2020-06-14 316 浏览
見大圍e條街都好多食肆,最後㨂左間鋪面唔大,但就睇見裏面都唔少人,就即管試下佢地,睇下差成點個樣😜,佢地manu好多野食,又晚餐,款太多,唔知點㨂,最後㨂左一碗拉麵,少量壽司,三文魚刺身,一杯自家製梅酒鹽味牛舌拉麵$59,湯底比較清,比傳統豬骨湯少油,,夏天都幾適合,壽司既魚生都非常新鮮,三文魚刺身,睇顏色光澤同食落都新鮮,加埋師傅仲好有心機整都朵花😋,睇落心情都好左唔少,可以補償返座位既小.自家製梅酒味道比較濃,可能更適合冬天. 晚餐時間有d忙,見d侍應行黎行去,但叫佢地加washabi(因為唔擺係台面,可能因為台面都細)佢地都態度誠懇,而且主動加茶.唔係想像中咁!整體覺食物質數性價比高,比起大型食肆好,可以值得一試,自己黎體驗一下!😜😜其實依家全部電子化,好多都因為人手不足而轉做電子化落單. 傳統港式加油💪!
海鹽牛舌拉麵
三文魚,帶子,油甘魚,壽司

海鹽牛舌拉麵
三文魚,帶子,油甘魚,壽司
2020-06-12 268 浏览
平時食野 都會睇吓食評 之前睇哩間日本野 見啲人寫劣評 咪膽粗粗同女朋友一齊試吓 但發覺其實啲刺身又新鮮 啲服務又無人哋講咁衰 我見到啲人好好 一坐低又茶 不時又問吓駛唔駛加茶 諗唔到食咩 又介紹啲好野比我哋食 最後我哋食咗大嘅刺身 乜都有啲 三文魚好新鮮 之後我哋又食羊架 走嘅時候收銀又幫我哋開門 又多謝 都唔似人哋講得咁差 值得推薦😊😊最緊要係好抵食 一定會成日去👍🏻👍🏻如果大家去食 推薦你哋食羊架 生蠔 刺身 仲有點少得佢哋嘅牛肉鍋 勁好食😊😊
2020-06-11
我是一名中學生,午餐到這間餐廳去食。未入門口,裡面一個短髮阿姨問我們幾多人之後,冇俾我地入去,仲叫我地企係出面寫食D咩,我地已經覺得好奇怪。(裡面有一半位係吉嘅)一入去,佢講嘢勁串勁無禮貌,叫我地死入去最裡面嘅座位。重頭到尾都無重覆過我地叫嘅午餐,落完order起碼等左20分鐘先到。嗰到座位非常細,好迫,衛生又差,對學生嘅服務態度更加差。真心唔建議去食。不過如果想體驗下無端端比人黑面嘅可以去試下。
不過如果想體驗下無端端比人黑面嘅可以去試下。
2020-06-02
2020-05-30 184 浏览
今日咁啱經過開呢頭,見到呢間日本餐廳好多選擇,之後就入左去試下。睇評語話職員態度差,但我地今日去又唔見佢地好差服務態度。不過建議餐廳會提供水或茶會好d!之後叫左芝士火炙三文魚丼同自家製叉燒拉麵。味道不錯,三文魚新鮮🥰會再光顧試佢其他食物。
2020-05-26
2020-05-30 172 浏览
嗰日經過見門口個牌寫住有下午茶,個仔想食就入去,叫咗個牛肉飯加3個小食,連餐飲汽水,另叫咗5嚿壽司,壽司都叫可以既,牛肉飯牛肉乾同un 又太喊,飯好少汁;小食個七味三文魚骨乾都好似柴皮咁,食咗一啖放棄了。最最最大鑊係店員全程黑面,我好似打佢工咁睇佢面色,見隔離枱有2杯水,我就好聲氣地問佢:唔該!我想要杯水呀!佢答:你要求到我會比你,但你嗌下午茶係其實唔會有水既,我哋下午茶係唔包水既(態度仲要好差咁)...我食過咁多間日本野、去日本食咁多次,第一次聽冇水/茶;都唔緊要,佢又要話我要求佢先比;我唔該得你話想要,咁梗係要求啦⋯⋯都唔想再講落去,最後佢比左一杯水我哋🤷🏼‍♀️埋單$110,好唔好食都唔係重點,重點係感覺受氣,永不回頭。
嗰日經過見門口個牌寫住有下午茶,個仔想食就入去,叫咗個牛肉飯加3個小食,連餐飲汽水,另叫咗5嚿壽司壽司都叫可以既,
牛肉飯牛肉乾同un 又太喊,
飯好少汁;
小食個七味三文魚骨乾都好似柴皮咁,食咗一啖放棄了。

永不回頭。
2020-04-17 367 浏览
店員(肥肥地嘅短頭髮女人)嘅態度超級差, 想受氣嘅可以黎試下。全程黑面唔再講, 因為入餐廳要靠店員㩒制,一入餐廳已經比佢夾親隻手仲要sorry都無聲,完全唔明點解可以有咁無禮貌嘅人! 之後點餐,賣單全程都要受佢氣。
2020-04-16 241 浏览
一進去 職員已冷聲冷語象徵式說歡迎點餐間 語氣不耐煩 聽不清點餐內容!推說客人說不清楚!她只重覆我們每一句 沒有說過覆單 全部說一次!漏掉一只雞翼 最後沒有歉意 只推說覆單時我們沒發覺!到最後等雞翼 食完清潔台面仲要指點客自己執拾紙巾!紙巾包裝!
一進去 職員已冷聲冷語象徵式說歡迎
點餐間 語氣不耐煩
聽不清點餐內容!推說客人說不清楚!
她只重覆我們每一句 沒有說過覆單 全部說一次!
漏掉一只雞翼 最後沒有歉意 只推說覆單時我們沒發覺!
到最後等雞翼 食完
清潔台面仲要指點客自己執拾紙巾!紙巾包裝!
2020-01-05 659 浏览
經過見到都幾多人排隊,所以都唔行咁遠就決定食呢間🤪🔸胡麻豆腐沙律$42 好大碗😂男朋友好鍾意胡麻醬,自己都差唔多食晒成碗😒🔹甜蝦雜錦魚生飯$98有甜蝦、三文魚、帶子、北寄貝、玉子同蟹子,最鍾意夾走晒啲刺身,撈勻左啲蟹子先再慢慢食🤭咁就每啖飯都有蟹子,咬落去索索聲,其他食材就最緊要新鮮😍咁以呢個價錢有咁多種配料,真係好抵😚😚🔸洋風蕃茄和牛撈烏冬$65男友唔食刺身關係,就叫左呢碗撈烏冬,眼見以為得幾粒和牛,原來已經撈好左,烏冬入面仲有牛架🤣,醬汁調得啱啱好,甜甜酸酸,撈烏冬食一流😋.🔹鹽燒牛舌串$46鹽燒牛舌串幾好食😋,不過就真係薄左d😥,如果厚身啲有得o趙下就好啦
經過見到都幾多人排隊,所以都唔行咁遠就決定食呢間🤪

🔸胡麻豆腐沙律$42

好大碗😂男朋友好鍾意胡麻醬,自己都差唔多食晒成碗😒

🔹甜蝦雜錦魚生飯$98

咁以呢個價錢有咁多種配料,真係好抵😚😚

🔸洋風蕃茄和牛撈烏冬$65

🔹鹽燒牛舌串$46

2019-12-29 387 浏览
呢間食日本菜ge 餐廳位置非常近大圍站A出口,等位大概等左15分鐘就有得入座,餐牌款式好多,而且價錢都好算抵食。蟹子沙律$38三色刺身$83 (三文魚、甜蝦、油甘魚)壽司分別叫咗🔹黑松露赤蝦$26🔸三文魚壽司$16🔹火炙三文魚$18🔸帶子$32🔹海膽$38🔸忌廉芝士鰻魚卷3件 $48鹽燒牛舌串$46食物大致上都新鮮同好食,而且非常抵食,唯一唔好處係店內地方細,枱與枱之間就非常狹窄,要側身先可以出入到,繁忙時段2人定必需要搭枱....
蟹子沙律$38
三色刺身$83 (三文魚、甜蝦、油甘魚)
壽司分別叫咗
🔹海膽$38
🔸忌廉芝士鰻魚卷3件 $48
鹽燒牛舌串$46

2019-10-06 532 浏览
依間舖幾近大圍站,所以我都好常幫襯,尤其係佢哋嘅下午茶餐,真係好抵食架,人均消費都唔貴,大概六十蚊啫,唔收加一(好似淨係下午茶唔收),cp值都幾高架!咁我今次就嗌咗一個飯同幾件壽司,因為嗰陣驚淨係壽司會唔飽。個飯嘅名就唔記得喇,大概係甜蝦魚生飯咁上下啦。個飯我就唔太推薦,因為魚生得好少,一兩片,唔係好餸到個飯,而且會覺得好唔抵,因為真係太少喇。而件裝壽司呢,我個人就好推薦。三文魚切得幾厚,每一件都好有誠意,仲要件件六蚊,即叫即整,抵食過爭鮮!ps唔推薦呑拿魚沙津,佢只係用呑拿魚醬

而件裝壽司呢,我個人就好推薦。
甜蝦魚生飯
  • 件裝壽司
2019-09-17 328 浏览
猴子趁近排得閒,於是左逛右逛試吓啲從未幫襯過嘅舖頭,行到嚟呢間大豐日本料理,係一間細細嘅舖頭仔,由於唔係旺區,加上係下午茶時段,所以唔使同人逼亦唔使搭檯,鍾意坐邊就坐邊,而猴子就隨意叫咗一碗炸雞拉麵。雞肉炸起之後如果擺得耐,肉質就會變韌,舖頭仔嘅客人唔多,雞肉炸起之後都要擺一段時間先賣得晒,雞肉變韌就變成無可避免嘅事。不過今次試嘅呢碗炸雞拉麵就比預期中好,雞肉冇想像中咁韌,甚至比起一啲貴價啲嘅舖頭都要好。至於拉麵亦係爽口彈牙,湯底夠味,配菜嘅海帶同粟米都夠爽甜,整體嚟講,喺同區之中都算係幫襯得過,至少唔會中伏。

炸雞拉麵 (連熱飲)
题外话/补充资料: 用餐當日,餐廳裡面嘅餐牌價錢唔係好update,門口嘅大餐牌會準確啲,不過講緊嘅都只係一、兩蚊嘅差異。
2019-09-17
2019-08-21 358 浏览
想食飯都受氣就可以試下,從來未食過一間服務態度咁差嘅餐廳,個伙計(個樣似老板)一餐飯催我地幾次走,但我地叫左成500蚊野食,只係坐左一粒鐘而出面係無人等!利申我地係一啲都無嘈or阻人!叫佢拎隻碗就口黑面黑,好似欠左佢,一班人想慢慢坐低食飯或撐枱腳,千奇咪嚟,食到背脊骨落!食快餐好過!
2019-07-12 455 浏览
經常在大圍附近搵食,呢間大豐好近地鐵站,對於我兩公婆搭完地鐵超肚餓既狀態下,就近搵間又抵又好食既醫肚,非常方便。每次叫餐之前,老公一定先點左只需加十蚊就有一客兩件既炙燒三文魚壽司,當然每人一份總共叫兩份😆每次都唔會令人失望,平時既我唔係好喜歡太甜既燒汁,但佢呢個壽司雖然有燒汁,但完全唔會覺得好甜,而係好好食,即使在其他日本料理店都唔會食到既好味!另外我點左個加州手卷,以為佢會有牛油果(我摯愛)點知就係大件蛋捲😛對於小食既我都夠飽肚;我仲食左個鹽燒三文魚較,非常好食,係入口即溶,配搭蘿蔔溶同醬汁,味道豐富夠晒好味。老公就食吉烈豬排飯,豬排香脆大件,老公食得大快朵頤。😋

老公就食吉烈豬排飯,豬排香脆大件,老公食得大快朵頤。😋
2019-06-28 309 浏览
天氣熱熱, 唔想煮飯, 收工就同大豬去左大圍火車站附近呢間日式餐廳啦! 先講下等侯時間, 晚市好多客, 都要得,2,3個字呢!入到去,員工態度都好有禮貌首先講下,個烏冬湯底個人要求要左小辣(原本沒既), 湯底熱燙燙的。入面有大白菜 , 溫泉蛋, 溫泉蛋略熟可能係因為個湯太熱,熱熟左隻溫泉蛋。 天婦羅蝦好大隻, 炸漿唔會過厚, 但如果隻天婦羅蝦另上就更加Good 了。 因為比湯浸淋左,未夠脆。大豬話呢個定食麻麻,鰻魚不太好食, 飯太淋了。價錢未必值呢!
先講下等侯時間, 晚市好多客, 都要得,2,3個字呢!
入到去,員工態度都好有禮貌

天婦羅蝦讚岐烏冬定食

入面有大白菜 , 溫泉蛋, 溫泉蛋略熟
可能係因為個湯太熱,熱熟左隻溫泉蛋。

鰻魚玉子飯定食

2019-05-02 693 浏览
今日去大圍,見到一間日本料理,望見裏面地方不算大,但又幾多人喎,今晚就試呢間大豐日本料理。地方整潔,但好擠迫,大家要互相遷就,才可通過,不過最重要都係食物質數。我們5個人叫了一個二人餐,包括和風牛油果海鮮沙律、花之戀、西京燒比目魚、五品刺身、蒜片牛粒石頭飯、牛肉壽喜燒。沙律有蝦、吞拿魚、三文魚配新鮮沙律菜、蕃茄仔、牛油果粒,再加上沙律醋,開胃醒晨,材料新鮮爽口。跟住上花之戀,分量足,三文魚肥美。再上係五品刺身包括有三文魚、北奇貝、吞拿魚、甜蝦 、魷魚,全部都好新鮮,厚度適中,佢會根據當天嘅材料,決定五品是什麼,用既刺生唔係貴價魚,但都算新鮮。到主菜,煎得香脆嘅比目魚配上沙律菜和黃沙律醬,魚外脆內嫩,不錯。之後就係熱辣辣嘅壽喜燒,配上溫泉蛋同姑,好嘢味, 雖然牛肉稍為肥咗少少,但也算不錯👍最後是和牛粒石頭飯,耐熱的石頭鍋,令到啲飯有少少焦,和牛粒上面 鋪咗一小執炸咗嘅蒜片,令到整個飯特別香口, 雖然和牛粒冇入口即溶嘅感覺,但都算霖和入味,整體這個二人餐值得推介。另外点了黃金軟殼蟹卷、燒汁牛舌、年糕串、油甘魚壽司。 軟殼蟹夠脆,油甘魚較肥美, 整體壽司都有比正常高少少嘅水平。年糕串,我就覺

另外点了黃金軟殼蟹卷、燒汁牛舌、年糕串、油甘魚壽司。 軟殼蟹夠脆,油甘魚較肥美, 整體壽司都有比正常高少少嘅水平。年糕串,我就覺得唔夠 黏。

侍應推介生蠔優惠,生蠔處理可以選擇生食、蒜蓉燒、芝士焗。我們叫了半打,分別生食同燒。平均25蚊一隻,生蠔算大隻,而且肥美鮮甜,燒加上蒜蓉,味道不錯,但我都比較喜歡生食。

五個人食咗$700,食物質素好,唯獨是地方太細,亦唔方便坐得耐,傾吓計,但只係為食飯,我會再嚟。