2019-07-17 224 浏览
一個晚餐,一百蚊多d,野飲加一個主食,其實唔算好平,但可以接受 有埋湯其實感覺會好d.平日六點上到去,無咩人,兩個人叫左兩個餐一齊食,餐具叫一樣先比一樣,問佢拎匙兩個人佢比一隻黎,叉都係要一隻隻叫佢拎野食 同飲野,真係失望,網上見評價唔差架 但係點解咁茶餐廳既的味道既?!一個吞拿魚天使麵-茶記既味道一個龍蝦準海鮮麵-似加龍蝦湯落去煮就當龍蝦汗加錢叫左杯蜜桃乳酸-上邊走去加埋cream,又唔夠凍,又唔乳酸都唔知飲緊乜非常失望朋友叫熱藍悔紅茶,係藍悔汗加個茶包

一個吞拿魚天使麵-茶記既味道
一個龍蝦準海鮮麵-似加龍蝦湯落去煮就當龍蝦汗
朋友叫熱藍悔紅茶,係藍悔汗加個茶包
2019-07-17 384 浏览
去旺角食飯傾偈,到樓上咖啡廳會坐得比較舒服, 選擇了cafe林立的高氏大廈位於四樓的>>>孖啡<<<。 作為一間樓上咖啡室,飲品別具特色,多不勝數。 想醫肚的話,當然要點set dinner。 主食是軟殼蟹黑松露意大利粉(HKD142)。軟殼蟹看起來好大隻,還有點害怕炸漿太厚,幸好只是我過慮,炸漿恰到好處,軟殼蟹具鬆脆口感。意大利粉彈牙,加上黑松露香味,更加開胃。 飲品是塔羅特飲系列的教皇(加HKD10),真身為玫瑰生薑蜜。這款熱飲特別適合女生,可謂補身飲品。 當晚被安排坐在背向侍應停留的位置,很難與侍應對視再叫來服務。餐廳細心地安排了一個按鈕在餐桌上,若需侍應服務,只需輕輕一按,侍應隨即到達,無需失儀態地瘋狂揮手或叫喊。

作為一間樓上咖啡室,飲品別具特色,多不勝數。

想醫肚的話,當然要點set dinner。

2019-07-11 172 浏览
最近又嚟到孖啡食嘢,但今次就食下午茶。下午茶餐包38元飲品,其實cafe嚟講,算平。叫咗兩個餐,男友都好滿意!環境方面,地方很整潔,簡約而舒適。因為book咗檯,所以可以坐較大的梳化位,空間感頗大,適合一大班朋友或者三兩知己去傾下偈。黑松露雜菌飯如之前食一樣,好香,份量都好足夠,仲有芝士片加埋一齊食,男友覺得唔錯😋😋。芝士焗吞拿魚天使麵好夠味,吞拿魚粒都好多,芝士味就不算濃,略嫌乾咗啲,多啲汁就完美嘞。

• 黑松露野菌意大利飯
  • 芝士焗吞拿魚天使麵
2019-07-09 142 浏览
1.All day breakfast 薯餅好脆,唔油膩!牛角包幾好味但細左少少,兩個人share唔夠分!肉腸可以再煎香d!炒蛋好滑!煙三文魚都新鮮!煙香味好出!2.雪糕心太軟一吉落去,朱古力流哂出黎!賣相不錯,朱古力味再濃d & 雪糕再多一舊就好!一球唔係好夠喉!3.煙肉卡邦泥意粉有好多粒煙肉塊,仲有芝士碎片係面,味道濃郁。如果口味相對light既會覺得咸左少少!4.蜜桃紅茶-有粒粒果肉,甜度岩岩好。5.柑吉青檸特飲-幾fresh,好爽喉!食完消濟輕鬆chill下坐下!
1.All day breakfast

2.雪糕心太軟

3.煙肉卡邦泥意粉

4.蜜桃紅茶
-有粒粒果肉,甜度岩岩好。

5.柑吉青檸特飲
-幾fresh,好爽喉!食完消濟輕鬆chill下坐下!
2019-07-03 319 浏览
相信好多人對呢間餐廳都唔陌生,我自己都係常客🙊 Cafe來說絕對係性價比不俗,即使平日依然坐無虛席👍🏻我地嗌左兩個set dinner 孖份食龍蝦湯我對龍蝦湯係毫無抵抗力🤣一見到有就加左錢要。一上枱已經聞到好濃烈既龍蝦湯味,唔會太苦太咸,好好飲🥰黑松露野菌意大利飯好似好耐無食過risotto, 飯粒粒粒分明,配上香濃既黑松露,好味得黎唔會膩👍🏻香蒜白酒蜆意大利粉超多蜆!仲要粒粒都有肉😍😍 蒜香味好出,意粉有咬口,唔錯🥳

我地嗌左兩個set dinner 孖份食

黑松露野菌意大利飯

香蒜白酒蜆意大利粉
超多蜆!仲要粒粒都有肉😍😍 蒜香味好出,意粉有咬口,唔錯🥳

2019-06-27
2019-07-03 171 浏览
行完街相食個飯又想坐耐啲傾下偈,上網見到呢間cafe食物好似幾吸引,又就腳,就上咗去食~ 入邊環境都幾舒服叫咗兩個晚餐,凱撒沙律 ($92) 沙律菜好爽口,另外都有好多配料,例如芝士,麵包脆脆,煙肉粒,車厘茄等。食落口感層次都好豐富。軟殼蟹黑松露意大利粉 ($142) 軟殼蟹好大隻,咬落去脆,食落一啲都唔乾👍🏻 我都幾鍾意呢度既意粉,煙韌有咬口,而且好掛汁,每一啖都食到好香既黑松露忌廉汁~ 飲品揀咗 Mocha (+$6) 蜂蜜綠茶 最後加$35加咗個心太軟,好高質😻 心太軟一切開啲流心朱古力湧哂岀黎,而且蛋糕外層都好實在,加埋好味既雲尼拿雪糕簡直係perfect 既甜品。

飲品揀咗 Mocha (+$6) 蜂蜜綠茶

2019-07-02 166 浏览
旺角有好多樓上cafe店,不過要吸引顧客捧場要落啲心思,好似呢間用上特別名字叫孖啡就做得幾出色,由環境,服務,食品都係水準之上,今天同家人上去晚餐,服務員細心安排梳化座位和放下餐牌介紹簡單叫左2個意粉set都係平時至愛,卡邦尼煙肉意大利粉$102,好濃香又嫩滑意粉,配合煙肉覺清淡,份量又足香蒜白酒蜆意大利粉$108,蜆肉新鮮且滑有成拾幾隻又無沙,再用少少白酒配上意粉,味道至太淡、加小小錢$25可以有餐前龍蝦湯,夠濃入味且熱加多$28就有件芝士蛋糕甜品,賣相精緻,慢慢品嚐最後嘆埋餐飲輕鬆鬆聊聊天滿足享受離開時發現門口放了一些遊戲可以給客人玩下,時間不夠下次再來整體是滿意滿足的

加小小錢$25可以有餐前龍蝦湯,夠濃入味且熱

加多$28就有件芝士蛋糕甜品,賣相精緻,慢慢品嚐

最後嘆埋餐飲輕鬆鬆聊聊天滿足享受

離開時發現門口放了一些遊戲可以給客人玩下,時間不夠下次再來

整體是滿意滿足的
2019-07-02
  • 卡邦尼煙肉意大利粉
  • 香蒜白酒蜆意大利粉
  • 龍蝦湯
  • 芝士蛋糕
2019-06-26 137 浏览
It feels like ages since I visited a board game cafe, to be honest not once after graduating from uni. Therefore I knew it would be nostalgic when my friends suggested going to one. I can say that board game cafes were enormously popular as the 2012 DSE English reading paper had it as the theme. Yet the cafe was not fully packed as I expected for the night, though it is a top ranked cafe on Openrice. .We reserved a table for 4 in advance and played solely poker. There were still a variety of boa
We reserved a table for 4 in advance and played solely poker. There were still a variety of board games to choose from but poker remained our favourite. Canton pop in the restaurant gave us a flashback to primary school memory.
I ordered a Clams Spaghetti with White Wine & Garlic.
香蒜白酒蜆意大利粉
To my surprise, I was quite impressed with the food quality. Served al dente, the spaghetti was slightly chewy. Fresh clams did offer a relatively strong flavour with a taste of sea breeze. The seasoning was on point because ingredients were in precise portions. If I had to be critical, more white wine and garlic could be added. Garlic could be stir-fried beforehand.
Double Cafe on Dundas street is easily accessible, a spot that is perfect for gathering. I spent $125 for dinner, a very reasonable and economical price best summed up by a 5.5-hour stay.
2019-06-24
2019-06-26 206 浏览
相約左D同學仔一齊出嚟傾project之前食個午餐😆當我地傾黎傾去都未諗到食咩嘅時候突然日本妹話食呢間但係原來仲有花園同學仔之前已經試過話佢哋啲晚餐麻麻哋雖然日本妹都係咁講,但係話俾多次機會佢試吓佢嘅午餐喎,好似據說有全日早餐食但係點知當日佢哋話全日早餐係喺3樓要等位如果坐喺4樓唔使等位嘅話呢,就冇得食全日早餐😕然後我哋幾個同學仔覺得4樓坐得舒服啲咁就試吓佢嘅午餐啦我唔知其他同學啲午餐得唔得,不過佢哋個賣相都唔錯呀而我叫嘅焗豬扒飯,都可以嘅可能啲豬扒因為係冰鮮,所以比較銀同埋冇肉汁😅不過齋睇相個賣相已經加2分😂冇肉汁味撈茄汁食囉🤣🤣🤣
相約左D同學仔一齊出嚟傾project之前食個午餐😆
當我地傾黎傾去都未諗到食咩嘅時候
突然日本妹話食呢間
但係原來仲有花園同學仔之前已經試過
話佢哋啲晚餐麻麻哋
然後我哋幾個同學仔覺得4樓坐得舒服啲
咁就試吓佢嘅午餐啦
我唔知其他同學啲午餐得唔得,不過佢哋個賣相都唔錯呀

而我叫嘅焗豬扒飯,都可以嘅
可能啲豬扒因為係冰鮮,所以比較銀同埋冇肉汁😅
不過齋睇相個賣相已經加2分😂
冇肉汁味撈茄汁食囉🤣🤣🤣
2019-06-23
2019-06-25 137 浏览
已經唔知道第幾次嚟Double Cafe食嘢lu~環境舒服,梳化位好坐,做完一日嘢,攰攰哋可以同朋友喺度傾幾個鐘都得啊!我哋揀咗兩個意粉,香蒜白酒蜆意大利粉、卡邦尼煙肉意粉,仲加咗個龍蝦湯。白酒蜆意粉,好重蒜香味;卡邦尼意粉夠晒creamy!BBQ烤豬仔骨配薯條,烤得啱啱好,肉質鮮滑,配埋個BBQ SAUCE相當惹味啊!勁鍾意食雞翼嘅我哋仲叫咗兩款雞翼,蒜香雞翼炸得好香脆,蒜味十足;水牛城雞翼醬汁酸酸甜甜,相當開胃㗎。英式炸魷魚圈

白酒蜆意粉,好重蒜香味;卡邦尼意粉夠晒creamy!

英式炸魷魚圈
2019-06-24 169 浏览
藍莓果茶這壺果茶跟set非常抵飲,很大壺,而且味道非常濃郁,果茶本身沒有加糖,天然的酸甜味非常開胃。煙三文魚意大利烘包意大利包的賣相非常漂亮,可見餡料十分豐富,有煙三文魚和沙律菜等,塞得滿滿的,麵包本身塗過牛油再烘烤,表面脆口,伴菜的薯條亦炸得非常香脆,令人驚喜。軟殼蟹黑松露意大利粉可見這個意大利粉的醬汁非常濃郁,黑松露味自然而且不過分,意粉煮得剛好,沒有過淋。上面的軟殻蟹更是大大隻,這個意粉媲美很多意大利菜的意粉。

煙三文魚意大利烘包

軟殼蟹黑松露意大利粉
2019-05-27
2019-06-22 123 浏览
食物:5/102個人 2個餐,分量足夠,味道一般;其中日式黑椒牛柳飯,牛柳份量甚多,唯醬汁未如平日在街上吃到的日式味道,而是碟頭飯的中式醬汁環境:5/10空調適中,當日附近客人音量分貝較大服務:3/10Waiter 有善,唯人手嚴重不足,飲品追單多次才來是次體驗:⭐️⭐️(5⭐️為滿)
食物:5/10

環境:5/10
空調適中,當日附近客人音量分貝較大

服務:3/10
Waiter 有善,唯人手嚴重不足,飲品追單多次才來

是次體驗:⭐️⭐️(5⭐️為滿)

2019-06-21 141 浏览
《旺角🔸孖啡》📝總分:7/10好彩我朋友介紹咗間輕食Cafe,位於登打士街的高氏大廈內20:00入座,門口已經要等位,好彩朋友一早book定先,因為我哋都好肚餓嘅關係見到個晚餐menu..我哋已經嗱嗱臨order我點左個煙肉卡邦尼意粉 $102所以意粉都係即叫即整,煙肉份量都好多,而意粉好彈牙之餘,仲好creamy,掛汁能力好強。香蒜蜆肉意粉 $108雖然食到底,會覺得太多汁。但係我覺得已經係超班之作,因為我本身係好鍾意牛油,加埋蒜片已經爆香左我哋好快就秒殺左呢個意粉蒜香雞翼 $52雖然炸既蒜蓉係分開,但雞翼炸得好香口仲要熱辣辣,外皮勁脆口,肉質超鮮嫩而且員工禮貌幾好😻下次會再同朋友繼續黎
《旺角🔸孖啡》📝總分:7/10

好彩我朋友介紹咗間輕食Cafe,位於登打士街的高氏大廈內

見到個晚餐menu..我哋已經嗱嗱臨order

我點左個煙肉卡邦尼意粉 $102

香蒜蜆肉意粉 $108
我哋好快就秒殺左呢個意粉

蒜香雞翼 $52

而且員工禮貌幾好😻下次會再同朋友繼續黎
2019-06-16 215 浏览
#double cafe #孖啡黎過孖啡幾次,但都係晚上同朋友黎聚會👩‍👩‍👧‍👦,一向比我既感覺係性價比高而且逗留嘅時間可以好長⏰。岩哂同朋友仔吹水同玩下Broad Game👻。今次係第一次食晏晝,晏就既孖啡比晚上寧靜得多。午市套餐好實惠👍。$6x~$9x 主餐加飲品,可以係呢度消磨一整個下午。#芝士焗吞拿魚天使面好足料,份量好大。😲面上鋪滿芝士,芝士可以拉絲。🤩內有大量吞拿魚同蘑菇。唔好以為會好乾,底有足夠白汁。#香蒜白酒蜆意大利粉同樣地好足料,蜆有足足13隻🤤。蒜味香濃,一上枱對面嗰個都聞到香噴噴。好味!值得一提,點既蜂蜜綠茶同金桔綠茶都唔會太甜,尤其係金桔綠茶🍵只係微甜,好岩我因為我唔鍾意飲甜野。#心太軟 (超級推介大家加錢$35)心太軟勁高質,外脆內勁流心,😻朱古力味好香濃帶微微苦,唔會死甜,食唔停口。仲有大大球雲呢嗱雪糕🍦雪糕冰感重,但都係唔算太甜。勁抵又勁好食。
#double cafe #孖啡

#芝士焗吞拿魚天使面

#香蒜白酒蜆意大利粉
香蒜白酒蜆意大利粉

#心太軟 (超級推介大家加錢$35)
2019-06-16 140 浏览
餐廳內裝潢很有童話氣息,座位又很寬敞,好適合三五知己來傾計食嘢!食物方面,整體性價比都好高。太喜愛意粉,所以叫左兩個意粉。香蒜白酒蜆意粉賣相看起來好吸引,足料,意粉煮的剛剛好!汁很鮮甜,蜆食上去都很新鮮,超讚👍軟殼蟹黑松露忌廉意大利粉大大隻軟殼蟹,炸得剛剛好,不會很乾,看到咁靚嘅賣相已經深深被吸引了!濃郁的略帶甜甜的黑松露忌廉汁浸滿每條意粉,好creamy好幸福的感覺!其實呢碟都算大碟,食物到最後真係會好飽。抵食!咸柑吉檸檬蜜咸咸哋加上清甜的蜜味,不太甜,值得一試!藍莓果茶略帶酸酸的果茶,很清新,更加開胃龍蝦湯

食物方面,整體性價比都好高。太喜愛意粉,所以叫左兩個意粉。

軟殼蟹黑松露忌廉意大利粉
軟殼蟹黑松露忌廉意粉

咸柑吉檸檬蜜
咸咸哋加上清甜的蜜味,不太甜,值得一試!
鹹柑橘檸檬

藍莓果茶
略帶酸酸的果茶,很清新,更加開胃

2019-06-13
軟殼蟹黑松露忌廉意粉