2010-01-26
不經不覺,已經到了五百篇食評,自己也想不到.找一個空檔日子,放下兩個寶貝,跟太太往尖東看電影,附近食肆實在提不起興趣,就跑遠一點,找一間不論價錢或是食物水準都不錯的餐廳.其實好懷疑這一類型商場客人都不多見,究竟點可以生存? 好時沙爹位置其實係商場一角,但多年來經營,亦將附近幾個舖位租下,相信可以用作包場.太太是第一次到好時,見商場鬼影都唔多隻都有點出奇,因為由落單時得兩檯客,到食完竟然有八成滿,而且又是 weekday 日子,不過食完就知乜事.海南雞飯($36) : 一直以來對海南雞飯中的油飯最喜愛,而且是精華所在,可惜坊間所謂油飯,只不過是用現成的合成油混入米飯頂包,睇見都火滾,不過好時的油飯粒粒充滿油份,粒粿分明,飽滿混圓,而去骨雞肉雖然比較粗糙及無乜雞味,相信是貨源的問題,作價$36,總不能要求太高吧?三色醬料是星馬一帶海南雞飯常見,泰式就少了一碟黑醬油,好時的薑蔥蓉打得幼滑,是對食物認真的態度,而且例湯是紹菜雞湯,對比起求求其其奉上青紅蘿蔔湯好得多,不過是日雞湯真的過咸.蝦湯麵 ($45): 呷一口湯,非常清甜,比灣仔另一名店濃郁得多,而且蝦味又未至於南瓜兄所講輕清,相信是偶爾
其實好懷疑這一類型商場客人都不多見,究竟點可以生存?
蝦湯麵 ($45): 呷一口湯,非常清甜,比灣仔另一名店濃郁得多,而且蝦味又未至於南瓜兄所講輕清,相信是偶爾失手之作,難道當天有賽馬?麵條夠滑,吸收了蝦湯之後更冶味,不過個人喜歡硬身一點的麵條.
沙爹半打(35) : 雖然醬汁好香,但肉質咬落有點霉肉的感覺.
叻沙湯(35) : 有魚蛋,豆卜,芽菜,雞肉及蝦,配料真的夠豐富,椰油香味足,不錯.
其實太太已很少跟我出外用膳,但是晚總算見到她頻頻點頭,亦不用二百圓,總好過食一餐幾粒鐘,仲要扮高尚,之後又要話唔同意既人唔識欣賞吖.