2023-02-06 192 浏览
位置旺角鬧市的cafe,地點方便易搵,環境夠大又舒適,枱櫈都特大,可以邊食野邊玩board games ,空間感大。board games可以係呢個位選擇及取回座位玩。晚市套餐有10款選擇,價錢$114-162,包$38之內的飲品,也可散點主食、小食、飲品、甜品等。明太子海蝦意大利粉 $148賣相吸引,有7-8隻蝦,雪白又大隻,肉質扎實好爽彈,意粉煮得剛剛好,保持彈性有咬口,掛滿醬汁好濃郁順滑,creamy有奶味,明太子微辣好開胃,令醬汁有千島醬的風味。鮮茄焗豬扒飯 $134份量都好夠,大大塊豬扒,已細心地切好,加鮮茄同芝士焗至金黃色,好香好惹味,有香濃芝士味,豬扒厚切有肉感,入口鬆化唔乾,焗飯係炒飯底,加左蛋特別香口。力量(士多啤梨、菠蘿梳打)有鮮士多啤梨蓉,加菠蘿及梳打調製成,入口有果香,清甜爽口好冰凍,仲有椰果條增加咬口,甜度剛好。香蕉奶昔好細滑香甜,香蕉味濃郁,甜思思又有奶香,用料都足,其他口味應該都正。

board games可以係呢個位選擇及取回座位玩。

明太子海蝦意大利粉 $148

鮮茄焗豬扒飯 $134

力量(士多啤梨、菠蘿梳打)

香蕉奶昔
2023-02-01
2023-02-03 107 浏览
同朋友行到攰攰地,搵咗間幾舒服嘅cafe 坐低,食個lunch,吹下水╰☆鮮茄焗豬扒飯 $86豬扒厚身而且切咗一件件,啱晒我呢個懶人🫢 豬扒入口鬆軟,面頭有大量鮮甜嘅蕃茄汁,加上滿滿芝士,而且個飯底整得唔錯,好味😋╰☆全日早餐 $98食西餐見到有ADB就一定必叫,貪佢夠豐富,乜都有啲,唔使諗🤣呢款有煙三文魚、薯餅、德國腸、茄汁焗豆、炒蛋、沙律、牛角酥 ╰☆芝士蛋糕+$28估唔到跟餐加$28有咁大件,芝士味香濃,但食落唔會好漏╰☆朱古力心太軟雪糕 +$38心太軟焗得唔錯,亦都有流心效果,配埋個雲呢拿雪糕,大滿足╰☆花茶玫瑰花,洋甘菊 +$18入口甘甜,清新芳香Oreo 奶昔 +$18奶昔香濃滑順,入面有碎碎嘅Oreo,口感豐富

╰☆鮮茄焗豬扒飯 $86

╰☆全日早餐 $98

╰☆芝士蛋糕+$28
估唔到跟餐加$28有咁大件,芝士味香濃,但食落唔會好漏

╰☆朱古力心太軟雪糕 +$38
心太軟焗得唔錯,亦都有流心效果,配埋個雲呢拿雪糕,大滿足

╰☆花茶
玫瑰花,洋甘菊 +$18
入口甘甜,清新芳香

Oreo 奶昔 +$18
奶昔香濃滑順,入面有碎碎嘅Oreo,口感豐富
2023-02-02 69 浏览
油麻地旺角都幾多樓上餐廳cafe, 今次就去了孖啡!有個賀年新春套餐,還可以on top加item,包括湯,蛋糕等。香蒜白酒蜆意大利粉,蜆肉份量幾足料,蜆肉都幾飽滿幾鮮味又無沙!意粉質地有質感唔會淋哂,味道好入味好香既白酒香,清新得黎幾惹味,夾雜住蒜片份外優香。鮮茄焗豬扒飯即叫即整夠熱辣辣!茄膏茄醬調味得幾好,還有大量芝作做到拉絲效果!味道帶茄酸又幾creamy, 炒飯底更加香口!豬扒鬆化又幾夠juicy.另外餐飲可以唔使加錢 order$38既餐飲,柑桔綠茶味道清爽,唔會太甜!

2023-02-01 90 浏览
嚟旺角想搵個地方休休閒閒咁食一餐同朋友揀咗呢間人気高企嘅Cafe除咗傾計食飯,仲有好多Board Game玩✨鮮茄焗豬扒飯即叫即焗嘅豬扒飯,熱辣辣加入新鮮蕃茄,茄醬夠多,同飯嘅比例恰好豬扒軟腍,面層仲有大量芝士✨全日早餐最鍾意All Day Breakfast, 乜都有啲炒蛋好滑好Creamy, 煙三文魚唔會太鹹配埋脆卜卜薯餅 同酥脆牛角包,一次過滿足哂✨玫瑰花茶嚟Cafe必飲花茶,小蠟燭煲住暖笠笠女生們最愛,可以抗老化,又幫助到入眠✨OREO奶昔幼滑嘅奶昔加入Oreo餅乾,面層仲有忌廉,好睇又好味午餐有優惠價可以加埋甜品✨芝士蛋糕都幾大件,香濃細滑,停不了口✨朱古力心太軟心太軟好香呀,切開裡面朱古力醬湧出加埋呍呢拿雪糕,可以中超一下甜度
嚟旺角想搵個地方休休閒閒咁食一餐

同朋友揀咗呢間人気高企嘅Cafe
除咗傾計食飯,仲有好多Board Game玩

✨鮮茄焗豬扒飯

即叫即焗嘅豬扒飯,熱辣辣
加入新鮮蕃茄,茄醬夠多,同飯嘅比例恰好
豬扒軟腍,面層仲有大量芝士

✨全日早餐

最鍾意All Day Breakfast, 乜都有啲
炒蛋好滑好Creamy, 煙三文魚唔會太鹹

配埋脆卜卜薯餅 同酥脆牛角包,一次過滿足哂

✨玫瑰花茶
嚟Cafe必飲花茶,小蠟燭煲住暖笠笠
女生們最愛,可以抗老化,又幫助到入眠

✨OREO奶昔
幼滑嘅奶昔加入Oreo餅乾,
面層仲有忌廉,好睇又好味
午餐有優惠價可以加埋甜品

✨芝士蛋糕

都幾大件,香濃細滑,停不了口

✨朱古力心太軟

心太軟好香呀,切開裡面朱古力醬湧出
加埋呍呢拿雪糕,可以中超一下甜度
2023-02-01
午餐
  • 芝士蛋糕
  • 心太軟
  • 全日早餐
📸 孖啡好有回憶既boardgame cafe記得對上一次黎係ocamp迎新😂包咗場唱k玩game仲有到會見放假無地方去諗住睇吓仲有冇得玩boardgame點估到原來孖啡仲屹立不倒!上到去既時間係tea time有下午茶餐牌架⚠️包一杯$38或以下既飲品 可補差價叫其他見唔算太肚餓就叫咗兩款甜品try try🍴心太軟 $62💛9/10真係好有驚喜本來都預咗咁平 整出黎實唔識流心點知竟然流得好澎湃😂整體上唔會太甜太膩 朱古力味又唔太苦仲配咗雲尼拿雪糕🍦🍴芝士蛋糕 $56無咩特別 正正常常咁後尾唔夠飽仲單點咗黑松露薯條同埋芝士條不過芝士條無貨 變咗一口芝士黑松露薯條幾好食 夠粗身同夠薯仔味如果黑松露醬多啲就好🥹🥹 唔夠沾啊🥤薰衣草茉莉花檸檬馬鞭草用玻璃茶壺裝住 仲配隻細玻璃杯拎黎打卡都無問題飲落馬鞭草味都幾重架👉🏻 有舒緩頭痛 殺菌作用🥤女祭師以塔羅牌為主題既12款signature之一👉🏻玫瑰 士多啤梨梳打面頭撒上玫瑰花瓣 都幾香玫瑰味士多啤梨梳打有啲果肉同蒟蒻
📸 孖啡
好有回憶既boardgame cafe
記得對上一次黎係ocamp迎新😂
包咗場唱k玩game仲有到會

見放假無地方去
諗住睇吓仲有冇得玩boardgame
點估到原來孖啡仲屹立不倒!

上到去既時間係tea time

2023-01-15
  • 心太軟
  • 黑松露薯條
2023-01-18 172 浏览
最近天氣都急轉寒冷,個人都凍到呆呆地,臨近新年,好想去啲人多嘅地方一齊熱鬧下有種溫暖嘅感覺,於是就約埋我既好閨蜜出嚟寒暄下。閨密就揀咗呢間double cafe餐廳嚟食嘢,因為呢間餐廳嘅位置就喺旺角同油麻地嘅地鐵站交界,而且又喺樓上地方又大,仲有電視睇。今晚我哋慢慢傾下偈食下嘢都叫咗唔少嘅嘢食,有凱撒沙律,明太子海鮮意大利粉,BBQ豬肋排,三文魚牛角包。特色飲品叫左朱古力奶昔和芒果乳酪。仲有套餐+$38有心太軟雪糕,同cheese cake。~我自己就比較鐘意佢啲特色飲品,甜度適中之外,口感又幾滑溜,仲有,呢度仲可以藉啲board game玩,可以大家一齊成班朋友聚會都ok,好適合兩三個知己或者一大班朋友黎~
閨密就揀咗呢間double cafe餐廳嚟食嘢,

2023-01-17 84 浏览
經歷過漫長嘅疫情,睇黎今年應該終於係會完結啦掛,不過我都係唔理,今日一於收工約埋個好友出嚟聚一聚下先。今日我哋大家都係油尖旺呢邊收工,所以我哋就約咗上去double cafe慢慢歎下食下野傾下計,呢間咖啡室嘅位置好方便不論喺油麻地站或者旺角站出閘行過嚟都唔使五分鐘,而且喺樓上全層既,位置多之餘又闊落。我哋今日叫咗好多嘢食,有主菜啦,小食啦同埋甜品,食物都好啱我哋嘅口味,我最欣賞嘅就係個甜品心太軟,即叫即整一,入面行下流心朱古力真係好味。

2023-01-17
一班朋友約出嚟聚會,除咗飲飲食食,去玩多boardgame 都係一個好嘅選擇,因為有得玩有得食~解壓又開心。呢間 「孖啡」由中學開始幫襯咗好多次,可謂又細食到大😹都幾鍾意昏暗氣氛,燈光令人舒適。而且距離地鐵站都好近,好夠方便!🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🌱 牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $132有驚喜的菜品 不會太多芝士同太CREAMY! 帆立貝有三大隻 隻隻飽滿有嚼勁 也透出陣陣牛肝菌的甜香幾好食!🌱 香蒜白酒蜆意大利粉 $112意粉份量夠多!有別於西餐料理的油膩這道白酒意粉味道清 但不單調蜆肉粒粒鮮甜又夠多全餐最好食🌱特式拼盤$83有雞翼、春卷、咖喱角、洋蔥圈等等啱曬貪心既我~味道都幾好喔 雖然係油炸 但食得出唔係千年油最鍾意咖哩角 皮脆輕盈!🌱 薰衣草/茉莉花/檸檬馬鞭草花茶 $56 🌱朱古力奶昔$52花茶:養生好選擇 可改善失眠和頭痛安定情緒 入口解膩舒適朱古力奶昔:味道香濃 仲擠有忌廉 賣相吸精

🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄🍄
🌱 牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $132
有驚喜的菜品
不會太多芝士同太CREAMY!
帆立貝有三大隻 隻隻飽滿

這道白酒意粉味道清 但不單調
蜆肉粒粒鮮甜又夠多
全餐最好食

🌱特式拼盤$83
有雞翼、春卷、咖喱角、洋蔥圈等等
啱曬貪心既我~
味道都幾好喔 雖然係油炸
但食得出唔係千年油
最鍾意咖哩角 皮脆輕盈!

🌱 薰衣草/茉莉花/檸檬馬鞭草花茶 $56
🌱朱古力奶昔$52
花茶:養生好選擇 可改善失眠和頭痛
安定情緒 入口解膩舒適
朱古力奶昔:味道香濃 仲擠有忌廉 賣相吸精
夜晚黎到旺角想搵個靜靜地既cafe坐下傾計,朋友介紹左呢間cafe。孖啡定價親民,食物質素唔錯,人均百幾蚊係旺角食到set dinner,CP值唔錯✅Cafe環境好大間,佔地3000呎,好有空間感。梳化座位夠寬敞,燈光微暗幾有氣氛,坐得舒服。Cafe當然唔少得boardgames啦,適合一大班朋友過黎relax下😍♢ 𝑺𝒐𝒇𝒕 𝑺𝒉𝒆𝒍𝒍 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 𝑻𝒓𝒖𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 $142軟殻蟹黑松露意粉 • 平時我好鍾意食軟殼蟹,呢個好食必試!軟殼蟹大隻多肉,炸得金黃香脆,非常香口。意粉好香黑松露味,仲加左唔同既色椒調味,口感豐富creamy。♢ 𝑺𝒉𝒓𝒊𝒎𝒑𝒔 𝑺𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑪𝒐𝒅 𝑹𝒐𝒆 $128明太子海蝦意粉 • 大量明太子醬絕不手軟,少少香辣味道好惹味!海蝦都有6件,爽口彈牙,幾有誠意!♢ 朱古力心太軟雪糕 +$35同朋友黎個sweet time先~心太軟焗得外脆內軟,切落去澎湃既朱古力流出黎,流心效果打卡一流!仲有大大球雲呢拿雪糕,非常滿足呀!♢ 節制 (西柚菠蘿汁)孖啡既塔羅特飲用塔羅牌命名,幾特別~ 呢杯「節制」好有

♢ 朱古力心太軟雪糕 +$35

♢ 節制 (西柚菠蘿汁)
孖啡既塔羅特飲用塔羅牌命名,幾特別~ 呢杯「節制」好有亞熱帶風情,雖然藍藍地色睇落好怪,但係飲落係好濃果香味,西柚 x 菠蘿絕配!

♢ 特濃朱古力
朱古力味夠濃郁,上面仲加左好多忌廉,大大杯好抵飲!

2023-01-10 107 浏览
到訪cafe通常都不會expect有太多的美食,桌遊就是桌遊,想不到double cafe的食物也不錯喔環境感覺挺閒靜舒適的,坐著就會覺得神經放鬆了服務相當有水準, 禮貌周到食物平均以上鮮茄焗豬扒飯$114(套餐配飲品)雖然價格不便宜,但以Cafe來說質素相當不錯,豬扒沒有用鬆肉粉,有厚度有咬口而且帶豬肉香,酸酸甜甜的茄膏很吊胃口,加上鋪滿了芝士,而且下面還是炒飯底!相當不俗!水牛城雞翼$58雞翼有足足六隻,體積龐大,酸酸辣辣而且多肉汁,口味比想像中出色,價格算是合理意式番茄肉丸$78份量頗大,口感彈牙,番茄醬酸酸甜甜相當開胃,還有少量洋蔥🧅,性價比還是不錯的想玩桌遊又不想吃垃圾食物,這裏是不錯的選擇,起碼食物不油膩而且有一定質素,味道也不錯

感覺挺閒靜舒適的,坐著就會覺得神經放鬆了

相當有水準, 禮貌周到

食物
平均以上

鮮茄焗豬扒飯$114(套餐配飲品)

水牛城雞翼$58

意式番茄肉丸$78

2023-01-10 74 浏览
DOUBLE CAFE旺角彌敦道577號高氏大樓4樓4/F, Ko's House, 577 Nathan Road, Mong Kok沙發位很舒服的樓上CAFÉ, 同朋友來傾偈食下野,是有助減壓的, 香港人工作忙壓力大, 要好好舒壓。SET包括一杯$38 以下價錢的飲品, 也可以補差價點任何飲品都OK, 幾靈活的。 $114 鮮茄焗豬扒飯, 由細個讀書時, 鮮茄焗豬扒飯已是我午餐架最愛, 鮮茄令到個汁更實在, 又有鮮茄肉, 而豬扒是無骨,就咁用個汁撈飯已極之好吃。$112 香蒜白酒蜆肉意粉,蒜香加白酒,完美。$38 加了朱古力心太軟雪糕,冰火兩重,邪惡之極呢!呢度地方幾大的,又唔會好嘈, 有時去樓上CAFÉ 最怕有其他客人玩太高興HIGH 了, 聲音都HIGH了會幾影響。
DOUBLE CAFE
旺角彌敦道577號高氏大樓4樓

$112 香蒜白酒蜆肉意粉,蒜香加白酒,完美。

$38 加了朱古力心太軟雪糕,冰火兩重,邪惡之極呢!

2023-01-06 101 浏览
又到左試新餐廳嘅時侯,今次專登搵間餐廳同朋友慶祝生日,咁就搵到依間位於旺角嘅《孖啡》,預先問左甜品可以寫名,咁就唔洗到時手忙腳亂。入到去發現原來仲有boardgame提供,咁就可以慢慢食,食完又再玩。65°C溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利粉 $118出面食開嘅溫泉蛋多數係流心狀,咁佢哋嘅65°C溫泉蛋就半液體狀,好適合撈飯一齊食。再加入預先炒香嘅煙肉同埋香濃嘅白汁,好惹味。芝士焗吞拿魚天使麵 $98我自己就本身都好鍾意食天使麵,因為麵質比較幼細,食落又好彈牙。依款落左好多芝士,切開嘅時候就見到長長嘅拉絲,加上肉厚嘅吞拿魚肉,香濃又鮮味。軟殼蟹黑松露意大利粉 $142軟殼蟹係我成日叫嘅配搭,炸得香脆又冇骨,好適合好似我咁懶嘅人。黑松露係味道嘅主調,creamy又濃郁。牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $132牛肝菌醬香濃又甘甜,被軟硬適中嘅意大利飯完全吸收,米粒煙煙韌韌。帆立貝肉厚又大隻,同野菌都好夾。另外佢你嘅人品都好有特色,鍾意玩塔羅牌嘅朋友就一定要叫。我就試咗女皇同埋月亮。女皇就係用咗玫瑰、檸檬同埋乳酪沙冰。而月亮其實係荔枝同埋菠蘿梳打沙冰。仲有好多款特色嘅特飲,好似係榛子朱古力同埋Oreo奶昔。

65°C溫泉蛋卡邦尼煙肉意大利粉 $118

芝士焗吞拿魚天使麵 $98

軟殼蟹黑松露意大利粉 $142

牛肝菌帆立貝野菌意大利飯 $132

孖啡 (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓4樓
2023-01-06 45 浏览
同朋友收工喺附近搵嘢食 又想坐得舒舒服服傾吓計就search到呢一間 環境係給旺中帶靜咁 4樓樓上鋪坐得舒服又唔會聽到樓下行人嘅聲同朋友一人一個set dinner 第一個嗌左個經典既溫泉蛋卡邦尼意粉🍝 意粉質地比較淋 但仍然保持一點爽彈既口感 掛到汁所以食落口唔乾 口感同味道係屬於偏向香港人既~另一個我哋嗌咗黑松露軟殼蟹意粉🍝上黎個賣相都幾靚仔 麵條同上一個一樣咁 不過佢嘅味道會再濃d 軟殼蟹都炸得幾好 蟹🦀️身亦都保持少少水份唔係成隻炸到乾晒既 配埋半碟嘅青紅辣椒🌶️帶到爽脆既口感隨時先我哋加咗一個餐湯share 今日嘅餐湯係龍蝦湯 味道正常同比較杰身少少 另外野飲杯Ice Cappuccino 都好正常題外話呢間餐廳係有Boardgame可以借 有興趣嘅朋友可以試一試

隨時先我哋加咗一個餐湯share

2022-12-20 154 浏览
今日同朋友去旺角食飯,朋友仔話食過double cafe 好好食,而且價錢平平地,又近地鐵站2個女仔食得吾多,叫左一個set +小食All day breakfast 腸仔皮好脆,沙油,蛋好滑,牛角包好酥脆龍蝦湯+$25個湯好香好濃,好creamy 小食三文魚牛角包,三文魚好多好大塊,牛角包好香,暖暖地,烘得好脆薄荷朱古力薄荷味好香,朱古力又夠濃,配搭得好好心太軟雪糕+$38外脆內軟,朱古力好濃,好流心,連個雪糕都好香滑,又吾會太硬

2個女仔食得吾多,叫左一個set +小食

All day breakfast
腸仔皮好脆,沙油,蛋好滑,牛角包好酥脆

龍蝦湯+$25
個湯好香好濃,好creamy

小食

薄荷朱古力
薄荷味好香,朱古力又夠濃,配搭得好好

心太軟雪糕+$38
外脆內軟,朱古力好濃,好流心,連個雪糕都好香滑,又吾會太硬
2022-12-19 101 浏览
今次黎到主打西式風格嘅double cafe唔單止好食😋仲有card game同board game玩 今次我同朋友就揀咗😍:黑松露野菌意大利飯 $122意大利飯同菇好入味,配合埋芝士同松露,簡直係perfect🤪香蒜白酒蜆意大利粉 $108好香蒜味嘅意大利粉,每一啖都有蜆,好乾淨唔會有沙🤩脆炸軟殼蟹漢 $138首先份量係必須要讚嘅,超級大隻,兩個人分都冇問題,仲要好多膏,簡直係鍾意食蟹嘅人嘅首選🦀特色拼盤 $83啲炸野全部都好脆,但食落絕對唔會油膩😳
今次黎到主打西式風格嘅double cafe

唔單止好食😋仲有card game同board game玩

今次我同朋友就揀咗😍:

黑松露野菌意大利飯 $122

香蒜白酒蜆意大利粉 $108
好香蒜味嘅意大利粉,每一啖都有蜆,好乾淨唔會有沙🤩

脆炸軟殼蟹漢 $138

特色拼盤 $83
啲炸野全部都好脆,但食落絕對唔會油膩😳