餐厅: 太興
资讯:

餐厅: 太興
资讯:

2018-06-12 230 浏览
輕盈四寶飯 $30 配凍奶茶 +$3下午茶來太興吃個四寶飯,價錢算挺便宜的,四寶賣相不錯,有鹹蛋,墨魚片,紅腸和燻蹄,四寶份量都不算輕盈,鹹蛋之外的配料都各有四件,輕盈的是白飯吧,大概四五匙便吃完了,雖然是下午茶餐,但也真的太少飯了吧,都不夠用來拌鹹蛋吃呢,空口吃鹹蛋實在太鹹,所以鹹蛋只吃掉了一半!不過,味道來說,整體是挺滿意的,特別是墨魚片夠煙韌彈牙,燻蹄也好吃。而凍奶茶當然是要冰鎮的,味道口感也不錯,但如果奶味可以重一點就更理想!
輕盈四寶飯 $30 配凍奶茶 +$3

用餐时段
下午茶
2018-04-06 278 浏览
而家啲連鎖茶餐廳愈黎愈貴,閒閒地食一個小菜或者燒味都六七十蚊。再飲埋凍飲呀,加個湯呀,升級野飲呀,隨時一百蚊一個人先埋到單。所以有得揀都好少去,比二三四十蚊飲太興啲奶茶呀食厚切午餐肉呀我真係冇乜興趣,但唯獨佢地個燒肉真係令我係咁番去食太興,七八十蚊係貴架喇。燒肉塊皮非常脆,脆得黎冇成口油又唔苦。舊燒肉唔會太鞋大咸,話嫩就未至於,中間有啲肥膏,間唔時食下真係不得了。至於叉燒,都好味,啖啖肉,不過一時時,有時比啲邊你,然後收七八十,就真係麻麻。

2018-01-25
太興是一家老牌的港式茶餐廳,以冰鎮奶茶闻名。光顧了這家店很多年,現在才發現沒點評過😊食物的品質依然是幾年如一日。即磨咖啡比美心或翠華的更甘香,无需加糖。乳豬皮又薄又脆,肉则多汁鮮嫩。三文治的蛋炒得很香又嫩,配上實在的餐肉和松軟的面包,真是一絶👍🏼。只是餐廳的衛生和服務卻每况愈下。以前有一段時間有排隊取號機,現在必須排隊;以前叫服務員就可以下單,現在要“等陣”;以前點乳豬飯就有,現在要等師傅掛出來才有,仲要冇幾耐便賣哂。再看看碗筷桌椅,崩的崩,爛的爛。真係需要改善一下了。
即磨咖啡
乳豬飯
招牌餐肉蛋三文治
即磨咖啡
乳豬飯
招牌餐肉蛋三文治
Had the roast pork belly with char siu meal. Roasts were brought over quickly but were cold and lukewarm. Had to ask 3 times to serve the rice. Staff might need a kick up the bum. A bit disappointed with the quality.
2018-01-02
  • Milk tea
2017-10-29 280 浏览
為咗凍奶茶而嚟食早餐!哈哈!叫咗個餐蛋麵,炒蛋好滑,但餐肉就薄切咗同冇咩煎過咁冇咁香口!條菜心好甜!主角杯冰鎮奶茶嚟啦茶味好香,奶味又唔會蓋過d茶味,真係飲咁多次都咁好飲!飲完真係滿足晒
2017-10-29
用餐时段
早餐
  • 凍鎮奶茶
2017-09-23 291 浏览
朋友仔去完一個月旅行,返到黎竟然話好想食太興🤣🤣🤣食太興我最鍾意就係食哩個鮑汁雞亦撈麵啦,佢d麵夠軟又唔會乾爭爭,味道唔會太濃,用雞亦餸麵就岩岩好夠味,份量唔係太多,對我黎講岩岩好,唔會浪費食物👍🏻朋友仔話想食太興原來係想食燒味飯🤣🤣
朋友仔去完一個月旅行,返到黎竟然話好想食太興🤣🤣🤣

朋友仔話想食太興原來係想食燒味飯🤣🤣

2017-02-01 597 浏览
今年年三十,我地屋企喺馬鞍山太興訂左個盤菜,裡面D料都幾足下,有鲍魚,都炆都幾軟稔;魚肚亦都幾爽;東菇就真係超大隻,而且好有菇味;但D蝦就比較差,雖然好大隻,賣相唔錯,但D蝦肉有D霉,無乜蝦味,唔係太新鮮。不過整體都唔错,質量都唔錯,大家不妨一試。

不過整體都唔错,質量都唔錯,大家不妨一試。
外卖自取
2017-01-16 445 浏览
馬鞍山呢個美食沙漠,真係食到無咩好食,冬天臨近,想食臘味又唔想出出面,好彩比我發現太興有臘味飯餐食。晏晝大約1點到落到去,一個人唔使等,即刻有位。佢份menu有一版全部都係臘味飯,有唔同配搭,單食一款又得,兩款臘味或者好似我咁三心兩意,食臘腸配叉燒都得,選擇多,價錢同一般燒味飯餐差不多,食得過~臘腸同叉燒都比得好足,切開一舊舊既臘腸大概有一條半分量,如果單叫一款應該有更多。食落唔太油膩,肉質較實,如果鐘意啖啖油香既話可能未必滿足,但我就覺得岩岩好!叉燒都係比較瘦既部位,但勝在夠捻,維持到水準,不過多返少少肥就更好食。連所店黎講,太興係想食燒味既時候,馬鞍山區既唯一選擇

臘腸叉燒飯

連所店黎講,太興係想食燒味既時候,馬鞍山區既唯一選擇
臘腸叉燒飯
2016-12-01 423 浏览
2個人, 食小菜係馬鞍山無乜選擇, 只好去太興, 好在唔多人等位.泰惹味豬手 - 好惹味, 有少少辣, 食到有花椒八角味, 好林而且好多肉, 皮仲好膠, 好抵食!蠟鴨煲 - 汁太稀了, 蠟鴨唔多亦幾咸, 芋頭條就好好, 好粉但無味 (入唔到汁的味道). 真係即刻, 要煮耐D至得.

泰惹味豬手
蠟鴨煲
题外话/补充资料: 服務員好勤力!
2016-11-27
等候时间
10 分钟 (堂食)
泰惹味豬手
2016-06-25 724 浏览
太興燒味不嬲出名好食,琴晚屋企冇咩送食,嬲嬲地落街買燒味加料哇太興啲燒味真係貴人成倍,不過我照買佢嘅招牌义燒。太肚餓冇影相,不過外表已經滿分立立令一睇就知夠蜜汁!!! 外皮睇落已有脆皮嘅感覺,流晒口水!! 立即dum舊入口! 好鬼正,义燒係半肥瘦,有軟加硬dd嘅肉,夾埋一齊岩岩好!而且燒到外脆內鬆軟,加埋蜜汁,提升晒味道 超級讚! 最後食左2碗飯

哇太興啲燒味真係貴人成倍,不過我照買佢嘅招牌义燒。
太肚餓冇影相,不過外表已經滿分

立立令
一睇就知夠蜜汁!!! 外皮睇落已有脆皮嘅感覺,流晒口水!!
立即dum舊入口!

好鬼正,义燒係半肥瘦,有軟加硬dd嘅肉,夾埋一齊岩岩好!
而且燒到外脆內鬆軟,加埋蜜汁,提升晒味道
超級讚! 最後食左2碗飯
  • 义燒
2016-06-15 643 浏览
我一向都覺得太多興麻麻地,野唔特別好食,價錢又唔係平,好多大排檔小炒都好食過佢適逢今晚外母大人想食,小弟當然要奉陪啦太興係馬鞍山廣場,日本城的對面,餐廳長條型,主要卡位多,但都算闊坐得OK舒服。二話不說打開餐牌,一野就望到Iron Man(Eric Kwok),野食有好多都減左價,有驚喜!我地叫左三個Share食,要留意價錢只係個餸,同埋飯同飲野要加$19。京都洋蔥豬扒(($66) 甜酸汁非常好味,甜味較多酸味較少,非常開胃!菠蘿酸酸的,加埋個汁剛好起中和的作用,主角豬扒切成細細片,容易入口,肉質好嫩滑,完全無韌,但似是用醃料"啦"過嗰種,但整體是OK的!牛柳絲濕炒($58) 全晚我覺得呢個最抵食,我只係話價錢,至於質素..河粉用瑞士汁炒,汁味的確好濃,但汁濃反而帶點咸,扣左少少分。牛柳絲幾嫩,份量都唔少。整碟意粉最大問題係啲河粉,炒燶左,一路食一路有聞燶味,令整碟都變得唔好食。北菇豆腐青衣魚ck($76),呢個係全晚之最,全晚最差!一打開蓋,無北菇既?豆腐有三舊,魚柳都有三舊,話晒$76,唔係咁少咁求其呀嘛?頂唔順搵左個Waiter講,之後幫我換,換左多返啲...不過好咸,魚柳無可否
適逢今晚外母大人想食,小弟當然要奉陪啦
京都洋蔥豬扒
牛柳絲濕炒
北菇豆腐青衣魚
ck($76),呢個係全晚之最,全晚最差!一打開蓋,無北菇既?豆腐有三舊,魚柳都有三舊,話晒$76,唔係咁少咁求其呀嘛?頂唔順搵左個Waiter講,之後幫我換,換左多返啲...不過好咸,魚柳無可否認幾好味,唔同一般雪藏魚柳,肉質幾柔軟。
太興得個朵,野食真係差啲,搵Iron Man做代言人係好,都要啲野好食架嘛...
2016-05-25 424 浏览
兩口子的簡單晚餐,茶餐廳是不二之選,太興的晚餐選擇與午市差不多,價格也不比午市貴,我倆點了半隻碌春鴨只不過是$50。原以為是一小碟,但實際上碟頭不少,還有兩隻鴨脾,醬汁惹味,肉質嫩滑。菜芯梅菜扣肉,以熱鍋奉上,有助保持菜餚的熱度,梅菜不是太咸,扣肉肥瘦適中,肥肉部份更是入口即溶,十分美味。兩款菜均是伴飯的佳品,配上套餐的咸檸檬,再也不怕肥膩感了。
兩款菜均是伴飯的佳品,配上套餐的咸檸檬,再也不怕肥膩感了。
2016-05-23
2016-05-25 251 浏览
太興冰震奶茶一直都好出名。今日行行下街見唔洗等位於是入去食個tea先。原來太興既下午茶餐都幾抵食喎! 點了大都牛肉面,很有台灣風味, 湯底很香很濃味,牛輾滑而不膩,面也彈牙,而且份量很大,可以直接當午餐了。冰震奶茶好有茶味,很滑,甜度剛剛好,而且它用外面的冰塊冷凍住,不是直接往杯裡放,就不用擔心飲到最後會很淡味了P.S 叫奶茶時可以選擇凍奶茶定冰震奶茶,記得要講明冰震奶茶:)
  • 冰震奶茶
2016-05-20 197 浏览
黎到馬鞍山和客人傾野,又未到午飯,係太興坐底,只點了太與招牌貨冰陣奶茶,飲冰陣奶茶不要即飲呢!因為未凍的,要等5分鐘到la,奶茶先開始凍的,飲落奶茶味香滑味濃,不太甜又不會過淡,好好飲,因為冰陣原因,奶茶可以凍足成粒鐘,不會因時間耐左而不凍,所以飲冰陣奶茶,可以慢慢嘆!
$22 (早餐)
2016-04-04 211 浏览
適逢長週末約了其他小朋友到烏溪沙青年新村宿營,入營前先到馬鞍山廣場太興吃過下午茶。一份重量級三文治,以鮮茄、雞蛋、芝士及火腿作餡,適合兩隻細細作茶點,水準合預期,無乜特別驚喜。筆者的頂級午餐肉滑蛋公仔麵,午餐肉確是肥美可口,炒蛋滑度亦算不俗,建議湯底可多加麻油以增添香口度。凍奶茶以冰鎮型式送上,固然在味道控制上更為穩定準確,茶奶份量平衡,味道令人滿意。

重量級三文治
頂級午餐肉滑蛋公仔麵