2005-12-20 27 浏览
今日o係公司忙得好緊要…放左工想好好地食返餐安樂茶飯。朋友仔知我近日好想食薯蓉,提議去返Amy's Kitchen食石斑薯蓉。一去到都幾多人,要等左一陣先有位…坐o既位就真係唔係太舒服~不過環境都唔算係太差。我地叫左芝士石斑薯蓉同肉醬焗什菜盤。羅宋湯+餐包:個湯都幾「杰」;餐包係叮叮麵包!最初食又香又軟,食食下就變得un un地。芝士石斑薯蓉:石斑煎得好香,有好多西蘭花襯托。非常好食!薯蓉就咁食有少少淡,不過如果襯落d石斑度就o岩o岩好。肉醬焗什菜盤(驚喜位!):一黎到,我忍唔住:「嘩!薯蓉呀!!」原來佢都有薯蓉圍邊!!好開心~食完白汁薯蓉,再食埋紅汁薯蓉!哈~勁開心~個汁幾好味~不過d菜出水…溝稀左個汁!(驚喜搭救!)什菜有西蘭花、西芹、青瓜、小棠菜(@@?),都算豐富~甜品本來係o者o厘,爭取之後變左雪糕。雖然唔係特別好味,但一定好食過o者o厘!可以靜靜地食餐飯,又食到自己想食o既野,非常滿足~!!

我地叫左芝士石斑薯蓉同肉醬焗什菜盤。
可以靜靜地食餐飯,又食到自己想食o既野,非常滿足~!!
在附近上堂只得一個鐘午飯時間和友人商量過之後決定試下呢度個SET LUNCH我叫了個瑞士汁炒午河賣相真的麻麻D汁好"杰"味道比較咸價錢都OK但係下次都係去試下第二間好D
在附近上堂只得一個鐘午飯時間
味道比較咸
價錢都OK
但係下次都係去試下第二間好D
2005-10-17 14 浏览
今日lunch time 同事三人,12:35 到,剛好有位不用等。點了: 1. 白菌雞扒(雞太老太un,不合格)2. 吉列石班沙律(ok,但個人不喜歡pre- mixed 的罐頭生果)3. 鐵板三文魚(不錯,但魚太salty,可能因為要配很淡口的意粉)餐湯不夠熱,但麵包ok,咖啡/ 奶茶都過得去。加上上菜快,以about $45- $60 (連加一) 一個set lunch 都叫不過不失。

點了:
1. 白菌雞扒(雞太老太un,不合格)

2005-08-23 5 浏览
昨天逛銅鑼灣,便來此吃下午茶,叫了個瑞士汁牛河,味道其實不錯,但如果同太平館比,當然略遜一籌,可是以28元這個價錢連飲品,那就差不多了。且汁和粉的分量剛好,沒有汁多粉少或粉多汁少的情況。
2005-08-14 1 浏览
打開餐牌,同太平館真係好似男友點左炒牛河, 佢話份量夠,而且牛肉十分入味我點左扒原條龍利柳,有d失望,乾身且冇乜肉,個汁有d怪跟餐既鮮果沙律一d都唔鮮,但係又好遲先上另點左梳扶里,份量同味道同太平館冇得比,一個人都食得晒,似蛋糕多d不過,以價論貨,可以接受
打開餐牌,同太平館真係好似
男友點左炒牛河, 佢話份量夠,而且牛肉十分入味
我點左扒原條龍利柳,有d失望,乾身且冇乜肉,個汁有d怪
跟餐既鮮果沙律一d都唔鮮,但係又好遲先上
不過,以價論貨,可以接受
2005-08-01 9 浏览
個d瑞士汁超難食ar!!!!!!!得個甜字又勁"立" 口,都唔食係咪漿糊黎....d服務奇差....個waiter唔幫你落單......倒潟左水唔幫你不特止.....仲要彈開十尺...簡直垃圾
個d瑞士汁超難食ar!!!!!!!
得個甜字又勁"立" 口,都唔食係咪漿糊黎....
d服務奇差....個waiter唔幫你落單......
倒潟左水唔幫你不特止.....仲要彈開十尺...
簡直垃圾
2005-04-24 5 浏览
我試了瑞士汁雞翼,加一杯奶茶,tea time連加一$31,但我覺得雞翼一般,甜味太重,我都係鍾意普通鹵水雞翼多d。
2005-04-15 10 浏览
瑞士汁雞翼...牛河餐..........+湯同一個菜同疏乎里~~~~兩個女仔食.......當然飽左d啦........雞翼同而隔離賣緊百幾蚊一客既質素差不多....不過個菜就淡而無味~~~牛河唔好味.....疏乎里.......我覺得好過隔離喎~~不過.... 價錢就合理過隔離果間好多囉~
瑞士汁雞翼...牛河餐..........
+湯同一個菜同疏乎里~~~~
兩個女仔食.......
當然飽左d啦........
雞翼同而隔離賣緊百幾蚊一客既質素差不多....
不過個菜就淡而無味~~~
牛河唔好味.....
疏乎里.......
我覺得好過隔離喎~~
不過.... 價錢就合理過隔離果間好多囉~
2005-04-10 9 浏览
前幾日黎食下午茶,諗都唔諗叫左個瑞士汁牛河,當然係比較下同太平館有咩分別。價錢真係平,廿八蚊一碟牛河包野飲,下午茶咁既份量都幾大,食量唔大既可以當係正餐咁食添。牛河比太平館味道淡,太平館果d一黎勁多瑞士汁係底,呢度冇,但依然好味。不過跟餐既凍檸茶就唔得,勁淡,好似冇落糖漿咁,唔知係咪等d客自己落糖。環境當然同太平館冇得比,但係咁既價錢食到咁既質素,都算係咁啦。
2005-03-14 10 浏览
叫個香草汁三文魚意粉, 個汁煮得唔錯, 成碟意粉食晒, 都唔細碟, 三文魚好大塊, 唔肥, 好好味! 食完個餐仲有車厘食. 不過環境就麻麻, 我座個位好似僭建.
2004-12-11 14 浏览
太平館的瑞士雞翼十分聞名、瑞士汁炒牛河也很出名;這裏的廚由太平館出來,食物質素都極相同,但平成半!不過試過他們的梳乎厘,就唔太得,死死實實的。講時講,我覺得同類型的餐\廳中,紅螞蟻的梳乎厘又真係幾得噃,不妨試下!(推介薑汁)
2004-11-29 0 浏览
在西環開分店一段時候, 豉油牛河好入味,雞翼也好味,午晚都有套餐,真係幾抵,連個喱都好認真.希望唔好跌watt啦.
2004-11-27 5 浏览
先講講題外話, 今日本來想去新開張的"笑笑居樂屋", 但原來我再一次低估左香港人對日本菜的狂熱程度. 我在正午十二點(開十二點)前去到笑笑居樂屋, 已大排長龍, 二十分鐘後只行前兩三步. 再等下去, 恐怕一點後都未有得食, 於是便改到天樂餐廳. 不知是否受到笑笑居樂屋影響, 在天樂餐廳旁的峰壽司, 平日大排長龍, 但今日的人龍短了很多. 想試峰壽司的朋友, 或許現在是適當時機.講返正題, 今次係我第三次到天樂餐廳, 叫左瑞汁牛河, 生炒牛肉飯, 瑞士雞翼, 田螺同焗雪山. 我就十分喜歡瑞汁牛河, 生炒牛肉飯同焗雪山, 很很很快便吃完. 瑞士雞翼同田螺也不俗. 埋單$270, 平均$90一位, 算抵食.

2004-09-19 1 浏览
上個月裝修左幾日,開頭以為佢執左,幾驚呀!話晒瑞士汁牛河,瑞士汁雞翼同梳乎里O係隔離幾間鋪貴三四成架!我覺得兩間鋪的味道唔係差好遠,兩間都好好味.但係天樂lunch set 瑞士汁牛河,有埋湯,飲品都係卅幾蚊,好抵食嘛!夜晚食齊瑞士汁牛河,瑞士汁雞翼同梳乎里,都係200有找,正!不過D位真係幾迫下,仲以為佢裝修完會好D,點之都係一樣,都唔知佢裝左D乜野!
2004-07-08 18 浏览
I went there yesterday with my friend. We ordered 2 tea sets. One was "Marinade (swiss sauce) chicken wings" and the other was "Singapore Chow rice noodles". My comments:1) Chicken wings (OK!)2) Rice noodles (I felt that was better than chicken wings. not too oily!)

My comments:
1) Chicken wings (OK!)