2025-06-29
唔係睇openrice見到好評都唔知Mira group有間問月酒店係銅鑼灣 仲有中菜食🤭頭盤:椒鹽溏心鮑魚角 + 脆銀魚乾 + 琥珀核桃第一次食椒鹽鮑魚,好有驚喜,開左一半黎炸都好大隻,唔會好厚粉,真心外脆內軟,溏心鮑魚軟糯又彈牙;銀魚仔鹹香脆口;琥珀核桃甜甜地同好鬆化,成個組合由鹹到甜、脆到煙韌,好滿意嘅頭盤花膠海參魚茸羹花膠食落有質感,海參爽口冇腥味,魚茸羹濃郁得嚟唔會漿住個口,好足料蟹黃銀針燴玉帶金黃色嘅蟹黃勁鮮香,銀針應該係素翅同芽菜黎,增加左口感亦中和返蟹黃嘅濃郁。主角玉帶 (帶子)超厚身,煎得啱啱好,外面少少焦香,裡面嫩滑鮮甜20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球呢個一上枱已經聞到陣陣陳年花雕嘅醇香,蒸蛋滑溜,完全吸收晒花雕同蝦嘅精華。虎蝦球size勁大,肉質真心好爽同彈牙,好新鮮拔絲咕嚕肉咕嚕肉炸到外脆內軟,酸甜汁調得恰到好處,開胃醒神。重點係外面嗰層拔絲 脆卜卜又甜甜地,特別想講加左兩件油炸鬼吸左酸甜汁出奇地夾香煎一夜鮮馬友魚有驚喜既一道菜,魚皮煎到金黃色,好似薯片咁脆!魚肉就保持到嫩滑,油脂豐富,連平時唔係太鐘意食魚既我都覺得好味蝦子花膠濃雞湯拌手工拉麵湯底係好濃嘅雞湯,加入
頭盤:椒鹽溏心鮑魚角 + 脆銀魚乾 + 琥珀核桃
花膠海參魚茸羹
蟹黃銀針燴玉帶
20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球
拔絲咕嚕肉
香煎一夜鮮馬友魚
蝦子花膠濃雞湯拌手工拉麵
湯底係好濃嘅雞湯,加入蝦子同一大舊花膠。手拉麵夠煙韌,亦好掛湯。
芋茸燉鮮奶
芋茸打得超幼滑,好香芋頭味,燉鮮奶又滑又香,奶味十足。兩樣嘢結合得天衣無縫,甜度溫柔唔膩,完美句號!
總括以酒店服務嚟講呢餐環境同食物都令人滿意,價錢都正路,鍾意食精緻粵菜嘅朋友,呢個menu值得一試