2009-03-08 195 浏览
今日同老公出尖沙咀剪頭髮, 因為我今日好想食餃子, 所以剪髮前來這裡先醫我的肚, 滿足一下我的小願望老公對上海食物毫無興趣, 所以這餐就只有我吃, 沒有老公的份兒水餃真的好抵食, 一碗八隻才不過$14, 又是我很喜歡的那種北方餃子, 皮厚有咬口, 肉少菜多味道很濃和多汁, 份量剛剛好, 我吃得津津樂道, 很好味道另點凍荳漿一杯, 荳漿亦很好, 新鮮有荳味, 不過荳漿價錢相對上偏貴, 要$8/杯。我已吃得飽飽很滿足了, 咁老公呢? 那當然下一站去他想去的食店, 滿足他的願望啦!
滿足一下我的小願望

我已吃得飽飽很滿足了, 咁老公呢?

那當然下一站去他想去的食店, 滿足他的願望啦!

水餃好味道 ^^
2009-03-07
水餃好味道 ^^
  • 水餃
  • 荳漿
2009-02-17 25 浏览
好耐無黎過食飯,夜晚開完OT立刻趕來晚餐十點左右黎到.有唔少人環境很吵叫左小籠飽.另外加一樣點心雞絲粉皮.重有酸辣湯小籠飽: 熱辣辣,很juicy,好味道雞絲粉皮:麻醬又多,粉皮又好滑.超讚.不過可惜太細碟酸辣湯: 料多但湯比較希,唔酸又唔辣,但仍可接受食物出得好快!但沒有什麼服務真係好經濟免茶芥、免加一.埋單才$58
好耐無黎過食飯,夜晚開完OT立刻趕來晚餐
十點左右黎到.有唔少人環境很吵
叫左小籠飽.另外加一樣點心雞絲粉皮.重有酸辣湯
小籠飽: 熱辣辣,很juicy,好味道
雞絲粉皮:麻醬又多,粉皮又好滑.超讚.不過可惜太細碟
酸辣湯: 料多但湯比較希,唔酸又唔辣,但仍可接受
食物出得好快!但沒有什麼服務
真係好經濟免茶芥、免加一.埋單才$58
  • 雞絲粉皮
  • 小籠飽
  • 酸辣湯
2009-01-27 18 浏览
哈哈,又去d我未去過既食肆!叫左兩個唔同既set,包括:紅油抄手:個汁唔太辣,有好多好多蒜蓉係面,所以個味超濃,都幾好味。之後留番d汁撈上海粗炒仲好味。上海粗炒:淡左dd,但係用左紅油抄手d汁調味又幾夾。醉雞:叫錯野囉,因為有人唔食雞。味道ok,不過勁少肉,似d頭頭尾尾咁。雞絲粉皮:好好味,多d麻醬就仲好啦。粟米羹:濃淡適中,似一般家常飲到既粟米湯。豆漿:ok之後追加左一個豆沙窩餅上車食,豆沙餡都幾多。不過始終係外賣,雖然仲熱,但都係腍左d。
哈哈,又去d我未去過既食肆!

叫左兩個唔同既set,包括:
上海粗炒:淡左dd,但係用左紅油抄手d汁調味又幾夾。
雞絲粉皮:好好味,多d麻醬就仲好啦。
粟米羹:濃淡適中,似一般家常飲到既粟米湯。
豆漿:ok

• 雞絲粉皮
2009-01-05 18 浏览
見店內處處寫著正宗上海菜想住可以食到好味的擔擔麵點知.. 湯水太多, 稀lung lung得d花生粒.. 不是好綿的花生醬d麵又唔好味加食左鱔芋年糕.. 係淡mao mao的---唔會再去呢度食呀!
見店內處處寫著正宗上海菜
想住可以食到好味的擔擔麵
點知.. 湯水太多, 稀lung lung
得d花生粒.. 不是好綿的花生醬
d麵又唔好味
加食左鱔芋年糕.. 係淡mao mao的
---
唔會再去呢度食呀!
2008-12-28 146 浏览
師傅自問喺呢一區都算地膽, 但唔知點解次次都冇黎試過, 唔知係地點唔算太就腳定係咁啱唔想去呢? 上星期一離開監房, 個肚子餓到半死, 好唔容易返番黎呢區, 於是決定食好少少, 就揀左呢間食店作為晚餐!入到去唔算多人, 可能係比較夜的關係, 坐底即刻睇下有咩好食, 最後揀左一人用嘅至尊醉雞擔擔拉麵套餐, 套餐以雞為主題, 再配上拉麵或飯或餃子, 然後跟一款飲品; 雞有花雕醉雞, 醉轉彎或四川口水雞可以揀, 而師傅揀左四川口水雞; 再配上招牌擔擔麵或紅油抄手或 鎮江排骨菜飯, 而師傅就揀左招牌擔擔麵; 飲品就有酸辣湯或靚羹或豆漿, 師傅就揀左酸辣湯, 實係食個三辣套餐!等左一陣率先登場嘅係酸辣湯, 酸辣湯嘅料幾足, 有豆腐乾, 冬菇, 湯底夠辣夠酸, 味道搶口, 絕對得喎; 四川口水雞嘅雞身好滑, 肉身唔韌加上骨唔算多, 而且味道麻辣, 非常惹味, 真係好鬼正; 招牌擔擔麵嘅麵身煙煙韌韌, 湯底係帶辣, 可惜並不是咁出色, 加上花生幾硬, 扣少少分, 三樣食物以呢款最差!總括而言食物質素著實不賴, 地方同服務算係中規中舉, 價錢又唔算太貴, 五十八蚊一個套餐, 三種款式嘅食物, 絕對稱得上

總括而言食物質素著實不賴, 地方同服務算係中規中舉, 價錢又唔算太貴, 五十八蚊一個套餐, 三種款式嘅食物, 絕對稱得上抵食; 難得師傅喺監房辛苦左一整日, 到最後都可以食到一個咁豐富嘅晚餐, 感覺真係唔錯, 下次有機會一定會再黎, 笑臉值得一比!
餐牌
酸辣湯
四川口水雞
擔擔麵
酸辣湯
四川口水雞
2008-09-03 17 浏览
早幾年搵擔擔麵, 見openrice d comment 唔錯, 去試試..個湯真係好有花生味, 夠濃, 夠香, 麵質都ok!點知近2次去 Jordon 剪頭髮, 再去食擔擔麵, 我可以用難食去形容....個湯似水, 加左d辣+花生粒, 咁都算係擔擔麵??? 我食左2啖麵,再加d雞絲粉皮 就埋埋單走人...難食到我都唔敢再試....
個湯真係好有花生味, 夠濃, 夠香, 麵質都ok!

難食到我都唔敢再試....
由於工作關係經常吃外賣 , 好多時最怕叫外賣 , 因為唔知等幾耐 , 有些外賣3送飯閒閒地說需要 45分鐘才能送到 , 等待實在痛苦.... 但這"好好" 近期都算多次外賣 , 時間就非常快 , 幾乎落 order 計 , 10-15分鐘內必到 ..... 這點算是我最欣賞此店舖....講回食物 及服務 , 先講下接電話 , 可幸是我未有其他前文食家遇到的不禮待遇 , 反而是電話落 order 都非常熱情有禮 , 堂食我就未試過 , 而食物 我都叫過好幾款 , 小排骨菜飯 , 擔擔豬扒湯麵 , 紅油炒手 , 上海粗炒 , 豬扒炒粗等~~~~....速度都算係極快送到 , 但水準講真說 , 不穩定 , 有時d 粗炒就落足醬油 , 但有時就唔知是否忙到落漏左淡得很 , 小排骨亦是 , 有時就乾爭爭 好硬 , 有時就水準之作 .... 擔擔豬扒面又係咁 , 湯底一時時 , 濃淡好大分別............. 但論價錢 .......... 如果食唔到 set , 感覺就好貴 , 有次叫了紅油抄手 , 28.00 , 好似5-6粒..... 好唔抵 . 下次唔會再叫

2008-08-15 17 浏览
今天晚上路經這裡,看到有「上海湯粗麵」,就入內試它一試。雖說我記憶中,這東西應該叫「上海粗湯麵」。有點點不安呢,連名字也錯了。落單時嬸嬸問我要不要白灼菜,五元一份,還用很熱情的語氣告訴我「是生菜丫!」,覺得有點好笑,也就要了一份。先放下一杯凍豆漿(可以挑熱的,跟餐)。豆味尚可,甜度也適中呢。接下來是生菜。份量比我想像中要多得多!嚇了我一跳呢。同枱的女士似乎也被嚇著了,還用好奇的眼神盯了我好一會 ==而主角「上海湯粗麵」就完全不行了。單看賣相,那些白雪雪的烏冬已經清清楚楚地告訴你「我不正宗,我不好吃」!如果把它當普遍麵條,味道還是偏淡呢。和真正的上海粗湯麵比起來,相差九條街呀!服務倒是很好。可能因為人不多吧,嬸嬸們都挺有趣的。

服務倒是很好。可能因為人不多吧,嬸嬸們都挺有趣的。
2008-06-07 10 浏览
我在中午1時左右到此店買外賣, 叫了朱扒菜反,上海粗炒,及小排骨,我都不是第一次光顧, 平時外賣小排骨都是依照海報上的價格$12, 但今次去到個cashier ( 長髮, 目露兇光) 說要收我$16, 而且, 態度非常差, 沒有禮貌, ( 聽到她接外賣電話態度也是一樣差......) 之後,我再問她,明明海報上寫住$12 (堂食及外賣自取)她卻說寫錯了....但這海報最少放了半年以上, 那不就是騙客人嗎? 我再與她理論, 她用很沒有禮物的態度說, 想殺人咁款, 一向都是收這個價錢的!後來, 由另外一位女店員(短髮, 帶眼鏡) 主動給回我$4, 不過, 我也不會有下次的!
......)
但這海報最少放了半年以上, 那不就是騙客人嗎?
不過, 我也不會有下次的!
(非会员)
2008-05-19 15 浏览
之前堂食過一次,晚上返到屋企都覺得口渴,但完全無覺得系食物的問題。今日又去食左一次,要了排骨菜飯,飲了2啖湯羹,10分鐘后返到屋企,一直飲水都覺得口喝,我估計系湯羹勁多味精。不過,D排骨都幾好味。或者下次飲豆漿會好D。
不過,D排骨都幾好味。或者下次飲豆漿會好D。
2008-05-17 15 浏览
好少行過柯士甸道呢邊,原來都有間幾旺場的上海野。我地叫左一個野菜拉麵同一個鎮江骨菜飯。個拉麵好似d公仔拉麵咁,有陣鹼水味,但都幾多料既。個鎮江骨幾好味,d菜幾爽口,唔似得有d菜飯d菜又腍又黃。佢d骨唔硬又味道適中,可以連骨都食埋(因為炸的)。個阿姐的服務態度唔錯,成日同人搭訕問好唔好食。
  • 鎮江骨菜飯
2008-05-06 11 浏览
和女朋友的另一個老地方以前喜歡紅油抄手現在, 想吃得平一點就來了. 每一次來都很多人, 但阿姐依舊.今天放工想找東西吃, 酷愛酸辣湯的女朋友和我點了一個酸辣湯麵. 想不到未到7點, 可以22蚊仲多一杯豆漿. 味道沒有之前的濃, 卻易了入口. 這裡的酸辣湯很濃味, 很多人都說怪, 但我們卻有點喜歡. 比起另一些食店, 這裡的酸辣湯十分足料, 已是難得了.想不到大家都不喜歡那位阿姐, 但我又沒有太大反感, 覺得她很友善.
和女朋友的另一個老地方

以前喜歡紅油抄手

2008-04-22 6 浏览
今日返學得一個人食飯,就在學校隔鄰的上海店開餐,入到店內坐低,阿姐話仲有下午茶餐,反正不想食得太飽,所以叫了一碗上海雲吞幼麵+豆漿,阿姐問要凍or熱,我要熱的,送嚟嘅所謂熱就係..少暖咋!碗麵嚟到,份量不多,預左,因為只是21元的茶餐罷,但雲吞煮到過晒火,一挾隻雲吞就爛,冇牙嘅人食都應該冇問題!啲麵就煮得ok,如果再煮耐少少仲好。服務阿姐本來冇咩問題,但果個收銀阿嬸,收錢淨係同人傾計,唔通你要我等你同人""嗲""完先收我錢呀?
2008-04-01 22 浏览
放工後同老婆去文化中心睇電影節前,來這裡晚餐。酸辣湯- 超難食,勁重胡椒粉味,根本就唔係酸辣湯,係怪味胡椒粉湯。雞絲粉皮- 好細碟,中規中矩,花生醬夠。擔擔麵- 花生醬好少,唔夠味,個湯好稀,麵普通。煎水餃- 算係全晚最好食的,餡夠味。個多咀阿姐態度很差,我們入去果時冇卡位,其實我地都冇要求卡位的,但多咀阿姐話下一張卡位比我地,咁我地就話OK。多咀阿姐不停PUSH我地叫野食,佢好似埋怨我地叫左好少野食咁。之後有卡位,佢竟然比左我地之後入來食野的2位女士! 其實我地唔係一定要坐卡位,只不過唔好講左之後,轉頭又大大聲咁比我地之後入來的人,總之整體都很差。
放工後同老婆去文化中心睇電影節前,來這裡晚餐。

雞絲粉皮- 好細碟,中規中矩,花生醬夠。
擔擔麵- 花生醬好少,唔夠味,個湯好稀,麵普通。
煎水餃- 算係全晚最好食的,餡夠味。

2008-03-21 9 浏览
雖然只係食個呢度0既水餃,但係服務真係超差!個阿嬸伙記見我只係叫水餃就sell我叫埋豆漿,但係$7杯真係覺得貴而冇叫,結果就俾人白鴿眼,好似唔叫豆漿淨食水餃有罪,態度超差!講真d水餃又唔係特別好食,我做咩要再0黎服佢氣呀!!絕對唔好再來!