2018-09-29 536 浏览
香港連鎖店有不少,大家樂就是其中一間非常有名的。剛樂今早約了在旺角所以難得在外邊吃早餐,平均早餐是$26-40左右,就看大家挑哪款了。約$32一碗火腿公仔麵加杯飲料,價值相當貴⋯⋯其實不太值。一般茶餐廳這價錢會多塊蛋與多士⋯⋯不是連鎖是差不多。所以相比連鎖其實本人較挺大家吃小店。麵有點軟身,湯底是正常味精的咸度,火腿是滾而不是煎的所以沒那麼油,有些少菜伴著。熱奶茶味道還樂奶味挺足。就是很普通的快餐質素。

2018-08-03 266 浏览
放工時間過去,見到職員將鐵板餐上架,滿心歡喜想享受一餐豐富的鐵板之夜。雖然分店位於旺角,但係排隊購買同等餐時間不算太長。以份量而言,冇得輸!酥皮大大塊、豬扒大大塊、雞扒大大塊,仲有個薯蓉焗扇貝!正!敲開大大塊、脆卜卜嘅酥皮,想喝一啖忌廉湯之際,點解個湯......咁杰既.....忌廉湯裏面勁多配料有甘旬、有薯仔,多到根本不是湯.....而且味道太咸、面層油分過多。非常失望。豬扒肉厚,略嫌煎得唔夠,水份亦流失了。

豬扒肉厚,略嫌煎得唔夠,水份亦流失了。
本來今日打算食串燒,結果太多人,就轉場地。諗諗下不如打邊爐啦,而咁岩面前就係大家樂,就入去睇睇啦~大家都係叫X2呢個餐,即係雙牛鐘意食牛嘅我當然係好開心啦!叫完餐,拎飛。好快就有得拎,同時叫阿姐姐幫手開爐,同埋去調料吧整醬汁今次個火好猛,好快就可以食牛肉唔韌,滿意主食係線,轉烏冬要加錢。朋友有加錢轉,烏冬變番雪藏嗰隻讚歧,太好啦~之前轉過一排,唔好食,依家正常返好足料加上有杯檸樂真係好解渴呢,今次體驗係幾開心嘅!唯一一樣賣晒嘅係墨魚滑但咁夜先到,無得怨嘅
本來今日打算食串燒,結果太多人,就轉場地。
諗諗下不如打邊爐啦,而咁岩面前就係大家樂,就入去睇睇啦~

大家都係叫X2呢個餐,即係雙牛
鐘意食牛嘅我當然係好開心啦!

叫完餐,拎飛。
好快就有得拎,同時叫阿姐姐幫手開爐,同埋去調料吧整醬汁

今次個火好猛,好快就可以食

牛肉唔韌,滿意

主食係線,轉烏冬要加錢。

好足料

加上有杯檸樂真係好解渴呢,今次體驗係幾開心嘅!

唯一一樣賣晒嘅係墨魚滑
但咁夜先到,無得怨嘅
今晚我們再去咗旺角西洋菜街嘅「大家樂」買外賣自取返屋企食!我們買咗個檸檬他他醬烤鷄超值2人餐:檸檬他他醬烤鷄「一隻」喺打開個外賣盒嗰陣見到隻烤鷄都幾肥美大隻,諗著好開心,點知一將啲粟米同薯餅攞開咗之後就覺得好失望,因隻鷄係烤到又燶又黑,而且肉質亦比較「粗嚡」,所以真係令我們覺得非常失望!芝士茄汁海鮮飯嘅海鮮份量唔算好多,而飯嘅質感都幾煙煙韌韌!薯餅炸得色澤都幾金黃,但可能係因為焗住咗嘅關係,所以就腍身咗啲!煎蛋蕃茄免治牛肉飯今次嘅煎蛋係太陽蛋,所以賣相都比上次較吸引,而免治牛肉嘅肉質都幾爽滑,而且有好香濃嘅蕃茄鮮味!芝味厚切一哥焗豬扒飯差唔多係我們每次嚟都必定會買㗎,因豬扒嘅肉質相當鬆軟同大塊厚身,令到口感好豐富!脆爆燒腩飯嘅皮真係非常鬆脆香口,咬落去嘅感覺好脆卜卜,而肉質亦好鬆化軟滑,雖然都有啲脂肪,但唔會有好油膩嘅感覺!
今晚我們再去咗旺角西洋菜街嘅「大家樂」買外賣自取返屋企食!
因隻鷄係烤到又燶又黑,
而且肉質亦比較「粗嚡」,
所以真係令我們覺得非常失望!
芝士茄汁海鮮飯嘅海鮮份量唔算好多,而飯嘅質感都幾煙煙韌韌!
煎蛋蕃茄免治牛肉飯今次嘅煎蛋係太陽蛋,
檸檬他他醬烤鷄超值2人餐
檸檬他他醬烤鷄
脆爆燒腩飯
2017-06-19
檸檬他他醬烤鷄超值2人餐
脆爆燒腩飯
2017-05-07 312 浏览
本人今天到達上址光顧下午茶,叫了一客鐵板牛柳絲炒麵配雪碧汽水,今次這個鐵板炒麵才以樣一點,起碼拿出來的鐵板是熱的,不像以往一拿出來鐵板是凍的,倒黑椒汁是沒有聲的。首先,從購票完到水吧取食物,條人龍由水吧排到女洗手間門口,足足排隊排了五至十分鐘才取到食物。其次,當取到食物開始找位置時開始起火啦,因為每張枱只有一個人霸佔四個座位,全部都說有人,有一枱男客人真是有問題,自己和一個小朋友霸佔座位,還說自己只有兩個人,還擺放一部嬰兒車阻塞通道,還禁止其他客人坐下來因為食鐵板倒汁會有機會濺傷他的小朋友,還要說得理直氣壯的樣子,還要期間對其他客人怒目而視,簡直就是心理有問題。
2017-05-07
10 分钟 (外卖送餐)
2017-05-06 198 浏览
今晚我們去咗旺角西洋菜南街嘅「大家樂」買外賣自取返屋企食!我們買咗上次食過覺得相當唔錯,而且係爹哋同媽咪最鍾意嘅芝味厚切一哥焗豬扒飯,豬扒仍然都係咁厚身同大塊,厚切嘅豬扒肉質相當鬆軟,炒飯亦炒得好香口!煎蛋蕃茄免治牛肉飯嘅免治牛肉有好濃郁嘅蕃茄味,而且都幾鮮味!非洲鷄扒·特色腸嘅鷄扒煎得色澤都幾金黃,肉質好軟滑,特色腸嘅質感唔係好爽脆,食落感覺比較腍身!紐西蘭爵士牛扒嘅牛扒亦都係好大塊厚身,牛肉味相當濃郁,再加埋香辣嘅黑椒汁一齊食,真係好惹味!香芋紫米露嘅香芋味非常香濃,味道好香甜!
今晚我們去咗旺角西洋菜南街嘅「大家樂」買外賣自取返屋企食!
豬扒仍然都係咁厚身同大塊,厚切嘅豬扒肉質相當鬆軟,
非洲鷄扒·特色腸嘅鷄扒煎得色澤都幾金黃,肉質好軟滑,
特色腸嘅質感唔係好爽脆,食落感覺比較腍身!
紐西蘭爵士牛扒嘅牛扒亦都係好大塊厚身,
牛肉味相當濃郁,
再加埋香辣嘅黑椒汁一齊食,真係好惹味!
香芋紫米露嘅香芋味非常香濃,味道好香甜!
非洲鷄扒·特色腸
紐西蘭爵士牛扒
2017-05-04
紐西蘭爵士牛扒
今晚我們去咗旺角西洋菜南街嘅「大家樂」買外賣自取」返屋企食!我們買咗芝味厚切一哥焗豬扒飯嘅豬扒真係好大塊同好厚身,係媽咪最鍾意嘅厚切,雖然咁厚身,但肉質絕對唔韌,而且相當鬆化,真係值得一讚!慢煮咖哩鷄飯嘅咖哩汁味道好惹味濃郁,但就比較稀,唔算好稠身,而鷄肉嘅肉質唔係好軟滑,有啲「嚡」嘅感覺!滑蛋牛肉飯嘅牛肉肉質都幾嫩滑,但芡汁嘅味道就比較淡!香煎魚柳飯嘅魚柳煎得都幾香,色澤亦幾金黃,肉質好結實彈牙,粟米汁亦都係比較稀!
我們買咗芝味厚切一哥焗豬扒飯嘅豬扒真係好大塊同好厚身,
係媽咪最鍾意嘅厚切,
雖然咁厚身,但肉質絕對唔韌,而且相當鬆化,
真係值得一讚!
慢煮咖哩鷄飯嘅咖哩汁味道好惹味濃郁,
但就比較稀,
唔算好稠身,而鷄肉嘅肉質唔係好軟滑,有啲「嚡」嘅感覺!
滑蛋牛肉飯嘅牛肉肉質都幾嫩滑,
但芡汁嘅味道就比較淡!
香煎魚柳飯嘅魚柳煎得都幾香,
色澤亦幾金黃,肉質好結實彈牙,
粟米汁亦都係比較稀!
慢煮咖哩鷄飯
滑蛋牛肉飯
香煎魚柳飯
2017-04-10
滑蛋牛肉飯
香煎魚柳飯
2016-12-10 291 浏览
跟朋友聚會,想吃火鍋當晚餐。碰巧見到大家樂有火鍋晚餐,便去試試。火鍋的好處是,想坐多久就坐多久。點了有雙份牛肉的火鍋,要$69,每人再加一杯薑檸樂,兩杯$11,一杯$7,再加兩份三文魚滑三個人share,每份魚滑$5。其實完全不便宜若非吉野家沒位,我們也不會來大家樂可能店內人手不足吧,上一手吃完的餐具很久都沒人來執拾。在我端食物回座位時,被一個店員撞到了,差點倒瀉整盤食物,然後那位店員還要笑笑口說:我沒留意你在後面。幸好這次沒打翻,否則我都不知該不該找她們賠。但店員的態度和質素也很有問題吧!食物味道算是正常,沒驚喜,下次未必會再來。
跟朋友聚會,想吃火鍋當晚餐。
其實完全不便宜
若非吉野家沒位,我們也不會來大家樂

可能店內人手不足吧,上一手吃完的餐具很久都沒人來執拾。

食物味道算是正常,沒驚喜,下次未必會再來。
2016-12-09
2016-11-04 249 浏览
今天約了姨甥女傾計,就在旺角,諗住近近地,在大家樂叫了兩個火鍋餐,估唔到原來晚飯時間都很多人,而大部分係菲律賓同大陸人,等了5分鐘先有檯。一個是牛肉火鍋,另一個是豬肉火鍋,牛肉有兩盒,而豬肉就有一盒,兩種質素是可以。並且有配菜和其他火鍋料,如果以價錢來說是一般,飲品就要另加$11,有兩杯羌可樂。兩個火鍋加飲料就$135,可以一試。
今天約了姨甥女傾計,就在旺角,諗住近近地,在

大家樂叫了兩個火鍋餐,估唔到原來晚飯時間都很

多人,而大部分係菲律賓同大陸人,等了5分鐘先

有檯。

一個是牛肉火鍋,另一個是豬肉火鍋,牛肉有兩

盒,而豬肉就有一盒,兩種質素是可以。

並且有配菜和其他火鍋料,如果以價錢來說是一般

,飲品就要另加$11,有兩杯羌可樂。

兩個火鍋加飲料就$135,可以一試。

牛肉
豬肉
薑可樂
$67.5 (晚餐)
2015-03-31 422 浏览
 今天下午放假,想吃一頓下午茶,因為晚餐會吃得早,所以下午茶吃得輕巧一點便可以了。   因為成為了大家樂100 Club會員的關係,每次惠顧超過一定金額都可以儲分,儲夠了分可以有優惠,所以我和家人都成為了大家樂的常客和粉絲了。這樣下來,可以省下不少用餐的費用。雖然,這樣變相讓我們少了在其他食店用餐的機會。    這家大家樂的環境優雅,大概是位處樓上,所以不會很吵。兩點多的時間,不少人都是獨個兒坐著,邊吃邊上網、看書、看手機、聽音樂等,十分安靜。而餐廳內也播放著一些民歌,讓人心情輕鬆。    陽光透過玻璃窗照進來,讓人感到柔和、舒服和溫暖。座位相當多,地方也寬敞,可以慢慢地享受下午茶的時間。   我還是點了豬扒包和熱奶茶。今次幾乎不用等,馬上可以拿到了,包是剛做好的,夠大,烘得夠脆和夠熱,吃下去的時候因為很脆,麵包屑會落下來呢。但夾在其中的豬扒好像不夠熱啊。洋蔥可是夠多了,醬汁可是不夠多,因此有點乾呢。    大家樂的奶茶一直是連鎖快餐店中最好的,但今次卻稍為讓我有點失望,可能是師傅手勢有所不同吧,比較淡口,而且不是太夠熱啊。    這家餐廳是環境勝於食物質素了。
    這家餐廳是環境勝於食物質素了。
近期「厚多士」這個名字成為一時潮語,快餐店「大家樂」也推出了以「三重芝士厚多士」為賣點的下午茶。一個下午,我便在這間「大家樂」吃了一份「三重芝士厚多士」 +「燒雞翼」。雖說快餐店的出品好極有限,不過這不算昂貴的下午茶餐水準可還不差,多士鹹香脆俱備,加上香口的燒雞翼和熱飲一杯,都算是個挺不錯的廉價下午茶。

下午茶
  • 三重芝士厚多士
2014-04-27 686 浏览
繼續星期六早餐之旅, 大家樂是平民化餐廳之一, 除了中西式$19-24早餐, 有時推出較高價錢$25-26餐, 好唔好食真係睇運. 今次呢個奄列餐, 旺角得呢間先有. 但水準...茄牛通 - 湯加埋蕃茄都好淡味, 牛肉冧燕麥包 - 高唔高纖我唔知, 但唔係好食火腿粟米奄列 - 我為佢而食, 但奄列內忌廉+粟米好似用罐頭粟米忌廉湯, 幾咸吓.我覺得唔多好食. 要等轉餐牌.

茄牛通 - 湯加埋蕃茄都好淡味, 牛肉冧
燕麥包 - 高唔高纖我唔知, 但唔係好食

我覺得唔多好食. 要等轉餐牌.
燕麥包+火腿粟米奄列
题外话/补充资料: 環境幾嘈吓
2014-04-26
$26 (早餐)
本來和媽媽去旺角吃,但因為她不舒服,下午吃西多士吃滯了,所以,唯有我自己去。我想來想去不知食乜,想起本來和媽媽到心齋試下她的素火鍋,但因為太貴,所以母女二人決定到旺角去,但媽媽因為食滯了,所以我叫她不去了,以免中途暈倒便麻煩了!想下想下,決定吃火鍋,由於到旺角花園街買boot的關係,所以往旺角的大家樂吃火鍋!大家樂的火鍋向來不錯的,以大家樂、大快活及美心來講,大家樂是最好的,但經過今晚這餐後,我決定把這間大家樂列入黑名單!原因是這間大家樂欺騙顧客及服務能度差劣!我叫那火鍋,圖片上有油條、米線及魷魚。但買的時候,那收銀員話沒有米線,我問她是否賣光,但這收銀員態度惡劣的說:「不是,是根本沒有米線賣!」 後來,我懷疑她收錯錢,她又用很惡劣的態度罵我!及後,在拿食物時,又見到D廚師用又惡劣的態度罵其他食客!之後,想找經理時,服務生卻諸多推搪,不讓我見經理,又說:「你看我的樣子似經理嗎?」到了拿食物後,發覺服務生不主動替你點火,之後,我發現沒有匙更,催旁邊的服務生,但她態度惡劣,說:「你唔見我唔得閒嗎?」跟著,發覺原來是沒有油條及魷魚!問附近的服務員,那些服務員卻態度惡劣的說:「

後來,我懷疑她收錯錢,她又用很惡劣的態度罵我!
及後,在拿食物時,又見到D廚師用又惡劣的態度罵其他食客!
跟著,發覺原來是沒有油條及魷魚!問附近的服務員,那些服務員卻態度惡劣的說:「我不是廚師,唔知喎!」
吃這麼久沒有服務員來加水,結果快快吃完走人!
食物方面,雖然沒有油條及魷魚,但有蝦滑及炸魚皮等,而她的梅菜肉丸是最好的,因為好滑,好香梅菜味!炸魚皮好滑,不錯!
雖然是好好吃的火鍋,但這間大家樂因為欺騙顧客(貨不對辦),以及態度惡劣的關係,決定把她列入黑名單!
火鍋
有油條及魷魚嗎?相就有!
2014-02-16
2013-06-06 110 浏览
午餐再次於大家樂,目的是一試午市超值選。上次試鴛鴦炒飯,今次試「海味雞粒荷葉飯」。賣相討好,外型就似再大一點的「一哥糯米雞」。海味全部切粒,亦蝦米及菜甫各兩粒,再加雞粒,但數量太少。可惜炒飯底欠缺荷葉香,毫不入味,食落其實只比白飯好一點。惟一可取是整個飯份量足夠男仕們一餐飽lunch。今餐連飲品$34,雖然價錢不算貴,但沒有荷香的荷葉飯算不算超值則見仁見智。食完更加覺得青姐推介的鴛鴦飯更抵食。

午餐再次於大家樂,目的是一試午市超值選。

上次試鴛鴦炒飯,今次試「海味雞粒荷葉飯」。

賣相討好,外型就似再大一點的「一哥糯米雞」。

海味全部切粒,亦蝦米及菜甫各兩粒,再加雞粒,但數量太少。

可惜炒飯底欠缺荷葉香,毫不入味,食落其實只比白飯好一點。

惟一可取是整個飯份量足夠男仕們一餐飽lunch。

食完更加覺得青姐推介的鴛鴦飯更抵食。
週六在旺角訂了2點場的電影life of pi,趁還有1個半鐘的時間,慢慢吃個午飯先。走了一圈沒有什麼心水,一個人吃飯孤孤單單,沒有心情與氣氛去試些好吃的店鋪。最後兜兜轉轉還是走到大家樂,簡簡單單吃個餐就算。上次在中環吃大家樂見到新出了酥排高湯菜飯系列,一直想試,這次遂了心願。廣告賣相是頗為不錯的,健康又有Home feel。不用等號,即取即有。可是食物一上來,頓時興致少了一大半。酥派十分的油,而且感覺煎過了頭,顏色很深。連那健康的四季豆也像是被油浸了似的,o(︶︿︶)o 唉菜飯也是油瓜瓜的,真是沒法下口。只好把熱水澆到肉和菜上面,涮一些油下去,然後挑著吃些不那麼油的部位。味道也是相當的一般的。只有坐的算舒服這一個好處了。人不多,所以也沒有被趕的壓力。個人感覺大家樂的分店水平還是很參差的,火炭那家水平幾好,其他分店我還沒遇到中意的。。。

廣告賣相不錯
相機拍出來效果還可以,但實際不行><

2012-12-15