2017-08-09 268 浏览
食物質素好好有好多款選擇速度快新鮮食咗好多蝦同蜆以下是個人與朋友意見門口帶位<阿姐>超冇禮貌另有位<著西裝先生>都超冇禮貌宜比較年長,著西裝先生工作態度好好及其他同事的工作態度好好要讚一定會讚祝生意興隆生意蒸蒸日上
食物質素好好
有好多款選擇

速度快
新鮮
食咗好多蝦同蜆

以下是個人與朋友意見

門口帶位<阿姐>超冇禮貌

另有位<著西裝先生>都超冇禮貌

宜比較年長,著西裝先生工作態度好好

及其他同事的工作態度好好

要讚一定會讚

祝生意興隆
生意蒸蒸日上

2017-07-31 387 浏览
有些照片沒有了。。叫了2種湯底,胡椒豬肚湯跟香菜皮蛋,香菜皮蛋咪很淡,下次可以換走了牛肉手切牛的不錯吃,另一種有點,然後會告訴大家吃牛點手切牛就好了,另一種,比較下去,我不太想吃啦。。再來炸都都不錯,然後還有任點的蝦,蝦我要求不霉就好,其實這邊蝦挺好吃的然後是墨魚丸?白色那我不太記得是點什麼,但像自己做的不錯吃然後飲料是竹庶水任喝,這個對我來說挺吸引的這家我覺得算是吃任食中便宜,又好吃的火鍋店,日式跟中式沒法比吧,可火鍋的牛,比去過的日式火鍋店都好吃,日式火煱店價錢過高很多。。去完這間,我都不想去日式火煱店了
有些照片沒有了。。
叫了2種湯底,胡椒豬肚湯跟香菜皮蛋,
香菜皮蛋咪很淡,下次可以換走了
然後是墨魚丸?白色那我不太記得是點什麼,但像自己做的不錯吃
然後飲料是竹庶水任喝,這個對我來說挺吸引的

2017-05-25
宵夜
  • 手切肥牛
2017-07-27 268 浏览
昨晚同兩個朋友去食,限時兩個半鐘,158加一,如果特價時段(7:30前結帳或 9:30後入座) 仲138加一,任食任飲相當抵,地點交通方便,擺位四正唔逼迫,上菜速度快手,唯獨上鍋至滾起需時較長(加水都係), 其他都好好點菜紙上至下分為4部份,應該每部份都唔同部門處理,所以記住枱號及人數要寫4次,唔好寫錯 我朋友有次落單寫錯枱號,所以等極都唔黎。。一入座即送薏米水一JAR,飲品自助,啤酒另叫。入座2小時就會埋左單先。

我朋友有次落單寫錯枱號,所以等極都唔黎。。

2017-07-26
2017-07-23 231 浏览
話就話係任飲任食,一碟牛肉得三片,叫多兩碟侍應望多兩望,好似叫多碟好有問題咁,然後有俾多兩三碟不過今次每碟牛肉得兩片,俾勁多丸想食滯你咁。唔想上菜就唔好做任飲任食,呢間野一定唔會有下次
2017-07-20 276 浏览
永遠都係突然約既聚會先會齊腳!其實唔係第一次黎呢度打邊爐架啦,因為上次有好好既用餐體驗,所以今次大家都一致話要再黎呢度食!到底呢度有d 乜野咁令我地回味呢~~黎呢度打邊爐,就算係平日都要訂檯,因為呢度既檯都唔算多,所以無book 位就好講彩數有無得食啦今晚四人相聚,俾左張大檯我地有圖有真相架~~港式邊爐個醬都係靈魂之一來,好鐘意呢d 醬架!蔥呀、蒜呀真係我不能沒有你們~~除左個醬架之外仲放低左一揸檸檬薏米水,酸酸地幾清又幾開胃。岩架啦陣間食咁多野,飲汽水有汽會丁頂胃呀。order配料就梗係要叫個湯底先啦~呢度邊爐既湯底係一絕,真係湯黎,好好味,今晚就鴛鴦湯:醉雞湯同埋胡椒豬肚湯一擺低個鍋已經聞到好香既醉雞同埋胡椒豬肚湯,真係令人食指大動打開個鍋仲驚喜,個湯以邊爐黎講都叫足料架同行友人就話要把握未打邊前既時候飲多d湯⋯⋯我個人認為呢個行徑有d 奇怪,雖然我明個湯係好味啫,但係不能接受飲邊爐湯底,就算未開始打都好啦講完個爐就講下d 配料啦我地都係叫d 大路野,當然係有讚有彈,先講好既是日海鮮係蜆我好鐘意食蜆!!d 蜆又新鮮又大粒!!我地encore 左好多次呀不過我地寫4呀、8呀、都係黎得
永遠都係突然約既聚會先會齊腳!

到底呢度有d 乜野咁令我地回味呢~~

今晚四人相聚,俾左張大檯我地

打邊爐!

有圖有真相架~~

order配料就梗係要叫個湯底先啦~

打開個鍋仲驚喜,個湯以邊爐黎講都叫足料架

同行友人就話要把握未打邊前既時候飲多d湯⋯⋯

講完個爐就講下d 配料啦
火鍋配料

我地都係叫d 大路野,當然係有讚有彈,先講好既

是日海鮮係蜆

不過我地寫4呀、8呀、都係黎得個四、五粒

花膠又厚又大塊,煲得耐都唔怕無左(不過都無左幾舊我懷疑),又正又好食呀~~~

牛骨髓大大碟,一d 都唔姑寒

鯇魚片新鮮(同行友人講,我無食過)

其他都係個d 正常野,間間都一樣唔會有分別架啦

講完好就彈,如果牛魔王要食好多肉或者要自己俾錢叫碟牛啦

因為叫左碟肥牛佢夠膽死上兩塊⋯⋯

不過因為今餐有咁多款揀,我地又唔係好好食牛,所以都無再encore

而且打邊爐既牛都唔會期望有咩牛味呀、咬口呀、aftertaste呀個d 啦

同埋d 菜應該無幫手洗,好多時都痴左d 發泡膠粒,放湯之前要檢查下先好落煲

呢度本身仲有甜品供應(frozen yoghurt),但係因為部機壞左無得食甜品

講完食物就要講service 啦!

今晚因為老闆娘係度,各位侍應都好好服務,秒速收碟,自動加湯

薏米水飲曬就自動上多揸俾我地,老闆娘又幫我地斟

(老闆娘係度真係有好有唔好,d 侍應太過勤力,瘋狂加水)
火鍋配料

打邊爐
2017-07-18
  • 醉雞湯底
  • 胡椒豬肚湯
  • 花膠
2017-07-19 14034 浏览
冬天個陣,已經想食個呢間任食邊爐,諗住而家天氣咁熱,應該無人同我爭位架啦點知上到去,竟然天氣30度都坐爆,外面仲有人等緊位 !omg, 香港人真係好鍾意打邊爐等到枱後,我地2個人,阿姐竟然安排我地同另外2個人一齊坐圓枱,好彩有2個爐既,限時食2.5小時侍應已預先放低左醬料盤俾我地混醬,跟住就會拎走阿姐仲主動放低左渣意米水俾我地飲,味道較清淡飲品係自助,汽水為主,如果唔啱飲,可以揀酒啤, 不過要另收費,價錢都幾吸引我地首先揀左雙拼湯底,通常其他火鍋店都係default 左雙併係清湯+沙嗲,但呢到係任你拼,我地揀左蕃茄+胡椒豬肚兩個湯底都幾足料,連牛尾骨都有,令味道無咁寡我地開始狂點火鍋料啦,選擇幾多,不過上枱就比較慢,仲有d漏單先講肉類,手切肥牛,雖然油花唔夠多,又薄切,但肉味幾濃滑牛肉,口感嫩滑,都好重牛味,但味道同手切肥牛都唔同,兩款牛都唔錯羊肉片賣相比較失望,竟然係結哂冰,要將佢放埋爐邊解凍先,不過羊膻味極重,一邊淥已經聞到膻味飄埋黎,鍾意食膻味既我就覺得正見到order紙有是日海鮮,我好好奇咁叫左份,原來係蜆,都幾大隻,味道鮮甜海蝦,我諗住任食都唔會好新鮮,但點知食落都唔錯喎,肉

侍應已預先放低左醬料盤俾我地混醬,跟住就會拎走

阿姐仲主動放低左渣意米水俾我地飲,味道較清淡
薏米水

兩個湯底都幾足料,連牛尾骨都有,令味道無咁寡
蕃茄薯仔牛尾骨鍋

胡椒咸菜豬肚鍋

先講肉類,手切肥牛,雖然油花唔夠多,又薄切,但肉味幾濃
手切肥牛
滑牛肉, 手切肥牛
羊肉片

海蝦,我諗住任食都唔會好新鮮,但點知食落都唔錯喎,肉質幾爽口
是日海鮮(蜆), 海蝦

五香牛筋腩,我係貪得意叫黎試下, 但睇黎太乾身,所以淥左佢好耐,最後牛腩淥到太韌,但牛筋好淋,仲好入味
至於其他配料,有手打墨魚丸&豬肉丸真係好難得,肉質爽口
五香牛筋腩, 手打豬肉丸, 手打墨魚丸

芝士丸,個皮有D厚,不過入面芝士幾多
芝士丸

臨走前出埋去個自助機個乳酪,夠冰感, 口感好似食緊雪葩咁

晚市呢到係$158任食任飲,未加一,係幾抵食,亦無另收醬料費,抵讚

總括黎講,食物質素中上,抵食,但要有耐性排隊
蕃茄薯仔牛尾骨鍋
胡椒咸菜豬肚鍋
手切肥牛
滑牛肉, 手切肥牛
是日海鮮(蜆), 海蝦
五香牛筋腩, 手打豬肉丸, 手打墨魚丸
2017-07-18 292 浏览
原來walkin唔係計入座2.5hrs.兩個男部長態度差。有晚630pm walkin, 佢話咁要830交枱,算,食唔足2.5hrs當豪比佢,理解訂台的人可能會準時到.接近830已合作地埋單冇點餸,男部長吹,我地話唔想浪費,食埋面前少少就走,換來一句`而家係你浪費緊人地時間呀!`, 我地真心諗住吞埋起身,又唔係懶死唔走,第一次食得咁可憐。講真間間平民食店,訂左枱都唔係準時交枱架la,更何況我地都未過2.5hrs
2017-07-17
2017-07-15 233 浏览
同事收工又約打邊爐,去得尖沙咀當然就要去莊士敦啦,全部都係任飲任食嘅火煱選擇夠多!去到同事話呢一間未食過就一於試吓!.位位158,可以食兩個半鐘,啤酒都係$20就有兩支實在好抵!我哋另外仲叫咗個安格斯肥牛開心share.湯底可以雙併,我哋就揀咗冬陰公同醉雞煱底。一上枱已經聞到濃濃嘅酒香,醉雞鍋好明顯足料。冬陰公都唔錯,入邊已經有兩隻鮮蝦同蜆。火鍋配料選擇好多,最值得推薦嘅係脆鯇魚腩!厚切又大件,肉質爽脆,鮮味十足, 我哋返叫咗兩次!.手打丸亦都做得唔錯,好彈牙。是日推介海鮮係蜆,難得嘅大隻厚肉鮮甜,絕對唔係煮完會唔見咗亦都搵唔到嗰種。.海蝦一食就知係游水蝦,肉質爽口。安格斯肥牛好大碟,雪花均勻,賣相好吸引。肥牛係薄切,輕輕一煮就食得,入口即溶,正!.蔬菜方面連萵筍都有,爽甜多汁。另外一個我哋有返叫嘅係滑雞柳,放返入醉雞鍋嗰邊煮,又香又滑又濃雞味!.值得一提嘅係飲品選擇都好多,重點係全部夠晒凍,打邊爐飲嘢降溫好緊要架嘛!我自己就叫咗兩支啤酒,呢度服務好好,會主動提供冰桶放着啤酒!夠晒細心!呢間任飲任食抵食又好食! 絕對係返食之選

手打丸亦都做得唔錯,好彈牙。

海蝦一食就知係游水蝦,肉質爽口。

蔬菜方面連萵筍都有,爽甜多汁。

呢間任飲任食抵食又好食! 絕對係返食之選
2017-07-11 201 浏览
今晚去咗佐敦一間餐廳打邊爐,估唔到平日都好多人,我地兩個就被安排搭枱,一張大枱搭3組人,不過可能太煩忙,所以啲職員上菜冇講係邊張枱既單....我地揀咗鯊魚骨猴頭茹鍋,用料都好足,味道唔算濃。食物方面都有好多唔同既選擇,而且係任叫任食,除咗個別一兩樣食物要另外加錢之外食物質素唔錯,海鮮類如蜆,蝦,魚雲等都頗新鮮,不過每次黎既份量比較小,可能係唔想人浪費食物是日推介海鮮-蜆新鮮,冇沙,又大隻,味道鮮甜帆立貝味道都唔錯新鮮魚雲白鱔片+$68 桂花蚌牛肉嫩滑,好香牛味總括來講,食物質素唔錯,而每次來嘅份量少,如果唔鍾意食亦都唔會浪費太多另外,抽氣系統唔錯,唔會污煙漳氣不過,服務方面有好大嘅改善空間

是日推介海鮮-蜆
新鮮,冇沙,又大隻,味道鮮甜

帆立貝味道都唔錯

新鮮魚雲

白鱔片

+$68 桂花蚌

牛肉嫩滑,好香牛味
另外,抽氣系統唔錯,唔會污煙漳氣
不過,服務方面有好大嘅改善空間
2017-07-03 8267 浏览
佐敦莊士倫敦廣場上面一向多嘢食,一大食飯時間都要排隊搭lift上好耐無食任食火鍋,黎咗呢度~ 食早場 $138 任飲任食~一坐低侍應就俾檸檬薏米水我地解渴,唔太甜,又去水腫~自己混醬~ 有辣椒、蔥、生蒜、炸蒜、麻醬同沙茶醬雪櫃汽水、茶等飲品任飲龍利葉雪梨豬骨鍋 + 冬陰功海鮮鍋雪梨鍋加咗雪耳,好清甜滋潤 冬陰功味道有驚喜,似泰國餐館o既味道入面有3隻蝦同幾隻大蜆呢度d嘢食任點另外加 $128 要咗呢碟極品安格斯肥牛~雪花油脂都幾靚,有好多片,抵食鮮雞片鮮滑牛娃娃菜 + 油麥菜 最怕有d平價火鍋d菜洗得唔乾淨,呢度洗得乾淨,無爛葉。 炸響鈴 同 炸魚片 keep 到脆口~ 加分鮮蝦好新鮮,肉質夠彈牙,加咗幾次單估唔到連脆肉鯇同鱔片都有得任食~蟹棒唔係 d cheap cheap 蟹棒,干貝燒同台灣魚子腸好味帆立貝 、牛百葉、蟹籽丸總結: 性價比甚高。呢個價錢任飲任食,而且食材唔差,尤其係海鮮夠新鮮,上菜時間都算快,抵食!
好耐無食任食火鍋,黎咗呢度~

食早場 $138 任飲任食~

一坐低侍應就俾檸檬薏米水我地解渴,唔太甜,又去水腫~
自己混醬~ 有辣椒、蔥、生蒜、炸蒜、麻醬同沙茶醬
雪櫃汽水、茶等飲品任飲

龍利葉雪梨豬骨鍋 + 冬陰功海鮮鍋
雪梨鍋加咗雪耳,好清甜滋潤
冬陰功味道有驚喜,似泰國餐館o既味道
入面有3隻蝦同幾隻大蜆
呢度d嘢食任點

另外加 $128 要咗呢碟極品安格斯肥牛~
雪花油脂都幾靚,有好多片,抵食

鮮雞片

鮮滑牛

娃娃菜 + 油麥菜
最怕有d平價火鍋d菜洗得唔乾淨,呢度洗得乾淨,無爛葉。

炸響鈴 同 炸魚片 keep 到脆口~ 加分

鮮蝦好新鮮,肉質夠彈牙,加咗幾次單
估唔到連脆肉鯇同鱔片都有得任食~

帆立貝 、牛百葉、蟹籽丸

2017-06-29 210 浏览
三五好友最鐘意就係選擇火鍋,一邊吹水一邊烚下烚下🤓而這間"好一鍋"地點方便,環境不太嘈吵最啱和朋友談天的好地方調味料整齊乾淨自助飲料選擇多樣:有汽水,烏龍茶,韓式飲品,薏米檸檬水等等美國桶蠔 - 桶蠔又大隻又肥美,隻隻脹卜卜很新鮮,鮮味十足魚雲,脆鯇魚腩,魚皮餃,蟹爪棒肉,鮮枝竹,生猛海蝦 -魚雲很滑魚腩很脆口,海蝦大隻鮮味彈牙,枝竹柔軟豆味重,是日海鮮是蜆,蜆大隻肉質鮮甜👏🏻手切肥牛,黑木耳 - 肥牛比較薄身幸好不太肥,黑木耳脆口大塊最啱滾耐d。九肚魚,五香牛根腩 - 九肚魚新鮮入口即化,牛根爽口有膠質牛腩可用來滾湯出味脆鯇魚片 - 魚片新鮮爽脆唐生菜 - 生菜爽脆清甜,還叫了通菜也不錯,他們的菜洗得幾乾淨自助雪糕 - 本人實在太飽未能嘗試到,朋友說很滑😁
調味料

調味料整齊乾淨
自助飲料

自助飲料選擇多樣:有汽水,烏龍茶,韓式飲品,薏米檸檬水等等

美國桶蠔

美國桶蠔 - 桶蠔又大隻又肥美,隻隻脹卜卜很新鮮,鮮味十足

魚雲,脆鯇魚腩,魚皮餃,蟹爪棒肉,生猛海蝦

魚雲,脆鯇魚腩,魚皮餃,蟹爪棒肉,鮮枝竹,生猛海蝦 -

手切肥牛,黑木耳

九肚魚,五香牛根腩

脆鯇魚片

脆鯇魚片 - 魚片新鮮爽脆

唐生菜

自助雪糕機

自助雪糕 - 本人實在太飽未能嘗試到,朋友說很滑😁

美國桶蠔
2017-06-22 4756 浏览
今次我地揀左既係雙併湯鍋底 - 四川麻辣 胡椒咸菜豬肚因為三心兩意既關係, 所以我都選左雙併, 唔洗諗之餘仲可以試多樣野我覺得四川個麻辣唔算好辣, 落牛同菜去食最好味而選胡椒咸菜豬肚既主要原因係因為想食清淡d同埋食佢既豬肚 由於我同朋友都係牛肉控, 所以我地仲點左有要另外加錢既安格斯極品肥牛因為佢做緊優惠價所以我地覺得其實唔算貴!! 一上到台, 哇幾大碟, 我諗3-4人食都夠食每一塊既雪花分佈幾平均, 落落個鍋大約30秒就可以食四個字 爽滑彈牙!! 我點左去麻辣個湯底個度, 辣辣地更加野味, 而且佢就算浸左落去辣鍋都好, 牛味仍在!! 好正, 我覺得如果多人食係可以一試 由於火鍋既配料係任食既, 所以我會選幾樣好味既同大家分享  自家製手打牛丸呢個真係神級牛丸, 一開始我地都唔知呢個咩黎, 但食落覺得比起街邊食到既更加厚實, 更爽口!! 牛根一開始我就已經落哂落去, 因為佢要好長時間去煮, 但係佢既質素又比我想像中好好多, 因為佢係唔會硬到成條菜莖咁硬, 反而吸收左豬肚湯既湯汁, 味道更佳, 而且口感一流 冬瓜, 蘿白最正既蘿白係冇打渣的, 因為又係一開始就放左入去, 所以佢真係吸收哂
今次我地揀左既係雙併湯鍋底 - 四川麻辣 胡椒咸菜豬肚

我覺得四川個麻辣唔算好辣, 落牛同菜去食最好味
而選胡椒咸菜豬肚既主要原因係因為想食清淡d同埋食佢既豬肚

因為佢做緊優惠價所以我地覺得其實唔算貴!!

一上到台, 哇幾大碟, 我諗3-4人食都夠食
每一塊既雪花分佈幾平均, 落落個鍋大約30秒就可以食

由於火鍋既配料係任食既, 所以我會選幾樣好味既同大家分享

自家製手打牛丸

牛根

冬瓜, 蘿白
最正既蘿白係冇打渣的, 因為又係一開始就放左入去, 所以佢真係吸收哂整個鍋既精華, 唔洗點汁就已經好夠味, 有少少鮮甜既味道出左黎

自家製雲吞
勁足料既雲吞, 成大條蝦肉係入面, 我見到差不多台台都有點呢個, 皮簿料足!! 必食之選

乳酪吧
估唔到原來呢度仲會有個乳酪吧, 食完火鍋緊係要食番個甜品先至完滿, 雖然佢得原味, 但係d topping多到有幾十隻, 岩哂我地當小食食!!
2017-06-20
  • 安格斯極品肥牛
2017-05-16 243 浏览
上星期五臨放工約同事去打邊爐,可惜打了三小時,幾乎所有任食火鍋店也只能提供6:00前,9:00後的時段而巳。唯獨這間5人台,7:30也允許入席,這時段確實難得。本以為居然還有位就應該有伏,誰知道整體環境不差,乾淨歷落(見圖),因本人討厭火鍋店油lup lup ,臭崩崩,但這間沒有,且侍應服務態度好,每碟份量精而簡,是上得大台之擺設,絕不是馬虎求奇,亂放食物,骯髒不堪的服務。竹䉀水一jar jar任欏,汽氺任欏,食品種類多,湯厎還可以選三款,麻辣和醉雞最值得讚👍🏻煲到最後仍有這湯底的味道,食過番尋味,又不趕客,是三五知己聚腳好地方,包你星期五也有落腳點,不過還是早點book 較安全😆
2017-05-07 243 浏览
今日想打邊爐既話~買材料又要洗切再整埋個湯底,整得黎我都無心機食。二個人不如出街食。但星期日既興又近母親節,打來好一鍋接電話既阿姐話6/7時間已經滿左~見意不如食五點鐘啦~留個卡位俾你,同埋仲平d啦~每人都係$138,比起6/7點平多$40蚊添~仲可以食到7:30pm~心動有得平同食二個半鐘,立即訂了二位。二個人自己預食物都幾頭痕,現在就想食咩就點咩。火鍋料有好多選擇,最愛每碟份量唔多,每款試下都無問題是日海鮮有蜆食~再加上無限地落單都無問題我鐘意食蝦~有鮮味之餘仲啖啖肉。唔介意早食,最怕無時間食,有二個半時真係可以慢慢嘆最後來乳酪雪糕來做完結~每人平均$150~早吃有好處,平左食完都只係7:30-大把時間去行街街幫助消化

二個人自己預食物都幾頭痕,現在就想食咩就點咩。
火鍋料有好多選擇,最愛每碟份量唔多,每款試下都無問題

是日海鮮有蜆食~再加上無限地落單都無問題

我鐘意食蝦~有鮮味之餘仲啖啖肉。

唔介意早食,最怕無時間食,有二個半時真係可以慢慢嘆

最後來乳酪雪糕來做完結~

每人平均$150

2017-05-07
庆祝纪念
生日
天氣凍,同屋企人打邊爐,好彩一早有訂位,因呢度非常滿坐,見到七八點開始有人等位。服務ok,上菜算快,員工服務唔錯,反應快,例如加湯,拎單等等。食物種類算多,又無漏單。又有任飲飲品,仲有yogurt。任食之下,我地點咗幾次肥牛,肉質鮮嫩,牛栢葉就好爽口,絕對物超所值。海鮮同蔬菜都好新鮮。蝦仍在跳。總括而言,餐廳食物十分多樣化,由各式丸類到新鮮海鮮,給與客人非常豐富的選擇,下次有機會會帶朋友再戰多回。

食物種類算多,又無漏單。又有任飲飲品,仲有yogurt。