2025-06-15
今日去新蒲崗探朋友,佢介紹左呢間超低食嘅餐廳俾我,就係天廚海南雞。去骨海南雞半隻($90)油飯($12)呢度嘅名物肯定係海南雞,我地坐低左聽到無論係堂食定外賣,有8成嘅單都叫左海南雞。去左骨嘅海南雞啖啖肉,除左雞肉嫰滑唔嚡口,我地最鍾意係佢嘅雞皮,口感爽脆唔肥膩,配埋佢嘅黑醬油,薑蓉同辣椒醬食可以話提升左n個層次。油飯食得出濃郁雞油雞湯香味,飯粒粒粒分明,唔會過淋。香煎豬寸骨滑蛋飯($64)碟飯有3件豬寸骨,肉質軟嫰唔乾,我地揀左配日式咖哩汁,咖哩汁香濃唔辣,薄薄嘅煎滑蛋上面仲有幾粒細帶子,食落口感非常豐富。跟餐雞湯娃娃菜($16)雞湯伴住清甜嘅娃娃菜係可以中和下其他主菜較濃嘅味道。凍香水檸檬茶(跟餐加$17)凍檸檬柑橘紅茶(跟餐加$17)兩杯特飲甜度適中,酸酸甜甜味道剛好。我地食飯中途聽到隔離枱落單,佢地原本3個人,但兩個老人家到先,個仔仔稍後到,當侍應幫佢地落完單,知道未齊人,主動話可以幫佢地稍後齊人先入單俾廚房,啲野食唔使凍哂,嚟小店食就係想感受到呢種人情味。
去骨海南雞半隻($90)
油飯($12)
香煎豬寸骨滑蛋飯($64)
跟餐雞湯娃娃菜($16)
雞湯伴住清甜嘅娃娃菜係可以中和下其他主菜較濃嘅味道。
凍香水檸檬茶(跟餐加$17)
凍檸檬柑橘紅茶(跟餐加$17)
兩杯特飲甜度適中,酸酸甜甜味道剛好。