2010-07-16 18 浏览
今日係太古睇完戲就去食啦~係門口見唔到有職員幫我地登記等位,但見到有兩個人等緊,以為佢地係等緊位(其實等緊外賣),甘我同男朋友就係門口等下啦點知有幾個人係門口到唔等,直接入去,入面D職員又唔問下,搞到我同bf 要等多十幾分鐘先有位.感覺上間野唔係甘好,同埋對係門口等緊ge人唔公.另外,等位個時,係出面記座個個職員,好唔掂囉! 人地問佢等幾耐,佢好似唔想答人甘, 要人地問多一次佢先肯答, 講野又細聲, 同埋黑口黑面甘.入到去食野,冇meun囉,之後又迫又窄,不過算係抵食...Ok ge.問題係職員. 冇表情, only 黑哂面口
今日係太古睇完戲就去食啦~

問題係職員. 冇表情, only 黑哂面口
2010-06-13 24 浏览
星期六下晝六點幾行過,一心諗住去鋰景灣食晚飯,點之經過呢間鋪頭,六點幾已經大把人係門口等位,心諗呢間野一定好得啦,咁早已經咁多人等位。。。點知。。。的而且確呢個價錢,呢個環境等係OK,之不過我要的是好食,唔係抵食囉。如果大家係想食好野的話,呢度一定滿足唔到大家帶子壽司:帶子無味,又唔係大,不過個飯團真係超大劍魚腩壽司:劍魚腩好大片(不過無味),完住係加大碼,一個女仔食一碟都已經夠哂飽三文魚腩刺身:超大片,不過都幾好味麵豉湯:好飲,好夠料泰式生蝦刺身:都唔係生蝦,個汁又唔得,失望羊架:好大份,味道ok不過幾"so"吓總括而言:可能比個兩碟壽司(飯團)的飯嚇親,所以。。。一次夠了
帶子壽司:帶子無味,又唔係大,不過個飯團真係超大
三文魚腩刺身:超大片,不過都幾好味
麵豉湯:好飲,好夠料
泰式生蝦刺身:都唔係生蝦,個汁又唔得,失望
羊架:好大份,味道ok不過幾"so"吓
2010-06-12
  • 三文魚腩刺身
2010-04-29 11 浏览
很偶然的情況下途經此地,見門口張貼滿廣告,又有飲食雜誌介紹,照片都是排隊排著長龍的,這日又剛好未到晚飯時段,無需排隊,即使未到晚飯時間又未有肚餓感,我也即興提早晚飯試一試 油甘魚壽司每次食壽司必食油甘魚,肥美之餘又爽口,都幾新鮮,飯團就不夠醋,飯又不夠軟糯,但以這價錢就無投訴了劍魚腩壽司雖然不是入口即溶,但魚腩幾滑,有魚油充滿口感同樣, 覺好食, 食完一份不夠再要多一份海膽正當特價推介,半價買第二板,食魚生又怎可以不吃海膽,而這店似乎人流不少,估計食物應該也不差,於是大膽一試我們只坐了一個小時左右離座往甜品進攻,已見門外排滿人龍,這樣平價而質不太差的壽司,見人龍也是正常事甜蝦甜蝦味道雖然沒有驚喜,但以此價錢來說又是另一種驚喜,抵食而有甜蝦味,最緊要是沒有冰霜味

油甘魚壽司

劍魚腩壽司
雖然不是入口即溶,但魚腩幾滑,有魚油充滿口感
同樣, 覺好食, 食完一份不夠再要多一份

Wasabi
Wasabi
2010-01-30
2010-04-15 16 浏览
很偶然的情況下途經此地,見門口張貼滿廣告,又有飲食雜誌介紹,照片都是排隊排著長龍的,這日又剛好未到晚飯時段,無需排隊,即使未到晚飯時間又未有肚餓感,我也即興提早晚飯試一試油甘魚壽司每次食壽司必食油甘魚,肥美之餘又爽口,都幾新鮮,飯團就不夠醋,飯又不夠軟糯,但以這價錢就無投訴了食完一份不夠再要多一份劍魚腩壽司雖然不是入口即溶,但魚腩幾滑,有魚油充滿口感同樣, 覺好食, 食完一份不夠再要多一份海膽正當特價推介,半價買第二板,食魚生又怎可以不吃海膽,而這店似乎人流不少,估計食物應該也不差,於是大膽一試我們只坐了一個小時左右離座往甜品進攻,已見門外排滿人龍,這樣平價而質不太差的壽司,見人龍也是正常事甜蝦甜蝦味道雖然沒有驚喜,但以此價錢來說又是另一種驚喜,抵食而有甜蝦味,最緊要是沒有冰霜味

油甘魚壽司

油甘魚壽司+劍魚腩壽司
油甘魚壽司+劍魚腩壽司
2010-01-24
2010-04-15 25 浏览
同媽媽一齊去買外賣豆腐 salad - tofu好滑, salad菜係青瓜但唔係靚既, 有d唔底三文魚壽司 - ok, 唔可以見好食, 咁既price, 咁既貸旦壽司 - 旦好dry, 但係真係好大件, 好cute!!!加洲roll - 都係好大...都ok甜蝦 - 老公話ok其實真係好得意, 見到d野咁大件, 但係叫唔到多...因為真係會好快飽!
同媽媽一齊去買外賣

壽司 - 旦好dry, 但係真係好大件, 好cute!!!

加洲roll - 都係好大...都ok

甜蝦 - 老公話ok

2010-02-19
2010-01-24 13 浏览
平常比較少考慮去這家餐廳,因為離家較遠,要去平常也會去離家較近的餐廳。不過今天想無可想,就決定拜訪這家泰式+日式的餐廳了。這家餐廳其中一個馳名的地方就是份量大而且價格相宜,無論是日式的壽司/刺身,又或是泰式的種種食物,份量也非常厲害。不過在份量大,價格低的同事,食物的質素其實真的很一般,尤以壽司/刺身為甚,所以經過幾次的拜訪後,一般主力是點泰式食品。不過,是日還是有點了吞拿魚壽司,說真的,18塊兩件大大件的壽司確實很抵,從外邊看,吞拿魚的賣相也算不錯,但當然在魚生下面的是一團大型的壽司飯。當然要弄個這個SIZE的壽司飯確實有點難度,但老實說賣相就不會怎麼討好了。一口當然是咬不下了,不過即使飯的質素不講,還是要說說吞拿魚真的沒怎麼鮮味,真的有給魚生騙了的感覺 ... ...接著來的三文魚蟹子炒飯可以算是好點的選擇,因為鑊氣算足夠,炒得還算是挺香;加上蟹子也帶來了一點嚼勁,所以這個炒飯還算不錯。當然,我們兩人平均一人能分到3/4碗左右,AGAIN份量也真的不少。另外如果是午市點這個炒飯的話,還會附送兩杯飲品,所以還真划算。自己點了凍菊花蜜,而太太則點了熱菊花蜜。簡單來說,這杯菊花蜜還算是不

接著來的三文魚蟹子炒飯可以算是好點的選擇,因為鑊氣算足夠,炒得還算是挺香;加上蟹子也帶來了一點嚼勁,所以這個炒飯還算不錯。當然,我們兩人平均一人能分到3/4碗左右,AGAIN份量也真的不少。另外如果是午市點這個炒飯的話,還會附送兩杯飲品,所以還真划算。自己點了凍菊花蜜,而太太則點了熱菊花蜜。簡單來說,這杯菊花蜜還算是不錯的。

之後來的泰式海皇翅算是新一點的菜式,我們就點了一碗試試。雖說是一碗,但兩人分起來也可以分到每人兩/三碗。這個翅除了有一點蟹黃、蟹肉及翅(其實我真的分不到是真翅還是素翅)以外,還吃到有少量的魚及魷魚。這個湯的'傑'的程度可以說是湯與羹中間的,所以喝下去的感覺得還是有點複雜,更可以說是有點怪怪的,不過還沒到一種不可接受的地步。反正,一試是無妨了。

今次在總評方面想了很久,究竟是給個笑還是給個OK。感覺是有點在兩者之間,然而在食物的質素還算可以 (當中主要是講泰式食品),而且價格真的很大眾化,如果大家銀根緊絀的時候其實這裡可算是個很好的選擇,所以還算是個開飯的好去處。不過個人認為大家要是去這餐廳的話,總點還是選擇泰式食品較好了。
一味夠大的吞拿魚壽司
凍菊花蜜算是不錯
三文魚蟹子炒飯,也算是不錯的選擇
OK 的泰式海皇翅
2010-01-17
凍菊花蜜算是不錯
三文魚蟹子炒飯,也算是不錯的選擇
2010-01-09
第一次用會員身份write common !之前寫過幾次嫁啦不過的起心肝,申請做member!bbbbiiig!!好大份呀!!而且唔貴tim!!其實佢唔係好味水準都一般既不過有小小唔like就係佢放d三文魚係門口個fridge係見到哂好似唔衛生既feel...服務都okla一開始朋友叫佢收碟個陣因為有d汁整到我朋友佢連忙比左張tissue!!!仲有say sorry 既!影左d相唔講啦
第一次用會員身份write common !
之前寫過幾次嫁啦
不過的起心肝,申請做member!
bbbbiiig!!
好大份呀!!
而且唔貴tim!!
其實佢唔係好味
水準都一般既

不過有小小唔like
就係佢放d三文魚係門口個fridge
係見到哂
好似唔衛生既feel...

服務都okla
一開始朋友叫佢收碟個陣因為有d汁整到我朋友
佢連忙比左張tissue!!!
仲有say sorry 既!

影左d相
唔講啦
大,底,ok! 其他人都問我地幾$呢
我要既!豬頸地獄拉面...地獄?! 唔覺...
好大呀...真係估佢唔到咁大...不過d cheese有小小怪!!!!
2010-01-08
大,底,ok! 其他人都問我地幾$呢
搬左去筲箕灣都8年啦, 每次食飯時間坐車經過都好多人, 亦一早知道OR有好多哭臉.今日因某某紀念日, 終於一試.一入去, 格局似曾相識, 咦? 記得以前黎過, 當時仲係扒王之王, 牆身桌椅好似冇改過, 真環保 128刺身, $128蚊有6款野, 大甜蝦最正, 新鮮爽口, 三文魚係厚切, 口感豐富, 八爪魚好大片, 不過硬, 考牙力, 帶子新鮮, 北寄貝普通, 油甘魚新鮮. 壽司SET, $64蚊有6件, 正式一會拳頭飯, 真係食飯都飽. 三文魚係長長的, 八爪魚同上, 帶子同上, 芝士蟹柳好一般, 章紅魚新鮮好味, 赤貝新鮮好味. 鰻魚壽司, $23有2件, 夾埋係一條鰻魚, 燒熱加芝麻, 抵食到爆呀 泰皇咖哩軟殼蟹卷, $42有4件, 泰日菜crossover, 個卷本身唔錯, 個另上的咖哩汁都幾好, 應該係在一兜咖哩牛腩度"筆"出黎的, 不過, 凍壽司飯加上熱的咖哩汁就唔多match啦 天婦羅, $64蚊有4件蝦4件蔬菜, 蝦又大又爽口彈牙, 正. 飲品, $2綠茶可添, $5峰蜜綠茶...道地好飲d, $15咸檸7, 有成個咸檸檬, 咸咸甜甜好好味. 係冇酒賣.免加一服務方面
今日因某某紀念日, 終於一試.

免加一

服務方面都唔係其他人講得咁差呀, 舉手示意就會埋黎, 可能當晚得一半客掛
2009-11-30
庆祝纪念
纪念日
2009-10-01 6 浏览
五月十一‧黑暗的一天 本來不會選這裡,弊就弊在之前看見有不少食客等進店,以為是好店子。更弊的是,沒有看OR的食評,原來是四十幾個「喊面」食評的「好地方」! 靜候多時的消息,終於得到證實,拉了朋友出來,問自身。九時多接近十時來到,人客仍不少,年青侍應指示我們坐在狹窄的二人位,問可否坐卡位?答案是不可以,因為是四人位。理解,但已近十時,還會不會有四人來坐?結果當然是沒有,還不是給了後來的二人坐卡位? 侍應扔下碗及兩碟牙膏芥末,不是說笑,真的是「扔」下的。墊檯紙就是餐牌,很特別,印得密麻麻又雜亂無章的,真的找了好一陣子也不知道這裡是吃什麼的。什麼也看不到,只見到330毫升的啤酒9蚊一罐,大喜,見來兩罐才說。誰不知店員說是日沒有啤酒,還漫不經心的「推引」我們去別處買回來。我瞄到牆上貼著「自携飲品另收50元」的告示,問店員,他已經「飄移」走了。那就恭敬不如從命,去隔離7仔買兩支大青島,啤一啤才算。還好最後是沒有額外收費,這個不收開瓶費的安排,相當好。 沒有什麼前菜小吃,只有幾款看名字也不太似樣子的沙律,還是直接看有什麼吃的吧!這裡叫得大壽司,也要叫兩件來試試,就象拔蚌及甜蝦,加一客炸軟殼蟹卷,是
五月十一‧黑暗的一天

沒有什麼前菜小吃,只有幾款看名字也不太似樣子的沙律,還是直接看有什麼吃的吧!這裡叫得大壽司,也要叫兩件來試試,就象拔蚌及甜蝦,加一客炸軟殼蟹卷,是我的穩陣之選。另外一眾所謂的日式食品都揀不下手,就要了碟魷魚翼炒油麥菜及香辣乾炒日式河粉。

壽司是來得很快,而看樣子,也真的做得很「大」,看其「飯量」,至少是比平常的壽司大兩倍。而大甘蝦壽司更是每件壽司也有兩隻甘蝦的,很利害。吃起來,發現刺身是凍凍的,但飯卻是熱熱的,搞咩?為安全計,不吃為炒,全留給朋友。到炸軟殼蟹卷,飯包得鬆鬆散散的,一夾就只餘中間的炸軟殼蟹的部份,不過軟殼蟹吃起來頗鬆脆,加上沙律醬,真的是很穩陣的選擇;

另兩碟就像港式小炒多一點,油麥菜炒得不錯,尤其是菜芯的部份,翠綠爽甜。不過伴炒的是魷魚鬚而絕非魷魚翼,貨不對辦;所謂的炒日式河粉,原來是韓式炒絲,不過又真的炒得幾香又頗辣,不算油膩,味道可以的。

叫小菜附送兩杯凍飲,送上來時個杯的外邊還貼有大大張柯打紙的。好處是大家必定不會拿錯了飲品,壞處當然是,對這裡的服務再減分!

埋單165蚊,吃完也完全不明白為何這裡會有這麼多人排隊,唯有加多一個「喊面」。
牙膏芥末
一味夠大
飯卻是熱的....
我的選擇最穩陣
泰式炒粉絲
港式油麥菜
你還會拿錯嗎?
不收開瓶,好!
$82.5 (晚餐)
飯卻是熱的....
你還會拿錯嗎?
不收開瓶,好!
  • 不收開瓶費的安排
2009-09-22 9 浏览
大壽司..距間店d 壽司真係好大件本來好底食不過依家d價錢越來越貴.價錢貴左...可惜d服務就無咩變過...依然係你叫好多次d人先聽到不過距d三文魚就真係好鮮甜....今次試左個冬陰功海鮮拉麵冬陰功辣味就無啦..咸魚味就聞到大把..真係失望..又得果兩啖麵好彩仲有其他野食距d手卷好好大啊.d鰻魚壽司好好味
壽司..距間店d 壽司真係好大件
本來好底食
不過依家d價錢越來越貴.

不過距d三文魚就真係好鮮甜....
今次試左個冬陰功海鮮拉麵
好彩仲有其他野食
距d手卷好好大啊.
d鰻魚壽司好好味
蚧柳壽司$10北寄貝壽司$13
三文魚壽司$18
鰻魚壽司$23
鰻魚壽司
  • 鰻魚壽司.三文魚..
2009-09-21 10 浏览
二人點了:滑旦豬扒飯三文魚刺身 ($48/8片)芝士豬扒卷 ($35)蟹籽沙律 ($35/ 大盛)應該仲有一味唔記得左。大壽司果然食物如其名一樣都係大大件,我地叫嘅食物足夠三個人食,好飽。滑旦豬扒飯係比較hea嘅作品,好多汁,但係唔算好味,而且成碗都比旦cover晒,完全睇唔到入面果塊已經浸到淋晒的豬扒。所以,唔食也罷。三文魚刺身夠新鮮,48/8片感覺好似有點貴,但係都算厚切,咬落去都幾有滿足感,值得一試。蟹子沙律配料有青瓜、粟米、蟹柳、沙律醬同蟹籽。有點兒似home make 的沙律,不過勝在青瓜夠多,感覺清新。芝士豬扒卷係我最滿意的。熱騰騰的吉列豬扒、生菜同芝士比飯卷,等同一碗整齊嘅吉列豬扒切開一件件喺你面前。因為夠熱,芝士半溶,加埋吉列豬扒真係好好食,而且一碟都有六夠,份量比滑旦豬扒飯仲要多。飽到撐死的一個dinner,味道不錯,樣樣都大大件,比較適合真係想食晚餐飽肚的人。如果平時鍾意食下放題或者鍾意食精緻野的人,可能會失望啲啲。不過overall 黎講,間唔中想過下壽司癮的話,呢度係一個平靚正的選擇。
二人點了:

滑旦豬扒飯
三文魚刺身 ($48/8片)
芝士豬扒卷 ($35)
蟹籽沙律 ($35/ 大盛)

應該仲有一味唔記得左。

沙律 - 大盛(一家四口的湯碗咁大)大到三個人食都覺得多
三文魚刺身 - 肥美呀
豬扒卷 - 食左至記得影,好味呀,要趁熱食。
滑旦豬扒飯 -可有可無
2009-09-11
沙律 - 大盛(一家四口的湯碗咁大)大到三個人食都覺得多
三文魚刺身 - 肥美呀
豬扒卷 - 食左至記得影,好味呀,要趁熱食。
  • 芝士豬扒卷
(非会员)
2009-04-28 8 浏览
就係因為呢間餔, 特登登入寫這個食評, 以免一些舊客仔浪費寶貴的金錢和時間。星期日六時三十分到達, 要八位即入, 上到去攞水飲, 原來收$2 一杯, 咩水咁巴閉??以前會叫這裏的咖喱牛腩飯,很香椰汁味, 而家再叫, 不但碟頭細, 更沒有咖喱味, d汁得個辣字, 很難吃, 家中的老人家很少浪費食物, 今次不得不叫佢食剩, 不想肚痛。叫了鮮帶子, 一陣醒味, 入了口也吐出來。叫了青瓜蟹子沙律, 沙律醬快吃完, 再攞個待應話要加錢 $5 一碗! 碟飯未食完就想攞走。比錢後見到有d食客在等位, 真係想叫佢地食第二間
就係因為呢間餔,

$5 一碗! 碟飯未食完就想攞走。

比錢後見到有d食客在等位, 真係想叫佢地食第二間
2009-04-26
  • 沒有
呢間野真係頂呱呱...係頂呱呱地差!我本來都係喺openrice懶打comment嘅人,但係就因為佢,我嘀起心肝,俾面佢,要伸張正義彈爆佢!第一,我同個friend 9點靚開始點菜,點知呢樣無,個樣賣哂,我真係好唔忿氣寸個waiter:「點解咁快就咩都賣哂架!」第二,D食物質素真係唔係麻麻咁簡單!油甘魚腩刺身咬落去個陣仲有雪水流出,同埋大件還大件,有D魚嘅肉質明顯就係韌D,咁就好心切細舊D方便咬開啦!依家搞到我喺個friend面前係咁齒開D魚肉,齒唔開...卒之要成大舊擺入口,搞到我勁尷尬囉!仲有D酸辣脫骨鳳爪,凍冰冰,得個「硬」字,完全都唔爽口!鹹魚炒芥蘭,無咩鹹魚之餘重要油淋淋。個鹽燒三文魚水撥又唔香,又唔熱,唔同...係冷盤嚟嘅?第三,我真係好唔明點解日本菜可以同泰國菜溝埋一齊食!日本野清淡,泰國野就出名濃味。食完D酸辣野個味蕾都痹哂啦,根本就食唔出魚生嘅味道。更何況根本間舖嘅魚生都唔係靚~第四,呢間餐廳嘅衛生真係好唔掂!一入到去就聞到浸霉霉舊舊嘅味道,環境又迫又亂,廚房邋遢唔在講,仲要有烏蠅!我覺得serve生肉食品嘅舖頭有蛇蟲鼠蟻零舍嘔心,好似係因為D生肉開始變壞同發出異味所
呢間野真係頂呱呱...係頂呱呱地差!

第四,呢間餐廳嘅衛生真係好唔掂!一入到去就聞到浸霉霉舊舊嘅味道,環境又迫又亂,廚房邋遢唔在講,仲要有烏蠅!我覺得serve生肉食品嘅舖頭有蛇蟲鼠蟻零舍嘔心,好似係因為D生肉開始變壞同發出異味所以先惹到D蟲蟲瀏吓瀏吓咁!

第五,就係點解呢間舖明明唔係高級食府,但係都可以咁多rules嘅??有D食物只供外賣;有D就限住一檯只准叫一份。每人食滿就$100可以優先入座?咁嘅規條我都係第一次聽!清水/綠茶每杯$2,唔同內有乾坤?!最了不起就係張墊檯紙上面一早已經寫明D食物係點烹調,好似要D食客做定心理準備咁~做得唔好又唔改進之餘仲要事先張揚,嘩!你真係好野呀你!老實講,如果咁多rules嘅話不如出本入場手冊派俾大家讀一讀先啦~

最後最後,我唔可以認同呢度members部份comments話D食物有幾抵,論環境,衛生,服務同食物質素,兩個人食$191就真係幾昂!大大件,那又如何?
2009-04-08
$95.5 (晚餐)
庆祝纪念
生日
(非会员)
2009-03-23 2 浏览
越來越唔好食, 又加了什麼泰國野食, 這個都唔係問題, 問題係, D 野唔係太新鮮, 想要新鮮既,唔該比貴D, 單件計, 好似水咁, 要清水既, 唔該比錢, 攪錯呀, 其他餐廳食市都有一杯水喝呀, 冇喎, 續杯計, 即係迫你叫野飲. 好啦, 我地叫既食已慢來, 我地又沒有吹佢, D 野來, 咁我地好正常咁食, 佢就係咁一見個碟冇野就來收, 最後一碟, 咁我朋友又食得慢, 佢就走埋黎問, 你地重叫唔叫野呀, 一聽到唔叫, 即刻收埋我們的碟呀, 碗呀, 筷子咁, 洗唔洗吹成咁呀

2009-03-14
西灣河好多壽司店質素其實一般。呢間野去就去過幾次,但食物質素愈來愈差。以前六點幾好多人排隊食,而加六點半去到都立即有位,上層坐左一半位,下層完全無人坐。食物質素就中等。無骨鳳爪又無辣味又無酸味,只有雪味,食過一次後唔會再食。正如menu所說,壽司件件都係大件非正宗日本壽司。香芒椰絲卷叫一口壽司真係叫錯名,一啖都食唔晒,芒果唔算太甜。壽司飯唔算一夾就散,但飯係暖,第一次食壽司係食暖暖。炸蝦卷算OK,但亦都係大件。唔好睇咖哩飯旁邊碗送好大碗,好多舊雞都係骨多過肉,辣就唔係好辣。去過幾次大壽司,不斷加差唔多等同趕客的措施。第一,佢唔會好似其他日本菜餐廳咁有茶免費飲,想熱水/綠茶要付$2。今次點菜好多waiter都唔應。我好少比負評,今次係第一次。

酸辣脫骨鳳爪($35)
一口香芒椰絲卷($25)
炸蝦卷($35)
咖哩雞飯($35)
2009-03-19
炸蝦卷($35)