餐厅: 太興
资讯:

餐厅: 太興
资讯:

2024-02-03 116 浏览
今次行過一間食肆,心思思要試吓佢地啲嗲食點心,咁就揀咗三樣撚譜上面睇落最吸引我嘅小菜。🍽️ 先講講佢哋嘅星洲炒貴刁啦,焦香嘅鑊氣夾雜埋啲辣椒絲,令人嚟個微辣後勁,勁正呀!少少南洋風味,叫人一啖接一啖,根本停唔到口!再嚟呢,羅宋湯通粉四式卷,湯底夠哂味,酸酸甜甜,滋味豐富得嚟唔會太肥膩。四式卷炸到外脆內軟,卜卜脆仲有各種餡料味道,啖啖驚喜,滿足到喺坐到嘅你我佢。🍲結尾當然少不了杯招牌貨冰陣奶茶嚕!拉長了奶味嘅等待,喺戶戶通透嘅環境下品嚐,絲滑滋味暖笠笠直入心扉,啱哂我呢啲奶茶控。無謂等到手凍,即刻品嚐間中既涼快同暖和,正!🥤總括黎講,這間食肆唔止環境舒適,食物質素同埋味道都相當到位,真係一個嘆茶又得、食飯又好嘅地方。下次再嚟,要試吓其他豐富小菜,希望又會有新驚喜!

2024-01-03 100 浏览
嚟到太興食晏,🍽️ 零舍期待架!我話你知,呢度嘅肉絲炒麵做得掂晒啊,嚟啲脆卜卜嘅麵條同啲腍滑嘅融合得好撈呀,肉絲又炒得鬼香又入味,真係食口真開心!😋接著個珍珠帶子炒飯嘅帶子啲又鮮又飽滿,炒飯乾爽得嚟彈牙,一啖嘅幸福感溢出嚟,啱哂來個辛勞嘅下午嘅犒賞自己!跟住呢,最掂嘅一定係臘味飯啦!🍚 烤得啱啱好嘅臘腸咬落去甘香,而家隨便搭配係真係有得揀,淋上嗰陣陣煙韌嘅叉燒,香滑得滯!眞係屋企都想整返嚟食啊!每次嚟都驚喜喎,好似發掘新大陸咁!講到尾啦,個環境又企理,食嘢讓人心情靚晒!想喺馬鞍山淘到寶,太興係你嘅保證!下次又會拉埋班Friend仔一齊黎光顧!拍拖、朋友聚會、定係一個人自己Enjoy都啱!👌

2023-11-09 160 浏览
太興是經常幫襯的其中一間食店,原因是食物、烹調的水準很穩定,雖然近期覺得份量明顯少了,價格又比連鎖式快餐店貴,當沒有 idea 食甚麽時就自然的選擇這間食店,因座位是卡位和有間隔,可以與其他食客的枱椅保持一定距離,比較衛生和坐得舒適。裝修後間隔和環境煥然一新,卡位與卡位間轉用了半透明度的長虹玻璃,看上比之前更明淨更靚。 肉絲炒麵賣相好得意,麵條呈高圓柱型,上面舖滿肉絲銀芽配料和芡汁,一部份麵條又脆又香口,軟身的麵條吸收了茨汁,很美味。珍珠帶子炒飯珍珠帶子的份量很多,飯粒炒得乾身,又好味又裹腹。配以這店紅茶出名的凍檸茶,雖是普通款式的炒麵飯,亦食得好滿足。

珍珠帶子炒飯
珍珠帶子的份量很多,飯粒炒得乾身,又好味又裹腹。

2023-10-12
用餐时段
下午茶
2023-10-21 100 浏览
這間分店用漂白水去洗碗仲落好多,一食就知.一問之下個經理仲話一定要用的,這樣方便自己就食壞人.成陣味出哂嚟,咁我想問你在家會吾會用漂白水去洗食飯碗..咁會不會用漂水當水飲.
2023-03-18 398 浏览
一上枱,見到個賣相同燒味部位,已經冇咩胃口所謂半肥瘦叉燒仍是瘦叉,切雞俾埋頭頭尾尾,不了。啲飯一舊一舊,真心唔建議大家黎食。仲要一碟$71的雙拼搞成咁,失敗失敗。
一上枱,見到個賣相同燒味部位,已經冇咩胃口

仲要一碟$71的雙拼搞成咁,失敗失敗。
2022-01-11 856 浏览
叫外賣,飯量極少,少到兩碗二合一先至叫正常。西蘭花炒青衣魚球及蜜椒美極薯仔牛柳粒燶到極至,牛柳粒似一嚿炭,青椒可以變黑色,薯仔全個面都係黑色,西蘭花冇口感又老又黑,烚完再炒?魚塊都可以有啲燶,每一口都充滿濃味,來回地獄又折返人間。師傅太忙唔記得睇火定太懶冇洗鑊?送比人食都要諗諗!可唔可以叫佢經理自己食完再品評?雖然家冇堂食要食外賣,咁都唔洗咁hea㗎,真係比錢都要受罪,想收工不如唔好做外賣啦,小店可能仲好食!
2022-01-10
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
  • 冇一可取
2021-12-26 447 浏览
2021年12月26號早上十點,去左馬鞍山太興食早餐,叫左香煎雞扒滑蛋公仔麵熱奶茶,價錢$40,個餐來到,雞扒同個麵都無問題,可以接受,但係個滑蛋超縮水,我有理由懷疑只有三分一隻蛋,比到盡都只係得二分一隻,我成日係外面不同茶餐廳食早餐,這個滑蛋係本年度食過最細,咁當然他個餐牌又無講明滑蛋要比足一隻蛋你,所以我都無叫他們換,雖然他們樓面侍應都相當有禮貌,不過我就唔會再來食這個餐囉!餐飲熱奶茶正常可接受,先至聲明相中個滑蛋我係完全無食過
香煎雞扒滑蛋公仔麵
2021-12-26
用餐时段
早餐
2021-12-14 310 浏览
師奶仔想食少少野又抵食,我就推介太興嘅下午茶,佢有兩隻雞翼又有一碗羅宋湯通心粉,重有送一杯熱飲,只係要38蚊,雞翼翠口,羅宋湯係我鐘意嘅味道,份量好啱我,係咪好過自己煮餐死
2021-09-01 399 浏览
路過太興,突然間好想食燒味所以就入咗去坐低。原來呢度都有下午茶..2點鐘就開始。見到Menu除咗有燒味飯仲有炒飯..公仔麵嗰啲..咁啱見到有個燒鵝米粉..都係42蚊。份量唔算太細..鵝都有5件..不過最衰係只可以set定左係配米粉唔可以轉其他..湯底好香..雖然明知道係味精不過都忍唔住飲咗幾啖..燒鵝有點偏肥..中間層脂肪我咬開了..但肉質夠哂味!好香!不過我都選擇咬開左..怕太漏..餐飲叫咗熱咖啡都幾香滑!
路過太興,突然間好想食燒味所以就入咗去坐低。
原來呢度都有下午茶..2點鐘就開始。
見到Menu除咗有燒味飯仲有炒飯..
公仔麵嗰啲..
咁啱見到有個燒鵝米粉..都係42蚊。

份量唔算太細..
鵝都有5件..
不過最衰係只可以set定左係配米粉唔可以轉其他..

湯底好香..
雖然明知道係味精不過都忍唔住飲咗幾啖..

燒鵝有點偏肥..中間層脂肪我咬開了..
但肉質夠哂味!好香!
不過我都選擇咬開左..
怕太漏..

餐飲叫咗熱咖啡都幾香滑!
2021-08-29 204 浏览
滑蛋蝦仁炒河$63⋯⋯份量細,味道淡,好彩味道仲可以😌不過喜歡濃味就唔接受材料跟份量一樣小,有粟米🌽令視覺效果多色彩呢度大慨兩個酒樓飯碗,食完都唔太飽😮‍💨榨菜肉絲湯米粉拼香滑炒蛋配鬆脆多士$56講真價錢唔平,份量小到食幾啖就食晒好彩有份多士頂肚,不過炒蛋算係滑😧凍檸茶另+$3⋯⋯算大杯整體來講,份量細貴價茶餐廳;不過比快餐店好啲唔使自己攞餐,不過伙記都唔太友善🤫唔知係咪用太多廣告費,名過於實🥴
滑蛋蝦仁炒河$63⋯⋯份量細,味道淡,
好彩味道仲可以😌
不過喜歡濃味就唔接受
材料跟份量一樣小,有粟米🌽令視覺效果多色彩
呢度大慨兩個酒樓飯碗,食完都唔太飽😮‍💨

榨菜肉絲湯米粉拼香滑炒蛋配鬆脆多士$56
講真價錢唔平,份量小到食幾啖就食晒
好彩有份多士頂肚,不過炒蛋算係滑😧

凍檸茶另+$3⋯⋯算大杯

整體來講,份量細貴價茶餐廳;不過比快餐店好啲
唔使自己攞餐,不過伙記都唔太友善🤫
唔知係咪用太多廣告費,名過於實🥴
2021-08-29
2021-06-27 241 浏览
前幾年,真係好鍾意食太興,覺得佢食物質素好,但如今已經大不如前。我一個人入座,職員叫我自己入去搵位,但平時係有職員帶位的,咁即係要人帶,定以後自己見位就坐呢? 嗌左個牛丸米,湯底淡而無味,唔得。 再講個紅豆冰,水_ _浠到好似水還水,豆還豆咁,我真係完全飲唔到紅豆冰嗰種味。我請職員過來,麻煩幫我換番杯熱奶茶算,佢仲問我,係咪冇撩過個底?我話我撩完都仲係水咁淡,不如你飲啖試下~ 結果,換左杯熱奶茶,但埋單出去,張單都冇改到,依然係收左紅豆冰價錢,麻煩呢間公司管理層,真係勸下員工做事上心點,唔好番工好似發緊夢咁。
嗌左個牛丸米,湯底淡而無味,唔得。

2021-05-26 231 浏览
晚餐餐牌不太合心, 所以"安全地"點了燒味飯。話晒個名係太興"燒味" 燒味方面應該點都有番d水準?我印象中太興燒味是不錯的, 但是今次令我非常失望, 甚至邊吃邊很憤怒! 因為實在太差了! 我點了燒肉叉燒飯, 燒肉是頭尾超咸的部位, 而叉燒是瘦乾到不堪, 真的很難吃下去。。。我應該不會再光顧了。。

2021-05-20 166 浏览
燒味界黎講, 太興都稍有名氣, 突然想食燒味飯, 就諗住試下, 雖然要成70蚊, 可能佢係一哥價錢呢.雞係滑既, 不過無咩雞味. 燒鵝真係有陣柴燒既味道, 唔會好靭既, 不過就無乜鵝味, 食完一樣, 個燒柴味仍然會係口腔入面KEEP住既, 可能反而蓋過左個鵝味. 飯係淋既, 不過醬油唔係好夠. 最好既, 只能話係杯柚子蜜. 整體黎講非常失望, 估唔倒收哩個價錢, 會有哩個質素.
2021-05-20
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2020-06-07 900 浏览
我自細喜歡中菜,款式多又夠鑊氣,今日本身想食燒味,但又想送飯,諗起這間,午市不夠太多人,可以不用排隊太好了,排隊就會遲到。小菜選擇中,我最愛梅菜扣肉,因為情義結,年少家裡窮,梅菜送飯又一餐,所以長大都好鍾意梅菜,見到會知道要堅強。呢個扣肉非常入味,肥瘦肉參半,肥肉入口溶他,瘦身淋身,半口油脂香,梅菜偏甜,好好送飯。柚子蜜熱飲潤喉順氣,近排喉嚨乾啱晒。環境乾淨,上菜快,飯都算多,職員都算友善,唔錯啦

柚子蜜熱飲潤喉順氣,近排喉嚨乾啱晒。

環境乾淨,上菜快,飯都算多,職員都算友善,唔錯啦

2020-05-19
等候时间
5 分钟 (堂食)
2020-02-17 579 浏览
最近少左出街有D悶,決定同屋企人去馬鞍山廣場行下食下野。好耐冇去,最後入左太興度食,唔駛等位見倒餐牌有銀針粉(好耐冇食),好啦JoyJoy子今日就食你啦!唔駛好耐就有得食,份量都幾多,D蝦算大隻,但冇乜味銀針粉有咬口,唔會太腍,不過太多油!好彩有得配柚子蜜,感覺上冇咁肥膩!食飽飽,去隔離間TASTE shopping先~
食飽飽,去隔離間TASTE shopping先~
2020-02-15