2022-11-25 66 浏览
和共同喜好藝術的好友去M十參觀多個特色展覧館之後,巳是黃昏係時候吃晚飯;她提議到附近九龍站(Elements圓方)水區一樓是來自星加波米之蓮的天天海南雞飯餐廳吃海南雞和油雞飯。採用搶眼奪目的霓虹光管圍繞著餐廳門外四周和天天海南雞飯的招牌,也擺放2021年度必吃東南亞美食大獎的獎狀,已覺氣派非凡!四週環境和座位舒適。必吃鎮店之寶之一海南雞和雞油飯王,不單止鷄肉入口嫩滑連薄薄的雞皮也不遜息;驚喜的雞油飯王,份量十足飯粒入口煙韌又軟熟,有濃郁鷄油味,但一點也不覺油膩👍。 充滿骨膠原的香噴噴黑椒鵝肝醬花膠,至啱女士們養顏,有多隻肥厚花膠,物超所值。不單止是甜品又可清熱解毒的椰奶黑金龜苓膏,充滿濃香椰奶味和龜苓膏味😋。最後嘆杯帶有椰奶味的香濃幼滑金牌咖啡👍,便是這晚東南亞美食的圓滿結束!

• 雞油飯
  • 天天海南雞
  • 黑椒鵝肝醬花膠 椰奶黑金龜苓膏 金牌咖啡
2022-11-24 69 浏览
今日約咗好友係 Element 聚舊, 順便去天天食晚飯. 餐廳座位寬闊, 坐得舒適.透明玻璃既可印上文字圖案賣下廣告, 又可有間隔之用, 一舉兩得.海南雜菜煲, 特別之處係用蠟燭點住火, 所以一路滾緊, 就好似食火煱咁.材料非常多又新鮮, 菜芯,小棠菜,娃娃菜,粉絲,蝦米, 秀珍菇,雞腎.海苔墨魚卷海苔卷住墨魚蓉, 賣相似壽司, 點埋個辣辣地嘅橙色醬, 十分惹味.黃金軟骨, 金香可口, 配埋鹹蛋黃醬火焰沙爹串串, 係雞串同牛串, 各有特式.椰奶黑金龜苓膏龜苓膏原來係可以有另類食法, 煎下佢, 加埋椰奶 紅豆酥, 外邊係酥皮, 中間係紅豆蓉, 熱辣辣.老友要了杯椰香 latte, 聞到好香嘅椰子味整體唔錯.

海苔墨魚卷

黃金軟骨, 金香可口, 配埋鹹蛋黃醬

火焰沙爹串串, 係雞串同牛串, 各有特式.

椰奶黑金龜苓膏

龜苓膏原來係可以有另類食法, 煎下佢, 加埋椰奶

紅豆酥, 外邊係酥皮, 中間係紅豆蓉, 熱辣辣.

老友要了杯椰香 latte, 聞到好香嘅椰子味

整體唔錯.

2022-11-23 74 浏览
一直久仰天天海南雞飯既大名,事關佢地係新加坡非常出名,而且仲拎過米芝蓮推介添!今日終於有機會試到啦,可能因為係平日夜晚既關係,所以唔算多人。餐廳既環境舒適,裝潢以深色為主調,都頗有情調。職員安排左我地坐卡位,位置都相當寬敞,而且啲餐具、燈飾都幾精緻,情侶黎date都唔失禮!見到佢地而家做好多唔同既promote,有幾款唔同既二人餐。選擇困難症既我地揀左新加坡米芝蓮二人餐~✨海南沙律有無花果,士多啤梨同番石榴,個樣又紅又綠咁,超靚!啲生果好新鮮,上面加左少少梅粉定南薑,令到成個味道提升左好多,吊哂啲生果既香甜味道出黎,係一道好開胃既前菜!✨鳳梨涼瓜干貝燉龍骨雖然用左苦瓜,但味道一啲都唔會苦,反而甜甜地,仲飲到少少黎自菠蘿既果香。入面見到有唔少豬肉、仲有蜜棗、苦瓜同菠蘿,非常足料,係絕對有誠意既燉湯~✨黑松露墨魚蝦多士呢個小食真係好好食,上面既蝦滑飽滿彈牙,咬開件鬆脆既多士,見到入面釀左一層唔算厚既墨魚滑,有淡淡既墨魚香味。而上面既黑松露醬唔會喧賓奪主,反而同多士既香味相輝映,令到成個小食更加可口。✨天天海南雞同平時既海南雞唔係好同,上面淋左秘制雞汁,令啲雞暖暖地更易入口。而啲雞肉皮薄肉滑

✨海南沙律

✨鳳梨涼瓜干貝燉龍骨

✨黑松露墨魚蝦多士

✨天天海南雞
同平時既海南雞唔係好同,上面淋左秘制雞汁,令啲雞暖暖地更易入口。而啲雞肉皮薄肉滑,又冇肥膏,食落非常清爽。黑醬油、薑蓉同辣醬三個醬之中,我最中意食秘制辣醬,食落少少酸甜,但係又好故出既辣椒香味,同雞肉非常夾~

✨雞油飯小煲
呢個油飯真係太好食,要單獨講講佢。油飯份量超大,三個人食都ok,而且雞油味道好香濃,又有咬口。睇返先知原來佢地每一鍋飯都係明火煮,而且邊煮邊攪,所以食落先粒粒分明!

最後呢個set連埋50年代飲品兩杯,二人餐有成6樣野先$499,勁抵,性價比超高!
2022-11-23 49 浏览
🎀天天海南雞飯⭐天天海南雞(中份)⭐黑椒鵝肝醬花膠⭐黑松露墨魚蝦多士⭐雞油飯(1-2 人份) 新加坡嘅名物 ㄧㄧ 天天海南雞飯。 一直都好想試一次, 咁啱呢排去圓方行街, 真係冇理由唔試一試。首先叫左必點嘅中份天天海南雞, 雞皮爽脆、雞肉嫩滑, 配埋自身調配嘅三色醬, 係一份幾有水準嘅海南雞。 食海南雞唔少得雞油飯, 同朋友點左一個1-2人份, 點知黎到發現佢其實係3-4人份先啱呀!滿滿一窩雞油飯, 食落雞湯味好香濃, 而且又唔會太油膩, 成功2個人ko 左佢! 除左2樣招牌之外, 黑松露墨魚蝦多士都好好食, 黑松露醬唔會落得太多, 配埋新鮮蝦肉同香脆多士, 真係冇得唔好食。 最後嘅黑椒鵝肝醬花膠亦都令我好有驚喜, 花膠炆到好軟嫩, 但係食落又有d 咬口, 而且食落好入味, 屬於下次黎會再encore 嘅美食。  Address:#food #foodie #foodhk #foodiehk #尖沙咀 #美食 #尖沙咀美食 #沙田 #沙田美食 # #hkrestaurant #hongkong #foodlover #香港
🎀天天海南雞飯

⭐天天海南雞(中份)
⭐黑椒鵝肝醬花膠
⭐黑松露墨魚蝦多士
⭐雞油飯(1-2 人份)

新加坡嘅名物 ㄧㄧ 天天海南雞飯。

Address:

2022-11-19 57 浏览
今日黎圓方就係為左天天海南雞啦!黎到見到有套餐,所以我地就叫左呢個新加坡米芝蓮2人套餐$499有前菜,小食,燉湯,海南雞,蔬菜,飯同飲品,咁多樣野覺得真係好抵!前菜-海南沙律酸酸甜甜既酸梅粉配上番石榴、無花果同士多啤梨,好特別既味道!好開胃啊小食-黑松露墨魚蝦多士一上台係熱辣辣架~ 一咬開充滿墨魚同蝦滑,炸到好香口!仲有一陣陣黑松露香味,好好食架!燉湯-鳳梨涼瓜干貝燉龍骨初初睇以為會苦既,但點知飲落係甜甜地,因為有蜜棗啦,同埋好足料!好好飲海南雜菜煲呢個雜菜煲包含好多唔同既菜,又有菇類粉絲,個湯底都好正,索曬d湯好好食!海南雞方面叫左天天海南雞,咁有咩分別呢?就係有秘製汁淋係上面既,所以配埋嫩滑雞肉真係好夾既~o(^▽^)配埋雞油飯同埋海南雞配既醬汁真係好快食曬碗飯😂😂食完一碗又一碗啊!雞油飯亦都好好食!!飲品方面有得係50 年代系列揀既!我就叫左恐龍美祿另外朋友叫左凍奶茶真係食到好飽啊❤️❤️

前菜-海南沙律

小食-黑松露墨魚蝦多士

燉湯-鳳梨涼瓜干貝燉龍骨

海南雜菜煲

海南雞方面叫左天天海南雞,咁有咩分別呢?

飲品方面有得係50 年代系列揀既!
我就叫左恐龍美祿
另外朋友叫左凍奶茶

真係食到好飽啊❤️❤️
2022-11-18 87 浏览
喺2013年,我第一次去新加坡旅行誤打誤撞去到一個熟食中心食到一間叫做天天海南雞,當其時我覺得隻雞好好食,但係就唔使排隊,我唔肯定佢當時出咗名未,但係我第二次去新加坡嘅時候就排晒長龍,所以食唔到,後來知道佢會喺香港開分店,都諗住去試,一直未找到機會,上一次去食嘅時候天天海南雞同埋雞油飯就賣晒,所以當時就食咗一隻正宗海南雞,麻麻哋,所以我一直好期待再次食到天天海南雞,前幾日去開圓方,終於有機會再去天天海南雞食,我去到門口即刻問個店員有冇嘢買晒?佢當其時答我冇,咁我就即刻入去食午餐,叫咗一份天天海南雞、一個雞油飯、然後叫咗個沙律唔記得咗叫咩名,跟住就同個店員講落咗單先,我再睇吓有咩要。然後我再睇中咗一個餸好似叫做雞油叉燒,我在再次落order,幫我落order嘅係一位男店員,佢首先去行過嚟嘅時候態度令到你覺得佢好差,可能佢樣衰,但係事實佢嘅態度真係好差,然後我講俾你聽要加多一個叉燒,佢回覆我嘅語氣係想撩交打,佢答我:「無嗱!」然後我直程唔想答佢,所以冇理佢。食食吓飯之後我哋個壺茶無曬水,我叫咗一位女服務員幫我加水,然後佢拎起嘅時候整跌咗個壺蓋落地,然後佢將個茶壺放喺水吧枱,我一直望住個茶壺,然後我見到水吧員工將個茶壺拎落去加水,大約5-8秒之後,放回水吧枱,然後嗰位女服務員就拎返俾我,我同佢講頭先你整跌咗個蓋落地下喎,佢話佢哋有洗㗎,我個茶壺係有少少水點,但係個壺蓋就非常之乾!我好質疑喺呢幾秒裏面有冇做到佢所講嘅「洗咗」,真心講我唔相信,所以我就同佢講叫佢換,但係佢堅持同我講洗咗,不停講洗咗,重點係冇幫我換,然後我叫另一位女服務員幫我換,另外一位就即刻做嘢!我覺得呢間餐廳嘅服務真係差到一個點,圓方呢一個商場,有一間咁差服務質素嘅餐廳,我覺得有影響商場嘅質素,我就肯定唔會再去,因為除咗服務質素之外,佢嘅食物都唔掂,我最期待嘅天天海南雞,完全同我喺新加坡食嘅完全唔一樣,啲雞肉鞋到爆!而且個汁好似怪怪地咁,另外就係個雞油飯,一打開個蓋雞油飯好香,第一啖食落口,無味?!咩料啊?我以為我又失去味覺!?我原本諗住最期待嘅嗰兩樣食物就偏偏咁差,反而另外嗰兩樣嘢就好好多,嗰個沙律雖然好簡單,我唔知嗰啲一條條係咩嘢,都幾酸,但係就好啱我口味,另外一樣就係嗰個叉燒,叉燒好林好入味,可以一叫。一間食海南雞嘅專門店整到啲雞咁差,服務又差,點解仲⋯⋯
天天海南雞
雞油飯
2022-11-17 69 浏览
榮獲米芝蓮推介嘅天天海南雞飯真係名不虛傳👍🏻食物質素絕對有保證餐廳裝修走深藍色💙格調整體環境感覺好高尚卡位坐得好舒服所用嘅杯、碟同茶壺🫖都好靚食物方面當然一定要試吓佢嘅海南雞飯🐔佢有天天海南雞同正宗海南雞兩款我地今次就揀咗半隻正宗海南雞($199)用嘅係文昌雞一入口雞皮勁爽脆雞肉好嫩滑而且比較紮實好有口感另外仲配埋秘製辣醬🌶、黑醬油同薑蓉醬料同海南雞嘅味道好夾點完醬汁更加惹味細煲雞油飯($39)油飯用石窩裝可以保持溫度食落好香而且米飯🍚粒粒分明又唔會好油膩份量勁多兩個人完全食唔晒辣子雞翼($79)呢個雞翼好有驚喜外皮炸得好酥脆雞翼醃得好入味好鹹香之餘仲有炸蒜🧄香味食到停唔到口我仲落咗少少炸蒜撈飯食真係好出色🤣火焰椰子🥥冬陰湯($69)賣相勁精緻同餐牌上嘅圖片相符一上枱店員仲會點火🔥充滿儀式感冬陰湯濃郁之餘仲帶有少少椰香配料方面青口同蝦🦐都勁大隻仲有大量車厘茄同雜菌相當豐富鳳梨🍍涼瓜乾貝燉龍骨($59)湯底超清甜一啲都唔腥唔油膩絕對係清熱滋潤嘅好選擇另外仲叫咗兩杯飲品🍹都份量十足勁大杯分別係水果茶($38)水果茶酸甜味適中仲有好多生果🍎好清新豆花恐龍美祿($32)面頭有大量美祿粉成杯嘢飲
榮獲米芝蓮推介嘅天天海南雞飯
真係名不虛傳👍🏻
食物質素絕對有保證
餐廳裝修走深藍色💙格調
整體環境感覺好高尚
卡位坐得好舒服
所用嘅杯、碟同茶壺🫖都好靚

食物方面當然一定要試吓佢嘅海南雞飯🐔
佢有天天海南雞同正宗海南雞兩款
我地今次就揀咗半隻正宗海南雞($199)
用嘅係文昌雞
一入口雞皮勁爽脆
雞肉好嫩滑而且比較紮實好有口感
另外仲配埋秘製辣醬🌶、黑醬油同薑蓉
醬料同海南雞嘅味道好夾
點完醬汁更加惹味

細煲雞油飯($39)
油飯用石窩裝可以保持溫度
食落好香而且米飯🍚粒粒分明
又唔會好油膩
份量勁多
兩個人完全食唔晒

辣子雞翼($79)
呢個雞翼好有驚喜
外皮炸得好酥脆
雞翼醃得好入味
好鹹香之餘仲有炸蒜🧄香味
食到停唔到口
我仲落咗少少炸蒜撈飯食
真係好出色🤣

火焰椰子🥥冬陰湯($69)
賣相勁精緻同餐牌上嘅圖片相符
一上枱店員仲會點火🔥充滿儀式感
冬陰湯濃郁之餘仲帶有少少椰香
配料方面青口同蝦🦐都勁大隻
仲有大量車厘茄同雜菌相當豐富

鳳梨🍍涼瓜乾貝燉龍骨($59)
湯底超清甜
一啲都唔腥唔油膩
絕對係清熱滋潤嘅好選擇

另外仲叫咗兩杯飲品🍹都份量十足勁大杯
分別係水果茶($38)
水果茶酸甜味適中
仲有好多生果🍎好清新
豆花恐龍美祿($32)
面頭有大量美祿粉

份量亦都好多
今次試完正宗海南雞之後
亦令我想再試埋佢嘅天天海南雞
絕對值得回訪
這是個極差的體驗!!!强烈建議評分可以給0星!!!經Dining City預訂了11月15日下午1點2位(Chill-Eat:237元/位午餐),提早12:25到店,門口接待處,有位中年肥先生(看服飾,是位管理層,他說話極其權威!),拒絕安排入座,原因:1)他從來冇聽過Dining City;2)天天海南雞飯從來不接受網上訂座。我向他出示手機訂座紀錄。肥阿叔睇都冇睇,就話:我都要check吓點解你會book到位?從來冇聽過Dining City (再重複了3次!)帶着媽媽,老人家不想換地方,我就問肥阿叔,冇我Dining City booking,我就點餐牌上其他菜,請安排入座。肥阿叔話:過咗12點,未試過walk in有位嘅!肥阿叔擺明趕客!惟有走人,換地方吃午餐!
這是個極差的體驗!!!
强烈建議評分可以給0星!!!

1)他從來冇聽過Dining City;
2)天天海南雞飯從來不接受網上訂座。

我向他出示手機訂座紀錄。

肥阿叔話:過咗12點,未試過walk in有位嘅!

肥阿叔擺明趕客!惟有走人,換地方吃午餐!
2022-11-15
午餐
2022-11-15 161 浏览
同新同事食迎新飯,兩個人都唔想去太遠,於是揀咗公司樓下嘅餐廳,貪佢舒服體面得嚟又就腳,又可以順便介紹埋公司附近嘅餐廳俾新同事。今次係我第一次係天天食晚餐,晚餐餐牌都好多選擇,最驚喜就係有蛇羹套餐,中意食蛇羹嘅朋友可以嚟試下。新加坡米芝蓮二人餐鳳梨涼瓜乾貝燉龍骨湯菠蘿炒餸就食得多菠蘿燉湯都係第一次,湯水睇落夠清唔油,可能菠蘿抵消咗苦瓜嘅苦味,飲落味道唔酸唔苦甜甜哋幾開胃,而且好足料,飲完仲即時暖笠笠。海南沙律沙律顏色好靚,主要係水果為主有無花果、番石榴、士多啤梨,面果浸我估係酸薑梅粉,同啲番石榴好夾,不過同事就唔欣賞啦,佢食咗一舊就冇再食過,結果我食晒我將個沙律留到最後食用嚟解油飯嘅油膩。黑松露墨魚蝦多士食落味道好豐富,鬆脆而又唔乾,而且口感好有層次,食得出多士嘅香味蝦同墨魚嘅爽彈,同事同我都認為呢個多士好好食。 本人就覺得表面嘅木魚同沙律菜可以唔使咁多,蓋過咗個主角,可以簡化下個擺盤。正宗海南雞&雞油飯套餐有天天海南雞同正宗海南雞選擇,侍應介紹前者特色係啖啖肉但雞味較淡,後者就用文昌雞相對雞味較濃。中意雞味濃所以揀咗後者,可惜雞味唔係我哋預期咁濃而且有骨,懶得「論」骨嘅朋友唔建議揀,海

海南沙律

我將個沙律留到最後食用嚟解油飯嘅油膩。

正宗海南雞&雞油飯
套餐有天天海南雞同正宗海南雞選擇,侍應介紹前者特色係啖啖肉但雞味較淡,後者就用文昌雞相對雞味較濃。中意雞味濃所以揀咗後者,可惜雞味唔係我哋預期咁濃而且有骨,懶得「論」骨嘅朋友唔建議揀,海南雞作為招牌菜希望天天可以改善下。雞油飯軟硬適中,有飯香。
正宗海南雞

雞油飯

參巴辣椒炒通菜

個菜上到枱仲咋咋聲好有鑊氣,開頭都驚個菜會好辣,對於食開十小辣嘅我嚟講食落就啱啱好,菜夠新鮮食落好爽,面頭有啲炸到鬆脆嘅白飯魚(估係)好好食,好餸飯。

年代奶茶&酸柑桔蜜
同事表示奶茶茶味較淡,味道一般;我覺得柑桔蜜幾開胃應該啱中意飲甜酸嘢飲嘅朋友。
年代奶茶&酸柑桔蜜

總結:侍應有禮貌,會主動幫忙收碟,
頭盤小食好有驚喜,下次可以encore

2022-11-15 60 浏览
本身book左18:30 但係泊車遲咗,店員好有禮貌,等左一陣就有位。鋪頭裝修設計好有特色,門口有個mini bar。一坐底就俾啲好靚餐具吸引左。坐底就即刻有壹靚茶,嘆住茶慢慢揀食物。食物方面我哋叫咗天天海南雙拼、火焰椰子海鮮冬陰功、雞油飯、青檸汁明爐魚。🌟天天海南雞相拼配雞油飯一次過可以試晒兩款雞,海南雞好滑有雞味,而炸子雞就香口。份量都幾多,夠2-3人份量。我地簡左雞油飯,都一樣出色,雞油香而不膩。🌟青檸汁明爐魚我同朋友都鍾意食魚,特登試吓明爐魚。青檸汁酸酸甜甜好開胃,條魚都多肉唔會腥。🌟火焰椰子海鮮冬陰呢個火焰椰子冬陰功好有驚喜,上枱既時侯店員會點火,燒完岩岩好夠熱飲。椰子🥥睇落細細個,但入面好足料。食物份量好夠,滿足既一餐。

🌟天天海南雞相拼配雞油飯

🌟青檸汁明爐魚

🌟火焰椰子海鮮冬陰
2022-11-10
2022-11-15 65 浏览
位於九龍站上蓋的圓方商場,每次行都會迷路,金木水火土五大區域,攪到我頭暈轉向,好彩朋友方向感強,帶著我周圍逛,還帶我食平靚正的美食。朋友帶我來到新加坡餐廳「天天海南雞」食晚飯,6點多已坐無虛席,可見受歡迎程度。餐牌上見到「新加坡米芝蓮2人餐」非常豐富,有選擇困難症的我們,一於不用多想。《海南沙律》有別於一般的沙律菜,這碟「海南沙律」令人眼前一亮,有新鮮的紅石榴、無花果和士多啤梨,上面灑上話梅粉,石榴加話梅粉是新加坡獨有的食法,酸酸甜甜,非常開胃。《斑斕汁椰香鱈魚》新加坡特產斑斕蛋糕,相信大家一點都不陌生,鱈魚細緻粒炸到香脆可口,點些斑斕混合椰香的汁,味道層次馬上提升了,很美味的一碟前菜。《鳳梨涼瓜干貝燉龍骨》非常足料清甜的湯,喝上一口就停不了,雖然加了肉一齊燉,但湯面完全沒有油,連盛湯的碗具都一絲不苟。《天天海南雞》「天天海南雞」和「正宗海南雞」二選一,今晚先試「天天海南雞」。專用的碟子盛著海南雞和三款不同的醬料,薄薄的白色雞皮爽口有彈性,完全沒有肥脂肪,雞肉較為結實,有嚼口,雞味濃。《雞油飯》食海南雞當然要配雞油飯,雖然寫1-2人份量,我覺得3個人都夠食,飯用木蓋蓋著,美觀雅緻,飯粒

《海南沙律》

《斑斕汁椰香鱈魚》

《鳳梨涼瓜干貝燉龍骨》

《天天海南雞》

《雞油飯》
食海南雞當然要配雞油飯,雖然寫1-2人份量,我覺得3個人都夠食,飯用木蓋蓋著,美觀雅緻,飯粒香噴噴,充滿油香味。

《海南雜菜煲》$98
少人食飯,叫雜菜煲最好,因可以吃不同種類的蔬菜,這煲不單蔬菜種類多,湯底味道也一流,真心食到廚師對每樣餸菜的用心烹調。

飲品是《恐龍美祿》和《酸柑桔蜜》柑桔蜜內有粒話梅,酸酸地可以解膩。

2022-11-09
2022-11-13 56 浏览
其實成為米芝蓮指南推介嘅要求準則係點?食物質素?服務質素?尋日同朋友想食一餐午飯然後上班,就去咗附近圓方搵一間普普通通嘅餐廳餐廳,點知去到門口接待處,她的接待員的説話的語氣同態度,已經令我唔太好想食哩間餐廳,他說暫時未有位要等四張你等唔等?等嘅就留個聯絡電話畀我哋啦!有位就打畀你!噉我照留我手提電話畀佢,跟住等咗15分鐘,我朋友也到了,我說不如去其他餐廳食吧!然後我們去咗食韓國菜,由離開果刻至到我返工放工…都無一個電話打畀我發短信通知我!所以我唔知佢哋嗰個米芝蓮星級指南推介係點樣得嚟?!可能由新加坡嘅熟食檔嘅級數…想去到香港成為高級食店…係需要的過程嘅…
其實成為米芝蓮指南推介嘅要求準則係點?食物質素?服務質素?

所以我唔知佢哋嗰個米芝蓮星級指南推介係點樣得嚟?!

2022-11-12
午餐
2022-11-13 59 浏览
尋晚去西九睇show,咁當然要係九龍站搵食啦個frd介紹咗依間鋪大約6點幾入去食,唔使點等位。因為我哋總共4個人,咁就揀個4人餐食✌🏻佢有兩款4人餐㗎,今次我哋叫既係大menu入面個set前菜有沙律,隻碟果然配合返佢個米芝連🤣🤣主菜我哋揀咗肉骨茶,佢係胡椒風味既肉骨茶。想食藥材味既可能就失望,不過好淋好好食㗎之後仲有炒通菜&蠔餅&炸魚小食,炒通菜幾大份食極都仲有,而且幾好味😋但蠔餅同行都應該係唔好食,食唔出蠔味而且成口油,每一啖都係食油咁。最後淨低咗一舊講完配角就講主角,佢主打海南雞㗎嘛。我哋嗰嗰係天天海南雞(即係冇骨海南雞)配燒雞。佢有另一款海南雞係有骨㗎海南雞好滑但有少少鹹,我覺得燒雞好食啲,好片好香😋另外佢個雞油飯好正,不過可以早啲上連埋其他餸一齊食就更好最後甜品係桂花糕,但原來係白糖糕feel再配桂花糖漿。仲以為係酒樓式既凍食桂花糕😄😄全個餐都好多嘢食,本身個餐係$999/4人用,連埋茶位(每個$40), total 埋單$12xx唔算好貴既米芝連餐廳
尋晚去西九睇show,咁當然要係九龍站搵食啦
個frd介紹咗依間鋪

佢有兩款4人餐㗎,今次我哋叫既係大menu入面個set

前菜有沙律,隻碟果然配合返佢個米芝連🤣🤣

講完配角就講主角,佢主打海南雞㗎嘛。

唔算好貴既米芝連餐廳

炒通菜
  • 雞油飯
  • 天天海南雞拼燒雞
2022-11-11 75 浏览
話晒新加坡名牌,一開就想嚟試但一直冇機會,今日路過就試一下。嘢食完全不符合水準,飯唔熱、凍湯麵、菜唔熟、雞水準好差仲要有”Pat”芡喺面服務仲得人驚,可以由一入門口到點菜埋單4個人都可以一致咁差,下晝Last Order問我地加唔加嘢,諗住加個咖央多當甜品都話賣晒(麵包同醬都冇就等如賣雞飯冇飯一樣),跟本就唔想你落單,馬上伸張單出嚟你埋,快啲俾錢走人。可能係店 Training 嘅特色,咁嘅價錢大把選擇,Element 求其一間都俾佢好(包括大快活)!我從來未寫話 Review,第一次激發我寫!我只好講祝你好運!

祝你好運!
2022-11-11
  • 冇樣嘢好
2022-11-09 44 浏览
朋友提議我去尖沙咀柯士甸道西ELEMENTS圓方的一間米芝蓮推介嘅天天海南雞飯食店吃晚飯,我便應約前去。我哋叫咗飯店裏面出名嘅正宗海南雞, $199一份(大份),雞出名係冇乜脂肪嘅,果然名不虛傳🤗最欣賞佢嘅醬汁,有醬油、薑蓉、海南雞汁,酸酸辣辣嘅海南雞醬汁開胃惹味,雞有雞味,可以加錢配雞油飯,唔食飯嘅可以唔加配,自由度幾大。我們叫咗個沙嗲串燒,腌製咗的雞肉、牛肉、豬肉各有兩串,好有東南亞風味,嗰個沙嗲醬汁花生味濃厚,實在太好食。我哋又叫咗個雜菜煲,雜菜煲裏面有菜,好多粉絲、菇、蝦米,最特別係佢有新鮮嘅雞腎、雞肝。椰奶黑金龜苓膏都好好味,用少少粉煎香左龜苓膏,加上椰香味濃厚嘅椰汁,少少苦味嘅龜苓膏食落去口感甚佳,我就好鍾意啦!招牌超級水果茶,🍏🍎🍊只係$38 ,覺得非常抵飲,賣相又靚,可以打卡,味道又好,有新鮮嘅蘋果、熱情果、橙,唔怪得咁多人order !🤭閒日都坐滿人,係有原因嘅。

閒日都坐滿人,係有原因嘅。