2021-09-09 67 浏览
fish & chips 正常發揮幾鍾意d醬如果係粗薯條就好啦幼ge感覺一般般意粉都唔錯有openrice預約菜單真係抵食薄荷巧克力好味😋香蕉巧克力就一般,我麻麻地
fish & chips 正常發揮
幾鍾意d醬
如果係粗薯條就好啦
幼ge感覺一般般

意粉都唔錯
有openrice預約菜單
真係抵食

薄荷巧克力好味😋
香蕉巧克力就一般,我麻麻地
2021-09-06 53 浏览
《boardgame cafe時間》#旺角呢個時期想搵地方同三五知群hea吓,去boardgame cafe就岩曬🤪✅地方闊落,六日都可以坐勁耐✅boardgame都算齊全✅可以坐咁耐來講,野食價錢都算ok✅食物擺盤幾靚,份量亦幾多🙃野食偏濃味,叫左個明太子意粉🍝食落實在有啲鹹,食完要係咁飲水🤦🏻‍♀️同埋飲品都偏甜,記得一定要叫少甜,唔係GG.📌 孖啡 (旺角)旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
《boardgame cafe時間》#旺角

✅地方闊落,六日都可以坐勁耐
✅boardgame都算齊全
✅可以坐咁耐來講,野食價錢都算ok
✅食物擺盤幾靚,份量亦幾多

📌 孖啡 (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
2021-09-03 133 浏览
年輕時的回憶,就是一大班朋友一起玩咭game。疫情,確實少了朋友相聚的時光,難得朋友出來相聚,就想到孖啡好地方。一個食物味道同質素相當高,又可以食飽坐著閒談,也可以開懷地玩下咭game 懷念一下,確實是不錯的選擇。******************************多年沒來,孖啡地方大了很多,還有分會員場地。餐廳播著柔和音樂,坐著環境也舒適。此外,孖啡還有咭game, 供應,可以在場邊吃邊玩,和朋友相聚確實不錯的選擇。孖啡餐牌相對簡單,以飲品選擇最多,然後有小食和意粉為主,其次有set menu,包指定金額HKD38飲品,超額只需補錢,可以加錢享用餐湯或甜品,全日早餐都有供應,只是繁忙時間,每人最少要選一個餐食。餐廳場地都分區,所以坐位上都有鐘可以叫服務員點菜。下單不久,食飯也很快送上。全日早餐 HKD132,包括了煙三文魚、兵加腸、茄汁豆、炒蛋、薯餅、牛角酥和沙律,份量一點都不少。單是炒蛋,滑溜得來又香蛋味,薯餅又脆又香口。兵加腸就是香草腸,茄汁焗豆都不少,還有沙律菜配麻醬汁夠清新,牛肉酥又香牛油酥味,全部都配搭很滿足。龍蝦汁海鮮天使麵 HKD126,海鮮包括了魷魚圈、蝦仁和

龍蝦汁海鮮天使麵 HKD126,海鮮包括了魷魚圈、蝦仁和青口,海鮮味道也不錯,但整個天使麵加了洋葱龍蝦汁煮成,龍蝦醬汁香濃惹味,配上天使麵,更突出龍蝦汁鮮味。吃上一整碟天使麵,都能飽肚滿足。

特濃朱古力,跟餐只需另加HKD7,大大杯特濃朱古力,加了忌廉在頂,賣相很吸引,朱古力味道也不錯
玫瑰紅茶,跟餐只需另加HKD2,帶著紅粉紅粉色彩玫瑰紅茶,加了點椰果粒和玫瑰花粒,喝上口有著淡淡玫瑰香味,又不會很甜,又吃到椰果粒,都算不錯。

• 全日早餐
  • 龍蝦汁海鮮天使麵
2021-08-31 65 浏览
想同朋友食一餐好又唔洗急急腳咁走嘅餐廳,所以就去咗旺角嘅cafe食飯, openrice見到依間嘅評語唔錯,所以就上咗去。上到去就見到全層呢間餐廳嘅範圍,職員都好盡責做曬防疫措施先畀入去。入到去見到空間都好大,即使兩個人坐都有兩張大梳化,咁就可以好好咁享受呢一餐。見到佢哋都係西餐為主,我就揀咗一個軟殼蟹黑松露意粉($142),朋友就揀咗一個白酒香蒜意粉($108),套餐包埋一杯38蚊嘅嘢飲,我同朋友就分別加錢飲咗杯特濃朱古力沙冰同一杯女王沙冰,再加咗一碗龍蝦湯(+25)。喺等待期間見到佢哋都有一個大櫃裝住唔同嘅桌上遊戲,而我同朋友就揀咗拼字遊戲嚟玩,可以一邊玩遊戲一邊食飯,都覺得係一個幾好嘅享受。 玩咗大概五分鐘就有龍蝦湯,佢哋嘅龍蝦湯係比較creamy,雖然唔算好重龍蝦味,但都可以接受,邊飲邊繼續玩先。再玩多一陣主菜都上菜啦,朋友嘅白酒蜆肉意粉都好大份,而蜆數量都唔少,亦都冇沙,所以都食得好開心,意粉就好重夠蒜頭同埋白酒味,而我嘅黑松露意粉亦都好夠汁,每一條意粉都可以沾滿曬好惹味。而軟殼蟹就十分之脆身,食到最後都仍然可以有好香脆嘅口感,軟殼蟹嘅炸皮都唔會好厚,所以一直落去又有脆口嘅口

見到佢哋都係西餐為主,我就揀咗一個軟殼蟹黑松露意粉($142),朋友就揀咗一個白酒香蒜意粉($108),套餐包埋一杯38蚊嘅嘢飲,我同朋友就分別加錢飲咗杯特濃朱古力沙冰同一杯女王沙冰,再加咗一碗龍蝦湯(+25)。喺等待期間見到佢哋都有一個大櫃裝住唔同嘅桌上遊戲,而我同朋友就揀咗拼字遊戲嚟玩,可以一邊玩遊戲一邊食飯,都覺得係一個幾好嘅享受。 玩咗大概五分鐘就有龍蝦湯,佢哋嘅龍蝦湯係比較creamy,雖然唔算好重龍蝦味,但都可以接受,邊飲邊繼續玩先。再玩多一陣主菜都上菜啦,朋友嘅白酒蜆肉意粉都好大份,而蜆數量都唔少,亦都冇沙,所以都食得好開心,意粉就好重夠蒜頭同埋白酒味,而我嘅黑松露意粉亦都好夠汁,每一條意粉都可以沾滿曬好惹味。而軟殼蟹就十分之脆身,食到最後都仍然可以有好香脆嘅口感,軟殼蟹嘅炸皮都唔會好厚,所以一直落去又有脆口嘅口感都有濃厚嘅蟹肉。

最後講嘢飲,見到兩杯飲品都好大杯,都足夠成餐慢慢飲,朋友話朱古力沙冰都好濃味,而我杯女王就係由檸檬,士多啤梨同乳酪打成嘅沙冰,佢嘅忌廉上面都有玫瑰花,所以好靚,酸酸甜甜的口感都唔錯吖。玩board game嘅同時,店員都播住電視一齊睇奧運,令到成間餐廳氣氛更加好,下次都會再嚟呢度。
2021-08-03
$162.5 (晚餐)
2021-08-30 77 浏览
孖啡 Double Cafe☕️地址:旺角彌敦道577號高氏大樓4樓💛香蒜白酒煮蜆($108)蜆肉鮮味十足滲出微微酒香,大大粒好足料,蒜味香濃,好惹味😋🦀軟殼蟹黑松露意大利粉($142)Dinner set 性價比都幾高,種類都算多,軟殼蟹炸漿恰到好處,炸得好酥脆,同時內裏蟹鮮香味甜,咬開爆汁鮮甜,而且足料一大隻蟹,一啖蟹一啖黑松露意粉,口感層次分明。Dinner set($25)加配龍蝦湯🦞, 龍蝦湯質地好濃稠,好鮮好creamy ,加少少錢就飲到高質龍蝦湯好抵。($28)仲可加配蛋糕🍰Cheese cake 口感好smooth, 甜度正合我意,作為一餐最後飯後甜品做到畫龍點睛之用,令餐飯更完滿。環境都幾清幽,坐得幾舒服,侍應態度都好友善,同朋友傾心好地方
孖啡 Double Cafe☕️
地址:旺角彌敦道577號高氏大樓4樓💛

香蒜白酒煮蜆($108)
蜆肉鮮味十足滲出微微酒香,大大粒好足料,蒜味香濃,好惹味😋

🦀軟殼蟹黑松露意大利粉($142)

($28)仲可加配蛋糕🍰

今日去油麻地果欄買水果,回程時想找個地方歇歇腳,知道旺角油麻地一帶有很多樓上café,選了IG熱門打卡餐廳「孖啡」,窗邊的剪影很有感覺,味道、價錢和環境都不錯,下次經過會再來。吞拿魚天使麵🍜$66,吞拿魚份量頗多,味道鹹鹹地,天使麵口感很細滑,孖啡跟餐+$4,幾抵飲,原來是普通即磨咖啡,但賣相幾靚。三文魚烘飽$74,套餐包括麵包、薯條🍟和沙律🥗,蜜桃🍑梳打跟餐+$4,味道偏淡幾清新,薯條就乾了一點。芝士🧀蛋糕,是我最喜愛的甜品,跟餐只+$28,始終都是沒添加其他的原味最合我口味,享受原有的芝士風味💕

味道、價錢和環境都不錯,

下次經過會再來。

吞拿魚天使麵🍜$66,

吞拿魚份量頗多,味道鹹鹹地,天使麵口感很細滑,

孖啡跟餐+$4,幾抵飲,原來是普通即磨咖啡,但賣相幾靚。

三文魚烘飽$74,

套餐包括麵包、薯條🍟和沙律🥗,蜜桃🍑梳打跟餐+$4,
芝士蛋糕

味道偏淡幾清新,薯條就乾了一點。

芝士🧀蛋糕,

蜜桃梳打、孖啡
2021-08-12
  • 芝士吞拿魚天使麵
2021-08-24 1878 浏览
There is a little upstairs café hidden in one of the commercial buildings in the busiest district of Mongkok. The name of the café is Double café. The café is may look small, but it is actually rather large. Is perfect if you are going with a group of friends looking to hang out and chat there. The café offers a variety of different food, from light snacks to proper dinner. They also offer board games and playing cards for you to enjoy with your friends while you are enjoying your drinks or waiting for your food to arrive. So, we ordered 2 drinks and 2 dishes from the menu. We ordered the Bake Chop Fried Rice in Tomato sauce and BBQ ribs with fries. For drinks, we ordered iced honey green tea and fruit Tea. The rice was cooked really well, they actually use Japanese Pearl Rice for the fried rice, which was very nice and the sauce was evenly layout on top of the rice. The chops were full of flavor and tasted really good. The BBQ ribs were also great, it wasn’t dry at all. Full of BBQ sauce, evenly put and the fries were perfectly seasoned, not too salty. Overall, the café is great if you want to hang out with friends and to have lunch or dinner in the process.
2021-08-19
2021-08-22 110 浏览
來到食店林立的旺角,有時其實想揾一間坐得舒適,食物質素又幾好嘅餐廳,真係不容易。但來到了人氣很高的孖啡後,就知道了找對了地方。我同朋友分別點左兩個午餐,分別是:凱撒沙律新鮮的羅馬生菜,洒上大量的芝士碎麵包及煙肉碎,感覺很清新。香蒜白酒蜆肉意大利粉意粉上面勁多蒜頭,好香。而且上面有很多蜆肉。最重要是沒有沙。水牛城雞翼(另加)塗滿了水牛城醬,味道酸酸辣辣,非常開胃,濃郁強烈,如果鍾意食水牛城雞翼嘅我,一定強烈推薦。餐飲點了魔術師(玫瑰,青蘋果汁)及香蕉咖啡香蕉咖啡賣相不錯!飲落有濃郁的香蕉味,值得推介。這裡坐得舒服,價錢又合理,食物也好味,值得下次同朋友行累時,上來食嘢飲嘢hea的地方。

我同朋友分別點左兩個午餐,分別是:

凱撒沙律

新鮮的羅馬生菜,洒上大量的芝士碎麵包及煙肉碎,感覺很清新。

香蒜白酒蜆肉意大利粉

水牛城雞翼(另加)

餐飲點了魔術師(玫瑰,青蘋果汁)及香蕉咖啡
香蕉咖啡賣相不錯!飲落有濃郁的香蕉味,值得推介。

香蒜白汁蜆肉意大利粉
水牛城雞翼
香蕉咖啡
  • 香蒜白酒蜆意大利粉
2021-08-21 74 浏览
依間cafe其實成日都係旺角見到,已經想試好耐,今日終於有機會去試🤤🤤。同朋友一齊去食晚飯,所以都係一坐低就叫嘢食先。佢都好多選擇下,但我都係叫咗我最鍾意食嘅Carbonara。老實講,我對cafe嘅嘢食唔大expectation,但依間cafe俾到驚喜我。佢嗰carbonara我覺得係幾好食先,份量都幾夠,食落夠Creamy,可惜嘅係冇煙肉🥺。跟住重叫咗嗰黑松露薯條,依個又係好正🤤🤤。佢唔係普通炸薯條,佢係扭扭薯條style嘅味道同質感🤤🤤🤤🤤🤤。加埋佢個黑松露沙律醬,真係冇得輸。一個唔小心就清哂啲薯條☺️。跟餐重有一個餐飲,我就叫咗嗰Earl Grey,不過就普普通通啦🤣🤣。我覺得間Cafe嘅location幾方便,地方夠大又好坐。最緊要係啲staff都好好客。

2021-08-20 55 浏览
☕️☕️孖啡☕️☕️.🐟煙三文魚意大利烘飽🇮🇹個包烘到好脆身 而且一啲都唔硬🥪所以好易就可以切開🍴個包有好幾層 有好多生菜同蕃茄 🍅而且佢地都好新鮮🥬煙三文魚好夠味 所以食落一啲都唔淡😻整個包好足料 啲醬都幾多 口感幾豐富同濕潤💦沙津菜都幾新鮮 薯條亦焗到好脆 🍟食落有啲熟悉嘅味道🤣💰$74.🍅鮮茄焗豬扒飯🍚豬扒有咬口 唔會好似一般連鎖店整到太諗 😆冇哂本身嘅肉味 塊豬扒都有厚度同幾大塊😋鍾意豬扒飯嘅人應該會滿足🥰佢嘅飯亦粗整到粒粒分明 唔會太乾同濕👍🏻焗到好香 而且有拉絲嘅效果 🧀成個飯食完都幾開胃同滿足🤪💰$76.🤴🏻教皇👑 💰跟餐加$10佢係生薑蜜加玫瑰 薑味啱啱好~飲完會好滋潤🍯.特濃朱古力💰跟餐加$7.我同朋友都坐得好舒服~.回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌘
☕️☕️孖啡☕️☕️
焗到好香 而且有拉絲嘅效果 🧀
成個飯食完都幾開胃同滿足🤪
💰$76
🤴🏻教皇👑 💰跟餐加$10
佢係生薑蜜加玫瑰 薑味啱啱好~
飲完會好滋潤🍯
特濃朱古力💰跟餐加$7
我同朋友都坐得好舒服~

回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌘
• 孖 啡 •🐿卡里又發掘樓上Cafe啦 今次係近油麻地既孖啡Cafe環境整整齊齊 地方大 而且有大量長梳化 有埋boardgame可以玩 幾適合一大班人gathering又就黎到ocamp季節 一齊睇下啲野好唔好食先啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و-🍝香蒜白酒蜆意大利粉 💰$108上枱時已經聞到好香既香蒜白酒味 蜆既份量都好多經典不敗既意大利粉配搭 緊係好食啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-🦞龍蝦汁海鮮天使麵 💰$126天使麵既麵質比較幼 感覺上會比較掛汁海鮮有青口、蝦、魷魚 好豐富既感覺雖然龍蝦汁都算濃味 但我希望更濃味(重口味人仕)-🍫朱古力心太軟雪糕 𝚂𝙴𝚃 (+💰$35)蛋糕焗得啱啱好 好流心感覺 外脆內軟 ψ(`∇´)ψ熱辣辣既蛋糕配上雲尼拿雪糕 冰火交融既口感- 晚市套餐會包一杯💰$38飲品 可以補差價💰$38飲品可以揀水果味既紅茶/綠茶呢間餐廳有塔羅命名既特飲 望落好吸引-🍓塔—士多啤梨鮮打沙冰 𝚂𝙴𝚃 (+💰$14)🍑星星—蜜桃鮮打沙冰 𝚂𝙴𝚃 (+💰$14)兩款都係用新鮮水果打出黎既沙冰 所以飲落唔會好假尤其是最怕食士多啤梨味既附屬產品 怕食到陣藥水味呢兩杯飲落都有驚喜 而且沙冰飲落好綿滑 好

• 孖 啡 •
🐿
卡里又發掘樓上Cafe啦 今次係近油麻地既孖啡
Cafe環境整整齊齊 地方大 而且有大量長梳化

🍝香蒜白酒蜆意大利粉 💰$108
上枱時已經聞到好香既香蒜白酒味 蜆既份量都好多
經典不敗既意大利粉配搭 緊係好食啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🦞龍蝦汁海鮮天使麵 💰$126
天使麵既麵質比較幼 感覺上會比較掛汁
海鮮有青口、蝦、魷魚 好豐富既感覺
雖然龍蝦汁都算濃味 但我希望更濃味(重口味人仕)
朱古力心太軟雪糕

🍫朱古力心太軟雪糕 𝚂𝙴𝚃 (+💰$35)
蛋糕焗得啱啱好 好流心感覺 外脆內軟 ψ(`∇´)ψ
熱辣辣既蛋糕配上雲尼拿雪糕 冰火交融既口感
晚市套餐會包一杯💰$38飲品 可以補差價
💰$38飲品可以揀水果味既紅茶/綠茶
呢間餐廳有塔羅命名既特飲 望落好吸引
塔—士多啤梨鮮打沙冰

🍓塔—士多啤梨鮮打沙冰 𝚂𝙴𝚃 (+💰$14)
星星—蜜桃鮮打沙冰
🍑星星—蜜桃鮮打沙冰 𝚂𝙴𝚃 (+💰$14)
兩款都係用新鮮水果打出黎既沙冰 所以飲落唔會好假
尤其是最怕食士多啤梨味既附屬產品 怕食到陣藥水味
呢兩杯飲落都有驚喜 而且沙冰飲落好綿滑 好似飲緊雪糕咁
同埋份量都唔細 仲高過我隻手掌 十分足料 推薦喔

📍旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
星星—蜜桃鮮打沙冰
2021-08-19 68 浏览
上次去完cafe玩之後有點意猶未盡所以今次又搵間cafe呢間網絡人氣都幾高環境睇落又舒服所以要去試下先—————————————————————大廈成層都屬於Cafe所以好闊落cafe都係食西餐多當日就叫左兩個set dinner香蒜白酒汁大蜆意粉好濃郁嘅蒜頭味仔細聞仲有一陣微微嘅白酒香蜆嘅份量都算多吸左汁仲更加鮮味個香蒜白酒蜆意粉本身喺中島食架點知👨🏽見到本體用卡邦尼換走左🤷🏻‍♀️好彩卡邦尼意粉中島都鍾意食如果唔係會想殺左佢🤣濃厚忌廉均勻分佈每條意粉加上煙肉嘅咸香令意粉層次提升難得cafe食到咁有心機嘅菜式另外唔少得當然仲有Cafe嘅飲品啦好多都係出面餐廳無要cafe先有命運之輪 <- 估到咩黎?😂其實係新鮮士多啤梨加新鮮香橙再加梳打一聽都知係冇得輸既組合果然一飲就覺得好清新 甜度適中解渴消滯仲有淡淡果香味奶昔類都係cafe招牌飲品士多啤梨奶昔一啲都唔過甜有得似食緊士多啤梨牛奶糖但唔會飲完甜到要飲水👍🏻最後黎個心太軟做結尾微暖嘅心太軟切開就流出濃厚嘅朱古力漿好邪惡呀不過中島掛住玩搞到雪糕溶曬🤣—————————————————————⚫︎ 卡邦尼煙肉意粉 $102⚫︎ 香蒜白酒蜆
上次去完cafe玩之後

⚫︎ 士多啤梨奶昔 +$14

⚫︎ 朱古力心太軟 +$35
2021-08-01
2021-08-18 92 浏览
樓上cafe簡直就係最好嘅打躉地方,因為🈶️🉐️食又🈶️🉐️飲,仲🉑以同朋友玩埋Broad Game都唔會趕你走😆位於旺角彌敦道大街嘅《孖啡》,地點真係幾方便👍🏼今次我哋就輕輕食,點左2⃣️個小食,沙律套餐、2⃣️杯飲品同湯。蒜香雞翼外皮炸🉐️香脆而內裏肉質依然嫩滑。加上香口嘅炸蒜🧄食落好惹味。凱撒沙律套餐包一杯飲品,可再加錢加配龍蝦湯。新鮮沙律菜加上香濃沙律汁同芝士片,感覺好清新。龍蝦湯份量好足,味道偏甜,口感順滑。飲品方面補差價點左一杯顏色好靚但係唔伏嘅特飲。呢杯「節制」其實係西柚加菠蘿汁,味道唔錯。黑松露醬薯條🍟一定無得會輸啦😜香脆薯條同黑松露醬簡直係絕配😋

位於旺角彌敦道大街嘅《孖啡》,地點真係幾方便👍🏼

凱撒沙律

龍蝦湯份量好足,味道偏甜,口感順滑。

節制

節制
2021-08-18 93 浏览
喺旺角行完街就去搵嘢食🍽諗住🉑以坐得耐少少月舒服啲,我哋一行2大2細就決定去樓上Cafe食飯兼hea下😆軟殼蟹黑松露意大利粉賣相都幾靚,麵上面放咗隻炸得幾鬆脆嘅原隻軟殼蟹。黑松露忌廉汁好creamy,足以掛喺每一條意大利麵上面🍝凱撒沙律🥗新鮮蔬菜🥬上有脆卜卜嘅麵包粒同芝士片,口感豐富又清新。香脆可口嘅蒜香雞翼非常受兩個小朋友嘅歡迎😍外皮炸得香脆而唔乾,雞肉入味又嫩滑😋仲有小朋友最愛嘅薯條🍟配埋黑松露醬嚟食更加好味🤤加錢加配嘅龍蝦湯都幾大碗,幾creamy。喺Cafe飲品就必點啦😂味道唔會似藥水,都幾好飲☺️

黑松露醬炸薯條

仲有小朋友最愛嘅薯條🍟配埋黑松露醬嚟食更加好味🤤

加錢加配嘅龍蝦湯都幾大碗,幾creamy。
龍蝦湯

喺Cafe飲品就必點啦😂味道唔會似藥水,都幾好飲☺️

黑松露醬炸薯條
2021-08-17 130 浏览
與年青人在樓上「孖啡」用膳,有閒情可以玩玩棋盤遊戲,有多款可供選擇,如果沒有興趣玩棋盤遊戲,用餐聊天也是一個好地方,我自然屬於後者了,我與家中年青人在悠閒空間享用晚餐,共聚天倫。我們的晚餐:龍蝦汁海鮮天使麵&戰車與炸魚薯條&藍莓乳酪。龍蝦汁海鮮天使麵,青口、鮮魷、鮮蝦、沙律菜舖得滿滿的,幾款海鮮都爽口,與龍蝦汁伴天使麵吃,清淡中味道却不錯。炸魚薯條,一道源自英國的熱食,可以是小吃也可以是主食,今晚的炸魚薯條是主食,帶給我們熱騰騰兼脆卜卜的口感,脆漿包裹是滑溜溜的雪白魚肉,蠻可口!家人的特飲是塔羅:戰車(可樂、雲呢嗱雪糕),Cafe主打特飲,每位客人最低消費一杯飲品,這裏塔羅特飲款式有十多款,此外還有咖啡、朱古力、奶昔、乳酪、特飲,五大系列的特飲,養生花茶系列選擇也不少,飲品款式之多,有目不暇給之感!我的藍莓奶昔,抗氧化兼滋潤皮膚又飽肚,卡路里不高,味道合心意。

我們的晚餐:龍蝦汁海鮮天使麵&戰車與炸魚薯條&藍莓乳酪。

塔羅特飲:戰車

藍莓奶昔