2023-11-24 255 浏览
今天係假期和朋友去北角滙行街,再向炮台山方向行過去。 不經不覺已到下午茶的時候, 一於揾間茶記醫肚!見到一間白色大招牌,叫大小姐冰室。 它在北角英皇165-175 號公主大廈01及10-13號地舖。炮台山地鐵站B 出口一出,就在對面,十分方便!餐廳環境十分寬敞、整潔乾淨、光猛舒服!枱椅有卡位和圓枱位。 它是港式傳統冰室: 粥粉麵飯、茶餐、常餐、下午茶餐等等,餐廳食物很多:意粉、海南雞和泰式食品都有。 我們有啲肚餓,叫了三個下午茶餐吃到飽!#西多士# 一大塊厚切多士淋上蛋液炸起。 上面鋪上冰硬厚牛油和忌廉,切開一齊與牛油和忌廉食,香酥又軟,超美味!#生炸雞脾伴辣味薯角# 新鮮生炸雞脾,香脆可口,雞肉很嫩滑有汁唔會乾。 薯角炸得脆,熱辣辣的,沾茄汁最啱!#星洲炒米# 份量十足,材料豐富: 牙菜、肉絲、蛋絲等。 米粉炒得很乾身和香口,真的很地道的感覺!飲品: 大小姐紅豆奶茶,有很多紅豆,奶味香濃,甜甜的味道,不錯! 還有的是茶記傳統的奶茶,茶味濃,花奶香,真的是香港的味道!這間茶餐廳的食物既傳統又地道,選擇真的很多,多吃幾次也試唔哂!質數高、味道好又價錢大衆化,真的要推介給大家來試試!

2023-11-23 125 浏览
尋日阿仔學校旅行, 今日放假一天, 咁得就唔洗咁早帶佢返學, 有時間嘆個Good Morning.平時喺炮台山港鐵站一出就見到大小姐冰室呢個茶記, 好想食好耐架啦, 因為有時經過望下D餐牌, 有D特色野食. 今日終於有機會可以嘆個早餐.茶記早餐通常都係A餐通粉, B餐沙爹牛肉麵, 今日就食個扒餐開哂心下. 叫左個雞扒, 腸仔, 炒蛋, 牛角包扒餐, 再嘆杯即磨咖啡.炒蛋金黃色, 半生炒, 重有蛋汁流出, 蛋味香濃, 份量超多.雞扒夠大塊, 外皮香脆, 肉質嫩滑, 重有肉汁添.腸仔, 牛角包都好好食, 牛角包好鬆化.嘆完個Good Morning 又係返工嘅時間啦.

雞扒夠大塊, 外皮香脆, 肉質嫩滑, 重有肉汁添.

腸仔, 牛角包都好好食, 牛角包好鬆化.

嘆完個Good Morning 又係返工嘅時間啦.
2023-10-23 246 浏览
過去週六下午去了附近隨意找了一家茶記見呢間幾新淨闊落....֒ 🍗炸雞髀伴沙律 $42 ☕️ 即磨齋啡 $24...是真的即炸🥹上檯時見到果陣熱氣的樣子同剛炸起的熱氣味👃🏻配上甘荀薯仔沙律~ Ok 的皮切開後,相當嫩滑的雞肉🍗只可惜肉真係好咸🥵🥵🥵
過去週六下午去了附近

上檯時見到果陣熱氣的樣子
同剛炸起的熱氣味👃🏻
配上甘荀薯仔沙律~ Ok 的
炸雞髀伴沙律
皮切開後,相當嫩滑的雞肉🍗
只可惜肉真係好咸🥵🥵🥵

2023-10-22
2023-10-23 1673 浏览
今日難得同朋友出到嚟,不過覺得好肚餓,一出地鐵站就見到一間牌面雪白亮麗嘅大小姐冰室,二話不說就入去覓食啦餐廳環境潔淨光猛,有卡位,有圓枱位。除咗港式傳統冰室嘅粥粉麵飯,茶餐常餐外,餐廳菜單食物多元化:西式焗意粉、星馬海南雞、泰式小炒,一應俱全落單仲可以驚QR code,方便快捷,以下就係我同朋友叫嘅菜式:碎蛋流心蛋治雞蛋夠Creamy,加入流心蛋黃嘅滑溜,成份三文治有入口即溶嘅口感,鍾意食蛋嘅朋友唔好錯過啦新加坡海南雞喇沙湯麵海南雞:肉質鮮嫩,有雞油香,仲有經典三色醬任你揀叻沙湯麵:湯底重椰奶味,唔會辣,啱晒我唔食得辣。油麵煮到好林身,索晒湯汁,仲有腐卜同雜菌做配菜蝦仁炒滑蛋冰室必叫港式經典小炒,呢度既炒滑蛋好香滑,而且重奶味蝦仁就夠爽夠大隻,加入韮黃炒,惹味Up 鮮茄腐竹野菌浸時蔬呢個菜式又蕃茄、富足、紅蘿蔔、雜菌、莧菜,營養充足,而且唔會有味精,健康之選華田暴龍脆脆冰室特色飲品,華田味濃郁,然後朱古力脆脆好有口感,飲完充滿力量啊

餐廳環境潔淨光猛,有卡位,有圓枱位。

碎蛋流心蛋治

新加坡海南雞喇沙湯麵
海南雞:肉質鮮嫩,有雞油香,仲有經典三色醬任你揀

蝦仁炒滑蛋
冰室必叫港式經典小炒,呢度既炒滑蛋好香滑,而且重奶味
蝦仁就夠爽夠大隻,加入韮黃炒,惹味Up

鮮茄腐竹野菌浸時蔬

華田暴龍脆脆

• 華田暴龍脆脆
  • 蝦仁炒滑蛋
2023-10-21 273 浏览
喺朋友嘅社交平台,見到佢杯紅豆冰奶茶,令我將佢狠狠記住。今日經過炮台山就諗起佢,但我哋咁啱又食飽飯,於是決定過去飲杯嘢。入到去啱啱過咗午飯時間人口不多座位任坐,地方企理都好乾淨第一印象唔錯。手機落單快靚正熱鴛鴦溫度足、咖啡味較重,口感一般滑,略帶點苦,味道較重。終於等到依杯奶茶紅豆冰一睇就知會令到我失望,因為紅豆蓉超級少,我諗大約只有1/10, 賣成30幾蚊,食水都好深吓。唔好理紅豆正唔正,但係已經大打折扣,奶茶比較稀,茶味略為淡薄。飲完呢杯嘢令到我對佢哋嘅食物都沒有期望。

喺朋友嘅社交平台,見到佢杯紅豆冰奶茶,令我將佢狠狠記住。

手機落單快靚正

熱鴛鴦
溫度足、咖啡味較重,口感一般滑,略帶點苦,味道較重。

終於等到依杯
奶茶紅豆冰
飲完呢杯嘢令到我對佢哋嘅食物都沒有期望。
2023-10-08 2516 浏览
過親嚟炮台山、北角一帶,都喺換禮品,咁啱今晚老婆自己有飯局,一支公快靚正之選,就梗喺茶記啦。記得早前睇過食友嘅食評,介紹過一家就晌炮台山站對面嘅「大小姐冰室」,大讚其小炒幾出色,所以,趁機食埋個晚飯先返屋企。一出地鐵望過對面就見到店家蹤影,由於門面光猛,好易認。一室米白為主調,裝修簡約得嚟帶點時尚感,最好喺整潔明亮。以為一字長形睇晒成個鋪,原來餐廳呈L形,入到尾仲有好多卡位,而且,啲卡位好闊落,就算喺茶記,都讓人覺得舒服好坐。好多時餐具、紙巾、調味料都會預設放晌枱旁,但要讚嘅喺排列整齊,很有整潔感。主餐牌以一幅線條簡單嘅水彩彩繪作頁首,小弟幾鍾意,很有清爽感。而裡面有齊皇牌推介、焗飯、特色小菜、炒粉飯麵、有營素食、三文治、多士、各種飲品。有少少圖片輔助,仲中英對照,令啲外國遊客點餐方便好多,可大大推廣茶記文化。不過,食友就話唔好錯過佢哋嘅小菜,揀精選晚餐就最划算,因為已包燉湯(或例湯)及餐飲,而當中可以選一人餐$118、二人餐$228、三人餐$338,部份菜式需額外加錢。同樣有英文餐牌,唔喺間間茶記都會咁做。時下好多餐廳都用二維碼自助下單,呢度都喺,但值得讚喺介面分類比較清晰,易用,轉
以為一字長形睇晒成個鋪,原來餐廳呈L形,入到尾仲有好多卡位
,而且,啲卡位好闊落,就算喺茶記,都讓人覺得舒服好坐。
,可大大推廣茶記文化。
時下好多餐廳都用二維碼自助下單,呢度都喺,但值得讚喺介面分類比較清晰,易用,轉眼三兩下就落完單。
精選晚餐
是日燉湯(套餐)

我估大多數人都揀燉湯,多過揀例湯,點都覺得高檔啲。是日喺黨參赤肉雞肉燉湯,湯色濃而不濁,好清澈,入口清甜滋潤,撈兩嘢,足見真材實料無欺場。
紅酒牛尾煲 $118

出得街食嘢,梗喺揀啲自己唔識煮,又難煮嘅菜式啦,呢個牛尾煲就合我心水喇。熱焫焫嘅牛尾煲好快就送到嚟,熱氣騰騰,未食都已有啲期待。先試試過汁底,非常香濃,撈飯真喺一流,而啲牛尾份量真喺唔少,睇相都見到堆到成個山咁,而且,炆得鬆化,又甚富肉香,非常好食,此外,仲有唔少洋蔥、青椒等杯配菜,食完成個煲同白飯,真喺非常之飽。
大小姐紅豆奶茶 +$9

餐牌無寫明,但可以加錢轉特飲,問過只需加$9,絕對無殺價。而且,啲紅豆多到近半杯咁滯,煲到起晒沙,又綿又清甜;此外,個奶茶亦好夠香滑,揀咗少甜又少冰,真喺啱啱好。
大小姐紅豆奶茶
整體嚟講,環境比一般茶記舒服,服務方面,都OK啦,都唔會預期好似啲高級餐咁,但上菜速度就真喺好有效率,但最緊要啲嘢好食嘛!
大小姐紅豆奶茶
今天叫熊貓外賣。點了干炒牛河。唔好意思,要改肉片,因本人不食牛。服務員打電話來問牛肉轉乜,我話什麼都可以,只是不要牛。服務員话轉頭再打俾我,佢要問一問先。跟住再打來,說今次轉肉片俾你,你下次唔好再叫,唔准轉。皇恩浩蕩,多謝哂。我知道了,永不會再叫。再講食物全部可能唔記得落鹽,冇味的。
外卖送餐
2023-09-20 373 浏览
在open rice見到有「大小姐冰室」加入外賣自取 真係好開心, 方便隨時訂外賣平時常見都是火腿通粉、雪菜肉絲米、沙爹牛肉麵吃去吃都有點厭揀在個平時較少有得吃嘅早餐「韓式豬軟骨辛辣麵配黑松露炒蛋連熱飲」份量都幾多,可以當Brunch (早午餐)吃牛角包普普通通,黑松露炒蛋好嫩滑好味,泡菜+豬軟骨辛辣麵,酸酸辣辣好醒晨又醒胃,豬軟骨煮得軟腍入味,入口即化,勁好食餐後喝杯回魂香濃咖啡,今日我嘅能量指數有提升啦「韓式豬軟骨辛辣麵配黑松露炒蛋連熱飲」$45

平時常見都是火腿通粉、雪菜肉絲米、沙爹牛肉麵吃去吃都有點厭

餐後喝杯回魂香濃咖啡,今日我嘅能量指數有提升啦

「韓式豬軟骨辛辣麵配黑松露炒蛋連熱飲」$45

韓式豬軟骨辛辣麵配黑松露炒蛋連熱飲
2023-09-13
外卖自取
$45 (早餐)
韓式豬軟骨辛辣麵配黑松露炒蛋連熱飲
同朋友去食早餐,叫左早餐二十分鐘只來了飲品,已多次同職員反映差個牛肉麵未到,只回覆處理中。之後有職員過來問我差咩未到,完全冇幫我跟進。之後隔離枱新進客人陸續上餐,只有我個牛肉麵沒到。之後拎了個牛肉麵俾我但發現是第二枱客人號碼,即刻拎走,明明係我要既麵,佢就唔係先俾我係俾其他人。最後等左30分鐘,仲未黎就嬲到走人。

2023-09-07 1127 浏览
放工約咗屋企人喺炮台山食晚飯,知道英皇道有間「大小姐冰室」,小菜非常出名,提議過去試下。餐廳嘅招牌好 Sharp 醒,純白門面、米白牆身,再配以一室簡潔明亮嘅裝潢,環境時尚有格調。餐牌分門別類,選項豐富。我哋點咗個精選二人餐 ($228),套餐包自選菜式兩碟,另附送白飯、是日燉湯或例湯及熱飲兩杯。是日燉湯為蟲草花燉赤肉,燉湯真材實料,湯水清甜滋潤,蟲草花香味濃郁,飲得出冇落味精。跟住係是日海鮮,茄子盲曹 (+$10),盲曹比想像中大條,先炸後炆,魚肉新鮮度足,食落非常嫩滑,配上軟腍入味嘅茄子,送飯一流!豉汁蒸白鱔 (+$30)  白鱔蒸得啱啱好,肉質肥美,食落爽脆彈牙,豉油同豆豉嘅份量亦拿捏得十分準繩,味道唔會過咸,墊底仲有滑嘟嘟豆腐,大人細路都啱食。跟餐飲品選了押上店名嘅大小姐紅豆奶茶 (+$9),奶茶甜度剛好,紅豆粒份量足,夠腍夠綿密,順滑有茶香。另一杯熱柚子蜜味道亦唔錯,清香順喉。
諗住簡單叫左個梅菜扣肉飯,點知中伏。好耐都未食過一個小菜令我要嬲到食食評。個小菜上檯已經心知不妙!梅菜扣肉成個餸好似焗左好耐,梅菜響個面壓到匾晒,焗到黑色咁滯;翻開啲梅菜,見到啲肉乾爭爭,放入口鞋到想講粗口。成個菜完全冇梅菜扣肉嘅香味,得個咸字。再講啲白飯,係咪無水煲飯,粒粒米到硬到人都癲,咬到牙較到軟。呢個小菜收$70,小小誠意都要掛!完全唔係果回事。所以話,相片與實物不符唔好怪人,只怪自己選左食店。將呢間店放入blacklist第一位。

2023-08-23
餐廳對正炮台山地鐵站見個名幾得意入咗去坐見門口唔係好多人 原來入面鋪頭勁大靠裡面位置都坐爆曬午餐大概$6x 包熱飲叫咗個乾炒牛河 夠乾身 加埋辣醬都幾好食嘅👍🏻朋友們叫嘅午餐賣相好靚喇沙同埋蕃茄湯底睇落個樣都好靚仔🤤味道亦都唔錯野飲方面熱奶茶普通 唔會澀但餐廳有提供一啲有cream 嘅凍咖啡做特飲都幾得意😝少係呢啲冰室類餐廳會見到😁😁QR code落單 埋單無加一隨便試下但整體都幾好到炮台山呢頭會考慮再嚟食😙😙
餐廳對正炮台山地鐵站

QR code落單 埋單無加一
隨便試下但整體都幾好
到炮台山呢頭會考慮再嚟食😙😙
2023-08-20 264 浏览
放工同屋企人黎呢邊食晚餐。店內環境寬敞,坐得舒適。餐牌上有好多選擇,可以用QR code落單好方便,實體餐牌亦有中英對照。先黎一盅五指毛桃燉雞湯,鮮甜不油膩而且夠真材實料。主食揀左新加坡海南雞飯,同埋西芹腰果蝦球。海南雞鮮味而且夠嫩滑,配番茄片同青瓜片清爽不膩,飯粒分明有口感。西芹汁多爽脆,蝦球新鮮爽口,腰果亦夠香口,配上雜菇更有風味。另外仲叫左沙嗲牛肉麵,係傳統冰室必點食物,牛肉唔會韌,沙嗲味濃夠哂惹味,麵質亦岩岩好。最後再加杯凍檸檬茶夠哂滿足,凍檸茶份量多,甜度同檸檬適中,好飲又解渴!
放工同屋企人黎呢邊食晚餐。店內環境寬敞,坐得舒適。
2023-08-04 412 浏览
大小姐冰室 北角英皇道165-175號公主大廈01及10-13號地舖Shop 01&10-13, Princess Mansion, 165-175 King's Road, North Point晚餐餐廳有一人餐$118包括一個小菜加燉湯同飲品,2人份$228自選2個餸加湯,白飯,飲品椒鹽肉排,咬落去非常軟香,配合椒鹽同炸蒜下味道更勝一籌,很下飯蟲草花豬肉雞腳湯,落了紅棗勁甜。金銀蛋肉碎浸時蔬,食返碟菜,有金銀蛋就唔會太單調,美味家常菜額外點了炸雞髀,女朋友話頭先想食tea 無曬,要食返補數,香脆可口餐飲我叫凍檸茶#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant
大小姐冰室

北角英皇道165-175號公主大廈01及10-13號地舖

自選2個餸加湯,白飯,飲品

蟲草花豬肉雞腳湯,落了紅棗勁甜。

餐飲我叫凍檸茶

2023-08-04 324 浏览
一早做完運動好肚餓 經過意間餐廳見倒佢甘豐富嘅早餐選擇 即刻衝入去 好少見有餐廳有牛角包🥐or薯餅可以揀配黑松露炒蛋🍳 仲可以揀多款 腸仔/火腿/煙肉麵食方面 我就永遠抵抗唔倒任何蕃茄湯底嘅choice 所以就叫左蕃茄牛肉通內心不停掙扎食個五香肉丁辛辣麵 更邪惡蕃茄牛肉通佢上錯左做米粉 無所謂照食啦不過吸湯吸得勁快 都係通粉好d 湯底較似家常嘅蕃茄湯 仲有好多薯仔粒 食落覺得無味精~ 牛肉份量都好多奶茶 夠濃滑 pass🤣黑松露炒蛋 煙肉 薯餅 意個組合 一個字 正!唯一就係 一般嘅女仔 應該食唔曬🤣可以扣底
一早做完運動好肚餓 經過意間餐廳
見倒佢甘豐富嘅早餐選擇 即刻衝入去
好少見有餐廳有牛角包🥐or薯餅可以揀
配黑松露炒蛋🍳 仲可以揀多款 腸仔/火腿/煙肉

內心不停掙扎食個五香肉丁辛辣麵 更邪惡

蕃茄牛肉通佢上錯左做米粉 無所謂照食啦
奶茶 夠濃滑 pass🤣
黑松露炒蛋 煙肉 薯餅 意個組合 一個字 正!
唯一就係 一般嘅女仔 應該食唔曬🤣
可以扣底