2022-12-08
新加坡天天海南雞飯一向好出名,今日晚餐就同朋友試下過江龍嘅味道。我地去左沙田新城市廣場嘅分店,裝修好有心機,座位都好舒服。餐茶好香濃而不澀,鐘意飲茶嘅人應該會幾鐘意。我地叫左米芝蓮二人餐。前菜-蝦皮素肉鬆凍豆腐,蝦皮落得好重手,啖啖都食到,好香濃嘅鮮香味,素肉鬆凍豆腐配埋鼓油,微甜又好清新,作為前菜非常適合。小食-斑斕汁椰香鱈魚,之前都冇見過類似嘅菜式,小食嚟講,份量都幾大,汁底係椰汁再加斑斕汁,好清甜,食落冇太多人工添加嘅味道。炸鱈魚塊,外脆內軟,魚肉肉質都結實,配埋椰汁香斑斕汁都幾夾。燉湯-鳳梨涼瓜干貝燉龍骨,一打開就聞到好香濃嘅味道,飲落順口,鳳梨涼瓜煲得好諗,瘦肉同骨嘅味道都出哂,燉湯係最精華嘅部份!天天海南雞,茨汁同一般海南雞有別,食落偏甜,配合埋一齊上嘅青檸汁又幾夾。雞肉肉質都幾嫰滑,已經去皮,大部份都去埋骨,食落啖啖肉。蔬菜-海南雜菜煲,有娃娃菜,小棠菜,粉絲,雲耳等等,湯底加埋雞腎。湯底飲落好清甜,蔬菜都煮得好入味,食落冇負擔,好健康。雞油飯小煲,飯量好夠,兩個人食都有多,雞油飯偏爽口,有啖啖薑味,食落唔會太油膩。50年代系列飲品,一杯叫左凍檸茶,另一杯叫左凍咖啡。味道
我地去左沙田新城市廣場嘅分店,裝修好有心機,座位都好舒服。
餐茶好香濃而不澀,鐘意飲茶嘅人應該會幾鐘意。
我地叫左米芝蓮二人餐。
50年代系列飲品,
一杯叫左凍檸茶,另一杯叫左凍咖啡。
味道香濃,凍咖啡就稍稍偏甜。
甜品仲試左豆花,好香滑,有奶香嘅甜味,好啱解辣,解油膩。
整體食物味道唔錯,環境舒適,服務良好~