2020-10-22 87 浏览
呢排最Hot嘅Topic 莫過於同新加坡嘅Travel Bubble啦!對於好期待可以再去旅行嘅朋友仔黎講真係,真係一個big news😆 上年一個long weekend 同男朋友2個走左去新加坡玩左幾日,食完天天海南雞之後一直念念不忘🥰所以決左去會一會香港既天天🤣話晒都真係唔知幾時會再去相比起新加坡開係熟食市場入面嘅天天,呢到可以坐得好舒服咁食,餐具好靚得黎仲有茶飲,茶飲落有麥香,感覺都幾解膩👍打間厚厚嘅Menu先發現原來呢到係4個新加坡品牌嘅一間餐廳🍴唔只有得食天天海南雞,仲有其餘三間新加坡米芝蓮推介嘅食店添🤣唔怪之得本menu厚到好似書仔咁啦因為集4間食店於一身,所以食物嘅選擇好多元化,真係睇到花多眼亂,眼闊肚窄都唔知點揀好🙈蒜泥豚肉🐽對蒜泥白肉成日都有種情意結,每次都忍唔住會叫,豚肉唔太肥,卷住青瓜絲,醬汁方面冇平時食開個d咁辣,帶少少甜甜地天天海南雞🐥就係為左海南雞而來,點可以唔order 呢? 雖然只係例牌,但係仲份量好多!食得返牛車水嘅感覺🥺真係好感動!雞肉好嫩滑,無過吞吞肉,雞皮薄薄食落爽口,配埋我最愛嘅辣醬,真係好幸福呀🥰石鍋雞油飯🍚海南雞點可以唔配雞油飯呢!天天雞

蒜泥豚肉🐽

天天海南雞🐥

石鍋雞油飯🍚

海南雞點可以唔配雞油飯呢!天天雞油飯食落好香,又唔會油淋沐,一淡接一淡,我比平時都食多左好多飯😆石鍋上可以keep住個溫度,食到尾都唔會凍晒,細份量我覺得都夠3個人食😋

喇沙脆腩🐐

全晚No.1驚喜位🤩店員好細心咁提我地呢個脆腩係羊腩,初初我哋地都以為係牛腩,以前都有食過炸牛腩,炸羊腩講真都真係第一次,食落真係好特別!首先個脆皮唔會炸到好硬,咬落好鬆脆(冇誇大架!),然後羊腩好軟林林,食,keep到juicy,加埋個喇沙醬汁💯有機會一定要試下,好出色👍👍

綠樹銀花🌱

純粹懶健康覺得要食d菜,見個樣幾得意就叫左,原來綠樹係西蘭花苗,又係第一次試,好夾脆,加埋炸脆左嘅小銀魚,Fresh and Yummy !

總括嚟講,每一樣都好食,份量仲好大,我同男朋友太貪心,食到個肚就爆都食唔晒🤣🤣仲有一樣野一定要講,由入門口開始見到嘅每個店員都十分有禮貌,難怪平時都坐無虛席啦👍

• 天天海南雞
  • 喇沙脆腩
2020-10-21 86 浏览
今晚早放工,可以早食飯。終於可以入去呢間米之蓮食返餐。創辦人poster 同Menu嘅design,好有創意😂。餐廳裝修以藍色為主調,座位寬闊又開放,坐得幾舒服。海南雞🐥以外應該仲有好嘢食嘅,例如辣子雞翼,單骨雞翼上面包着一層脆漿,面層鋪滿左辣椒同炸蒜,又脆又惹味。賣相好靚嘅軟骨大根,豬軟骨大大塊仍然可以煮得好腍,底下嘅白蘿蔔炆到好入味,好好送飯。仲有小炒王呢,炒功同味道一啲都唔輸蝕比大排檔,而且好精緻。尤其是係一條條嘅魷魚絲,又香又脆,!嚟呢度梗唔會食白飯啦,扒左個雞油飯。雞油飯用石鍋上,香噴噴熱辣辣,又保溫。啖啖都好有雞湯味,唔係講笑。黃金蠔烙,類似蚵仔煎嘅香脆版,配以星加坡辣椒醬,又香又辣,蠔肉份量都幾多下,外脆內軟嘅口感,都幾正。🥣甜品當然要食呢度嘅招牌,「花好月圓」。個名好靚嘅其實係特色豆腐花,點特色法呢?唔似傳統嘅豆腐花味道,帶濃厚嘅豆漿味。超滑嘅豆腐花𢳂起上嚟嘅畫面好治癒!鍾意食朱古力味嘅我,食呢個美祿加花好月圓就最啱,嗰層美祿粉厚厚的,真係一碗甜品滿足晒兩個願望!嚟呢度食嘢唔怕冇人serve你,啲職員基本上係不斷留意每檯嘅需要,又會主動斟茶又琴日執枱,餐廳軟件硬件都唔錯
餐廳裝修以藍色為主調,座位寬闊又開放,坐得幾舒服。
辣子雞翼
軟骨大根
小炒王

嚟呢度梗唔會食白飯
黃金蠔烙
美祿花好月圓
花好月圓
嚟呢度食嘢唔怕冇人serve你,啲職員基本上係不斷留意每檯嘅需要,又會主動斟茶又琴日執枱,餐廳軟件硬件都唔錯!
辣子雞翼
軟骨大根
小炒王
黃金蠔烙
美祿花好月圓
花好月圓
2020-10-20 64 浏览
今日小弟同女友人係沙田覓食, 發現佢佢一田嗰邊間商場裝修得超靚..我地行左好耐一田行到腳攰就去揾野食, 我就係樓上發現呢間天天海南雞, 我記得之前去新加坡旅行係市場入面食過架...估唔到而家香港都有分店. 咁我地就入去試下啦, 佢香港既分店裝修好高尚環境幾舒服..野食方面我地叫左椰子烏雞燉湯, 筋腩相逢,酸菜石班同埋松露鹹蛋雞油飯.. 我想講佢呢度雖然要收茶錢.不過d茶真係好好味好甘香! 值得飲, 個燉湯都好濃味好足料..個筋腩相逢就汶得超入味D牛筋直頭入口即溶, 個酸菜石班就唔太辣好易入口D魚肉都好爽口, 最後食埋個黑松露鹹蛋雞油飯, 濃烈既Gas味再撈小小鹹蛋一齊食幾特別同香口.. 雖然今次無係天天食海南雞,但係天天試都佢到牛筋腩同酸菜魚都唔錯..
今日小弟同女友人係沙田覓食
, 發現佢佢一田嗰邊間商場裝修得超靚
..我地行左好耐一田行到腳攰就去揾野食
, 我就係樓上發現呢間天天海南雞
, 我記得之前去新加坡旅行係市場入面食過架
...估唔到而家香港都有分店
. 咁我地就入去試下啦
, 佢香港既分店裝修好高尚環境幾舒服
.. 我想講佢呢度雖然要收茶錢
.不過d茶真係好好味
好甘香! 值得飲
, 個燉湯都好濃味好足料
..個筋腩相逢就汶得超入味
D牛筋直頭入口即溶
, 個酸菜石班就唔太辣好易入口
D魚肉都好爽口
, 最後食埋個黑松露鹹蛋雞油飯
, 濃烈既Gas味再撈小小鹹蛋一齊食
幾特別同香口
.. 雖然今次無係天天食海南雞
,但係天天試都佢到牛筋腩同酸菜魚都唔錯
2020-10-14
2020-10-19 993 浏览
見到疫情緩和,唔再自己煮午餐了,今日喺Deliveroo的外賣手機應用程式叫了這間的外送餐:1. 一人套餐$85天天海南雞飯,用嘅香米好靚,煮飯的技術也高超,雞油飯好味過好多間餐廳及我讀過咁多間烹飪學校嘅食譜,但係海南雞係用啲皮白色嘅雞胸,浸雞的湯料用嘅香料配方不及大家樂,呢個雞種亦都唔夠雞嘅香味,不過如果你想食真啲乜嘢味你首先就乜都唔好食嘅時候食一件雞先,如果唔係你點埋其他三款海南雞飯的醬汁再食埋個雞油飯就分唔出。嗰三款海南雞飯醬汁其中一款是黑豉油醬油膏,不需任何技巧或食譜,但係蔥油汁和辣椒汁一般。雞汁油菜,超好食!用咗小棠菜,上面灑了蔥頭做的少油醬汁,好好味!啲菜嘅稔度亦都足夠,不過食食吓有一條長頭髮,不過我自己喺屋企煮飯嘅時候有時都會咁,但係餐廳嘅廚房職務人員應該有紮起頭髮甚至戴帽就唔會有食到頭髮嘅現象。凍爆爽檸茶,講明係樽裝的,個膠樽嘅設計係硬的,一樽有兩杯,有一篇好新鮮嘅黃檸檬,超好飲!最衰冇得揀少甜!2. 一人套餐$85老街坊豬手花膠飯,好好味,不過用嘅應該唔係新鮮豬手,所以彈性不是100%,但叻在有八成半,啲花膠發得好靚,味道很好!上面耍了一些好像是撕開的油炸腐皮球,令個

1. 一人套餐$85

2. 一人套餐$85

老街坊豬手花膠飯,好好味,不過用嘅應該唔係新鮮豬手,所以彈性不是100%,但叻在有八成半,啲花膠發得好靚,味道很好!上面耍了一些好像是撕開的油炸腐皮球,令個餸有啲層次。

讓燻蛋飛,其實係一隻切開咗一半嘅燻糖心蛋,好食!

凍年代奶茶,樽裝的,跟檸檬茶的樽一樣,設計精美,好好飲!不會太甜!好飲得來隻味並不似金華冰室,並不似百份百,紅茶味濃一點。

外送餐的飯俠設計唔錯,樽裝飲品的設計更加值得讚賞。

每位消費$93。

老街坊豬手花膠飯套餐
  • 燻蛋
  • 雞汁油菜
  • 凍檸茶
  • 凍奶茶
臉書不時會把舊事翻起,讓小妹的星加坡の美食旅印象仍歷歷在目,當時更特地到米芝蓮的《天天海南雞飯》 😍😍今次難得開到來香港,約朋友看看其水準又如何😎天天文昌雞 半隻 HKD 188上菜後己感到雞隻富亮澤,肉質白晢嫩口,就連雞皮有所不同,入口後爽而不帶脂肪。2013以這道菜戰勝了Gordon Ramsay 😱利害了酸菜石班HKD 128石班新鮮沒腥味,搭上酸酸辣辣的酸菜、辣椒把我倆胃口大開! 除外,內裡也有芋絲,菌類👍🏻最後把湯都喝光了~ 女士精選HKD 168 女士對滋補幾時都甘重要! 這個集齊了豐富的營養價值的「牛肝菌、花膠、海參」啦!花膠棯而中間煙煙韌韌有咬不會漿著咀巴,海參、牛肝菌炆得棯而入味~ 頓時覺得好滋潤呢 雞油飯HKD 38 這個屬小型但己是1-2 人份量。黃油香氣撲鼻,一粒粒米飯分明,軟硬到適中。晚市茶位 HKD 9 / 人 , 10 % service charge 這裡環境開揚整潔,檯與檯之間相距甚遠,防疫良好。 職員對餐牌熟悉,上菜速度敏捷,不會因忙著而隨隨便便放便算。 貴為米芝蓮餐廳但價錢挺合理,適合跟朋友慶祝、聚聚的地方

今次難得開到來香港,約朋友看看其水準又如何😎

天天文昌雞 半隻 HKD 188

2013以這道菜戰勝了Gordon Ramsay 😱利害了

酸菜石班HKD 128

女士精選HKD 168

雞油飯HKD 38

這裡環境開揚整潔,檯與檯之間相距甚遠,防疫良好。

職員對餐牌熟悉,上菜速度敏捷,不會因忙著而隨隨便便放便算。

貴為米芝蓮餐廳但價錢挺合理,適合跟朋友慶祝、聚聚的地方
2020-10-16 90 浏览
今晚約了爸爸一起吃晚飯爸爸是個喜歡吃海南雞的人讓我想起了這一間 — 天天海南雞飯便帶他來一嘗馳名海南雞每台一壺暖茶 清香解膩滿園春色 有蓮藕、淮山和蘆筍蓮藕爽口 准山鮮滑 蘆筍香嫩一道菜可以吃到三種蔬菜味道清甜 營養又健康 不錯不錯石窩牛肝菌炆花膠海參這款可謂女士之選花膠海蔘養顏 入口軟綿而且份量十分多 很足料還配有牛肝菌 石窩上熱辣辣 天天海南雞雞肉例牌分量十足 淋了用雞汁煮成的秘製醬汁雞肉皮薄肉滑 雞香味濃 不點醬汁也很好吃醬料則配有必備的辣醬、薑蓉和濃稠的甜豉油按個人口味點上喜歡的醬汁 味道更多層次 正天天石鍋雞油飯 油飯帶薑蒜香 粒粒分明一窩份量也不少 連窩上暖暖的 配海南雞十分搭
今晚約了爸爸一起吃晚飯

還配有牛肝菌 石窩上熱辣辣

天天海南雞
雞肉例牌分量十足 淋了用雞汁煮成的秘製醬汁
雞肉皮薄肉滑 雞香味濃 不點醬汁也很好吃

醬料則配有必備的辣醬、薑蓉和濃稠的甜豉油
按個人口味點上喜歡的醬汁 味道更多層次 正

天天石鍋雞油飯
油飯帶薑蒜香 粒粒分明
一窩份量也不少 連窩上暖暖的 配海南雞十分搭
2020-10-13 87 浏览
今晚到沙田店晚飯,進門時一位穿黑T恤的男侍應(看似是主管)叫我們等一等,見他替兩枱客埋完單後帶我們到一張緊貼另一枱有客的枱傍,兩枱只有隔板分開,此枱後隔一條通道有兩張空枱,要求換枱,回覆是人手短缺,此枱不開,真的其怪,疫情期間也如此處理,當時見到樓面有四五個侍應,只有六七枱客,明顯是不想擺多次枱,如此服務真差勁。
2020-10-13 68 浏览
今日放工同男朋友去新城市食個便飯同行下街,行行下見到天天海南雞飯,我地比佢店舖外既裝飾吸引到目光鋪面好光鮮同乾淨,而且有一大隻”雞隊長”係鋪外面,好得意又好搶眼!之後我地就去睇下個menu,樣樣食物都好吸引,而且仲係米之蓮推介,所以我地就沖左入去試。我地被安排去坐一張4人枱,好大好闊落,坐得非常舒服。d餐具又好別致,茶壺都好有特色,本menu都好靚,入面好有港色漫畫風格,睇得出有比心思去設計由於本menu入面有好多樣我地都想食(有選擇困難症),所以我地心大心細,睇左成15分鐘先決定到食咩。我地最後叫左6樣野首先係松露蝦多,呢個真係超好味,佢分左三層唔同既口感,底層係炸左既多士,中間蝦滑(好爽口彈牙),頂層係夾左蝦肉黎炸既多士。三層夾埋一齊超有口感,好脆又好爽口!跟住黎既係辣子金玉,有好多辣椒同埋葱段,非常香口,唔會太辣,味道一流,岩哂送飯!之後就到黃金軟骨,換言之即係咸蛋黃雞軟骨。我本人勁鐘意食咸蛋黃食品,呢味餸岩哂我口味! 咸蛋黃撈得非常均勻,每一粒雞軟骨都有濃濃既鹹蛋黃味,而且外層既粉唔會太厚,口感十足!另外,黎到天天海南雞唔可以缺少既就緊係海南雞飯啦,我地叫左一份例牌size,份

另外,黎到天天海南雞唔可以缺少既就緊係海南雞飯啦,我地叫左一份例牌size,份量都好多夠哂飽。海南雞既肉質好嫩滑,本身個醬汁都好夠味,此外仲附上三款不同既醬汁任君選擇,岩哂我地鐘意食醬既人

食海南雞當然唔少得既緊係油飯,我地叫左2人份量既雞油飯。個飯係跟石鍋上,所以好夠熱,而且油份分佈得好均勻,好香好好味

有咁多好餸又點會少得一杯美味特飲,我地叫左一杯豆花恐龍美祿。呢杯野飲真係好出色,底部係好滑既豆花,中間係濃濃既美祿,頂部係厚厚既美祿粉。真係好有層次好好飲

由於餐廳既餸菜好多樣都想試,而我地又得2個人叫唔到太多,所以下次一定會再去試埋其他餸!我地埋單都係5百蚊左右,有咁好質素既食物,個價錢非常合理
  • 松露蝦多
2020-10-12 79 浏览
這天慶祝媽媽的生日,決定一試這間天天海南雞飯,平日都大排長龍,今次決定早少少到!入座後,店員服務態度非常好,為我們送上熱茶及menu。Menu設計得同雜誌一樣,色彩繽紛,而且食物種類繁多,厚厚的一本,令人垂涎三尺。另外,送上的熱茶也十分好飲,茶壺又別具特色,有中國風的感覺。以下是我們ordered的食物:洛神花陳皮酸梅 $38超級大杯,兩個人飲差不多,性價比高!味道酸酸甜甜,十分開胃,夏天來一杯剛好!蒜泥豚肉 $78 見到不少人ordered,所以我們也叫了一份,結果係非常好吃!豚肉包着青瓜,食落十分清爽,點上特調醬汁,別具一番風味!辣子金玉 $58 這道菜有點似用避風塘炒的味道,不會太辣,唔食辣的朋友都可以食到,味道非要好吃!絕對不是普通粟米咁簡單!菌王水晶 $108 這個粉絲煲分量大得嚇我一跳,三個人食差不多,不過味道非常好食,有肉粒,菜,牛肚菌,超級好食 !這個就是羊肚菌!人生第一次食!不錯!天海南雞(例牌) $158 你到天天海南雞,點可以唔食飯一碟海南雞!這碟雞真的一流,雞肉分量多,肉質嫩滑,值得一試!榴槤丸子 $58 鍾意食榴槤的朋友一定要去食,外層煙煙韌韌,加上芝麻粒非常

入座後,店員服務態度非常好,為我們送上熱茶及menu。

以下是我們ordered的食物:

洛神花陳皮酸梅 $38
超級大杯,兩個人飲差不多,性價比高!
味道酸酸甜甜,十分開胃,夏天來一杯剛好!

蒜泥豚肉 $78

豚肉包着青瓜,食落十分清爽,點上特調醬汁,別具一番風味!

辣子金玉 $58

菌王水晶 $108

這個就是羊肚菌!人生第一次食!不錯!

天海南雞(例牌) $158

你到天天海南雞,點可以唔食飯一碟海南雞!
這碟雞真的一流,雞肉分量多,肉質嫩滑,值得一試!

榴槤丸子 $58

鍾意食榴槤的朋友一定要去食,外層煙煙韌韌,加上芝麻粒非常香脆,咬開後發現內有乾坤,有濃濃的榴槤蓉,有榴槤果肉,鍾意食榴槤的朋友不能錯過!

下次嚟一定要食龍蝦同埋飲啤酒,最尾真係要講多次,呢間餐廳的食物種類十分豐富,難怪平日成日都要排隊,人頭湧湧,果然值得!
  • 榴槤丸子
  • 天天海南雞
每次行過新城市廣場,都見到有間餐廳門口擺咗大大隻雞隊長公仔好搶眼,今晚終於有機會入去試試。先點個古法肉骨茶飲下先。湯料除咗豬骨外,仲有豬肚同豆卜。豬骨煨足六個鐘,肉質好腍好入味,軟骨幾爽口。湯飲落好重胡椒豬肚味,幾特別。跟住嚟嘅係酸菜魚。魚肉係石斑,肉質好嫩好滑,食落有酸味帶少少辣。配料仲有芋絲同埋草菇,食落都有酸菜湯嘅味。一場嚟到梗係要嗌返碟招牌天天海南雞,喺新加坡嘅本店仲拎到米芝蓮嘅推薦榮譽。呢間嘅海南雞特別之處係上碟時已淋上濃厚嘅特製醬汁,如果覺得唔夠味仲有三款醬汁可以點。雞肉已經去咗骨食落好方便,肉質好滑溜。最後揀咗豆腐花做飯後甜品。估唔到成餐飯最有驚喜嘅係豆腐花,食落豆味好香濃,口感滑得嚟又唔會好鬆散,好好味!

2020-10-10 99 浏览
本來呢間野啲價錢都頗貴!!都係下午 2 點幾入座已經好多野都賣曬, 呢樣冇嗰樣賣曬, 幾乎冇野揀禁濟, 樓面冇人 serve, 舉手舉好耐先有人黎落單😡😡好多張枱都舉曬手但冇人 serve。以為個招牌海南雞飯應該最穩陣, 不但止等好耐先有野食, 碟海南雞飯黎到完完全全係凍嘅❄❄黃油飯淡而冇味而且少少暖都冇, 係完完全全凍嘅, 啲雞又乾又韌, 呢碟禁嘅野賣呢個價錢真係搶錢, 普通茶餐廳都整得好食過佢, 洗咩黎呢間野食。我從此以後唔會再幫襯
  • 沒有
2020-10-09 65 浏览
天天海南雞係獲米芝蓮推介既新加坡過江龍海南雞餐廳🤪係香港已經有幾間分店 今次黎到沙田試下😼😼🐽 天天海南雞🐓 - 例 ($158)當然要試下佢既海南雞👅名不虛傳 雞有好鮮味🥰🥰而且冇肥膏!🧚🏻‍♀️配搭秘製醬汁 特別鐘意個辣醬🤤配埋個石鍋雞油飯🍚 ($58)正🥳🐽 酸菜石斑🐟 ($128)石斑夠曬啖啖肉 好好食🤤🤤酸菜好香 底下有好多菇🍄🍄吸曬d湯 好味😻唔會太辣 又過癮🥳🐽 蜜瓜螺頭湯🍈 ($78)勁足料!!🤩🤩🤩 入面有螺頭 蜜瓜 雞肉 瑤柱🤪好入味 好清甜😙 🐽 海鮮喇沙🦐 ($148)有蝦 青口 魷魚🦐🦑🦑喇沙好香🔥鍋底有滿滿既粉絲🍲🐽 苦中帶甜🍹 ($38)依杯係蘋果白苦瓜檸檬蜂蜜凍頂烏龍冷泡茶🌿好特別啊 飲到少少苦瓜既甘味😗 仲有好多款冷泡茶都好吸引😻

天天海南雞係獲米芝蓮推介既
新加坡過江龍海南雞餐廳🤪
係香港已經有幾間分店
今次黎到沙田試下😼😼

🐽 天天海南雞🐓 - 例 ($158)
當然要試下佢既海南雞👅
名不虛傳 雞有好鮮味🥰🥰
而且冇肥膏!🧚🏻‍♀️
配搭秘製醬汁 特別鐘意個辣醬🤤
配埋個石鍋雞油飯🍚 ($58)
正🥳

🐽 酸菜石斑🐟 ($128)
石斑夠曬啖啖肉 好好食🤤🤤
酸菜好香 底下有好多菇🍄🍄
吸曬d湯 好味😻
唔會太辣 又過癮🥳

🐽 蜜瓜螺頭湯🍈 ($78)
勁足料!!🤩🤩🤩
入面有螺頭 蜜瓜 雞肉 瑤柱🤪
好入味 好清甜😙

🐽 海鮮喇沙🦐 ($148)
有蝦 青口 魷魚🦐🦑🦑
喇沙好香🔥
鍋底有滿滿既粉絲🍲

🐽 苦中帶甜🍹 ($38)
依杯係蘋果白苦瓜檸檬蜂蜜凍頂烏龍冷泡茶🌿
好特別啊 飲到少少苦瓜既甘味😗
仲有好多款冷泡茶都好吸引😻
2020-10-09 54 浏览
好耐冇黎沙田,新城市一如以往好難搵食,好多人排隊、餐廳越嚟越貴、到底有冇啲平價小食呢,除咗Isaac好似搵唔到其他。咁就揀咗天天海南雞,話晒都叫試吓新野1.蒜泥白肉白肉包住青瓜,唔使再自己搞幾方便醬汁就同平時食開有少少唔同,比較澀,整體而言都還好,肉質比較實淨,個人幾鍾意2.酸菜斑片(唔記得個名)雖然唔記得個名,但魚肉實淨,唔會一夾就散,湯底都唔錯,都可以再試3.海南雞(例牌)有少少驚喜,好快就嚟咗碟雞,仲要幾大碟下雞嫩滑又唔會似某間海南雞咁有血、仲生嘅某啲位,想食死人咩呢間雞熟之餘好嫩滑,不過雞面個醬汁我個人麻麻地,整體黎講可以用好食黎形容4.雞油飯Um......普通野唔算太特別,因都比較貴38蚊得兩碗左右,性價比係真係低左少少🤏

咁就揀咗天天海南雞,話晒都叫試吓新野

1.蒜泥白肉
白肉包住青瓜,唔使再自己搞幾方便

2.酸菜斑片(唔記得個名

3.海南雞(例牌)
有少少驚喜,好快就嚟咗碟雞,仲要幾大碟下

雞嫩滑又唔會似某間海南雞咁有血、仲生嘅某啲位,想食死人咩

4.雞油飯
Um......普通野
2020-10-03
天天海南雞飯喺香港都開咗一段時間,咁啱今次嚟到沙田,可能因為平日,唔使排隊就去試吓。位置好闊落,坐落都好舒服!一坐低侍應會比壺茶你先,服務態度都幾好。-嚟到天天梗係要試吓佢哋嘅海南雞飯,不過海南雞同埋飯要分開叫,例牌嘅海南雞份量都幾多,兩個人食啱啱好。再加一個天天石鍋雞飯,飯用石鍋上,溫度可以keep住熱。海南雞好嫩滑,上面淋咗一層佢哋秘製嘅醬汁,仲有黑豉油,辣椒醬同薑蓉俾你點。我就最鍾意薑蓉,更加帶到雞嘅香味出嚟。-串燒亦都非常出色,即叫即燒,秘製醬汁提升肉嘅鮮味!個人就比較鍾意雞,可能因為佢出名係食雞啦😂-海鮮喇沙海鮮非常足料,有蝦魷魚青口等等,喇沙湯唔會太辣,喇沙湯比較稠,粉絲可以索晒啲湯,超正!-

一坐低侍應會比壺茶你先,服務態度都幾好。

海鮮喇沙

2020-10-04 85 浏览
趁疫情緩和,外出走走逛逛,到處吃好東西。不能到星加坡旅行,只好來天天海南雞香港分店,品嚐一下星加坡馳名美食,安慰一下不能外遊的空虛心情了。天天海南雞(例牌)來天天,最重要當然是吃海南雞了。二人點了一碟例牌,包含¼隻雞的份量。跟往常吃到的海南雞不同的是,這裏的海南雞上面會淋上特製的醬汁。醬汁以雞湯和秘製醬汁製成,特別美味。此外,還有三色醬汁(包括薑蓉、黑醬油和酸辣汁)用來配海南雞來吃。酸菜石斑石斑魚柳非常嫩滑可口,酸菜湯在酸、甜和辣之中取得一個完美的平衡,用來配石斑魚感覺一絕。馬來風光這碟菜式為炸銀魚仔炒通菜。通菜帶有魚露鹹香,炒得鮮嫩翠綠。雞油飯一鍋雞油返足夠二人份量,雞油飯粒粒飽滿分明,粒粒有雞油香。據說,天天的雞油飯是用明火煮的,需要邊煮邊攪拌,花費不少功夫,難怪做得這麼出色。

天天海南雞(例牌)

酸菜石斑

馬來風光
這碟菜式為炸銀魚仔炒通菜。通菜帶有魚露鹹香,炒得鮮嫩翠綠。

2020-09-22