2018-01-15 652 浏览
鋸扒。好耐無食過啦。通常都諗起花園餐廳,但男朋友話好普通不如食第二間啦。甘岩就見到呢間個招牌係花園餐廳隔離,所以就走上去食🤣有好多卡位,感覺坐得幾舒服。我地都被安排坐係卡位。見到有晚餐,甘就一人一份晚餐啦。我就叫左牛仔扒,男朋友就西冷牛扒。叫人泥落單已經好似得罪佢地甘,黑口黑面,要咩?咩汁?幾成熟丫?答慢少少諗慢啲都吾得😵🙁之後即刻上湯同包,我地叫左羅宋湯,都可既,包係有叮過微暖,湯係熱既。跟住吾洗5分鐘連牛扒都上埋啦。嗞嗞聲,感覺好好食!牛扒我地都叫左7成熟,一切開食第一啖,無牛味,勁多鬆肉粉,吾新鮮,可以係一啲牛味都無!係少少都無!😔食落去係淋既。仲有我地叫係一份牛仔扒一份西冷,但兩塊扒係一啲分別都無,🤷‍♀️🤷‍♀️仲有我地叫蒜蓉汁,個汁係無蒜蓉味!只係勁鹹!之後叫野飲,舉手🙋,個侍應離遠就問要咩?講啦!應該起碼有2張枱甘遠😒。我就話凍菜蜜。佢回應我。無丫,乜蜜都無丫!😟態度。甘凍檸茶啦。望都望過我,應都無應😕😕我得罪了你!?之後我地塊扒都無食哂,飲左啖野就埋單走人!甘既服務都要仲收我加一,真係無言😒呢間永遠永遠永遠無下次,食物差,零服務,又吾好食!想體驗下非一般服務可以試下🤪🤪

2018-01-07
2017-12-04 917 浏览
係旺角行到好攰食晚飯已經係10點鐘最後去咗鋸扒因為好肚餓😋_________________________一路行到去太子嘅第尾牛扒之前食過西冷同肉眼扒今次就好啲 食海陸餐包括有帶子蝦同埋牛柳帶子有少少細粒但係蝦有驚喜 啖啖肉而牛柳呢 一舊就幾好味 另一舊就韌左啲________________________裝修環境:✨✨✨服務態度:✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$130________________________唔信我嘅可以自己去試試😂地址:太子西洋菜南街218-220號1樓
係旺角行到好攰
________________________
裝修環境:✨✨✨
服務態度:✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$130
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
地址:太子西洋菜南街218-220號1樓
海陸餐
海陸餐
這間位於太子的牛扒 - 第尾牛扒 (大興餐廳) 不寫食評也不知道原來他本名叫大興餐廳,因為由細到大都只會留意到招牌是 "第尾牛扒" 四個大字!小時候於太子上小學,父母於放學後或晚上就會帶我們到附近的酒樓餐廳用餐,這餐廳理所當然成為我陪伴成長的一個地方。這晚跟太太行經附近,就想著到來吃個晚飯。點了 煙三文魚沙律 跟 鐵板帶子鑊仔牛柳 兩份晚餐!由於餐包跟餐湯實在不算是什麼特別的,所以就沒有拍什麼照 (其實是一到枱的時候我們便吃掉了......)值得稱讚的是紅湯很足料 跟 包也是熱燙燙的,牛油會因為熱力而很迅速的溶掉到面包裡頭,感覺不錯!太太的 煙三文魚沙律我有問她味道如何如何,她說味道還不錯,魚有魚的味道.....(什麼鬼?)還是我自己試試,味道還不錯,肉質算是嫰嫰的,沒有什麼異常的味道;沙律是傳統茶記的雜果青瓜沙律,表現算正常。我的 鐵板帶子鑊仔牛柳說真的,我覺得晚飯應該是熱辣辣的才算是晚飯。這個牛柳符合了我心目中晚餐的基本要求!牛柳跟蒜蓉醬汁隨鐵板上,大餐巾欠奉,所以不會有甄姬遮面的畫面出現!帶子一開三,薄薄的數片鋪於鐵板上,感覺吃不到什麼,是因為牛柳才是主角嗎?牛柳肉質大概是因為醃
這間位於太子的牛扒 - 第尾牛扒 (大興餐廳)

這晚跟太太行經附近,就想著到來吃個晚飯。

點了 煙三文魚沙律 跟 鐵板帶子鑊仔牛柳 兩份晚餐!

太太的 煙三文魚沙律
煙三文魚沙律

煙三文魚沙律

我的 鐵板帶子鑊仔牛柳
鐵板帶子鑊仔牛柳

牛柳肉質大概是因為醃製過,挺軟挺嫰的,不過牛肉的味道不算是濃郁,

而滿滿的蒜蓉汁下也分不清肉汁還是醬汁了,但總括而言這是一頓不差的晚餐。
鐵板帶子鑊仔牛柳

吃過了不少牛扒,差的有外買頹廢飯盒,好的有日本A5和牛。

比較之下這裡吃的一定不會是頂級的肉,但寧靜的環境,懷舊的氣氛,吃的就是小時候的感覺跟情懷。
2017-10-22
  • 紅湯
星期日的中午,在太子一時諗唔到食咩,突然諗起呢間第尾牛扒,豆釘其實幾鍾意呢d有特色嘅小店,感覺似以前嘅扒房可能時間尚早關係,顧客寥寥無幾另一邊一個人都無添😜午餐價錢尚算合理,假日午餐有餐湯、主菜加餐飲大概50-60蚊一個set忌廉湯好典型開粉嘅白湯,飲左幾啖無飲啦相比白湯,紅湯足料得多,有雜菜亦有牛腩粒,味道都唔錯燒牛肉沙律呢個燒牛肉沙律黎到果陣真係呆左,燒牛肉唔係熱架咩?!點解咁嘅樣嘅???當時心諗會唔會比錯左,就叫侍應來問清楚,點知一問侍應態度奇差,仲要只講一句:「燒牛肉梗係咁樣凍架啦!出面邊度食燒牛肉都係咁架啦!」之後就走左......其實如果你呢度嘅燒肉真係凍嘅,但你講野態度好d都算,但果個亞叔態度真係超差,之後仲要成日眼望望,好似我得罪佢咁,食野食到要受氣,真係好鬼嬲😡😡😡公道d講,大家話呢塊牛肉邊度似燒過?望落都唔開胃,好似雪左好耐咁嘅樣,仲要勁韌好難食🙈🙈🙈總之一句講曬,呢d態度咁差嘅侍應,肯定做足幾十年都係咁,咁嘅餐廳以後都唔會再去!
星期日的中午,在太子一時諗唔到食咩,
突然諗起呢間第尾牛扒,
豆釘其實幾鍾意呢d有特色嘅小店,
感覺似以前嘅扒房

可能時間尚早關係,顧客寥寥無幾

另一邊一個人都無添😜

忌廉湯
好典型開粉嘅白湯,飲左幾啖無飲啦

相比白湯,紅湯足料得多,有雜菜亦有牛腩粒,味道都唔錯

燒牛肉沙律
呢個燒牛肉沙律黎到果陣真係呆左,
燒牛肉唔係熱架咩?!
點解咁嘅樣嘅???
當時心諗會唔會比錯左,
就叫侍應來問清楚,
點知一問侍應態度奇差,

2017-10-08 923 浏览
假日兩口子hea到晚上9時多才揾食,連鎖快餐店已經打洋,內心只想到要吃肉便立即想到舊式扒房,然而平民之選而方面的第一個便想到第尾牛扒到達已是晚上10時左右,餐廳還有7成座上客,環境相比其他舊式扒房比較闊落鬆動也是選擇第尾其中一的原因,舊式扒房侍應還會穿上制服帶上bow tie,我們俩二話不說的選擇了西冷牛排 - 5成熟(蒜蓉汁)跟羅宋湯。首先羅宋湯很值得讚味道很好,感覺好舊式扒房才會喝到,味道剛好不偏甜也不偏酸,湯料也很足。餐包是普通餐包主角出場雖然上菜時醬汁已淋到鐵板上,但仍然霧煙"咋咋咋"的,可想鐵板是十分熱以100元在外吃牛排的說,這塊西冷很鑽,吃得出沒加鬆肉粉,但肉質仍然不錯,肉汁仍鎖在肉內,唯一失色是薯條有點乾。最後,值得一提是飲料選凍檸樂是不用加錢值得大讚

首先羅宋湯很值得讚

餐包是普通餐包

主角出場

值得大讚

2017-08-21 1249 浏览
去到太子想食下扒就上左去第尾牛扒食la.裝修有d舊 但幾舒服的 冷氣亦都好足夏天入去嘆冷氣食牛扒一級棒入到去緊係即係叫餐na 叫左肉眼扒同西冷扒肉眼扒可以用巨型來形容佢一眼見到有嚇親 但睇真d 原來都幾薄下有少少失望.西冷牛扒都算厚翻d但係就比起肉眼扒較細我叫左7成熟切開都ok既起碼5會全熟薯條就feel到好似炸左好耐甘 又被d汁整淋曬又整咸曬食左幾條就無食餐包一般食左啖就無食有d乾亦都5甜5香.最後飲品方面不過不失普通茶記既味道. 價錢偏高 食物質素味道同價錢唔成正比但又5係難食既大家有興趣都可以去試下
去到太子想食下扒

價錢偏高 食物質素味道同價錢唔成正比

但又5係難食既

大家有興趣都可以去試下
2017-08-08 935 浏览
黎呢到貪佢夠嘈又可以坐耐少少都得。不過其實佢都真係有人等位。餐包一向都好鍾意,不過呢個真係可以唔鬼食,好普通。周打魚湯,因為跟我大蝦餐 ,所以唔係一般白湯。佢比白湯多左少少海鮮粒,粟米粒同埋魚粒咁啦!大蝦有3隻,都新鮮,蝦好爽身下,個蕃茄仲要燒過添,薯條都有D味,本來唸住唔食晒佢,點知食下食下。。。就清碟了。仲要可要求配黑椒或蒜蓉汁。我要左黑椒汁,因為惹味D。 仲有杯餐飲,一般凍飲係唔加錢嘅。不過如6點半前,都仲好清靜,坐到7點開始人多,走個時真係有人等位。

餐包一向都好鍾意,不過呢個真係可以唔鬼食,好普通。
餐包

周打魚湯

我要左黑椒汁,因為惹味D。
扒大蝦薯菜餐

仲有杯餐飲,一般凍飲係唔加錢嘅。

扒大蝦薯菜餐
2017-07-31 934 浏览
跟友人突然想据扒,兩年前幫襯過佢既T骨la,可以試到兩種口感好正~今日再試試肉眼扒~今日試下佢地三成熟肉眼牛扒($116套餐),呢個熟度朋友都讚好,切出來既扒外面小小焦香,裡面呈現紅色,咬落去唔會好生,可能係鐵板上面岩岩好,質感軟林,不柴,仲有少少牛肉香味,現埋黑椒汁,惹味非常~塊扒大過隻手同埋幾厚身,咬落去既口感好正,切成四四方方一啖咬落去,肉汁同黑椒汁混合,口入面充滿牛肉香~重點夠熱,一上菜都會聽到喳喳喳聲音,服務生效率超高~配菜著條同埋雜菜粒,加埋黑椒汁夠曬鑊氣~套餐配既牛尾湯一定要試,有一點點牛肉碎,湯濃而帶點點牛肉香~另外有餐包一個和飲料一杯,可選紅豆冰,懷舊一下~環境像70 80年代的牛扒店,格仔布,卡位,氣氛濃厚~提示:呢個餐既扒大過一隻手,份量很大,適合胃口大的朋友^_^性價比超高

環境像70 80年代的牛扒店,格仔布,卡位,氣氛濃厚~

提示:
2017-07-30
  • 三成熟肉眼扒/牛尾湯
2017-07-16 793 浏览
如果想食平民牛扒餐 呢一間第尾牛扒係我嘅首選每次去到太子附近 都不其然會諗起呢一間餐廳呢一晚 亦都唔例外有啲幸運上到去剛剛有位唔使排隊咁我哋就點左兩客牛仔肉牛扒餐同以前一樣 個牛仔肉幾嫩呢間餐廳 食物就肯定係好食嘅可惜嘅就係成日都要排隊 又冇得訂位入到去 亦都好趕基本上 侍應 會即刻叫你落單你一食完佢又會即刻收碟所以最緊要快手唔好諗住可以食完慢慢傾計總括嚟講呢間餐廳嘅裝修好懷舊係用格仔綠色枱布賣嘅真係食物 而唔係服務
如果想食平民牛扒餐 呢一間第尾牛扒係我嘅首選

鐵板牛仔肉
2017-06-17
鐵板牛仔肉
2017-05-29 5648 浏览
星期五又覓食,行下多人到爆嘅旺角,同我妹2人邊行街邊等老公放工,行下行下行到去金魚街,之後再行下行下老公話差不多,咁就見到第尾就不如去食下牛扒啦。我地6點45分上去,可能時間仲早可以直入唔洗等位。燈光有少少暗嘅環境正係我細細個時爸爸帶我去鋸扒嘅畫面,綠白色格仔嘅檯布雖然感覺上未必乾淨,但回憶返哂黎,舊式嘅卡位亦都令人懷念。侍應都係有咁上下年資嘅舊伙記,人情味濃。港式嘅鋸扒當然要用鐵板上啦。牛油餐包:間唔中食返呢d餐包都唔錯,雖然包唔係暖嘅但好軟熟,加上冰凍嘅牛油食一流。羅宋湯:酸味夠,亦足料,偏辣但惹味。忌廉粟米湯:都夠creamy,粟米粒都唔少,雖則有一舊舊面粉但呢d就係港式西湯。鐵板牛仔扒配蒜蓉汁:一上檯渣渣聲!夠熱辣!比起幾百蚊一碟嘅牛扒,呢份更有人情味。香味向面上攻擊,個陣蒜香味令人更想快d食。牛扒當然係港式好淋身嘅牛扒,但牛味仲係度,再加上有用黑椒醃過,冇雪味。老公嘅黑椒汁雜扒:有煙肉,火腿扒,豬扒,雞扒同牛。份量夠大,啱哂男人食,眼見當晚寔中有不少大隻男士食雜扒,煙肉當然都係港式,豬扒夠淋唔會鞋,雞扒亦冇雪味。我嘅肉眼牛扒配蒜蓉汁:落單時有問我要幾多成,我要求要5成。上到檯

侍應都係有咁上下年資嘅舊伙記,人情味濃。
港式嘅鋸扒當然要用鐵板上啦。
羅宋湯
羅宋湯:酸味夠,亦足料,偏辣但惹味。
忌廉粟米湯
鐵板牛仔扒

鐵板雜扒
鐵板肉眼牛扒
我嘅肉眼牛扒配蒜蓉汁:落單時有問我要幾多成,我要求要5成。上到檯可能因為鐵板夠熱嘅關係所以唔係5成 不過唔會令牛扒變硬,都一樣夠淋身,牛扒份量都算大,女人黎講絕對夠食,再加埋側面嘅薯菜係可以捧住個肚走。
雜果賓治
老公眼見好多人飲呢個雜果賓治,佢又好似返老還童咁話要一杯,當然係罐頭雜果但最重要係令老公飲得開心。
二百幾蚊買回兒時回憶絕對係值嘅。
羅宋湯
忌廉粟米湯
鐵板牛仔扒
鐵板雜扒
鐵板肉眼牛扒
2017-05-23 798 浏览
下午茶食扒有少少重口味吧,但這間勝價比高呀!兩個扒餐埋單都係255蚊!一個set有餐包,湯,主菜&飲品。整體上食物都深滿意抵食,湯夠火候,味道剛好。面包軟綿綿good。扒好大份,建意牛扒5成熟都夠了,鐵板上到都有接近7成,如果叫集扒餐的話包括有:豬牛雞 火腿 腸仔,大滿足最後餐飲竟然可以叫紅豆冰粒粒紅豆冰冰,好正!上餐都好快,但不要期望服務好好O!!
最後餐飲竟然可以叫紅豆冰
粒粒紅豆冰冰,好正
!上餐都好快,但不要期望服務好好O!!
2017-05-07
尼左兩次都係為左個扒餐不得不讚下個扒真係幾好食唔會好韌又有炒飯不過啲短髮阿姨態度差 又唔太做野淨係負責落單就停哂手企係度 唔好話我聽細力到連鐵板都拎唔倒啊? 淨係得個男既做 叫兩個阿姨意粉要少鹽當冇聽到行過算仲叫啲細既侍應唔好理 依家咩服務態度!!!!!
尼左兩次都係為左個扒餐
不得不讚下個扒真係幾好食唔會好韌
又有炒飯

2017-04-15 1257 浏览
一家大細,去到太子,就想起食呢間啦!一入去,當又係要等位啦,好彩等咗15分鐘左右就有位,因為我有小朋友,所以比咗個卡位我!之後打開晚餐精選,真係比當年食個價差好遠,不過我都明既,所以都叫野食!一個晚餐,西湯+麵包!個西湯一係正,個包唔會有咩驚喜啦!主菜,我叫咗個什扒,我覺得一般,右加個意粉,收我10蚊,竟然係白灼,真估唔到!到個凍飲,凍檸茶少甜,真係小甜,清得黎又唔苦,但我記得以前有雪糕,後黎變雪米糍,到以家連甜品麵冇埋!整體來說,不過不失!還可接受!
一家大細,去到太子,就想起食呢間啦!

一個晚餐,西湯+麵包!個西湯一係正
,個包唔會有咩驚喜啦!

主菜,我叫咗個什扒,我覺得一般,右
加個意粉,收我10蚊,竟然係白灼,真估唔到!

到個凍飲,凍檸茶少甜,真係小甜,清得黎又唔苦
,但我記得以前有雪糕,後黎變雪米糍,到以家連甜品麵冇埋!

整體來說,不過不失!還可接受!
2017-04-03 1190 浏览
今日突然想食扒🍽😙記得有親戚提過太子有鋸扒幾平幾抵食😝間野叫第尾牛扒 嗰陣覺得個名幾特別 就入左腦🤣 咁岩係油麻地嗰邊😋就行過黎太子 位置都幾易揾👍🏼👍🏼附近唔知我有冇睇錯 仲有呢排出明既海記 食芋圓嗰啲😻 但鋸完扒好飽 所以無再食,遲啲揾日試試佢😋到餐廳啦 要行少少樓梯 入到去唔洗等就有位但原本佢諗住比貼門口啲嗰啲枱比我地兩個好彩我男朋友問多左一問,就帶左我地去入啲既卡位,好坐好多👍🏼跟餐會有麵包牛油,餐湯(羅宋/牛尾/忌廉),餐飲👅麵包就普普通通冇咩特別,餐湯就正呀😍我叫左羅宋,少少少少辣🤣但就好好好濃 好鬼正男朋友第一次飲牛尾湯,佢話都唔錯,有啲肉粒係入面幾得意😂我就鍾意羅宋多啲💕💕我叫左個肉眼扒餐(五成熟配蒜蓉汁)👀跟餐有薯菜😋😋肉眼扒好似有啲淋得濟 但味道撘救😋都唔錯呀 但個汁就帶唔起個扒既味 冇乜味 薯條細細條,痴住鐵板嗰啲好味 索曬啲汁 但唔知係咪因為個扒有汁 搞到佢地好淋 男朋友叫左個西冷牛扒餐🐮(七成熟配黑椒汁)黑椒汁好味過蒜蓉好多!另外個扒牛味重啲 唔會un 唔知係咪因為個黑椒汁 所以對佢有好感啲🤣最後餐飲方面,叫左紅豆冰同雜果賓治,兩杯都唔洗加錢,好少有😝不過水

到餐廳啦 要行少少樓梯 入到去唔洗等就有位
但原本佢諗住比貼門口啲嗰啲枱比我地兩個
跟餐會有麵包牛油,餐湯(羅宋/牛尾/忌廉),餐飲👅
我叫左個肉眼扒餐(五成熟配蒜蓉汁)👀
男朋友叫左個西冷牛扒餐🐮(七成熟配黑椒汁)
最後餐飲方面,叫左紅豆冰同雜果賓治,兩杯都唔洗加錢,好少有😝不過水準就一般般啦😢
整體黎講,都算抵食👍🏼
另外提番,覺得餐廳職員執野可以細聲啲同斯文少少😂成餐都"乒鈴bang欄",都幾煩
2017-03-26 852 浏览
身為本土生土長嘅香港人,明白有時出街食飯,喺味道、衛生同服務當中,一定要有取捨,否則絕對食唔到香港嘅味道。 就好似今次去嘅第尾牛扒,就係港式平民扒房。佢冇高檔裝修或靚仔靚女侍應,絕對係打正旗號,以價廉食物美作招來。 比起嗰啲九流扮一流嘅餐廳,十六少奶就覺得呢啲餐廳好正氣,絕對值得推介。事先講明,呢度嘅侍應唔會笑曬口,只係會提供最基本嘅服務。同其他有番咁上下歷史嘅港式扒房一樣,同屬地下黐立立、枱面油淋淋。 今晚食嘅係晚餐A鐵板牛仔扒黑椒汁同金晚餐F 鐵板肉眼牛扒蒜蓉汁 :羅宋湯有驚喜, 菜同肉份量啱啱好,飲落有啲鮮甜味,味道唔會過酸或過濃似罐頭湯。飲咗一啖十六少叫嘅白湯,只可以話羅宋湯好飲好多。麵包雖然上枱嘅時候係熱嘅,但係由於放咗太耐又或者返叮過,麵包變得唔鬆軟。 純粹以麵包嚟講,另一間深水埗嘅港式扒房飛x餐廳,是冇得輸的。鐵板上枱熱度十足,由於兩份都係牛,肉身好軟好juicy (個人食唔到兩塊排有乜分別),黑椒汁唔會太辣,蒜蓉汁亦好香,味道啱啱好。話七成就真係七成,絕對冇過生或過熟嘅情況,對食牛扒嚟講好基本但好多高級西餐廳到做唔到了一點。薯條係用嚟墊底㗎咋,已經炸咗好耐絕對唔好有f

鐵板上枱熱度十足,由於兩份都係牛,肉身好軟好juicy (個人食唔到兩塊排有乜分別),黑椒汁唔會太辣,蒜蓉汁亦好香,味道啱啱好。話七成就真係七成,絕對冇過生或過熟嘅情況,對食牛扒嚟講好基本但好多高級西餐廳到做唔到了一點。薯條係用嚟墊底㗎咋,已經炸咗好耐絕對唔好有fantasy !

留意番個餐食咁多嘢都係八十幾九十蚊再加一,性價比高。另外值得一提嘅係如果餐飲嗰啲凍啡凍茶已經落好奶同糖,要少奶少甜記得要order嘅時候同時應講啦!
2017-03-25