2022-12-23 48 浏览
有一日去希慎廣場見到「姚姚酸菜魚」唔使排隊🫢即刻入去食翻餐🌙.麻辣小龍蝦🦞小龍蝦肉質迷你彈牙😗麻同辣balance🌶️如果再入味啲就更好🥺底下舖咗頗多青瓜條🥒少少麻辣,幾爽脆😬.傳統擔擔拌麵🍜麻醬、花生同肉碎拌勻麵條😉古早味道😛.紅糖糯米糍粑🥢糍粑外脆內軟糯😋簡單加上黃豆粉同黑糖,已經好好味😌.彩虹烏龍冰粉🥣冰粉賣相色彩繽紛😍配料有芝麻、花生🥜西米、小丸子、提子乾🍇紅豆、酒釀🍶冰粉本身食落有烏龍茶茶香🍵加上香甜椰奶,帶陣陣椰香🤤整體清爽解膩💦.多多桃膠椰奶🥥有紅豆🫘西米、椰奶、桃膠🤎口感好豐富☺️好似飲緊杯甜品咁😝
傳統擔擔拌麵🍜麻醬、花生同肉碎拌勻麵條😉古早味道😛
  • 彩虹烏龍冰粉
2K
之前同朋友去深圳食過姚姚酸菜魚,而家喺香港開咗非常方便,唔洗過關都食到了!====—====—====—====—🐟姚姚酸菜魚拼🦐避風塘大蝦($308/2人份)最特別是雙拼鍋,可以挑選兩款口味,如水煮魚、酸菜魚、避風塘大蝦等食川菜必定會叫水煮魚/酸菜魚!今次我地嗌左酸菜魚,半半份量都非常多,而且魚片好新鮮,好鮮甜又有口感😍😍仲要冇骨架!湯底鮮甜再配埋酸辣,真係好正好開胃呀😚🦐避風塘大蝦隻隻肥美新鮮,避風塘口味相當惹味,配上香脆可口的薯條滋味倍增,非常滿足!—🍲麻辣香鍋($48/麻辣鍋底)-自選五款或以上配料-招牌香鍋非常惹味,選擇自己喜愛的材料炒成一鍋子內,選了麻辣口味,香辣麻香的感覺非常過癮,越吃越滋味😋🐸田雞($55)🐮牛柏葉($40)🐷脆皮肥腸($40)🥦花菜($38)🥔寬薯粉條($40)—🍸凍沙棘原汁($38)🍹新鮮水果烏龍茶($48)====—====—====—====—.📌店名:姚姚酸菜魚‘📍地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場13樓1301號舖

====—====—====—====—
🐟姚姚酸菜魚拼🦐避風塘大蝦($308/2人份)

🍲麻辣香鍋($48/麻辣鍋底)
-自選五款或以上配料-

🐸田雞($55)

🐮牛柏葉($40)

🐷脆皮肥腸($40)

🥦花菜($38)

🥔寬薯粉條($40)

🍸凍沙棘原汁($38)
🍹新鮮水果烏龍茶($48)
====—====—====—====—
📌店名:姚姚酸菜魚‘
📍地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場13樓1301號舖
2022-11-03
  • 酸菜魚
一直听说姚姚酸菜鱼超好吃👀这次他们铜锣湾新店开业终于吃上啦!!✌🏻📌彩虹乌龙冰粉配料十分丰富!有红豆、黑芝麻、花生碎、珍珠、提子干、醪糟,有加椰奶还是乌龙味的冰粉🥰🥰我的最爱💯📌黄金脆炸小酥肉香脆可口,撒了五香粉很好吃😋面身不会太厚刚刚好📌酸菜鱼拼避风塘大虾没想到酸菜鱼还可以拼其他的太好了!!不然单吃一大盆酸菜鱼压根就吃不完😹酸菜鱼鱼肉很嫩滑没有刺👍🏻虾也很好吃但太重口略咸,里面的土豆条非常好吃📌宮爆虾球酸酸甜甜非常开胃,虾球很大一只肉质紧实QQ弹弹📌红糖糯米糍粑必点!糍粑爱好者给满分💯外脆内软,淋上红糖浆太好吃了‼️

📌彩虹乌龙冰粉

📌黄金脆炸小酥肉
香脆可口,撒了五香粉很好吃😋面身不会太厚刚刚好

📌酸菜鱼拼避风塘大虾

📌宮爆虾球
酸酸甜甜非常开胃,虾球很大一只肉质紧实QQ弹弹

📌红糖糯米糍粑
必点!糍粑爱好者给满分💯外脆内软,淋上红糖浆太好吃了‼️
2022-12-20 906 浏览
我好鍾意食酸菜魚的魚片和薯粉,可是卻不太喜歡酸和辣的湯底。今日在姚姚酸菜魚食咗個蕃茄魚,既有嫩滑魚肉,又有濃郁蕃茄湯,薯粉索晒汁,連湯都飲埋,非常滿足。餐廳在希慎上面,新開張不久,環境優美寬闊。🔶姚姚蕃茄魚2人份+嫩牛肉+萵筍片+寬闊粉條($411)蕃茄魚好大鍋,有足兩條鱸魚的魚肉片,嫩滑細緻,放在魚片表面的蒜蓉芝麻好好食。蕃茄先用蒜蓉爆過再放湯,味道濃郁,口感清爽酸甜,非常開胃。鍋底滿是龍口粉絲,食極都有,如果胃口細的其實可以不加寬闊粉條,雖然粉絲和粉條軟綿線索汁後好好味,但實在太多了。嫩牛肉份量也不少,的確嫩滑。萵筍反而不是好多,新鮮爽脆。🔶香港頭條(油條)($38)被餐牌上的圖片吸引,叫一份試下,以為和外面粥店的一樣,誰知是非常巨大,差不多等於出面的一條半。口感鬆脆,剛剛炸起卻不多油,無論蘸湯還是即食都好好味。🔶紅糖糯米糍粑($68)軟糯Q彈,皮薄煙韌,有水準。🔶紅豆烏龍冰粉($38)花生粒、紅豆粒、提子乾、酒釀糯米丸子鋪在濃郁的烏龍茶冰粉上面,入口清新又涼快。個人覺得花生粒可改為其它較腍糯的配料,現在花生粒有點硬。
餐廳在希慎上面,新開張不久,環境優美寬闊。

🔶姚姚蕃茄魚2人份+嫩牛肉+萵筍片+寬闊粉條($411)
蕃茄先用蒜蓉爆過再放湯,味道濃郁,口感清爽酸甜,非常開胃。
嫩牛肉份量也不少,的確嫩滑。
萵筍反而不是好多,新鮮爽脆。
姚姚蕃茄魚

🔶香港頭條(油條)($38)
香港頭條

🔶紅糖糯米糍粑($68)
軟糯Q彈,皮薄煙韌,有水準。
紅糖糯米糍吧

🔶紅豆烏龍冰粉($38)
2022-12-20
姚姚蕃茄魚
香港頭條
紅糖糯米糍吧
2022-12-19 70 浏览
天氣凍除咗打邊爐,都好啱食辣嘢!姚姚酸菜魚辣度全面升級,嗜辣人士當然開心🥳,而姚姚蕃茄魚終於蕃嚟喇!可以同唔食辣嘅朋友一齊食🤣🪑環境銅鑼灣店環境好闊落,仲有大玻璃俯瞰銅鑼灣景色,超正。👨🏻‍🦱服務店員有禮,會主動收碟,我偷聽到隔離枱話水煮魚太辣,店員都肯幫佢換咗個湯,減低辣度,真係好helpful👍🍅姚姚蕃茄魚茄味香濃而且唔假,有鮮蕃茄,仲有啲米粉,吸曬蕃茄汁超好食。魚就一貫嫩滑鮮甜,無骨,份量仲好多。呢個魚有少少花椒但完全唔辣,唔食辣嘅朋友好滿意。🐮水煮牛肉牛肉多而且滑,有牛味,湯底用咗好多乾辣椒、白芝麻、花椒等等,好香好惹味,而且仲有啲寬粉,食得好滿足。🍧彩虹烏龍冰粉用烏龍茶做嘅冰粉特別香、解膩,配料非常豐富,葡萄乾、酒釀、椰漿、花生、芝麻等等,有脆有軟,有甜有咸,口感非常豐富,仲有3-4人份量,好抵食。🍼姚姚脆奶炸得夠香脆、乾身,入面嘅奶香甜軟滑。🥥多多桃膠椰奶無改錯名,真係超多桃膠!食極都仲有,整體味道有啲似紅豆冰,但更健康。總括嚟講,環境一流,食物質素高,可以一戰👍📍 姚姚酸菜魚 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場13樓1301號舖
天氣凍除咗打邊爐,都好啱食辣嘢!

🪑環境
銅鑼灣店環境好闊落,仲有大玻璃俯瞰銅鑼灣景色,超正。

👨🏻‍🦱服務

🍅姚姚蕃茄魚

🐮水煮牛肉

🍧彩虹烏龍冰粉

🍼姚姚脆奶
炸得夠香脆、乾身,入面嘅奶香甜軟滑。

🥥多多桃膠椰奶

總括嚟講,環境一流,食物質素高,可以一戰👍

📍 姚姚酸菜魚 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場13樓1301號舖
2022-12-19
  • 彩虹烏龍冰粉
2022-12-15 42 浏览
天氣凍嘅時候更想食辣野❤️今次就去左銅鑼灣食呢間姚姚酸菜魚。餐廳尖沙咀嘅分店經常大排長龍,銅鑼灣嘅分店就易入好多,平日晚上都唔洗點等位。菜式方面都係以香辣嘅川菜為主,非常重口味🤣✨姚姚酸菜魚拼水煮牛肉($308)餐廳一個好嘅位就係佢有得揀雙拼,咁就可以試晒兩款唔同嘅菜式。招牌菜酸菜魚冇令我地失望,食落酸度十足,魚嘅份量亦都夠多。水煮牛就麻味較重,小辣嘅辣度都幾勁,我同朋友都食到不停飲水。✨麻辣小龍蝦($288)小龍蝦其實我第一次食,細細隻咁幾得意。蝦肉量並唔多,勝在醬汁夠惹味,都值得試下。

菜式方面都係以香辣嘅川菜為主,非常重口味🤣

✨姚姚酸菜魚拼水煮牛肉($308)

✨麻辣小龍蝦($288)
2022-12-15 46 浏览
邊個話黎呢到就一定要食酸菜魚?今次我同朋友就特登黎試佢嘅麻辣香鍋!佢最少要叫5款配料,我地要左:魷魚鬚,嫩牛肉,蓮藕,肥腸,芝士豆腐同埋薯粉! 痴線,估唔到每樣配料份量都咁多,好似食極都食唔晒咁,我覺得嫩牛肉,魷魚鬚同薯粉係必點,牛肉真係好嫩滑。 仲叫左小食同前菜,麻辣牛展不過不失。 醬蘿蔔用黎清一清味蕾解吓辣都唔錯。脆炸小酥肉都幾好味,外脆內軟。甜品仲叫左彩虹烏龍冰粉,又係好大碟,但我覺得唔係太夠冰凍。飲品試左沙棘原汁,因為係好健康又未飲過,味道有d似紅蘿蔔溝橙汁芒果汁咁,比想像中好飲。

甜品仲叫左彩虹烏龍冰粉,又係好大碟,但我覺得唔係太夠冰凍。

2022-12-14 42 浏览
咁凍梗係要食辣野中和一下個溫度啦(?) 呢度出名食酸菜魚,而且而家嘅辣度全面升級,仲有蕃茄魚返咗嚟可以揀啦~但係麻辣香鍋都好唔錯㗎!最少揀五個餸,我哋揀咗寬粉、牛舌、酥肉、豬頸肉、蓮藕同埋薯仔,最推介係寬粉同埋酥肉,前者吸收晒香鍋嘅精華,後者外皮酥脆而且大大條~另外炸鮮奶都係必食之選🤩冇乜油溢味而且外脆內軟☁️.Eat some hot and spicy thing to balance the super cold weather! Try the mala bowl here with your own choice of toppings. I like the noodle and the pork chop. Absorbing all the tasty of the mala sauce.
2022-12-12 89 浏览
餐單如下:1)雙拼酸菜魚+水煮牛肉(中辣)酸菜魚味道不錯, 魚片量多入味個人比較愛吃水煮牛肉, 中辣夠辣惹味 ,牛肉很滑,內有闊身薯粉,吸收了水煮汁,辣得過癮若加多點麻會更過癮2)蒜炒萵荀份量ok , 味道不錯 3)彩虹烏龍冰粉冰粉本身味道較淡 ,主要靠配料的味道襯托配料比較多, 有不同味道, 混合在一起不會太甜 頗清爽值得一試
餐單如下:
1)雙拼酸菜魚+水煮牛肉(中辣)
酸菜魚味道不錯, 魚片量多入味
若加多點麻會更過癮

2)蒜炒萵荀
份量ok , 味道不錯

3)彩虹烏龍冰粉
冰粉本身味道較淡 ,主要靠配料的味道襯托
配料比較多, 有不同味道, 混合在一起不會太甜 頗清爽
值得一試

酸菜魚+水煮牛肉
酸菜魚+水煮牛肉
2022-12-11 68 浏览
愛辣既朋友今日約左我收工去食飯,所以就揀咗去食酸菜魚🐟 之前喺尖沙咀排到人山人海,而家喺希慎廣場開咗就方便好多啦😆♥ 麻辣香鍋 $264香鍋鍋底$48,最少要揀5款配料,我地就揀左重慶酥肉、魷魚鬚、蓮藕片、萵筍片同芋絲,揀左少辣好夠味炒得好香又惹味!萵筍蓮藕呢啲真係要配辣食先正♥ 姚姚酸菜魚配水煮牛肉 $308話明酸菜魚點少得主菜啊! 酸辣魚辣度全面升級,想食酸菜又想食水煮,呢度就啱啱好有個雙拼喇,牛肉嫩滑一d都唔榎,水煮牛嘅配菜除左芽菜仲有寬粉添,可以食到好飽肚。酸菜魚片粉量多,一d都唔腥,揀左中辣辣度適中夠香。鍋底有蠟燭一直慶住到最尾都仲係熱辣辣🥰♥ 茉莉香橙 $38食辣嘢真係要揀番杯嘢飲解解渴🙈 揀左少甜但不失茉莉茶味既香 ♡ 餐廳座位寬闊坐得舒適,兩個人食到最後都食唔晒所以嗌唔到甜品🤣 下次可以試埋糍粑就好😆 另外蕃茄魚返咗嚟,但係今日想食辣嘢所以留返下次先試啦

♥ 麻辣香鍋 $264

♥ 姚姚酸菜魚配水煮牛肉 $308

♥ 茉莉香橙 $38
食辣嘢真係要揀番杯嘢飲解解渴🙈 揀左少甜但不失茉莉茶味既香

2022-12-11 155 浏览
香港已經有好多間酸菜魚,但一定要推介來這裡試。店員話餐廳是選用鱸魚,而且配以水東新酸菜做湯的。餐廳以Tiffany blue為主色,座位非常寬躺舒適。值得回來再吃!🌱姚姚酸菜魚(2人份)少辣 和友人一起加選了寬薯粉條。上枱時見到份量超多,嚇了一跳。與友人隨即試飲啖湯底,湯底實在非常濃郁,明亮鮮口的酸味再加上辣味,味道相互提升,入口非常惹味。雖然鱸魚每片都係薄薄一片,但份量超多,魚肉入口非常新鮮滑嫩,而且已經去骨,吃得非常滿足。真係比其他餐廳吃過的酸菜魚好味👍🏻 另外,寬薯粉條都要加分!粗寬身得來煙靭彈牙,但食到尾都唔會散開或者幾條寬粉黏在一起👍🏻🌱麻辣香鍋麻辣香鍋有很多款配料可以自由配搭,今次就加了5款材料:脆皮肥腸、雞軟骨、千葉豆腐、萵筍片、豬頸肉。材料和酸菜魚一樣非常多,份量大。而味道方面,配料炒得夠乾身,配上香鍋味道夠濃夠惹味,值得試試🌱紅豆鳥龍冰粉冰粉通常是用來解辣的,但作為飯後甜品都非常好。這裡的唔太甜,但就充滿濃濃的烏龍茶味而且夠軟滑,上面鋪滿了花生碎粒、白珍珠粒、提子乾和紅豆做配料,份量非常充足。

🌱姚姚酸菜魚(2人份)少辣

2022-12-07
酸菜魚
麻辣香鍋
2022-12-11 32 浏览
一向都好鍾意食酸菜魚去到銅鑼灣希慎廣場附近我都要去搵下我嘅心頭號酸菜魚俾我發現一間門面好開陽而且用上了好Sharp嘅淺藍色「 #姚姚酸菜魚 」 我都二話不說地就入去幫襯試吓店員隨即安排我哋坐好寬敞嘅卡位位置點餐簡單又方便只需要掃描附上嘅QR code下單喺疫情反反覆覆嘅期間又可以減少人與人之間嘅接觸嚟到呢度必定要試呢度嘅招牌菜姚姚酸菜魚 (2人份)鍾意呢度嘅酸菜魚酸辣都可以自由選擇食少辣以及少少酸就最穩陣先飲一啖酸菜魚湯味道很濃郁哦還有魚的份量好多食落去竟然冇乜骨重點係魚肉質感滑溜好新鮮一啲都唔腥㗎而且仲好入味添小食方面的麻麻辣辣口水雞麻辣汁配以香蔥粒及芝麻嘅醬汁令雞件更入味更嫩滑夾一件已經見到厚厚的雞件肉質都頗為鮮嫩亦都係我最鍾意嘅雞髀位置乾煸四季豆 想清一清腸胃所以就Order咗蔬菜類乾煸四季豆我就比較喜歡食林身D嘅四季豆食落去除咗好入味之餘少少辣好滋味同樣地都係撈飯一流嘅小菜所以點少得一碗白飯呢最後飲埋杯茉莉香橙就滿足晒裏面仲要有一粒粒果肉㗎而低糖紫米豆漿滋補又有益不過等候嘅時間就偏久了最後埋單兩個人都只係$600左右食到捧住個肚出門口呢咁有水準的酸菜魚下次一定會encore
一向都好鍾意食酸菜魚
去到銅鑼灣希慎廣場附近
我都要去搵下我嘅心頭號酸菜魚
俾我發現一間門面好開陽
而且用上了好Sharp嘅淺藍色
「 #姚姚酸菜魚 」
我都二話不說地就入去幫襯試吓
店員隨即安排我哋坐好寬敞嘅卡位位置

點餐簡單又方便
只需要掃描附上嘅QR code下單
喺疫情反反覆覆嘅期間
又可以減少人與人之間嘅接觸

嚟到呢度必定要試呢度嘅招牌菜
姚姚酸菜魚 (2人份)
鍾意呢度嘅酸菜魚酸辣都可以自由選擇

不過等候嘅時間就偏久了

最後埋單兩個人都只係$600左右
食到捧住個肚出門口呢
咁有水準的酸菜魚
下次一定會encore再試!
2022-11-16
2022-12-08 33 浏览
座位乾淨及非常寬敞,放了大大盤的酸菜魚,都還有超多位可放其他餸菜~麻醬雞絲粉皮~粉皮很爽脆,加上雞絲及青瓜,很清新的感覺,而麻醬的濃度剛剛好,很掛粉皮~姚姚酸菜魚拼蕃茄魚~超大的一盤,魚塊十分嫩滑,數量也十分之多,滿滿的都是魚塊,十分滿足,酸辣麻度都可以自己選擇,而蕃茄魚是不辣的,蕃茄很多,跟魚同吃十分夾,最啱小朋友吃~彩虹烏龍冰粉~色彩很繽紛,有芝麻、花生碎、丸子、紅豆、酒糟及提子乾,底下的鋪滿了茶凍,清新得來又有多重口感~多多桃膠椰奶~很香椰奶味,桃膠也非常之多,補水又養顏~新鮮水果烏龍茶~百香果味較濃,茶味也突出,內裡還有西瓜粒及菠蘿粒~

多多桃膠椰奶~很香椰奶味,桃膠也非常之多,補水又養顏~

主菜點咗姚姚酸菜魚拼水煮魚,酸菜魚單點,雙拼都可以。魚味算濃,魚片夠滑。水煮魚有芽菜、寬粉!麻醬雞絲粉皮麻醬夠香,粉皮爽滑,青瓜爽脆清新,但偏甜涼拌蒿荀絲清新開胃,蒜香味重,蒿荀絲幾爽口黃金脆炸小酥肉外脆內嫩,肉汁鮮嫩,唔會太乾大盆花菜花菜配五花肉,夠鍋氣彩虹烏龍冰粉呢個好適合打卡,烏龍茶冰配紅豆、酒釀糯米、黑芝麻、花生、提子乾,配料都幾豐富,加埋食幾好味!

麻醬雞絲粉皮
麻醬夠香,粉皮爽滑,青瓜爽脆清新,但偏甜

涼拌蒿荀絲
清新開胃,蒜香味重,蒿荀絲幾爽口

黃金脆炸小酥肉
外脆內嫩,肉汁鮮嫩,唔會太乾

大盆花菜
花菜配五花肉,夠鍋氣

2022-12-06 811 浏览
記得N年前嘅聖誕節去深圳排咗幾個鐘先食到嘅姚姚酸菜魚,而家香港都有開分店,當然要去朝聖下😎 今晚約咗好姐妹book咗銅鑼灣希慎分店食,人氣高企,想食記得book定位先😬 入到去見到裝修以Tiffany blue為主調,有別於一般川菜館嘅風格,設計有心思,環境闊落乾淨,坐得舒服👍🌟姚姚酸菜魚(2人份)$288少辣少油少鹽器皿有特色,底下有個小火爐熱住,酸菜魚份量唔少,有兩條新鮮鱸魚,魚肉鮮甜,肉質嫩滑唔會鬆散,啖啖肉零魚骨,辣度揀咗小辣🌶️啱啱好,味道香麻惹味,加分位係可以揀少油少鹽,自由度高好貼心嘅服務🫶🏻🌟麻辣香鍋(麻辣鍋底)$254加麻少油少辣重慶酥肉脆皮肥腸雞翼花菜萵荀片另一重點推介,好多配菜選擇👍 叫咗自己鍾意嘅配菜,酥肉外脆內軟😍 肥腸炸到冇曬肥膏食落香口唔膩😬 雞翼好入味,具備香麻辣嘅要求,好食到停唔到口😎🌟彩虹烏龍冰粉$68賣相精緻有顏值一定要影相打卡😍真材實料仲要超大碗,兩個人share好滿足,睇圖就知配料豐富,有烏龍茶香,清新解膩,真係唔好錯過🫶🏻🌟沙棘汁老闆送咗兩杯沙棘汁俾我哋😋 解辣又濃郁,酸酸甜甜有啲似橙汁,聽聞係源於青藏高原一種古老植物,健康得來營養豐富,真係好

🌟姚姚酸菜魚(2人份)$288

花菜
萵荀片

🌟彩虹烏龍冰粉$68

🌟沙棘汁
老闆送咗兩杯沙棘汁俾我哋😋 解辣又濃郁,酸酸甜甜有啲似橙汁,聽聞係源於青藏高原一種古老植物,健康得來營養豐富,真係好特別,值得一試👍
2022-12-02
  • 酸菜魚