2020-11-08 80 浏览
上星期到了海港城辦一些事情,剛辦完的時候已經是晚飯時段,看看海港城的餐廳留意到這一間新開主打韓國料理的,想起了已經很久沒有嘗試過韓國菜的我便決定進去一試餐廳的選擇不少,有各類主菜選擇例如是漢堡包韓國飯卷或手造意粉韓式牛肉包飯卷,先稱讚配料份量不少,滿滿的牛肉配搭爽口的青瓜和甘筍絲,將整份飯卷填滿了爽脆的口感,另外牛肉亦不得不讚沒有過熟,仍然充滿肉汁,配搭粒粒分明的白飯,加上他們的微辣醬汁,非常開胃香脆薯格份量同樣不少,而且即叫即炸非常香脆可口主菜點了這一份煙肉忌廉手造意粉,意粉非常驚喜,先說口感有咬口之餘亦帶有意粉香,配搭香濃的忌廉和溫泉蛋,是一道非常有質素的pasta

香脆薯格份量同樣不少,而且即叫即炸非常香脆可口

2020-11-07 565 浏览
行過海港城LCX,見到這間新開嘅餐廳,被門口這個搞鬼嘅奇太郎公仔吸引到,望望餐牌,原來係食韓國嘢,六點幾見冇乜人,諗住入去食個快飯。可能時間仲早餐廳未坐滿人,店員安排左我坐窗口嘅位置,實在太幸福了,望住香港最靚嘅海景位食飯,我以為海港城其他樓層嘅餐廳先有,冇諗過原來L C X入邊都望到咁靚!點左呢份韓式溫泉蛋生牛肉他他,講真冇去韓國旅行一段日子,已經好耐冇食過生牛肉,見到餐牌上面有,忍唔住要叫一份。呢個生牛肉配左一層蘿蔔粒,超甜!加埋溫泉雞蛋,係好好食嘅,如果牛肉可以再滑溜少少就好啦。店員同我講呢個人蔘雞湯糯米飯係季節限定,既然一場嚟到,季節限定可能冇下次,吸引嘅話幾大都食咗先。呢個糯米飯其實係扮risotto,加咗一層雲泡嘅cream,賣相係幾靚嘅,糯米飯食囉完全唔似糯米飯真係有啲似意大利飯,佢仲撈埋一啲紅棗杞子,真係好有人蔘雞湯嘅養生feel,其實就咁食已經好好食,仲有一壺真人參雞湯,可以倒到埋落去做泡飯,又真係幾夾,不過我唔鍾意太濕,倒剩一半自己飲仲開心,咁啱呢幾日又開始涼,我呢啲虧虧子,真係好鍾意呢啲補野。佢仲有一個好吸引嘅甜品Menu,全日供應,不過一晚食唔到咁多,要會再返嚟

佢仲有一個好吸引嘅甜品Menu,全日供應,不過一晚食唔到咁多,要會再返嚟🤣希望下次都有海景位啦。
2020-10-29
  • 人參雞湯糯米飯
2020-11-07 97 浏览
見到一間用「奇太郞」做logo的新餐廳在海港城,一定入去試吓,餐廳內都很闊落,加上有個無敵海景感覺十分舒服,拿起長方形的菜單中間有個窿原來係俾人影相的,再看下食物有韓式炸雞、飯卷、特色飲品和甜品。因為是下午茶所以我們叫了芝士炸雞及海鮮蛋餅一杯Latte和藍梅特飲,食物方面炸雞略為炸得太乾,海鮮蛋餅就很普通,飲品就覺得唔錯。下次可以試吓佢啲甜品或韓式三文治
2020-11-06
2020-11-04 100 浏览
又一間韓式餐廳進駐海港城LCX,融會日式,西式,變化多多,值得一試。富士蘋果香梨乳酪好喜歡呢個飲品,好清新,淡淡清香的蘋果味,有香梨的清甜,混入了藍莓乾,士多啤梨乾和燕麥,增加了口感。裝飾的蘋果乾,味道酸咪。總括來說另人醒胃的飲料。三文魚籽海膽忌廉醬烏冬嘩!鐘意濃味的人來說必試。忌廉醬混入海膽,濃稠兼且有漿口感。烏冬每條都沾滿醬汁,滋味!梳乎厘班㦸配洋甘菊柚子醬網上瘋傳韓式1000次梳乎厘,實在費時失事,不用麻煩啦,呢間餐廳都有得食啦!造型好掂,打卡一流!蛋味好濃,入口一陣風,不用數秒己吃清。可蘸少許洋甘菊柚子醬,增加甜味。

富士蘋果香梨乳酪

三文魚籽海膽忌廉醬烏冬
嘩!鐘意濃味的人來說必試。
忌廉醬混入海膽,濃稠兼且有漿口感。
烏冬每條都沾滿醬汁,滋味!

梳乎厘班㦸配洋甘菊柚子醬
造型好掂,打卡一流!
蛋味好濃,入口一陣風,不用數秒己吃清。
可蘸少許洋甘菊柚子醬,增加甜味。
2020-11-04
2020-11-04 459 浏览
在海港城LCX 中新開了一間西韓式食店- 奇納百川,奇太郎是餐廳的公仔,它有海量般的胃腩,是用來容納萬千種類的美食。餐牌設計精美可愛,很多客人都忍不住要跟餐牌來個合照。餐廳環境闊落舒服,以木白色作主調,走簡約文青風,周圍都是奇太郎的畫,今晚更幸運地安排了窗邊位,可以欣賞維港景色,十分治癒。餐牌選擇不算多,主要有炸雞,沙律,韓式飯卷,漢堡包,三文治,少許飯麵類等,還有數款甜品及飲品提供,價錢在這個商場中偏貴是正常吧,最緊要食得開心。先來一個秘製醬油燒雞沙律,秘製醬油就像燒汁的味道,帶點洋蔥的辣味,燒雞有陣陣炭燒味,配上新鮮沙律菜,洋蔥絲及蒜片,十分開胃。到韓國食店,又點可以少一份炸雞,餐廳提供數款不同味道的炸雞,我就選了最原始的奇太郎原味炸雞,因為有鐵板芝士附上,大大件的炸雞炸得外脆內嫩,吸油紙上未見有太多的油份,食落又沒有一咀油,炸得乾身,卷著拉絲芝士來食就更邪惡惹味,不過溫馨提示,芝士凍後會變硬,很難卷上,所以要盡快享用。飯卷都是我必點的,這裡的明太子蛋卷紫菜包飯,賣相不錯,卷得實淨,沒有一夾便散的情況,紫菜卷著是簡單而又調味好的紅蘿蔔絲,青瓜絲,蛋絲,黃瓜,牛蒡,配上粉紅米飯,沾上

秘製醬油燒雞沙律

奇太郎原味炸雞

飯卷都是我必點的,這裡的明太子蛋卷紫菜包飯,賣相不錯,卷得實淨,沒有一夾便散的情況,紫菜卷著是簡單而又調味好的紅蘿蔔絲,青瓜絲,蛋絲,黃瓜,牛蒡,配上粉紅米飯,沾上有顆粒感的明太子醬,就更加好味。
明太子蛋卷紫菜包飯

最後當然要來一客梳乎厘甜品作結,大大件輕而蓬鬆,空氣感十足,味道不太甜,重點是配上的洋甘菊柚子醬很特別,感覺比較清新,另外有忌廉雪糕配撘,很滿足。
Souffle pancake

這裡的飲品大杯而又吸引,點了杯香濃朱古力醬與榛子醬打成的奶昔,配以雲呢拿雪糕及棉花糖,很邪惡吧。而紫色的香芋Latte 有靚靚的心型拉花,有很香的香芋味道。
2020-11-03
秘製醬油燒雞沙律
奇太郎原味炸雞
明太子蛋卷紫菜包飯
Souffle pancake
2020-11-04 3155 浏览
在海港城逛完街要找東西吃,就去了一家主打韓國料理的日料小店。店舖門口已經有兩個美美的打卡位🙈,店舖簡約裝修,環境挻大舒適的。餐牌造型有趣,可以跟把自己的臉放進去打卡,食物選擇挻多的。💥泡菜煎餅 HKD$108,上菜時聞到很香的味道😋,煎餅酸酸辣辣辣挻惹味,煎餅口感挻煙韌呢🙈。而且預先切開吃的時候更方便,配合醬汁來吃味道更佳😋。💥蕃薯條配柚子蜜糖醬 HKD$68,這個份量挻多的,蕃薯條口感脆卜卜。配合醬汁吃味道酸酸甜甜挻得別,可消除油膩感又更惹味🤤。💥香蕉榛子朱古力法式西多士配蛋白香草雪糕 HKD$138,這個甜品打卡很棒,賣相挻美觀📸。這個味道挻甜的,由於不太愛吃太甜東西,所以這個不太適合靜靜吃。💥熱鮮奶紫芋 HKD$50 / 焦糖蛋燕麥奶 HKD$68,兩杯飲品賣相也不錯各具特色,味道不太甜而且味道很香,這個天氣飲熱飲是個不錯的選擇。所有奶類飲品可以轉換為鮮奶/脫脂奶/燕麥奶,令更多朋友也飲到挻不錯呢❤。

2020-11-02
2020-11-03 1929 浏览
天氣轉涼要買秋冬裝,  同朋友行行海港城 shopping, 行完街大出血之後, 行過去 LCX 再睇睇, 見到有間新開嘅餐廳, 奇納百川, 個名幾特別, 意即胃容乃大!!加上那可愛招牌,  好有 吸引力.欣賞一下, 有點攪笑 !侍應帶位坐下來, 睇吓個 Menu, 原來係食韓國嘢, 正中下懷 !餐紙的公仔也好有趣.份 Menu 好大張,  有餐廳個招牌公仔係中間, 有個窿, 不知是否影相用呢 ?食物價錢中等, 款式多, 有齊我們的至愛.依韓店習俗, 先來些開胃小食.隨即送到了 order  的一碟名為 Grilled Chicken in Makgeolli「我不是炸雞」, 其實係焗雞!焗雞用咗米酒煮, 所以香味撲鼻, 食落去口感好好, 肉質好滑又夠 juicy! 冇炸雞咁熱氣, 啱晒我呢啲驚生暗瘡嘅花生媽媽.之後我哋叫咗個 Beef Tartare 雪梨牛肉他他, 賣相不錯. 本身疫情關係都有啲驚食生冷野, 但係見餐廳環境都好乾淨, 而我又對韓國嘅牛肉他他情有獨鍾, 所以都忍唔住叫咗.上面加咗隻半生熟嘅蛋, 流心蛋液, 食得好過癮!伴料有清脆爽口嘅雪梨,  夾埋生牛肉同辣醬, 食落
加上那可愛招牌,  好有 吸引力.
欣賞一下,
有點攪笑 !
餐紙的公仔也好有趣.
不知是否影相用呢 ?
食物價錢中等, 款式多,
有齊我們的至愛.
依韓店習俗, 先來些開胃小食.
隨即送到了 order  的一碟名為 Grilled Chicken in Makgeolli「我不是炸雞, 其實係焗雞!
炸雞咁熱氣, 啱晒我呢啲驚生暗瘡嘅花生媽媽.

上面加咗隻半生熟嘅蛋, 流心蛋液, 食得好過癮!
伴料有清脆爽口嘅雪梨,  夾埋生牛肉同辣醬, 食落口味道濃郁嘅, 超滋味.
每次去韓國餐廳必點是 Seafood Pancake 海鮮煎餅,  煎得好香, 好熱,
果然冇令我失望, 入口煎餅好香口, 夠厚又多餡料, 用嘅海鮮材料都好新鮮, 點埋個醬汁, 真係冇得頂!
最後一道, Sea Urchin Udon  三文魚子海膽忌廉烏冬
烏冬一送到, 大家已經俾粒粒晶凝通透嘅三文魚子吸引住.
一食入口, 烏冬掛住啲味道濃郁嘅忌廉海膽汁, 真係滋味無窮, 食完一啖好想食第二啖!
這餐廳位置面對維港, 夜景超級靚,
欣賞了醉人夜景, 有點流連忘返.   今夜吃得開胃, 大家食飽了, 捧住個肚回家 !
  • Seafood Pancake
  • Sea Urchin Udon
  • Grilled Chicken in Makgeolli
2020-11-02 80 浏览
想記得 不記得 還記得還記得 扮記得 其實是記得不記得 想記得 但是沒記得想記得 沒記得 其實已經消失其實過去總是有些深刻你永遠都不能抹去想著擦走 或 蓋過 但卻留下了足跡這夜突然在腦海中閃過舊記憶突然想跟你說句 我最近過得還不懶 你呢?記得那時過得太快樂 捉不緊的感覺是種墮落 卻很快樂 韓國菜在香港愈來愈多,這家走新潮玩味的新式菜式,還有店內裝潢是走水泥風,可以在落地大玻璃望著維港景色海膽忌廉烏冬每次吃韓國菜不是吃泡菜就是吃飯卷,今次DD 選了要吃忌廉烏冬,還有最吸引是因為是海膽,海膽份量不少,在烏冬表面點綴一下,海膽拌勻忌廉作醬汁惹味,掛汁感一流,烏冬口感煙韌不會軟爛。醬油炸雞會把酒淋在鐵板上的大蔥更添香氣,一口蔥一口炸雞,炸雞外皮香脆不油膩,肉嫩多汁,醬汁不算是佈勻外層,但另附蘸汁。炸午餐肉眾所周知午餐肉在韓國是各家各戶也會有啲,炸午餐肉配芝士醬是邪惡的配撘,這邊的午餐肉帶鹹香,芝士香濃,午餐肉竟然沒有一點膩感。飲品算是這店的特色吧,甚麼奶醬多,充滿忌廉的飲品,每口也有花生醬的香味,甜味十足,另外就是我的荔枝茶,清甜茶香濃郁,可以解膩。

想記得 不記得 還記得
還記得 扮記得 其實是記得
不記得 想記得 但是沒記得
想記得 沒記得 其實已經消失

其實過去總是有些深刻你永遠都不能抹去
想著擦走 或 蓋過 但卻留下了足跡
這夜突然在腦海中閃過舊記憶

突然想跟你說句 我最近過得還不懶 你呢?
記得那時過得太快樂 捉不緊的感覺
是種墮落 卻很快樂

海膽忌廉烏冬

醬油炸雞
會把酒淋在鐵板上的大蔥更添香氣,一口蔥一口炸雞炸雞外皮香脆不油膩,肉嫩多汁,醬汁不算是佈勻外層,但另附蘸汁。

炸午餐肉

2020-11-02 149 浏览
前年的這個時間,和朋友一起去了韓國遊,因為疫情,這年只能留在香港,為了懷念一下韓國美食,相約當年一起去韓國旅行的朋友,一拼前來奇納百川,回味一下韓風旳味道。奇納百川開業了幾個月,其由來,由古語有云開始。古語有云:「海納百川,有容乃大。」大海有寬大胸懷容納滙聚百千河流,從而成就其偉大浩瀚。智者則有海量氣度,以廣闊胸襟,兼聽各方。⁣⁣⁣⁣店內主角奇太郎Kinabaji以其海量般的胃腩,以容納及吞噬萬千種類的韓西美食,享受人生。奇太郎不喜被世俗傳統捆綁,誓將韓西美食融會貫通,志在增大您胃量 - 此乃「胃容乃大」是也!⁣⁣******************************奇納百川在尖沙咀海運大廈之內,來到門前,就已經見到奇太郎的樣子,確實有著其特別之處。餐廳地方也很大,座位也很充足,牆上掛滿了奇納百川的畫像。入座之後,便可以看見枱上的紙巾、餐牌,都是奇太郎的身影,奇太郎已經是店內的主要標誌。餐牌內的食物,包括了飯類、小食、多士、粉麵、飲品、甜品,還有些特別推介美食,全部都是韓國美食為主。熱帶果忌廉蘇打 HKD68,是用上熱情果、菠蘿汁和忌廉蘇打製成,色澤帶點淡黃,如菠蘿和熱情果一樣的

⁣⁣

餐廳地方也很大,座位也很充足,牆上掛滿了奇納百川的畫像。

熱帶果忌廉蘇打 HKD68,是用上熱情果、菠蘿汁和忌廉蘇打製成,色澤帶點淡黃,如菠蘿和熱情果一樣的色彩。喝上一口,甜甜略酸,帶點開胃口感,清涼無比。

肥納百川 HKD72,Hazelnut Chocolate Milkshake,朱古力味道很重,再加入Hazelnut,絶對和朱古力很相配,還加入了忌廉、棉花糖和朱古力醬,難怪名字也用肥來形容,也是朱古力控必飲的飲品。

三文魚子海膽忌廉醬烏冬 HKD188,三文魚子已經有不少,再把海膽在烏冬之上,單是賣相都已經很吸引,讓我們想起在韓國吃上海膽的鮮甜美味。

把海膽煮成醬,加入三文魚子拌勻烏冬,色澤帶點海膽色澤,再吃上時有著海膽的鮮味,再吃上三文魚子,鮮味更加突出。烏冬口感滑溜又煙韌,確實有點驚喜。

流心薯蛋多士 HKD128,把流心蛋放在多士之上,看著流心蛋就已經想快快吃上口。

在韓國的多士聞名已久,在旅行期間,也要刻意前往品嚐,吃過當地的多士,就已經不能忘掉這份味道。所以和朋友都異口同聲地選上了這份流心薯蛋多士。

帶著期待的心情來吃上一口,多士沒有太多牛油的味道,但吃到多士之中,夾著炸薯餅的脆口感,已經感到意外。流心蛋的蛋液,如多士之中的醬汁一樣,吃著那份滿足感很重。

多士以外,伴著便是薯格,脆口的薯格,多了份香口感,把這份滿足感填得胃部滿滿。

• 流心薯蛋多士
  • 三文魚子海膽忌廉醬烏冬
  • 熱帶果忌廉蘇打
  • 肥納百川
2020-11-01 157 浏览
今日去咗LCX新開的潮流韓國resturant.食物種類雖然唔算多,但款式特別,味道唔錯!值得推介!👍🏻個Kimchi burger 味道好夾。個lychee 烏龍,淡淡荔枝味,yummy!唯一係,若不是人多share, 奉勸唔好揀香蕉hazelnuts toast. 係..佢係好香,好香🍌味,但內藏朱古力醬,再夾香蕉,面再有棉花糖!甜度十⭐️!強力建議要開心share! 🤣
今日去咗LCX新開的潮流韓國resturant.
食物種類雖然唔算多,但款式特別,味道唔錯!
值得推介!👍🏻
個Kimchi burger 味道好夾。
個lychee 烏龍,淡淡荔枝味,yummy!
強力建議要開心share! 🤣
香蕉朱古力多士
  • Kamichi  Beef Burger
  • Lychee  oolong  tea
2020-10-30 128 浏览
The uni udon is super salty but fishy. Its called UNI udon but the uni is super small and tastes really bad...Everything is overpriced. The sweet potato fries tastes like shit. We ordered the lychee tea and it tastes like generic sweet green tea poured onto ice.
2020-10-30 167 浏览
友人喜歡吃韓國菜,就發掘到這家有能看到維港夜景的特色的韓國菜餐廳,到達時亦剛好看到窗外維港的幻彩詠香江表演。友人跟我一樣愛吃粉絲,吃韓國菜就當然不能錯過韓式炒粉絲。粉絲炒得軟彈,牛肉帶軟筋,吃起來有嚼勁口感,加上紅蘿蔔絲等材料,口感豐富。友人亦喜歡吃元蹄,吸收骨膠原,怪不得皮膚像BB般嫩滑。韓式醬汁元蹄,元蹄軟彈,配上韓式醬汁及辣醬,更添惹味。最後我們意猶未盡,韓食不能沒有炸雞雞及芝士。我們就點了韓式辣醬炸雞配鐵板芝士。鐵板上枱是熱辣辣的,看著熱呼呼跳動著的芝士,友人急不及待用炸雞件卷起拉絲,吃得津津有味。美中不足的是雞件骨頭不細,拉絲後較難看到骨頭位,不能大大啖吃下去,不夠痛快。

2020-10-28
  • 韓式辣醬炸雞配鐵板芝士
2020-10-27 2060 浏览
有新餐廳進註海港城! 係一間有景食嘅韓國餐廳!!純白簡潔嘅店裝加上『奇太郎』淨黑色線條特出嘅Logo整個餐廳都俾人一種舒服無壓迫感嘅感加上窗外五光十色嘅香港景色, 舒適度倍增!店名叫Cafe and Restaurant, 既有咖啡甜點亦有正式晚餐我地今日就餓住咁走入黎, 當然係食晚餐!幸運地我地被安排到窗邊, 望住個海食韓國菜真係第一次叫左份辣芝士炸雞同牛肉飯卷, 再加2杯飲品...原來已經好飽⓵辣芝士炸雞, 用鐵盤板將芝士另上, 除左美觀之外亦係多個選擇俾食客,顧及到唔係每位都咁鍾意食芝士, 又可以讓食客自行控制番「食幾多落幾多」;炸雞方面, 只放有少量醬汁在炸雞上而另配一碟辣醬, 此舉照料到食客嘅辣度需要個人平時都幾食得辣而言, 店家自家調制嘅辣醬的確幾辣, 略帶點酸味雞件炸得好香口, 肉質都好滑, 唯獨雞骨偏大, 要小心注意食態 ⓶韓式牛肉飯卷並不罕見,幾乎係必點食品推介.奇納百川嘅飯卷大小適中, 質感鬆軟, 無死實嘅感覺加配辣醬提味, 既開胃又突破平凡, 好食~既然今次有咁多新驚喜, 都唔爭在加多樣~ 兩個愛啡之人今次居然背棄咖啡, 全因為menu上嘅milkshake好吸
有新餐廳進註海港城! 係一間有景食嘅韓國餐廳!!
純白簡潔嘅店裝加上『奇太郎』淨黑色線條特出嘅Logo
整個餐廳都俾人一種舒服無壓迫感嘅感
加上窗外五光十色嘅香港景色, 舒適度倍增!

我地今日就餓住咁走入黎, 當然係食晚餐!
幸運地我地被安排到窗邊, 望住個海食韓國菜真係第一次

;
[奉勸大家試左味先再加醬]

⓶韓式牛肉飯卷並不罕見,幾乎係必點食品推介.
奇納百川嘅飯卷大小適中, 質感鬆軟, 無死實嘅感覺
加配辣醬提味, 既開胃又突破平凡, 好食~

既然今次有咁多新驚喜, 都唔爭在加多樣~ 兩個愛啡之人今次居然背棄咖啡, 全因為menu上嘅milkshake好吸引!
🍓百川莓莓, 味道唔假, 有好香嘅士多啤莉味
🍫肥納百川, OMG!!叫呢個真係要拎出無比嘅勇氣出黎, 都有名你叫'肥...'
但係味道係好香濃質感係好滑, 而且甜得黎唔太過份..我成杯飲晒 ᶘ ͡°ᴥ͡°ᶅ

下次要黎試埋個甜品同咖啡
2020-09-20
2020-10-25 234 浏览
好耐冇去海港城,今日去LCX行下,之後搵餐廳,原來都開左啲新餐廳,見到呢間新派韓國餐廳都幾好,韓式菜式有新派也有傳統的,試下先。先叫一個招牌菜炸雞,韓式醬油炸雞配鐵板芝士 $198,店員好好,比我地由大蔥配菜轉為芝士,外層超脆的外皮,蘸在一個鐵pan的香濃mozzarella芝士,自製拉絲,口感軟稔,彈牙,真係好正,當然芝士略帶咸味,加上醬油會略咸,但對我呢啲重口味人食,剛好。另一小食叫了韓式醬油元蹄 $138,好爽口,肉味清甜,似港式燻蹄的口感,配上大蔥,黑白芝麻一齊食,口感更多層次。食左兩款新派菜,再食埋個傳統菜式,海鮮煎餅$128,超多材料,尤其多墨魚,啖啖肉,份量估唔到咁大份。

2020-10-15
2020-10-23 230 浏览
天氣轉涼,但冇令我減少出外食飯的意欲,今晚仲揀韓國菜開餐。店鋪有奇太郎個嘜頭,帶點搞笑的氣氛。坐近窗口位置又可以看到維港景色,豪嘆大銀幕。餐牌中間有個窿,就係俾人瘋狂打卡呀!<韓式醬油元蹄>味道有點似燻蹄,一定要配上酸酸的青瓜絲及蘿蔔絲,還有很香的蔥,加上微辣的醬汁,味道更可口。<牛油果田園沙律配生薑醬油醬汁>牛油果軟硬程度適中,這是十分難得的,沙律新鮮好吃,重要的是配上生薑醬汁很特別,很清新,使人開胃。<明太子蛋卷紫菜包飯>剛好可以一口吃下,飯有少許甜味,裏面材料豐富,有蘿蔔、牛蒡、青瓜和蛋,最重要的是明太子醬,這種甜甜和咸鮮的醬料,帶出飯卷的美味。<雜莓法式多士配蛋白香草雪糕>麵包外邊很脆,裏面軟熟, 兩層麵包中間夾著果醬,士多啤梨和藍莓清甜,蛋白香草雪糕有點焦香。
天氣轉涼,但冇令我減少出外食飯的意欲,今晚仲揀韓國菜開餐。
餐牌中間有個窿,就係俾人瘋狂打卡呀!
<韓式醬油元蹄>

<牛油果田園沙律配生薑醬油醬汁>