餐厅: 大滾友火鍋
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
店員好有禮貌,逐一介紹唔同湯底。我唔太食得辣,最後叫左個胡椒豬肚雞湯鍋($318),真心大讚,胡椒味濃郁得黎唔會太嗆辣,好開胃,而且豬肚好入味,厚度適中。頂級雪花牛肉($338)雪花條紋靚,夠肉汁,就算整耐左都唔會靭。伊比利亞橡果豬($168)擺碟賣相靚仔,肉香味好夠,就算唔落任何調味都好夠味,好推薦😋😋和牛丸($72) |龍蝦餃($78)每粒丸都係脹卜卜,餡料豐富。雜菜拼盤($98)蕃茄酸酸甜甜,蓮藕爽點,生菜同娃娃菜係好靚嘅翠綠色,清新之選。-竹蔗茅根一渣($78)火鍋必備!適合二至四人分享!非常高質嘅打邊爐,尤其係伊比利亞橡果豬肉香滿滿,好食!火鍋湯底亦都好出色!

頂級雪花牛肉($338)
雪花條紋靚,夠肉汁,就算整耐左都唔會靭。

伊比利亞橡果豬($168)

和牛丸($72) |龍蝦餃($78)
每粒丸都係脹卜卜,餡料豐富。

雜菜拼盤($98)
竹蔗茅根一渣($78)
火鍋必備!適合二至四人分享!

2023-05-04 98 浏览
📍香港📍元朗📍大滾友火鍋📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖📍星期一至日 12:00~01:00🦄 花膠雞湯鍋 (半隻)🦄 評分: 7/10半隻雞既份量都好多,適合三個人或以上,否則一定食唔晒浪費。花膠既份量都好大方,我食極都有😂😂 湯幾好飲不過感覺系有少少味精個種令你愈飲愈想飲。基本上食完雞同花膠再飲埋湯,我已經飽。配料真係唔使叫咁多!🦄 海鮮拼盤🦄 評分: 2/10呢幾款海鮮真心唔值呢個價錢,2分系個擺盤同魚&蝦可接受。鮑魚唔新鮮仲有陣怪味,聖子洗得唔夠乾淨,某啲蜆有沙。不推介。#foodieschu元朗 #foodieschu打邊爐~~~~~~~~~~~~~~~#hkfoodblogger #foodblogger #hongkong #hongkongfoodie #foodies #foodie #food #seafood #beef #打邊爐 #花膠 #湯 #雞 #chicken #大滾友 #大滾友火鍋
📍香港📍元朗
📍大滾友火鍋
📍元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
📍星期一至日 12:00~01:00

🦄 花膠雞湯鍋 (半隻)
🦄 評分: 7/10

🦄 海鮮拼盤
🦄 評分: 2/10

#foodieschu元朗 #foodieschu打邊爐
~~~~~~~~~~~~~~~
  • 花膠雞湯鍋
2023-04-28 67 浏览
一年四季都係打邊爐季節,又去咗大滾友!念念不忘佢嘅湯底,足料又好味!🔸椰子雞番薯蜆濃湯鍋成個鍋鋪滿椰子,椰子味道好出雞件份量超多,肉質嫩滑入面仲有番薯蜆同粟米湯頭味道濃郁 感覺滋潤🔸頂級雪花牛肉 雪花紋路好吸引,脂肪分布均勻肉質細嫩幼滑,牛香味濃郁🔸伊比利亞橡果豬油花同樣分佈均勻,賣相好靚味道較一般豬肉濃郁,肉質鮮嫩🔸菜苗帶子餃每隻都好飽滿,帶子餡咬落好彈牙皮薄餡靚,口感極好🔸響鈴拼盤 即炸響鈴同黃金響鈴各3件新鮮炸出嚟口感香脆,鹹蛋黃味好濃郁就咁食已經好好味🔸大滾友雜菜拼盤拼盤排列得好整齊,色彩繽紛入面有生菜、油麥菜、娃娃菜、金菇、萵筍、 蓮藕、紫淮山、蕃茄、粟米、木耳,相當之豐富!🔸竹蔗茅根味道清甜,清熱潤燥,生津解渴

🔸椰子雞番薯蜆濃湯鍋
成個鍋鋪滿椰子,椰子味道好出
雞件份量超多,肉質嫩滑
入面仲有番薯蜆同粟米
湯頭味道濃郁 感覺滋潤

🔸頂級雪花牛肉
雪花紋路好吸引,脂肪分布均勻
肉質細嫩幼滑,牛香味濃郁

🔸伊比利亞橡果豬
油花同樣分佈均勻,賣相好靚
味道較一般豬肉濃郁,肉質鮮嫩

🔸菜苗帶子餃
每隻都好飽滿,帶子餡咬落好彈牙
皮薄餡靚,口感極好

🔸響鈴拼盤
即炸響鈴同黃金響鈴各3件
新鮮炸出嚟口感香脆,鹹蛋黃味好濃郁
就咁食已經好好味

🔸大滾友雜菜拼盤
拼盤排列得好整齊,色彩繽紛

🔸竹蔗茅根
味道清甜,清熱潤燥,生津解渴
二次回訪高質雞湯火鍋!📍位置:近元朗站F出口,穿過形點商場出去鳳攸南街,走大約十分鐘。🏠環境:有兩間舖位相連,黑底金字招牌,裝修很古色古香,採用深啡色木格木椅,座位分左中右三行,寬鬆舒服。🤵🏻服務:人手點單,收取加一。🍽️午市:沒套餐,只可散點。🥢玲瓏浮凸·花膠🐔雞湯鍋(半隻雞)$318龍🐲頭大鍋呈上金黃色🐔雞湯,另外配大片花膠和半生熟雞肉,職員先將花膠剪片,先喝雞湯,再嚐彈牙爽滑花膠😙,雞肉就吃多少才燙多少,肉就不會柴口。👉🏻重點是雞湯真是很濃郁雞味,而且一點也不油膩,必點湯底推介👍!🥢頂級雪花🐮牛肉 $338一片片的牛肉🥩卷起整齊擺放,油脂分布均勻,入口即化。🥢伊比利亞橡果豬🐷 $168豬肉片肥瘦均勻,很快燙熟,入口細嫩。🥢龍蝦🦞餃🥟(四粒)$78蛋黃餃皮包龍蝦豬肉餡,餡是很結實彈牙多汁,不錯👍!🥢即炸黃金響玲 $88🤩第一次吃用鹹蛋黃炸過的響玲,非常好吃😋,特別香口又脆☺️,可以即吃而不用經火鍋滾一滾,必吃推介👍!🥢雜菜拼盤 $98很豐富的拼盤🤩,有粟米🌽、蓮藕、金針菇、白菜🥬、青菜、蕃茄🍅和雲耳等,新鮮掛湯好,吸收了雞湯的蔬菜特別好吃😋,亦很飽肚😂!🫖自家製足料竹蔗茅根 $78👍的
二次回訪高質雞湯火鍋
🏠環境:有兩間舖位相連,黑底金字招牌,
裝修很古色古香,
採用深啡色木格木椅,座位分左中右三行,寬鬆舒服。
🤵🏻服務:人手點單,收取加一。
🍽️午市:沒套餐,只可散點。
🥢玲瓏浮凸·花膠🐔雞湯鍋(半隻雞)$318
龍🐲頭大鍋呈上金黃色🐔雞湯,
另外配大片花膠和半生熟雞肉,職員先將花膠剪片,
🥢頂級雪花🐮牛肉 $338
一片片的牛肉🥩卷起整齊擺放,油脂分布均勻,入口即化。
🥢伊比利亞橡果豬🐷 $168
豬肉片肥瘦均勻,很快燙熟,入口細嫩。
🥢龍蝦🦞餃🥟(四粒)$78
蛋黃餃皮包龍蝦豬肉餡,
餡是很結實彈牙多汁,不錯👍!
🥢即炸黃金響玲 $88
🥢雜菜拼盤 $98
🫖自家製足料竹蔗茅根 $78
👍的確是很足料,水樽可見竹蔗、茅根和甘荀在泡著,喝起來清甜可口☺️,剛好解滯😍。
2023-04-25
  • 花膠雞湯鍋
  • 即炸黃金響鈴
  • 雜菜拼盤
裝修古色古香又帶宮廷風的大滾友於荃灣、元朗均有分店,最近更在大埔開設新分店,人氣及質素都有一定保證。餐廳供應多款特色火鍋湯底,例如招牌的花膠雞湯、特色的卜卜蜆、夏天消暑之選冬瓜瑤柱等,火鍋配料肉類、海鮮、餃子、丸類、蔬菜等也供應超過數十款,而且營業時間到凌晨一點,絕對是誠意滿滿。🔸玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)$318上次喺荃灣分店食過覺得唔錯,今次元朗店再食都依然有水準。花膠雞湯入口夠清夠味不油膩,花膠同雞份量都好足。雞肉因為已經煮熟咗關係記得食幾多先落幾多,同埋唔想雞肉過熟淥一陣就可以撈番起啦😛🔸頂級雪花牛肉 $338肥瘦均稱,頗有肉味。原本見份量好似唔係好多,其實係長長一條捲埋咗,攤返開都幾大塊,而且厚薄適中,口感剛好。🔸伊比利亞橡果豬 $168伊比利亞橡果豬因飼養時會餵飼橡果所以有獨特香氣,好多時都會用嚟整parma ham,用嚟打邊爐都同樣食得出香味,而且肉質軟嫩唔鞋口,毫不遜色於牛肉。🔸鮮鮑魚(兩隻)$98加兩隻鮑魚配花膠雞湯會唔會太識食😆鮑魚鮮甜彈牙,配湯吃一流😋🔸蟹黃餃(4粒)$78食落有啲似加咗蟹黃嘅雲吞,每隻都脹卜卜,餡料飽滿份量足。🔸大滾友雜菜拼盤 $98滿滿一大盆,

🔸玲瓏浮凸花膠雞湯鍋(半隻)$318

🔸頂級雪花牛肉 $338

🔸伊比利亞橡果豬 $168

🔸鮮鮑魚(兩隻)$98

🔸蟹黃餃(4粒)$78
食落有啲似加咗蟹黃嘅雲吞,每隻都脹卜卜,餡料飽滿份量足。

🔸大滾友雜菜拼盤 $98
滿滿一大盆,份量比想像中還要多得多。蔬菜種類豐富,有生菜、娃娃菜、金菇、粟米等等。

🔸竹蔗茅根 $78
真材實料,清甜解渴👍🏻

🧂醬料費每位$22

一班小學同學聚會,揀咗(大滾友火鍋)店打邊爐🍲提前係OpenRice 訂枱食晚餐,訂完仲有 「本地手切牛肉買一送一優惠」好抵職員服務質素非常好👍🏻有詳細講解食物種類。環境亦十分乾淨整潔。最後仲有楊枝甘露甜品送本地手切牛肉評分:5/5蝦評分:4/5雜菜拼盤評分:4/5蟹黃餃評分:5/5醬料評分:5/5椰子雞番薯蜆濃湯鍋評分:5/5(來到飲左湯先,再打邊爐🍲)頭啖湯真係好好飲。環境評分:3/5(廁所黑)

職員服務質素非常好👍🏻有詳細講解食物種類。
環境亦十分乾淨整潔。
最後仲有楊枝甘露甜品

本地手切牛肉

評分:4/5

雜菜拼盤
評分:4/5

蟹黃餃

評分:5/5
(來到飲左湯先,再打邊爐🍲)頭啖湯真係好好飲。

評分:3/5(廁所黑)

本地手切牛肉買一送一
楊枝甘露
2023-04-16
本地手切牛肉買一送一
楊枝甘露
  • 雜菜拼盤
  • 蟹黃餃
打邊爐~最梗要就係個湯底~湯底足料又夠味的話~真係豉油都可以唔使點架~好似今次介紹哩間咁~椰子雞番薯蜆濃湯鍋(半隻)($318)一上枱已經見到哩個鍋十分足料~未開始打~當然要飲返碗湯先啦~一飲已經覺得十分鮮甜美味啦~就算打到就上下~店只幫你加既都係濃湯黎架~加完湯底都唔會變到淡哂咁~真係讚!鍋內既雞肉質嫩滑~番薯蜆大大粒得黎食落亦都好鮮甜~頂級雪花牛肉($338)雪花分佈均勻~薄切得黎唔會太細塊冇咬口~食落都幾重牛味~伊比利亞橡果豬($168)肥瘦均勻~肉質幼嫩不會乾柴~而且仲食到好香既豬肉香味~黑松露蟹肉餃($78/4粒)餃子大大粒咁~十分足料~食落~除左會食到淡淡既黑松露味外~仲食到有唔少蟹肉絲係裡面~極品棉花魚肚($98)哩個真係大推大家一定要叫黎試下~魚肚好似棉花咁吸收哂濃湯既精華~一啖落去真係會爆哂D汁出黎~超級正~大滾友雜菜拼盤($98)有油麥菜~生菜~粟米~金針~蕃茄~紫蘿蔔~萵筍等等~種類都幾多~而且夠哂新鮮~自家製竹蔗茅根($78)一大渣咁~十分足料~清涼解渴~而且仲要唔太甜~正!!
打邊爐~最梗要就係個湯底~
湯底足料又夠味的話~真係豉油都可以唔使點架~
好似今次介紹哩間咁~

椰子雞番薯蜆濃湯鍋(半隻)($318)

一上枱已經見到哩個鍋十分足料~
未開始打~當然要飲返碗湯先啦~
一飲已經覺得十分鮮甜美味啦~
就算打到就上下~店只幫你加既都係濃湯黎架~
加完湯底都唔會變到淡哂咁~真係讚!
鍋內既雞肉質嫩滑~
番薯蜆大大粒得黎食落亦都好鮮甜~
頂級雪花牛肉($338)

雪花分佈均勻~薄切得黎唔會太細塊冇咬口~
食落都幾重牛味~
伊比利亞橡果豬($168)

肥瘦均勻~肉質幼嫩不會乾柴~
而且仲食到好香既豬肉香味~
黑松露蟹肉餃($78/4粒)

餃子大大粒咁~十分足料~
食落~除左會食到淡淡既黑松露味外~
仲食到有唔少蟹肉絲係裡面~
極品棉花魚肚($98)

哩個真係大推大家一定要叫黎試下~
魚肚好似棉花咁吸收哂濃湯既精華~
一啖落去真係會爆哂D汁出黎~超級正~
大滾友雜菜拼盤($98)

有油麥菜~生菜~粟米~金針~蕃茄~紫蘿蔔~萵筍等等~
種類都幾多~而且夠哂新鮮~
自家製竹蔗茅根($78)

一大渣咁~十分足料~清涼解渴~而且仲要唔太甜~正!!
2023-04-16
  • 魚肚
  • 椰子雞番薯蜆鍋
  • 黑松露蟹肉餃
趁着復活節🐣假期有空,便相約朋友👭聚一聚,於是選擇了元朗「大滾友」火鍋店,享受多樣化的食物,滿足口腹之欲之餘,又可以與朋友聊聊天。進入火鍋店,店裏的裝修簡單,多設四人枱。另外,店員也會為客人用熱水清潔餐具,然後放上九格調味料,其中一格仲有小食添👍。消暑冬瓜瑤柱鍋食材相當豐富(有冬瓜、瑤柱、魚翅、蟹柳、豬肉和蝦),當中的冬瓜和瑤柱都是非常健康的食材,而且能夠有效地消暑解渴。另外,魚翅和蟹柳的鮮美口感也能夠,為這鍋湯底增添豐富的層次。至於豬肉和蝦,則可為湯底提供更豐富的鮮甜味😋。頂級雪花牛肉🐂比較有嘴勁,肉質具有極佳的口感。龍蝦餃🥟它的皮薄而有彈性,龍蝦肉鮮甜,與豬肉食材搭配也非常恰到好處。餃子的調味也非常好,鹹度和香料的味道恰當、美味😋!伊比利亞橡果豬🐖肉質非常香嫩的豬肉,肉薄而多汁、鮮嫩、口感細膩,且帶有一種獨特的肉香,令人一口接一口。雜菜拼盤🥬可以滿足不同人的口味和需求,看似分量不多,但原來好耐食,吃極也吃不完,蕃茄🍅萵筍、木耳、粟米🌽,生菜、油麥菜,金針菇和白菜…等,這些蔬菜富膳食纖維,對人體也很健康,吃多也無妨👍。澳洲帶子片帶子片只需短暫地放入熱湯中燙一下就能保持帶子的鮮度和口感

消暑冬瓜瑤柱鍋

頂級雪花牛肉🐂
比較有嘴勁,肉質具有極佳的口感。

龍蝦餃🥟

伊比利亞橡果豬🐖

雜菜拼盤🥬

澳洲帶子片
帶子片只需短暫地放入熱湯中燙一下就能保持帶子的鮮度和口感,亦能為火鍋帶來獨特的鮮甜味道,使湯底更美味😋。

竹蔗茅根🍹
有助解熱解渴的佳品。

總括,店舖除了食物不錯外,服務態度也很好,店員會不時幫我們補充湯底,協助食客的需求👍。
2023-04-05 89 浏览
花膠雞湯鍋有半隻雞,仲要幾大隻添,食之前一定要飲返啖湯,啖湯好清甜叫左個大滾友牛肉拼盤大,牛肉全部都好高質,包括有美國肥牛、日本和牛、陳年花雕酒牛肉,每一款牛肉都有佢嘅特色,牛肉味重嘅又有,油花重既嘅又有,全部都好正手打黑松露墨魚滑,瑤柱干貝滑好值得食,爽口彈牙,真係食得出黑松露味同埋一絲絲嘅瑤柱南非鮮鮑魚好新鮮,同埋都大隻,鬼馬油炸鬼係特色菜,一定要點,龍蝦餃第一次見,真係有龍蝦肉,幾特別 九宮格好整齊,而且衛生,比起出外面拎醬料我更鍾意咁

九宮格好整齊,而且衛生,比起出外面拎醬料我更鍾意咁
2023-04-02 71 浏览
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】大滾友火鍋 【地區】#Dr_eat_元朗【類型】#Dr_eat_火鍋【價位】中價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】宮廷特色火鍋【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】。全單68折(1/3-30/4/2033 12:00-16:45)。全單68折(1/3-30/4/2033 22:30-23:59)。全單78折(逢星期五-日,7:30前離座)。全單85折(1/4-31/5/23 21:15-22:15)────────────────────【環境/服務/衛生】。元朗分店沿用返滿清宮廷主題。裝潢得古色古香。以四人枱為主,座位寬敞,毫無狹窄感。枱上預先擺放好餐具。入座時店員會幫手用滾水洗碗碟。乾淨衛生方面值得一讚.【周公之禮•消暑冬瓜瑤柱鍋 $218】。夏天就快到,呢煲消暑冬瓜瑤柱鍋就最岩啦。材料方面真係足到驚人。鍋底以半隻冬瓜為主。隨伴住大量嘅魚翅,蝦肉,瑤柱,蟹柳絲,瑤柱,芹菜等。豐富材料熬成嘅湯頭。味道濃厚清甜,鮮味十足,啖啖瑤柱絲。打邊爐前必要飲多兩碗呀.【頂級雪花牛肉 $338】。一卷卷嘅頂級雪花牛肉,擺盤非常吸睛。雪花分佈均勻,色澤誘人。牛

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】大滾友火鍋
【地區】#Dr_eat_元朗
【類型】#Dr_eat_火鍋
【價位】中價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】宮廷特色火鍋
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】
。全單78折(逢星期五-日,7:30前離座)
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。元朗分店沿用返滿清宮廷主題
。裝潢得古色古香
。以四人枱為主,座位寬敞,毫無狹窄感
。枱上預先擺放好餐具
。入座時店員會幫手用滾水洗碗碟
。乾淨衛生方面值得一讚

【周公之禮•消暑冬瓜瑤柱鍋 $218】
。夏天就快到,呢煲消暑冬瓜瑤柱鍋就最岩啦
。材料方面真係足到驚人
。鍋底以半隻冬瓜為主
。隨伴住大量嘅魚翅,蝦肉,瑤柱,蟹柳絲,瑤柱,芹菜等
。豐富材料熬成嘅湯頭
。味道濃厚清甜,鮮味十足,啖啖瑤柱絲
。打邊爐前必要飲多兩碗呀

【頂級雪花牛肉 $338】
。一卷卷嘅頂級雪花牛肉,擺盤非常吸睛
。雪花分佈均勻,色澤誘人
。牛肉肉質鮮嫩幼滑
。以薄切上,抓湯力十足,肉汁豐盈
。入口即化之餘,牛味濃厚

【黑松露蟹肉餃 4粒 $78】
。超薄餃皮包住滿滿嘅餃餡,粒粒都大大隻
。大量嘅蟹肉絲加上黑松露元素
。味道鮮美中增添層次感
。黑松露獨特嘅香氣令人食慾大增

【伊比利亞橡果豬 $168】
。西班牙伊比利亞黑毛豬
。由於係食橡果長大
。比起一般豬肉更帶獨特嘅香味
。肥瘦均勻,不乾不柴
。肉味香濃,肉質幼嫩細膩

【脆炸黑松露午餐肉 $78】
。厚切午餐肉切成條狀,炸至金黃脆香
。濃厚嘅黑松露香緊貼住午餐肉肉香
。咬落鬆脆香口,富有層次感

【大滾友雜菜拼盤 $98】
。雜菜拼盤裝得好澎湃
。有油麥菜,粟米,金針菇,蕃茄,紫淮山,白菜等

【自家製足料竹蔗茅根 $78】
。一大渣足料竹蔗矛根水
。肉眼可見到嘅材料
。有竹蔗,馬蹄,紅蘿蔔等
。飲落冰冰涼涼的,清熱潤燥,生津又解渴

甜品
。食到最後仲有甜品送添
。就係自家製嘅楊枝甘露布甸啦

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】元朗鳳攸南街9號好順利大廈一座地下G4-G5號舖
【分店】元朗|荃灣
【℡】36184885
【營業時間】星期一至日: 12:00-01:00
2023-03-31 80 浏览
週末黎到元朗搵朋友食飯,佢推薦食呢間火鍋店,有得食花膠雞湯鍋,真係好滋補~🤩我哋叫咗個「玲瓏浮凸花膠雞湯鍋」,雞湯湯底好濃郁,但一d都唔油膩~👍🏼 我哋落火鍋料之前先飲一碗湯,雞味濃而且好鮮~ 飲完感覺骨膠原滿滿~👍🏼叫咗個大牛肉拼盤,擺盤好靚,而且幾大份,份量足夠4人share~牛肉睇得出好新鮮,色澤好靚而且肥瘦適中,肉質好鮮嫩~呢度嘅海鮮選擇多而且夠新鮮~ 南非鮮鮑魚好有咬口秘製香醋凍蟶子調味少許咸咸酸酸的幾開胃大蜆幾厚肉而且冇沙,鮮味十足食完呢餐我哋個個都好滿足,食材新鮮又性價比高,下次再黎元朗可以再encore~😋

牛肉睇得出好新鮮,色澤好靚而且肥瘦適中,肉質好鮮嫩~

呢度嘅海鮮選擇多而且夠新鮮~
南非鮮鮑魚好有咬口

秘製香醋凍蟶子調味少許咸咸酸酸的幾開胃
大蜆幾厚肉而且冇沙,鮮味十足

2023-03-30 63 浏览
呢幾日天氣涼返好多,又係時候打個邊爐,元朗出名最多嘢食,喺呢度見到呢間大滾友,舖名特別,裏面都好似坐得幾舒服。胡椒豬肚雞湯鍋,坐低梗係叫咗個鍋先,夠胡椒味,仲有好多雞件,可以食住等。大滾友牛肉拼盤,叫咗個細嘅,頂級安格斯牛肉、手切牛頸脊、牛舌片、牛黃喉、金錢牛展、牛肉粒、美國肥牛,咩部位都試匀,啲牛肉好有牛味,尤其是係安格斯。手切牛頸脊,呢個都好好食,個肉質好爽,啲肉好新鮮,唔黏牙。A4黑毛和牛牛胸腹,整齊一絲絲既雪花,食落油脂香,肉質又嫩又滑。秘製香草醋凍蟶子,好大隻蟶子,啖啖肉,個秘製醋微酸,食落幾特別。珊瑚蚌,好爽口,煮完都唔會縮得好緊要。蘿蔔,初先諗住叫啲蘿蔔熬下湯,連蘿蔔都切得咁靚,煮到淋晒食落又好甜好好味。日本稻庭烏冬,大食嘅人係要叫個烏冬先夠飽,滑嘟嘟既烏冬,加上濃郁嘅湯底,正!

手切牛頸脊,呢個都好好食,個肉質好爽,啲肉好新鮮,唔黏牙。

珊瑚蚌,好爽口,煮完都唔會縮得好緊要。

2023-03-29 130 浏览
如果要小編數最鍾意去打邊爐🍲嘅地方。大滾友一定係我三甲之選內。因為佢CP值真係超高😆荃灣分店同元朗分店小編都去過。今次再度去到元朗分店。今次湯底一如既往咁揀咗花膠雞湯🍲。花膠同雞唔會放落湯底入面而係分開上🐥🍲。店員會係你面前將一大片花膠剪成細塊,最後再將雞件🐥放埋落湯底入面🍲。然後慢慢望住湯底滾起。再飲一啖,完全享受食材嘅味道,唔需要太多嘅造味,已經好好飲🤭。鬼馬油炸鬼,油炸鬼上釀咗蝦膠同蟹子係上面。將油炸鬼放入湯底之後🍲🍲。油炸鬼吸引晒湯底嘅精華,分外滋味👅👅。大滾友牛肉拼盤(細)🐮🐮,拼盤包括頂級安格斯牛肉,手切牛頸脊,牛舌片,牛黃喉,金錢牛展 ,牛肉粒同美國肥牛,牛肉食落牛味香濃。而且一個併盤有咁多選擇,啱晒貪心嘅小編。大蜆,肉質爽口,味道帶咸,甜。而且食落唔會有沙。稻庭烏冬🍜🍜,烏冬順口軟彈, 作為最後嘅菜式就最適合不過啦!

荃灣分店同元朗分店小編都去過。今次再度去到元朗分店。

大蜆,肉質爽口,味道帶咸,甜。而且食落唔會有沙。

2023-03-29 76 浏览
位於元朗的火鍋店,裝飾、裝修古色古香,雍容華貴,容器及餐具也是宮廷風格特色。火鍋湯底特色,不時推出時令或限定鍋底,湯頭材料份量十足;食材新鮮,選擇多款,質素高,供應多款肉類、海鮮、瓜菜、肉丸、餃子等。擺盤非常精緻,菜名也別有用心。另外,餐廳講求衛生,碗碟會先用熱滾水洗滌、消毒殺菌。鴛鴦戲熱湯底:玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋 份量有半隻雞,雞肉連雞皮加入湯中,並加了花膠熬製烹煮,湯底明顯比平日喝到的雞湯更加濃郁、黏稠,味道十分鮮甜。店員會幫忙把花膠剪細了,方便食用,而且吸收湯底精華。飽暖思牛肉:A4黑毛和牛牛胸腹和牛粉色,油脂豐富,滿佈油花,片片薄切,入口軟嫩,牛味濃。飽暖思牛肉:大滾友牛肉拼盤(細) 細份的拼盤包括頂級安格斯牛肉、手切牛頸脊、牛舌片、牛黃喉、金錢牛展、牛肉粒、美國肥牛。牛肉新鮮,血紅色,每款數量均有數片。麵食:日本稻庭烏冬澱粉方面,加入麵條最掛湯。烏冬滑溜,麵條煙韌口感,沾滿雞湯的味道。酒後亂性飲品:蜂蜜菊花茶一大壺菊花茶,火鍋最適合喝些清涼茶飲,清清熱氣,微微帶甜,解渴又解膩。
鴛鴦戲熱湯底:玲瓏浮凸 花膠雞湯鍋

飽暖思牛肉:A4黑毛和牛牛胸腹

和牛粉色,油脂豐富,滿佈油花,片片薄切,入口軟嫩,牛味濃。
飽暖思牛肉:大滾友牛肉拼盤(細)

麵食:日本稻庭烏冬

酒後亂性飲品:蜂蜜菊花茶

2023-03-29 39 浏览
去元朗食野,我覺得大滾友火鍋都幾好,位於元朗鳳攸南街9號好順利大廈地下,環境幾乾淨,上菜快,服務態度幾好,環境設計都落足心思,古色古香風格,打卡都唔錯👍🏻呢到有多款手工火鍋配料,店員推介A4黑毛和牛牛胸腹,肉質軟嫩且帶有溫和的味道,用黎打邊爐就最好不過,的確牛肉油香幾豐郁,油花勁靚,就算叫左濃味胡椒豬肚雞湯鍋,都冇搶走牛肉味道😋湯頭濃郁辛香,帶有獨特的胡椒香氣,入面仲有不少軟嫩的豬肚😝不自覺地飲左幾碗另外叫左清熱菊花茶配鬼馬油炸鬼,咁熱氣一定要飲返菊花茶下下火🙈

2023-03-26