2025-04-07 47 浏览
The one附近原來有間太興,一直都想試下佢既燒味! 叫左個燒肉,份量都幾多。豬皮位置非常之脆,中間配埋份量剛好既脂肪,所以咬落唔會乾柴,反而嫩香多汁!晚市黎到,當然都要叫下D小送黎食。留意到佢地好夠衛生,店員上菜昤,會有個蓋吸在碟上,到枱面先拎走個蓋,連運送途中都好有保護。椒鹽豬扒呢碟好香口惹味,豬扒肉質鬆軟,入口微辣,無論係聞落定食落都散發出椒鹽既陣陣鹹香,好想配飯食。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉唔會有骨,食落好方便。酸甜口味好開胃。咕嚕肉即刻淋上醬汁後,肉質仍然保持外面係酥脆。蔥油炒蕃薯苗蕃薯苗清脆,而且唔會苦!紅豆冰好足料,底下既紅豆蓉夠曬甜。對太興第一印象就係冰鎮奶茶,呢到既奶茶奶厚茶濃、入口絲滑,冰鎮形式令佢擺耐左都唔會沖淡茶味,呢個真係必點之選。
晚市黎到,當然都要叫下D小送黎食。

椒鹽豬扒

菠蘿咕嚕肉

蔥油炒蕃薯苗
蕃薯苗清脆,而且唔會苦!

紅豆冰好足料,底下既紅豆蓉夠曬甜。
1969 浏览
今日帶係外國回流嘅朋友返嚟食飯佢話好掛住港式奶茶同港式燒味係市區最容易食到嘅一定係太興!冰鎮凍奶茶 世一連我平時唔飲奶茶都覺得好好味🥺佢最大嘅特點係凍奶茶唔加冰而係用冰鎮住 唔使次次凍奶茶飲到尾都會淡晒而係每一啖入口都係咁香濃咁滑😛紅豆冰問阿姐仲有咩嘢飲好介紹佢推介紅豆冰朋友話飲返細細個同屋企人去茶記嘅味道👅煮到淋哂既紅豆+椰汁 飲既時候仲會飲到紅豆粒粒呢杯點會難飲?!燒鵝(下庄) $148阿姐推介食燒鵝一定要叫下庄下庄呢個位最特別之處係如果唔好食嘅話非常明顯以我由細食燒鵝食到大嘅經驗燒鵝係分油香派/脆皮派顯然太興係走 油香派所以會見到個皮係淋哂每一舊肉都好皮薄肉厚 啖啖肉😍而且每舊肉都燒到好香 啲肉吸收哂油香味🔥最正係燒鵝同油雞下面都有個火馨住所以慢慢食都唔會凍哂油雞(下庄) $60呢個油雞做得非常之好連雞胸位都好嫩滑豉油好明顯係加料煮過 有咸香有甜味連鎖店嚟講,呢個好值得加分👍🏽對得住個價錢👍🏽蝦王醬通菜炒鮮魷 $80呢碟菜最正係每嚿鮮魷都大大嚿 好爽口用新鮮魷魚已經覺得好讚!唔係用水魷/急凍魷魚👍🏽👍🏽👍🏽用蝦皇醬炒都唔覺得佢好咸反而仲多左啲鮮味連鎖茶記食到呢個質素嘅小炒~心滿意
今日帶係外國回流嘅朋友返嚟食飯
佢話好掛住港式奶茶同港式燒味
係市區最容易食到嘅一定係太興!

冰鎮凍奶茶 世一

佢推介紅豆冰
朋友話飲返細細個同屋企人去茶記嘅味道👅
煮到淋哂既紅豆+椰汁
飲既時候仲會飲到紅豆粒粒
呢杯點會難飲?!

燒鵝(下庄) $148

油雞(下庄) $60
呢個油雞做得非常之好
連雞胸位都好嫩滑
豉油好明顯係加料煮過 有咸香有甜味
連鎖店嚟講,呢個好值得加分👍🏽
對得住個價錢👍🏽

蝦王醬通菜炒鮮魷 $80
呢碟菜最正係每嚿鮮魷都大大嚿 好爽口
用新鮮魷魚已經覺得好讚!
唔係用水魷/急凍魷魚👍🏽👍🏽👍🏽

招牌冰鎮凍奶茶(超好飲
燒鵝(下庄)
蝦皇醬炒通菜鮮魷
2025-03-28 119 浏览
今天晚上,我和太太到尖沙咀加连威老道20号地铺,光顾了一間名叫太興的餐廳。這裡的氣氛好得不得了,服務亦非常周到。我們點了四喜临门,包括叉烧、油鸡、烧鹅和乳猪,色香味俱全,真係令人垂涎欲滴!隨後,我也嘗試了轻盈叉烧汤米粉,湯底清淡而香滑,米粉更是滑溜入味。麻辣爽鱼皮的口感酥脆,辣味恰到好處,真係一絕。最後,我們點了豉椒排骨炒麵,排骨炒得香口,麵條也吸收了豉椒的味道,吃得心滿意足。喝了一杯咸柠七,清新解渴,還有忌廉红豆咖啡,甜得剛好,完美的收尾。這次的用餐體驗令人難忘,期待下次再來!#太興 #加连威老道20号地铺

這次的用餐體驗令人難忘,期待下次再來!

#太興 #加连威老道20号地铺
2025-03-26 50 浏览
好吃哦,服务态度也很好。一开始进门,好多人啊,好不容易有位,台面还没清理,服务员很不好意思的跟我们道歉,让我们稍微等一等,把台清理干净。速度也很快。入座了。点餐吃饭。享受。本来看到有差评,没想到隔壁街的红茶差评更多所以不能单看网络上的评论,凡是有两面。毕竟不能只信一个人的说辞嘛。只能是自己来体验体验就知道啦。毕竟人家服务真的好好。一天下来也挺辛苦,有点美中不足也是可以理解的。理解万岁
好吃哦,服务态度也很好。

点餐吃饭。享受。
本来看到有差评,没想到隔壁街的红茶差评更多
只能是自己来体验体验就知道啦。
毕竟人家服务真的好好。
一天下来也挺辛苦,有点美中不足也是可以理解的。理解万岁
2025-03-26
2025-03-24 179 浏览
燒味店香港都有很多,每間都有不同風格味道,但如果怕吃到不好的也試試太興的燒味,也是挺出名的,也是店內現烤的,連鎖比較有品質。原味燒鵝(上庄)燒鵝上庄的肉量會比較多的,這裡烤出來的顏色非常深,燒鵝皮特別焦香,肉質非常嫩滑,亦很有彈性,帶有鵝香,油脂部份肥而不膩,令人回味。豉汁蒸倉魚即叫即蒸的倉魚,蒸得剛剛好熟,口感非常嫩滑,而且完全不腥,豉汁味濃香,挺下飯的。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炸得挺香的,口感外焦裡嫩的,醬汁酸甜濃厚,每件都包裹上濃濃的醬汁,酸甜解膩。新鮮叉燒楊州炒飯特別寫上新鮮叉燒,用的是半肥瘦叉燒,肉質比較柔軟多汁,配上大粒的蝦仁增加口感。飯也加上大量的蛋,菜和蔥花,炒完特別香。忌廉紅豆冰/檸檬可樂跟餐加8元,紅豆冰份量挺驚喜,紅豆很多,質感綿滑香甜。

原味燒鵝(上庄)

豉汁蒸倉魚

菠蘿咕嚕肉

新鮮叉燒楊州炒飯

忌廉紅豆冰/檸檬可樂
跟餐加8元,紅豆冰份量挺驚喜,紅豆很多,質感綿滑香甜。

呢日星期六我哋行完街,去太興見到有下午茶餐都幾抵食幾吸引 枝竹豆腐火腩配飯 $62 + 忌廉紅豆冰 $8 火腩炆完之後好入味,豆腐都幾好食同埋都幾大嚿紅豆冰嘅牛奶味都好濃郁,紅豆都幾粉甜原味燒鵝(下庄) $148我哋好耐都冇食過燒鵝髀,皮香,肉味濃,太興嘅燒味的確有保證擔擔麵 拼 炒蛋多士 $42 + 冰鎮(凍)奶茶 $3麵嘅份量都幾多,湯底有香濃嘅肉碎花生鮮奶炒蛋都好濃郁,多士本身都有甜甜地嘅味道,成個下午茶餐都好滿足太興冰鎮奶茶一向都好有質素保證,好有誠意,奶茶香滑,味道濃郁呢間太興應該只開左幾個月,感覺都好新淨,地方好大。呢個下午茶餐都幾滿足😀
呢日星期六我哋行完街,去太興見到有下午茶餐都幾抵食幾吸引

枝竹豆腐火腩配飯 $62 + 忌廉紅豆冰 $8

火腩炆完之後好入味,豆腐都幾好食同埋都幾大嚿

紅豆冰嘅牛奶味都好濃郁,紅豆都幾粉甜

原味燒鵝(下庄) $148

我哋好耐都冇食過燒鵝髀,皮香,肉味濃,太興嘅燒味的確有保證

擔擔麵 拼 炒蛋多士 $42 + 冰鎮(凍)奶茶 $3
麵嘅份量都幾多,湯底有香濃嘅肉碎花生

😀
2025-03-19 90 浏览
午餐双拼饭,80多元,分量好少,又很难吃。烧肉皮根本咬不动,肉又柴又硬,而且是冷的。里面烧鹅也难吃。有股怪味,而且也不给足够汤汁。再也不会去。从没吃过这么难吃的饭。不用心做。
2025-03-18
午餐
2025-03-16 172 浏览
太興是香港很有特色的茶餐廳,家喻戶曉,今天中午經過太興看到門面掛著你燒鵝就好誘人!### 燒味雙拼油雞 燒鵝下面用微火烘热,暖意洋洋!油雞經過蜜汁腌製,外皮光滑,肉質滑嫩,帶有香醇的味道。燒鵝則是選用優質的鵝肉,經過精心烹調,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。两者都是色澤誘人,風味獨特!### 擔擔麵麵條滑順彈牙,與香辣的擔擔醬相互融合,豐富的香氣讓人一聞就垂涎,入口就是讓人難以忘懷的美味!還有鮮香和柔嫩的炒蛋配多士,幾十蚊就能吃到這麼多!### 雙拼三文治三文治中間夾入嫩滑的炒蛋和鹹香的火腿,厚身的炒蛋鮮香柔軟,有四大塊,實惠又美味!### 干炒牛河微微焦香的河粉吸收了濃郁的醬香,濃郁卻不油膩,牛肉嫩滑大片,口感甚佳!### 忌廉紅豆冰细腻的紅豆與冰塊混合,再淋上滑順的忌廉,香甜的搭配令人陶醉!另外還有香脆的脆皮雞中翼,而鮮油西多士非常柔软,淋上蜂蜜就更加甜蜜!

### 燒味雙拼油雞 燒鵝

### 擔擔麵

### 雙拼三文治

### 干炒牛河

### 忌廉紅豆冰

2025-03-13 84 浏览
早午餐都可以來試下佢哋嘅獨特不是味服務態度;剛剛先見証一位男士離座唔Q食走左!事緣係一個男士坐在座位面前的東西未收走但是枱上有沒有QR code給他掃來做Order,侍應生埋枱就說了我先執枱先執枱男士用愕然的眼神望着他他一路執枱一路兩頭望!未執好前男士已經企起身要離開;就這樣客人走了!不知道這個待客知道是否你希望擁有的如果想試試快啲嚟尖沙咀加連威老道的太興試一下我也不只一次試過很好笑啼笑皆非的服務態度。

2025-03-06 148 浏览
今日係尖沙咀做嘢做晏咗,反而啱啱好食到下午茶。見到有間太興燒味,即刻同朋友入去試吓。過年食多咗唔敢食得太肥膩,所以叫咗個下午茶叉燒切雞雙拼飯加熱齋啡。另外叫多個油菜全走。朋友大胃皇就叫咗個四喜臨門跟餐。佢揀左叉燒、燒鵝、燒肉仲有乳豬;再跟白飯。再加咗個凍檸茶。太興慢燒味出名好味,即場燒製絕無欺場。燒鵝夠晒啖啖肉;叉燒肥瘦均勻燒肉同乳豬嘅皮都夠脆。呢間太興應該係新開;裝修雅緻坐得舒服。樓面服務亦貼心有禮。下次行開尖沙咀shopping,想食燒味都有好選擇。
1K
2025-03-05 86 浏览
太興啲燒味有質素保證,喺尖沙咀終於開咗間大大間嘅分店,啱啱開光猛乾淨又企理。呢間仲有自己嘅工房現場燒製,啲燒味掛晒出嚟都幾吸引。放工食返隻燒鵝髀,人生莫過於此!! 仲要係原隻上揸住食,啖啖肉最正。鵝髀大隻油潤多汁,外皮薄薄地帶點脆皮,肥膏唔會好厚。一啖咬落去啲鵝油咇出嚟,肉汁滲埋入個飯度超級香!!太興嘅叉燒都不容忽視,叫個例牌夠兩個人食。有個迷你火暖住,都幾有誠意。口感軟熟得黎彈性😋少少燶邊加埋香甜蜜汁味,送飯一流!

都有一段時間冇食燒味,見加連威老道有間新開無耐嘅太興,咁啱喺附近就入咗嚟燒鵝下庄皮香脆肉嫩滑,燒鵝陣香味好突出,皮肉之間有適量嘅脂肪,口感幾豐富油雞下庄好入味,雞髀肉好嫩滑,其他部位就算唔近骨位都算嫩滑,火候控制得好好,味道濃而不膩半肥瘦叉燒飯,真正嘅半肥瘦,口感好好,燒得好有光澤,味道甜甜地,好啱我口味冰鎮奶茶,太興嘅皇牌飲品,有陣特別嘅茶香,口感順滑,冰鎮夠晒凍,飲到底依然同第一啖一樣咁香濃,保持到高水準,好高質太興燒味現場即燒,所以特別好味,水準又保持得穩定仲有太興自家出品嘅飲品同罐頭食品俾客人選購,包裝幾靚幾吸引裝修新淨,環境光猛,座位闊落,員工服務殷勤,態度親切,用QR Code落單又方便,選擇方面除咗燒味仲有小菜,食物出品質素穩定,值得一試

太興燒味現場即燒,所以特別好味,水準又保持得穩定

仲有太興自家出品嘅飲品同罐頭食品俾客人選購,包裝幾靚幾吸引

2025-02-17 94 浏览
今日同朋友來左這間餐廳食燒味飯。燒味雙拼(油雞,燒鵝)跟餐配飯$112油雞的肉質滑嫩,醃製入味,雞皮油亮,口感上佳。而燒鵝有獨特的煙熏香和酥脆外皮,肉質較為豐滿,搭配上甘甜醬汁,讓整體味道更豐富。油雞燒鵝的份量都較足,食完好滿足。燒腩飯肉質外脆內嫩,脂肪和瘦肉的比例適中,讓人感受到肉的鮮嫩與香味。燒腩的皮脆鬆,不會過硬。份量也很適中,讓人飽足。熱柑吉蜜是一道受到許多人喜愛的飲品。熱柑吉蜜的味道甜中帶有柑橘的清新,蜜糖的添加使得整體口感更加柔和,適合喜歡甜味的朋友。熱柑吉蜜散發著柑吉的香氣,讓人感覺非常舒適,喝上一口仿佛能瞬間提升心情。柑吉類水果富含維他命C和抗氧化劑,有助於提高免疫力。而蜜糖則擁有一定的抗菌特性,對喉嚨不適或感冒時也有輔助療效。這款飲品既可以熱飲也可以冷飲,熱飲適合在寒冷的季節享用,而冷飲則適合夏天消暑,靈活性高。
今日同朋友來左這間餐廳食燒味飯。

燒味雙拼(油雞,燒鵝)跟餐配飯$112

油雞燒鵝的份量都較足,食完好滿足。

份量也很適中,讓人飽足。

熱柑吉蜜是一道受到許多人喜愛的飲品。

2025-02-07 114 浏览
太興 (加連威老道) 地址: 尖沙咀加連威老道20號地舖電話: 太興出名食燒味,最勁就是代言人啦,香港ironman 同奶茶。今日同朋友食飯,好耐都無食呢度架燒味飯,晚請除左燒味,亦都有港式架小炒同餸架,一眾選擇實有岩心水。八寶飯, 有叉燒,燒肉,燒鵝,紅腸、鹹蛋、燻蹄樣樣都有岩曬我貪比架人,叉燒蜜甜,燻蹄彈牙,燒鵝富油香!同再加配熱奶茶完椒鹹豬扒夠味,肉多好咬口送飯一流加油菜同個瑤柱響螺紅棗湯,暖身滋潤,好甜長時間燉
太興 (加連威老道)

地址: 尖沙咀加連威老道20號地舖
電話:

今日同朋友食飯,好耐都無食呢度架燒味飯,

晚請除左燒味,亦都有港式架小炒同餸架,一眾選擇實有岩心水。

椒鹹豬扒夠味,肉多好咬口送飯一流

加油菜同個瑤柱響螺紅棗湯,暖身滋潤,好甜長時間燉
2025-02-04 182 浏览
一路以嚟都好鍾意食泰興嘅燒味,今日見到佢哋有新分店位於尖沙咀,所以經過就去食一食晚市十分多人,我哋叫咗燒味飯同埋晚膳套餐選擇都非常之多! 叉燒燒鵝鹹蛋飯叉燒燒鵝鹹蛋飯的搭配非常豐富,叉燒的甜香和燒鵝的酥脆相得益彰,鹹蛋的濃郁風味讓整碗飯更加美味。飯粒鬆軟,吸收了肉汁✅✅剁椒蒸䱽魚剁椒蒸䱽魚的味道鮮美,魚肉鮮嫩,剁椒的辛辣和魚的鮮味相互融合,讓這道菜品既開胃又下飯。蒸的方式保留了魚的原汁原味冰鎮奶茶算係泰興嘅特色,清爽可口,茶香與奶香的結合恰到好處,讓人感到舒適,特別適合在炎熱的天氣中享用🍜🍜

晚市十分多人,我哋叫咗燒味飯同埋晚膳套餐選擇都非常之多!

叉燒燒鵝鹹蛋飯

剁椒蒸䱽魚