2025-05-13
星期六晚打去問有冇位, 阿姐表示直接上去就得。十年前經常幫襯每次都逼爆𨋢口位, 最少都等成個幾兩個鐘。今次竟然得嗰4,5枱落單, 等左15分鐘以上~催完之後係咁咦俾左兩隻蝦+肥牛連生菜都未有, 每次落單都梗有嘢漏生菜終於到🥬係半棵咁上~而唔係獨立一塊塊。其他食物都不過不失到最尾因為個個員工都執緊枱, 於是行過去同姐姐講埋單,順便出示埋長者卡。姐姐企喺原位同後生男同事講話埋單+一張長者卡。二人相距只有一米半距離👩🏼=我, 💁🏻♂️=男同事, 👨🏻=經理💁🏻♂️: (揸住張單行埋來)俾咩付款方式?👩🏼: 收唔收AE?💁🏻♂️: ehh… ehh…ehhh..VISA MASTER👩🏼: 美國運通有冇?💁🏻♂️: 運通呀?唔知咼~要問一問(照舊企喺度不為所動)廢事糾纏準備俾Master Card, 問佢拎張單來睇👩🏼: 下? $500幾? 冇長者優惠? 💁🏻♂️: 哦, 要出示返俾我地抄低number 先有得折(行開左20分鐘左右)就算冇優惠都冇可能咁貴等緊嗰時出去拎嘢飲, 再問經理確認下👨🏻: 係呀, 你21:50入座嘅~$208宵夜價, 長者再有優惠男店員見我經過就扮哂處理💁🏻♂️: 哇
生菜終於到🥬
係半棵咁上~而唔係獨立一塊塊。其他食物都不過不失
👩🏼=我, 💁🏻♂️=男同事, 👨🏻=經理
💁🏻♂️: (揸住張單行埋來)俾咩付款方式?
👩🏼: 收唔收AE?
👩🏼: 美國運通有冇?
💁🏻♂️: 運通呀?唔知咼~要問一問(照舊企喺度不為所動)
廢事糾纏準備俾Master Card, 問佢拎張單來睇
👩🏼: 下? $500幾? 冇長者優惠?
就算冇優惠都冇可能咁貴
等緊嗰時出去拎嘢飲, 再問經理確認下
男店員見我經過就扮哂處理
💁🏻♂️: 哇!佢張單錯哂咼..邊個落咖張單?
我行返埋位繼續等, 兩位$208咁難計咩?我地又冇額外加嘢
👨🏻: 依度幫你改返咖啦,多謝。消費滿$500會有張coupon 俾返你, 留來下次用。但因為你今次唔夠所以就冇得送~
係咪因為生意差就咁樣呃啲客搏佢地會再來?仲要篤大條數, 之後扮好心咁話送coupon? 好在不嬲有睇單嘅習慣, 咪落左樓真係冇得拗