2025-03-06
今天去太古城行街食飯。竟發現天天海南雞飯這裏都有分店!⭐火焰石燒鱿魚配沙嗲醬和鼓油呢道菜真係視覺效果十足,鱿魚被放在火焰石上,隨著火焰噴起,鱿魚慢慢變成金黃色,香氣四溢。最特別嘅係配料——沙嗲醬同鼓油。沙嗲醬帶有濃郁嘅椰奶味,同鱿魚嘅鮮味完美結合,而鼓油就增加咗一層香味,令整道菜更加豐富。 我試過好多間餐廳嘅石燒鱿魚,但呢間餐廳嘅做法真係獨特。鱿魚嘅口感嫩滑,完全唔會過熟,配上沙嗲醬同鼓油,真係一絕。大家一定要試試呢道菜。⭐肉末豆腐水晶粉接下來,我想推介嘅係肉末豆腐水晶粉。呢道菜乍一看好似普通嘅菜,但實際上味道非常出色。肉末就充滿咗香料嘅味道。帶有少許胡椒、八角同孜然嘅味道,令整道菜充滿層次感。 我最欣賞嘅係豆腐嘅質地,外軟內嫩,完全唔會覺得乾澀。⭐天天海南雞配薑蓉、酸甜醬和黑甜醬油海南雞係另一道我非常喜歡嘅菜。呢間餐廳嘅海南雞唔單止雞肉嫩滑,連皮都係香脆無比, 仲無骨。最特別嘅係獨家配料:薑蓉、酸甜醬同黑甜醬油。薑蓉增加咗一層濃醇嘅味道,酸甜醬就帶有少許柑橘嘅味道,而黑甜醬油就增加咗一層深厚嘅甜味。 我試過好多間餐廳嘅海南雞,但呢間餐廳嘅做法真係最正宗。雞肉嘅味道非常濃郁,薑蓉同醬油
⭐火焰石燒鱿魚配沙嗲醬和鼓油
⭐肉末豆腐水晶粉
⭐天天海南雞配薑蓉、酸甜醬和黑甜醬油
海南雞係另一道我非常喜歡嘅菜。呢間餐廳嘅海南雞唔單止雞肉嫩滑,連皮都係香脆無比, 仲無骨。最特別嘅係獨家配料:薑蓉、酸甜醬同黑甜醬油。薑蓉增加咗一層濃醇嘅味道,酸甜醬就帶有少許柑橘嘅味道,而黑甜醬油就增加咗一層深厚嘅甜味。 我試過好多間餐廳嘅海南雞,但呢間餐廳嘅做法真係最正宗。雞肉嘅味道非常濃郁,薑蓉同醬油嘅搭配真係天作之合。大家一定要試試呢道菜,保證會大滿足。
⭐酥炸椒鹽板豆腐配酸葱汁
最後,我想介紹嘅係酥炸椒鹽板豆腐。呢道菜乍一看好似普通嘅炸豆腐,但實際上做得非常出色。外層嘅椒鹽味非常香,內裡嘅豆腐炸得酥脆。最特別嘅係配料酸葱汁,增加咗一層清新嘅味道,令整道菜更加豐富, 真係一道令人回味無窮嘅小吃。
總之,呢間過江龍食肆嘅美食體驗真係非常正面。無論係火焰石燒鱿魚、肉末豆腐水晶粉、天天海南雞,還是酥炸椒鹽板豆腐,每一道菜都有自己嘅特色,令人印象深刻。環境舒適,服務態度好,更加重要係菜式嘅質量非常高。 推介大家去試試,體驗一下呢間餐廳嘅美食之旅。