2024-07-08
今晚同屋企人慶祝生日,佢朋友介紹去鯉魚門食,話仲抵過去西貢食海鮮喎!本身都驚中伏,話晒鯉魚門唔知會唔會俾人劏,但佢朋友話食過好多次,啲嘢大碟又好食,既然佢咁講,就不妨試一次啦。好耐未去過鯉魚門,由油塘地鐵站行落去,其實10分鐘就到。我哋直接去到妹記海鮮揀海鮮,之後老闆娘就搵人帶我哋去到龍騰海鮮酒家。先嚟豉油王煎蝦,啲蝦又肥又大隻,脆口又彈牙,真心要讚吓。姪仔本身唔鍾意食海鮮,都食咗七八隻。之後就上咗龍蝦米粉底,本身菜單係上湯焗龍蝦伊麵底,但係事頭婆話煎米粉底仲香口。好彩一上菜就影低張相,好快碟龍蝦就已經掃晒,個米粉吸晒龍蝦嘅精華真係好入味,要特別推介🤟🏻🤟🏻再嚟蒸鮑魚。未影得切相就俾人夾晒😓再有大班兩味、炒蟶子同蒜蓉粉絲蒸元貝。 碟碟都好有鑊氣,十分野味😋最後埋單每人5百幾,其實真係抵食過好多西餐同西貢。今次落嚟鯉魚門食海鮮徹底令我對鯉魚門改觀,下轉到我生日一定會嗌埋啲friends儲夠一圍落嚟食。
再嚟蒸鮑魚。未影得切相就俾人夾晒😓
龍蝦煎米粉底