2010-12-08 27 浏览
原味很有小時候的味道呀!夠雞蛋香,外薄脆內濕軟, 不宜久放.跟其他店比起來,個人覺得利x記太脆,而第一x就冇肉食又唔夠香甜其他味道無打算試,因為價錢...度度都咁貴啦買籌都係一個公平同唔怕長龍阻街的方法,好彩我中午去無乜人.
其他味道無打算試,因為價錢...度度都咁貴啦

買籌都係一個公平同唔怕長龍阻街的方法,好彩我中午去無乜人.
2010-12-06
2010-12-01 15 浏览
剛食完漢堡, 但見此雞蛋仔頗出名, 必須一試. 買了原咪雞蛋仔, 拿了號碼牌, 等了大概15分鐘, 新鮮熱辣的雞蛋仔出爐. 用手一"meet", 非常脆, 一放入口, 鬆脆外殼加柔軟內涵, 充滿蛋香, 令人情不自禁不停將雞蛋仔一粒一粒放入口裏. 但要注意, 它是會"界"口的. 下次必定再試其他味道. 相信從此以後對雞蛋仔的要求更高了.
下次必定再試其他味道. 相信從此以後對雞蛋仔的要求更高了.

2010-11-12
15 分钟 (外卖自取)
  • 原味雞蛋仔
2010-11-22 14 浏览
WOW!!! The 雞蛋仔 is absolutely the BEST I ever had! I probably had close to 10 雞蛋仔 this month. I just can't stay away from it (have to stop by whenever I pass by). The 雞蛋仔 is crispy and soft. While waiting for the 雞蛋仔, you can also enjoy the enticing smell!
2010-11-19
2010-11-15 6 浏览
其實一早就想寫哩間食評, 不過都係懶既原固, 攪到都唔知今次係第幾次食先黎寫食評等本身以為星期日黎唔駛等, 點知好似重多人個平時咁既?果然利害!幸好有牌仔, 應該冇攪錯次序掛~食主打都係食朱古力雞旦仔($14), 做到外趣內軟有咬口, 粒狀既朱古力粒, 味夠濃!!整體黎講, 其實都keep到水準, 次次食都有返咁上下.不過...之前幾次食, 通常食到last 1/3時, 就開始好難"met", 會痴住哂, 唔知係咪因為邊位厚, 一涼左就好似變左麵包咁好難met (不過都重係好味)琴日唔知係咪多人, 趕時間整, 竟然有d係上下都合唔埋, 分開左一半一半咁. 就有d過份......不過都係果句, 味道重 keep 到係好味既, 不過食得哩hea d.飲自家制既檸檬汁同檸檬茶都推介 ($12), 勁香檸檬味, 必飲!後記:好內之前, 有次食夾餅, 叫左一份同女朋友 share, 有個似係老闆既人見到, 好主動咁行出黎, 話不如幫我地分開兩份啦. 掂呀, 又幾有 heart 喎!!

幸好有牌仔, 應該冇攪錯次序掛~

整體黎講, 其實都keep到水準, 次次食都有返咁上下.
不過...

後記:
唔錯既安排
朱古力味雞旦仔
檸檬茶
2010-11-14
18 分钟 (外卖自取)
朱古力味雞旦仔
檸檬茶
  • 朱古力雞旦仔
  • 檸檬汁
2010-11-12 15 浏览
上一次試完個好好食的雞蛋仔,真係令到我好回味~因為新鮮出爐,食落去清脆的聲音,連隔離d人都聽到~因為我一粒粒食,食左半個鐘,粒粒的雞蛋仔仲係脆的~今日天氣涼左少少,就想去試下格仔餅~5:30去到,已經店外排左好多人,心諗又要諗好耐~點知真係等左15分鐘...等等下聽到,剛剛去買個d人,要等半個鐘添呀!!接收了熱騰騰的格仔餅...第一次食脆的格仔餅~甜甜的花生醬,鹹鹹的牛油味,仲有好香的芝麻加係入面~正!!真係等咁耐,食到咁好食的食物,抵返哂!!未試過的,真係要去試下了,唔係走寶了~
上一次試完個好好食的雞蛋仔,真係令到我好回味~
因為新鮮出爐,食落去清脆的聲音,連隔離d人都聽到~
因為我一粒粒食,食左半個鐘,粒粒的雞蛋仔仲係脆的~
今日天氣涼左少少,就想去試下格仔餅~
5:30去到,已經店外排左好多人,心諗又要諗好耐~
接收了熱騰騰的格仔餅...第一次食脆的格仔餅~
甜甜的花生醬,鹹鹹的牛油味,仲有好香的芝麻加係入面~正!!
真係等咁耐,食到咁好食的食物,抵返哂!!

未試過的,真係要去試下了,唔係走寶了~
2010-11-12
15 分钟 (外卖自取)
  • 格仔餅
1K
老遠已見到不少人在等但都一試, 因大豬女友真的好餓!只叫了個原味.12蚊, 但門口外有大把人陪你等!都要5分鐘, 已係即做, 兩位阿哥已冇停手, 手勢又好 pro 咁.好快姐姐叫我們的號碼了.接過包雞蛋仔, 真係好熱!及好香, 揻一舊, 好脆的, 完全唔淋;真係好熱...入口又唔算係勁甜, 其實算係少甜, o岩晒我~想不到雞蛋仔都有少甜.12蚊都比較出面貴少許, 但真係好食. 會再幫襯的~
老遠已見到不少人在等

好多人呀

但都一試, 因大豬女友真的好餓!

只叫了個原味.
12蚊, 但門口外有大把人陪你等!
都要5分鐘, 已係即做, 兩位阿哥已冇停手,
手勢又好 pro 咁.
好快姐姐叫我們的號碼了.

接過包雞蛋仔, 真係好熱!
及好香, 揻一舊, 好脆的, 完全唔淋;
真係好熱...
入口又唔算係勁甜, 其實算係少甜, o岩晒我~
想不到雞蛋仔都有少甜.

12蚊都比較出面貴少許, 但真係好食. 會再幫襯的~
5 分钟 (外卖自取)
$12 (宵夜)
好多人呀
2010-10-24 1 浏览
去完飽餃店食小籠包,行過兩條街食雞蛋仔。去到附近已經聞到好香嘅雞蛋仔。門外仲有大把人等緊。要了一底原味雞蛋仔,$12。由於人都幾多,所以等咗8分鐘先有。急不及待,即刻搣一粒黎食~嘩~~~真係好脆啊!裡面又軟軟地!真係做到外脆內軟,而且蛋漿味道調得甜度剛好!真係食過番尋味!會再來!
去完飽餃店食小籠包,行過兩條街食雞蛋仔。
去到附近已經聞到好香嘅雞蛋仔。門外仲有大把人等緊。
急不及待,即刻搣一粒黎食~
嘩~~~真係好脆啊!裡面又軟軟地!
真係做到外脆內軟,而且蛋漿味道調得甜度剛好!
真係食過番尋味!會再來!
8 分钟 (外卖自取)
  • 原味雞蛋仔
2010-10-17 1 浏览
今日難得下去左紅墈~一心想試下時新~點知無開門~但突然聞到好香既雞蛋仔味~一聞就知足料~食完飯忍唔住過去望下~我朋友食左個白芝麻雞蛋仔~~但我個人好鍾意食格仔餅~所以order 左一底~雞蛋仔係好食既~芝麻好香~但我相信原味好食d~因為芝麻味太重~格仔餅~一咬落去....可能我真係好耐無食過d 咁高質素既格仔餅啦~平時食開太過煙韌~點熱都唔好食~呢個一咬落去勁鬆軟~食完好感動~諗番起細個食過既格仔餅~~忍唔住來openrice 讚一讚佢~~點知原來已經咁多食評la!加油la!!keep 住佪水準ar!!!
今日難得下去左紅墈~一心想試下時新~點知無開門~

加油la!!keep 住佪水準ar!!!
外卖自取
2010-10-11 1 浏览
料足既夾餅, 今次略為'林'身, 上次明明好香脆, 何解? 作為長期 fans, 好想可以次次都脆啊!!!加油啊 ~~~ P.S. 期待冬天涷騰騰咁咬一口脆既熱辣辣既雞蛋仔 ~

加油啊 ~~~

P.S. 期待冬天涷騰騰咁咬一口脆既熱辣辣既雞蛋仔 ~
2010-10-10
  • 夾餅
2010-09-30 3 浏览
想到 "媽咪" 食雞蛋仔好耐了, 但一直都不知在那兒今天跟了朋友在一起; 她帶我到這兒; 噢!想不到原來,,在 "媽咪" 旁的竟是時新快餐*0*{下次必定要試試}門外很熱, 並沒有任何遮蔽地方還要等6分鐘,這個不要緊了吧價錢方面,很失望!原味要$12,一加價便加了$2,老實說,他像因名聲而加價。味道評價,很香很香,很脆,咬下去很空洞的感覺一心以為會煙煙韌韌,誰知只有脆的感覺內裡好像沒有餡一樣,只有蛋香,蛋甜的味道還沒有吃到一半,已經不脆了$12吃這個,我倒不如$10買街邊不出名的雞蛋仔,那兒我可以找到我要的口感。順帶一提,那兒的陽光很充足,照片都能拍得清晰的
想到 "媽咪" 食雞蛋仔好耐了, 但一直都不知在那兒
今天跟了朋友在一起; 她帶我到這兒;

門外很熱, 並沒有任何遮蔽地方
還要等6分鐘,這個不要緊了吧

價錢方面,很失望!
原味要$12,一加價便加了$2,老實說,他像因名聲而加價。

味道評價,很香很香,很脆,咬下去很空洞的感覺
一心以為會煙煙韌韌,誰知只有脆的感覺
內裡好像沒有餡一樣,只有蛋香,蛋甜的味道
還沒有吃到一半,已經不脆了

順帶一提,那兒的陽光很充足,照片都能拍得清晰的

2010-09-30
6 分钟 (外卖自取)
2010-09-25 13 浏览
We were planning to go to 時新, but it wasn't open that day. Poor 翠翠. Ended up going to an average Japanese place for lunch, then came back here for a 雞蛋仔.After a couple minutes of contemplating, we ordered a 粒粒朱古力雞蛋仔 and waited about 10 minutes for it. It was freshly made and the chocolate bit melted quite evenly. However, it wasn't as good as I expected because there wasn't as much chocolate as it should have and perhaps I expected too much. To be honest, it's difficult for me to decide whe

After a couple minutes of contemplating, we ordered a 粒粒朱古力雞蛋仔 and waited about 10 minutes for it. It was freshly made and the chocolate bit melted quite evenly. However, it wasn't as good as I expected because there wasn't as much chocolate as it should have and perhaps I expected too much. To be honest, it's difficult for me to decide whether this place deserve a
or just a "ok," but I would have to give it a "ok" this time. Hopefully, their other 雞蛋仔 will surprise me next time.
粒粒朱古力雞蛋仔, not enough 粒粒朱古力
2010-09-24
$3 (其他)
2010-09-24 6 浏览
吃罷時新漢堡包,大家的胃胃仍有空間,那就順道找媽咪吃雞蛋仔。面向馬路的小店,是晚人客不多但仍需稍等,總好過不用等的翻熱蛋仔吧。原味的常常吃到,點一底較少有的朱古力雞蛋仔,從玻璃窗中看到姨姨下蛋漿焗製,新鮮出爐的雞蛋仔在吹風機吹一會後,熱乎乎的到手了。朱古力粒星羅棋佈的雞蛋仔烘得外脆內軟,蛋和蛋之間那邊邊又薄又脆的像薯片,相反每粒雞蛋仔也很充實,蛋漿滿滿而不是只有一半的出品,軟軟的有點像小型雞蛋糕,跟香脆邊邊剛成對比,又脆又軟的感覺很讚。微微溶掉的朱古力細滑的混在蛋仔中,除加重朱古力味還令蛋仔多了柔軟感,蛋香中多點朱古力味道比單純雞蛋味更特別,甜度不高的頗好吃,畢竟剛出爐的雞蛋仔仍是不會太難吃的。看似很大的雞蛋仔,很快就被四人ko掉,再向是晚終點進發。

看似很大的雞蛋仔,很快就被四人ko掉,再向是晚終點進發。
這底玩具雞蛋仔非常搞鬼
新鮮出爐雞蛋仔
這底玩具雞蛋仔非常搞鬼
新鮮出爐雞蛋仔
  • 朱古力雞蛋仔
2010-09-18 11 浏览
一向吃尖沙咀彌敦道的雞蛋仔, 但近來品質都差了, 於是在openrice發掘新店, 昨天終於試了, 但是否我不懂吃, 這店不合格啊! $12原味, 不是好平, 但味道好就可接受; 等了5min, 新鮮出爐, 聞落有蛋味, 不錯; 吃第一個, 算是脆的, 但入面的蛋糕感不太多, 只有3分滿 (其後都是2-4分左右), 味道稍甜, 再吃下去, 開始軟身不脆 (我是手攞沒有放其他袋焗著, 這一黠尖沙咀店做得好很多, 食到尾都是脆的), 又因太甜只吃了1/3便放棄, 本想留回家給家人試試也沒有 ~~
2010-09-17
2010-09-14 12 浏览
八月二十二日 (星期日)上個月吃過一次媽咪,老公仔和我都吃過番尋味今日帶了兩位為食的情侶前來一起試原味雞蛋仔蛋味濃,軟硬適中原味都有其特出地方呢朱古力雞蛋仔朱古力漿很濃不過當小吃要小心,因為比較漏呢
八月二十二日 (星期日)

上個月吃過一次媽咪,老公仔和我都吃過番尋味
今日帶了兩位為食的情侶前來一起試

蛋味濃,軟硬適中
原味都有其特出地方呢

朱古力漿很濃
不過當小吃要小心,因為比較漏呢
2010-08-22
2010-09-14 7 浏览
繼續我的 2010年 5月篇一心諗住黎試下 "時新" 的漢堡包點知.. 居然.. 今日休息 . . ..唉... .. 好失望..即刻上 openrice睇下附近有冇其他好介紹結果就搵到呢間 "媽咪雞蛋仔"門口企滿好多等食既人.. . ..我地揀左 粒粒朱古力. .. 盛惠 12蚊.. . .. 佢俾左個 no.牌我=口=" 第 1次買雞蛋仔吃要等叫 no.等左 10分鐘左右.. 終於等到了1拎上手、好熱.. 1食落口、好脆果然係 1粒粒的朱古力.. 雖然熱.. 但未止於溶晒.. 唔錯唔錯!!!
繼續我的 2010年 5月篇

一心諗住黎試下 "時新" 的漢堡包

即刻上 openrice睇下附近有冇其他好介紹

結果就搵到呢間 "媽咪雞蛋仔"

門口企滿好多等食既人.. . ..

=口=" 第 1次買雞蛋仔吃要等叫 no.

等左 10分鐘左右.. 終於等到了

1拎上手、好熱.. 1食落口、好脆

唉.. 竟然休息.....
只好...........
第 1次買雞蛋仔食要等叫 no.
熱辣辣的雞蛋仔..
正呀!
2010-05-23
10 分钟 (外卖自取)
熱辣辣的雞蛋仔..
正呀!