2009-06-01
屋企人成日讚呢度d吉列豬扒,咁就當然黎試下啦.做完gym,差不多九點黎到,都要等位.真係有點掃慶.等了十五分鐘,卒之有位,不過係走廊的二人位.都okay呀,起碼吳使同其他人貼住坐,都有點privacy. 呢度係日式裝修,木器較多清清地乾淨企理,幾好!我地點了兩個定食.一個吉列豬扒定食,另一個係芝士汁漢堡鍋定食.先來了吉列豬扒定食.件吉列豬扒炸到金黃色,已預先切成數件,d炸粉很鬆軟,炸得幾靚,配上雪白的日本椰菜絲,賣相幾好幾好.定食配有一碗芝麻,有一支小木棒,配合那有坑紋的碗,自己攪動一回就變成芝麻碎後,混入那BBQ汁,加上黃芥辣.這吉列豬扒的配汁真豐富.豬扒幾鬆脆蘸上那醬汁更加好味.此外定食亦配一碗飯及麵豉湯.值得一提的是那碗飯,它是用日本珍珠米,所以特別嚥韌軟孰,有飯味,呢度仲有白飯任添服務.愛吃日本米飯的人,必然之選.芝士汁漢堡鍋定食,等待了一會才來,個漢堡用一個日式鐵鍋盛著,那圓圓的漢堡扒,加上那香濃的芝士汁,配上小許洋蔥,好香好好味,非常好送飯.知道日本人喜歡吃漢堡扒,所以會有很多漢堡扒的菜式,不過呢種鍋物都係第一次食到.都幾好味道.定食伴來那碟南瓜茄子煮,出其地美味,不過通常
芝士汁漢堡鍋定食,等待了一會才來,個漢堡用一個日式鐵鍋盛著,那圓圓的漢堡扒,加上那香濃的芝士汁,配上小許洋蔥,好香好好味,非常好送飯.知道日本人喜歡吃漢堡扒,所以會有很多漢堡扒的菜式,不過呢種鍋物都係第一次食到.都幾好味道.定食伴來那碟南瓜茄子煮,出其地美味,不過通常d正宗的日本菜,d煮物都幾好味,好細心咁著既.