2022-02-03 44 浏览
姚姚酸菜魚拼水煮牛肉(2人份)$308酸菜魚部份:啲魚非常滑,份量好足,酸度同辣度配合得好好,直情可以當湯飲!煲湯好有鮮味,材料非常豐富,啲魚好入味!一啲細骨都冇,酸酸辣辣食完都唔會頂住個肚,但又食得好飽,真係極力推介!水煮牛肉部份:真係要讚佢啲牛肉非常滑同淋!呢邊嘅辣到就高過魚!喺個底原來仲有幾條粉皮,真係飽到可以唔使嗌飯。我係略嫌啲牛肉太大舊,如果可以薄啲應該仲正!辣子雞軟骨肥腸$198炸得好香口,調味剛好,唔會太鹹,個腸好淋!個辣又係啱啱好,唔會非常辣,普通食到辣嘅人就會覺得正!我一個唔食豬大腸嘅人都覺得好好味!我淨係挑戰佢切得細塊嗰啲,我老公超鍾意,就食晒啲好大嚿嗰啲!佢食慣都話非常正!真係忍唔到口!佢炒得太香,我連啲花生都唔放過!
姚姚酸菜魚拼水煮牛肉(2人份)$308

辣子雞軟骨肥腸$198

2022-02-03
2022-02-01 51 浏览
新的一年肯定要食餐好姚姚酸菜魚 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場二樓2307號舖終於係香港開分店 係熟悉的味道 裝修風格都係以Tiffany Blue色為主調今次我揀咗姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦$308酸菜魚採用鱸魚 肉質鮮嫩酸菜係經過90日醃製 酸度岩岩好 非常開胃避風塘大蝦唔使剝殼可以直接食 大家唔洗怕冇儀態不得不提避風塘大蝦入邊嘅薯條 吸晒啲辣油非常惹味另外食辣野一定要叫嘅紅糖糯糍粑$58口感軟淋淋 但係唔粘牙 重點係可以解辣
新的一年肯定要食餐好
姚姚酸菜魚 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場二樓2307號舖

不得不提避風塘大蝦入邊嘅薯條 吸晒啲辣油非常惹味

另外食辣野一定要叫嘅紅糖糯糍粑$58
口感軟淋淋 但係唔粘牙 重點係可以解辣

2022-01-31 57 浏览
❄️天氣凍冰冰就會想食🔥熱辣辣嘅酸菜魚🐟。知道海港城開咗間新餐廳叫姚姚酸菜魚,於是約左朋友去食lunch🍽️🐟姚姚酸菜魚二人份 $278 份量超多,成個盤都係滿滿嘅魚片,夾極都有好滿足。魚片滑溜,無骨超正。🐔麻麻辣辣口水雞 $88口水雞肉質滑嫩,夠入味,令人口水直流。🥢麻醬雞絲粉皮 $68麻醬惹味,粉皮爽口。🥔酸辣土豆絲$58 酸咪咪好開胃,土豆絲非常爽脆。🌈彩虹烏龍冰粉 $48色彩繽紛,配料好多,例如花生,芝麻,酒釀。 第一次食烏龍味嘅冰粉,茶味好香。

🐟姚姚酸菜魚二人份 $278

🐔麻麻辣辣口水雞 $88

口水雞肉質滑嫩,夠入味,令人口水直流。

🥢麻醬雞絲粉皮 $68

麻醬惹味,粉皮爽口。

🥔酸辣土豆絲$58

酸咪咪好開胃,土豆絲非常爽脆。

🌈彩虹烏龍冰粉 $48

2022-01-31
  • 彩虹烏龍冰粉
太不值 這個價錢 食物不熱標榜酸菜魚 混合唔到味道、鱼不新鮮收幾拾元但只有8片萵筍雖然機械人送餐 但已經不是特色了唯一是特大油炸鬼 係幾好味 是脆的'冰粉算是合格 但妹仔大過主人婆不適合香港味道粗製濫造 不會有下次
太不值 這個價錢 食物不熱
標榜酸菜魚 混合唔到味道、鱼不新鮮
收幾拾元但只有8片萵筍
雖然機械人送餐 但已經不是特色了
唯一是特大油炸鬼 係幾好味 是脆的
'冰粉算是合格 但妹仔大過主人婆
不適合香港味道粗製濫造
不會有下次

2022-01-23 78 浏览
姚姚酸菜魚.酸菜魚經過這麼多年發展,聽說去年成為中國餐桌上最受歡迎的人氣美食#1,輕輕的一口進去,酸、辣、鮮、香各種滋味確實在挑逗你的味蕾,那種瞬間的快感簡直難以描述,魚片嫩滑爽口,再配上一口的湯汁,搭配上一碗米飯,保證你連一滴湯汁都不會放掉,這就是酸菜魚的魔力!這個冬天不太冷、 姚姚酸菜魚 用心之處是給酸菜魚底部➕了個小蠟燭🕯️ 起到保溫作用!可以看出來店主的用心.人生有很多味道無法複製,溫暖的味道始終如一。推薦麻辣豬蹄;又被驚艷到! 那麻麻辣辣的味道真的好好吃😋滿滿的骨膠原. 爆笑的巨人油條!不僅好看味道更是一絕
姚姚酸菜魚.
人生有很多味道無法複製,溫暖的味道始終如一。

爆笑的巨人油條!不僅好看味道更是一絕

2022-01-23 63 浏览
i specially like tomato soup because the taste of saltiness .Also i like the desserts as well because it taste so sweet.i hope that i can see some improvement on the chicken because it’s too sweet.but the bright side is the chicken have enough saltiness on it.This YaoYao is one of my favorite restaurant ever.i will not forget this restaurant
前一排姚姚酸菜魚入駐海港城,餐廳裝潢擺設及餐具以藍色及白色為主調,牆上Logo 也都係魚🐟設計相當可愛。因為想試多一種口味,就點左雙拼姚姚酸菜魚🐟同水煮牛肉$268二人份,另外仲加左紅薯粉同芋絲,有成條魚,酸菜味道岩岩好,魚肉都算大塊,味道都唔錯,水煮牛肉都很大塊,辣椒粉灑在表面,加上辣油,個人覺得夠曬味👍#彩虹烏龍冰粉(加量)$38入面有提子乾,花生🥜,紅豆,白珍珠,黑芝麻,每一口都能吃到料😍擺盤顏值好吸引眼球!打卡一流👍#紅糖糯糍粑 $48糍粑都算幾大塊,口感外脆內軟,我食呢個一定要裹很多黑糖係糍粑上,餐廳菜單比較貼心嘅系可以有多種選擇,可以少糖或者多糖!我哋仲仲點左麻麻辣辣口水雞同酸辣藕丁,講真,我哋對這俩個菜有啲失望,首先口水雞嘅肉質唔夠鮮嫩,酸辣藕丁特別鹹,其他食物都算ok!仲有就係服務方面需要有待加強👍最後再黎一杯多多桃膠椰奶椰奶香濃不會過甜,分量大而且材料好足,有桃膠、西米、紅豆等,非常有口感,養顏又滋潤~✅溫馨提示,果日我帶咗囡囡女一起係,原本以為要另外在點唔辣嘅食物,餐廳推薦話有專門嘅兒童專屬獅子頭套餐,呢一點我覺得又幾貼心!讓大人帶住小朋友都可以享受美食✌️

#彩虹烏龍冰粉(加量)$38

#紅糖糯糍粑 $48

最後再黎一杯多多桃膠椰奶

2022-01-20 55 浏览
原來呢間鋪頭係大陸好出名,試營業期間,客流量非常火爆。試過午市想walk-in,完全無機會...同事提前三日打電話先book到位。店鋪裝修精緻,全場Tiffany Blue,我地嗌左一份避風塘蝦拼招牌酸菜魚,酸菜魚軟滑入味又唔會好辣,避風塘蝦外脆內彈牙,都好好味。我地仲叫左一份紅糖糍粑!好味😋三人埋單500左右,略貴,不過真係好味,店員話可以用coupon,下次會再來。總共埋單三人500左右,略貴,不過真係好味,連埋茶都好香好好飲,不過店員話可以用coupon,下次會再來。

2022-01-18
  • 姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦
2022-01-12 591 浏览
從店面設計,怎樣也看不出這家設計時尚、清新光潔,並採用了大量 Tiffany Blue 顏色作主調的餐廳是一家酸菜魚專門店!沒錯,這裡正是一家來自深圳的連鎖酸菜魚店 - 姚姚酸菜魚。這裡更是首間在本港開設的分店,落戶於尖沙咀的海港城。菜式方面,除了招牌酸菜魚,還可以點多幾款經典川菜,與家人和朋友分享就最開心了。姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦(HK$308)招牌姚姚酸菜魚拼港式避風塘大蝦,先說酸菜魚,魚肉和酸菜是整鍋酸菜魚的靈魂,大大片的魚片幼滑鮮嫩,酸菜用了水東芥菜經過24天發酵期,令口感更脆亦更健康。另一半的避風糖大蝦加入了大量辣椒、炸蒜,最特別是伴以薯條和脆花生,令整道菜式更具創意。香港頭條(HK$38)香港頭條是什麼?原來是港式油條,即是油炸鬼。這條即叫即做的巨型油炸鬼,外脆內軟,把它放在酸菜魚湯內索滿湯的精華,酸酸辣辣,十分棧鬼。酸辣土豆絲(HK$58)一碟平凡不過的土豆絲,清爽清新,口感爽脆。缽缽什錦(HK$88)缽內有多款食材,有雞腎、無骨鳳爪、鵝腸、藕片、萵筍片等等,每樣有啲,最啱樣樣都想試吓的朋友。彩虹烏龍冰粉(HK$48)這款冰粉材料十分豐富,烏龍茶味的冰粉上有黑芝蔴、花生碎

姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦(HK$308)

姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦

香港頭條(HK$38)

香港頭條

酸辣土豆絲(HK$58)
酸辣土豆絲

一碟平凡不過的土豆絲,清爽清新,口感爽脆。
酸辣土豆絲

缽缽什錦(HK$88)

缽缽什錦

彩虹烏龍冰粉(HK$48)
彩虹烏龍冰粉

這款冰粉材料十分豐富,烏龍茶味的冰粉上有黑芝蔴、花生碎、紅豆、小丸子、提子乾、酒糟和椰漿,多重的口感和味道,滿足度十足。

Storefront

Interior

Menu
2022-01-12
2022-01-11 94 浏览
海港城發現*姚姚酸菜魚*踪影🐟。餐廳以Tiffany Blue為主色。座位以卡位為主。餐廳有機械人送餐。真係估唔到🤣。姚姚酸菜魚🐟酸菜魚🐟可以自己加加減減味道😎。辣度。酸度。麻度。少油。少鹽通通有得揀。自由度甚高👏。酸菜魚大片冇骨。可以大啖大啖食。魚肉嫩滑。2人份都幾足料🤪。酸菜食極都有。酸菜比魚多😍。麻辣豬手🐷豬手味道一樣有得揀。大大件依然滷得入味😋。姚姚脆奶一客4件。脆奶圓捅形呈上。入口香甜鬆脆。雖然沒有流心效果。依然甜入心頭❤️。
海港城發現*姚姚酸菜魚*踪影🐟。
餐廳以Tiffany Blue為主色。座位以卡位為主。
餐廳有機械人送餐。真係估唔到🤣。
姚姚酸菜魚🐟
麻辣豬手🐷
豬手味道一樣有得揀。大大件依然滷得入味😋。
姚姚脆奶
2022-01-10 113 浏览
餐廳裝潢擺設及餐具都是用上Tiffany Blue及白色為主調,用色設計相當可愛。 姚姚酸菜魚拼蕃茄魚(2人份)一定要點鴛鴦鍋,在別的酸菜魚店不太常見,一次就能吃到兩種口味。酸菜魚夠麻夠辣夠酸,蕃茄魚鮮甜開胃,兩種口味配白飯都一流,唯魚肉有點腥及少量幼骨。 辣子雞軟骨肥腸雞軟骨及大腸都炸到金黃香脆,沒有油膩的感覺,加上辣椒炒起來釋放出獨特的香味,唯大腸份量少,只有10塊。 椒麻皮蛋無鉛黃金皮蛋,像果凍一樣,蛋清是透明的,蛋黃是金黃色的,相比普通的黑色皮蛋,口感更為清淡、柔和,Q彈嫩滑。 麻辣牛展牛展厚度適中,分量也適中,底層小黃瓜作伴菜,可惜牛展食起來有點韌。 多多桃膠椰奶椰奶香濃不會過甜,分量大而且材料好足,有桃膠、西米、紅豆等,非常有口感,養顏又滋潤,不過價錢有點貴,而且用吸管飲不方便,能夠提供匙羹更佳。

姚姚酸菜魚拼蕃茄魚(2人份)

辣子雞軟骨肥腸

椒麻皮蛋

麻辣牛展

多多桃膠椰奶
2022-01-09 71 浏览
姚姚酸菜魚📍Shop 2307, 2/F, Harbour City Gateway Arcade, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui今次就算左呢間海港城新開既酸菜魚今次揀左有辣有唔辣既姚姚酸菜魚拼番茄魚酸菜魚比番茄魚好食略嫌番茄魚太酸魚肉有幾塊有小骨但我覺得係無可避免酸菜好食,去到後段我不斷夾酸菜食姚姚酸菜魚拼番茄魚 加寛粉 ($308+$38)Sony A7ii + Sony FE 40mm f2.5G
姚姚酸菜魚

今次就算左呢間海港城新開既酸菜魚
今次揀左有辣有唔辣既姚姚酸菜魚拼番茄魚

酸菜魚比番茄魚好食
略嫌番茄魚太酸
魚肉有幾塊有小骨
但我覺得係無可避免
酸菜好食,去到後段我不斷夾酸菜食

姚姚酸菜魚拼番茄魚 加寛粉 ($308+$38)

心血來潮,對蕃茄魚有爭執著偏愛的小姑娘!加上店面裝修的Tiffany藍顏色也是她的最愛,放學回家的時候,就發起邀請讓我和她一起去吃蕃茄魚配我最愛的油炸鬼!上菜很快哦!一如既往的美味,好吃的不要不要的,食物品質依然是給五星!這一次也要給他的環境來評評分!座位很寬敞,那環境寬敞舒適、 還有2個房間可以預訂.可以容納6人和8人的. 改天如果想約客人吃飯,或是比較私人的聚會,都可以預訂房間,老闆想得蠻周到的!牆上的裝飾,以不同表情的魚為主配Tiffany藍的色調,,價格也不算貴。餐廳裝潢也非常漂亮,整體看起來很清新乾淨。座位間隔非常寬敞,非常不像香港餐廳!
心血來潮,對蕃茄魚有爭執著偏愛的小姑娘!
加上店面裝修的Tiffany藍顏色也是她的最愛,

上菜很快哦!
一如既往的美味,好吃的不要不要的,
食物品質依然是給五星!
這一次也要給他的環境來評評分!
改天如果想約客人吃飯,或是比較私人的聚會,
都可以預訂房間,老闆想得蠻周到的!
番茄🍅魚
番茄🍅魚
  • 番茄魚
  • 油炸鬼
2022-01-04 83 浏览
🍴麻辣豬手98 蚊🐽豬手整得好軟林 佢個辣汁帶 d咸甜香 最後滲 d辣出黎 乾辣椒 花椒八角調味 豬手好入味 肉質彈牙嫩滑 好正 🍴姚姚酸菜魚拼避風塘大蝦 2 人份308 蚊🌶️🐟 配 寛薯粉條38 蚊酸菜魚足粖 酸菜好軟林 夠入味 湯汁 飲幾啖有清新既酸辣味 唔會嗆左魚味 辣椒胡椒芝麻夠香 加埋爽口入味既寛粉好正 🍜 另一邊 既避風塘大蝦 蚊炸得好香脆 可以食埋殼🦐 薯條好夠香脆🥔 避風塘既醬料好香蒜辣味 令到成個餸菜好惹味 正😈 🍴多多桃膠椰奶48 蚊🥛材料豐富而且一層層幾靚 有紅豆桃膠果凍西米 多重口感 尤其係桃膠帶 d彈牙口感配埋椰奶既甜味十分 match 🥥🍴鮮奶紅茶凍 38 蚊🧊濃滑奶茶好香滑 奶味香 紅茶果凍好軟林 用飲管一啜落去 奶茶加果凍一野吸落口 口感唔錯#麻辣 #豬手#酸菜魚 #薯條 #紅茶 #奶凍 #避風塘 #海蝦 Score 平均分 <7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍

🍴麻辣豬手98 蚊🐽

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#姚姚酸菜魚
尖沙咀廣東道3 至27 號海港城港威商場2 樓2307 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2022-01-04
2022-01-01 136 浏览
元旦時間,總會有各種的聚餐,今天我們又來到了姚姚酸菜魚!因為有幾個小朋友一起聚餐,所以選擇了點姚姚番茄🍅魚🐟姚姚蕃茄魚$ 268蕃茄魚個人覺得比酸菜魚更好吃,蕃茄味濃,湯內附有粉絲吸盡精華,魚肉鮮嫩可口,份量足夠⋯⋯酸菜魚也好吃😋想到以後會有選擇障礙了▼油條——巨大體型,比手臂更粗嘅炸鬼,吸湯或單食都完美,沒有油膩感,追加1份!香辣豬扒串串$88好吃😋 用的是厚切豬扒感覺比平時的豬扒要厚一倍以上⋯⋯還加了麻辣粉,肉質非常鬆軟嫩滑多汁份量十足,如果自己一個人吃,也可以當一餐了⋯⋯讓人賓至如歸的感覺,服務人員態度很好👍、環境也很乾淨整潔,這年飯吃的非常滿意。

香辣豬扒串串$88

• 姚姚番茄魚