系北角做完野唔知食咩好,大食妹同同事於是系附近搵左間睇落都幾旺場的大澳德發食個dinner Menu 都幾多選擇,三個女仔唔系好肚餓,嗌左兩個小菜加多個炒米share 食<西蘭花爆炒帶子龍躉球$148>西蘭花🥦輕輕一炒,炒得岩岩口,唔會太淋夠爽口帶子好鮮甜,龍躉球大大塊好抵食,肉質嫩滑,加埋香蔥去爆香,味道清新食到材料本身的鮮味,大澳風味唔一定要去大澳先食到咖<香芒沙拉骨$78>沙拉骨真系超級抵食,一份大概有十舊,每一舊都好有半隻手掌咁多肉可能有香芒的緣故,所以沙拉醬有少少酸酸地嘅味道,鋪滿係排骨上面,沙拉醬上面再鋪一層芝麻,十級邪惡但十級滋味<漁村炒米(蝦乾、魷、蝦米)$55>炒米材料豐富,好容易就搵到蝦乾、魷魚同埋蝦米,用料一啲都唔吝嗇炒米炒得好乾爽,同出邊嘅茶餐廳比少咗一份油膩感不過略嫌味道淡左少少,如果可以重味番少少就更加好啦<龍鳳檸檬可樂$25 鹹檸檬七喜$25>小妹同另一個同事分別帶咗一個可樂同埋七喜,龍鳳檸檬可樂嘅意思係檸檬再加咸檬,比咸檸樂多咗一份酸度,啱啱好可以解到頭先食香芒沙拉骨嘅濟濟地的感覺鹹檸七一

<西蘭花爆炒帶子龍躉球$148>
西蘭花🥦輕輕一炒,炒得岩岩口,唔會太淋夠爽口

<香芒沙拉骨$78>

<漁村炒米(蝦乾、魷、蝦米)$55>

炒米炒得好乾爽,同出邊嘅茶餐廳比少咗一份油膩感
不過略嫌味道淡左少少,如果可以重味番少少就更加好啦

<龍鳳檸檬可樂$25 鹹檸檬七喜$25>
鹹檸七一如以往係小妹最鍾意嘅飲品,呢度嘅鹹檸七都保持到水準
  • 西蘭花炒帶子龍躉球
  • 香芒沙拉骨
2019-05-24 47 浏览
大澳是香港現存最著名的一條漁村。漁村必然海產出產豐富。今日嚟到位於炮台山嘅大澳德發餐廳緊係食大澳特色海鮮啦。經過好多次,今次第一次入去,原來內有乾坤,地方都幾大。仲有房添。裝修落過心機,個燈罩似係漁民頂帽。好多唔同選擇,價格都好實惠。芥末魷魚,好大份,又鮮味,到到飽飽都未食晒。紅豆冰,水準以內,幾唔錯。呢個叫生死戀,好有趣,係鮮馬友+咸魚。都唔錯。龍躉荷葉飯,有d蝦乾一齊,好惹味。龍躉好厚肉,大大塊。食到飽飽。卜卜蜆,煲滾開晒口之後,蜆會流出鮮甜嘅湯汁,食晒d蜆之後,落飯去一齊煲做成泡飯。炸豆腐加墨魚餅,香口爽脆,入面嫩滑可口。
大澳是香港現存最著名的一條漁村。
漁村必然海產出產豐富。
今日嚟到位於炮台山嘅大澳德發餐廳緊係食大澳特色海鮮啦。
裝修落過心機,個燈罩似係漁民頂帽。
好多唔同選擇,價格都好實惠。
芥末魷魚,好大份,又鮮味,到到飽飽都未食晒。
紅豆冰,水準以內,幾唔錯。
呢個叫生死戀,好有趣,係鮮馬友+咸魚。都唔錯。
炸豆腐加墨魚餅,香口爽脆,入面嫩滑可口。
2019-05-23 192 浏览
常常在炮台山地鐵站出來等交通燈指示過馬路時,正正對面也會見到這家大澳特式餐廳,每次也是匆匆而過。餐廳有自家製作的醬料對正出菜位見這張有很多必食之選,花多眼亂單點/套餐也有是日精選作為貝貝愛好者⋯當然被吸引了⋯油鹽水浸刀貝$128好鍾意食貝類, 難得有刀貝所以二話不說即點了,  鮮 !!!!!!  地寶魚湯鮮腐竹浸白菜仔 HK$72清甜之選 有蔬菜又有魚湯飯, 一舉兩得 !!!!!!! 精選小菜加HK$20配白飯和老火湯碗白飯好大碗, 連同碗老火湯湯都好大份量三弄脆皮鹹豬手 $118  終於出場啦 ! 一睇都覺得外皮勁脆好似食薯片咁脆呀  起初擔心外皮脆成咁D肉唔知會否好乾好鞋呢?!  但又唔會好乾好鞋喎

餐廳有自家製作的醬料

對正出菜位

見這張有很多必食之選,花多眼亂

單點/套餐

也有是日精選

作為貝貝愛好者⋯當然被吸引了⋯
油鹽水浸刀貝

油鹽水浸刀貝$128

地寶魚湯鮮腐竹浸白菜仔
地寶魚湯鮮腐竹浸白菜仔 HK$72
清甜之選 有蔬菜又有魚湯飯, 一舉兩得 !!!!!!!

白飯+老火湯
精選小菜加HK$20配白飯和老火湯
碗白飯好大碗, 連同碗老火湯湯都好大份量

三弄脆皮鹹豬手
三弄脆皮鹹豬手 $118  終於出場啦 !

一睇都覺得外皮勁脆
好似食薯片咁脆呀
2019-04-15
油鹽水浸刀貝
地寶魚湯鮮腐竹浸白菜仔
白飯+老火湯
2019-05-23 42 浏览
朋友講有一間茶餐廳去試過好好食, 同我講一定要去試下, 喺度諗茶餐廳好食極有限, 但是食完呢一間之後, 我對茶餐廳改觀咗。茶餐廳嘅環境一向都比較差, 但一間點坐都會好舒服, 唔會畀其他中價嘅餐廳差。金磚豆腐拼脆炸墨魚: 啲墨魚餅肉質好實淨, 咬落好有口感, 而且佢用啲肉都好新鮮 豆腐粒炸到啱啱好, 攞出嚟熱辣辣, 但佢用嘅粉唔係好多,good豉椒花甲拼煎米粉: 啲花甲嘅份量好多, 而且每一舊都係有肉, 花甲都好新鮮, 煎米粉整得啱啱好,唔會太硬或太軟。脆脆龍躉球: 本來冇諗過啲龍躉係咁好, 炸完之後啲魚味依然鎖住喺入面, 隨得嚟又新鮮。三弄脆皮咸豬手: 咸豬手正常都比較鹹, 但佢畀咗啲沙律醬加上去之後就啱啱好, 比其他地方都做得好嘅地方。

2019-05-20
  • 金磚豆腐拼脆炸墨魚
  • 三弄脆皮咸豬手
2019-05-22 539 浏览
放題, 打邊爐, 再放題 無限loop. 真係想食下其他野。 走去左炮台山站, 見倒間茶餐廳是但入左去, 應該都係普通茶記掛, 試下先算。 一眼望倒個凍檸薏米水,夠晒涼浸浸。 跟住睇下餐牌, 見倒有d特色野, 叫黎試下先。西蘭花炒帶子。依?唔係茶記黎咩, 嘩, 好足料下啵。之前去酒樓食都冇咁多粒, 炒到岩岩好。 跟住黎左佢地介紹既招牌大澳菜之一。 脆豆腐拼墨魚餅。 上碟前真係認真咁乾晒油, 唔會有好油既感覺。 脆豆腐, 外熱內滾, 勁脆。墨魚餅好足料, 個皮好脆墨魚又彈牙!另一個招牌菜, 豆豉炒花甲王配煎米粉, 花甲真係大隻冇沙好夠味, 仲可以用埋d有花甲味既豆豉汁 撈埋d煎米粉食, 真係好特別, 一定要試下。 再黎係 脆皮鹹豬手。 本來覺得係普通料。 比我想像中既普通料好好多。 個皮又薄又脆, 豬手肉又嫩, 佢仲有碟, 我估係蜜糖芝麻醬俾你, 個味道真係非常配合倒。 真係估佢唔倒。最後要寫既, 脆脆龍躉球。 真係龍躉肉啵! 魚肉好足, 炸皮又薄脆。 點解食倒真係龍躉呢? 因為佢連魚皮一齊炸, 個魚皮又厚又彈牙, 有小小黏黏, 足料!真係原舊龍躉柳落去炸!仲加個粟米汁,真係非常好食。

一眼望倒個凍檸薏米水,夠晒涼浸浸。

跟住睇下餐牌, 見倒有d特色野, 叫黎試下先。

跟住黎左佢地介紹既招牌大澳菜之一。

脆豆腐拼墨魚餅。

最後要寫既, 脆脆龍躉球。 真係龍躉肉啵! 魚肉好足, 炸皮又薄脆。 點解食倒真係龍躉呢? 因為佢連魚皮一齊炸, 個魚皮又厚又彈牙, 有小小黏黏, 足料!真係原舊龍躉柳落去炸!仲加個粟米汁,真係非常好食。 呢個真係要再食多次。好抵食!
2019-05-20
  • 西蘭花炒帶子
  • 墨魚餅
  • 脆皮鹹豬手
  • 脆脆龍躉球
2019-05-20 58 浏览
作為茶餐廳的常客,今天介紹的是本人其中一間飯堂。能成為飯堂的條件,首先是食物質素不能太差,其次是價錢合理。每食滿$100有$50 現金券在下次2時後惠顧時使用。檸檬薏米水微酸很開胃,味道偏淡。凍奶茶都是正常茶餐廳水平。椒鹽鮮魷炸得香脆,入口爽脆彈牙。炸粉不厚也沒有炸燶。咸魚炒菜心咸魚味濃厚,還配上少量薑絲及蝦乾來提升味道。油鹽水浸北寄貝及刀貝$148 有海鮮吃,都算是不錯了。北寄貝及刀貝約有十多隻,兩者都入口鮮甜,每隻約有手掌一半大。可惜最近飯要加$10,老火湯要加$18。只有惠顧指定小菜才可用$20 加白飯及老火湯。

檸檬薏米水微酸很開胃,味道偏淡。
凍奶茶都是正常茶餐廳水平。

椒鹽鮮魷炸得香脆,入口爽脆彈牙。炸粉不厚也沒有炸燶。

咸魚炒菜心咸魚味濃厚,還配上少量薑絲及蝦乾來提升味道。
咸魚炒菜心

2019-04-30
咸魚炒菜心
2019-05-06 62 浏览
餐廳提供嘅食物, 每一道餸菜, 嗰份量非常之大, 性價比非常之高佢嘅例湯18蚊,非常之大碗,兩個人去飲都夠, 飲落去非常之清甜, 最緊要係冇味精冰鎮咕嚕肉, 咕嚕肉比平常的大少許,咬下去外凍內暖,最難得的是表皮勁脆,因為埋在冰裏面, 咕嚕肉放入口中,一咬脆衣,卜聲碎裂,豐腴肉汁應聲而出,完全做到外脆內軟,加上凍冰冰的脆糖外表,燙口又軟滑的肉質,口感相當有趣我幾喜歡其彈牙的口感及鮮甜的味道, 墨魚的風味和鬆軟的口感,越咀嚼越美味,是漁民獨有的味道

茶餐廳或者冰廳,聽個名就已經感覺到係幾十年前嘅產物。最初最初嗰陣主要係賣凍嘢為主後嚟賣下賣下就賣埋三文治同各式糕餅,慢慢演變有粉有麵有飯、直至今時今日,就更加好似間茶記一樣,咩都有得食仲可能有埋一啲好特別既菜式。.北角開左間食大澳菜既茶餐廳小廚,事關今日過海拎野比朋友無意中發現到既,就正正係地鐵站出口既對面,英皇道153號,專食大澳菜咁特別?就抱住好奇既心態入去試一試,大澳去過幾次,但大澳菜真心就未嚐試過啦...【大澳德發】走普羅階級的小店,入面乾淨又光猛,裝演簡簡單單,座位有圓枱又有卡座,卡座佔大部份喔,環境不會太濟迫,仲有一些特色既燈營造與別不同既氣氛。睇睇Menu,店內有晚餐及散點,地道小吃,人氣套餐,大澳招牌,估唔到茶餐廳出品的小菜好像愈來愈有特色,頗有漁鄕風格,亦有很多海鮮食材為主,龍躉球應該係我最想試既一個菜式。呢度加20蚊就可以有一個加配,就係有飯同連埋例湯,價格比較便宜。成個Set就會更滿足更飽了。例湯,合掌瓜紅蘿蔔煲豬𦟌湯,飲落好像無味精不算太濃味,正正常常。🔹黃金滿屋 (鮮魷+墨魚咀) $98新鮮熱辣辣炸起💥外脆內軟煎炸野緊係唔好成日食,但偶爾一吃,都想食到稱心滿意

例湯

🔹黃金滿屋 (鮮魷+墨魚咀) $98
新鮮熱辣辣炸起💥外脆內軟

煎炸野緊係唔好成日食,但偶爾一吃,都想食到稱心滿意的,自問係椒鹽鮮魷精,基本上一去大排檔或者小菜飯店,都必點椒鹽鮮魷...炸至酥香的魷魚配合蒜頭、乾蔥等味道, 令人食指大動。用高火燒熱加入足夠油份,將魷魚炸至金黃色及脆身真心好夠香脆可口,!
黃金滿屋 (鮮魷+墨魚咀)

紅彤彤的椒鹽下是胖嘟嘟、 白色的墨魚嘴。可能係猛火快兜下,墨魚嘴非常爽口彈牙,有咬口!連埋炸蒜一啖接一啖送飯,真係一流有咩人會抗拒脆卜卜又咸香既炸鮮魷同炸墨魚咀?!

🔹西蘭花爆炒帶子龍躉球 $148
爆炒是烹飪方法中炒的一種。按使用的輔料不同又可分為醬爆、 蔥爆、芫爆、等!呢個西蘭花爆炒似係蔥爆咁,西蘭花食落爽爽地,顏色上翠綠,賣相唔錯!

西蘭花爆炒帶子龍躉球

炒帶子龍躉球,帶子新鮮,肉質嫩滑,味道清甜,加上惹味的蔥爆更能把帶子添增香,鮮等味覺的享受。最妙的是,這道菜,快靚正,只要炒得不過火過稔,留有點脆口既感覺就好滿足。
西蘭花爆炒帶子龍躉球

龍躉球好似係呢度都必點既菜式,店員推介亦見到唔小人都試過,西蘭花同龍躉肉都係一個好好的搭配,魚肉比較結實,不易碎開,每啖都是啖啖肉,十分滋味,都是受歡迎的菜式!

西蘭花爆炒帶子龍躉球

🔹三弄脆皮鹹豬手 $118 (原隻德國豬手)
德國咸豬手的做法與中式的燒肉十分類近,而豬手的肉質會更嫩滑,外層可做到又脆又煙韌。反正,脆皮兩字己令我口水直流了!

三弄脆皮鹹豬手

脆皮鹹豬手皮層脆卜卜,咬落去卜卜聲,肉質幼滑筋位滋味,咸咸香香,雖然外表看來略為乾身,但入口就肉汁豐盈。而且豬手皮有很黏的膠質。店員同評論都話唔錯,又真係幾好食,份量大大件又夠多,送唔送飯都可以呢。

三弄脆皮鹹豬手

【大澳德發】其實成個感覺都好親民,店員友善親切好推介菜式比我地之餘又會過黎傾兩計,小區就是有人情味吧!非常適合家庭聚會或者幾個朋友黎食。雖然係茶餐廳但成個環境乾淨又舒服,係入面食到有質素既小廚又真係幾驚喜呢。
例湯
  • 黃金滿屋
2019-05-04 311 浏览
同同事去左炮台上呢邊做野,做完梗係要食餐好既先對得住自己同事話佢最近食得多西餐同日本野, 所以今次我地揀左中菜見D間大澳德發幾四正, 又幾多人食, 我地就入左去啦一出地鐵站即可見到, 方便黎同走入到去見到好多人, 多人食野既地方應該都唔會差得去邊餐+$20=老火湯+飯青紅蘿白煲豬展: 經典既港式湯, 唔會開水咁, 幾甜, 又飲唔到好多味精既感覺, 唔錯豆腐拼墨魚餅-$128炸得好香脆, 好好味, 而且豆腐真正做到外脆內嫩, 好好口感, 而墨魚餅入面都幾札實, 多墨魚肉, 唔會好似出面某D餐廳咁一味靠粉多果皮古法籠仔蒸龍躉肉-$148$148比到咁多龍躉肉你算幾有良心, 而且魚肉都幾嫩, 而且吸收晒果皮既味令魚既鮮味更得而提升, 送飯一流!地寶魚湯鮮腐竹浸時蔬-$72食左咁多肉, 一定要叫返個菜平衡返咁先係健康人生, 而D個菜又好味又健康, 個魚湯係好好好鮮, 而菜有咁多魚湯係加左好多分!紅豆冰-$25最後叫返杯紅豆冰先, 紅豆又大粒又多, 真材實料總結黎講, D間大澳德發令人幾有驚喜, 食物幾岩我地口味, 得閒過開邊要試其他菜!
同同事去左炮台上呢邊做野,
做完梗係要食餐好既先對得住自己
同事話佢最近食得多西餐同日本野, 所以今次我地揀左中菜
見D間大澳德發幾四正, 又幾多人食, 我地就入左去啦

一出地鐵站即可見到, 方便黎同走

入到去見到好多人, 多人食野既地方應該都唔會差得去邊

餐+$20=老火湯+飯

豆腐拼墨魚餅-$128

果皮古法籠仔蒸龍躉肉-$148

地寶魚湯鮮腐竹浸時蔬-$72

紅豆冰-$25
最後叫返杯紅豆冰先, 紅豆又大粒又多, 真材實料

2019-04-29
2019-05-01 57 浏览
今日又出開對面海做野 一早睇定食咩心水架啦 一出地鐵就見到大澳德發係對面 個時撞岩食飯時間 都等位呢 本身諗住坐出面 點知坐左陣 入面有人走 就安排我都坐返去入面 唔洗吹風👍🏻👍🏻餐牌比我想像中多選擇 重要唔貴 如果係粥粉麵飯 $50左右有交易 中菜都係$80內 真係多選擇到樣樣都想食 最後男友想食魚 我就想食海鮮 於是點左 西蘭花爆炒帶子龍 球($148) 同卜卜蜆煲(連泡飯)($148)重嗌左2杯飲品 其中一杯係爬文推薦既熱檸薏米😎西蘭花爆炒帶子龍躉球加左$20要套餐 個老火湯超大碗 記得係蓮藕湯黎 好好飲 唔似味精湯 $20配對抵加!另外重有一碗白飯。而個龍躉球呢 係我最愛既魚~因爲係冇骨既!!!唔油 啖啖肉 同埋份量都多同大 西蘭花🥦炒完重好翠綠 好爽 而帶子就唔算超大粒 同埋冇魚咁多 但都係好好食之後就到卜卜蜆煲 我諗有50隻以上掛 總之好多 係你面前慢慢煲熟佢 上有 辣椒🌶️同 茜 因為我唔鐘意食 所以預先夾起左比男友 一邊煲 一邊都嗅到勁香 隻隻都開曬口 冇死蜆👍🏻咁新鮮既著法 唔洗講都知好食食完就會加飯 加湯 好似問左 係魚湯黎既 唔會煲到好爛 同埋加左d脆米落去 所
食完就會加飯 加湯 好似問左 係魚湯黎既 唔會煲到好爛 同埋加左d脆米落去 所以口感💯 同埋都有足2碗飯 食到超飽!
最後到飲品 熱咸柑桔🍊足料既 味道正常
但超讚個熱檸薏米水 內有一塊糖冬瓜 同埋大量薏米 唔會太甜 都唔會好似飲水溝dd檸檬🍋既味 真係調得好好飲 必試✅
而且餐廳做緊優惠 滿$100就送$50卷 一個月內用 應該好快有下次🤣🤣
同埋讚一下員工服務都好好 我見好多熟客同遊客生意 有d熟客 聽佢地既內容 好似熟到認得曬咁 幾親切👍🏻👍🏻
同朋友食飯 本身他亦覺得今日只是食中菜在他心中,大澳,給人印象就是蝦膏,蝦醬今日來食一餐,就發現實在在太片面其實大澳美食包羅萬有,除左蝦乾蝦醬,其他一樣出色,成為大澳特色美食。今日就專點大澳美食 有蒜蓉粉絲蒸鮮魷,大澳咸雞及大澳龍皇荷葉蒸飯。第一樣係蒸鮮魷,這道菜似簡單,但如果蒜蓉過重,很容易蓋過魷魚鮮味,但是今次絕冇此問題。魷魚鮮味十足,魷魚同蒜蓉香被粉絲吸收,每啖粉絲都特別香,而且份量都吾少。魷魚係一樣好容易煮過龍既食物,但仍然保持爽滑。大澳龍皇籠仔荷葉蒸飯魚肉魚蒸得好嫰滑, 配合大澳特產蝦乾,沒有過多調味,只有啖啖鮮味。只有新鮮既料,才不用調味料遮蓋。越簡單煮法,越食出食材味道。魚鮮味,蝦乾咸香加荷葉包覆拎去蒸,飯自然吸收曬幾種香。比任何焗飯炒飯更好食。大澳咸雞沙薑雞,鹽焗雞就聽得多,大澳咸雞,一定要試啦雞件滑,不只是平時鹽既咸味,與鹽焗雞吾同,吾會過咸而且食吾厭2個老火湯,中菜又點能夠冇呢。下次會想試下花甲同魚,見到隔離食緊,自己都好想食。其實東區都食到大澳美食,難怪星期1 都人頭湧湧。
同朋友食飯 本身他亦覺得今日只是食中菜
在他心中,大澳,給人印象就是蝦膏,蝦醬
今日來食一餐,就發現實在在太片面

蒜蓉粉絲蒸鮮魷

大澳龍皇籠仔荷葉蒸飯
魚肉

大澳咸雞
沙薑雞,鹽焗雞就聽得多,大澳咸雞,一定要試啦

招牌大澳咸雞

2個老火湯,
中菜又點能夠冇呢。

蒜蓉粉絲蒸鮮魷
招牌大澳咸雞
2019-04-29 40 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。大澳德發.超正港式味道。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤ 「大澳德發」位於炮台山 是朋友推介的食店 主打大澳菜式,聞說超級好食 作為新食客,一於由朋友發板未上菜先聞陣陣美食香氣 不消一會,菜式送上,鮮香引人!西蘭花爆炒帶子龍躉球 超有鑊氣 龍躉帶子超新鮮 西蘭花夠爽口非常之好食三弄咸豬手 外皮卜卜脆 肉質香口又有彈性 筋位味道十足靚仔2碗 人人見到好菜自然開胃 一人一碗絲苗香飯是常識吧!茶餐廳咖啡 開會後的醒神良方 港式茶餐廳啡走 飲好精神爽  食店很易見,就在地鐵出口可望見 搵食非常方便小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆

雜感女生   好味日記
˚*。大澳德發.超正港式味道。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

「大澳德發」位於炮台山
是朋友推介的食店
主打大澳菜式,聞說超級好食
作為新食客,一於由朋友發板
未上菜先聞陣陣美食香氣
不消一會,菜式送上,鮮香引人!

超有鑊氣

肉質香口又有彈性
筋位味道十足
靚仔2碗
人人見到好菜自然開胃
一人一碗絲苗香飯是常識吧!
茶餐廳咖啡
開會後的醒神良方
港式茶餐廳啡走
飲好精神爽

食店很易見,就在地鐵出口可望見
搵食非常方便

小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★☆
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2019-04-27 51 浏览
If you into authentic Chinese food with a very reasonable price, this is definitely the right destination! Highly recommend the fried tofu!! It was golden crispy, texture handled just right! We all gobbled up the plate that came at first place in seconds! Thumbs up for more! 金磚脆豆腐 苦苦相戀煲Never realized bitter-melon could be going so well with fish! Especially liked the freshness and tenderness of the fish, complimented just right with the essence of bitter-melon and the sauce!

Thumbs up for more!

金磚脆豆腐

苦苦相戀煲

• 金磚脆豆腐
  • 苦苦相戀煲
2019-04-26 36 浏览
If you are into some authentic Chinese food and fresh steamed fish in Chinese style, this is the right place to go at Fortress Hill!Located just opposite to fortress hill mtr station, this restaurant caught my sight at once! Ordered a few featured dish in the restaurant, and it definitely lived up to its definition! Was really impressed with the fine execution of fish-themed dish, the texture and succulence of fish was well spot on! 龍躉西蘭花大澳龍皇荷葉籠仔蒸飯地寶魚鮮腐竹浸時蔬Something fresh and less guilty! Ye

龍躉西蘭花

地寶魚鮮腐竹浸時蔬

Something fresh and less guilty! Yet it was still very luscious!
  • 大澳龍皇荷葉籠仔蒸飯
  • 龍躉西蘭花
2019-04-26 37 浏览
之前間唔中經過呢間小店,裝修係平實派,雖然冇試過,不過見佢生意都唔錯。聽到朋友仔話間野好多唔同菜式,最得意係有大澳菜( 有如其名)就試下啦。我地叫左個惹味卜卜蜆配泡飯, 雪菜蒸黃花,金磚脆豆腐配墨魚餅,同佢力推既自家制檸檬薏米水。檸檬薏米水有大量薏米,少少酸甜幾清新。卜卜蜆最快上枱。一鍋生勾勾既蜆,上面鋪滿蒜蓉同芫茜,開爐!叔叔話一滴水都冇加嫁,慢慢加熱迫出水份,之後先可以撈匀啲配料,唔係會痴底。睇住佢一路出水一鑊熟都幾得意。啲蜆都幾多又大隻,最後我地枱有兩座蜆殼山。食到咁上下就可以加入白飯同脆米。叔叔温馨提士脆米口感少少硬可以按口味加入,我地鍾意有咬口所以落晒都覺得ok~雪菜黃花係重口味少少,鹹香鹹香,配白飯應該更正,因為我地空口食,但都清晒碟🤪金磚脆豆腐配墨魚餅個豆腐同坊間差不多,值得一提既係真係好新鮮上桌,入口個下勁熱,豆腐嫩外皮薄。墨魚餅有咬口,外衣撒上黑芝麻。估唔到炮台山有咁特別既菜式,我見隔離枱叫左脆皮豬手,一上枱個小朋友歡呼😂😂下次有機會試下😂😂

檸檬薏米水有大量薏米,少少酸甜幾清新。