2018-04-25 150 浏览
每次去觀塘都想吃別有一番風味的食物,但每次都想到頭痛,因為想吃的特別多。觀塘一帶都有不少美食,其中一個地方便是亞太中心,任均選擇每間店舖都各有風味;今次朋友決定不用再選擇一早決定吃放題,預約坐位,想吃什麼也有。踏入餐廳,發現地方闊落大部分坐位已經滿座。幸好有預約,一坐好便寫下菜單。大家同心首輪不選擇飽肚食物,決定先攻刺身再吃肉類,我們點下刺身類種類繁多,為我們送上一大盤雜錦刺身拼盤。愛吃的我三文魚是必選,三文魚表皮冰凍柔若無骨、油脂豐富每片厚切都軟嫩充盈口腔,一入口即化,即刻要再點多一輪才。帶子外表晶瑩飽滿, 光是看已叫人垂涎欲滴。 入口鮮甜,平時不太愛帶子也照樣吃,果然不可錯過。除了刺身之外,小食當然也不少得,點了芝士年糕,一咬滿口芝士還可以拉絲,亦不會太油膩。吃到差不多一半,為了再吃其他食物,點了燒菠蘿,有助提升食慾並能有效地幫助消化吸收,火喉掌握得很好,菠道味道鮮甜多汁,不停止流。肉食系的我,亦不會放過任何次放題,我亦挑選羊架,羊架爽口而帶煙韌,但有少許羊騷味,但面上有不少椒鹽蒜蓉乾調味,味道不錯可以值得一試。已經飽到上頸喉,整體來說,刺身新鮮,炸物煮物亦可再試,送上速度很快,下

踏入餐廳,發現地方闊落大部分坐位已經滿座。幸好有預約,一坐好便寫下菜單。大家同心首輪不選擇飽肚食物,決定先攻刺身再吃肉類,我們點下刺身類種類繁多,為我們送上一大盤雜錦刺身拼盤。愛吃的我三文魚是必選,三文魚表皮冰凍柔若無骨、油脂豐富每片厚切都軟嫩充盈口腔,一入口即化,即刻要再點多一輪才[夠喉]。帶子外表晶瑩飽滿, 光是看已叫人垂涎欲滴。 入口鮮甜,平時不太愛帶子也照樣吃,果然不可錯過。

肉食系的我,亦不會放過任何次放題

已經飽到上頸喉,整體來說,刺身新鮮,炸物煮物亦可再試,送上速度很快,下次聚會再帶朋友一齊吃返餐好,非常值得一試。
2018-04-24 135 浏览
近年來觀塘有不少日式餐廳,其中放題類別也不算少。論名氣不得不提大滿喜(此店另有旺角創興廣場分店),既然喺觀塘咁就腳,我當然要去光顧下啦。呢間日本任食放題料理, 位於觀塘亞太中心嗰邊喺APM商場隔離,所以都唔難搵到佢嘅位置,而且來光顧嘅客人亦都比較多。呢度嘅食物選擇好多,有唔同類型嘅刺身,並有多款壽司、小食和免費飲品任人選擇,例如:大大粒珍寶帆立貝、赤海蝦、油甘魚、北寄貝、希靈魚、鮑魚片、甜蛋,對比出面的放題,亦都有比較多樣化嘅刺身選擇,都幾花多眼亂,赤海蝦鮮甜,肥美,一啲腥味都冇。而啲大大粒珍寶帆立貝,每粒咬落去超級有咬口,亦都非常有鮮味。油甘魚的口感好易溶化,油脂分佈非常平均,拼埋全盤一齊食簡直就係超級好味。除了味道同材料新鮮和鮮甜,外觀都看得出花了不少時間設計,就是盛裝刺身的盤子是一隻大船,周邊還有不少用亁冰製造出好像置身於雪山中的效果,效果保持很持久,令人感覺好滿足。除此之外,這裡唔單止只做日本料理,亦都有其他小食,一品料理、天婦羅和煮物可以食埋,特別推介例如:日式蟹粥、北海道牛乳海鮮鍋、魚翅雞湯,全部材料都是好足本的,好似個日式蟹粥,真係用成隻蟹來煮每一鍋,分別有好蟹蓋、蟹腳,

除此之外,這裡唔單止只做日本料理,亦都有其他小食,一品料理、天婦羅和煮物可以食埋,特別推介例如:日式蟹粥、北海道牛乳海鮮鍋、魚翅雞湯,全部材料都是好足本的,好似個日式蟹粥,真係用成隻蟹來煮每一鍋,分別有好蟹蓋、蟹腳,蟹肉,非常好鮮甜,粥底又好綿,完全不是普通的粥。

其次係北海道牛乳海鮮鍋,基本上材料有青口、長腳蟹,令到個海鮮鍋好甜,一個價錢可以吃到不少海鮮,真的物有所徝。

再者,魚翅雞湯是很小地方可以飲到,味道岩岩好,吃完刺身立即飲很暖身和好養生,這個湯我也叫了幾碗了,一試立即上隱。

最後不可錯過既一定係甜品,好似有細細粒鯛魚燒、焦糖布丁和好多韓國款式雪條,就算吃了那麼多食物一點都不漏。

呢一度嘅價錢適中,甚至有機會比出面低少少,但係食物質素依然保持高水平,選擇有很多又可以有不少海鮮吃,所以相對上我覺得係抵食嘅,更欣賞他們待客以誠,他們對每一抬的客人態度好好,好有禮貌,上菜又快又足本,有機會我會再來幫襯,因為佢真係方便係地鐵站附近,快捷同好食。
2018-04-20 8925 浏览
今晚係細佬既生日,細佬呢個日本通最中意就係食放題,所以不為什麼,我地就食放題啦!因為細佬係APM收工,近近地就book左隔離既放題喇!一入到餐廳發現餐廳都幾大幾闊,未夠7點已經坐滿...好在有book位,book左既5分鐘就入得啦!我地唔食飽肚野,先攻刺身,刺身類總類繁多,三文魚必食!厚切而且肥美,放入口時都feel到魚油香味,海立魚刺身真係第一次食,平時我地街市買既都係煎既,宜家刺身食味道好唔同,腥腥地帶點甘甜,甘甜既感覺同油甘魚好唔同,油甘魚係魚油味上既甘。北海道帶子好肥美,又厚身,估唔到既係,係象拔蚌都有,每片都切得好幼細,爽口!唔加Wasabi食味道唔突出,加埋增加口感tim!壽司我地都叫左唔少,火灸XO醬帆立貝壽司幾有新意,火灸感覺不太大,帆立具亦平凡,但XO醬就生色不少!XO醬味濃,同帆立貝好襯,更可以增加味道!池魚王壽司&鱆紅魚壽司味道相約,但池魚王十分爽脆,脂肪分佈都剛好,有清甜味也有魚油香味!另一特別介紹:芝士焦糖三文魚壽司,非常有新意,焦糖完全融化在芝士中,令芝士充滿甜味,加埋落三文魚度就變左甜甜既三文魚啦!燒羊架十分好味,夠大件又夠肥,邊位是肥肉,一咬下去把肉「齒
一入到餐廳發現餐廳都幾大幾闊,未夠7點已經坐滿...好在有book位,book左既5分鐘就入得啦!我地唔食飽肚野,先攻刺身刺身類總類繁多,三文魚必食!厚切而且肥美,放入口時都feel到魚油香味,海立魚刺身真係第一次食,平時我地街市買既都係煎既,宜家刺身食味道好唔同,腥腥地帶點甘甜,甘甜既感覺同油甘魚好唔同,油甘魚係魚油味上既甘。北海道帶子好肥美,又厚身,估唔到既係,係象拔蚌都有,每片都切得好幼細,爽口!唔加Wasabi食味道唔突出,加埋增加口感tim!
燒羊架十分好味,夠大件又夠肥,邊位是肥肉,一咬下去把肉「齒」出來,肥肉脂肪在口內融化,羊架肉質柔軟,味道羶香,令人想一食再食!燒菠蘿多汁,也很甜,汁燒雞肉串汁濃又夠味,細細枝食多兩枝都唔會肥!呢度仲好特別地有燒乳鴿呢!燒乳鴿當然無酒樓紅燒/豉油咁好味,但都帶有咸味,皮又燒得脆脆的。
乜哥有的呢度都有:土匪雞翼,雞翼好大隻呀!未食已經聞到土匪味,呢度既雞翼除左香味,七味粉味之外,仲多左份辣味。甜品我揀左韓國既哈蜜瓜雪條同楊枝甘露布甸,楊枝甘露布甸係心形既,見到都好開心,味道唔係好甜,而且SZIE少少的食幾個都唔怕! 呢度成層都係,環境都唔錯,下次爸爸生日可以再黎丫!!!!
  • 芝士焦糖三文魚壽司
2018-04-13 295 浏览
今晚我地去觀塘食放題,呢間大滿喜幾好食,想推介一下。搭完lift一出,都已經有吾少人,可以是星期六吧,不過都吾洗等好耐就有得入去食。佢都好多野食,刺身方面,有 油甘魚,北海道鮮帶子,三文魚 ,北寄貝,希靈魚, 加拿大松葉蟹腳,甜蝦,赤蝦等等。當中三文魚油甘魚都吾錯,冇乜雪味,又厚切,啖啖肉,蟹腳都好多肉又大隻。另外海膽手捲係我必定會食嘅,即到要即食,因為紫菜吾會林左, 海膽都好新鮮鮮甜。食咗天婦羅有甜蝦同蟹柳, 唔算好油,唔算太多粉,幾好食,熱辣辣。賣單都係二百幾蚊,咁多野食,算好平啦,吾錯嘅。
今晚我地去觀塘食放題,呢間大滿喜幾好食,想推介一下。

賣單都係二百幾蚊,咁多野食,算好平啦,吾錯嘅。
2018-04-13 187 浏览
朋友生日,決定係觀塘食放題。大滿喜餐廳位置寬敞,坐得舒適,枱面有足夠位置擺放食物,整體環境都幾舒服。我地大概六點鐘到,有唔少人已經入座,可見相當受歡迎。十分鐘左右,首輪刺身送到我面前。賣相唔錯,仲有乾冰噴煙作點綴。厚切既三文魚,肥美既甜蝦,鮮甜既帶子,全部唔洗十五分鐘就俾我地清曬😋我朋友大讚希靈魚完全無腥味,刺身非常新鮮,好食。我地一餐入面總共嗌左三轉刺身先係罷休,以往食放題成日中伏,好難得揾到間放題既刺身可以咁新鮮~另一個驚喜,就係呢度有得食燒乳鴿。表皮幾香脆,肉質唔會太鞋,味道都幾惹味。超級熱衷於各類鍋物既我,當然唔放過呢個機會。最後係牛肉壽喜燒同牛奶鍋之間,揀左較少見既牛奶鍋。最初以為係打邊爐,原來只係用石鍋裝住,我真係諗多左。牛奶鍋熱度足夠,湯底呈乳白色,配料有蟹腳,粟米同帶子。湯底唔會太濃,微甜而不膩,好好飲!炸物方面,炸粉唔會太厚。黃金蝦有微微鹹蛋黃既味道。甜品款式都幾多,剩係雪條都有咁多款!雕魚燒,外脆內軟,入面係暖暖既紅豆蓉,正。整體黎講,刺身新鮮,熟食味道不錯,甜品種類多。上菜快,冇漏單情況,非常值得一試。

十分鐘左右,首輪刺身送到我面前。賣相唔錯,仲有乾冰噴煙作點綴。厚切既三文魚,肥美既甜蝦,鮮甜既帶子,全部唔洗十五分鐘就俾我地清曬😋我朋友大讚希靈魚完全無腥味,刺身非常新鮮,好食。我地一餐入面總共嗌左三轉刺身先係罷休,以往食放題成日中伏,好難得揾到間放題刺身可以咁新鮮~

炸物方面,炸粉唔會太厚。黃金蝦有微微鹹蛋黃既味道。

甜品款式都幾多,剩係雪條都有咁多款!

雕魚燒,外脆內軟,入面係暖暖既紅豆蓉,正。

2018-04-12 177 浏览
第一次寫食評,以前食過好多日本放題,e間值得一讚嘅係消夜放題超值嘅價錢,食到喜出望外嘅質素.... e間環境又寬敞,D枱又大又闊,衛生同服務都不錯....記住係消夜放題21:00開始
第一次寫食評,
以前食過好多日本放題,e間值得一讚嘅係
消夜放題超值嘅價錢,
食到喜出望外嘅質素
....
e間環境又寬敞,D枱又大又闊,衛生同服務都不錯
....
記住係消夜放題21:00開始

2018-04-11
$185 (宵夜)
  • 刺身拼盤
2018-04-01 347 浏览
刺身十分新鮮,有很多食物給顧客選擇,刺身和壽司也有很多選擇,其次熟食也有很多選擇,例如我最喜愛在這裏吃的羊架。還有一些煮物,還有一些湯也很好喝,飲品種類多可以任飲。整體衛生情況也很好, 座椅舒適程度也很好,服務員服務很好。
刺身十分新鮮,有很多食物給顧客選擇,刺身壽司也有很多選擇,其次熟食也有很多選擇,例如我最喜愛在這裏吃的羊架。還有一些煮物,還有一些湯也很好喝,飲品種類多可以任飲。整體衛生情況也很好, 座椅舒適程度也很好,服務員服務很好。
2018-03-18
  • 壽司&手卷
  • 刺身拼盤
2018-03-27 255 浏览
真係好耐冇食放題,今次食到盡~刺身樣樣都有 最鍾意都係三文魚 切得幾厚 而且幾新鮮🙈 另外帶子都唔錯 好彈牙新鮮👍叫左個黃金燒帆立貝,上面鋪左大量芝士拎去焗,帆立貝被好多芝士包住🤤係咁多煮物入面最鍾意嘅就係人參燉雞湯, 因為人參燉雞湯非常足料, 每一啖都有好濃人參同雞味,熬左好耐嘅感覺😝之後叫咗燒菠蘿,燒得都幾入味,菠蘿好甜! 燒羊架:羊架好入味,不羶不靭,美味可口!最鐘意嘅炸物都係天婦羅,因為口感乾脆,最重要嘅係即刻叫即刻炸啊!!!榴槤炸彈一定要食啦!一咬開已經好香榴槤味 d 榴槤蓉留出黎 成口榴槤味🤤🤤🤤最後食埋個甜品 又係一餐好豐富嘅放題😊
真係好耐冇食放題,今次食到盡
~

之後叫咗燒菠蘿,燒得都幾入味,菠蘿好甜!

燒羊架:羊架好入味,不羶不靭,美味可口!

最後食埋個甜品 又係一餐好豐富嘅放題😊

2018-03-27 304 浏览
同朋友行完apm 就過隔離食放題😋任食當然叫多d 刺身啦😍 整體都幾新鮮 三文魚幾肥美 帶子甜蝦都係我最愛👍海膽手卷細細件咁 不過入面放海膽就唔孤寒起碼有2至3條海膽肉 而且唔苦又鮮味👍牛柳粒❤十級驚喜!細細粒一淡一粒唔怕食到污糟!!啲牛肉好入味好有嚼勁但又唔會咬唔開!正🤤🤤🤤🤤蟹粥 啲粥好綿好滑 隻蟹多肉好味🤣蟹棒壽司 燒得幾好又唔冇半生不熟的感覺 好味🤤🤤呢度嘅榴槤炸彈最驚喜😻 外皮炸到卜卜脆 而且入面夠多榴槤肉!一咬落去d 榴槤味飛出黎 好鬼香❤另外呢度嘅花之戀夠細舊 可以一口食完 飯夠細舊最好😆
同朋友行完apm 就過隔離食放題😋

海膽手卷細細件咁 不過入面放海膽就唔孤寒
起碼有2至3條海膽肉 而且唔苦又鮮味👍

蟹粥 啲粥好綿好滑 隻蟹多肉好味🤣

蟹棒壽司 燒得幾好又唔冇半生不熟的感覺 好味🤤🤤

呢度嘅榴槤炸彈最驚喜😻
外皮炸到卜卜脆 而且入面夠多榴槤肉!
一咬落去d 榴槤味飛出黎 好鬼香❤

另外呢度嘅花之戀夠細舊 可以一口食完 飯夠細舊最好😆

2018-03-25 249 浏览
嗰日自己腸胃有少少唔舒服,所以就冇食到魚生同壽司個類食物,不過食放題唔食刺身,都有好多其他選擇飲品都幾齊全,隔離仲有個熱飲櫃~呢度既燒羊架比到我最大驚喜!燒得好香,肉汁鎖住係羊排入面,食落juicy,而且羊排質素高,肥瘦均勻,燒得剛剛好,咬落去爽口冇咩羶味呢度啲燒肉確實做得唔錯,並唔會遜色過出面既燒肉餐廳牛柳粒燒得好香,個汁惹味,煮得好入味~啱啱好係一啖既size,食起上嚟好方便,而且肉相當嫩滑!土匪雞翼辣辣地,有黑白芝麻,烤得好香,如果皮再脆啲會更好~估唔到放題都有燒乳鴿😂😂不過比想像中細舊,但燒到外皮脆卜卜,加埋麥芽糖燒會再正啲!牛肉壽喜燒,估唔到好大鍋添,牛肉同菜份量一半半,自己一個食好飽~燒帆立貝,好多沙律醬包住舊帆立貝,變左蓋過帆立貝本身嘅鮮甜味估唔到呢度既鴨掌鮑魚都幾好,鴨掌咬落去好多骨膠原,個汁夠濃厚,鮑魚比想像中入味個日食無漏單,整體都ok!

飲品都幾齊全,隔離仲有個熱飲櫃~

呢度啲燒肉確實做得唔錯,並唔會遜色過出面既燒肉餐廳

土匪雞翼辣辣地,有黑白芝麻,烤得好香,如果皮再脆啲會更好~

個日食無漏單,整體都ok!
2018-03-22 6037 浏览
每年新年期間也會和兄弟們一起聚餐,吃個開年飯。今年則來到觀塘大滿喜吃放題,不過無奈過了一個憤怒又失望的晚上......可能還在新年期間,故人流特別多,雖然訂了座,但也等了一會兒才入座,不過當吃過後離開時僅餘少量客人。這裡的裝潢採用雪白為主,感覺企理又保留時尚風格。不過,卡座就偏窄,坐得不舒服,窄得吃手碰手般吃。食物選擇方面,也算是相當齊全,基本的刺身、壽司、熟食、炸物、甜品也有。全晚最好的是點了一大盤刺身,刺身新鮮度也足,其中大家也欣賞白鳥貝刺身,非常爽口及鮮甜,即使吃了幾轉也不覺厭,值得一點。另外,多款刺身之中,油甘魚刺身雖然是高檔刺身般,但不會太瘦小,尚算肥美。而三文魚則中規中距,肥美度一般,部分仍有雪味。值得一提的是,點了好幾轉刺身,發現其數量和款色,總會較自己點的有所不同,明明沒有點希靈魚也會出現呢。炸物也算不錯,其中芝士年糕來到時,雖不是熱騰騰,但內裡的芝士非常多,但又不會太膩及油。點了紫芋波波,卻來了榴槤炸彈,內裡的榴槤餡也算香,但配合外炸,吃起來就有點膩了。有感這裡食物質素參差,最差的羊架,不得不提,全隻羊架只有肥膏,叫人怎樣吃。點了三轉壽司,等來等去也沒有來,催促了幾次
食物選擇方面,也算是相當齊全,基本的刺身壽司、熟食、炸物、甜品也有。全晚最好的是點了一大盤刺身刺身新鮮度也足,其中大家也欣賞白鳥貝刺身,非常爽口及鮮甜,即使吃了幾轉也不覺厭,值得一點。另外,多款刺身之中,油甘魚刺身雖然是高檔刺身般,但不會太瘦小,尚算肥美。而三文魚則中規中距,肥美度一般,部分仍有雪味。

點了三轉壽司,等來等去也沒有來,催促了幾次,也只好耐心等待。
先點甜品吃,選擇多,細細件可多吃幾口也無妨。小妹較喜歡楊枝甘露,甜中帶甘,質感不會太水,味道也不錯。

放題是求開心,即使座位偏窄也算了,無奈食物質素相當參差,有好吃也有不太好。另外,送餐混亂,該來的來了,要來的就沒有來,一心想吃壽司,點了三只轉,默默地等,卻沒有一次來,最後二小時放題最終都《無得食》,氣憤之下只好吃烏冬,幸好也算彈牙,消除怒氣。
2018-02-20
2018-03-21 254 浏览
屋企人想食放題 於是過左apm 隔離個大廈度睇下🐶 食放題一定要叫刺身 我地樣樣叫左d 黎試下 最後叫左成大盤刺身 樣樣都有d 呢度d 刺身都幾新鮮 切得又大塊 睇落唔錯👍 最好食當然係三文魚啦 切得幾厚 而且又大塊 油脂分布均勻 食落成口三文魚好滿足呀🤣呢個蟹腳都唔錯 估唔到都算多肉 食落幾清甜鮮味🤤🤤帶子色澤光滑 食落好彈牙 encore 左🤣👍壽司都幾多選擇 黃色個舊係蟹膏蟹肉加甜蝦 鍾意蟹同蝦嘅我 可以一次過食哂🤣 另外呢度嘅花之戀夠細舊 可以一口食完 飯夠細舊最好 😆 黑松露三文魚唔錯 松露味好出🤤蟹棒同芝士都正🤤🤤🤤 仲有海膽手卷添呀 不過都幾細舊 一啖就食完🙈 紫菜唔夠脆 食落已經唸哂🙈最令我驚喜係呢度嘅榴槤炸彈😻 外皮炸到卜卜脆 而且入面夠多榴槤肉! 一咬落去d 榴槤味飛出黎 好鬼香❤ 真係好多榴槤肉🤤🤤🤤燒菠蘿可以解渴🤣 好大舊 入面好多汁👍👍
屋企人想食放題 於是過左apm 隔離個大廈度睇下🐶

呢個蟹腳都唔錯 估唔到都算多肉 食落幾清甜鮮味🤤🤤

帶子色澤光滑 食落好彈牙 encore 左🤣👍

另外呢度嘅花之戀夠細舊 可以一口食完 飯夠細舊最好 😆

黑松露三文魚唔錯 松露味好出🤤蟹棒同芝士都正🤤🤤🤤

真係好多榴槤肉🤤🤤🤤

燒菠蘿可以解渴🤣 好大舊 入面好多汁👍👍
2018-03-07 334 浏览
吃過甘多放題,最差一間,除佐上嘢速度慢,收碟都同樣慢。而且食物吾够新鮮,品種選擇少,刺身腥味,雪味非常重。對比尼度某間爭好遠。仲要點食物樣樣都話冇,尼價錢一點都吾抵食,真吾敢恭維下次
2018-03-06 343 浏览
放題的魅力,很難抗拒,農曆新年食過一次,心癢癢的又想再去,所以趁新年後剛復工,未是太忙的時間,走到觀塘亞太中心的>>>大滿喜日本料理<<<,當是慶祝上班(?)的開年飯。 餐廳裝修時尚、光猛,加些新年佈置,更添節日氣氛。 點餐紙有條不紊地放在餐桌,還擺放骨碟,非常方便。食物種類蠻多,點餐紙上圖文並茂顯示,有夠清晰。 自助甜品區中可以找到飲品和甜品。 飲品冷熱俱備,可盡情取用。 自助甜品以獨立包裝的雪條、雪糕為主。 Openrice介紹熱門菜式刺身拼盤,當然應該一試。整個拼盤包含所有餐廳提供的刺身,一共十二款:三文魚、油甘魚、千島玉子、希靈魚、北海道鮮帶子、白鳥貝、北寄貝、鮑魚片、加拿大松葉蟹腳、赤蝦、甜蝦及蠑螺。平日吃赤蝦和甜蝦都是分開吃,趁著這次放題的機會,將兩者比拼一下,就能吃得出當中分別。赤蝦肉質爽口,甜蝦除了味道較甜,肉質也較軟稔。另一款超級甜美的刺身是鮑魚片。餘韻最強的是油甘魚;口感最爽脆的是希靈魚。加拿大松葉蟹腳鹹香十足,但蟹殼比較硬,徒手劈開要點力氣。整體而言,海產均非常新鮮,千島玉子也是特色之選。能夠成為熱門菜色,果

餐廳裝修時尚、光猛,加些新年佈置,更添節日氣氛。

自助甜品區中可以找到飲品和甜品

飲品冷熱俱備,可盡情取用。

自助甜品以獨立包裝的雪條、雪糕為主。

Openrice介紹熱門菜式刺身拼盤,當然應該一試。整個拼盤包含所有餐廳提供的刺身,一共十二款:三文魚、油甘魚、千島玉子、希靈魚、北海道鮮帶子、白鳥貝、北寄貝、鮑魚片、加拿大松葉蟹腳、赤蝦、甜蝦及蠑螺。平日吃赤蝦和甜蝦都是分開吃,趁著這次放題的機會,將兩者比拼一下,就能吃得出當中分別。赤蝦肉質爽口,甜蝦除了味道較甜,肉質也較軟稔。另一款超級甜美的刺身是鮑魚片。餘韻最強的是油甘魚;口感最爽脆的是希靈魚。加拿大松葉蟹腳鹹香十足,但蟹殼比較硬,徒手劈開要點力氣。整體而言,海產均非常新鮮,千島玉子也是特色之選。能夠成為熱門菜色,果然是水準之作。

刺身以外,也要一些熱食吧。芒果軟殼蟹手卷非常迷你,是一口份量;芒果並非新鮮果肉,而是芒果醬,這在點餐紙已有註明,fair enough。

多春魚即叫即燒,熱騰騰,當中加了檸檬汁,魚香更加突出。

有機菠蘿少甜中帶微酸,看來沒有被糖水浸過呢。

最後以法式燉蛋作結。這是在點餐紙的選的項目,本來不打算揀選,但因為鄰座食客怪叫了一句:「點解啲法式燉蛋凍嘅?啱啱喺雪櫃拎出嚟呀?」而改變主意,叫來試試看。Crème brûlée份量不多,大概三啖已經食完;而冰所食的一份,上層的硬焦糖、下層的軟吉士、室溫,三個條件與>>>維基百科<<<所描述的無異……未知這位怪叫的食客,是否誤會法式燉蛋,是中式熱騰騰的燉蛋了……
2018-03-03 375 浏览
之前去開5樓食. 今次來試下10樓依間...刺身 - 幾新鮮, 三文魚好肥美, 帶子大粒鮮甜, 甜蝦唔算大隻但都唔錯!壽司 - 正常SIZE , 唔係迷你版, 不宜叫太多會快飽! 左口魚及蟹棒唔差! 但吞拿魚叫左兩次都冇來! 又冇通知係咪冇貨!有待改善~~手卷 - 迷你版剛剛好唔會太多太飽, 海膽及吞Toro 都OK! 軟殼蟹就...得小小腳食左都唔知有!串燒海蝦 - 蝦夠鮮唔"梅" ... 正 !土匪雞翼 - 應該係用黑椒胡椒孜然粉, 但依度食完條脷會麻晒!燒菠蘿 - 菠蘿酸 , 椒鹽泥鯭  ,燒茄子 - 普通牛柳粒 - 味道唔差. 牛柳都算"淋"黃金蝦 - 香脆, 連殼食埋 吉列雪魚棒- 魚肉一推蓉咁唔好食! 吉列蠔 - OK! 蠔唔太鮮味!芝麻雞翼-剛剛熟, 幾滑鰻魚飯 - 唔多得, 鰻魚骨多, 飯唔係珍珠米!鮑汁花膠鴨掌 - 唔差, 味濃花膠淋, 鴨掌可以再淋D胡麻沙律 - OK!乳鴿 - 過火"鞋"左D榴槤炸彈 - 榴槤味唔夠香濃, 有點失色!甜品 - 普普通通 , 特別係牛乳燉蛋白好滑好香, 仲有雪糕雪條任食整體上可以的, 價錢不算貴食材算唔差, 係有部份需要改善!
之前去開5樓食. 今次來試下10樓依間...

串燒海蝦 - 蝦夠鮮唔"梅" ... 正 !

燒菠蘿 - 菠蘿酸 , 椒鹽泥鯭  ,燒茄子 - 普通

牛柳粒 - 味道唔差. 牛柳都算"淋"

黃金蝦 - 香脆, 連殼食埋

吉列雪魚棒- 魚肉一推蓉咁唔好食!
吉列蠔 - OK! 蠔唔太鮮味!
芝麻雞翼-剛剛熟, 幾滑
鰻魚飯 - 唔多得, 鰻魚骨多, 飯唔係珍珠米!

鮑汁花膠鴨掌 - 唔差, 味濃花膠淋, 鴨掌可以再淋D

胡麻沙律 - OK!

乳鴿 - 過火"鞋"左D
榴槤炸彈 - 榴槤味唔夠香濃, 有點失色!

整體上可以的, 價錢不算貴食材算唔差, 係有部份需要改善!
2018-03-02