2021-09-24 108 浏览
今日專登黎試下婆婆珈啡屋既lunch~一入到去 係鋪頭賣d 精品。成日感覺都好文青~適合打咭用😂係咪好靚呢~有我好鍾意既日本精品之後就講下野食先我今日lunch time 過黎一坐低佢比左兩杯水我地一杯透明一杯淡藍色但淡藍色蝶豆花水其實完全飲唔出有味反而透明個杯有d 青瓜味咁搞笑既😂揀野食發現都幾貴我揀左2 cold 2 hot 再加野食~埋單150 野飲跟lunch 會平啲我揀左kombucha!kombucha 唔係好多地方有~~但又對身體,尤其腸道好好所以我揀左杯蘋果kombucha 勁靚!之後個set 我覺得最好味係飯團同埋雞翼~飯團仲係富士山樣好可愛~
今日專登黎試下婆婆珈啡屋既lunch~
一入到去 係鋪頭賣d 精品。
成日感覺都好文青~適合打咭用😂

咁搞笑既😂

揀野食發現都幾貴
我揀左2 cold 2 hot 再加野食~埋單150
野飲跟lunch 會平啲
我揀左kombucha!
kombucha 唔係好多地方有~~
但又對身體,尤其腸道好好
所以我揀左杯蘋果kombucha

勁靚!

之後個set 我覺得最好味係飯團同埋雞翼~
飯團仲係富士山樣好可愛~
lunch  set

• 富士山
2021-09-24 91 浏览
上網睇到呢間舖頭成日都想試,今晚去尖沙咀行街嘗試上去睇吓有冇位,當時係7:15 ,職員話8:00最快有位,咁我哋可以行吓先咁都幾好,話咁快行一陣就到7:50,上到去等咗幾分鐘就安排到座位呢度最低消費一百分,佢針咗兩杯水一杯係青瓜水一杯係碟豆花水,飲晒可以叫侍應再加呢度打卡一流,我叫咗一個“金平牛肉定食”$138,加$18富士山明太子飯團其實呢個牛肉飯定食唔係十分出色,只不過喺啲碗,擺設係可以用嚟打卡,打卡係好靚,但係個飯團一啲都唔好食,其他係可以的蜂蜜蘋果咖喱烏冬定食$128其實配菜係同一樣,只係個主食唔一樣,喺咖喱烏冬上面嗰個蜂蜜蘋果乾係冇味,而且好硬,但烏冬係可以的⋯⋯呢碟配菜唔錯甜品$98好味價錢頗貴,但打卡一流⋯⋯打咗卡便算,下次可以去其他打卡店

蜂蜜蘋果咖喱烏冬定食$128
其實配菜係同一樣,只係個主食唔一樣,
呢碟配菜唔錯
甜品$98
好味
價錢頗貴,但打卡一流⋯⋯打咗卡便算
,下次可以去其他打卡店
2021-09-20
2021-09-24 2333 浏览
而家popo cafe 太好喇可以用online book 台 開心仔到當日再send message 黎要你double confirm 會否出席之前一路好難book而家有尼個function 就much better lu.我同朋友準時到後安排左我地坐窗邊位very good.我地兩個女仔 嗌左2set 四品料理再嗌左2份甜品.my fd set 1. 胡麻菠菜2. 糖心蛋3. 照燒雞扒4. 婆婆咖哩5. 烏冬主食6. Matcha Latte朋友仔話成套set 都不錯點評咖哩唔錯蛋好食烏冬夠彈.my set1. 糖心蛋2. 桂花蕃茄3. 照燒雞扒4. 紫薯薯餅5. 明太子飯團6. 特濃豬古力點評蛋好食+1蕃茄好L好食紫薯薯餅fit飯團for 打卡only 無咪最終點左朋友d 咖哩黎食豬古力好好味 仲有拉花very nice.甜品可以嗌完後上1. 肉桂蘋果蕉糖布丁2. 香港奶茶 獅子山 布丁真心唔錯 又唔會太甜奶茶雪糕ok 戚風蛋糕面有奶蓋good.得閒可以去睇埋隔離仲有雜貨鋪食完又可shopping 打卡幾好既
而家popo cafe 太好喇

得閒可以去睇埋隔離仲有雜貨鋪
食完又可shopping 打卡
幾好既
2021-09-24
好耐之前就想嚟婆婆珈琲屋,但booking好full食唔成😟今次同朋友試吓walk-in,但去到都係full booking,好在3點有位,餐廳職員就幫我地做返即日訂座(網上預約做唔到即日訂座咖☝🏻😋) 所以我地就落樓下食咗轉梔子再上返嚟開餐啦🤪婆婆珈珈屋規訂人均消費最低HK$100,由於連食2餐唔係好餓,所以同朋友喺婆婆珈珈屋就嗌咗四品料理,加一個飯團,同一人一杯飲品飲食記錄:四品料理 + 飯團四品料理係1個飯團配⑴兩冷食兩熱食/ ⑵三冷食一熱食👩🏻‍🏫我地揀咗兩冷食兩熱食💁🏻‍♀️ 雖然食物味道不過不失,但成個presentation真係好加分👍🏻食物放得好整齊,啲碟好靚,望落感覺就係好豐富、好精緻、好有小手工嘅感覺😍對眼飽哂👀✨左起:- 櫻花蝦飯團- 明太子富士山飯團- 胡麻菠菜|冷- 清酒糖心蛋|冷- 蟹肉汁煮大根|熱- 柚子蘿蔔漬|跟餐送- 黑醋糖揚雞|熱蘋果kombucha雖然有酒精成份,但飲落就似蘋果醋,但唔會好酸,都幾開胃🍎P.S. 入坐後侍應會送上蝶豆花水/青瓜水,飲完可以喺場內水機自助refill,好貼心!重點係 個杯都係好靚!

飲食記錄:

柚子蘿蔔漬

- 黑醋糖揚雞|熱
黑醋糖揚雞

蘋果kombucha

雖然有酒精成份,但飲落就似蘋果醋,但唔會好酸,都幾開胃🍎

蝶豆花水&青瓜水
2021-09-12
下午茶
蟹肉汁煮大根&
高人氣的婆婆珈琲屋以昭和風格作裝潢🤎掛牆電話超復古的!建議預先上網訂座喔𝐒𝐭𝐚𝐟𝐟向我們講解餐牌,有定食及分為三品、四品或五品料理套餐.而我們選了:▸ 三品料理(兩冷一熱)山賊汁雞卷、胡麻菠菜、照燒雞扒及明太子富士山飯團▸ 四品料理(兩冷兩熱)馬鈴薯沙律、胡麻菠菜、黑醋唐揚雞、王牌手工餃子及三文魚富士山飯團食物水準比想像中還不錯呢( ´ ▽ ` )ノ賣相極精緻,真的像置身於日本用餐覺得冷菜的雞卷及熱菜的雞扒最好吃而兩款富士山飯團味道較淡,一般般整體而言,還是值得一試喔(*¯︶¯*)

高人氣的婆婆珈琲屋
以昭和風格作裝潢🤎
掛牆電話超復古的!
建議預先上網訂座喔

𝐒𝐭𝐚𝐟𝐟向我們講解餐牌,有定食及
分為三品、四品或五品料理套餐
而我們選了:
▸ 三品料理(兩冷一熱)
山賊汁雞卷、胡麻菠菜、
照燒雞扒及明太子富士山飯團
▸ 四品料理(兩冷兩熱)
馬鈴薯沙律、胡麻菠菜、
黑醋唐揚雞、王牌手工餃子
及三文魚富士山飯團

食物水準比想像中還不錯呢( ´ ▽ ` )ノ
賣相極精緻,真的像置身於日本用餐
覺得冷菜的雞卷及熱菜的雞扒最好吃
而兩款富士山飯團味道較淡,一般般
整體而言,還是值得一試喔(*¯︶¯*)
2021-09-18 245 浏览
眼見位置唔多 Walk in客幾乎甚少大家記得網上訂位先好去🧑🏻‍🏫!*❣️四品料理 $108自選配菜 主打日系和風輕食🇯🇵會分為三品、四品、五品料理套餐當中會包1個飯團🍙/鰹魚汁烏冬🍜 再配1碟啤酒柚子蘿蔔漬🥕🍙 飯團:5款可提供選擇🥚 冷菜配菜:5款可提供選擇🥟 熱菜配菜:9款可提供選擇想打卡嘅話 就緊係揀明太子/三文魚富士山飯團其實件件份量唔多 完全真係輕食感覺上性價比不大 適合打卡多🤔🤔🤔😢如果男仔嘅話其實真係食唔飽*❣️富士山特飲 $78 (跟餐減$20)個樣係一個富士山🗻實際上其實係蝶豆花配白朱古力嘅飲品🍫🍫當飲個陣蝶豆花味道不太大以為配白朱古力會好甜下 點知又唔係喎感覺適中 唔甜唔苦但記得打完卡 影完靚相要攪勻先好飲呀🥄如果唔係白朱古力嘅味道 飲到底會好甜下嫁*
眼見位置唔多 Walk in客幾乎甚少
大家記得網上訂位先好去🧑🏻‍🏫!
❣️四品料理 $108
自選配菜 主打日系和風輕食🇯🇵
會分為三品、四品、五品料理套餐
當中會包1個飯團🍙/鰹魚汁烏冬🍜
想打卡嘅話 就緊係揀明太子/三文魚富士山飯團
其實件件份量唔多 完全真係輕食
感覺上性價比不大 適合打卡多🤔🤔🤔
😢如果男仔嘅話其實真係食唔飽
❣️富士山特飲 $78 (跟餐減$20)
個樣係一個富士山🗻
但記得打完卡 影完靚相要攪勻先好飲呀🥄
如果唔係白朱古力嘅味道 飲到底會好甜下嫁

四品料理
2021-09-18 88 浏览
放假一早就去咗婆婆咖啡店度食個日式早餐😇😇要嗌一杯正價嘅嘢飲然後加購價+20幾蚊去買個多士, 大概60 蚊左右一個人👍🏻以呢個價錢來講,享受到舒適嘅環境同埋優質嘅食物,感受日本風情真係好開心🥰講返個食物先,首先佢杯水係碟豆花水同埋青瓜水已經好特別😉之後就係coffee, 咖啡一般般,正常水平冇特別,賣相幾靚,附送一舊小餅乾俾你送, 10分貼心又好味。❤️叫咗個丹麥多士,多士好香,唔算話好好食,但係隨碟附上牛油同埋果jam隨你自己加幾好,如果可以脆多少少就更好。個蛋仲好滑,份量勁多🤣之後叫左個婆婆王牌吐司,食落去感覺好特別,又酸又甜,原來係個蛋上面再加多咗沙律醬,男朋友唔鍾意,但係我覺得味道唔錯,幾特別😉整體來講環境好舒服☺️好日式嘅感覺,食完野仲可以響出面間婆婆雜貨店嗰度買野,不過間舖頭就冇咁早開🤣如果響尖沙咀想搵個靚早餐食,都可以考慮吓婆婆,當然佢午餐同埋晚餐都OK啦,但係最近晚餐好多人,記得book位先好去

講返個食物先,首先佢杯水係碟豆花水同埋青瓜水已經好特別😉

2021-09-17 127 浏览
《復古咖啡店》日式復古咖啡店,裝修真係好可愛!啲野食靚到唔捨得食。我地叫左五品料理 $128我地揀左清酒溏心蛋、明太子富士山飯團、山賊汁雞卷、照燒雞扒同蟹肉汁煮大根。成碟野好靚,但味道一般。肉桂蘋果焦糖布丁 $42布丁整得超可愛!好香蛋味,口感軟滑,食到好幸福北海道牛乳芒果千層蛋糕 $52呢碟係比較失望嘅,賣相普通,味道都普通。如果係追求食物質素呢一間可能會失望,但係如果係想打下卡,感受下氣氛呢間絕對要黎試下!
《復古咖啡店》
日式復古咖啡店,裝修真係好可愛!
啲野食靚到唔捨得食。
我地叫左

五品料理 $128

肉桂蘋果焦糖布丁 $42
布丁整得超可愛!好香蛋味,口感軟滑,食到好幸福

北海道牛乳芒果千層蛋糕 $52
呢碟係比較失望嘅,賣相普通,味道都普通。

2021-09-16 119 浏览
婆婆珈琲屋👵🏻Grandmama Cafe☕️終於來到呢排大熱既婆婆珈琲屋打卡😝果然係充滿日本氣氛既珈琲屋 🇯🇵主打食物有三/四/五品料理客人可以因應食量點餐相當細心👍🏻前菜有自家製漬物啤酒柚子蘿蔔漬冷菜暫時有4款選擇山賊汁雞卷/馬鈴薯沙律/胡麻菠菜/清酒糖心蛋熱菜暫時有7款選擇蒲燒鰻魚/照燒雞扒/婆婆咖哩/二色薯餅/金平牛肉/辛口明太子手羽/黑醋唐揚雞另外還可以四選一款飯團🍙或烏冬八品料理🍱 🎖🎖🎖🎖擺碟跟餐具相當搶眼!!每款餐具明顯是用心挑選!食物雖然是簡單的日本家常菜色但絕對感受到用心製作有在家的感覺。前菜是有驚喜的蘿蔔漬出面一般都是較酸小編很小會全部食哂!但今次婆婆加入左啤酒和柚子,令蘿蔔漬酸甜適中還帶有柚子既清新味道。清酒糖心蛋流心控制很剛剛好!不會是用蘭王蛋吧😚薯仔沙律也是我家中常便的料理之一味道都不錯丫。之後熱菜最愛充是金平牛肉,蓮藕入味之餘夠脆口!牛肉煮得又唔韌好食!飯團揀左富士山明大子飯團🍙成座富士山咁得意得來又好味。飲品富士山特飲🗻睇落成個富士山咁完全諗唔到係咩來😂飲落有蝶豆花&白朱古力奶泡Mix既特飲打卡必點!婆婆杯茶-蘋果🍎有淡淡酒香,味道酸酸甜甜幾醒胃甜品昭和布
婆婆珈琲屋👵🏻

山賊汁雞卷/馬鈴薯沙律/胡麻菠菜/清酒糖心蛋
熱菜暫時有7款選擇
另外還可以四選一款飯團🍙或烏冬

八品料理🍱 🎖🎖🎖🎖
擺碟跟餐具相當搶眼!!
每款餐具明顯是用心挑選!
食物雖然是簡單的日本家常菜色
但絕對感受到用心製作有在家的感覺。
前菜是有驚喜的蘿蔔漬
出面一般都是較酸小編很小會全部食哂!
但今次婆婆加入左啤酒和柚子,
令蘿蔔漬酸甜適中還帶有柚子既清新味道。
清酒糖心蛋流心控制很剛剛好!不會是用蘭王蛋吧😚
薯仔沙律也是我家中常便的料理之一味道都不錯丫。
飯團揀左富士山明大子飯團🍙
成座富士山咁得意得來又好味。

飲品
富士山特飲🗻
睇落成個富士山咁完全諗唔到係咩來😂
飲落有蝶豆花&白朱古力奶泡Mix既特飲
打卡必點!
婆婆杯茶-蘋果🍎
有淡淡酒香,味道酸酸甜甜幾醒胃
甜品
昭和布丁🍮
焦糖布丁固然好味又Q彈!
重點上面粒酒味車厘子就係我童年既味道,充滿著回憶🥺
沖繩海鹽。富士山🗻
富士山形海綿蛋糕配鹽鹽地甜甜地既海鹽味雪糕,亦係打卡必備之選!每日限量供應😆
午餐
  • 五品料理
  • 明太子富士山飯團
  • 清酒溏心蛋
  • 昭和焦糖布甸
  • 日式薯仔沙律
2021-09-13 154 浏览
一汁三菜是日本基本餐單。一個飯,二個配菜,一個主菜,一碗麪豉湯,完成。其實,真係好難整得難食,但係整得令人好味到有印象都唔係容易。說回婆婆珈琲屋,裝修真的很有舊式日本珈琲廳的感覺,那些木系裝修,有如置身多啦A 夢年代。menu 選擇不多,叫了一個辣炒牛肉定食,$148,價錢八成都是食裝修。因為人氣大熱,疫情下都要做兩輪,只有6:30 及8:00. 因為塞車所以遲到,我在6:20 已經打電話到餐廳,接聽的是男店員,我跟他溝通會遲15分鐘到而男店員確認ok。但是內部員工應該忙到沒有機會溝通吧? 在6:40時有位女店員再打電話問我是否需要留枱,這個位感覺有點管理不善。最後6:45分到達,而店員表示我們8點一定要交枱,ok fine遲到無補時😢說回食物,飯不是正宗日本米,一定有人話百零蚊仲想食日本米?實際上旺角某某天丼也是百零蚊但標明是日本米,有比較就會失望。主菜,日本布標明辣的食材,預咗唔辣。這個辣牛肉入口偏甜,蓮藕很硬很生。配菜蘿蔔沒有驚喜。糖心蛋,是預先切開一半再冷藏,所以蛋黃部分很"杰"。整個一汁三菜沒有令我想再幫襯的意慾...
一汁三菜是日本基本餐單。
一個飯,二個配菜,一個主菜,一碗麪豉湯,完成。

2021-09-07
2021-09-12 90 浏览
試咗幾星期諗住book即日下午都不成功, 所以今次早一個星期便訂位, 但都係得一個時間可以選擇.店舖入口很多雜貨.所有都好美好精緻!要好好控制否則必破財😂店舖不大, 裝修好別緻, 日本風格.他們所用的餐具都很精美, 完全不求其👍🏻餐牌選擇感覺剛剛好, 價格…正常, 如果包一客小甜品會圓滿一點!食物既味道和質素都不錯.份量剛剛好.有飽肚感覺😂這裡週末人很多, 但沒有大嘈吵既感覺, 同家人或朋友相聚的確很舒服, 用餐時間有90分鐘…都很足夠了
店舖入口很多雜貨.所有都好美好精緻!要好好控制否則必破財😂
食物既味道和質素都不錯.份量剛剛好.有飽肚感覺😂
2021-09-12 120 浏览
睇到好多人推薦呢間cafe,可以打卡,原來真係只係for 打卡,星期六12:00黎到已經有人龍,好多人都book左位,但係我地冇book,好彩都有位,不過係bar 枱,望住街景都幾舒服。之後侍應攞menu黎,好快咁解釋左一次俾我地聽個set 係點叫,簡好左就要自己出去點餐,又要再排隊,排左5-8分鐘,之後等左5-10分鐘左右就上菜,完全冇服務都要加一。食物方面,擺盤幾靚,但又唔係特別到要特登黎打卡,但係食物真係迷你size,3品料理$88,呢個4品料理$108,再加一,仲有最低消費每人$100,後來我地加杯茶,少到一啖飲完,跟餐飲品半價$14,埋單$200幾蚊完全食唔飽,又唔係特別好食,仲要限時1.5鐘,呢間野試一次就算。

2021-09-11 85 浏览
經常在社交媒體上看到人們在婆婆咖啡廳打卡的照片,剛好有合適的時間預訂,於是便到訪了餐廳空間不算大,平日晚上已滿座,我們被安排坐在接近門口接待處的座位,經過的人蠻多的,小妹也有點懶得去拍環境照了XP蜂蜜蘋果咖喱雞肉烏冬 ($128)咖喱吃下去有點像是平時買的日式咖喱醬料包,而且略甜,比較不是小妹喜歡的味道,烏冬也略為淋身加配 明太子富士山飯團 ($18)這款飯團來之前已經想好要點,因為也很太好打卡了吧裏面的明太子份量還算充足,飯團口感紮實,算是不俗玉桂蘋果焦糖布甸 ($42)是懷舊復古的雞蛋布丁模樣啊,瞬間有種日本動畫的感覺 (笑)吃下去想不到挺有驚喜的!布甸軟綿而不失Q彈,上面是有厚度的焦糖層,而加上香甜玉桂蘋果,口感就更充實了綜合而言,這𥚃的環境帶點復古小清新,不過食物質素只屬一般,性價比不高,期待店家可以改進一下,不要浪費這般可愛的氛圍

蜂蜜蘋果咖喱雞肉烏冬 ($128)

加配 明太子富士山飯團 ($18)
這款飯團來之前已經想好要點,因為也很太好打卡了吧
裏面的明太子份量還算充足,飯團口感紮實,算是不俗

玉桂蘋果焦糖布甸 ($42)
是懷舊復古的雞蛋布丁模樣啊,瞬間有種日本動畫的感覺 (笑)

2021-09-11 83 浏览
呢間餐廳好似日系色嘅cafe,一去到呢間餐廳,就好似去咗日本嘅cafe,因為我之前去過富士山🗻,當地嘅cafe都係真係咁上下裝修嘅!環境好之外,D嘢食唔差架,而且仲好精美添!我最鍾意食佢嘅牛肉丼飯🦬😋係即叫即整個種,有種松屋嘅感覺真係好好味😋下次去必點牛肉飯。個甜品,杯特飲都唔差😋打卡一流!美中不足,就係個富士山飯團冇味😔如果飯團入面,加返啲料或者飯素,會好好多!去唔到日本,食住呢個富士山cafe頂住癮先!
呢間餐廳好似日系色嘅cafe,一去到呢間餐廳,
環境好之外,D嘢食唔差架,而且仲好精美添!

我最鍾意食佢嘅牛肉丼飯🦬😋
係即叫即整個種,有種松屋嘅感覺
真係好好味😋下次去必點牛肉飯。
甜品,杯特飲都唔差😋打卡一流!
美中不足,就係個富士山飯團冇味😔
如果飯團入面,加返啲料或者飯素,會好好多!
去唔到日本,食住呢個富士山cafe頂住癮先!
2021-09-10 96 浏览
這家不訂位真的不會吃到這次訂了假日晚上餐廳旁邊有雜貨舖🏘,吃前或後可以逛一逛定食🍱的擺盤真的很美,很適合拍照📸。「📌蜂蜜蘋果咖喱雞肉烏冬(HK$128)」主食🍜份量其實偏少,女生吃只是剛好咖喱🥘味道偏甜,味道是家常的味道旁別有流心蛋🥚跟一些小吃。「📌北海道三文魚奶油燉菜定食(HK$148)」奶油🍼算是香,三文魚🍣只有幾塊整體算是很好下飯🍚但其他都未什麽特別。整體價格💰偏高,但食物質素都是普普只是用來拍照📷是很好看但CP值真的不高
這家不訂位真的不會吃到
這次訂了假日晚上
餐廳旁邊有雜貨舖🏘,吃前或後可以逛一逛
定食🍱的擺盤真的很美,很適合拍照📸

「📌蜂蜜蘋果咖喱雞肉烏冬(HK$128)」
主食🍜份量其實偏少,女生吃只是剛好
咖喱🥘味道偏甜,味道是家常的味道
旁別有流心蛋🥚跟一些小吃

「📌北海道三文魚奶油燉菜定食(HK$148)」
奶油🍼算是香,三文魚🍣只有幾塊
整體算是很好下飯🍚
但其他都未什麽特別

整體價格💰偏高,但食物質素都是普普
只是用來拍照📷是很好看
但CP值真的不高