2021-06-29
兩位外國朋友約食飯,搵一間近大家的餐廳,于是就想到去銅鑼灣, 兩位外國朋友曾經在深圳生活,喜歡食四川菜,特別是麻辣,太漁位於軒尼詩道, 近波斯富街,地鐵站一上來,步行兩分鐘。老外朋友一定搵到。上到去環境新裝修設計,有擺設夠企理,一上樓梯有個大紅酒櫃,岩晒口味, 一邊食一邊飲。餐牌價錢合理,預大概200-300$一位,豪食盡食。 叫了支紅酒,點了幾個招牌菜。 當然有麻辣酸菜魚,中辣。伴上還加了雲耳,蓮藕,芋粉。 上菜速度快,絕對合我要求,飲住紅酒,都算是夾得到。 外國朋友品嘗個酸菜魚,即時說"it tastes like where I normally had in china, do they hire a chef from 四川?" how do I know? 其他的菜式的質色量都不太在乎了,反正個口個肚都無投訴。最後還點了甜品,楊枝甘露作為當日晚餐的句號。 心滿意足的一餐。
伴上還加了雲耳,蓮藕,芋粉。