汁既建議揀朋友仔呢個忌廉煙三文魚天使麵忌廉汁好惹味 同煙三文魚十分夾另外仲叫左3款小食瑞士雞翼 貪佢無蒜香咁熱氣瑞士汁甜甜地我好中意食但又叫左好熱氣既芝士薯條同魚手指薯條芝士鋪面無得輪 夠新鮮熱辣辣加分魚手指炸粉皮吾太厚 咬落幾脆口細細條容易食飲品我揀左士多啤梨奶昔 飲落同m記士多啤朵新地有d似我中意佢面頭加pat cream 正臨尾最加埋朱古力心太軟$28抵食 中間一切朱古力醬湧出黎同朋友食下傾下坐左2個幾鐘 環境好舒服下次gathering可以再黎過
HAPPY FRIDAY放工梗係要同朋友見下

$28抵食 中間一切朱古力醬湧出黎

同朋友食下傾下坐左2個幾鐘 環境好舒服
下次gathering可以再黎過
2018-05-21 49 浏览
趁住星期日嘅下晝同朋友嚟到旺角嘅樓上Cafe食個lunch🤤記得以前都嚟過孖啡食嘢,感覺唔錯,所以今次都帶咗朋友嚟呢度聚一聚😬😬雖然我哋差唔多成兩點先嚟到,仲食到三點幾,但係呢度都係keep住人流好旺,成個場都好熱鬧😆😆睇返份menu,呢度嘅lunch同dinner set選擇雖然唔係話特別多,但係飲品方面就有好多好多種唔同嘅選擇,所以如果唔係太肚餓又想搵個地方坐低飲杯野嘅話,呢到真係一個唔錯嘅選擇🤤🤤我哋首先飲咗杯芒果沙冰同埋死神(可樂加朱古力雪糕)不過質素就比較一般,所以我哋之後一人追加左一杯野飲,可以試多啲唔同野之餘又可以坐低傾計傾耐啲😀🤟嘢食方面就叫咗兩款唔同嘅天使面,個人覺得忌廉煙三文魚天使麵真係好好食,個煙三文魚唔會好似平時嗰啲咁鹹,天使麵軟硬度適中,忌廉汁就簡直係冇得彈💕我哋仲叫咗份小食,係芝士焗薯條,兩個人食嘅話可能會食唔晒,不過味道就係唔錯嘅😋😋食咗咁多野,每人除翻都係百零蚊😎

食咗咁多野,每人除翻都係百零蚊😎
2018-05-20
2018-05-20 60 浏览
今日天氣熱辣辣, 行一行已經好口乾又出哂汗, 同朋友便隨便上到呢間cafe 呢到地方都幾大, 分2邊, 又有野食又有games 玩, 岩哂消暑Hea 下有小食, 有意粉等, 飲品都有花茶, 乳酪, 特飲等煙肉卡邦尼長通粉($66)忌廉味比較重, 幾滑黑松露野菌忌廉意大利飯($80)好creamy , 仲好香松露味, $80價錢, 水準唔差過出面$1xx 的👍🏻👍🏻薯角($38)熱辣辣上, 又勁大碟🤟🏻女皇($48)左玫瑰+檸檬🍋+乳酪沙冰仲落好多cream ✌🏻命運之輪($48)右士多啤梨+橙+梳打唔會太甜😋清清地食飽飽, 又出發行街lu

有小食, 有意粉等, 飲品都有花茶, 乳酪, 特飲等
煙肉卡邦尼長通粉($66)
忌廉味比較重, 幾滑

黑松露野菌忌廉意大利飯($80)

薯角($38)
熱辣辣上, 又勁大碟🤟🏻

女皇($48)左
玫瑰+檸檬🍋+乳酪沙冰
仲落好多cream ✌🏻

命運之輪($48)右
士多啤梨+橙+梳打
唔會太甜😋清清地

食飽飽, 又出發行街lu
2018-05-20
2K
2018-05-18 684 浏览
喧鬧的彌敦道,藏着可讓人舒口氣的小餐廳,沒有趕著返枱的壓力,不會限時要人離座,歡迎客人再坐一會,來個遊戲,聚舊閑聊。玩具閣一步進就是滿眼玩具,大量不同年代的棋類,可以供食客玩樂。那些年的回憶🤗🤗,當現實世界忙得連坐車都要回電郵的年代,這地方郤透著偷得浮生的閑情 💖💖連🀄麻雀🀄都有,實在太過份了😈😈……,即是說,可以食完打四圈 😂😂😂 六嬸🎶三太公🎵🎤🎶🎵黑松露意大利飯 $114 包一杯飲品😈😈 魔鬼指數屬鬼王級,樣貌平平無奇,但好食到暈……😈😈😈,黑松露的溢香,忌廉牛奶的滑,獨立的飯粒感(意大利飯特點,要帶有米粒的口感),碎碎的芝士,一羹入口就是停不了。小二妹妹提示不要食太急,因為牛奶會令人不知不覺食滯,那來得及聽提示,瞬間已經見底 👍👍👍芝士焗吞拿魚天使麵 $94 包一杯飲品半溶焗香的芝士配吞拿魚,平凡中有著不平凡,經典配搭,簡單美味。天使麵細嫩幼滑,軟硬適中,芝士香棉。特濃朱古力 $45 跟餐$7跟預期中的特濃有落差,但味道也不錯 。太陽 $48 跟餐$10飲品依塔羅牌命名,這杯是太陽,看得出的朝氣,橙汁配雪糕,透心涼!透心涼的太陽 😂😂😂,有意思!魚手指 $42外面焗熱香脆,內有

玩具閣

黑松露意大利飯 $114 包一杯飲品

芝士焗吞拿魚天使麵 $94 包一杯飲品

特濃朱古力 $45 跟餐$7
跟預期中的特濃有落差,但味道也不錯 。

太陽 $48 跟餐$10

魚手指 $42
外面焗熱香脆,內有裏 juice,配沙律汁,經得起時間考驗的食法。

雪糕心太軟 $40,跟餐 $28
😈😈惡魔指數同樣爆燈是壓軸的甜品,焗香的外皮,超特濃流心朱古力,也是一食停不了,還要配多客雪糕,😋😋連第二個胃都爆棚 💖

驚喜味道,價錢合理,商業中有人情,十卜十卜!
2018-05-17 941 浏览
上次來孖啡已是數月前,當時是逛街逛累了就隨便找到這家樓上cafe進餐。至於今天,我卻是專誠為了流心心太軟再訪孖啡。我們約2pm到達,當時餐廳才剛開門,冷氣也未開,有點悶熱😅幸而員工很快就開動冷氣,並安排我們坐在一個不太曬的位置。我們選了兩個午餐,分別是carbonara和risotto。午餐來前,我們先吃瑞士雞翼。$42有6隻雞翼,不算便宜,幸好雞翼非常入味,只看雞皮色水也能得知👍🏻我點的carbonara比想像中高質!忌廉味很香濃,而且用料足夠,每口也吃到煙肉。而且長通粉沒有煮得太軟腍,很好吃。Risotto不論賣相或味道也不錯,同樣很重忌廉味。然後正因為忌廉味很重,吃一半已經夠飽,可見份量實在很大😂最後,嘴饞的我加$28多叫了一客心太軟(畢竟我這次來就是為了這個嘛!)。與上次一樣,心太軟外熱內暖,可營造超級流心效果❤️ 朱古力味極度香濃,是在別處較少見的高質心太軟!另外,我推介大家叫花茶。一來叫午餐只需補差價$18就可,其次是花茶一直有蠟燭保溫,喝至最後也熱騰騰,好舒服呢!

• Carbonara
2018-05-17 160 浏览
都係正常的旺角樓上cafe,比較逼同埋超級嘈!如果夠人數,book到房會好d。呢到都有boardgame提供,都好多客人上黎食野同玩。而都同一般的cafe差不多價錢,dinner set都係 $80up我地叫左兩個晚餐,加一個小食拼盤。先係煙肉卡邦尼長通粉$98呢個一上黎係熱辣辣,唔會好膩,但又夠卡邦尼的creamy同芝士味。襯熱食,呢款真係幾好食!之後另一個set就叫左鮮茄焗豬扒飯$106,呢個就比較酸,而且份量都少,呢個唔太合格,又貴!唔好食呢款。加多個小食拼盤,$78,成盤都係炸物。又冇咩特別,好普通,不過就都多款。有雞翼、薯角、春卷、魚蛋、咖喱角…熱柚子蜜,都唔錯,個底有好多柚子粒。唔會好淡。呢杯就士多啤梨乳酪,就係一般,都係假士多啤梨味。環境唔太好,食物又麻麻地。
都係正常的旺角樓上cafe,比較逼同埋超級嘈!
如果夠人數,book到房會好d。
呢到都有boardgame提供,都好多客人上黎食野同玩。

我地叫左兩個晚餐,加一個小食拼盤。
先係煙肉卡邦尼長通粉$98
襯熱食,呢款真係幾好食!

之後另一個set就叫左鮮茄焗豬扒飯$106,呢個就比較酸,
而且份量都少,呢個唔太合格,又貴!
唔好食呢款。

加多個小食拼盤,$78,成盤都係炸物。
又冇咩特別,好普通,不過就都多款。
有雞翼、薯角、春卷、魚蛋、咖喱角…

熱柚子蜜,都唔錯,個底有好多柚子粒。
唔會好淡。

呢杯就士多啤梨乳酪,就係一般,都係假士多啤梨味。
環境唔太好,食物又麻麻地。
2018-04-01
2018-05-16 65 浏览
次次約親朋友喺旺角,都會覺得好迫好多人,周身唔自在,聽到話要去嗰頭都會驚。今次朋友帶咗我去一間樓上Cafe ,總算唔使同人迫餐死,可以舒舒服服傾吓計,同朋友update下近況。孖啡Cafe距離地鐵站又唔算太近,可能因為咁樣,唔係好多人識去呢度,所以環境都比較清靜,就算喺度食嘢嘅顧客都好好,唔會好嘈,講嘢細細聲。雖然唔係好肚餓,但係我同朋友都叫咗一個小食拼盤,冇諗過佢嘅份量會咁多!薯角炸得好好食,熱辣辣好香脆,又唔算太油膩。我鍾意佢裏面好似薯蓉咁,個口感好正。芝士條好好食呀,不過一定要趁熱食,如果唔係就冇咗拉絲嘅效果。咖喱角就不過不失,咸左少少。雞翼好好食,啲肉嘅質地好滑,唔錯呢。

咖喱角就不過不失,咸左少少。

雞翼好好食,啲肉嘅質地好滑,唔錯呢。
2018-05-16 175 浏览
今晚約埋朋友仔喺旺角食飯談心。Double Cafe空間寬闊,座位間有一定距離,最啱講下秘密,傾下心事。忌廉煙三文魚配天使麵 $108煙三文魚卷成玫瑰花🌹咁,賣相不錯,而且有5-6塊,份量十足。忌廉汁夠濃郁。天使麵係義大利麵中最幼細的麵,幼細的麵條好適合讓忌廉汁黏著,醬汁散佈在麵條之間,質感細緻柔軟。談心當然要配小食,特式拼盤 $78 (雞翼、薯角、春卷、咖哩角、魚手指、蟹子魚蛋)樣樣都有啲,全部都係即叫即炸,脆卜卜的。晚餐包一杯$38飲品,補差價揀咗Yogurt drink -  芒果乳酪。酸酸甜甜的健康又滋味,整體的感覺像比較濃稠。跟餐加$28可以食埋個甜品 心太軟+雪糕焗的時間掌握得啱啱好。外層朱古力蛋糕焗到脆脆的,切開朱古力漿慢慢流出來,配埋冰凍的雲尼拿雪糕,好味道。

忌廉煙三文魚面天使麵
忌廉煙三文魚配天使麵 $108
談心當然要配小食,
樣樣都有啲,全部都係即叫即炸,脆卜卜的
芒果乳酪
酸酸甜甜的健康又滋味,整體的感覺像比較濃稠。

跟餐加$28可以食埋個甜品
心太軟+雪糕

忌廉煙三文魚面天使麵
2018-05-16 729 浏览
成日覺得旺角嘅樓上cafe好難發握出嚟,今次就係朋友介紹,話一次盲中中上咗去又發覺幾好,咁我就試下先😛店員帶我入呢個房係另一邊大房嚟嘅,佢係透明玻璃望到旺角出面五光十色嘅街景呢邊唔會見到店員,但有咩事都可以禁鐘搵佢地力量呢杯係士多啤梨溝菠蘿梳打,飲落真係好重士多啤梨味,似平時飲士多啤梨酒個種味😛 甜嘅士多啤梨味過咗就會有少少菠蘿味,仲有啲果肉可以食藍莓乳酪平時去啲樓上cafe好易會中伏,但呢杯好飲😍 完全唔係藥水藍莓味,仲要幾大杯,非常足料!黑松露野菌忌廉意大利飯超讚!好濃味,好黑松露同好芝士!個汁好黏,但又唔會太漏,飯粒有咬口,份量大到女仔可以兩份食👯 完全係西餐廳嘅level😋 擺脫一般人對cafe嘅理解心太軟係我最鍾意嘅甜品,所以忍唔住叫咗!第一次食到個心太軟蛋糕出面烤到有少少脆😛 同埋個蛋糕皮好薄可以睇到佢有幾流心🤤男朋友話覺得個價有啲貴,但其實cafe就係貴在可以俾你同成班frd食野同傾好耐計~ 而唔似其實餐廳會expect你食完就走,所以想同朋友聚會就最啱嚟cafe la

呢邊唔會見到店員,但有咩事都可以禁鐘搵佢地

可以睇到佢有幾流心🤤

2018-05-15
黑松露野菌忌廉意大利飯
第一次嚟到已經係八年前,咁多年來依然喺到,比左唔少朋友、情侶上來,可以一路玩board game, 一路傾計一路食嘢。另外,網癮勁深嘅人,記得問吓職員,拎Wi-Fi密碼😆✌🏻吞拿魚天使麵天使麵纖細,本身好有口感。加上烤吞拿魚同埋芝士味道,混合起來非常配合。拉下拉下,可以拉起一條好長嘅芝士絲紅莓果茶🍓味道到雖然偏甜,但是絕不膩,有豐富紅莓果茶味道。我雖然不喜歡甜,但這杯花茶我完全不抗拒。成杯茶紅卜卜,飲完之後仲曖呼呼。黑松露薯條($48)香脆薯條、加上松露香,大大盤,很適合成班朋友一齊分享。熱情果沙冰大大杯沙冰,高到杯上面都仲有,完全裝唔晒。成杯野甜甜地,凍冰冰,啱晒夏天飲。朱古力心太軟心太軟,切開後半熟嘅朱古力醬,岩漿一樣流瀉出嚟。第一口,將熱熱地嘅朱古力醬,聯同朱古力蛋糕的香脆外層一齊食!第二口,將冰凍雲呢拿雪糕,切下一小口,混合熱朱古力岩漿混合一齊食!春卷埋單$300都唔使,食咗咁多野,又玩遊戲🤩

吞拿魚天使麵

拉下拉下,可以拉起一條好長嘅芝士絲

紅莓果茶🍓
紅莓果茶🍓

黑松露薯條($48)
黑松露薯條

香脆薯條、加上松露香,大大盤,很適合成班朋友一齊分享。

熱情果沙冰
熱情果沙冰

朱古力心太軟
朱古力心太軟

春卷

埋單$300都唔使,食咗咁多野,又玩遊戲🤩
2018-05-14 63 浏览
旺角cafe何其多,要突圍而出我相信性價比係其中一個重要因素。今晚就去到都幾多好評既孖啡食個晚飯睇下正唔正Cafe其實較近油麻地站,因為訂左位,店員帶我地到另一間房。呢間房好大,坐位十分闊落,大多係梳化位。似係可以俾人包場既Set menu 無論係午餐定晚餐都一樣,只係價錢唔同黑松露野菌忌廉意大利飯睇相都睇得出份量係超多,但勝在汁唔算太膩,唔會食幾啖就飽晒 而且黑松露味都好出煙肉卡邦尼天使麵因為朋友本身麻麻長通粉,就膽粗粗問有無得轉,原來可以咖 同樣份量多,煙肉同洋䓤味濃,所以都幾惹味特色拼盤有蟹籽魚蛋、雞翼、咖哩角、薯角、春卷、魚手指。每樣都有三件,夠晒抵食。特別喜愛蟹籽魚蛋同魚手指孖啡本身唔飲咖啡所以我無試飲到,不過朋友話有少少似齋啡,幾好飲。紅莓果茶養生系列,紅莓帶有少少酸味,開胃養顏

Set menu 無論係午餐定晚餐都一樣,只係價錢唔同

黑松露野菌忌廉意大利飯
睇相都睇得出份量係超多,但勝在汁唔算太膩,唔會食幾啖就飽晒
而且黑松露味都好出

煙肉卡邦尼天使麵
因為朋友本身麻麻長通粉,就膽粗粗問有無得轉,原來可以咖
同樣份量多,煙肉同洋䓤味濃,所以都幾惹味

孖啡

紅莓果茶
養生系列,紅莓帶有少少酸味,開胃養顏

2018-05-09
  • 黑松露意大利飯