餐厅: 大家樂 (黃大仙中心南館)
资讯:

2011-12-03 415 浏览
下午在翔龍灣商和張嘉兒合照後,便在那兒乘車出九龍,剛剛有巴士出黃大仙港鐵站,便乘巴士往這兒,晒相後,便住這間大家樂吃下午茶,我好喜歡這兒的湯瀨。我叫了燒鴨湯瀨跟汽水,本身我是不可以飲汽水(因為我有糖尿病),但因為我血糖低暈一暈,所以才叫汽水。燒鴨瀨好好味,不錯,好滑,瀨粉亦好爽,但服務態度不行,尤其是廚房部,拿食物時,叫他們給薑茸,但竟然叫好幾次都唔理我!
2011-06-29 96 浏览
昨天同朋友一齊返學,返學前嚟左呢度食晚飯,7點幾都幾多人喎,好旺場呀,我地每人叫左一個餐,我叫左焗豬扒飯+熱檸茶,朋友叫左煎蛋肉醬飯+凍綠茶,另一個朋友叫左四寶飯+凍檸茶.等左一陣就有啦,好快喎,我的焗豬扒飯好大份呀,賣相依然係咁吸引,味道都係一樣好味道,塊豬扒都唔細架,d飯係炒飯底,面頭有好多蕃茄醬及蕃茄,一些西蘭花,塊豬扒好淋身架,唔會好鞋,好味呀,d飯多到我都食唔晒.朋友的肉醬飯都好味呀,我試左少少好香呀及肉醬旳份量也多,唔會只係飯多,上面的蛋係太陽蛋,攪埋一齊食仲正呀.另一個朋友的四寶飯有叉燒,雞中亦,紅腸,燒肉,個樣都好吸引,我食左一舊叉燒都好好味呀,唔會係好乾身的果種,係好多汁架,又淋,good!!!好開心好滿足的一餐,價錢30幾蚊都好抵食的呀!!!!

好開心好滿足的一餐,價錢30幾蚊都好抵食的呀!!!!
2011-06-28
琴晚卒之去試一試啦,見佢係facebook 谷廣告谷到咁行,都要試試o既。見左個牛肉o既set,無要海鮮同豬肉,因為燒黎食緊係牛肉最好食架啦!!別無他選等左一陣就執好,有個烏冬for你最尾炒,有個蒸蛋for你剛剛開始未燒好o既野果陣食o既,仲有3舊金姑肥牛卷,3舊露筍肥牛卷,一串雞肉+軟骨,一條蟹棒,半條獅子狗卷,同2粒姑,其他都係生菜,豆芽,芽菜之類o既野係下面。但最不滿係半條獅子狗卷low,一條切開一半,中間再要加一刀先比我地,我都係食果陣先知!!燒呢個鍋要有得心機,因為都唔快,要慢慢燒,牛肉唔會怕鞋,燒耐小小仲會幾香口,但雞肉就真係要燒好耐啦,因為驚唔熟有菌。所以我覺得唔應該咁會串起比人,因為都幾難燒,一陣香港人又貪快未熟就食,出左事就有排煩啦!!金姑肥牛卷:不過不失啦,我叫左個蒜溶汁不過一點就無曬牛肉味得汁o既味,金姑仲係痴埋一舊,個底係痴實曬,應該卷之前搵人撕開小小會更方便食!!露筍肥牛卷:都係罐頭露筍,不過比金姑好食得多,又易燒,又唔怕難消化一串雞肉+軟骨:高危野燒到好熟先食,有d 7味粉o既味之外都無咩特別一條蟹棒:唔洗多講啦半條獅子狗卷:都係果d 啦2粒姑,其他都係生菜

一條蟹棒:唔洗多講啦
半條獅子狗卷:都係果d 啦
2粒姑,其他都係生菜:總算新鮮,d 姑都要燒好耐先食得,所以可以早小小就放定一粒落去

最後炒烏冬個味夠入味,不過一次過倒曬落去o既話要好耐先炒返乾水,所以都係要慢慢黎,但食完都尚算ok飽啦。
感覺就唔太值成50蚊啦,以前打邊爐仲多料過佢啦,e+反而仲小左,不過叫卓頭野所以試下,不過唔知有無機會再食呢!
45蚊一個set加多杯野飲6蚊,算ok啦
2011-03-03
45蚊一個set加多杯野飲6蚊,算ok啦
2011-01-20 77 浏览
話說昨天跟太太去黃大仙中心大家樂吃晚飯我太太點了叉燒五寶飯套餐我則點了豉汁蒸烏頭套餐五寶飯還算是不過不失,但他所送的涼伴菜跟他照片上的...未免實在差太遠照片上的明明是豬耳...但實際上是 麻油大豆芽 雖然兩者我都喜歡吃,但未免實在是差太遠了吧我點的豉汁蒸烏頭魚...真的教人失望首先,不知道他是用什麼的烏頭魚,魚本身並無魚味 加上他用的豆豉實在太少,另到整條魚都沒有豆豉味我相信廚司是連鹽、豉油都沒有再進去整碟魚反而有很多很多的油...毫無疑問是油浸烏頭魚這樣的質素;這樣的價錢...我情願走遠一點去鳳凰新村裹面的茶餐廳吃烏頭魚套餐好過
話說昨天跟太太去黃大仙中心大家樂吃晚飯
我太太點了叉燒五寶飯套餐
我則點了豉汁蒸烏頭套餐

照片上的明明是豬耳...但實際上是 麻油大豆芽

雖然兩者我都喜歡吃,但未免實在是差太遠了吧

我點的豉汁蒸烏頭魚...真的教人失望
首先,不知道他是用什麼的烏頭魚,魚本身並無魚味

加上他用的豆豉實在太少,另到整條魚都沒有豆豉味
我相信廚司是連鹽、豉油都沒有再進去
整碟魚反而有很多很多的油...毫無疑問是油浸烏頭魚

2010-11-07 89 浏览
倆口子又出動去食tea 了..又是去快餐店, 又是食雞脾紅豆冰今次輪到大家樂蜜汁燒雞脾紅豆冰雞脾都算係大隻, 燒雞脾幾香口, 但燒得比較干, 頭的部分硬掉了.中間部分的肉質都幾滑幾入味, 又不會太肥太油, 不錯的紅豆冰就有點強差人意了. 紅豆未完仕煮透, 有些還是硬的. 糖水太多...整杯都是稀稀的奶水, 像是在飲奶水紅豆粒一樣
倆口子又出動去食tea 了..
又是去快餐店,
又是食雞脾紅豆冰
今次輪到大家樂

蜜汁燒雞脾紅豆冰
中間部分的肉質都幾滑幾入味, 又不會太肥太油, 不錯的

燒雞脾 + 紅豆冰 ($18)

燒雞脾

2010-11-03
$9.5
燒雞脾
2010-10-09 44 浏览
是日放學跟友人到大家樂吃下午茶我簡左一個茶盒餐(吉列豬排+西多士),另外都有另一款係雞翼但賣曬首先要講番等候時間比較長...可能要整既野比較多..叫呢個餐都比小小耐性一接到呢個餐就覺得$20食到咁多野都算抵啦吉列豬排:好似放左一段時間,唔脆唔香口,好un,唔太好食西多士:唔錯好食,不過醬唔夠多粟米:無咩特別魚肉菜湯:我幾中意食d魚肉,不過啖湯好重味精味
是日放學跟友人到大家樂吃下午茶

首先要講番等候時間比較長...可能要整既野比較多..
叫呢個餐都比小小耐性

一接到呢個餐就覺得$20食到咁多野都算抵啦

吉列豬排:好似放左一段時間,唔脆唔香口,好un,唔太好食

西多士:唔錯好食,不過醬唔夠多

粟米:無咩特別

魚肉菜湯:我幾中意食d魚肉,不過啖湯好重味精味
吉列豬排同西多士
粟米
魚肉菜湯
2010-10-07
吉列豬排同西多士
2010-04-13 62 浏览
其實佢一出我都已經有試過,只係一直都唔記得影相upload上黎~~大家樂而家既"早餐"雙蛋係即煎架~~ 首先一食雞蛋先,真係好熱,好夠溫度~蛋白同蛋黃都仲係好熱,有小小辣咀架~~~至於塊多士,就失色左小小,淋左dd唔夠脆~~但都好ok~~~值得可以一試再試~~

其實佢一出我都已經有試過,
只係一直都唔記得影相upload上黎~~

大家樂而家既"早餐"雙蛋係即煎架~~

首先一食雞蛋先,真係好熱,好夠溫度~
蛋白同蛋黃都仲係好熱,有小小辣咀架~~~

至於塊多士,就失色左小小,淋左dd唔夠脆~~
但都好ok~~~
值得可以一試再試~~
2010-04-12
$25 (早餐)
2010-04-13 53 浏览

其實佢一出我都已經有試過,
只係一直都唔記得影相upload上黎~~

大家樂而家既"早餐"雙蛋係即煎架~~

首先一食雞蛋先,真係好熱,好夠溫度~
蛋白同蛋黃都仲係好熱,有小小辣咀架~~~

至於塊多士,就失色左小小,淋左dd唔夠脆~~
但都好ok~~~
值得可以一試再試~~
即煎雙蛋火腿早餐
2010-04-12
$25 (早餐)
即煎雙蛋火腿早餐
2009-10-26 44 浏览
肉鬆蒜子浸走地雞set din $40肉鬆蒜子浸走地雞: 份量幾多下, 不過就鞋口左d,唔夠滑, 可能係浸掛, 都有雞味, 又有d肉碎咁素翅: salty左d, 得幾條素翅, 蟹柳, 又杰達達, 好漿口....白飯: 唔夠熱, 但煲得唔錯, 唔濕又唔太硬普洱茶:太濃了, 飲完訓唔著 hahahaha清潔姐姐好快手執野~ 收銀都好布效率
肉鬆蒜子浸走地雞set din $40

白飯: 唔夠熱, 但煲得唔錯, 唔濕又唔太硬
普洱茶:太濃了, 飲完訓唔著 hahahaha

清潔姐姐好快手執野~ 收銀都好布效率
2009-08-14 42 浏览
話說叫左兩個餐:- 紐西蘭爵士牛扒鐵板餐 (配香蕉船、焗薯) $44.00- 香醇蘇排、春卷、涼伴雞絲 (配菜飯) $36.00首先講講,個牛扒個扒同花x餐廳午市o既牛扒餐...應該係同一樣o既牛扒問題是這熟,問都唔問總知就十成熟...肉質完全唔嫩塊扒亦算細,約係一隻手掌咁上下大,厚就大約係1cm度焗薯size超細約係網球咁上下大香蕉船係一條蕉+一個雪糕球+一塊威化餅唔包野飲 (野飲要另外再加錢)咁o既價錢...我情願去花x餐廳 或者情願食過其他野到個排骨...得3粒咁大把 (姆指咁大)味道超麻麻1條春卷(無特別)、半塊唐生菜(墊底菜)、小小麻醬雞絲 (或可揀鴨胸)再加一碗有菜味但無菜o既菜飯呢個set無湯無飲品無甜品...超搵笨老實,咁o既價錢...我情願去同一個商場內o既 "叙福x廚" 或 "客家x棧"
話說叫左兩個餐:
- 紐西蘭爵士牛扒鐵板餐 (配香蕉船、焗薯) $44.00
- 香醇蘇排、春卷、涼伴雞絲 (配菜飯) $36.00

首先講講,個牛扒
個扒同花x餐廳午市o既牛扒餐...應該係同一樣o既牛扒
問題是這熟,問都唔問總知就十成熟...肉質完全唔嫩
塊扒亦算細,約係一隻手掌咁上下大,厚就大約係1cm度
焗薯size超細約係網球咁上下大
香蕉船係一條蕉+一個雪糕球+一塊威化餅
唔包野飲 (野飲要另外再加錢)
咁o既價錢...我情願去花x餐廳 或者情願食過其他野

到個排骨...得3粒咁大把 (姆指咁大)味道超麻麻
再加一碗有菜味但無菜o既菜飯
呢個set無湯無飲品無甜品...超搵笨

2009-08-12
2009-06-28 125 浏览
昨晚鐵定左要食菠蘿生炒骨或咕嚕肉呢d酸酸甜甜的餸, 見到大家樂有做就試下 菠蘿生炒骨 + 白飯 + 紅蘿蔔青蘿蔔湯 + 中國茶 ($39) 菠蘿生炒骨 --有水準, 酸甜度剛好, 醬汁黏杰度可包住d排骨, 好味!--排骨粉漿適中, 唔會過厚, 咬落帶少少脆--排骨的骨及肉比例適中, 有肉食, 唔會過多肥膏 白飯--好黏, 落左太多水 紅蘿蔔青蘿蔔湯 --話係"老火湯", 但一d都唔老火, 唔濃, 只係清清地, 少味精, 少鹽, 無油--湯渣d瘦肉幾好食, 好鬆軟

菠蘿生炒骨

--排骨粉漿適中, 唔會過厚, 咬落帶少少脆
--排骨的骨及肉比例適中, 有肉食, 唔會過多肥膏

白飯
--好黏, 落左太多水

紅蘿蔔青蘿蔔湯
--湯渣d瘦肉幾好食, 好鬆軟
菠蘿生炒骨: 有水準, 夠鑊氣
個餐有小菜 + 湯 + 白飯 + 茶
紅蘿蔔青蘿蔔老火湯: 煲得未夠火喉, 唔算老火湯
2009-06-28 32 浏览
晚餐再食功夫雞 --- 半隻份量, 之前食過所以有d印象會係幾大隻 點知今次又細隻左, 邊有半隻? 好肯定係俾少左幾舊囉 半隻雞只佔隻碟的一半, 都唔明白俾咁大隻碟做什麼 肉質差過上次, 肉好實, 好普通的雪藏雞味道, 同百佳d雞差唔多
點知今次又細隻左, 邊有半隻? 好肯定係俾少左幾舊囉
半隻雞只佔隻碟的一半, 都唔明白俾咁大隻碟做什麼

"半隻"? 份量小得難以置信
2009-06-20 56 浏览
門口見到"圖片"上的鐵板系列"爵士牛扒"好大塊, 長方形大大塊牛扒有成個鐵板咁長, 包焗薯 + 酥皮周打海鮮湯都係 $44再 + $6 仲可加至cool 冰冰 牛扒--原來係好細塊, 同門口的menu圖真係有天淵之別 . 此餐無飯無意粉, 故主菜只有咁細塊牛扒, 真係唔夠飽--幸好牛扒煎得夠技巧, 能鎖住肉汁 --值得一讚係食唔出肉鬆粉的苦澀味 --配了蕃茄汁, 原來內有鮮蕃茄茸, 夠鮮夠味道 酥皮湯--脆脆的酥皮好香--湯普通, 淡淡的, 材料味道亦淡; 湯份量少, 只得碗的三分二 焗薯--焗唔出薯仔的香味, 淡貿貿--面頭落重沙律醬, 好肥
再 + $6 仲可加至cool 冰冰

牛扒
--原來係好細塊, 同門口的menu圖真係有天淵之別
. 此餐無飯無意粉, 故主菜只有咁細塊牛扒, 真係唔夠飽
--幸好牛扒煎得夠技巧, 能鎖住肉汁

--值得一讚係食唔出肉鬆粉的苦澀味

--配了蕃茄汁, 原來內有鮮蕃茄茸, 夠鮮夠味道

酥皮湯
--脆脆的酥皮好香

焗薯
--焗唔出薯仔的香味, 淡貿貿
--面頭落重沙律醬, 好肥
鐵板爵士牛扒餐 $44, + $6 配至cool冰冰
牛扒原來咁細塊, 比門口menu圖細一半
酥皮湯
焗薯: 過多的沙律醬
(非会员)
見未有開九龍城版,請版主開個大家樂九龍城版丫, thanks! 咁我就借o係哩度寫,見佢出新野,價錢ok, 即管試下..食過佢生炒骨小炒+例湯 . 舊生炒骨o既邊邊位暖,個心有d凍架...-_-d 燒味又越做越差, 又瘦份量又越來越少.尋晚食過個叉燒拉面, 個叉燒炆得林, 都幾入味,但個面底係硬, 係煮得唔夠耐, 搞到成碗野唔知似乜... 果d至cool冰冰係飲得出奶比唔夠, 水吧沖得差, 我飲o既雪糕紅豆冰, 個雪糕球黏住好多碎冰而碎有雪蔵味. 跟本係享受唔到個雪糕球架, 成口冰. (我唔係講佢本身杯凍飲o既冰喎, 我意思係個雪糕球) 之前都試過佢藍青口仔意粉, 碟大大但mini size, 問題在於意粉放左太耐硬硬地..菜膽雞好啖口; 個東坡肉"un"到用刀都難切...明明出d味精湯, 話自己係老火湯,唔好當d客仔係傻架..你個湯渣d 肉係" un " , d 材料係好有味, 阿媽煲湯果d肉都散開, d料應該係比較啖少少口,但佢唔係囉, 好似湯有湯味, 渣還渣食, 唔夾.-_-大家樂想創新但d新野又做得唔好, 凍, 煮o既時間又唔夠, 我十幾年前做學生時好鍾意去大家樂, 因為抵食又
咁我就借o係哩度寫,

見佢出新野,價錢ok, 即管試下..
d 燒味又越做越差, 又瘦份量又越來越少.

菜膽雞好啖口; 個東坡肉"un"到用刀都難切...
明明出d味精湯, 話自己係老火湯,唔好當d客仔係傻架..

大家樂想創新但d新野又做得唔好, 凍, 煮o既時間又唔夠, 我十幾年前做學生時好鍾意去大家樂, 因為抵食又好味, 而加我都唔會再去, 唔係因為錢多, 而係d野食真係難食同份量少左好多.

而加真係搵食艱難...

九龍城哩度d茶餐廳要食小菜+飯+湯 ... 其實真係無間得-_-...
可以話好少少o既就只有路邊雞小菜.. 好好運都係一般, 好過五星少少,-___-
鬼叫自己收工夜, 無得揀 :<
2009-06-10 30 浏览
今期的買五送二coupon中, tea餐可以免費揀新出的"生菜魚肉湯"tea: 先叫個吉列豬扒set --食左幾年的炸豬扒 (因tea 餐牌咁多年都無咩新產品, 食來食去都係得嗰幾樣), 發覺大家樂唔錯, 豬扒裏面唔會乾, 仍有肉汁, 肉仍嫰 生菜魚肉湯--雪白的魚肉, 不像一般食慣的鯪魚肉--魚肉味淡, 可以說是無什麼味道--湯? -- 好油的味精水下次買五送二都係揀回西多士算了

tea: 先叫個吉列豬扒set

生菜魚肉湯
--雪白的魚肉, 不像一般食慣的鯪魚肉
--魚肉味淡, 可以說是無什麼味道
--湯? -- 好油的味精水

下次買五送二都係揀回西多士算了