2022-05-24 370 浏览
雖然已經5月尾,但天氣又凍番, 著唔夠衫既我放lunch前已經諗定要食番啲暖肚啲既野,所以呢次我就簡咗呢間成日食,又好好食既小店~ 呢到最出名係佢既自家包既餃同無味精既魚湯!至於餃既種類就比以前多咗選擇,呢次我就簡咗栗米肉餃同韮菜餃,栗米肉餃比我想像中更加好食,原因就係佢啲栗米好甜,加上同佢啲肉比例岩岩,食落去係好有飽滿既感覺,至於韮菜餃就唔多講,品質同以往一樣咁出色,配埋佢個湯咁一齊食,好容易就令人愈食愈多隻餃!

2022-04-23 529 浏览
.📍好味餃子店 📍香港長沙灣元州街497號地舖白菜+雲耳椰菜煎餃10隻(49hkd)店員推薦白菜餃,大大隻餃子,咬起來多汁,而且包餡多,餃子皮🥟煎得很酥脆,但我個人更偏愛雲耳椰菜🤫,雲耳令整體更爽脆,椰菜也同樣多汁😆下次會encore👍🏻麻辣豬耳(28hkd)麻味突出,不算太重口味和油膩,而且切得比較大塊,口感更佳,配粉麵絕對一流🥰份量多到要兩個人share🙈野葛菜生魚豬骨湯(26hkd)豬骨味濃,我表示驚訝😦居然無加味精都可以咁濃味,足料靚湯,就算單點要2-30蚊都值得,可以一試👍🏻豆漿(8hkd)豆香味突出,不會過甜,不錯😌#foodiblum港式
📍好味餃子店
📍香港長沙灣元州街497號地舖

白菜+雲耳椰菜煎餃10隻(49hkd)
雙拼餃子

麻辣豬耳(28hkd)
麻辣豬耳

野葛菜生魚豬骨湯(26hkd)
野葛菜生魚豬骨湯

豆漿(8hkd)
豆香味突出,不會過甜,不錯😌

#foodiblum港式
雙拼餃子
麻辣豬耳
野葛菜生魚豬骨湯
有冇朋友同小編一樣都係餃子控呢? 話說呢間位於長沙灣既餃子店小編已經見過好多人介紹,最近終於同朋友黎試吓,因應之前疫情比較嚴重所以小編都係叫咗外賣番屋企食,味道都唔錯!今次叫左2個下午茶餐,CP值好高! 31蚊就有5隻湯餃,另外仲包一杯豆漿,飲落去豆味濃郁!另外仲有幾款紙包飲品揀😊佢地有3款口味既餃子選擇,煎雲耳椰菜肉餃、白菜肉餃同韭菜餃餃子大大粒,餡料好充足,小編好鍾意雲耳,食落去爽口,另外要讚下個野葛菜生魚湯底真係無得輸,味精唔算太重幾清甜

佢地有3款口味既餃子選擇,煎雲耳椰菜肉餃、白菜肉餃同韭菜餃

2022-04-19 235 浏览
平時我好中意食餃子,行開長沙灣,順便買份餃子外賣做晚餐~ 煎韭菜肉餃 $47/10隻店員姨姨煎到餃子脆卜卜,一路行返屋企一路聞到陣陣韭菜香味!咬下外脆內多汁,饀料份量多,菜肉分佈平均,煎餃特別好味! 另外見到街坊買生餃子好似好吸引,於是我再叫左冷凍雲耳椰菜肉餃和白菜肉餃各半打(雙拼$44),返屋企自己煮~ 餃子包得好實淨,自己煮都唔怕散,用湯烚熟就食得,好方便!水餃煮出來皮薄又彈牙,吃下真的超多料,菜肉平均,雲耳椰菜餃咬下爽口,又多肉汁,晚上加餸或者買黎打邊爐都唔錯!

平時我好中意食餃子,行開長沙灣,順便買份餃子外賣做晚餐~

煎韭菜肉餃 $47/10隻

餃子包得好實淨,自己煮都唔怕散,用湯烚熟就食得,好方便!

2022-04-14 174 浏览
食餃子最緊要皮薄餡靚🤤🤤今次嗌左個雲耳椰菜湯餃✨✨湯餃咬落去嘅時候feel到材料好紮實好真材實料🤩而且皮薄餡多👍🏻👍🏻選擇雲耳因為貪佢咬落好有口感配埋軟硬適中嘅椰菜🥰真係絕配真心推薦餃子控既朋友試試🤗🤗個湯底都要講下先🌟平時自己好少煲湯,出街最希望搵到老火湯黎飲呢個湯底飲得出無味精,味道都夠濃😋飲落feel到係真材實料煲嘅老火湯一啖湯一啖餃子🥰👍🏻有幸福既感覺呢碗黎計,一人份量好夠飽有機會再黎試呢到既煎餃
食餃子最緊要皮薄餡靚🤤🤤
今次嗌左個雲耳椰菜湯餃✨✨

湯餃咬落去嘅時候feel到材料好紮實
好真材實料🤩而且皮薄餡多👍🏻👍🏻
選擇雲耳因為貪佢咬落好有口感
配埋軟硬適中嘅椰菜🥰真係絕配
真心推薦餃子控既朋友試試🤗🤗

個湯底都要講下先🌟
平時自己好少煲湯,出街最希望搵到老火湯黎飲
呢個湯底飲得出無味精,味道都夠濃😋
飲落feel到係真材實料煲嘅老火湯

一啖湯一啖餃子🥰👍🏻有幸福既感覺
呢碗黎計,一人份量好夠飽
有機會再黎試呢到既煎餃
2022-04-13 143 浏览
今日行經長沙灣,想去cafe,但太多人,又肚餓,轉去對面街食餃子,估唔到有意外的驚喜。野葛菜生魚豬骨湯韭菜餃喜歡熱騰騰的湯餃,餃子非常飽滿,細碗有七隻都夠食,餡料是韭菜豬肉,很鮮甜多汁,一咬已溢出肉汁。更喜歡湯底,全無味精,湯底是野葛菜生魚豬骨,魚香鮮甜,野葛菜養陰清熱,很好飲。煎雲耳椰菜肉餃上碟好似鮮花盛放,雖然煎餃,但唔算好多油,吃起來香脆惹味,雲耳爽口,椰菜鮮甜,老公鍾意。食完煎餃嘆返罐可樂,我自己就飲豆漿,凍豆漿透心涼。

野葛菜生魚豬骨湯韭菜餃

煎雲耳椰菜肉餃

食完煎餃嘆返罐可樂,我自己就飲豆漿,凍豆漿透心涼。

間唔中就會好掛住佢地既餃子飽滿既鮮湯餃 · 脆卜卜既煎餃諗起都覺餓🤤決定各點一份🥟♡ 雙拼湯餃 ($45)雲耳椰菜|白菜肉餃最鍾意食湯餃🍲除左可以食餃外重點係佢既無味精野葛菜生魚豬骨湯鮮甜得黎配餃子食 · 絕對有提鮮既作用〽️每隻餃子都好飽滿 · 薄皮而脹卜卜白菜肉餃既菜肉比例幾好⭕️咬落仲有肉汁 · 好實在既餃子雲耳椰菜餃口感會比較好💥有雲耳清爽既口感 · 清淡得黎又幾特別✨♡ 韭菜煎餃 ($43)每隻餃子都煎到金黃色🌝真正既皮脆肉嫩💦但食落又唔會好油膩煎餃慣性叫韭菜煎餃香煎過後韭菜味會更香✨༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:無講湯餃定煎餃都好出色👍🏻好真材實料既餡料想飽肚既可以配麵食🍜而佢地下午茶套餐都好抵食♥️5隻餃包埋飲品都只係$31

間唔中就會好掛住佢地既餃子
飽滿既鮮湯餃 · 脆卜卜既煎餃
諗起都覺餓🤤

決定各點一份🥟

♡ 雙拼湯餃 ($45)
雲耳椰菜|白菜肉餃

白菜肉餃既菜肉比例幾好⭕️
咬落仲有肉汁 · 好實在既餃子
雲耳椰菜餃口感會比較好💥
有雲耳清爽既口感 · 清淡得黎又幾特別✨

♡ 韭菜煎餃 ($43)
每隻餃子都煎到金黃色🌝

想飽肚既可以配麵食🍜
而佢地下午茶套餐都好抵食♥️
5隻餃包埋飲品都只係$31
2022-04-10 108 浏览
平時都好鍾意搵餃子黎食,疫情少左出街琴日有事出開去路過見到呢間同隔離間餃子最後2揀1揀左望落傳統d個間,感覺老字號d同老公食就叫左一份湯餃一份煎餃一送送餐黎,心裏就慶幸未食早餐因為比想像中偏大份🥟🥟每粒望落都好飽滿咬落的確料夠多夠紮實煎餃煎得夠脆咬落去油‘益’味唔算勁,食落覺得舒服上餐時另附辣菜脯,個人口味認為偏辣因為唔係好食得辣,所以我就無咩沾到但我老公食完覺得辣菜脯配湯餃係唔錯因為個菜脯炒得夠香,大家不妨試試我自己個人比較推薦湯餃,更食到材料味道
平時都好鍾意搵餃子黎食,疫情少左出街
琴日有事出開去路過見到呢間同隔離間餃子
最後2揀1揀左望落傳統d個間,感覺老字號d

同老公食就叫左一份湯餃一份煎餃
一送送餐黎,心裏就慶幸未食早餐
因為比想像中偏大份🥟🥟
每粒望落都好飽滿

咬落的確料夠多夠紮實

煎餃煎得夠脆
咬落去油‘益’味唔算勁,食落覺得舒服
上餐時另附辣菜脯,個人口味認為偏辣
因為唔係好食得辣,所以我就無咩沾到
但我老公食完覺得辣菜脯配湯餃係唔錯
因為個菜脯炒得夠香,大家不妨試試
我自己個人比較推薦湯餃,更食到材料味道

2022-03-17 334 浏览
聽過呢間幾出名,今日有行程係附近,仲拉埋媽咪一齊嚟試下。。。點知第一次體驗就咁差。。。本身都幾期待,見到個個都讚,我都係一個餃子迷,仲諗住好食就買兩打生餃番屋企添嫁🥺 下午茶時間,叫左大碗雙拼同媽咪share5隻韮菜+5隻雲耳椰菜 💰45的確係幾大隻同飽滿,皮薄透到d餡料出嚟👌🏻 第一啖就試左個湯先,同太子個間餃掂唔同,個人喜歡餃掂個款野葛湯多d🧐‼️然後黎料,食第一隻雲耳椰菜。。。食落去係暖 唔係熱口,個口感覺得好奇怪,入面係淋既(個陣無諗過係唔熟就俾客人食),但d雲耳同椰菜係爽口的,但就覺得唔似係大家講咁好食,仲有少少奇怪。因為我係第一次黎食,以為本身就係咁。。中間我再食左隻韮菜,無上一隻雲耳餃咁淋,但都應該未熟得哂🤨 到第四隻!我食到一隻正常熟左版本既餃子🥟!我先知之前幾隻都唔熟!😱或者係半生熟😱 我同媽咪都感到震驚🤯 羅漢果甘草茶 💰8有凍熱揀,揀左熱,係暖溫岩岩好入口,正正常常潤喉-總括然而,我唔錯會再幫襯☹️今次太不愉快。。真係第一次食到生既餃子🥟 當刻無同店員投訴,因為本身佢態度唔算好好,感覺都係求求其其,明明間店得另一枱客同我哋😔 一d都唔忙。。點解要咁趕煮幾下就上d唔熟

下午茶時間,叫左大碗雙拼同媽咪share

5隻韮菜+5隻雲耳椰菜 💰45

中間我再食左隻韮菜,無上一隻雲耳餃咁淋,但都應該未熟得哂🤨

羅漢果甘草茶 💰8
有凍熱揀,揀左熱,係暖溫岩岩好入口,正正常常潤喉

總括然而,我唔錯會再幫襯☹️今次太不愉快。。真係第一次食到生既餃子🥟 當刻無同店員投訴,因為本身佢態度唔算好好,感覺都係求求其其,明明間店得另一枱客同我哋😔 一d都唔忙。。點解要咁趕煮幾下就上d唔熟既餃子🥟 另外味道亦無話好好食,我有試埋個菜甫同醋,都唔太加到分。

下午茶
2022-03-11 177 浏览
-<<🥟👅>>不折不扣嘅餃子控報到~👻今次同大家介紹幾間心水良心小店中意嘅就save低啦🔖💛.好味餃子店 | ⭐️⭐️⭐️⭐️💫改咗名 (之前同太子美味餃子藍店重名)煎餃好香脆排得好整齊😍稍嫌偏油膩🙈湯餃就超大隻好飽滿~菜肉比例適中 (7:3)皮薄餡靚推薦哦‼️🤙🏼.📍長沙灣元州街497號地舖
<<🥟👅>>
不折不扣嘅餃子控報到~👻
今次同大家介紹幾間心水良心小店
中意嘅就save低啦🔖💛
好味餃子店 | ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
改咗名 (之前同太子美味餃子藍店重名)
煎餃好香脆排得好整齊😍稍嫌偏油膩🙈
湯餃就超大隻好飽滿~菜肉比例適中 (7:3)
皮薄餡靚推薦哦‼️🤙🏼
📍長沙灣元州街497號地舖
今日突然好想食餃子,知道長沙灣有間高質💛餃子小店,所以就去買外賣番屋企慢慢嘆😋😋🔸煎韮菜肉餃 (細7隻)$38 外賣加$1煎餃唔係脹卜卜既,係扁身餃子🥟應該係半煎炸,外脆好炸!入面韮菜好突出,好香係新鮮韮菜!!🔸辣菜脯除左辣辣地之外,仲食到豆豉香,配上煎餃同湯餃好正😋😋🔸湯雲耳椰菜餃 (細7隻)$39 外賣加$1餃子好大粒好飽滿😋🥟餃子餡好豐富好足料👍🏻👍🏻椰菜同雲耳好爽口,餃子皮都薄😋😋湯底係野葛菜生魚豬骨湯,好清甜好好飲。無落味精,飲完唔會口喝👍🏻

🔸煎韮菜肉餃 (細7隻)$38 外賣加$1
🔸辣菜脯
除左辣辣地之外,仲食到豆豉香,配上煎餃同湯餃好正😋😋

🔸湯雲耳椰菜餃 (細7隻)$39 外賣加$1
2022-01-31 294 浏览
—————————————————————🍴美食資訊🍴雲耳椰菜肉餃+韭菜肉餃(10隻)($45)呢到嘅湯底係野葛菜生魚豬骨湯,湯底鮮甜,即使唔落枱面個啲菜脯等嘅調味都好飲😛餃子嚟講,兩隻都係皮薄餡多大大粒。但味道嚟講,我覺得雲耳嘅會好味啲!應覺不論口感定還是味覺,都比韭菜更突出。煎雲耳椰菜肉餃+煎韭菜肉餃(10隻)($45)呢到嘅煎餃比較特別,佢係煎得比較扁身好似一個餅仔咁。口感如果要形容嘅話,平時嘅煎餃係硬脆,佢呢到係軟脆個種,少少類似食緊酥餅嘅口感。口味嚟講,煎餃反而係韭菜最突出,雲耳口味就唔多食得出,食落就似普通肉餡咁😹豆漿($8)正常豆漿,難得唔算好甜👍羅漢果甘草茶($8)同樣係少甜,但好清涼。食完煎餃再飲,感覺冇咁熱氣😋————————————————————👑評分味道:3/5環境:3/5價錢:3/5份量:3/5服務:4/5會否推薦:會,但唔洗專登去鋪頭唔算大,而且人流keep住入,基本上食完走一枱,自然就有人入。雖然人客多,但店員都好好態度,唔催促你走。我地兩個人各叫10隻餃子,佢亦都好貼心咁自動自覺比埋碗仔。整體嚟講,都係一間唔錯嘅餃子小店🥟🥟——————————————

—————————————————————
🍴美食資訊🍴

雲耳椰菜肉餃+韭菜肉餃(10隻)($45)

煎雲耳椰菜肉餃+煎韭菜肉餃(10隻)($45)

豆漿($8)
正常豆漿,難得唔算好甜👍

羅漢果甘草茶($8)
同樣係少甜,但好清涼。食完煎餃再飲,感覺冇咁熱氣😋
————————————————————
👑評分
味道:3/5
環境:3/5
價錢:3/5
份量:3/5
服務:4/5
會否推薦:會,但唔洗專登去

————————————————————
2022-01-01 484 浏览
今日行過長沙灣,見到呢間餃子店就膽粗粗咁去試下,餃子選擇方面唔係話好多款,都係果啲傳統大路餃,反而我俾佢餐牌上面寫既野葛菜生魚豬骨湯底吸引😋湯底比較清,可期望係會濃味啲😅好在餃子做得好食,超多汁勁幾多餡🤤而且粒粒飽滿,味道正,最緊要係平民價食高質餃。第一啖咬落粒煎餃度,啲餃子汁爆曬出黎,即時諗起“爭咩呀,溝埋黎做瀨尿牛丸呀,笨”😅而且味道方面都做出水準💃👍👍👍雖然店鋪細細但都坐得舒服。。😊下次都會再去食😋
湯底比較清,可期望係會濃味啲😅
好在餃子做得好食,
超多汁勁幾多餡🤤
而且粒粒飽滿,味道正,最緊要係
平民價食高質餃。
而且味道方面都做出水準💃👍👍👍
雖然店鋪細細但都坐得舒服。。😊
下次都會再去食😋

2021-11-01 735 浏览
今日叫咗個韭菜同雲耳白菜豬肉餃子🥟,餃子大大粒入面個餡材料好足,個湯底應該係嗰啲老火湯飲完好想再飲🤤🤤,去到一定要食佢嗰個辣菜脯,加埋啲餃子一齊食個味道即刻唔同晒👍🏼👍🏼
2021-09-21 704 浏览
讚1.好好好多人!果然係幾好味,叫左煎餃子,個皮煎得脆身唔油,白菜餡餃子好多肉汁,放係檯既辣菜脯有好香既豆豉味,唔係一味得個辣字,豆漿唔知係咪自己本,係唔會好甜果種,樣樣都幾好彈1.環境真係好逼逼逼

1.環境真係好逼逼逼