2021-09-20 589 浏览
宰客 我从头到尾没看到食饭单子 最后被多收钱了 交钱之前不会觉得老板这么坏 从来没遇到过宰客 去找老板问为什么多收我钱的时候 发现给我的交钱的收据是错的 没有菜品详细 收据只有金额 老板还装自己不知道 老板还说我想加钱就加钱 态度很烂 可能看到我是外地人 一点粤语不会 卡不是香港的卡 不给我对的收据 从头到尾我没看到菜品详细 这老板就有鬼 我说老板当时也听得懂普通话 我交钱的时候她磨磨唧唧的 现在想来是在想宰不宰我 最后多收的钱退了 但是多出来的服务费没有退 很气 这家是多不想做生意
宰客 我从头到尾没看到食饭单子 最后被多收钱了
不给我对的收据 从头到尾我没看到菜品详细 这老板就有鬼
2021-09-19
2021-07-18 1154 浏览
銅鑼灣新開嘅川粵小菜館,樓高兩層環境闊落,早上8:30至5點係做茶市,有唔同㸃心同小菜食晚市先有各款唔同四川菜款、海鮮等今晚我哋嚟試下川菜先叫咗兩個餸同一款小食,仲有甜品送全部都係小辣🤭味道岩岩好好惹味😆老壇酸菜魚(2人份量)💰2️⃣5️⃣8️⃣是次係openrice訂位酸菜魚有8折優惠四川辣子雞 💰1️⃣3️⃣8️⃣麻辣豬肚絲 💰5️⃣2️⃣🎈太漁🎈軒尼詩道467-473號建德豐商業大廈1樓
銅鑼灣新開嘅川粵小菜館,樓高兩層環境闊落,
早上8:30至5點係做茶市,有唔同㸃心同小菜食
晚市先有各款唔同四川菜款、海鮮等

今晚我哋嚟試下川菜先
叫咗兩個餸同一款小食,仲有甜品
全部都係小辣🤭味道岩岩好

麻辣豬肚絲 💰5️⃣2️⃣

🎈太漁🎈
軒尼詩道467-473號建德豐商業大廈1樓
2021-07-16
今日星期日,去咗銅鑼灣Shopping,都中午肚仔餓,諗起上次食酸菜魚都唔錯嘅太漁,因為佢有點心食,所以就想去試一下!叫咗個(紫薯天鵝酥)賣相真係好可愛,食落都唔錯, 飲茶蝦餃冇得走,都係同黃埔食嘅一樣咁大隻,但呢邊居然有迷你菠蘿包食,仲係熱辣辣,正👍🏻跟住叫咗個金雞鹹水角、麻辣豬肚絲、仲有酒糟醉海螺,居然仲有小菜客飯,朋友點左個椰菜花炒鹹肉,佢話正,總括嚟講太漁可以講係靠得住!跟住最驚喜嘅係望去窗邊, 外邊有個花園仔原來可以出去食枝煙, 呢個對於我同朋友係最開心見到嘅,唔使走去後樓梯或者落街!以後係去銅鑼灣搵嘢食,我諗一定會去幫襯佢啦😂

以後係去銅鑼灣搵嘢食,我諗一定會去幫襯佢啦😂
2021-07-18
2021-07-15 540 浏览
If you like spicy Chinese food, you must visit this restaurant.You can even ask the chef to upgrade the spice level to your taste.The ingredients are fresh, the portions sufficient, the presentation mouthwatering and the waitress very friendly.It's a long way from Yuen Long to get there, but it's worth it and we definately will be back soon.
2021-06-20
2021-07-04 592 浏览
諗住見到佢大大個招牌酸菜魚,就入去試吓。結果係非常之失望。為咗酸菜魚而嚟,梗係要叫個酸菜魚,點知成盆酸菜魚入面,淨係搵到一舊酸菜,成碗湯係白雪雪嘅魚湯,絕對沒有任何酸菜味,辣味更加唔使講,一啲辣味都冇!諗住加錢俾多啲酸菜我哋,原來冇得加。個阿姐話”我哋啲酸菜魚係用魚湯做,係冇外面個d咁辣嘅!”但係我哋係你食酸菜魚,如果想飲魚湯,咁食魚湯米就得了!其實真係好失望!如果鍾意酸同辣嘅朋友,真係唔好嚟!你會感覺到兩個字,中伏。
諗住見到佢大大個招牌酸菜魚,就入去試吓。
結果係非常之失望。

個阿姐話”我哋啲酸菜魚係用魚湯做,係冇外面個d咁辣嘅!”

但係我哋係你食酸菜魚,如果想飲魚湯,咁食魚湯米就得了!

2021-07-04
2021-06-29 463 浏览
之前去過黃埔總分店,早市嘅點心出奇地好味。今次同屋企人咁啱經過銅鑼灣新開張嘅分店就決定一試太漁嘅晚市。今次叫咗朋友推薦「必嗌」嘅老壇酸菜魚$398/4人前 (餐牌仲有花膠酸菜魚同海鮮酸菜魚揀):- 非常足料: 雖然今次帶咗四人份量,但齋睇樣六個人都未必食得晒。- 辣度可調節: 餐牌「小小辣」「小辣」「中辣」「大辣」「勁辣」,隨你口味,大人細路僅有一個辣度啱。- 可加料:除咗正常配料之外,仲有得選擇「紅薯粉」「 金菇菜」「海帶結」「小雪耳」,每款$28,抵到冇人有。- 湯底: 今次湯底嗌中辣,辣得嚟又帶些小麻,酸就中規中矩,唔係辣到嗆喉又酸到咪埋眼個種,再加唔油膩嘅湯底,非常開胃,就咁飲都好好味! 評分: 8/10今次同家人嚟只係過吓口癮, 希望太漁繼續keep住水準,下次再嚟幫襯試「大辣」

評分: 8/10
庆祝纪念
生日
  • 老壇酸菜魚
兩位外國朋友約食飯,搵一間近大家的餐廳,于是就想到去銅鑼灣, 兩位外國朋友曾經在深圳生活,喜歡食四川菜,特別是麻辣,太漁位於軒尼詩道, 近波斯富街,地鐵站一上來,步行兩分鐘。老外朋友一定搵到。上到去環境新裝修設計,有擺設夠企理,一上樓梯有個大紅酒櫃,岩晒口味, 一邊食一邊飲。餐牌價錢合理,預大概200-300$一位,豪食盡食。 叫了支紅酒,點了幾個招牌菜。 當然有麻辣酸菜魚,中辣。伴上還加了雲耳,蓮藕,芋粉。  上菜速度快,絕對合我要求,飲住紅酒,都算是夾得到。  外國朋友品嘗個酸菜魚,即時說"it tastes like where I normally had in china, do they hire a chef from 四川?"  how do I know?   其他的菜式的質色量都不太在乎了,反正個口個肚都無投訴。最後還點了甜品,楊枝甘露作為當日晚餐的句號。 心滿意足的一餐。
伴上還加了雲耳,蓮藕,芋粉。

2021-06-20
  • 麻辣酸菜魚,
水煮魚有曱甴屍體,水煮魚有曱甴屍體,職員一句對唔住都冇,仲惡語鬧人,威脅人,實在太過份先選擇報警及打1823食環署投訴,佢即收走曱甴屍體,不過我有影相同錄影,衛生差,個位女士修養及教養仲差,我人生第一次比差評人,第一次報警、第一次打食環署電話⋯不為乜,只為明明曱甴屍體自己錯吾道歉不單止仲鬧人⋯有報警處理⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯大家出嚟食嘢都想開開心心食餐乾淨飯啫,衛生方面服務質素不敢再恭維
2021-06-09
2021-06-17 290 浏览
小妹與先生都係辣辣嘢控,無辣不歡。尤其水煮魚酸菜魚更甚。今晚仲特意在銅鑼灣搜索了數間川菜,最後覺得呢間可以一試。可惜,一個字: 差,兩個字: 中伏, 三個字: 無下次! 待我詳列理由:1.食物質素 : 點了一個招牌酸菜魚,因為嗜辣,再叫到去中辣。 結果上來的酸菜魚,魚肉非常霉爛,絕唔係新鮮爽滑口感;白曬曬的湯色,都不用試都知道湯歸湯魚歸魚,兩者完全分離,湯不酸辣,魚肉無味2. 服務差: 人手完全不夠,當晚入座率大概一半,完全唔至於忙到漏單、挥手挥到抹窗咁都完全无人理3. 死罪:竟然有小强!! 准备埋单之际有只小强系台底散步,比起投诉,更加想快离开呢个地方。隔壁两个准备落单的女士,被吓至花容失色,走夾唔透。4.勝價比奇低結尾: 埋單時,阿姐仲話比張coupon下次用,當下我地立刻回絕:?真係送都唔要!

4.勝價比奇低

酸菜魚(中辣)
2021-06-17
2021-06-11 621 浏览
我同朋友經過見到新開張:太漁,記得之前喺黃埔食過都唔錯,決定幫襯佢飲餐茶,今次就冇食酸菜魚,叫咗個「乾鍋香辣蝦」,我朋友話出奇的好味😋,點心居然有菠蘿包同埋蛋撻食🤣,又真係幾好食。另外柯打咗「水晶姬松茸餃」「醉蝦」同埋「砂薑雞腳」,總括嚟講出品水平OK,朋友決定下次先再嚟食佢哋嘅招牌酸菜魚.今次得兩條友,叫唔到好多嘢食,下次先至食埋佢其他野,走嗰陣時個女經理仲認得我,問我係咪幫襯過黃埔😂,我同佢講我住喺黃埔㗎嘛!👍🏻果然好記性😂😂😂
2021-06-04 457 浏览
幾日前經過軒尼詩道見到大大個招牌「太漁」已經決定要來試,今日約埋朋友一齊嚟,兩個人點左個「火辣優惠三寶」:老壇酸菜魚、干鍋香辣蝦、麻辣雞煲。食物賣相、用料、味道、份量都唔錯,值得一讚係服務態度,兩個侍應姐姐好殷勤、好體貼。原本套餐唔包糖水,但侍應姐姐主動提出送兩個楊枝甘露俾我哋,食完辣野飲真係好正👍🏻至於價錢,五百幾一個二人餐(唔包白飯、飲品),個人認為午餐時段應該可以再平啲啲。另一主打點心,下次可能會再來試點心。

2021-05-30 1018 浏览
食過佢黃埔既總店(?),剛好出CWB買野見到有新分店開張就決定一試(其實係太熱唔想再行見到ok就食啦🤣首先我係好著重乾淨的,坐落感覺幾舒服再加上新開張所以舒適度係ok的見每檯都有叫,我地都一試中辣酸菜魚,2人份3人食都好夠,份量ok~ 乍看個湯好似有啲油但飲落好清爽,酸酸辣辣夏天好開胃,魚肉夠滑配料都好夠味!jeng~呢個煲上菜個下出晒煙熱辣辣咁好有開飯feel,雞肉好入味,海參口感不俗,有驚喜!食川菜的must try item....味道不過不失咁啦,可以再入味d就好了可能因為新開張客人未算多,姐姐好好服務之餘又好熱情話希望我呢d年輕人(?)食完可以post下相比d意見咁我都回應下姐姐既熱情寫低佢新分店第一篇食評啦,咁既環境下開分店仲要唔係連鎖group係唔容易既

老壇酸菜魚

海參滑雞煲