2018-01-10 314 浏览
話說今日天氣好凍 同朋友仔試試日本餐 我自己唔食生野 但我朋友鐘意食 無計 唯有食吓熟食 點個鵝肝和牛粒石頭飯試下 無諗過石頭飯都可以有鵝肝仲要唔係貴 諗諗下都覺得自己賺左 味道好吃又香 值得再去食
2018-01-09
2018-01-08 253 浏览
今日落雨天 同朋友兩個人經過大圍一間日本料理 見到人唔係好多 就入去試吓 聽店員介紹有兩款新鮮刺身 就試吓 點解真係好新鮮 老實講我自己真係唔食其他魚 但試咗之後真係可以介紹到身邊嘅朋友 之後我又點咗一客黃金軟殻蟹卷試吓 哩個真係好抵食架😘😘
黃金軟殻蟹卷
黃金軟殻蟹卷  喜之次刺身  油目魚刺身
2018-01-07
黃金軟殻蟹卷  喜之次刺身  油目魚刺身
2018-01-08 226 浏览
一如以往,聖誕節都係咁上下,叫d到會,成班朋友諗住叫d野食開party,開心下,都知食乜好,都係果d,又有小朋友,食壽司,又驚生野. 今年試下大圍e間新開既大豐日本料理壽司拼盤,入到去原來有其他炸物拼盤,又估唔到幾多選擇喎,有壽司(多謝特別安排左卷物俾3位小朋友,佢地見到自己都可以食壽司,超開心),刺身,炸物,價錢比起大型聯所平少少,不過都不失食物質數. 仲送左個蟹籽沙律!哈哈!值得一試. (唯一美中不足既係,佢地不設送貨.要自己拎.)師傅話下次提早訂,可以訂d特別d既魚生拼盤喎.
),刺身,炸物,價錢比起大型聯所平少少,不過都不失食物質數
師傅話下次提早訂,可以訂d特別d既魚生拼盤喎.

卷物
金菇牛肉卷
吉列蝦,芝士年糕
甜蝦刺身
花之戀+三文魚腩拼盤,超愛.
芝麻雞亦,吉列蠔
免費送左個蟹籽沙律
2017-12-24
卷物
金菇牛肉卷
吉列蝦,芝士年糕
甜蝦刺身
花之戀+三文魚腩拼盤,超愛.
芝麻雞亦,吉列蠔
免費送左個蟹籽沙律
2017-12-18 244 浏览
本人在中午啟市時間入內算是第一批客點餐時。侍應順手點餐飲都係奶茶 咖啡個d架喇叫熱奶茶。佢話味有茶要等30分鐘我話冇問題。大佬呀。你正常咁講得,都姐係等下就有架喇,我又吾係趕時間,等下其實冇問題 佢之後話,等完都可能冇嘩,咁你一開始話有奶做咩?都算,最後叫左檬茶 (雖然我都吾係好明奶茶d茶同檬茶d茶會差幾遠)好喇。野食其實吾算太差,除左個定食既豆腐太乾之外都還好因本人需要食藥關係,叫同一侍應提供涷水,佢又話冇,咁問佢暖水,佢用態度極差的語調話只有熱水,我開始時已明確表明要食藥,大佬呀。熱水加小小冰吾係好難姐。最搞笑係最後連比熱水我都冇嬲到野都味食完就走,冇人要求五星級服務態度,但該名店員連基本禮貌都冇,如果有興趣用70幾蚊食到「澳牛」態度,可以一試
本人在中午啟市時間入內
算是第一批客
點餐時。侍應順手點餐飲
都係奶茶 咖啡個d架喇
叫熱奶茶。佢話味有茶要等30分鐘
佢之後話,等完都可能冇
嘩,咁你一開始話有奶做咩?

好喇。野食其實吾算太差,除左個定食既豆腐太乾之外都還好

2017-12-01 194 浏览
第一次係大圍食嘢,揀咗呢間日本料理店。個日好肚餓,就叫咗兩個飯,一個係三文魚炒飯,另一個係蒲燒鰻魚飯。三文魚個個略嫌淡啲同比較乾,但有唔少蔥花,令到個炒飯食落比較香。有時會食到啲三文魚刺,食起上嚟要比較小心。蒲燒鰻魚飯鰻魚夠晒味,唔會太乾或者太淋,keep到個口感,而且個汁啱啱好,食起上嚟唔會太咸,一流店舖人流都比較多,上菜都算快,但茶水麻麻地,我嘅係白開水,男友係茶,我飲完就無再斟比我,男友個杯就斟咗幾次
第一次係大圍食嘢,揀咗呢間日本料理店。

蒲燒鰻魚飯

2017-09-13 495 浏览
之前同frd係大圍行下順便食個lunch,心血來潮突然想食日本野,見到呢間lunch好似幾抵,包湯包野飲,就入去試下。嗌左個生薑豚肉便當,佢有個三文魚和甜蝦刺身,吉列蝦餅,蟹籽沙律。刺身系新鮮的,味道都唔錯。蝦餅個炸粉唔會太多,調味咸淡適宜。個沙律好開胃,個配搭非常好。個生薑豚肉都幾唔錯,薑味好濃。所有野搭配一起好夾,份量剛剛的好。佢有包埋味噌湯,呢度的味噌湯幾好飲,雖然濃味,但唔會過咸或是太淡。

2017-07-17 799 浏览
以前呢個位置間日本野叫木屋 都開左好多年 估唔到執左近排以為重開返 原來唔同左名 叫大豐一入到去 發現位置好窄 好迫 同比以前少左好多位咁既?! 原來係以前既木屋一分為二另一半係隔離鋪既地產鋪 炸餃子 不過不失 皮就硬左少少小食係炸三文魚其實味道可以 但係凍既 !凍食既炸野 諗返都覺得唔好味囉!我叫呢個set 係壽司配烏冬 係豬骨味湯底 烏冬就無咩特別 唔係日式果隻扁身烏冬 壽司方面飯身比較黏身 但刺身同炸蝦還不錯 但位置就真係太窄了 坐卡位就好d 其他位只限一個人行過係肥少少都行唔過架!
以前呢個位置間日本野叫木屋
都開左好多年 估唔到執左
近排以為重開返 原來唔同左名 叫大豐
一入到去 發現位置好窄 好迫
同比以前少左好多位咁既?!
原來係以前既木屋一分為二
另一半係隔離鋪既地產鋪

炸餃子
不過不失 皮就硬左少少

小食係炸三文魚
其實味道可以
但係凍既 !凍食既炸野 諗返都覺得唔好味囉!

我叫呢個set 係壽司配烏冬

刺身同炸蝦還不錯

但位置就真係太窄了
坐卡位就好d
其他位只限一個人行過
係肥少少都行唔過架!
2017-07-02
午餐
2017-07-09 522 浏览
大圍是一個有很多特色食店的地方。這日本食店的食材和味道只能是合格。首先餐牌的食品很大路,沒有甚麼特色食品。午餐點了雜錦刺身,雜錦拉麵,麻辣牛肩拉麵,漢堡扒定食。刺身一般,真的很一般。份量少。麻辣拉麵- 其實麻辣應該去四川辣麵店食的,湯有麻但不夠香,不夠辣,喜歡麻辣的不要試了。牛肩好靱冇味。漢堡扒-味道不錯的。應是機器搆的肉,所以口感是軟但冇𡁻口。小朋友應該啱食。店鋪𣎴太大。質素和價錢似平時領展商場裏的日本菜小店。沒有驚喜也沒有失望。

刺身一般,真的很一般。份量少。

店鋪𣎴太大。

2017-07-09
午餐
2017-07-09 628 浏览
七月初出入大圍市中心,見到這間食肆已開咗,已經好想試,今日收工番大圍,便不奇然走入嚟,還吓心願。打開Menu,咦...除咗個店名變咗"大豐"外,兩款二人餐,甚至小食,餐牌內容都有很熟悉的感覺,住咗大圍超過11年,在女兒仍在小學年代,經常與她去木屋食午飯,有時,一家人也會去木屋食晚餐,這間店給我的感覺就像"木屋"回歸了,而事實上,木屋結束後,那店舖已由另一賣上海菜的食肆取代了。今日來到大豐,叫二人餐再加多款黃魚一夜干,雖然與日本的一夜干有分別,但條黃魚都做得唔錯,好味既。至於二人餐內有牛肉壽喜鍋,味道還可以的,也有花之戀,牛肉石頭鍋飯,刺身及好好味既汁燒比目魚,也有三文魚刺身沙律(我怕酸味,而該沙律有黑醋,所以,我就唔多喜歡,但家人說ok),埋單500蚊有找,總括而言,整體上味道唔錯,價錢大眾化,值得再嚟的。(後話:我問落單女侍應生,您們店舖前身是否木屋?她說,唔好意思,我第一日番工,不太清楚😂。)
牛肉壽喜鍋
三文魚刺身沙律